Az "iPhone-on az ISO"-ról ...

Előzmény: frissen csapolt olvasztott vasat kellett volna fotózni öntödében, ami azért telefonnal nem teljesen egyértelmű automatikus beállítások mellett, később kiderült, hogy kézi beállítások mellett se.

Kollégáim közt napok óta megy a flame:

- Te, az iPhone 15 Pro Max-odon mennyi a maximális ISO beállítási érték?

- Hogy mi?

- Az ISO ... tudod, a fényképek készítésénél ...

- Nem tudom.

- Nem ezért vettél ilyen telefont? Mert a kamera ...

- Megnézem ...

<10 perc keresés után feladja>

- Huh, nem találom, de majd megnézem.

- Hát jó, OnePlus-on ez alap PRO módban ... 6400 a max.

<eltelt egy hét>

- Na, megvan már, hogy hol kell állítani?

- Nincs.

- 🤔

Internet mit mond?

- Na, akkor mennyi a max. érték?

- Nem tudom ...

Ok, akkor majd a HUP-os iPhone-huszárok megmondják 🙄

Hozzászólások

Netes keresés alapján kétezer, de ha előveszem a Lightroomot, aminek van sok manuális beállítási lehetősége, akkor 5000-ig írja a skálát (iPhone 12)

A hol kell állítani persze megvan az van a videón a gyári alkalmazásban, de az nem írja ki az értéket. Persze ha valaki a számokra kíváncsi az elkészült kép helyett, az ne a gyári alkalmazást használja.

A hol kell állítani persze megvan az van a videón a gyári alkalmazásban, de az nem írja ki az értéket.

Hát, ez az! Ez bizony elég sok embert érdekel, aki ért a fotózáshoz és azért veszi meg a tetejét, mert az jó a fotóban.

trey @ gépház

Aki megveszi a tetejét ezért, és nem elégszik meg a gyári alkalmazással, letölthet jobbat akár ingyen is. De mivel tudtommal nem az iPhone a csúcs kamerában (csak egy alapvetően jobb minőségű), ha valakinek a 'teteje' kell, nem iPhone-t vesz. Vagy esetleg nem telefonnal fényképez.

és nem elégszik meg a gyári alkalmazással,

Mondják az iPhone-huszárok, akik szerint azért jó az Apple ökoszisztéma, mert mert minden megvan belül.

ha valakinek a 'teteje' kell, nem iPhone-t vesz

Érdekes, ment a duma, hogy már Hollywood-ban is megfelel filmeket fényképezni.

Nem beszélve arról, hogy állítólag az Apple világa intuitív, mindent is azonnal megtalálnak, mert úgy van tervezve. Nem beszélve arról a cringe kapirgálásról, amit a csávó csinál a videóban :D

Erre is hagyok időt ... :D

trey @ gépház

Hat, ezt mondd a gyartoknak. Mar ok se hiszik el.

Teljesen bedoglott a kompakt kamera piac. Vizalatti fotozashoz gondoltam lecserelni a regi rx-100 mk 1-et. A legujabb Sony 2019-es, a legujabb Canon 2020-as, ami szoba is johetne. ehet, hogy meg most kene bezsakolni, amig nem lesz ritkasag.

A jó portrénak kicsit lágynak kell lennie. Régen létezett lágyító előtét. Ha nem volt kéznél, akkor megtette egy enyhén bezsírozott sima (pl. UV) szűrő.

Azt én sem értem, hogyan lehet a szokásos normál vagy pláne nagylátószögű okosteló objektívvel portrézni, amikor ahhoz kisebb tele kell, különben torz lesz az eredmény. Ezeket tájképhez találták ki.

aki ért a fotózáshoz

1. Aki tényleg ért a fotózáshoz, az nem mobiltelefonnal fog fotózni.

2. Az ISO önmagában nézve semmit se jelent. Ha foglalkoztál volna fotózással - főleg analóg módon, előhívó szobával, vegyszerekkel -, akkor tudnád.

3. A mobiltelefonnal fotózót nem a konkrét ISO, záridő, blende méret stb. érdekli, hanem az elkészült kép minősége. Fontos különbség.

Tehát nem értesz a fotózáshoz, de mellébeszélés. Szerinted. Semmi gond... :D :D :D

Az izzó vas olvadék videón mutat jól. Már a 90-s években is a Ganz-Mávagban (illetve a Kovács Rt-nél) kamerával vették fel a műhelyben folyó munkát. Ha egyszer lesz hozzá türelmem, akkor bedigitalizálóm VHS-ről (bár esélyes, hogy rossz lesz a minősége).

De ez amúgy nem az ISO-t állítja semelyik telefon kameráján, hanem az "exposure compensation"-t, aztán az automatika kitalálja, hogy ezt záridővel, ISO-val, vagy (ha még van) blendével oldja meg.

