Napelemes rendszerek (2.)

A téma az előző napelemes topik folytatása.

Hozzászólások

Na akkor kezdem: lehet ma 23 április közepén tudni bármi végleges-hivatalos-konkrétat a 24 jan1-től a meglevő kuncsaftoknál is végleg kivezetett szaldóelszámolásról? Vagy majd 23 dec 31. 23 óra 59 környékén kibasszák közlönybe h. 1 perc múlva hatályos, azokkal a feltételekkel amikre van 1 perced átolvasni? Vagy ha van is ma végleges-hivatalos-konkrét(nak hitt), azt úgyis atvariálják még 23 dec31-ig 5x?

Ilyenkor tavasszal a napelemek derékszöget zárnak be a napsugarakkal és a legnagyobb teljesítmények most jönnek elő.

Kíváncsi voltam arra, hogy a kormány igazat mondott-e és a környékünkön valóban probléma-e a visszatáplálás (budapesti agglomeráció).

Egyáltalán mennyivel emelik meg a hálózati feszültséget a visszatápláló napelemek?

 

Íme az ábra

 

Az ábrán látható, hogy a maximális feszültség a reggeli 237V-ról 241V-ig felment, amiről kizárólag a napelemek tehetnek a környéken.

Az EON 10% eltérést enged meg, tehát a feszültség 207V-253V között kell, hogy mozogjon.

A 241V-os tavaszi csúcsok azt mutatják, hogy azért van még hely errefelé további napelemet telepíteni, nem fogják egymást lekapcsolgatni.

 

A mérés módszere:

- az inverter loggolja a 3 fázis feszültségeit 5 perces bontásban

- az utolsó hónap adatait dolgozom fel

- a 3 fázis közül a legmagasabb feszültségűt veszem (max Vac1, Vac2, Vac3)

- veszem a hónap 5 legmagasabb feszültség értékeit egy adott időpontban és átlagot vonok belőle, hogy a zajt valamennyire kiszűrjem

Igazából a "nem bírja a hálózat" az népmese. Legalábbis a környékemen.

Valószínűleg ki akartak farolni a megnövekedett napelem igényekből azzal, hogy kiszámíthatatlanná teszik a törvényhozást és a megtérülési időt.

Szerintem jó szokás szerint megint hazudtak valamit, ami jól hangzik és a polgár megkajálja. Az EON megnézte eddig is, hogy hová lehet napelemet telepíteni, nem osztotta ész nélkül az engedélyeket.

De ész nélkül osztja. Semmit nem néznek. Szintén Bp. aglomeráció, az utcánkban eddig kettő napelemes rendszer működik az egyik már 5 éve, a mienk március 21 óta, és még kettő vár bekapcsolásra. Napkeltekor a feszültség már 230V + 6%-on áll, napközben 250-253V. Nálam a bekapcsolás utáni 3. napon kapcsolt ki először magas feszültség miatt, igaz csak 1x és 10 percre. Beszéltem környékbelivel is, nála is hasonló probléma áll fenn. Bejelentettem a szolgáltatónál eddig nálam mértek és ígértek regisztráció mérő felszerelést az utcában, ha magas értéket látnak ők is, akkor állítanak a trafón. Írásbeli választ fogok kapni. Szerintem elég vegyes a kép, hol milyen feszültség helyzet van. Mindenesetre napelemes FB csoportban napi több poszt jön, magas feszültség miatt. Van akinél mint a sündisznó úgy néz ki a grafikon.

Annyit olvastam korábban (talán a napelem-telepítő cégek szövetségének elnöke nyilatkozta - elő nem keresem most a linket), hogy összesítik a visszautasított kéréseket, és kb a csatlakozási kérelmek kb 3%-át nem engedélyezte a szolgáltató. Ez volt 2022 októberéig bezárólag. Tehát nem teljesen ész nélkül osztogatták a kéréseket. Gondolom akkor borult meg igazán a rendszer, amikor tavaly év elején a tömeges csatlakozási kérelmek beütöttek majd rendeletileg előírták, hogy hány napon belül kell elbírálni őket.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

A feszültségértékek településen belül, trafókörzetről trafókörzetre is jelentősen eltérnek. Nálam jellemzően még a 235V-ot sem éri el a feszültség, nem messze tőlem pedig a napsütéses időszakokban lekapcsolnak az inverterek a 252V túllépése miatt.

Szerintem nem az átlag a legérdekesebb, hanem a csúcs.

Milyen pontosan lehet beállítani a visszatáplálás kikapcsolásának feszültségét a készülékeden? Mi a legmagasabb beállítható érték (technikailag és legálisan)? Ha túl nagy lenne a feszültség, akkor teljesen leáll a visszatöltés, vagy fokozatosan szabályozza a gép a legnagyobb teljesítményre, amivel még a korláton belül tud maradni?

Ugye az a kérdés, hogy lesz-e olyan, hogy le kell állni a visszatáplálásnak és ha igen mennyi időre. Beindul-e a "fegyverkezési verseny" a szomszédokkal, hogy ki meri magasabbra tekerni a feszültséget?

Csúcsot mérek.

Van egy 30 napos ablak és 12:00-hoz kikeresem az 5 legmagasabb feszültségértéket (25 értéket meg eldobok). Ennek veszem az átlagát.

Pusztán a legmagasabb érték nem hordoz érdemi információt, mert tüske bármikor lehet a rendszeren.

Az átlag megint nem hordoz információt, mert borult volt az ég sokszor. Semmit nem mond az átlag arról, hogy hányszor fog lekapcsolni az inverter.

Köztes megoldás az 5 legmagasabb feszültség átlaga, mert csúcsot is mér és simít is egyszerre.

±7.5 %, a 10%-os eltérés csak az idő 5%-ban lehet. Node a maximum csak a trafó közelébe lehet, mert ha távolabb ilyen magas, a trafónál már a határon felül lenne. Szóval nálad 241V-ig ment fel, nagyon jó, de hol vagy, miylen messze? Az utcában máshol, hogy alakultak az értékek? Annak aki a végén van és annak aki az elején?

Tudom, hogy kilogok a sorbol, de ugye en szigetuzemet csinaltam akkumulator nelkul.

Egyelore egy 6kW-nyi megy, es errol van gyakorlati tapasztalat. Sarokkonek a marciusi adat:

elmu/eon/mvmbol fogyasztas: 351kWh, napelembol termeles: 425kWh, osszesen: 776kWh

 

Egyelore nincs kulonosebben automatizalas (fogyasztasvezerles), ha jobban automatizaltam volna,

akkor olyan 480-520kWh korul tudtam volna kivenni a napelembol marciusban.

Azaz most volt olyan idopillanat, amikor a termelest fennhagytam a panelokban.

 

Az osszes haver mondta, hogy mit fogok csinalni nyaron a felesleges energiaval? De nem aggodok, tudok meg energiaehseget generalni.

 

Szoval a konkluziom az az, hogy 6kW-ig nem erdemes az elmuvel pocsolni. 6kW folott lehet gondolkodni, de meg akkor is van par dolog ahova mehet az energia.

 

Az akkumulatorozas meg marhasag. Minel nagyobb az osszteljesitmenyed, annal kevesbe van szukseged az akkumulator aramkiegeszito funkciojara, es annal nagyobb kWh kellene.

Az idei cel a 12kW, es akkor mar automatizalasra is ra kell gyurnom, meg mindig akksi nelkul.

 

Par viszonyszam: Amikor nem latom az eget olyan felhos ido van (pl. ma), akkor 800-1200W kozott ad. Amikor latni a napot de felhos, akkor olyan 2000W. Es az idei csucs, amikor hetagra sutott a nap (marcius), akkor 4300W volt.

 

A fogyasztok: vannak jo es rossz fogyasztok. A jo fogyasztok, amiket bekapcsolsz es konstans ugyanannyit fogyasztanak, par pelda: ventilator, paratlanito, hosugarzo, bojler, autotolto, kompresszor.

Van meg a kevesbe jo fogyasztok, amik nagyjabol ugyanannyit fogyasztanak, de kicsit ingadozik (flex, agdaralo, fozolap, suto, stb).

Es vannak a kifejezetten szar fogyasztok, amiket legszivesebben kivagnam a p*csaba: mosogep.

 

Csak ajanlani tudom.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem vagyunk egy véleményen. Végeztem számításokat.

Akkumulátor nélkül, visz-watt mellett a megtermelt energia 3/4-ed része a kukában landolna. Megfelelően mérezett akkumulátorral csak 40% landolna a kukában.

 

A felhőkről: amikor a nap 90 fokban süti a felhőt, simán átmegy a fény rajta. A felhők ugye laposan terülnek el az égen.

Amikor 19 fokban süt a nap, akkor jóval nagyobb utat tesz meg  a fény a felhőben, sokkal nagyobb hányada nyelődik el, ráadásul a beesési szög sem ideális.

 

Az, hogy tavasszal és nyáron a felhős ég nem probléma, nem jelenti azt, hogy télen sem lesz az.

Az akkumulatorozas meg marhasag.  

[...]

Es vannak a kifejezetten szar fogyasztok, amiket legszivesebben kivagnam a p*csaba: mosogep.

Szerintem az akku egy napelemes rendszerben pont ilyenkor hasznos. Nem a telet átvészelni, nem is hetekig futtatni róla a házat, hanem egyrészt, ha van egy kis túltermelésed azt eltenni későbbre, hogy hasznosítsd, másrészt ebből tápláld az ilyen masinákat aminek hirtelen rövid ideig nagy az energiaigénye.

+1, különösen úgy, hogy ha mondjuk hirtelen rákapcsolsz a napelemre egy komolyabb fogyasztót, akkor az MPPT algonak idő kell, míg megtalálja a megfelelő munkapontot. Magyarul, a terhelés energiaigénye azonnali, a  termelésnövekedés pedig nem, akár másodpercekig is eltarthat, mire beáll a töltésvezérlő az új munkapontba. Legalábbis nálam így van. Az akku ilyenkor pufferként működik. Persze lehetnek olyan töltésvezérlők/inverterek, amik jobbak az enyémnél és nem produkálnak hasonlót ;)

> akár másodpercekig is eltarthat, mire beáll a töltésvezérlő az új munkapontba.

 

Jaja ha van rajta akksi vagy elmu. Ha nincs se akksi se elmu, csak a napelem, akkor hidd el nem ilyen lassu:) Cserebe a ventilator maxon porog...

 

Van benne ugy 2 sec tartalek. Azaz ha csak napelemed van (se elmu, se akksi), es tobbet kapcsolsz ra, mint amennyit elvinne. Akkor kb. 2 sec van korrigalni.

Csinaltam olyat, hogy vizforralot rakapcsoltam, beesett a feszultseg (hagyomanyos lampan latszodik, hogy behalvanyul), es ha lekapcsoltam, akkor tulelte, ment tovabb az elet.

Sot olyat is csinaltam, hogy hajszaritot bekapcsoltam, ugy hogy ment a vizforralo, es amikor be akart halni, akkor a vizforralot kapcsoltam le (es nem a hajszaritot), es akkor is tulelte.

 

Szoval meg lehetne csinalni a full szigetuzemet akksi nelkul. Csak eleg nagy falat. Nekem kb. egy evembe telne.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> Szerintem az akku egy napelemes rendszerben pont ilyenkor hasznos.

Sajnos hasznavehetetlen ebben az esetben is.

De tavol alljon tolem, hogy barkit is gyozkodjek. Igazabol egy bo lere eresztett subscribe volt csak a hozzaszolasom.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem. Az csak egyiranyu fogyaszto. Az akkumulator meg oda-vissza.

 

Annyival vagy beljebb a villanyautoval, hogy ha ugy van, hogy tudod masnap hany %-ot fogsz hasznalni, es toltened *kell* mindenkeppen.

Akkor leszarod, hogy mennyi jon a napelembol es mennyi az elmubol. Igy ezt az esetet automatizalni se kell.

Plusz nagyon halas fogyaszto, mert amikor radugod akkor x oran keresztul 1-2W-on belul ugyanannyit vesz fel. Nincs ingadozas, nem rangatja, fixen ennyit ker (1340W nalam, de fugg a feszultsegtol. Az aram a fix.).

 

Meg ha tudod, hogy holnap nem mesz sehova messze, es 50%-on all a kocsi, akkor ilyen szar idoben, mint a mai, nem toltesz, hanem a fogyasztasat elnapolod holnapra. Ami a mai napnal nem lehet rosszabb pl.

 

De ilyen fogyasztas elnapolast meg tudsz lepni meg par dologgal, pl. bojler. Vagy eppen puffer (akar hoszivattyuval). Vagy suritett levego.

Vannak kenyelmetlenebb dolgok, amiket elnapolni neccesebb, mert at kell szervezned a napodat (pl. kenyersutes).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Marmint mire kell egy kompresszortartaly?

Kereket fujni, festekszorni, vakolatot szorni, homokszorni, plazmavagohoz, siman levegot fujni (elektronikai tisztitas)

Mire lehet meg?:

lezervago, nitrogengyartas, pneumatikus gepek (pl. CNC eszterga megfogo karja).

 

A franc tudja meg milyen pneumatikus gepek vannak. A fogyasztas ugyan jelentos (1300W korul van amikor megy), de napi 2x10 percnel nem megy tobbet nalam (egyelore).

 

De nehogy szukszavusaggal vadolj, itt van egy baromi jo youtube video ha erdekel egy picit is a pneumatika:

https://www.youtube.com/watch?v=4N0OYChWUGg

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Majd lemerem pontosan, de a kompresszorom kb. 10 percig elbrummog magaban, mire eleri a 10bart. Es a tartaly se tul nagy.

Es olyat nem lehet csinalni, hogy amit a napelem termelne energiat azt mind levegosuritesre hasznalsz fel. Valamennyit felvesz a kompresszormotor, es az fix.

Mondjuk a napelem ad eppen 4600W-ot a kompresszor meg fixen ker 1320W-ot. Ha mast nem hasznalsz akkor a maradek fennmarad a panelban.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Majd lemerem pontosan, de a kompresszorom kb. 10 percig elbrummog magaban, mire eleri a 10bart. Es a tartaly se tul nagy.

Általában nem túl nagy hatásfokkal történik ez. Nyilván ingyen van, ha épp a napelem termel, de ettől nem várnék túl nagy megtakarítást.

> Általában nem túl nagy hatásfokkal történik ez.

 

Amig nem volt napelemem, addig is pontosan ugyanezt a nem tul nagy hatasfoku kompresszort inditottam be.

Vagy mi a kerdes? Letezik-e jobb hatasfoku kompresszor az enyemnel? Biztosan.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én értem, onnan indultunk, hogy ezzel túl sok energiát nem tudsz tárolni, se hasznosítani. Összehasonlításképpen 100 liter vizet, ha felmelegítesz 20 fokról 80 fokra, az 7 kWh, ezerszer több energiát tudsz így tárolni és hasznosítani, mint ugyanekkora térfogaton csak levegőt összenyomni.

Amikor suritett levegore van szuksegem pl. festekszorashoz, akkor a 100liter melegvizzel nem vagyok kisegitve.

Nalam a suritett levego a produktum, es nem energiatarolas.

Raadasul jobb is a suritett levegot pihentetni (hogy visszahuljon), jobb a kompresszornak ha tobbszor kisebb idot megy, mintha huzamosabb idot menne egyszerre. Igy gondolkodom meg egy suritett levego tartaly beszerzesen (500l vagy nagyobb). Es akkor tenyleg lehetne szabalyzasra hasznalni.

Es akkor nem csak egy gondolatkiserlet lenne az egesz.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> Ami a mai napnal nem lehet rosszabb pl.

Nem tudom nalatok milyen az ido, nalunk is rossz, borult, esik, de ma mar 5kWh-t termelt a rendszer, mikozben osszel volt olyan nap amikor mindossze 0.34kWh jott ossze (ez volt az eddigi minimum).

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

En mondjuk arra gondoltam, hogy ha nem is tudsz visszataplalni a hazba a kocsibol (ha valakit erdekel, itt van egy eleg hosszu teszt egy ilyen Vehicle to Load megoldasrol https://www.youtube.com/watch?v=yO5fJ8z66Z8 - a teszt vegen mert hatasfokrol 38. perc kornyeken beszel), akkor is lehetne ugy, hogy az EVSE dinamikusan allitsa a toltoaramot az aktualisan fel nem hasznalt teljesitmenynek megfeleloen. Igy vegulis mindig (amikor a kocsi eppen nincs teljesen feltoltve), ki tudod maxolni a napelemek termeleset.

Ha fel akarsz menni 6kW-rol 12kW beepitett teljesitmenyre, ugy hogy mar most is van a napi csucsidoben fel nem hasznalt teljesitmenyed, akkor szerintem muszaj lesz valami ilyesmi iranyba is nezelodnod.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

 > Igy vegulis mindig (amikor a kocsi eppen nincs teljesen feltoltve), ki tudod maxolni a napelemek termeleset.

 

Ugye a minimum az a 6A. Az alatt nem lehet allitani az EVSE-t (szabvany). Ez van nekem beallitva.

Szerencsere egy nap atlagban tobbet sut a nap, mint amit a kocsiba lehet tenni. Igy ennek a vezerlesevel nem lennek beljebb.

De ami miatt valoszinu megis meg fogom csinalni az az, hogyha hirtelen fel kell tolteni az autot, akkor fel lehessen. (low priority)

 

> Ha fel akarsz menni 6kW-rol 12kW beepitett teljesitmenyre, ugy hogy mar most is van a napi csucsidoben fel nem hasznalt teljesitmenyed, akkor szerintem muszaj lesz valami ilyesmi iranyba is nezelodnod.

 

Tobb problema van. Az egyik, hogyha ad a napelem 4800W-ot, es fogyasztol szepen 5100W-ot (ez baromi jo kihasznaltsag), viszont hirtelen a mosogep elkezdi melegiteni a vizet s plusz 3000W-ot ker, akkor lesz neked egy 8100W-os igenyed, amit a 6000W-os inverter nem tud kiszolgalni (letilt, es hard reset kell neki).

Ez a fo problema. Amugy ki tudnam most is hasznalni a maradek energiat, csak meg a plusz fogyasztok beszerzes ill. megepites alatt vannak:).

Plusz van olyan fogyaszto amibe csak a folos energiat tennem, nem pedig ha kell ha nem menjen, majd a ho vegen megnezzuk, hogy mennyit adott bele az elmu.

Ami miatt megis elore kene vennem a kovetkezo 6kW-os pakk felrakasat, az az, hogy megvan minden hozza. Csak fel kell mennem kicserelnem a torott cserepeket (sajnos torik mintha tojashejbol lenne), es felhurcolkodnom a panelokkal.

Azaz semmit se kell hozza vennem, minden megvan. Es akkor a rendszer adna kb. mindig minimum 2000W-ot. Igy ha nem is fogyasztok erdemben tobbet, de az elmus reszt lejjebb lehetne szoritani.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Pfff 8100W. Szerintem nekunk az egesz csaladban osszesen nincs ennyi fogyasztonk.

Egyebkent a mosogepre inkabb az lenne a megoldas, hogy olyan tipusra csereld le, aminek van kulon melegvizes bemenete. Ha a tartalybol veszi a melegvizet, akkor nem kell impulzusuzemben 3kW-os futobetetet kapcsolgatni.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

> Egyebkent a mosogepre inkabb az lenne a megoldas, hogy olyan tipusra csereld le, aminek van kulon melegvizes bemenete

 

En is gondolkodtam rengeteget. Egy kornyezettudatos mosogepben csak 1000W-os futoszal lenne. A mostani mosogep eleg fancy (meg qrva draga volt), van mosas rajta, ami 4:05 percig tart ...

 

Szerintem a megoldas az, hogy a mosogeppel szemben allitasz 3000W fogyasztot a mosas ideje alatt. Amit barmikor le tudsz kapcsolni.

Igy amikor a mosogep beroffenti a 3000W-os futoszaljat, abban a pillanatban a tobbi fogyasztot dobod le rogton.

Ehhez automatizalni kell, es olyan fogyasztokat kivalasztani, amik birjak a hirtelen (<1sec) aramelvetelt.

A bojler ilyen, de bojlernek egesz nap kell 3kWh. A szellozteto ventilator ilyen, de az valami 80W. A paratlanito 260W, a rekuperacios ventilator kb. szinten.

 

Ha mar automatizalok, akkor ki lehetne figyelni a mosogepet, hogy mikor melegit, es ugy idoziteni a tobbi fogyasztot. Vagy a mosogep futoszalat kicserelni, de valszeg a firmware-ben a program timeouttal kiakadna.

A vizet is lehetne keverni neki, hogy 35C-os vizet vegyen, es csak onnan melegitsen, igy a kritikus idointervallumot lehetne roviditeni, de akkor is ismerni kellene egy-egy mosas fogyasztas patternjet. Szoval automatizalas itt is.

 

Ez egy long term projekt. Akarhonnan is nezem:) De meg mindig jobb, mint az elmuvel baszakodni.... :)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egy kornyezettudatos mosogepben csak 1000W-os futoszal lenne.

Vannak hideg-meleg vizet fogadni képes mosógépek, azokat szokták használni szigetüzemben, mert napkollektorral vagy fával lehet meleg vizet csinálni, a napelem meg elég arra, hogy a mosógép dobját forgassa.

Jelenleg egyetlen megújuló sem képes megtérülni magától. A napelemünk is azért térül majd meg, mert a felét az állam fizette.

Az akkumulátoros rendszerek meg geek-eknek való cuccok, olyanoknak, akik szeretnek szórakozni és hobbiból felrakják.

Megtérülni sosem fog. Sokan a hőszivattyút dícsérik, de az is csak H tarifával életképes, az állami támogatás mellett.

 

Nálunk a radiátorok 70-80 fokon mennek, mert gyorsabban kell felfűteni a lakást, mint hogy felszökjön a hő a felső szintre.

Amennyiben 60 fokon baromkodnék, sosem melegedne fel az alsó szint, a felső szinten meg fürdőgatyában lehetne táncolni.

 

A hőszivattyúhoz padlófűtés is dukál, meglévő rendszert gazdaságosan átalakítani, pláne hogy 70 fokon fűtenek a radiátorok nem lehet.

Ez a briteknél jobban előjön, mert valaki több 10k fontot beleölt a hőszivattyúba és megnőtt a rezsije az átalakítás után. 

Itthon tetszőleges baromságot csinálhatsz, mert az állam a H tarifával támogat, akkor is ha komplett gazdasági csőd az egész terv.

> Jelenleg egyetlen megújuló sem képes megtérülni magától.

 

Szerencsere a nalad futo matek nem egyezik a nalam futoval:)

Az en rendszerem 5 ev mulva nullszaldos lesz.

Ehhez kellett par dolog, amit nem tudhattam, vagy nem szamolok bele:

- amikor vettem a napelemet, akkor lenn volt az ara (~2eve)

- anno 40Ft-os kWh-val szamoltam, most pedig 70Ft-tal szamolok minden egyes megtermelt kWh-t.

- munkadijat elegansan 0-nak veszem

 

 

Ha csak 6kW-ot szamolok (es az alapanyagokat is csak ennyire visszaosztom), akkor az evi 4-5000kWh termeles.

Azaz 5 ev alatt 1.75MFt. En ebbe boven belefertem, szerintem a ketharmadaba is.

 

Onnantol borul az egesz, amikor mar tenyleg tobb a feltett kW-od, mint amit el tudsz hasznalni. Szoval az nalam valahol 12+ kW-nal fog bekovetkezni.

A kovi 6kW-os blokkot is szerintem el tudom csattintani, es meg jakuzzit se kell epitenem.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igazabol en sem ertem, hogy neked hogyan jon ki, ha jol ertem 4-5000kWh az, amit megtermelsz, tehat ha nincs akkumulatorod (es visszataplalas sincs, meg optimalizalva sincs a fogyasztas) igy a teljes fogyasztasodnak csak egy toredeket (nyilvan nem tudom mennyit) fedezi a napelem.

Lehet, hogy indiszkret a kerdes, ha nem akarsz ne valaszolj, de akkor mennyi az eves fogyasztasotok?

Illetve, egy 6kWp-s rendszerbol egy ev alatt kb. 8000kWh energia jon ki maximum. Akku es optimalizalas nelkul ilyen nagy aranyban tudod hasznositani a napelemek altal termelt energiat?

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

A napi fogyasztas valahogy igy alakul:

kb. 8kWh a kocsi, hogy 2x elmenjek a legkozelebbi boltba (hegyvidek).

kb. 8kWh a napi fogyasztas (huto, mosas, fozes)

kb. 12kWh a napi futes (most tavasszal).

 

A napelem atlagban 10-14kWh/nap ad, jobb idoben olyan 24kWh-t is tud. Nagyon ramaty idoben 8kWh. (marcius)

 

A napelem atlagban 2000W korul ad. Amikor 4000W folott ad az eleg ritka. De ennyi terhelest nem egy nagy muveszet ratenni.

 

Van par dolog amit lehetne automatizalni, hogy mikor menjen, sot a teljesitmenyt is vissza lehetne venni.

De egyelore nem ad annyit a napelem, hogy egeto problema legyen. Inkabb a maradekot pakolom fel a tetore, minthogy ezen agyaljak.

Amikor mar 2x 6kW van, akkor mar az automatizalas is komolyabban elo kell hogy keruljon. (mielott a maradekot feltennem.)

 

De ez a 6kW annyira keves, hogy kb. egy minimalis alkalmazkodassal (nappal fozzel, mossal ne pedig ejszaka) baromi jol kihasznalhato.

Egy sutes nekem 2-3kWh. Szoval ha reggel egy melegszendvicset csinalsz, puff 2kWh elment:)

 

> teljes fogyasztasodnak csak egy toredeket (nyilvan nem tudom mennyit) fedezi a napelem.

Pedig vagy kettovel feljebb leirtam a marciusi adatokat.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Idokoben megneztem, ma igy, hogy tenlyeg nagyon vacak ido van, tehat nem termelt tul sokat jelenleg a 36%-at hasznaltam fel a megtermelt energianak. Egy szebb napon ilyenkor tavasszal nem 5-6kWh jon ossze, hanem 30kWh+ - szoval olyankor sokszor meg a 10%-ot sem eri el a sajat felhasznalas.

Igaz, nincs elektromos auto, az tud segiteni a felhasznalasban.

> Egy sutes nekem 2-3kWh. Szoval ha reggel egy melegszendvicset csinalsz, puff 2kWh elment:)

Huh, milyen szinu az a melegszendvics ami egy oran keresztul keszul full 2kW-tal? :-O :-P

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Jah a bojler is napi 3kWh-t megeszik.

Azt egyelore ra se kotottem, meg ejszakai (vezerelt) aramon van, mert nincs szabad kapacitasom ra ...

Ha rakotom, akkor baromi jol meg lehetne etetni vele a csucsokat, es tok frankon lehet a teljesitmenyet is szabalyozni. Az a legjobb akksi, de komolyan.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nekunk csak egy "safety" (ha a kazannal lenne valami gond) bojler volt (mar regota felszerelve), amugy a kazan csinalta a melegvizet is - de a napelem telepitese utan en is atallitottam. Igaz, a szaldo miatt egyelore nem kell vacakolni az optimalizalassal, ha a szaldo ugrik, akkor celszeru lesz vezerelni.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Nekem a marcius honapban nem sikerult a 30kWh-t hoznom. Ezek voltak a legjobb napjaim:

marcius 4: 21.5kWh

marcius 12: 20.1kWh

marcius 16: 23.4kWh

marcius 19: 23.4kWh

marcius 21: 20.3kWh

marcius 28: 21.3kWh

marcius 29: 20.5kWh

 

Ezeken a napokon lehetett volna tobbet kihozni belole, mert a csucsokat nem mindig tudtam felhasznalni.

A tobbi napon 10-18kWh kozott volt a termeles.

 

Fel nem foghatom, hogy lehet a havi atlagfogyasztas 213kWh. Az full kamu. Csak a bojler 100.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

 

> Ezt nem ertem. Kinek?

 

2523/12

Az volt a nota, hogy azert ennyi, mert ez minden magyarorszagi fogyaszto atlaga. Azaz magyarorszagon a lakossag kb. fele ez alatt fogyaszt. :)

 

> 4.8kWp

Koszi.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> Igaz, a szaldo miatt egyelore nem kell vacakolni az optimalizalassal,

 

Majd terjunk vissza erre, amikor az L2-on termelt energiat L1-en hasznalod fel es ezert majd rendszerhasznalati dijat szamolnak fel :)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A bojler nálam is éjszakain van, de a jövő héten fel lesz téve egy váltókapcsoló, hogy legalább manuálisan át lehessen állítani a napelemes hálózatra is, - kérdésem ezzel kapcsolatban, - ha már Te is foglalkozol vele, - van-e a "látóteredben" valamilyen konkrét és strapabíró 24 órás időzítő-kapcsoló típus, amit érdemes lenne bekötni a napelemes táplálás felől, hogy az átállított bojler ne használhasson nappali hálózati áramot, mondjuk éjszaka közepén. (Tehát, ha az átkapcsoló elfelejtve úgy marad, - másrészt lehet, ha éppen nem fogy annyi víz, elegendő lesz egy felhős nap kihagyásával is, azaz a felfűtéssel, - az átkapcsolással meg lehet várni a következő napot, - ne kelljen aggódni a áramfogyasztás miatt...)

Az nem éjszakai áram, hanem vezérelt áram! Innentől fogva az időkapcsolónak nincs értelme. A barkácsolók egy relés megoldást szoktak használni, amit a vezérelt áramkör működtet.

Szaldó elszámolásnál egy fogyasztást és termelést figyelő rendszer lenne optimális, nem az időzítő!

A szabályozás valahogy úgy szól, hogy vezérelt áramkörön, csak fixen bekötött fogyasztót lehet üzemeltetni.

A kontaktort fixen is be lehet kötni. Ha meg a kapcsolással van a probléma, akkor megnyugtatlak, hogy minden fixen telepített készüléket leválasztó kapcsolóval kell ellátni, mert ha szerelni kell, akkor áramtalanítani kell a sütőt, a bojlert, a főzőlapot, a kazánt stb. Leválasztásra a KMSz nem alkalmas! Tehát a kontaktor nem képezheti probléma tárgyát, mert az egy kapcsoló maga is.

Értem én amit te mondasz, de tiltja semmi a kapcsoló beépítését. Az más kérdés hogy a közhiedelem szerint nem lehet kapcsolgatni, de a közhiedelem az csak hiedelem.

Jogos. Mindenesetre nem világos, hogy mit nyer az áramszolgáltató a vezérelt árammal, hogyha az lekapcsolásnál automatikusan visszaáll a drága áramra.

Ebben az esetben ugyanis nem tud a szolgáltató fogyasztást szabályozni, amire főleg a napelemek végett szüksége lehet.

Én meg azt nem értem, hogy miért kapcsolgatná bárki is, akinek szaldó elszámolása van? Mert a vezérelt áram az olcsó, a nappali meg drága...

Azt már el tudom képzelni, hogy a fogyasztókat elkezdik vezérelt áramra kapcsolni, ha van vezétrelt áram, de az meg kibukhat a fogyasztói monitoringnál. Az nem logikus, hogy miért kapcsolgatná le a vezérelt áramról a fogyasztót? Mondjuk jogilag az is kérdéses, hogy szabálytalan e vagy nem, ha a világítást rákapcsolja a vezérelet áramkörre? De a konnektorok egyértelműen szabálytalanok.

A legtöbb gyártó tud túltermelés esetén fogyasztókat bekapcsolni már. Illetve ezt meg lehet csinálni házilag is gyártótól függetlenül (smart home eszközökkel), némi automatizálási affinitással.

a HMV tárolómat vezérelt áram hajtja meg - jelenleg. A 12-ből úgy 7-8 hónap alatt bőven túltermelésem van (amit havi szaldó esetén majd ba..hatok).
így az lesz, hogy a szűkösebb hónapokban (nov1-már1) vezérelt áram fogja meghajta a HMV tárolót - ezt leszámítva pedig a napelem fogja termelni a melegvizet. Gondolkodtam a napkollektoron is, de meggyőztek arról, h nem feltétlen optimálisabb, mint a fűtőpatron a HMV tárolóba - mindent egybevetve.

A mérőhely kialakítással együtt fizetünk plusz költséget is. Ha éppen napokra nincs szükségem meleg vízre, elég durva lenne, ha a vezéreltség miatt akkor is működtetnem kéne pl. egy bojlert. (Ellentétes az energia általános, takarékos felhasználásának céljával.)

Értem én, hogy a szolgáltató ballanszírozni akar egy általam fizetett 2000 W-os fűtőszál üzemeltetéssel, akkor is, ha meleg vízre éppen nincs ilyen mennyiségben szükségem. Mert egy hőszigetelt meleg vizes tároló elve szerintem az lenne, hogy felfűtünk, és amíg el nem használjuk az egyszer felfűtött meleg vízet, addig nem kapcsolunk 2000 W-ot rá. (Nálunk pl. ez 2x24 óra is lehet. Harmadik nap kb. 4 óra alatt felfűt a beállított maximumra, és a víz újabb 2 napra elég lesz, - néha persze a nagyobb fogyasztás függvényében csak másfél napra. - Végül is így is biztosan lesz a vezérelt hálózatból felhasználás, csak esetleg nem a teljes hónapi időtartamra.)