Valami PRO módot kéne elővenni az alsó választósávon, ami általában minden paramétert enged manuálisan állítani. Kérdés, hogy van-e.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Érdekes, hogy itt is az ISO-t említi a jóember, bár videóról van szó: https://youtu.be/RNd74wyVtKw?si=G2qmm_H-d1E0vcHD

De ennek ellenére én kételkedem benne. Viszont csináltan egy próbát (expo korrekció), és az alapján a Pixel 8 tényleg az ISO-t tekergeti. Ennek ellenére se hiszem hogy ez minden esetben igaz. Sőt, az se biztos, hogy az EXIF-be írt szám az tényleg az, hogy mekkora az erősítés.

 

Bááár az is igaz, hogy esetemben a rekesz fix, és a záridőt nem akarja tologatni, szóval a fene tudja.

Szerintem a videó módnak itt van jelentősége. A video miatt a záridő eléggé meg van kötve, mondjuk 30fps-nél 1/30s-nél hosszabbra nem tudja venni. A linkelt videóban mesterségesen megvilágított tesztábrával dolgoztak, könnyen lehet, hogy - akár szándékosan, merthogy pont ezt akarták tesztelni - ezzel kimaxolták a záridőt és a kamera app az expozíció állítást már csak ISO-emeléssel tudta megoldani. Napfényben lehet, hogy másképp viselkedne.

Végiggondolva nálam eddig járt Windows phone-os Nokia, Androidos Nokia és pár fajta Samsung (S10, S10e, S20fe, S21fe) amikkel fényképeztem is. A rákoppintós fókuszkijelölés melletti csúszka mindig exposure compensation-t állított. Ettől persze még lehet, hogy van olyan gyártó akinél ISO-t állít, csak nekem nem tűnik logikusnak, hogy miért...

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Szerkesztve: 2023. 12. 01., p – 14:51

Az iPhone nem erre való. De aki alapból visszakérdez, hogy mi az az ISO, attól miért várod el?

Ezek a számok amúgy nagyjából tök feleslegesek. Nyilván jól lehet marketingelni, hogy mekkora az ISOd, de még egy jobbfajta fényképezőgép is erősen elkezd zajosodni, ha emelik az ISO értéket, azaz inkább azt kellene/lehetne tesztelni, hogy mekkora ISO értékkel lehet még éles képet készíteni, azt viszont nem az mutatja meg, hogy mi az ISO végálláskor az érték. Általában ami teszteket olvastam (nem telefonokról), ott az jött ki, hogy 1600 felett már mindegyik zajos, pedig azoknál jóval nagyobb a pixelméret.

Majd nyilván az lesz a következő, hogy hány megapixeles, ez meg a másik nagy parasztvakító hülyeség :)

Pontosan. Kulonbozo gepek kozott az ISO ertek kb osszehasonlithatatlan (*). Egy eszkozon belul a szenzor relativ erzekenyseg-beallitasat fedi le, semmi tobbet. Egy full-frame gepen az ISO200 siman alacsonyabb zajszintet jelenthet, mint egy telefonon ISO25. Aminek ertelme lenne, az a dinamikatartomany, hogy hany fenyertek van a szenzor telitodese es a legkisebb, zajbol meg elkulonitheto kepreszlet kozott. De ezt meg a tobbszoros, "bracket shooting" exponalassal es a kepek stackelsevel lehet elcsalni, szoval ez is lenyegeben egy szoftveresen definialt parameter lett. Annyira allitja be a gyarto, amennyire tetszik neki (aztan persze a kep meg olyan szurrealisan fog kinezni, hogy annal az AI-ok is jobbat renderelnek).

(* Ok, persze ha minden tenyezot IS figyelembe veszunk, a szenzor meretet, a pixelek meretet, a szinszuro fajtajat, elolrol-hatulrol megvilagitast stb. akkor van ertelme osszehasonlitani, egyebkent nem.)

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

ergo az illeto nem ert hozza, akkor minek vett Pro modellt.

Most a felesegemnek vettunk Pro-t, mert szebb kepeket csinal vele a gyerekrol, csaladi rendezvenyekrol, stb. mint az en nem-Pro modellem. Szemmel lathato, vakteszten barmikor megmondom, melyik kinek a telefonjaval volt fotozva. 

Ettol o meg nem "ert" a fotozashoz, csak szebb kepeket szeretne csinalni. Megvette, es most default beallitasokkal is szebb kepeket tud csinalni.

Mar erzem, hogy ez lesz az uj tema a kijelzo Hz utan :)

hat aki ISOra veri az hasznaljon rendes photo appot az iphoneon a beepitett helyett (az apple keynoteot se a beepitettel vettek fel ;)), a tobbieknek meg nem kell tudniuk.

melyik kamerára gondolsz ez alatt? nekem a sima back cameranal 12320, ez megfelelő szamodra?

Mindenesetre érdekes azt olvasgatni, hogy hogyan próbálod kompenzálni a kisebbrendűségi komplexusod. Ahogy itt nézem a postjaidat, ez a kompenzációs kényszer egyre nagyobb. Személy szerint csak azt sajnálom, hogy egy ember, akit régen jó havernak tartottam, képes ilyen mértékben bunkóvá válni. Ha meg az a helyzet, hogy te mindig ilyen voltál (amit sokszor hangoztattál), akkor nekem tanulság, hogy menyire rosszul ismertelek meg. De végül is mindkét oldalról nézve tök mindegy a dolog.

a tanulság valóban csak annyi, hogy téged semmi nem érdekel annál jobban, hogy ki és miért vesz a saját pénzéből iphonet. nem unalmas már a mások pénztárcájban való turkálásod?

azért vette mert az kellett neki, mi köze van ehhez bárkinek?