Van olyan napelemes hálózat, ahol az inverter után van minden fogyasztó (amit napelemről akarsz meghajtani), és az inverter nem táplál vissza az elműbe semmilyen körülmények között (csak fogyasztó lehet).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A bojler nálam is éjszakain van, de a jövő héten fel lesz téve egy váltókapcsoló, hogy legalább manuálisan át lehessen állítani a napelemes hálózatra is, - kérdésem ezzel kapcsolatban, - ha már Te is foglalkozol vele, - van-e a "látóteredben" valamilyen konkrét és strapabíró 24 órás időzítő-kapcsoló típus, amit érdemes lenne bekötni a napelemes táplálás felől, hogy az átállított bojler ne használhasson nappali hálózati áramot, mondjuk éjszaka közepén.

 

Anno én kértem tájékoztatást az ELMŰtől, hogy mi a követelmény, hogy vezérelt áramra kössek rá.

Akkor (2021) ezt a tájékoztatást adták:

A vállalkozó választ tud adni a helyi adottságoktól függően a belső, fogyasztásmérő utáni mért fővezeték hálózatának esetleges felújítására vonatkozóan, mivel ez minden esetben a fogyasztó feladata.

 

Tájékoztatjuk továbbá, hogy a vezérelt mérőhely kialakításáról a MSZ 447/2019 szabvány előírásai az irányadók:

 

-          dugaszolóaljzat nem létesíthető vezérelt áramkörre csak fixen rákapcsolt berendezések.

-      az igényelt mérő előtti kismegszakító teljesítménye határozza meg hány darab berendezést köthet rá.

-      a meglévő vezérelt áramkörre csatlakoztatott berendezések számának változásáról nem kell értesíteni az áramszolgáltatót

-      vezérelt mérésnek külön mérőszekrény és külön lakáselosztótábla kialakítása szükséges (esetleg nappalival együtt ún. kombinált mérőszekrénybe is szerelhető).

 

Az én értelmezésem szerint ide váltókapcsoló nem szerelhető fel, se dugvillás megoldás (hogy átdugd a nappaliba).

Mivel külön mérőszekrény kialakítás szükséges, így nem lehet a két áramot (vezérelt, nappali) keverni, ezért van külön szekrény. Így nem lehet átkapcsolás.

A fix bekötés pedig szerszámmal történő bontást jelent.

 

Én annyit fogok csinálni, hogy fixen októberben átkötöm éjszakaira a bojlert, és ilyentájt április-május környékén visszakötöm napelemre, és ezt engedik, mert nem kell értesítenem a szolgáltatót a berendezések számának változásáról.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én úgy tudom, hogy a rendelkezésre álló kismegszakító alkalmas arra, hogy a vezérelt fogyasztót (bojlert) lekapcsoljam a vezérelt hálózatról, ha éppen nincsen a fogyasztóra szükségem. - napokra eltávoztam a lakásból, - vagy az ritkán lakott. - Ha viszont ezt megtehetem jogszerűen, akkor a bojlert szintén jogszerűen használhatom a másik, "nappali" hálózatról. A fogyasztó fix lesz, így is úgy is.

Ha pedig a nap nem akar sütni, akkor minden további nélkül használom és fizetem a vezérelt hálózat tarifájával. Erre szolgálna a villanyóra szekrénynek a tulajdonos saját szerelésű részén, a vezérelt hálózati táplálást megszakító kapcsoló. (A szolgáltató eszközeihez természetes, hogy nem nyúlhatunk.) Az időzítő kapcsoló csak azért kellene, hogy napsütéses időn kívűl véletlenül se fűtse a bojlert nappali tarifával. (Azt elviseljük a manuális beavatkozásig, ha véletlenül nem lenne meleg víz, vagy éppen csak langyos.)

Én úgy tudom, hogy a rendelkezésre álló kismegszakító alkalmas arra, hogy a vezérelt fogyasztót (bojlert) lekapcsoljam a vezérelt hálózatról, ha éppen nincsen a fogyasztóra szükségem. - napokra eltávoztam a lakásból, - vagy az ritkán lakott. - Ha viszont ezt megtehetem jogszerűen, akkor a bojlert szintén jogszerűen használhatom a másik, "nappali" hálózatról. A fogyasztó fix lesz, így is úgy is.

 

Itt ket dolgot mostal ossze. Igen, rakhatsz ele kismegszakitot, nalam is van, jo 5let. Viszont mivel kulon szekreny, igy ebbe en szerintem nem vihetsz be nappali aramot (de kerdezz ra az elmunel/mvmnextnel tokom tudja epp hogy hivjak oket), es a valaszukat masold ide, mint en.

 

Az időzítő kapcsoló csak azért kellene, hogy napsütéses időn kívűl véletlenül se fűtse a bojlert nappali tarifával. (Azt elviseljük a manuális beavatkozásig, ha véletlenül nem lenne meleg víz, vagy éppen csak langyos.)

 

Az ejszakai/vezerlt aram nalam altalaban ejszaka van ejfeltol 2-3 oraig, delutan 5-6 kozott (egy ora hosszat), es nagyjabol ennyi.  Mostanaban van ugy, hogy delelott is van arama a bojlernak.

Viszont telen volt ugy, hogy kimaradt egy-egy szakasz, es reggel hideg vizben zuhanyoztam (vagy 2x fordult elo kb. )

 

Amugy ovatosan duhajkodj. Az ejszakai/vezerelt aramra is van az eves korlat (2523kWh), es ha csak egy bojlert dugsz ra, akkor kb. lehetetlen elerni.

A bojlernak napi szinten kell 3kWh, azaz 60Ft/nap a dija. Ha a nagy kapcsolgatasban elcseszed, es csak 1kWh-t veszel a nappali arambol, maris 70Ft-ot fizettel, igy aznap maris buktal 10Ft-ot...

 

Szoval en a kapcsolassal addig varok, amig ezt megbizhatoan nem automatizaltam. Kulonben buko. Es akkor is csak 20Ft-os aramot sporolok ...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mivel viszonylag sokat tartózkodunk otthon, a vízcsapot is gyakran használjuk, fürdés, kézmosás, mosogatás, stb. A bojler ilyenkor természetesen mindig fűteni kezd. (Most a gyakorlati tapasztalatot mondom, 2022 augusztusától kíváncsiságból, a fentebb vázolt módon használom a meleg vizet. (Tehát a kismegszakítót kilőtem a meleg víz hidegre fogyásáig.) A korábbi 14-17 ezres villanyszámlámból már az első hónapban 8 ezres lett. Azóta is a körül mozgott, pedig télen több áramot használunk, egészen biztosan.)

A bojler h tarifás használata tehát nálunk érdekesen korrelál a meleg víz felhasználás valódi igényével. (Tudom, hogy a helyzetünk ilyen szempontból eléggé speciális. Nem mindenki nyitogathat otthon egész nap vízcsapokat. :) )

Nem tudom az enyemre akartal-e valaszolni, de en pont azt irtam, hogy durva melegszendvics lehet amit egy oran keresztul kell sutni.

Megpedig erre reagalva irtam:

> Egy sutes nekem 2-3kWh. Szoval ha reggel egy melegszendvicset csinalsz, puff 2kWh elment:)

Ha 2kW-os a suto, akkor ugye 1 oran keresztul kell mennie, hogy 2kWh elfogyjon.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Az szerintem 40. Es az evi limittel lehet, hogy a bojlerem se fog beleferni:))

Ugy saccolom, hogy a bojler olyan 1800-1900kWh/evet fog fogyasztani (200l, 38C-os viz). Az éves limit meg 2523kWh.

Ha a hutot hozzaveszem, szerintem mar tuti tullepem.

 

Szoval en a napelem termelest elegansan az emelt 70Ft-os arral szamolom ...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Jelenleg egyetlen megújuló sem képes megtérülni magától. A napelemünk is azért térül majd meg, mert a felét az állam fizette.

Utility scale térül meg, a rooftop akkor, ha kellően kicsi (háztartásonként kb. 1 kWp), mert akkor el lehet használni értelmesen és/vagy nem kell nagyobb tárolókapacitás. Utility scale az LCOE $28-$37 USD/MWh, a lakossági rooftop $59-$91 USD/MWh.

> Utility scale térül meg, a rooftop akkor, ha kellően kicsi (háztartásonként kb. 1 kWp)

 

Ez vajon hogy jott ki. Van egy csomo koltseg, ami ugyanakkora vagy alig valtozik 1kWp es 6kWp kozott.

Pl. az inverter ugyanaz. Tulfeszlevezetobol is ugyanannyi kell. Mondjam tovabb?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez vajon hogy jott ki. Van egy csomo koltseg, ami ugyanakkora vagy alig valtozik 1kWp es 6kWp kozott.

Az, hogy nem tudsz mit kezdeni egy 6 kWp napelem nyári (túl)termelésével. Ha mindenki túltermel a környékeden, de senki nem használja, akkor vagy alig kapsz érte pénzt, vagy távolról korlátozzák az invertert. Háztartásonként 1 kWp napelem termelését el tudja használni vagy tárolni a ház hőenergiában vagy kisebb részt akkumulátorban.

Ez egy tipikusan a közlegelők tragédiája: ha mindenki felrak a tetőre 6 kWp rendszert az utcában, de nincs otthon nyáron szinte senki (mert nappal vagy dolgozik vagy kirándul, strandon van, egyebek), hogy elfogyassza és ha otthon is lenne, nem tudna mit kezdeni a folyamatos 6 kW teljesítménnyel, akkor semmi értelme ekkora napelemnek.

Ezzel szemben érdekes, hogy a rendszer mégis az otthoni felhasználókat támogatja, nem az ipari felhasználókat*, akik jól tervezetten el tudnánk használni helyben a megtermelt energiát. Biztos meg van ebben a lokgika, szabályozói oldalról lehet az is lyukat üt  a rendszerben ha az ipari fogyasztók villamos energia felhasználása lesz időjárásfüggő.

 

*(Ha jól tudom ipari fehasználóknak kötelező az akkumlátor kapacítás kiépítése napelem mellé)

Ezzel szemben érdekes, hogy a rendszer mégis az otthoni felhasználókat támogatja, nem az ipari felhasználókat*, akik jól tervezetten el tudnánk használni helyben a megtermelt energiát.

Ahol szavazatokra váltják ezt, ott igen.

Biztos meg van ebben a lokgika, szabályozói oldalról lehet az is lyukat üt  a rendszerben ha az ipari fogyasztók villamos energia felhasználása lesz időjárásfüggő.

Alapvetően nem feltétlen ipari fogyasztó mellé kell tenni, hanem a hálózat olyan pontjaira, ahol érdemes rátáplálni. És a napelem mellé érdemes tenni szélerőművet is, mert a kettő egészen jól ki szokta egészíteni egymás termelését, pazarlás csak napelemre elhasználni ezeket a hálózati pontokat.

> Az, hogy nem tudsz mit kezdeni egy 6 kWp napelem nyári (túl)termelésével. Ha mindenki túltermel a környékeden, de senki nem használja, akkor vagy alig kapsz érte pénzt, vagy távolról korlátozzák az invertert.

Ezert kell szigetuzemet csinalni. Fuggetlenedni a tobbi haszonlesotol (allam).

 

> hogy elfogyassza és ha otthon is lenne, nem tudna mit kezdeni a folyamatos 6 kW teljesítménnyel, akkor semmi értelme ekkora napelemnek.

Egyreszt szerintem a 6kW nem mennyiseg. En 12kW es folotte fogok gondolkodni, hogy mi ujsag.

Masreszt az, hogy a csucsot nem tudod elhasznalni, eltorpul amellett, hogy mindig van 1000W-ot, amikor nappal van (ellatasbiztonsag), es atlagban van 2000W-od, amibe az otthoni fogyasztok jo resze belefer.

 

Az a huha nyaron mi lesz az energiaval, az konkretan 3 honap (jun,jul,aug).  De akkor se egy nagy kaland havi 4-500kWh-t hasznalni (csak nappal). Tenyleg nem.

 

Konkretan van olyan ismeros, ahol olcsobbra jott volna ki egy napelemet feltenni, mint a halozatbovitest kifizetni (mert elvileg uj trafoval is jart volna, es azt is neki kellett volna kifizetnie, valami 2+MFt arajanlatot kapott az aramszolgaltatotol).

Amikor felteszed a 6kW-os szigetuzemedet, akkor van 1x32A-ed kb. mindig, ha az elmutol van 1db 16A-es kismegszakitod. Van par dolog aminel jol jon (pl. hegesztom hajlamos a 16A-t leverni. De van meg par motorom ami tobbet eszik, mint 1x16A).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ezert kell szigetuzemet csinalni. Fuggetlenedni a tobbi haszonlesotol (allam).

Szigetüzemben se tudsz többet értelmesen elhasználni. Az év nagy részében nem fog termelni a napelemed, mert nincs hova tenned az energiát.

Egyreszt szerintem a 6kW nem mennyiseg. En 12kW es folotte fogok gondolkodni, hogy mi ujsag.

Hajrá.

Masreszt az, hogy a csucsot nem tudod elhasznalni, eltorpul amellett, hogy mindig van 1000W-ot, amikor nappal van (ellatasbiztonsag), es atlagban van 2000W-od, amibe az otthoni fogyasztok jo resze belefer.

Viszont erősen romlik a megtérülés. Onnan indultunk.

> Viszont erősen romlik a megtérülés. Onnan indultunk.

 

Itt nagyon erosen kulonbozik a velemenyunk. Egy 1kWp es egy 6kWp rendszer kozott a penzbeli kulonbseg, a

- panelek ara (400W-os panelnal pont nincs hogy kiszamolni, de a regebbi 260W-os panelnal 6 vs. 24 panel).

- felfogato csavarok, a felfogato sinbol kb. 2x annyi kell (mivel a masiknal tobbet kell hasznalnod).

- kabelezesnel nincs 1mm-nyi plusz sem.

- inverter ugyanaz

- egyeb kiegeszitok ugyanaz.

 

Azaz gyakorlatilag beszelunk egy 800khuf (1kWp) vs. 1200khuf(6kWp) bekerulesi koltsegrol (nekem ennyibe kerult kb.).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azaz gyakorlatilag beszelunk egy 800khuf (1kWp) vs. 1200khuf(6kWp) bekerulesi koltsegrol (nekem ennyibe kerult kb.).

Felülbecsülöd az 1 kWp rendszer árát és alulbecsülöd a 6 kWp rendszer árát. Jelenleg egy 6 kWp rendszer ára 3-4 millió forint, az 1 kWp rendszer pedig 400-600 ezer, ebből az 1000-1200 wattos inverter ára 100-120 ezer körül van. Jelenleg egy ilyen rendszer évente 30-60 ezer forintot spórol, úgy is, hogy nincs szaldód és nem táplálsz vissza, mert szinte a teljes termelést el tudod használni házon belül, megfelelően megválasztott fogyasztókkal. Ahogy növeled a teljesítményt, úgy növekszik a nyári felesleg, ami számodra elveszik.

Tipikusan szigetüzem esetén ezeket a kis napelemeket szokták használni, kell hozzá valamennyi alkalmazkodás és tervezés: a sütés-főzés és vízmelegítés nem elektromosan történik, a mosógép tud fogadni meleg vizet, a centrifuga kézi, a hűtőgép, a világítás és a legtöbb elektromos berendezés 12/24 VDC és egy 5 kWh akkumulátor telep + töltésvezérlő csak 200-250 ezerrel dobja meg a költségeket. Láttam már fél tucat ilyen rendszert.

Ha te alapvetően nem akarsz szigetüzemet és nem érdekel a megtérülés, akkor persze lehet 5-10-20 kWp napelemed is, tudva, hogy a túltermelés vagy elveszik vagy filléreket adnak érte, csak tudd, hogy nem fog megtérülni.

> Felülbecsülöd az 1 kWp rendszer árát és alulbecsülöd a 6 kWp rendszer árát.

Ezek konkretan az en araim voltak, egy picit felszorozva, mert nem iden vettem.

 

> Jelenleg egy 6 kWp rendszer ára 3-4 millió forint, az 1 kWp rendszer pedig 400-600 ezer, ebből az 1000-1200 wattos inverter ára 100-120 ezer körül van.

Nem. Nagyon nem. Egyreszt en honapokig hasznaltam az enyemet 6 panellal (1.5kWp), tudom, hogy milyen kis teljesitmenyen csucsulni.

Masreszt amikor az invertert kivalasztottam, akkor bizony ezt a modellt kellett valasztanom. Azaz ha csak 1.5kWp rendszert akartam volna mindig is, akkor is ezt valasztottam volna.

 

> világítás és a legtöbb elektromos berendezés 12/24 VDC és egy 5 kWh akkumulátor telep + töltésvezérlő csak 200-250 ezerrel dobja meg a költségeket. Láttam már fél tucat ilyen rendszert.

Ez az az eset, amikor menjunk ki a puszta kozepere nomadosat jatszani az elektromos kutyujeinket megtartva. Igy a "logikus" lepes, hogy kicsi napelemet veszel kicsi akksival, hogy este is tudj vilagitani.

 

En viszont azt mondom, hogy tegyel fel rengeteg napelemet, ami a normalis igenyedet kiszolgalja mindig (szamitogep, huto, vilagitas ha epp kell nappal, stb, stb), kulonosebb megszoritas nelkul a fozest is. Amikor pedig sut a nap, akkor a tobbit tedd el olyan fogyasztokba, amik nem biztos, hogy elektromosak voltak eddig (bojler, futes, kozlekedes, sutes, foldmuveles, stb).

 

En 15kWp rendszerhez vettem meg az osszes alapanyagot. Az egesz megterul nekem olyan 8 ev mulva, ugy, hogyha csak 6kWp rendszert hasznalom, a tobbit fel se teszem.

YMMV.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ezek konkretan az en araim voltak, egy picit felszorozva, mert nem iden vettem.

Értem, ahonnan indultunk, az egy generális kijelentés volt, hogy átlagos esetben egy kis 1 kWp rendszer hamarabb megtérül.

En 15kWp rendszerhez vettem meg az osszes alapanyagot. Az egesz megterul nekem olyan 8 ev mulva, ugy, hogyha csak 6kWp rendszert hasznalom, a tobbit fel se teszem.

Nem fogod tudni értelmesen elhasználni a nyári túltermelést, a téli termelés meg kevés lesz. De majd térjünk vissza rá 8 év múlva.

> Nem fogod tudni értelmesen elhasználni a nyári túltermelést, a téli termelés meg kevés lesz. De majd térjünk vissza rá 8 év múlva.

A cél a az év 300 napján minimum napi 20kWh termelés. Átlagban pedig 30kWh termelés 365napra vetítve.

Ezt szerintem hozni fogja az egész (15kWp).

 

Az hogy megtérül, az már most látszódik. Márciusban-áprilisban heti egyszer gyújtottam be a kazánba.

Ez nekem teljesen jo igy:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Oké, ha ingyen volt az időd, satöbbi, igen. De egy 15 kWp rendszer jelenleg ~6 millió forint, ha évente termel 6000 kWh az meg normál piaci körülmények között ~200-300 ezer forint, 20-30 éves megtérülés, ami azt jelenti, hogy nem térül meg.

Lehet, meg almos vagy, es ezert nem ment a matek.

 

70Ft* 365nap* 30kwh(átlag) = 766500Ft/év.

Ez nekem behozza az árát még mindig 5 éven belül. Az idejét meg mindenki arra b@ssza el amire akarja:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Értem, de még mindig ott állunk, hogy nyáron nem fogsz fűteni, télen meg kevés a termelés.

Én innen úgy látom, hogy te rendszeresen a best szcenárión túl számolsz és időnként szembejön a valóság, például az, hogy a jelenlegi abnormális piaci viszonyok közötti árakkal számolsz több éves megtérülést, másrészt szerintem nálad jelenleg csak papíron vagy fejben van meg az, hogy a nyári 40+ kWh termelést mire használd el napi szinte (ez ugye ~1200 kWh havi használatot feltételez nyáron).

> A cél a az év 300 napján minimum napi 20kWh termelés.

Ezt nem tudom hogyan tervezed elerni, en most osszeszamoltam, az elmult 11 honap alatt (ennyirol van adatom) 71 napot szamoltam amikor 5kWh alatt maradt a napi termeles (4.8kWp) szoval eves szinten kb. 77 olyan nap van amikor aranyositva (4.8kWp vs. 15kWp) meg a 16kWh-t sem eri el a termeles. Hozzateve, hogy ebbol a 77 napbol a nagy resze joval 5kWh alatt volt (az volt a ritka, hogy kicsivel volt 5kWh alatt).

 

Szerk.: megneztem 6.4kWh-s hatarral is (ez felel meg a te 20kWh-s limitednek aranyositva) , igy 95 nap jott ki.

Szerk2: meg annyit tennek hozza, hogy ez visszataplalassal van, tehat nincs olyan, hogy termelne a napelem, de nincs hova tenni. Ez akku vagy visszataplalas nelkul gyakorlatilag eselytelen, tehat az arany meg ennel is jelentosen rosszabb lesz.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Amikor tavaly pl. belevágtam, a napelem témába, - mivel későn léptem, sokkal drágábban mint mások egy-két évvel ezelőtt, - nem a megtérülés számolgatása vezetett. Ha azt számolom, hogy az így "elégetett" pénzt jelenleg az infláció 3 év alatt megeszi, másrészt az ingatlanom értéke ezzel is emelkedett, változhat az energia ára, vagy esetleg a háborús viszonyok eszkalálódása miatt az ellátás biztonsága is rosszabb lesz. - Remélem ez a baj azért elkerül mindannyiunkat! - (Ha a rendszer beüzemelve a tetőn, az "off grid" megteremtése egyszerűbb lehet.) - E szempontokkal mindjárt más a "megtérülés" kérdése.

Az utility scale napelempark 90%-ban baromság.

Legyalulod a zöldmezőt és napelemeket teszel rá, abban a hiszemben, hogy kisebb lesz az ökológiai lábnyomod, ha fotoszintézis helyett 20% hatékonysággal áramot termelsz.

Ahogy a tudós úr fogalmazta, ekkora baromságot is csak politikus képes kitalálni.

A rooftop azért jó, mert ott egyébként nincs fotoszintézis, tehát nem úgy termelünk energiát, hogy nullára kiirtjuk a környezetet, azt mekkora zöldek leszünk.

Azert van par hely ahova tehetnenk meg:

- jarhatnank autoval napelemen (solar roadway)

- tehetnenk vasuti sinpar koze a vasuti talpfak fole

- usztathatnank tengeren bolyakent, akar a komplett napelemfarmot

- csinalhatnank fedett biciklisutat, hogy arnyekban kerekezhessunk

- buzamezo helyere, ugyis hizlal

- stb, stb.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Erre vannak az un. agrivoltaikus rendszerek, ahol a napelem alatt tenylegesen lehet termelni is. Nyilvan ezek nem 100%-os fedesu panelek, szandekosan lyukak vannak a cellak kozott. Es nyilvan meg kell vallogatni, hogy milyen novenyeket lehet jol termeszteni alatta, illetve milyen helyeken erdemes hasznalni.

Az erdekessege az, hogy elsore ez elegge kompromisszumosnak hangzik, valojaban vannak nem nyilvanvalo elonyei:
- a novenyek nem minding tudjak a teljes napsutest hasznositani, egy bizonyos szint folott mar inkabb karos rajuk -> a napelemmel csokkentett besugarzas nem feltetlen jar aranyos hozamcsokkenessel, a panelek atlatszo reszen UV szuressel pedig az levelek UV-karosodasa csokken
- a tulzott napsutes ellen a novenyek vizparologtatassal tudnak vedekezni - csokkentett napsutes eseten kevesebb a vizigenyuk
- a noveny fole huzott panel megakasztja a levego szabad felaramlast, ezzel noveli a talajkozeli relativ paratartalmat - csokken a talajszarito hatas
- a panel valamennyi fizikai vedelmet is nyujt a szelsoseges idojaras (jegeso, viharkarok, vagy tiszta ido eseten ejjeli talajmenti fagykarok) ellen

Magyarorszagon kulonosen erdemes volna foglalkozni vele, mert pont az orszag kiszaradasa, az aszalyos nyarak a legnagyobb problema.

Ami persze nehezze teszi, hogy draga kiepiteni (magas allvanyzat kell), traktorral nem lehet bemenni ala, maceras megmuvelni stb.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Jaja ilyet rakott a harmadik szomszedom. Az ok: utalt fuvet nyirni, igy ott nem kell mar. Most az udvar kb. 90%-a vagy le van betonozva, vagy le van szorva kaviccsal, vagy kutyafuttato, vagy kiegeszito epuletek. Most konkretan a maradek kert felebe ilyet tett.

 

Nekem bejon, szerintem indusztrial. De a csalad tobbi tagja ragja a fulemet, hogy telepitsek 2 meteres sovenyt, hogy ne lassak.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az elmondottak alapjan van egy sanda gyanum, hogy nem azert telepitett napelemet a kertbe, hogy a szamoca jol teremjen alatta... :)

Ismerem amugy ezt az embertipust, van a kornyekunkon is 1-2 ilyen. Neki feltetlen zoldovezeti kertes haz kell. A kertet leszorja soderrel meg murvaval, majd nyaron nyomja 1000-el a legkondit, mert "nem lehet kibirni a meleget a lakasban". A legujabb verzio ebbol a muanyag-fuvel leteritett kert. Messzirol egesz hihetonek nez ki, csak kicsit gyanus, hogy telen is szurrealisan elenkzold minden.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Ez megint parasztvakítás a sötétzöldektől.

A fotoszintézis nem csak úgy jön a semmiből a növény által. A napfény energiáját használja fel O2 előállításra .

Amennyiben 80%-ot elnyelsz a fényből a napelemeddel és alá árnyéktűrő fajt raksz, mi lesz a végeredmény?

A végeredmény egy látvány, hogy a balfasz polgár megegye, hogy mennyire környezetbarátok vagyunk.

A látszat a fontos a mai világban, nem a valóság.

A növények nem csak a direkt beszugárzást hasznosítják (sőt attól érdemes védeni egyes haszonnövényeket) hanem a szórt fényt is. Azon kívűl képesek beállni a besugárzás irányába. A zöldségtermesztők nem kevés pénzt fordítanak árnyékolásra.

Miért forog a napraforgó?

A zöldségek nagy részét árnyékolni kell.

A levélzöldségek (pl. saláták) 50-60%-os árnyékoló faktorú Rascher hálót, míg pl bab, tök számára 60%-os árnyékoló faktorú Rascher hálót szoktam használni.  Paprikán, a paradicsomon, az uborkán, a káposztaféléken, és még szőlőn és gyümölcsön is gyakori jelenség a napégés.

Egy szép ábra a fotoszintézisről.

A fény mennyiségétől lineárisan függ, de szaturációt is mutat.

https://docbrown.info/page20/page20images/PhotosynthesisGraph1.gif

Amikor feljön a nap és lenyugszik, mindenképpen csökken az árnyék miatt az O2 termelés, de a déli napfényben már nem biztos.

Az egész oxigénes dolgot te hoztad be, holott arról van szó, hogy - idézem szó szerin: "a novenyek nem minding tudjak a teljes napsutest hasznositani, egy bizonyos szint folott mar inkabb karos rajuk". Rengeteg növényt kell árnyékolni 40-60-80 százalékos Raschel hálóval, így ki lehet alakítani olyan kombinációt, hogy napelemeket használnak árnyékolásra Raschel háló helyett.

> Rengeteg növényt kell árnyékolni 40-60-80 százalékos Raschel hálóva

Az amazóniai esőerdőket szokták árnyékolni?

 

Zöldmezős beruházás annyit jelent, hogy kimennek a rétre, ami magától nő, legyalulják és napelemeket tesznek a helyére.

Semmi köze a történetnek ahhoz, hogy vannak növények, amelyeket árnyékolni kell.

Az amazóniai esőerdőket szokták árnyékolni?

Nem, de hogy jön ez például a málna és zöldségtermesztéshez, ahol kell árnyékolás?

Zöldmezős beruházás annyit jelent, hogy kimennek a rétre, ami magától nő, legyalulják és napelemeket tesznek a helyére.

Pont arról szól ez a szál, hogy lehet ezt okosan is csinálni.

Semmi köze a történetnek ahhoz, hogy vannak növények, amelyeket árnyékolni kell.

De, onnan indultunk, hogy "vannak az un. agrivoltaikus rendszerek, ahol a napelem alatt tenylegesen lehet termelni is". Igazából annyi dolgod lenne, hogy rákeresel arra a kifejezésre, hogy "argivoltaics" vagy elolvasod a Wikipedia oldalát a technológiának, de te ehelyett nulla információból kiindulva írsz napok óta faszságokat. Mondjuk nem vagyok meglepve, mert szinte állandóan ezt csinálod.

Az egész történetet faszságnak tartom, kezdve onnan, hogy a megújuló "földgázon" alapult minden.

Úgy tűnik, hogy a bölcs szakembereket a jelenlegi válság sem tudta megingatni, annyi változott, hogy a feketeszén is bekerült a zöld megújuló áramtermelésbe.

Ezt tetézi, hogy a háztetők helyett mezőre rakják a napelemeket, maximális környezet rombolással.

Ja, meg az akkumulátorgyárakkal szétbarmolják a még meglévő szűkös vízkészleteket.

A marhákat kiirtanák, mert üvegházhatású gázokat termelnek, aztán ugyanezek a hősök felrobbantják az Északi Áramlat gázvezetéket, tonnaszámra nyomva a metánt a légkörbe.

Persze az is kiderült, hogy a marhák károsabbak, mint gázvezetéket robbantani.

 

Egyáltalán nem hordok össze több faszságot, mint a felelős pozícióban lévő "szakemberek".

Elolvastam, elmagyarázod benne, hogy miért jó, hogyha kiirtják az őshonos növényeket, cserébe azért, hogy napelemet tegyenek és árnyékkedvelő fajokat, melyek ugyan kevesebb O2-t állítanak elő, de azért tapsolni kellene hozzá a szakértelem miatt.

Nem, nem olvastad el, különben nem állítanál és kérdeznél ilyen hülyeséget. Ugye az egész úgy kezdődik, hogy ha árnyékolni kell a növényeket, akkor sokkal jobb olyan árnyékolókkal tenni, amelyek nem passzív árnyékolók.

Mondok példát: jelenleg kb. 150 hektáron termelnek málnát nálunk, aminek kell árnyékolás a mi éghajlatunkon, különben megdöglik. Ez a 150 hektár az idő nagy részében 60 százalékos Raschel hálóval van fedve a gyakorlatban a málna fölé feszítve. Ez helyett jön az a technológia, hogy a málna fölé hézagosan napelemet tesznek, ezzel a málna ugyanúgy 60 százalékban árnyékolva van, amitől nem döglik meg, a Raschel háló helyett pedig napelem van, a 150 hektáron ~90 hektárnyi hasznos felületen, ez kb. 250 MW teljesítmény jelenleg, csak a már meglévő málnaültetvények felett.

Szóval továbbra is az a helyzet, hogy ismerethiányból írsz lendületből faszságokat.

No igen, ott a szántóföld, ültetnek fákat, aztán várnak 15-20-30 évet az árnyékra, működőképesnek hangzik. Ez az "ahogy régen csinálták" félre tudja vinni a dolgot, mert régen nem csinálták, régen nem volt ilyen málnatermelés, hogy bemész a boltba és veszel (fagyasztott) málnát. Ja, és régen nem volt internet meg számítógép se... aztán most mégis van számítógéped meg interneted, hogy le tudd írni, hogy régen hogy volt.

Nem tudom, hogy mennyit gazdálkodsz, de nekem például vannak 80-as árnyékoló hálóval takart ágyásaim, mert az ott termelt növények az erdőszéli félárnyékos helyet szeretik és a diófának még kell 10-15 év, mire árnyékot tud adni.

Annyira gyakori az árnyékolás, hogy bármilyen mezőgazdasági boltban lehet kapni ilyen árnyékoló hálót...

Izé. Mint gazdálkodó jelezném hogy sokszor csak a napelem alatt van fű, máshol kiég. Egyrészt a fotoszintézishez nem kell direkt napsütés másrészt lehet alatta termelni, harmadrészt ha nincs napelem, valami zöld háló kell a kertbe a növényekre mert szénné égnek nyáron. Sajnos.

Amennyiben 60 fokon baromkodnék, sosem melegedne fel az alsó szint, a felső szinten meg fürdőgatyában lehetne táncolni.

Ez azért egy kókler épületgépész eredménye, ettől még a profi munka megtérülne. Az hogy mi térül meg, az nézőpont kérdése csak. Amikor több a valós igény, mint a hozzáférhető forrás, akkor csúnyán borulhat a képlet.

Sajnos hasznavehetetlen ebben az esetben is.

De tavol alljon tolem, hogy barkit is gyozkodjek.

Győzködni ugyan nem kell, de cserébe érdekelnének ép ész érvek, amiből tanulni is lehet, mert ez így nem túl hasznos. Legalább is nekem nem az :) Ha neked tényleg csak a subscribe volt a lényeg, az más tészta :)

Off-context: ma volt a solar rendszerem eddigi csúcsteljesítménye: 12481W.
12.5kW elvileg az inverter teteje, 10.26kWp a panelek.
Egész komoly hogy 22%-kal túltolja a speckót (1 éves rendszer). 