Pajtás, szerintem örül, hogy "turkáltam a pénztárcájában", mert nekem köszönhetően kb. 200 ezerrel olcsóbban jutott a telefonjához. Meg is hívott áldomásként a bizniszre egy jó lúdláb szeletre Győr egyik legjobb cukrászdájába. 😉

Ettől függetlenül teljesen rendben van köztünk, hogy kibeszéljük ezeket a dologat, senki sem szívja mellre.

A hozzád hasonló internetes kibicek beugatása kb. egyikünket sem érdekel.

trey @ gépház

Gagyi comeback ez. 200 ezerért én is lehajolok. Ne add itt a jampit, nagyon gagyi.

Még a végén megkapod, hogy Borsodban ennyiből 1 évig él egy 10 fős család.

BTW: szerintem nem keres rosszul, tekintve, hogy jelezte, esze ágában nincs máshova váltani.

trey @ gépház

hetek óta az az új mániád hogy a munkatarsad mennyiért vett vagy nem vett iphone-t. lol. most meg azért hulyezed le mert nem tudta mennyi a MAX ISO a telefonján. igazi jofej ember vagy te:)

még jó hogy nem már én vagyok a szar, mert te hetek óta bizonygatod hogy kollegad mennyire bamba 😉😉😉

ROTFL, elfogyott a muníció? Mi csak ugratjuk egymást, de azt kajak élvezem, ahogy megfeszülsz itt ezen a kérdésen. :D D

még jó hogy nem már én vagyok a szar

Nem szar vagy te, hanem jancsibohóc, aki nem tudja elismerni, ha a kedven márkáján valami logikátlan, használhatatlan, nem intuitív, hanem szar. Ezzel küzdj meg, vagy ha nem megy, kérj szakember segítséget.

trey @ gépház

az éjszakai módot használom

🤷‍♂️

de ha manualiasan akarnám állítani akkor : Halide, ProCam. mindkettő évek óta megvan. a ProCamet 2012 óta használom. ennek ellenére a DSLR-emen több értelmet látom a manuális állítgatasnak. 

kurvára nem mondtam sehol, hogy DSLR-t kell használni mindenhol. azt mondom, hogy ott a fejednyni mérteű szenzorral van is értelme 378264382946837483246873264 ISO-t használni, nem úgy mint a körmödnél is kissebb szenzornál a telefonodban, ahol érdemesebb a beépített ai-magic-kutyafasza alapon működő night modeot használni.

minél kisebb az érzékelő, annál zajosabb fos lesz a kép ha emeled az ISO-t. ostoba vagy, ha azt gondolod hogy azért mert lehet a telefonodon állítani az ISO-t már egyből PRO PHOTOGRAPHER vagy. :) 

a videón amúgy amit fentebb linkeltél kurvára nem az ISO-t lehet állítani hanem az Exposuret.

jelenleg te vagy az aki lofaszt sem tett ehhez hozzá, csak a munkatársad fikázod hogy milyen ostoba, meg szar az ájfón. ennyi vagy ebben a topicban

Sose állítottam semmit, azon röhögök, hogy egy kibaszott funkciót nem tud valaki a telefonján előhozni, legyen annak a neve éppen ISO vagy akármi. A ISO terelés itt a részedről azért van a fényképezés irányába, mert rohadt kellemetlen a dolog és érzed ezt te is.

jelenleg te vagy az aki lofaszt sem tett ehhez hozzá, csak a munkatársad fikázod hogy milyen ostoba, meg szar az ájfón.

Azért "fikázzuk" mert vett valamit, amire az ég világon semmi szüksége. Vehetett volna sima 15-öt, azt sem használja ki. Mai kedvenc sztorim vele kapcsolatban: rendre nem tud fizetni az Apple Watch-csal. Ma már mondtam neki ebédnél, hogy vegye vissza a régi óráját, azzal fele ennyi szenvedés nem volt.

Ez az egész a részedről arra megy ki, hogy vergődsz itt, hogy te mekkora fényképész vagy, ami mondjuk a kutyát nem érdekli és a téma szempontjából teljesen irreleváns.

trey @ gépház

LOL, micsodán kéne éreznem hogy kellemetlen? :D ha gyorsan akarok fotózni, tehát egy kattintásra jó és értékelhető képet készíteni akkor használom a gyári appot. ha van időm megállni meg állványra rakni a telefont hogy manual settinggekkel babráljak akkor pedig használok más erre a célra készült appot.

ha majd ezeket is berakja a gyári app-ba az apple akkor azt fogom használni, ha nem akkor nem fogok heteken át sírni itt a hupon hogy jajmilyengáz, hogy elvette 0,1 másodpercemet egy 3rd party app feltelepítése.

Vehetett volna sima 15-öt, azt sem használja ki.

atyaúristen, milyen gáz ez azember. basszuk tűzre! még, jó hogy nem a sima 15-t vette, mert akkor még szenteste is azon vergődnél hogy kollegád nem 120hzes telefont használ :D::::SAD:ADS:

hol nem jelentik azt a beállítások amit jelentenek? :) úgy látom, itt is világosan le van írva hogy a sárga csúszkával az Exposuret állítod. ez így volt már az iphone 4 és iphone 5-ben is. utóbbival rendelkeztél te is. nem az én hibám, hogy utána se jársz és bebaszol ide egy videót egy balfasz gecitől aki szerint az az ISO csúszka.

Ahol megtalálják a beállításokat és a beállítások azt is jelentik, amit jelentenek 🤔

ok, melyik beállítás nem azt jelenti ami rá van írva? 

ISO-t hol lehet állítani? A kérdés még mindig él.

ja, hogy neked ennyi kommentből még nem jött le a lényeg? a szádba rágom akkor: a gyári kamera alkalmazásba nem tudsz kézzel ISO-t állítani. az első kérdésre várom a válaszod, köszi.

a gyári kamera alkalmazásba nem tudsz kézzel ISO-t állítani

Miért nem? Ez nem egy PRO készülék, amire rejszoltatok?

A kérdéseid nem érdekelnek, a nem terelő válaszaid érdekeltek volna, de azok sajnos nem jönnek.

Hol az ökoszisztéma? A "minden megvan, ami kell az Apple-től" ócska duma?

trey @ gépház

terelsz.

Ahol megtalálják a beállításokat és a beállítások azt is jelentik, amit jelentenek 🤔

továbbra is várom, hogy melyik beállítás nem azt jelenti az iPhone kamera alkamazásban ami rá van írva. majd utána beszélhetünk a többiről, ha ezen a kellemetlen hazugságon átrágtuk magunkat.

Majd megbeszéljük a videó készítőjével (nem szomorú, hogy ennyire nincsenek képben a saját szarukkal?) meg a veled, aki Google-t javasolt (gondolom 3 napig ment nálad a Google, mire rájöttél, hogy nem állítod sehol :D), ha válaszoltál az eredeti kérdésekre, amit te terelésnek hívtál.

trey @ gépház

én i5-el csatlakoztam a buliba, azóta tudom hogy az ott az Exposure. és azóta használok 3rd party kamera appot ha full manual kontrolt akarok. 

linkeltem neked az apple hivatalos dokumentációt ahol oda van írva hogy az ott az exposure. te belinkelsz valami random csicskát és egyből elhiszed neki, hogy az az iso állítás :D:D téged ilyen könnyű átbaszni? te mikor lettél ennyire agyhalott?

Pedig még nem is említettem, hogy a sima 15 feketére festett kerete olyan szarul néz ki, mint amikor én gyerekkoromban 300 forintos Neolux-szal lefújtam a Camping biciklimet.

:D

iphone 15 széria

Nem pajtás, a ti esztelen rajongásotoknak kifigurázása sokkal korábban kezdődött.

trey @ gépház

senki nem eszetlen rajong itt. te kezdted évek óta ezt a gusztustalan okádék gyűlölködést, arra kapod a reakciókat.

többször is le lett írva, hogy nem lehet full manualban fotózni a gyári kamera appal. ezt egy 12 éves kislány is tudja a tiktokon. senki nem állította az ellenkezőjét itt. az neked az eszetlen rajongás, hogy elmondjuk a valóságot?

te valami olyan ellen küzdesz ami ezen a fórumon kb nem is létezik. kurva ügyes vagy. gratulálok.

senkit soha nem láttam úgy rajongani apple készülékért itt, mint te a OnePlusért amit még az alapítója is elhagyott, és semmilyen eredeti ötletük nincs már, csak simán 1:1 Oppo copy készüléket okádnak ki magukból :D

Hevit leszámítva, de nagyrészt ő is szarkazmust használ, minden itteni Apple user elismeri a marketing bullshiteket és azt hogy az iPhone nem mindig tud mindent.

kurvára nem vagyok a része semmilyen sleppnek. majd figyeld meg a +1-eken, hogy nem egyet kaptál már tőlem. ellenben nem fogok elkezdeni nyalizni amikor ordas nagy faszságokat írogatsz. bocsmá.

De, rajz azért lesz?

ennyire ne menjünk már el a legaljára.

Nincs jó kamerája. Arra sem képes (a többi kínai fossal egyetemben, 4-500KHUf árú csúcs xiaomikkal együtt), hogy 4K60FPS-ben tudjon felvenni mindegyik kamera, és ilyen paraméterek mellett felvétel közben tudjon látószöget váltani.

Az egyik kamerája tud max 8K24fPS-t, a másik 4K60FPS-t,  a harmadik (2x zoom) meg 1080p30FPS-ben képes felvenni. Felvétel közben csak a normál és széleslátó között tud rendesen váltani, de akkor is 4K30FPS a limit valami rejtélyes oknál fogva, pedig külön-külön elvileg tudnak 60FPS-t. A slussz poén ha ilyenkor 2x zoom optikára váltasz, akkor meg digitális zoommal szerencsétlenkedik, mert ugye a 2x telefotó kamera sajnos nem tud 4K30FPS-t sem, csak 1080p-t. Ennyire jó a kamerája.  