Gábriel Ákos

Hát, engem az infarktus kerülget emiatt:

- Current intensity at maximum point. of power Impp 10A

- Closed circuit current Isc: 10.60A

A speckó szerint 10.6A a rövidzárási áram, a napelem, meg 13.5A-en tolja rövidzár nélkül.

Az átvonuló felhők közül kibújik a nap: egyszerre világítja a napelemet a nap és a felhőkből visszaverődő fény.

Mint egy lencse ráfókuszál a napelemedre és perzseli.

Szerencsére rövid ideig tart, max. 5-10 percig.

Alapból ez valóban nem túl szép de sztem nem tudjuk hogyan mérték azt a rövidzárlati áramot.
Simán el tudom képzelni hogy azt nem ilyen besugárzás mellett mérték és igazából "rágerjesztettek" a panelre csak hogy a belső ellenállását megmérhessék.
A fizikájából adódóan simán el tudom képzelni hogy a napsütés hatására lecsökken a belső ellenállás - ergo nagyobb lesz a tényleges rövidzárlati áram mint amit a katalógus ír.
Ez egyébként egy tipikus jelensége a napelemes témának, a katalógusok tele vannak hasonló "fasságokkal" amik önmagukban vagy jelentenek valamit vagy nem, borzasztó sok kontextus és gyakorlati ismeret kell ahhoz hogy az ember kapisgáljon bármit is.

Gábriel Ákos

Amellett, hogy amit irsz igaz, szerintem az ok nem ez.

Bar valoban 90 fok (vagy 0) eseten van a maximum, jelentosebben 40-50 fok alatt kezd el esni a hatasfok. Szerintem sokkal tobbet szamit a kornyezeti homerseklet. Ilyenkor 15-20 fok van napelemek meg 35-40 fokosak maximum nyaron viszont van 35 fok a napelemek meg kozel 60 fokosak.

Egyebkent, hogy mikor eri (ha egyaltalan) 90 fokban a napsugarzas a napelemet, az leginkabb a tajolastol, (altalaban) a teto dolesszogetol es a napszaktol fugg, ha latszik a nap, mindig lehet talalni olyan beallitast aminel 90 fok lesz :-P

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Sziasztok! Van egy új telepítésű rendszer, 2 db 50kW-os SAJ inverterrel, az exportkorlátozást kellene beállítani rajta. A két inverter egy pontra táplál vissza. Felszereltek egy okosmérőt (CHINT DTSU666), ez össze van kötve egy esolar SEC-kel, az meg a másik portján a 2 inverterrel. Ha bekapcsoljuk az exportkorlátozást, akkor az inverter leáll. Na én most láttam ilyet közelről először, de ahogy olvasom a kb. semmit sem érő doksikat, nem is csodálkozom annyira. Ez a SEC modul szerintem csak arra van, hogy felvigye a webre  az inverterek és az okosmérő adatait, ilyenkor gondolom ő kérdezi mindkettőt (3at) a buszon, szerintem így az inverterek nem is látják a bejövő áramot. Működhet ez így? Vagy kell külön mérő a 2 inverternek? 

Működhet ez így? 

Nem tudom, mire képes SEC, a SAJ supportot kéne megkérdezni. Logika azt diktája, hogy vissza tud adni fogyasztási adatot az inverternek, de tényleg a support tudja megmondani.

Vagy kell külön mérő a 2 inverternek? 

Biztos hogy nem, egy mérővel több inverter is működik (RS485!). Több inverter tud párhuzamosan is zero exportot állítani.

A telepítő ismerős keresett meg engem, mint műszerészt. A villanyszerelők nem tudják, hogy mi az az rs485, csak egy vonalas rajzot kaptak. De csak most kaptam meg a rajzot, amin tényleg így van lerajzolva. A mérőnek 1-es modbus címet kell beállítani, 10 inverterig jó. Videokat is küldtek. 

A lezárásról nem is írt semmit a doksi, de fizikailag is nehéz kivitelezni. Az egyik inverter egy SAJ Suntrio plus, ennek egy forrasztós 3 eres csatija van. A másik inverter egy SAJ R6, ennek RJ45 a csatija. Ezeken legalább van GND, én összekötöttem. Az esolar SEC-en 2-es sorkapocs az rs485. Ez a 3 egyszerűen egy csillagpontba fut össze, szóval 3 vége van :-). De minden itt van egymás mellett, 2m kábel az egész. A másik rs485 is 2 eres a smart méter és a SEC másik portja között 20cm. A sebesség 9600 8N1, de erősáramú kábelek futnak körülötte. Előkerült egy papír, amiből kiderült, hogy az export korlátozást a SEC modulon kell bekapcsolni, az fogja levezérelni az invertereket! Így már van értelme az egésznek, működhet. Most minden be lett állítva, de borús volt az idő és elég nagy a fogyasztás. Nagyon kell sütni a napnak, hogy kiderüljön, hogy működik-e.  Magamnak regisztráltam be webes felületre a 2 invertert és a SEC modult is. A SEC modult ki kellett cserélni, mert valaki már beregisztrálta (biztos a forgalmazó játszott vele). Remélem a végén oda tudom adni a tulajnak a saját eszközeit :-)

A lezárásról nem is írt semmit a doksi, de fizikailag is nehéz kivitelezni.

Van csatlakozó amin van egy kis kapcsoló, és van gyártó ami ad mellé egy batár hülyebiztos ellenállást. A Socomec pl ellenállást ad  a mérőhöz. Nyilván a esolar SEC-ben benne van a lezárás. Az inverterek és SEC eszköz között nyilván gyártottak valami kábelt. Az RS485 zajos környezetben jól működik, persze ha le van zárva a vezeték korrekten.  Ha nincs távolság, és szerencséd van akkor működik "összehányva" is.

Ha lesz bővebb tapasztalat, majd írd meg kérlek, kíváncsi lennék, hogy a Suntrio Plus milyen lépésekben tudja magát leszabályozni. Több helyen is olvastam, hogy nem triviális a dolog, vannak inverterek amik 20-25%-os lépcsőkben tudják csak megugrani a dolgot. Nekem csak egy Suntrio Plus 10K van, de talán hasonló a működése ilyen téren. Egyelőre szerencsére semmi jele annak, hogy valaha szükségem lesz erre a funkcióra, de jobb képben lenni.

Reggel a Suntrio plus nekem nekem nem jött online-ba az esolar portalon, tegnap még láttam mindent. A tulajék egész nap nézegették a kijelzőket, állítólag tök jól leszabályzott, 1-2 kW ment ki. Én csak az R6 termelését látom és azt, hogy kevesebb a fogyasztás. Elhiszem, hogy termel a másik is, de így nem vagyok meggyőződve, hogy mind a kettő leszabályzott. Lehet, hogy ha holnap bekapcsol megint, akkor sikerül kapcsolodnia a netre.

Szerkesztve: 2023. 04. 27., cs – 17:02

Ismét egy praktikus kérdés:

Fronius Symo 3.7.3-S (1 MPPT-s): ez hivatalosan 3700Watt(peak)-t tud. De azt mondta a napelemes fickó mikor szerelték fel, hogy kis időre kb. 5-10%-al fölé is tud menni ennek az értéknek. Mivel napelemből 10 db 395Wp-es van fent, csúcsidőben elméletileg ez akár 3950 Wp-et is jelenthetne. Viszont nem láttam pillanatnyi értéket a csúcsidőben sem 3700W-ot meghaladni az inverter kijelzőjén. Elkezdtem nézegetni a setting-eket, és valahol találtam egy értéket, ami "AC teljesítményhatár Max P (AC)" -ra 3700W-ot mutatott. Létezik h. ez a 10%-al "fölé engedés" ez manuálisan engedélyezendő és bekapcsolandó fícsör, amit természetesen a telepítéskor nem végeztek el? Ha igen, én ezt utólag mint enduser is megtehetem?

Nekem 16 napelemem van, 6480W összteljesítménnyel. Csúcson 6991W-ot mértem.

Egyébként csak a vicc kedvéért fontos. Kizárólag felhős időben képes 100% fölé menni, egész évben megtermelt vagy 1kWh-t 100% felett.

Ha tetszenek a magas számok, akkor érdemes vele valamit kezdened, de egyébként felesleges. Nem vesztesz vele semmit pénzben.

 

A 100% feletti teljesítmény akkor alakul ki, amikor nemcsak a nap, hanem a környező felhőkről is éri napsugár a napelemeket.

De felhős időben vonulnak a felhők, néha árnyék van, néha 120%, de az összteljesítmény kisebb lesz, mint verőfényes napsütésben.

Irreleváns az a megtermelt energia, ami 100% fölött keletkezik, nem oszt, nem szoroz.

A 100% feletti teljesítmény akkor alakul ki, amikor nemcsak a nap, hanem a környező felhőkről is éri napsugár a napelemeket.

Akkor alakul ki magasabb teljesítmény, ha nem melegednek fel annyira a panelek. Enyhe felhős időben jóval kevesebb hő éri őket, ezért magasabb a teljesítmény.

+1, a felhők általi visszaverődések okozzák a túltermelést, nincs közvetlen köze a hőmérséklethez. Ragyogó napsütéses időben még sosem láttam 100%-os értéket sem, ha látszólag tökéletes irányból süt a nap, akkor is legfeljebb 85-95% közötti csúcsok szoktak lenni. Abban a pillanatban viszont, amikor előkerül néhány felhő, és érintőleg takarja a napot, azonnal ugrik 100% fölé, gyakran látok 105-108% körüli értékeket rövid időre.

Az, hogy egy alapjaiban véve ragyogó napsütéses időben pár másodpercre, részlegesen bekúszik egy fátyolfelhő vagy bárányfelhő a nap elé, nem okoz mérhető hőmérséklet csökkenést. A jelenség egyébként tökéletesen jelentkezett már februárban is, amikor a külső hőmérséklet 10 fok körül volt, a paneleken pedig nem nagyon mértem 16-18 foknál többet.

Szerintem mindenkinek igaza van egy kicsit.

 

Mindenesetre, itt van egy grafikon a mai naprol, homerseklet (ez nem a napelem homerseklete, de nagyon kozel van hozza a szenzor, a napelem ennel melegebb, nagyobb az ingadozas) illetve a pillanatnyi teljesitmeny. A panelek osszteljesitmenye 4.8kWp, a max power 5.42kW volt ma. Szerintem jol latszik az osszefugges.

https://i.ibb.co/G3S94QZ/pv.png

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Csatoltam egy képet, ahol látod a felhő szélét:

- amint kiderül az ég, ahelyett, hogy visszatérne a Gauss görbéhez, csinál egy nagy tüskét

- amint eltűnik a felhő teljesen, rááll a Gauss görbére

- tehát: felhő árnyékol, nap kibújik és túlvezérel, Gauss görbe és déli napfény

Vannak tüskék egyébként a hőmérsékleti görbén is, de kérdéses, hogy a tyúk, vagy a tojás volt-e előbb.

Mégis 3000W többletet pumpál az inverter, fura lenne, ha nem melegedne fel tőle.

https://drive.google.com/file/d/10Ikp_By3d4njG_Mdd5hz1cThXXT32vxW/view

Itt a válasz a tyúk-tojás problémára:

- szép déli verőfény

- jön a felhő széle és a forró napelem csinál egy tüskét

- a felhő eltakarja a napot

- majd ismét előbújik és csinál egy másik tüskét

 

Amennyiben a hőmérséklet lenne az ok, a felforrósodott napelem nem csinálna tüskét a Gauss görbén.

A felhő az oka.

https://drive.google.com/file/d/12RzmhOVL9y4KiJaZBl3AQc5efLXC8Js3/view?…

Hat, en a te grafikonjaidon is azt latom, hogy a csucs mindig egy volgy utan van - ergo, van ideje lehulni a napelemnek. Az en grafikonomon ott van a homerseklet is, hogy legyen mihez viszonyitani - es szerintem (mint korabban irtam) szepen latszik is az osszefugges.

En nem tagadom a cloud edge effektet, csak azt mondom, hogy erosen fugg a teljesitmeny a homerseklettol.

> A felhő az oka.

Ezen nem vitatkozunk, valoban a felho az oka, csak szerintem azert, mert amig arnyekol, van ideje lehulni a napelemnek :-P

Egyebkent, ha valoban az lenne amit mondasz, akkor nem volgyek utan alakulna ki a csucs, hanem a felhotlen egnek megfelelo gorbere szuperponalodnanak ra a csucsok, nem? Azaz a normal gorben akkor ugrana meg a teljesitmeny, amikor a felho szele odaer es utana esne le, de nem ezt latjuk.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Nem akarok szemelyeskedesbe menni, de egyreszt nem nekem van problemam, te kotod az ebet a karohoz, masreszt szerintem ha a "vege" (BTW ket abrat is feltettel) a jobb oldalt jelenti (tehat idoben a vege (fele)) akkor en ott nem latok semmit.

Valamint nem ertem, miert emlegetsz mindig Gauss-gorbet, ennek semmi koze a valoszinuseghez. Hivjuk inkabb akkor haranggorbenek, ha mar az alakjat akarod kifejezni.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Igazad van, rosszul fogalmaztam, nem igaz, hogy nem latok semmit. Akkor inkabb ugy irom: egy csomo tusket latok, fogalmam sincs melyikre gondolsz, melyik az ami elott nincs volgy. Te pedig, ugy latom nem is akarod elarulni ;-)

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Csomó lényegtelen tüskét látsz. Ahogy indul a napelem, derült idő van, szép haranggörbe formája van a termelésnek.

Amint az első felhő beállít, a haranggörbe torzul és megjelenik az első tüske.

Az első tüske úgy jelenik meg, hogy nincs völgy előtte. Tehát a hőmérsékleti hatás kizárható.

A panelek teljesítményét két mérési rendszerben határozzák meg a gyártók:

Standard Test Conditions (STC): air mass AM 1.5, irradiance 1000W/m2, cell temperature 25°C
Nominal Operating Cell Temperature (NOCT): 800W/m2, AM 1.5, windspeed 1m/s, ambient temperature 20°C

Ha bármely paraméterben eltér a valóság, akkor más teljesítményt tapasztalsz.

Itt először is azt kellene tisztázni, hogy mit tekintünk 100%-os napelemteljesítménynek.

A napelemek teljesítményét az összehasonlíthatóságuk miatt egy önkényesen választott értékre adják meg, számszerint 25°C modulhőmérséklet és 1000 W/m2 besugárzás mellett (úgynevezett STC adatok), tehát ez a névleges érték, amit 100%-nak veszünk.

Ha a pillanatnyi modulhőmérséklet alacsonyabb, illetve a pillanatnyi besugárzás nagyobb a fenti értékektől, akkor simán előfordulhat a fenti "névleges" érték feletti teljesítményérték, ez nem hiba. A modulhőmérsékletre igen nagy hatást gyakorol a légmozgás, ez szeles időben a jelentős hűtőhatás miatt simán okozhat 100%-os névleges napelemteljesítmény feletti értékeket.

Abban biztos lehetsz hogy végfelhasználóként nem fogsz rendszer paramétereket állítani. Telepítőként is max csak hálózati paramétereket lehet állítani, de miután a gyártó országspecifikus beállításokkal szállítja az eszközt, azt is csak ritkán kell állítani  Megoldás specifikus paramétereket kell állítani, pl MPPT, zero export paraméterek, RS485, és IPv4 címek stb.

Szerintem amire te gondolsz az a túlpanelezés, és nem a kimenő teljesítmény tunningolása.

Ez igy ebben a formaban nem igaz. Nekem is 5kW-os az inverter, siman latok 5kW folotti ertekeket (pl. az emlitett grafikonon az 5.42kW), de van ismerosom, akinek tobb panel van fent (mert D-K + D-Ny a teto), nala rendszeresen 5.5kW-nal limital (tehat nem 1-2 perces csucsok vannak, hanem huzamosabb ideig 5.5kW).

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Ezért reméltem volna h. olyasvalaki (is) reagál, aki tisztában van ennek a típusnak a beallításaival és működésével, nem csak általanosságokat feltételez...

A Fronius szapport meg olyan, h. azonnal megy a telepítőpartnerhez tili-toli. Merhátők nem tudják! (honnan a faszból is tudhatnák, nem ezzelcfoglalkoznak. Gondolom felvettek 4-5 üzletkötőt, marketingest, vezérigazgatót, műszaki ember meg talán az 1 szem villanyszerelő, ha van...).

Telepítős cég meg ha nem akarsz azonnal venni tőlük semmit 100 millióért, máris csak a fogukat szívják h. csak kérdezni akarsz. Aztán inkább passzolnak vissza a Fronius magyarország kft-hez. És ezt játsszák gondolom addig, amíg az ügyfél fel nem adja. Amíg nem tömöd pénzzel valakinek a zsebét, addig leszar minden kft.

Daikin magyarorszag kft-nél pont ugyanilyen ostobák (vagy inkább csak lusták) ülnek, az is csak 1 otromba sales-offisz. Ha bármi műszaki kérdésem volt, azonnal lökdöstek valamelyik telepítős céghez. Szerencsére az egyik miskolci cégnél voltak annyira kompetensek, h. válaszoltak még úgy is h. nem akartam elkölteni náluk 100millió ft-ot (hello zeller, jöhetsz...). 

Ausztráliai fórumon lehet hamarabb kap választ az ember, mint ezeknek a magyar kamu képviseleteitől.

Az inverter nevében számmal megadott első érték az inverter maximális AC oldali kimeneti teljesítménye kW-ban (Symo 3.7-3-S). Ez azt jelenti hogy a Symo 3.7-es inverter maximális kimeneti teljesítménye 3.7kW. Ennél többet az inverter nem fog termelni soha semmilyen körülmények között sem.

Üdvözlettel,  

XY

Tech Support National
Business Unit Solar Energy
pv-support-hungary@fronius.com
Fronius Hungary Kft.
https://www.fronius.com/hu-hu/hungary

---------------------------------------------------------------------------------------------

Na akkor ezek szerint szimplán hazudott a telepítős ember mikor felrakták.

Mondjam azt, hogy a Solplanet áttolta az invertert más felhőbe és 3 napig nem ment semmi. Egy nyamvadt értesítést nem küldtek, reggel új felhővel indult volna a nap, ha meg nem döglött volna minden.

Senkinek fogalma nem volt arról, hogy mi történt azon a 3 napon. Sem a telepítőnek, sem a Solplanet ügyfélszolgálatának.

 

Informatikus vagyok, képben vagyok, hogy mivel szokott járni egy felhő átmozgatása. Láttam, hogy az inverter kék LED-je világít (van felhő): a régi felhőbe küldte az adatokat, a weboldal meg az új felhőbe irányított, ahol nem volt adat. Szóval 3 nap komplett sötétség után elindult a cucc az új felhőben.

 

A napelem telepítő meg engem kérdezett, hogy hogyan indítottam el, mert mások sem boldogulnak...

Ahhoz értenek, hogy felmennek a tetőre összekötik, elindítják, csókolom. Betartják az ipari előírásokat, de ennél többet ne várj tőlük.

Neked is Fronius invertered van? Nekem az van, Symo 12.5-es. Most megnéztem, lifetime max 12503W, szóval hibahatáron belül nem engedte a névleges fölé menni.
Én ezt is várnám el amúgy (vezetékméretezés, biztosítóméretezés, szerződésbetartás, sötöbö)

Gábriel Ákos

Tavaly novemberben 148 kWh-t termeltünk, tegnap meg 41-et. Brutális, hogy 4 tavaszi nap hozza az egész novembert.

Márciusban és áprilisban is több volt, mint egész télen.

A Dél-Kelet, Dél-Nyugat telepítés brutálisan rossz teleket csinál. Vagy csak az egyik oldalt süti a nap, vagy csak a másikat.

Szerkesztve: 2023. 05. 11., cs – 11:18

Szerintem a cikk szerzői még életükben nem láttak napelemet.

 

Fordulat a napelemeknél: a kormány kijelölte, hol lehetnek a kiemelt beruházások. [...]  Ezenkívül az új elektromos fűtés felváltja a fosszilis tüzelőanyaggal való fűtést, ezért az intézkedés várhatóan javítani fogja a levegőminőséget is a célzott településeken.

https://index.hu/gazdasag/2023/05/11/napelem-napenergia-kormany-rendele…

 

Napelemet fűtésre korlátozottan lehet használni. Amikor hideg van (télen, este), olyankor a napelem sem dolgozik. Nálunk most napi 28kWh-val megy a cucc, télen 5kWh-t produkált. Ráadásul a hőszivattyút H tarifával illik bekötni, ahhoz meg sok értelme nincs a napelemnek. Jól szigetelt 50nm lakásban napi 25 kWh-val enyhe télen hőszivattyúval a hátrányos helyzetűek felfűthetik lakást havi 18k-ért [25kWh * 23.5 Ft * 30 nap].

Persze ha a hátrányos helyzetűeknek egy csöpp esze van, akkor az invertert nem a H tarifára teszik, tehát ezen az összegen egy fillért nem fog segíteni a napelem.

 

Mindig érdeklődéssel figyelem, hogyan tudnak majd a hátrányos helyzetűek a téli 5kWh-s termelésemmel lakást fűteni?

Valamiről eszméletlen lemaradhattam, mert csak bámulok, mint Rozi a moziban.

Magyarország 21. század, és arra indítunk programot, hogy legalább egy elektromos fűtéssel fűtött helyiség legyen. Döbbenet. Nem tudom én néztem-e be valamit, de egy 500kWp rendszer termel (https://re.jrc.ec.europa.eu/) 620k kWh +-33kWh, ami 5Ft/kWh ~3,1millió Ft/év. Ez a természetbeni juttatás alapja, pl. a fent említett elektromos fűtésé. Pár település lélekszámát megnézve 600-1200 főig terjedtek.

Tevedtem. Azt olvastem elsore, hogy 620kWh - Igaz meg sosem lattam ugy leirva, hogy 620k kWh :-) Az nekem 620MWh :-) De ertem, hogy miert irtad igy. Csak pontositas: akkor a +/- is 33k kWh.

De szeintem itt mas lesz a konstukcio mint a lakossagi atveteli ar, ugy tenyleg nem lenne jo uzlet. Maganszemelykent sem erne meg csak visszataplalasra epiteni napelemes rendszert. Ha azt nezem, hogy mit valtok ki vele (a ~40Ft/kWh-s villamosenergia arat) akkor az az 5Ft/kWh-nal mar 8-szor jobb, de ha egy ceget nezel, akinek 260Ft-ot kell kWh-nkent fizetnie akkor meg konkretan megeri.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Ha azt nezem, hogy mit valtok ki vele (a ~40Ft/kWh-s villamosenergia arat) akkor az az 5Ft/kWh-nal mar 8-szor jobb, de ha egy ceget nezel, akinek 260Ft-ot kell kWh-nkent fizetnie akkor meg konkretan megeri.

Brutálisan sokba kerül a rezsicsökkentés: Hatalmas összeget ad a kormány a rezsicsökkentés fenntartásához az MVM-nek - Portfolio.hu

Nem fenntartható az egész mutatvány. Ami ma nem megtérülő, az a jövőben az lehet.

De itt a netto bevétel szolgáltatja a szociális juttatások alapját. Tehát itt valami értelmes áron kell átvenni minden egyes kWh-t mert különben nem lesz pénz. Szerintem itt a lényeg "nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítani", valaki ezen nagyot fog szakítani.

Szerkesztve: 2023. 07. 14., p – 20:43

Szóba került a napelemek érzékenysége a hőre.

A mostani kánikulában 62 fokon ment az inverter és csinált 40.4 kWh-t.

Egyszer csinált 44-et, de csak azért, mert rohadt hideg volt, utána másnap végig sütött a nap.

Nem tűnik számottevőnek egyelőre a hőmérséklet miatti veszteség. Durván hozza a kora júniusi / késő májusi számokat a napelem a kánikula ellenére is.

Nem tudom milyen kontextusban került szóba, de nem lehet, hogy félreértetted, és max teljesítményre gondoltak, nem a napi termelésre? Mindig a június/július a legjobb, a napok hosszúsága miatt. Nekem a június győzött mindig +10-15%-al (mert június elején még hidegebb van, de a napsütéses órák száma már magasabb). De lehet, hogy idén megfordul, mert sok volt az esős/felhős nap. Ugyanakkor télen maxon koppan az inverter sokszor rövid időre, nyáron pedig 70-90%-ot tud csak a panelek hőmérséklete miatt, de persze a hosszabb napok miatt bőven ilyenkor termel a legtöbbet, ha 1 napra vagy 1 hónapra vetítjük.

Az inverter hőmérséklete amúgy irreleváns, pontosabban ha emiatt korlátoz, akkor rossz a telepítés (vagy sikerült valami nagyon elcseszett invertert választani).

Érdemes végignézni pár magyarázó videót napelem témában, mert nem olyan egyszerű ez a terület SEM, mint ahogy azt a laikus hinné. Főleg mivel óriási a marketing bullshit a prospektusokban a szokásos informatikus-bullshitthez szokott ember gyomrát is könnyen megüli, viszont ha nem érted mit jelentenek a számok, félrevisznek nagyon.

Például:

https://youtu.be/05A6Vm7K410

https://youtu.be/vbIN4_FSqgM

https://youtu.be/J7F-6VlhZJM

Azaz a panel adatlapján van kb 3 olyan paraméter, hogy hőmérsékleti együttható (áramra, feszültségre és panelteljesítményre is külön-külön), amit mindig negatív értékkel kell figyelembe venni a teljesítmény kiszámolásánál. Pl -0,3% per Celsius fok a teljesítmény hőmérs. együtthatója.

Ha standard testing condition (STC) értéket vesszük, akkor ott 25 Celsius fok-os panelnél tudja a csúcstermelést a panel. Ehhez képest ilyenkor nyár közepén szerintem biztos van 70fokos a koromfekete panel a tűző napon fent a tetőn.

70 fok - 25 fok = 45 Celsius fok eltérés az STC-től. Azaz ha beszorzom a 0,3%-ot 45-el, kijön hogy kb 13,5% a teljesítmény csökkenése a panelnak az ideálishoz képest, csak azért mert a panel forróbb mint 25fok. Ha még forróbb a panel pl. 80 fokos (a 40 fokos kánikulában szerintem reális lesz majd holnap-holnapután), akkor meg már kb. 16% a csökkenés. A valóságban én ennél erősebb teljesítmènycsökkenést szoktam tapasztalni: 3,7kw helyett csak 2,7kw-ot bír termelni nálam délben.

Az meg h. mi a különbség a pillanatnyi kiloWatt-os teljesítmény mértékegység, és az egy nap alatt megtermelt kiloWattóra energiamennyiség között, az egy más téma :)

Értem, délben valamennyit csökken a termelés kánikulában, de a napi csökkenés jóval kisebb.

Ezt egyébként látni, hogy Gauss helyett lapos a teljesítménygörbe,  szaturációt mutat.

Magyarul a reggeli, esti adatok mellett a déli pokol hatása kisebbnek tűnik.

Szerkesztve: 2023. 07. 20., cs – 16:46

A Solplanet tegnap lecserélte az AisweiCloud webapp-ot egy sajátra. Kicsit az Erste George átállás jutott eszembe, amikor egy jólműködő appot egy ótvar gázra cserélnek le.

Gondolom az Aiswei-Solplanet szétválás után nem tarthatták meg az eredeti web felületet, ezért valamit benyomtak helyette.

Megjegyezném, hogy 2 hét alatt jobbat írtam volna, a webapp színvonala az EON távleolvasáséval vetekedik. 

 

Képtelen vagyok a napi termelési adatokat CSV fájlba letölteni, a magyar supportot felhívtam, azt mondták, hogy a kínaiak már dolgoznak az issue-n, szeptemberre biztos menni fog.

Jelenleg a webes JSON adatforgalmat elkapom és írtam egy szkriptet, ami ebből kinyeri a CSV-t.

Arról ne is beszéljünk, hogy a JSON adatok úgy vannak rendezve, hogy az 5 percenkénti X időpontokat vagy 8-szor elküldi benne, mert 8 chart van.

Végülis kit zavar, ha az X időpontokat 8-szor leküldjük a JSON-ban?

Természetesen a UI annyira bugos, hogy alapjáraton mai nap helyett a tegnapi napot rakja ki és holnapra kell klikkelni, hogy a mait lásd.

Már ha egyáltalán kirajzol valamit.

 

Szóval van egy jó felület, amit egyik napról a másikra kérés nélkül kihúznak alólad, beraknak egy hulladékot, de már a kínaiak dolgoznak a cuccon és szeptemberre menni fog.

Gondolom komoly cég ilyet azért nem engedne meg magának. Botrány az egész.

Én az előző topicban szóltam, hogy a cloud only szarokat érdemes kerülni. Mikor invertert választottam, kifejezetten szempont volt, hogy legyen local api is. Ha nem ilyenekkel szivatnak, akkor majd pár év múlva simán csak nem fog működni, mert ezt a modellt már nem támogatják, leállítják a szolgáltatást, megszűnik a cég, etc... Csak a baj van vele, invertert meg 10+ évre veszünk ugye.

Nem tudom, de amikor 3-4 éve végignéztem az összes akkori engedélyes grid-tie invertert, akkor egyedül a Fronius volt az a gyártó akinél ez a dolog kifejezetten támogatott volt, külön letölthető doksikkal az API-hoz, mindenféle egyéb best practice ajánlással, hogy integráld saját alkalmazásba, meglevő épületfelügyeleti rendszerbe, stb... Sajnos a linkeket és a doksikat sem mentettem el, mert nem Froniust vettem, de nem gondolnám, hogy ezen változtattak volna.

A másik csoportban azok a gyártók voltak, akik a témáról egy mukkot nem nyilatkoztak, de nagyon könnyen lehetett találni doksikat, példakódokat githubon (nem kell amúgy nagy dologra gondolni: pl. egy http szerver a wifi modulban, ami egy GET-re kiköp egy jsont a pillanatnyi értékekkel meg a napi/heti/havi/éves statokkal). Én végül egy ilyen mellett tettem le a voksom egyéb okok miatt, és simán csak nem engedem ki a netre, nehogy kapjon remote fw frissítést egyszer, ami kiheréli a local api-t.

A harmadik csoportban olyanok voltak, amik zártak voltak ugyan, de egy modbus<->IP modullal megoldható az adatok kinyerése. Akkoriban a Huawei volt ilyen, ha jól rémlik.

A negyedik csoport volt az, amire azt mondtam, hogy messzire el kell kerülni, mert sehogy nem lehet belőlük kiszedni semmit, és pár év múlva simán megeshet, hogy zéró információd lesz a termelési adatokról, max az LCD kijelzőjén lehet nézegetni, már ha van rajta egyáltalán.

A Huawei Sun2000-es sorozat eseten van Modbus, direkben, RS485-on (de persze a Modbus Wi-Fi / Ethernet dongle-lel is megy, Modbus-TCP-kent). Most nem keresnem meg, de szerintem az inverter Modbus specifikacioja (tehat, hogy milyen regiszterekben mit ersz el) elerheto,

Illetve van tobb project is ami mukodik vele, nekem pl. egy Pythonos Modbus/MQTT script teszi elerhetove a Home Assistant szamara az adatokat.

Realtime, cloudless ;-)

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Most a cloud például teljesen megdöglött.

 

A raspberry-vel csinálok saját adatgyűjtő rendszert a fenti URL-t használva.

A routeren beállítottam, hogy mindig ugyanazt az IP-t ossza ki a napelemnek.

Ez így komplett gáz. Teljesen megbízhatatlan a komplett cloud háttér.

Sikerült a kísérlet, 10 másodpercenként mintavételeztem lokális hálózaton az invertert. A végeredmény durva lett.

Felhős ég esetén 10 másodperc bőven elég, hogy 5000W-ról 1000W-ra essen a teljesítmény és vissza.

Amikor felhős az ég, durva zajt csinál a rendszer, összevissza rángat a kimeneti teljesítmény.

Ráadásul szépen látszik a felhőszéle effektus is a képen.

Kép itt:

https://drive.google.com/file/d/1XOpUhM4YACRLKd6OcRi5OYYj2S_SxSpb/view

Megdöbbentő látni ezt a durva fehér zajt. Mondjuk EON szempontjából mindegy, mert több napelem van, a helyi rángások meg kiegyenlítődnek.

Náluk nem oszt, nem szoroz a bárányfelhő átvonulás.

Felhőszéle effektus folyamatosan van, ha van felhő az égen és nem takarja el a Napot (mert ilyenkor plusz fény jut a napelemre a fehér felhőről visszaverődve). Amit látsz a grafikonon, az a napelem panelek hőfok függése, amíg felhő takarja a napot, addig van idejük visszahűlni és amíg nem melegednek vissza, addig ugyanannyi napsütésre jobb hatásfokkal reagálnak és ez visszaesik, amint beáll egy új termikus egyensúly.