Összehasonlításképpen egy 4+ éves iPhone 11 Pro _mindegyik_ kamerája tud 4K60FPS-ben felevenni (még a szelfi is :), és ebben a módban tud köztük egy zoom effekttel váltani felvétel közben (és még a színen vagy fehéregyensúlyon sem veszed észre, mert rendesen meg van csinálva). 

De nyilván nem kell videózni, 4K60 FPS-ben pláne, meg minek közben látószöget váltani! Mert "Minden felesleges, ami nincs!", vagy hogy is van a mondás :D 

 

Miért ne lenne? Ezer éve van. Az iPhone foson miért van sárga csúszka, ha van éjszakai üzemmód? Hogy összezavarja az 1 bitest és sírva fusson a Genius Boy-hoz?

PRO módról van szó, meg egy telefonról, amit PRO-ként árusítanak. Csak tudnám, hogy mi a PRO benne.

trey @ gépház

en dolgom? kit erdekel? hogy jon ide? mit erdekel teged hogy hogy nevezte el az Apple?

 

HA komolyan kerdezned es nem csak trollkodnal mikozben nem erdekel teged, akkor mar reg rakerestel volna, es megnezted volna ezt, vagy elolvastad volna ezt. kinezem beloled, hogy tudnal guglizni, ha akarnal. :)

"Te, iPhone 15 Pro Max-on mennyi a maximális ISO érték? "

én ezt látom, valamint egy geci krindzs kellemetlen "valós" beszélgetést a kollegáddal ami az ISO-ról szól. el lett mondva, hogy lehet ISO-t állítani és hogy mennyi a max egy 15 Pro hátlapi főkameránál. 

anyám kurva jól elboldogul a gyári kamera appal 12 minin. ha kollegád nem, akkor rúgd ki a faszba. ha erre nem tudott választani adni, akkor hogy fog bármilyen általa nem ismert egyéb problémára megoldást találni a googleban?

én ezt látom, valamint egy geci krindzs kellemetlen "valós" beszélgetést a kollegáddal ami az ISO-ról szól.

Melléfogtál, ez a beszélgetés két kollégám közt zajlott le, én csak bemutattam neked.

el lett mondva, hogy lehet ISO-t állítani és hogy mennyi a max egy 15 Pro hátlapi főkameránál

Jah, ember nem gondolta volna .. szerinted miért játszom én rá erre? :D

anyám kurva jól elboldogul a gyári kamera appal 12 minin

Szuper, mi a szart kezdjek én ezzel?

ha kollegád nem, akkor rúgd ki a faszba

A kutyát nem érdekel, hogy hogy fényképez.

ha erre nem tudott választani adni, akkor hogy fog bármilyen általa nem ismert egyéb problémára megoldást találni a googleban?

Fel sem tételezte szerintem egyik se, hogy egy tetves iPhone top készülék olyan fos, hogy ezt sem lehet intuitívan. Meg ratyi külső programok kellenek hozzá.

Meg is jöttünk a témához, ami a lényeg. Innen megint loopba esel, hogy mennyi az ISO. A szart se érdekli.

trey @ gépház

akkor mi a faszomért nem ezt írod a kurva blog posztodba hogy az iPhonera fel kell telepíteni egy 3rd party kamera appot hogy full manual beállításokat tudj használni? atttttttyaúristen, egy okostelefonra appot kell telepíteni, BORZALOM.

 

a fasznak terelsz. írd le konkrétan mi a faszt akarsz, senki nem kíváncsi a rébuszaidra.

akkor mi a faszomért nem ezt írod a kurva blog posztodba

Az a röhej, hogy volt, aki elsőre értette a problémát, amiről a blogbejegyzés szól. Meg vagytok ti, akik napokkal később sem. Én ezen gondolkodnék el a helyedben :D

Legközelebb kiírok egy min. életkort, mint a gyerekjátékoknál.

8+ életkor felett

Már pénteken 14:53-kor megvolt a blogbejegyzés megfejtése, de te még hétfőn 13:00-kor is egy szalmabábot csépelsz. :D

trey @ gépház

éppen az fáj neki, hogy az iPhonera rá van írva hogy Pro. a sima i15-ben nem baj hogy nincs manual kamera, mert az nem Pro. nem OnePlus 11 BANK EDITION-nak hívják a telefonját, így ott nem probléma, hogy nincs fent az összes bank alkalmazása gyárilag a rendszerbe integrálva.

szokj hozzá, hogy a 2 hónapja tartó jajdemérnincs120hzbrühü faszkodást most ez fogja váltani :D

Igazán frappáns hasonlat volt bazmeg.

Azzal az apró problémával, hogy én sosem vertem magam semmilyen gyártói ökoszisztémára, hangsúlyozva, hogy abban minden megvan, minden a legszuperebb.

Sőt, az egyik ok, ami miatt a gagyi Apple ökoszisztémát elhagytam, az pont annak gagyi zártsága volt.

Ja, ez az, amit most majd megnyitnak: jé, megint (hint: USB-C a másik) az Apple közeledik felém, nem én felé.

trey @ gépház

Szerkesztve: 2023. 12. 02., szo – 01:12

A sok ISO az jó dolog, lehet vaku nélkül jó képet csinálni sötétben. Az izzó vashoz sok ISO kell? A lényeg, hogy az expozíciót úgy kompenzálnám, hogy a vas felületén látszódjanak a minták, az volna az igazi. A megvilágításon múlik. Esetleg multiexpo HDR képet csinálnék egyet a vasra, egyet minden másra állítva, ha már ott a komoly digitális technika.

Izzo vasat a telefonommal hokamera modban fotoznek, de hat izlesek es pofonok. Mondjuk abban a homerseklettartomanyban ezt is vissza kell fogni, az 5mK felbontast ott mar nem tudja.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

csinálsz egy fotót és megnézed az exif infóban?

Gábriel Ákos

Szerkesztve: 2023. 12. 02., szo – 09:45

Elolvastam az összes kommentet.

🤣

ROTFL

trey @ gépház

Komolyan, mint az általános iskolában 😅

Egy kurvanagy :) Egyébként kb minden mai telefon fényképező app-ja normál üzemmódban ezt csinálja: sorozatot lő, aztán mozgáskompenzál, átlagol, dinamikát kiterjeszt, majd összenyom. Aztán, ha valami mozgott a képsorozat közben, akkor eléggé random, hogy melyiket képet fogja "referenciának" kijelölni és a többit ahhoz illeszteni.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Szerkesztve: 2023. 12. 04., h – 13:27

Halide Mark II-t / filmic prot hasznalok, ha profibb kontentet lovok, mert nem vagyok csoro szar.

Stock app meg ha pillanatot lovok.

#worksforme

Magyarul, önmagában az Apple package (hw+sw) nem minőség, hanem egy középszerű fos.

Amit

  1. eddig is tudtunk
  2. nincs is vele baj
    1. egészen addig, amíg nem úgy tálalja az Apple, hogy egy nincstelen szar vagy, ha nem ezt a középszerű fost veszed

trey @ gépház

Pusztan masok a felhasznaloi szokasok. Apple vagy mas egyeb gyartonak stock software vonalon az a dolga, hogy az r=1 egysegsugaru igenyt lefedje, ami itt pedig az hogy kutyat fotozni egyszeru legyen, mindenfele baszom PHD nelkul.

Lasd Movies es Final Cut. Nem lepodom meg azon, hogy a Moviessal nem tudsz hangsavot tisztitani feher zajtol.

ahhoz mit szólsz, hogy rá van írva a telefonodra hogy Hasselblad de egyébként Sony IMX890 szenzor van benne? nem zavar hogy konkrétan 0 köze van a Hasselbladnak (egyáltalán tudod mi az? :D) a kamerához ami a telefonodban benne van? pedig rá van írva! ennek ellenére csak egy középszerű flagship képeket csinál, ez így akkor rendben van? :D

Oneplus:

3rd Gen Hasselblad Camera for Mobile

Valóság: 

Sony IMX890

ki a faszt érdekel mennyibe kerül? hova terelsz? írtam én árat? marketing hazugságokról beszélünk amit bőven találtam a te kedvenced oldalán is.

eme lista alapján pedig a 15 pro max kurva nagyot ver a """hasselblad""" ;) kamerádra

mondhatnád, hogy elfogult a lista, de hát nem egy iphone áll a lista elején. :(

Tudod, ezt hívják ár-érték aránynak.

isoról beszéltél. mikor elmagyaráztuk neked hogy az micsoda, akkor hirtelen kiderült hogy nem, te nem arról beszélsz hanem hogy nem elég intuitiv neked az ios. utána kiderült hogy nem is ez a baj, hanem hogy a Pro elnevezés ellenére nincs manual control. most hogy a marketing bullshitet megnéztük a te oldaladon is, már most ár/értékről beszélünk. ügyes!

Azt kérdezted mit szólok hozzá. Leírtam. Azt, hogy ezt sem érted, az téged minősít, nem engem.

Azt szólok hozzá, hogy a 130-at fizetek érte. Ennyit ér nekem.

Istenem, neked komoly gondjaid vannak :D

Azt sem tudod, hogy egy új szál mit jelent.

trey @ gépház

értem, de ahhoz mit szólsz hogy elhitették veled hogy Hasselblad kamerád lesz a telefonodban miközben csak egy középszerű Sonyt kaptál? az rendben van hogy a OnePlus hazudik arról, hogy milyen hardvert kapsz? ha ők hazudnak akkor egyből terelsz hogy jajde neked csak 130 ezredbe került. 

ki a faszt érdekel?

a kollegádnak sem 800 ezrébe került az iPhone. 200 ezret spórolt rajta. neki ennyit megért. mizu Mr. Logikai Bukfenc?

értem, de ahhoz mit szólsz hogy elhitették veled hogy Hasselblad kamerád lesz a telefonodban miközben csak egy középszerű Sonyt kaptál?