Szerintem hagyd, nem tudja elengedni ;-)

Egyebkent amiota szoba kerult ez a felhoszele vs homerseklet dolog, azota tervezem, hogy az egyik (mondjuk kozepso) panel hatuljara raapplikalok egy DS18B20-ast, hogy real tim lassam, a panel homersekletet. Az optimalizalok merik a homersekletet, korabban linkeltem abrat is ahol a teljesitmeny es az opti altal mert homerseklet volt egymas alatt, szerintem szepen latszodott az osszefugges, meg ugy is, hogy az optimalizalo a sajat homersekletet meri es bar kozel van a napelemtablahoz, nem direktben azt meri.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Optimalizációt el szokták dugni a panel mögé (alá) hogy ne direktbe süsse a nap, főjjön fel 80 fokra? Takarásban azért csak kíméletesebb lehet ott fenn a tetőn. De akkor azt az offszetet is valahogy bele kell kódolni a konfigjába. Vagy az nem opció ezeknél, hogy egy külső hőm. szondát kivezetnek belőle, ha már közel van a panelhez, és akkor mondjuk a panel hátuljára van applikálva a szenzor? Az sem az igazi, de már közelebb van a valósághoz, ami a panel nap felé eső oldala.

Ha észosztás helyett valós mért adatokkal igazolnátok a téziseiteket, még akár meg is győzhetnétek.

Jogos, epp javasolni akartam - Neked.

Mert en korabban betettem ide olyan abrat amin teljesitmeny / opti homerseklet van, viszont Te eddig csak internetes linkeket kuldozgettel ;-)

 

De legyen benne, hogy miért nincs hatása a felhőről reflektálódó fénynek és miért csak a hőmérséklet számít.

Ebben a jo, hogy en ilyet sosem allitottam, olvass vissza (lehet, hogy a masok topicban volt) en nem tagadtam a felho-hatast. Csak nem tartom kizarolagos tenyezonek.

 

 

 

 

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Nem igazan tudom eldonteni, hogy ennyire nem tudsz eroen olvasni, vagy ekkora troll vagy, szoval itt most megegyszer osszeszedem:

 

Tehat, kezdted Te:

De legyen benne, hogy miért nincs hatása a felhőről reflektálódó fénynek és miért csak a hőmérséklet számít.

Mire en:

Ebben a jo, hogy en ilyet sosem allitottam, olvass vissza (lehet, hogy a masok topicban volt) en nem tagadtam a felho-hatast. Csak nem tartom kizarolagos tenyezonek.

Erre Te ismet:

Szabad világ van, meggyőzhetsz mindenkit, hogy a jelenség nem létezik. Akár igazad is lehet.

 

Masik issue:

Te:

Ha észosztás helyett valós mért adatokkal igazolnátok a téziseiteket, még akár meg is győzhetnétek.

En:

Mert en korabban betettem ide olyan abrat amin teljesitmeny / opti homerseklet van, viszont Te eddig csak internetes linkeket kuldozgettel ;-)

Te:

Szabad a cloud-edge effect-re ráguglizni.

En:

Cserebe en akar be is irhatom a Google-be.

Te:

Viszont egyelőre úgy tűnik, hogy még nevet is adtak a dolognak és cikkek ezrei hivatkoznak rá több nyelven is.

 

Tehat:

1. azt allitod, hogy en tagadom a felho-hatast, mikozben korants sincs igy

2. elvarod, hogy tamasszam ala mert ertekekkel az en allaspontomat, viszont Te elintezed annyival, hogy keressek ra Google-on.

 

Ha meg igy sem fogod fel, akkor azt hiszem nem erdemes vitatkozni.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Minden félvezetőnek van hőmérsékleti tényezője. Minél melegebb, annál rosszabb a vezetési képessége.

De hogy történetesen mennyi a hőhatás, meg mennyi jön reflexióból, csak az mondja meg, akinek két anyja van.

Valószínűsíthető, hogy amikor a görbe legelőször elindul fölfelé, még mielőtt árnyék egyáltalán lenne, na az a reflexiós hatás. Persze ezt is okozhatja a szél is, ami hideg levegőt fúj a panelekre és hűti. A szélhatást azért zártam ki, mert bár a szél gyakran fúj, nem szoktam huplikat látni a termelési görbén.

Na. Vegul raszantam magam, es megcsinaltam a homersekletmerest a panelen magan (a panel hatso reszehez er hozza a szenzor, egy DS18B20), kb. 10mp-enkent jon ki MQTT-n az adat az ESP8266-bol, de a meres 2mp-enkent van, 5 merest atlagol. Szombaton delutan kerult fel es ott pont volt egy olyan idoszak ami szerintem egeszen jol mutatja a helyzetet.

 

https://i.ibb.co/7NMg1Gp/2023-07-30-11-57-solar-002.png

A grafikon elejen az latszik, hogy volt egy hosszabb felhos idoszak (maganak a felhos idoszaknak csak a vege latszik, mert akkor szereltem fel a szenzort), alacsony teljesitmeny, kozben esik a homerseklet. Aztan elmegy a felho, es hirtelen felugrik a teljesitmeny 4.89kW-ra, ahonnan leesik 4.03kW-ra, mikozben a homerseklet 49C-rol felmegy majdnem 59C-ra. Ezutan jon egy felho ami elott felmegy 4.17kW-ra teljesitmeny - a homerseklet kicsit ugyan ingadozik, de 58-59C kornyeken van. A felhonel leesik a teljesitmeny, de eleg rovid ideig tart a takaras, nem hul ki a panel es amikor elmegy a felho akkor sincs ugras a teljesitmenyben.

 

Amit meg erdemes lenne megcsinalnom, hogy a fenyszenzort is felrakom (tud valamekkora UV tartomanyt es lathato fenyt is merni), csak azzal van problemam, hogy egyreszt koszolodik masreszt valami lencse kellene ele, hogy egesz nap hasonloan essen a feny a szenzorra.

PS: tobbszor probaltam mar beagyazni a kepet, hogy egybol megjelenjen, de nem akar sikerulni (mikozben latom, hogy masok meg tudjak csinalni, szoval en benazok) - ha valaki tudja a trukkot, segithetne ;-)

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Ha elképzelem a fizikáját, akkor napfényes állapotban a hő a felső nem átlátszó rétegben keletkezik, ahol a napelem aktív része is van, és mindkét irányba vezeti a sík felületei felé, ahol leadja. Teát nincsen termikus egyensúlyban a rendszer, és éppen az aktív rész hőmérséklete a legnagyobb, és ezt lehetetlen mérni, mert benne van az "üvegben" (ami valami átlátszó védőfelület, nem feltétlenül üveg). Amikor jön a felhő, akkor gyorsan kialakul a termikus egyensúly(hoz közelebbi állapot) és néhány fokkal hűvösebb lesz az aktív réteg, mint előtte, felveszi a burkolat hőmérsékletét. De ez a panel teljes hőmérsékletén szinte egyáltalán nem mérhető változás, a panel belső hőtömegén belüli hőátadás ez, mivel a burkolat összességében sokkal nagyobb hőtömeg, mint az aktív felület, ezért a teljes hőmérsékletben nem mérhető túl nagy különbség.

A panel átlagára egész jól becsülhető a hőmérséklet változása, a hőtömeg a polikarbonát burkolat hőkapacitásával és a panel tömegével becsülhető, a hőteljesítmény pedig a teljes napfény teljesítmény mínusz a leadott elektromos teljesítmény. Ezekből meg lehet becsülni, hogy a teljes rendszer mennyire gyorsan hűl amikor árnyékba kerül. De az aktív réteg hőmérséklete ennél kicsit gyorsabban fog változni szerintem, ahogy fentebb leírtam.

A 2 emeletes ház tetejére értelemszerűen nem fogok felmászni hőmérővel, de azért az inverter hőmérsékletét megmutathatom.

https://drive.google.com/file/d/1ig7xXhQzuSREI6VTdcQKt3foK8F9uIeR/view?…

 

- Amikor megjelennek a bárányfelhők, szép lassan elkezd kihűlni. Ki gondolta volna?

- Ilyenkor kevesebbet termelünk, miért ne hűlne, pláne, hogy a nap sem süt.

Természetesen nem azonnal hűl le az inverter.

A 2 emeletes ház tetejére értelemszerűen nem fogok felmászni hőmérővel, de azért az inverter hőmérsékletét megmutathatom.

Nem tudom az "inverter homerseklete" mit takar, de ha valoban az inverter homersekletet, akkor nyilvan a vilagon semmi koze a tortenethez.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Érdekes mérnöki munka ez a Solplanet inverter, 5 percenként elküldi a PAC (aktuális inverterteljesítmény) értékét MQTT-n a cloud felé.

Ahogy láttuk, 10s-enként brutális változásokra is képes ez a szám a bárányfelhők miatt.

Az aktuális teljesítmény (PAC) nem az elmúlt 5 perc alatt betolt átlag nafta, hanem az, hogy az adott pillanatban épp mennyivel fut az inverter.

Ez onnan derül ki, hogy ha a 10s bontásnál megtartok minden 30. sort, akkor pont az MQTT adatokat kapom.

Komolyan vicc az egész.

 

Én úgy gondolnám, hogy egy 50Hz-es frekvenciájú AC rendszernél nem lenne túl bonyolult megsaccolni, hogy az elmúlt 5 perc alatt átlagban ugyan mi a fenét toltunk fel a hálózatba.

Simán jelölhet derült égboltot a rendszer, csak mert a bárányfelhők épp 5 percenként mennek és mindig süt a nap az adott 5 perces időbélyegen...

A napi fogyasztásokat jól számolja?
Ha igen, abból elég könnyű átlagteljesítményt rajzolni - ez inkább logikai döntés kérdése.

Amikor fogyasztásmérő adatrögzítést csináltam és szerettem volna belőle teljesítménygörbét rajzolni, kicsit elgondolkoztam, melyik adatot vegyem elő - a teljesítményt vagy a fogyasztást... utóbbi mellett döntöttem, mert bár a teljesítmény is értékes adat (inkább időszakon belüli minimum és maximum érték mondana értékelhető információt), a két pont közötti átlagteljesítmény többet mond jellemzően.
...de tényleg döntés kérdése, ki, mit tekint hasznos információnak.

Vélhetően a Solplanetnél úgy gondolták, a pillanatnyi teljesítmény megjelenítése jobb a felhasználó szórakoztatására készült görbén. :)
Nem tudom, más gyártók miből számolnak, de azt láttam, hogy némelyik görbeillesztéssel próbálkozik, ami szintén értékelhető lehet az adat megmásításaként...

Mindenesetre az inverter valószínűleg rendelkezik termelés (energia) információval (Wh / kWh), tehát nem kell saccolni, ebből a két adatpont között eltelt idő felhasználásával ki lehet számolni az időszakon belüli átlagteljesítmény (W / kW) értékeit.

Miért gáz? Van local http api, ami megy a rest szenzorral, és ha akarja, még mqtt-t is kap localban, csak egy dns bejegyzést kell csinálnia hozzá. Szerintem ez több mint amit a legtöbb gyártó ad az általam írt fenti második kategóriában. Persze ők sem "adják", inkább csak szerencsére csesztek rá, hogy jobban korlátozva legyen, de hát ez kit érdekel, ha van akkor van. Az utolsó commenteket meg hagyni kell a francba, rengeteg a béna. Meg kell nyitni a böngészőben az említett url-t, megnézni a jsont, és implementálni HA-ban a rest szenzort hozzá, kb. 10 perc az egész. Én biztosan nem vennék ehelyett 40-50kHUF-ért egy Shelly 3EM-et. Ami egyébként egy remek eszköz, nekem is van, de erre a feladatra totál felesleges és pénzkidobás, mire bekötögeti szakszerűen/biztonságosan, vélhetően 20-szor írja be azt a pár sort a HA configba (de szerintem már a GUI-n is össze lehet klikkelni).

Ezer köszönet a link-ért, kipróbáltam és megy! Amúgy honnan van az infó, megtalálható valahol az egyes mezők leírása?

Nekem Solplanet ASW6K-LT van, még csak három napja megy, de nem lettünk barátok a szoftvereivel. Szégyen, hogy van egy tök jól működő ESP01 kütyüm (VincentV és sza2king hathatós segítségét ezúttal is köszönöm!), ami 10 máodpercenként küldi a mérőóra értékeit, az inverterhez meg egy ilyen retek szar, ami 5 percenként küldi az AKTUÁLIS értéket, nem az elmúlt 5 perc ÁTLAGÁT. Szánalom...

Szerintem az lesz, hogy átírom a DSMR küldőt, hogy elküldje ezt a JSON-t is a többi adattal együtt és meg van oldva a probléma.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Ott van a kommentekben. Az flg/str/wan/err jelentése ismeretlen. Nagyon ne reklámozd a portot, mert amilyen idióták, lekapcsolják egy szoftverfrissítéssel.

10s-enként változik az adat. Nálam 2 hónapja megy.

Az idővel volt gondom:

- indulásnál van, hogy 20s, 30s az update, 10s helyett

- előfordul, hogy a másodperchatárnál meghülyül, 1:04,1:15,1:25,1:34,1:45,1:54

- az etd (napi termelés) nem azonnal nullázódik az előző napról (indulás után 25kWh-n állt) csak pár másodperc múlva lesz 0, ezért eto-t használom inkább

 

Én egyébként 10s-re kerekítem az időt (levágom az alját), de a fent említett határprobléma miatt az előző értékeket is figyelni kell. Ha 10s-re kerekített adataid vannak, azt már az EON-nal egyesítheted. Interpolálás helyett vágással is tök jól megy. Kicsit átírod az időt, hogy stimmeljen.

Köszönöm, már meg is csináltam, működik. A villanyóra által küldött időt veszem alapul, mert az mindig kerek 10 másodperceket ad vissza, és ezekhez az adatokhoz csapom hozzá az inverter értékeit.

Amúgy az normális, hogy éjszakára teljesen lekapcsolja magát az inverter? Még a WIFI-ről is leszakad. Neked is ilyen? Más típusok is így működnek?

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Csak megerositeni tudom (tapasztalat, az egyik ismerosnek van ilyen es ugyanezt produkalja, amint nincs eleg napfeny, semmit nem lehet csinalni vele, egy darab LED sem vilagit rajta). A masik topicban tettem fel kerdest ezzel kapcsolatban, de nem szuletett erdemi valasz, illetve elkezdtem keresgelni doksit rola, valamelyikben volt emlitve, de ott is eleg homalyosan fogalmaztak.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Az viszont nagyon gagyi megoldás. Mert jön egy beborulás, leesik a PV teljesítmény 0 közelébe, az eszköz a saját fogyasztását sem kapja meg DC-ről, így kikapcsol mintha lenyomták volna a főkapcsolóval. Pár másodperc múlva elmegy a felhő, kitisztul az ég, felugrik a DC teljesítmény. Az inverter bootolhat be újra, elkezdi a szinkronizálást az 50Hz-re, az is idő, és utána kezd el csak megint termelni. Plusz az eszköz várható élettartamának sem tesz jót a felhős időben a napi több tucat on-off ciklus. Szerintem.

Nem tapasztaltam még kikapcsolást rossz idő miatt. Az inverter 150V környékén kapcsol be, az MPPT tracker meg nem viszi alacsony alacsonyabb feszültségre a rendszert.

Néhány wattot fogyaszt a rendszer, amit a 16 panel simán biztosítani tud, ha egy icipicit süt a nap.

Nekem még csak pár napja megy, de majdnem a töksötétben kapcsol csak le. Szóval szerintem olyan nem fordulhat elő, hogy nappal beborul az ég és lekapcsol. Tegnap pl. 18:12-kor kapcsolt le, előtte 11 W volt a termelés.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Itt nem Solplanet van, de az is elég sötétben kapcsolja le a termelést (erős alkonyat).
Szerintem max. teljes napfogyatkozás vicceli meg, de az nem lesz errefelé mostanság.

Másfelől, ha kényszerből állítja le a termelést (pl. túlfeszültség), akkor is eltart egy darabig, amíg újra termelni kezd.

Ha már csak ilyen 20Wattokat ír termelésre naplemente környékén, szürkületkor, akkor abból még lejön az inverter hatásfoka miatti veszteség. Tehát olyankor jószerével már nem is termel semmit a hálózatra, leginkább csak fogyasztó lesz az inverter is. Ergo ha igaz lenne h. csakis a DC-t csapolja meg az inverter a saját belső működéséhez, az már csak ezért is nem reális elképzelés. De mindegy, én elengedem, biztos mindenkinek igaza van. Nekem is :)

18:00:56 Vpv1: 149,3V Vpv2: 145,2V

18:01:05 Vpv1: 149,3V Vpv2: 0V - itt összeomlott a második string

18:08:36 Vpv1: 145,9V Vpv2: 0V

18:08:45 Vpv1: 0V Vpv2: 0V - itt mindkét string megdöglik

18:08:56 Vpv1: 0V Vpv2: 0V - az utolsó bejegyzés

 

Tehát miután mindkét string kompletten megdöglött, még 10s-ig élt az inverter. Ezt egy nagyobb kapacitás megcsinálja.

17:25:56-kor volt valami áram a napelemen utoljára. Utána már csak önmagát táplálta energiával.