Elmondtam: hogy egy középszerű telefon árát fizettem érte. Te SNI-s voltál? 

Semmilyen logikai bukfenc nincs itt, az értelmi képességeiddel látszik komoly probléma :D

a kollegádnak sem 800 ezrébe került az iPhone. 200 ezret spórolt rajta. neki ennyit megért. mizu Mr. Logikai Bukfenc?

600 vs. 130 egy középszerű szarért? 😆 Több mint 4x-es ár? 😂 A HUP-on, ahol azzal találtok be minden nap, hogy egyeseknek nincs mit ennie? 🤣

trey @ gépház

Akkor lefordítom neked: soha nem ígérték hazudták nekem a világ legjobb telefonját, soha nem is vártam tőlük azt

Én nem adtam volna érte 300+ ezret.

130-at viszont még úgy is meg, hogy Sony kamera van benne.

neked 130 ezerbe belefér hogy átbasszanak. 

Nem szégyenkezem én ezért, neked a tripláját is megéri :D :D Hogy átbasszanak :D

A világ legjobb telefonja :D

trey @ gépház

hát nem tudom, én majdnem beszoptam. ha felmegyek a OnePlus 11 oldalára akkor azt látom hogy Hasselblad kamerát kapok 1000 eurórért a telefonomba. szerencsére utána olvastam (használtam a googlet) ahol kiderült hogy a weboldalon hirdetett Hasselblad (a világ egyik legjobb fényképezőgép gyártója) egy hazugság mert igazából nem is Hasselblad, hanem Sony. 

miért akarja így átbaszni a OnePlus a felhasználóit? 

ezekután még felmentem a Dxomark-ra és azt látom hogy egy több éves i12 után kullog az 1000 eurós """Hasselblad"""" kamerás telefon.

ekkora kamut még az Applenél is ritkán látok baszki. ott legalább fel tudok rakni egy kamera appot amivel tudok full manualba Pro fotózni, de a OnePlusban nem tudok szenzort cserélni. :(

még jó hogy nem hittem a weboldalnak ahol a világ legjobb kamerás mobilját ígérték nekem. hanem inkább megvettem azt ami tényleg közel áll a legjobbhoz. :)

ui: az én 15 pro-m 240-be volt nekem csak. nekem ennyit megért, hogy nem basztak át, hanem azt kaptam amit ígértek.

Ez egy kollaboráció. Én mondjuk sehol nem olvastam, hogy Hasselblad kamera lenne benne, amit olvastam, az kb. az volt, hogy Hasselblad a képek színhűségéhez (color tuning, calibration stb.) adott tanácsokat. De te tudod, majd egy linket pl. ahol a specifikációban állítják, hogy a kamera az ...

trey @ gépház

Hardware-assisted imaging
3rd Gen Hasselblad Camera for Mobile
Hyper-real color, HDR clarity

source

később:

The all-new Natural Color Calibration with Hasselblad delivers industry-leading color science. Over a billion colors elevate images with 64 times more color information. Stunning 10-bit imagery reduces banding for richer colors, while the Accu-spectrum assistance hardware ensures extreme color accuracy.

utána persze leírják a Sony szenzor típusát, de maga a "Sony" nem szerepel az oldalon sehol. ez minimum kurvára megtévesztő.

valamint ha már industry-leading akkor miért nem első helyen szerepel a Dxomark oldalán? 

na de ez így rendben van. 1000 euró nem sok pénz, ennyiért nyugodtan meg lehet téveszteni a kedves vásárlókat.

ja, sehol.

most akkor hirtelen váltunk, és specifikációkról beszélünk marketing nevek helyett? én az apple oldalán se látom sehol, hogy a világ legjobb termékét kapnám ami egyértelműen mindenben jobb bárminél is.

szakembereknek itt van az iPhone 15 Pro specifikációja is, mindenféle marketing bullshit nélkül

200-as betűmérettel van hirdetve hogy Hasselblad, még a telefonod hátuljára is rá van írva baszod. :D ez pont olyan mikor a HP Elitebookra ráírják hogy "bang&olufsen" aztán egy 10 éves macbook is 2x jobban szól a saját hangszóróival :D:D pedig a bang&olufsen láttán az ember várna valami pluszt, erre szart se kap.

Ez a Hasselblad márka problémája, mármint, hogy eladja magát fillérekért. Én semmiféle Hasselblad-ot nem vártam. 130 ezerért vártam egy ár-érték arányban jó telefont. Azt kaptam.

Az Apple miért titkolja, hogy kommersz Sony kamerát használ?

trey @ gépház

az apple sosem írja ki milyen komponenseket használ. ez több évtizede így van. nem írja rá a telefonjára hogy hasselblad miközben sony, de legalább kurva jó képeket csinál. nem írja rá a termékeire hogy bang&olufsen, ellenben kurva jó hangszórókat pakolnak mindenbe.

a oneplus ellenben korábban a korrektségről volt híres, most pedig arról hogy már az alapítója sem hitt benne és elhagyta a faszba a cégét, most pedig kamuznak a weboldalon is. jó kis pálfordulás ez, de a lényeg hogy te 130 ezerért szívesen nyeled a szart. :)

nem a sonyval van a baj, hanem azzal hogy megpróbálják elhitetni, hogy nem sony. :)

én most befejeztem, látszik hogy a képalkotáshoz szart sem értesz, valamint az is hogy folyamatosan megpróbálod úgy alakítani a beszélgetés menetét hogy neked legyen igazad. csak most mellényúltál kicsit, de ez mindenkivel előfordul. 

de a lényeg hogy te 130 ezerért szívesen nyeled a szart. :)

+1

Én 130 ezerre tartom ezt a szart (nekem nem esik nehezemre leírni, hogy szar), annál többet nem is adnék érte. Neked vannak lelki problémáid a kedvenc fétistárgyad gyártójának őszinte megítélésével. Magadnak is hazudsz bazmeg :D

én most befejeztem, látszik hogy a képalkotáshoz szart sem értesz, valamint az is hogy folyamatosan megpróbálod úgy alakítani a beszélgetés menetét hogy neked legyen igazad. csak most mellényúltál kicsit, de ez mindenkivel előfordul. 

Fussál bazmeg a gagyi Sony kameráddal, 600 ezerért :D BTW: Apple-fagként nem futotta volna PRO MAX-ra?

nem a sonyval van a baj, hanem azzal hogy megpróbálják elhitetni, hogy nem sony. :)

Így-így! Erről beszélek. Ezért nincs leírva az Apple-nél, nem úgy, mint a OnePlusnál:

Camera

Elsődleges kamera

Sensor: Sony IMX890

Érzékelő mérete: 1/1,56"

Megapixel: 50

Képpontméret: 1,0 µm

Lencsekomponensek száma: 6P

Optical Image Stabilization: Yes

Electronic Image Stabilization: Yes

Fókusztávolság: 24 mm-nek megfelelő

Rekesz: ƒ/1,8

Field of View: 84°

Autofocus: Yes

Ultraszéles kamera

Sensor: Sony IMX581

Sensor Size: 1/2"

Megapixel: 48

Lencsekomponensek száma: 6P

Rekesz: ƒ/2,2

Field of View: 115°

Autofocus: Yes

Portrait Tele Camera

Sensor: Sony IMX709

Sensor Size: 1/2.74"

Megapixel: 32

Optical zoom: 2X

Lencsekomponensek száma: 6P

Aperture: ƒ/2.0

Field of View: 49°

Autofocus: Yes

Szerencsére ez a cég nem néz mindenkit pancsernek, a pancsereknek ott a marketing anyaga, de akit érdekelnek a technikai részletek, azt is megtalálja!

trey @ gépház

Fussál bazmeg a gagyi Sony kameráddal, 600 ezerért :D

akkor most a te szövegértéseddel vannak gondok? nem írtam sehol, hogy a sony szar. a sony nagyon jó szenzorokat csinál egyébként.

BTW: Apple-fagként nem futotta volna PRO MAX-ra?

számomra az túl nagy méret és túl nehéz is. jobban szeretem a kompakt telefonokat. volt korábban i8 Plusom ami a Pro Max méret, és utáltam. boldog voltam mikor eladtam és leváltotta a sima Xs. azt pedig a 13 pro, azt pedig most a 15 pro. ez kurvára nem pénz kérdése.

valamint az 5x zoom nekem too much. jobban szeretek 80mm környékén maradni, de gondolom 2 év múlva a normál méretbe is az kerül majd. talán meg tudok vele majd barátkozni.

megkérdezted hogy apple fag ként miért nem a pro maxot vettem, talán nem volt rá PÉNZEM? a lényege a kérdésednek az volt, hogy csóró vagyok amiért nem a "legjobbat" és "legnagyobbat" vettem. 

ennek ellenére egy normális választ adtam neked. 

itt te süllyedtél mélyre.

Számomra az túl nagy méret és túl nehéz is. jobban szeretem a kompakt telefonokat. volt korábban Nokia Communicator-om az Open méret, és utáltam. boldog voltam mikor eladtam és leváltotta a Motorola RAZR.

tükör ^

Egy órám árából 10 top iPhone-t adnak, meg ne feszülj miatta.

trey @ gépház

Akkor innen már csak azt kellene megértened, hogy a munkatársam miért vett PRO MAX-ot, ha semmit sem használ ki az előnyéből :D :D :D

Nehéz, nagy, fényképezni se fog nagyon vele profi módon, az ISO-t sem találja ... Na, miért vette akkor a PRO MAX-ot? Többen feltették neki a kérdést. Nem tudta megválaszolni.

Én megválaszoltam neki :D

trey @ gépház

Nem néztem utána a konkrét esetnek, de van a lencse (gy.k. objektív) és van a szenzor. A Hasselbladot a filmes gépeiről ismerem, melyekhez házon belül gyártja az objektíveket. A Sony a digitális korszak óta gyárt fényképezőgépeket, benne a szenzorokat. Azt nem tudom, hogy az objektíveket is ők gyártják-e. De amióta műanyagból is szokás lencsét fröccsönteni, könnyen el tudom képzelni róluk.