 

Gondolj bele, hogy 16 napelempanellel egy 2W-os ESP32-es simán életbentartható. Amikor meg nincs már nafta, finoman kikapcsolja magát.

Letöltöttem a solplanet.apk-t és dekompiláltam. Azért elég sokmindent tud a Rest API-ja.

A Solplanetes apk a 8484-es porton kommunikál hálózaton belül az eszközzel.

 

public interface APIServiceV2 {
  @GET("getdefine.cgi")
  Observable<JSONObject> getDefine();

  @GET("getdevdata.cgi")
  Observable<JSONObject> getDeviceData(@Query("device") Integer num);

  @GET("getdevdata.cgi")
  Observable<JSONObject> getDeviceData(@Query("device") Integer num, @Query("sn") String str);

  @GET("getdev.cgi")
  Observable<JSONObject> getDeviceInfo();

  @GET("getdev.cgi")
  Observable<JSONObject> getDeviceInfo(@Query("device") Integer num);

  @GET("getdev.cgi")
  Observable<JSONObject> getDeviceInfoWithSN(@Query("device") Integer num, @Query("sn") String str);

  @GET("getchargeplan.cgi")
  Observable<JSONObject> getPowerReservePlay(@Query("date") Integer num);

  @GET("getchargestatus.cgi")
  Observable<JSONObject> getPowerReserveStatus();

  @GET("getsimplemode.cgi")
  Observable<JSONObject> getSimpleMode();

  @POST("setting.cgi")
  Observable<JSONObject> postDeviceSetting(@Body JSONObject jSONObject);

  @POST("fdbg.cgi")
  Observable<JSONObject> postTrans(@Body JSONObject jSONObject);

  @POST("wlanset.cgi")
  Observable<JSONObject> setDeviceWlan(@Body JSONObject jSONObject);

  @GET("wlanget.cgi")
  Observable<JSONObject> wlanGet(@Query("info") Integer num);
}

Így néz ki az adatszerkezete:

 

public class InvDataBean {
  public int err;
  public double etd;
  public double eto;
  public String fac;
  public int flg;
  public String hto;
  public String pac;
  public double pf;
  public String qac;
  public String sac;
  public String tim;
  public String tmp;
  public String wan;
  public List<Double> vac = new ArrayList();
  public List<Double> iac = new ArrayList();
  public List<Double> vpv = new ArrayList();
  public List<Double> ipv = new ArrayList();
  public List<Double> str = new ArrayList();

  public String getEToday() {
    return (this.etd / 10.0d) + " kWh";
  }

  public String getETotal() {
    return (this.eto / 10.0d) + " kWh";
  }

  public String getHTotal() {
    return this.hto + " h";
  }

  public String getPower() {
    return this.pac + " W";
  }

  public String getPowerFactor() {
    return String.valueOf(this.pf / 100.0d);
  }

  public String getErrorCode() {
    return String.valueOf(this.err);
  }

  public String getLastUpdateTime() {
    return DateUtil.getTime(DateUtil.getTime(this.tim, "yyyyMMddHHmmss"), "yyyy-MM-dd HH:mm:ss");
  }
}

Vannak az embernek lehetőségei, amivel élhet, valamivel meg nem:

- felépítettünk egy napelemes rendszert 50%-os állami támogatással (már nincs ilyen)

- a maradék 50%-ot a babaváró kölcsön kamataiból fedeztük (már csak 30 alatt)

- visszatáplálhatunk (már nem lehet)

Az inverter kérdése huszadrangú a témában. Azt tették fel, ami a piacon elérhető volt.

Orbán bejelenti, hogy 260 Ft-ra csökkenti a villamosáram rezsijét, erre kitört a pánik és mindenki napelemet akart venni.

(végül a parasztnak csak 70 Ft lett, a cégeknek drágább)

Elfogynak az inverterek a piacon és Huawei helyett ugyanannyiért Solplanetet kapok.

Ez a realitás, nem jókedvemben raktam Solplanetet. Nagyobbat vesztettem volna, ha semmit sem rakok.

Fentebb voltak hozzaszolasok, hogy aki aksit szeretne hasznalni a napelemes rendszerehez az nem normalis. Miert lenne ez ennyire gaz?

igen jó a kérdés, hiszen a "doboz" eleve AC-t állít elő DC forrásból.
Tegnap volt az egész környéken jópár órás áramszünet, mert egy teherautó kidöntött egy légvezetéket tartó oszlopot...

Tökjó lenne, ha ilyen esetekre akár csak ~1-2kW csúcsteljesítménnyel tudna működni akkus üzemről is (persze, még nap is volt bőven a fenti időablakban)

Nekunk Huawei inverteunk van amihez tudok venni aksi pakkot. Igaz nem akarok off grid-elni, de a jelen allas szerint ugy gondolom konnyeden el tudnek menni a nappal megtermelt aramot ejjel el tudnam hasznalni.

csak szeretnek mas szemszoget is megerteni, mielott az ember kiszor jo par ezer eurot erre.

Azt számoltuk ki itt többször (vissza lehet keresni), hogy árban az akkumulátorban tárolt áram ára sokkal több lesz a vezetékesnél. Ezt elég könnyű kiszámolni, ha az akku kapacitásával, a feltöltési ciklusok számával és a vélhető hatásfokkal számolsz, kijön hány kWh áramot tudsz beletárolni és kivenni egy akksiból, és aztán ha megnézed az árakat, akkor az jön ki, hogy nem éri meg. Még akkor sem, ha az inverter eleve tudja a funkciót, tehát ott nem jelentkezik plusz költség.

Amennyiben nagy teljesítményre és hosszú időre van szükség, akkor a szükséges akksi mérete óriásira növekszik. Ilyenkor a dízel aggregátor az, ami jelentősen olcsóbb lesz egy bizonyos méret felett.

Ellátás biztonság fokozása miatt, vagy ha valahol egyáltalán nincsen hálózat, akkor megérheti. Ezeknek a fogalmaknak nincsen egzakt ára, nincs semmi ammihez objektíven hasonlítani lehet, az árakat nézve a döntést egyedileg kell meghozni.

Nekunk Huawei inverteunk van amihez tudok venni aksi pakkot. Igaz nem akarok off grid-elni, de a jelen allas szerint ugy gondolom konnyeden el tudnek menni a nappal megtermelt aramot ejjel el tudnam hasznalni.

A fő probléma az, hogy nem nappalról kellene eltenni éjjelre a megtermelt energiát, hanem nyárról télire. Jelenleg az a reális és rentábilis tárolás, ha a bedokkolt elektromos autóba tolod a felesleget és kb. harmad annyi napelemed van, mint amennyi a szaldóval lenne, mert a szaldós méretezés nyáron durván felül van méretezve, télen meg amúgy se lesz értékelhető termelés.

Meg nincs elektromos autonk es egyenlore nem is tervezek.
 

Igen en is azt szeretnem, ha nyaron megtermelt elektromos aramot olcson el tudnam tarolni telire, de ez jelen esetben nem megy. A rendszerunk jelen pillanatban nem akkorra, hogy a teljes evi fogyasztasunkat fedezze, de jelen allas szerint nem is szeretnem. 

Nekünk február 10-től éppen fedezte, március 10-től lett többlet termelés. Február 418 kWh volt, július 1050 kWh. Nálunk a november-január időszak gázos, kicsit kevesebb, mint havi 200 kWh-val.

Márciustól szeptemberig szerintem jól tol a rendszer, ha kicsit túlméretezed.

Idén nekem (eddig legalábbis úgy tűnik) szemmel látható (kb 10%) minuszban van a termelés az esős nyár miatt tavalyhoz képest. Mondjuk ha minden nyár ilyen lenne mint az idei, én örülnék a legjobban, mert ami a korábbi években volt az már nem fehér embernek való. De az sem, h. december közepén 20 fokok (plusz, nem minusz!) lesznek és előjönnek a kullancsok mint tavasszal.

Egy aksi duplázza a napelemes rendszered árát.

Nálunk az elmúlt 9 hónapban a felhasznált energia 37%-át termeltük napelemből. Ha lett volna aksi (számítás), akkor 68% lett volna fedezve. A gond a téli alultermelés, durván 3-4 hónap. Egy aksi 10 év alatt kukázódik, sosem fog megtérülni.

Ha beállítod, hogy a bojler 11:00-13:00 között melegítse a vizet, jobban jársz. Bár utálom az okos cuccokat, de reálisabbnak tartom, mint az aksizást. Ráadásul 20-ad annyiból kijön.

Szerkesztve: 2023. 11. 29., sze – 16:24

Segítséget szeretnék.

 

Az 1 éves napelemes rendszerben a szaki Legrand vízvédett biztosítószekrényt használt (12 modulos), felülről bevezetett kábelekkel.

Reggel látom, hogy a DC leválaszó szekrény belülről párásodik. Amikor lement a nap és a panelek 0W-on voltak, szétszedtem és láttam, hogy ömlik ki a víz.

Több deci víz ment ki. Nyilván egy kretén csinálta az egészet, ha magam építettem volna, vagy alulról ment volna a vezeték, vagy tömszelence.

Szilikonnal sem lettek a vezetékek kinyomva, csak megy egymás mellett 4 darab, a vízzel együtt, a Legrand szekrény meg vízvédett, azaz nem engedi ki.

 

Hogyan javítanátok?

- felülről szilikon, alulról meg lyuk? Ha kellene lyuk, akkor mekkora?

nincs a szomszednak egy mobiltelefonja?

Kerd mar kolcson, es kattints egy fotot, hogy lassuk mi van pontosan.

 

Ez siman a haz kulso falan van? Ki kell kotni, alulra furni lyukat, es megtomszelencezni. A mostani lyukakra is kell dugot/tomszelencet tenni.

Az egesz tetejere meg egy rozsdamentes lemezt vizorral.

De be is dobozolhatod, hogy ne egye meg a nap, es valahogy kinezzen.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

 Nyilván egy kretén csinálta az egészet, ha magam építettem volna, vagy alulról ment volna a vezeték, vagy tömszelence.

Azt mondod, hogy felülről vezették be a vezetékeket tömszelence nélkül?
...ha igen, akkor innen gratulálok nekik...

Ha már tömített dobozt használnak, legalább a vezetékbevezetéseket is tömítenék (nem szilikonnal kinyomni, hanem tömszelencét neki).
...persze felülről sem kifejezetten jó ötlet vezetni, de tényleg képesek voltak tömszelence nélkül feltenni?

...és hogy van ez megoldva?
...közvetlen a napelemek vezetéke érkezik be a dobozba egyszerű lyukakon és tovább az inverterhez?
Néhány fényképet tényleg csinálhatnál erről.

nezd meg, hogy esetleg oldalra elerne-e a kabel, mert tomszelencet igy teszunk:

1. alulra,

2. ha alulra nem lehet, akkor oldalra

3. felulre, de hattyunyakkal visszuk be a kabelt. Van ugy, hogy a vedocsovet is megtomszelencezik. E fole jo lenne valami tetot.

(anno amikor felulre akartam tomszelencet rakni egy kulteri darun, ugy leb*sztak, hogy soha tobbet nem akartam csak alulra tenni, nagy ritkan oldalra, ha nagyon nem fert alulra. Egy cegnel a kiszallas qrva draga, foleg ha felesleges. Es amikor felulre teszed, akkor meg a kabel altalaban rovid is, hogy korrigalj utolag)

 

Itt a legnagyobb baj, hogy tobb kabel is egy lyukon megy be. Igy sose tud viztomor lenni.

De ha meg jo is lenne a tomszelence a kabelhez, egy olyan 10 ev es megrepedezett a gumi, es maris bennvan a viz.

 

Merd meg tolomerovel a kabelek atmerojet es rendelj hozza tomszelencet.

En napelemkabelhez innen vettem tomszelencet (90db-ot):

https://vi.aliexpress.com/item/32683057959.html

 

Ha egy-ket db kell, akkor tme.eu. Ha surgosen kell akkor lehet itthoni villanyszerelo boltbol is, ha epp van.

 

Amugy nem feltetlen eso megy bele. Lehet a reggeli harmat is lecsapodva a kabelen/csovon, es szepen vegigcsurog a haz magassagan, es naponta megy bele vagy 10 csepp viz ebben az oszi idoben.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Lehet, hogy szerelőt hívok.

Otthon áramtalanítani szoktam a lakást, azt szerelek. Egyáltalán nincs tapasztalatom 300V-os áram alatti kábelek szerelésében. Max este naplemente után a sötétben kotorászok.

Első körben megpróbálom a telepítővel megcsináltatni. Aztán lehet, hogy fejlámpa lesz a vége.

Ez a DC oldal, nem érdekli az áramszolgáltatót. Valójában meg semmi sem érdekli őket. Nincs olyan hogy telepítési engedély, még csak regisztrált szerelő sem kell ehez a munkához. Max amit tehet, beperelheti vagy hívhatja a Szakiellenőrt aki majd levideózza és szörnyülködik.

A nem akarok és a nem fogok közt vannak árnyalatnyi különbségek. A szakembergárdát látva könnyen előfordulhat, hogy a legoptimálisabb megoldás, ha megoldod magad.

Amennyiben a telepítő megcsinálja, nem csinálom meg. Amennyiben találok értelmes villanyszerelőt, aki elfogadható áron megjavítja, megint nem nyúlok hozzá.

Amikor a fenti opciók kimerültek és megértettem, hogy mi a probléma és hogyan kell javítani, akkor hozzákezdek a javításhoz.

Szerkesztve: 2023. 12. 31., v – 14:23

Megjelentek a bruttó elszámolás részletei: MVM ~ Bruttó HMKE elszámolás (mvmnext.hu)

A hálózatba betáplált villamos energia átvételi egységára:
a)    lakossági felhasználó esetén: a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló 4/2011. (I. 31.) NFM rendelet 2. mellékletében foglalt táblázat 4. sorában meghatározott árszabás szerint,
b)    nem lakossági felhasználó esetén az MVM Next egyetemes villamosenergia-szolgáltatói üzletszabályzata alapján: 1 Ft/kWh.
Az elszámolás csak az ad-vesz mérőn mért és betáplált mennyiségre vonatkozik, a megtermelt energia más tarifára, más felhasználási helyre, későbbi elszámolási időszakra nem vihető át, illetve nem göngyölíthető.

 

A lakossági fogyasztók számára a pontos átvételi ár a területileg illetékes egyetemes szolgáltatótól függ. Legtöbbet, 5,25 forintot az MVM Démász Áramhálózati Kft. fizet, az ELMŰ Hálózati Kft. 5,11 forintot, az MVM Émász Hálózati Kft. 4,94 forintot, az E.ON DÉDÁSZ, E.ON ÉDÁSZ és OPUS TITÁSZ pedig mindössze 4,39 forintot ad a hálózatba betáplált elektromos energiáért.

link

kérdés merült fel bennem. az első költői: a fenti oldalon miért nincsen feltüntetve megjelenési dátum?
a másik pedig:

Bruttó elszámolás módja
Bruttó elszámolás esetén az MVM Next a hálózatból vételezett (fogyasztott) villamos energiát teljes mértékben kiszámlázza, hasonlóan a HMKE nélküli villamosenergia-fogyasztás elszámolásához, míg az ügyfél a hálózatba betáplált teljes villamosenergia-mennyiség után kérheti az elszámolást.
Bruttó elszámolás az elosztó által végzett havi leolvasás alapján havonta történik.

nem teljesen értem: ad-vesz óra oda-vissza pörög, nem? (azaz ha fogyasztok, akkor nő a számláló rajta, ha betermelek, akkor csökken)
vagy úgy néz ki, hogy párhuzamosan méri a két irányt, ha többet fogyasztok, mint termelek, akkor fizetek 40Ft-t, ha többet termelek, mint fogyasztok, akkor számlázhatok ~5Ft/kWh-t?

hogy párhuzamosan méri a két irányt, ha többet fogyasztok, mint termelek, akkor fizetek 40Ft-t, ha többet termelek, mint fogyasztok, akkor számlázhatok ~5Ft/kWh-t?

Röviden: a két előjelet külön összegzi, igen, pont így történik.

Amúgy így reális, mert a hálózatot mind a két irány terheli (az egy mítosz, hogy helyben a szomszádod elhasználja). Tehát, amikor fogysztasz, akkor átalányban kifizeted, hogy egy termelő és közted ott egy hálózat. Amikor termelsz, akkor a fogyasztód fizeti ki ezt a költséget, hogy tőled elvigye az energiát a hálózat. Nyilván nem te kapod azt a pénzt, amit a hálózat üzemeltetője kap.

Mondom másképp: ha rendelsz egy terméket, akkor kifizeted a terméket és a szállítását egy futárnak. Ha te küldesz terméket, akkor neked csak a terméket fizetik ki, a szállítás költségét ugyanúgy egy futár kapja.

A reális ár valahol ~0-70 forint között lenne az energiára (épp mikor mennyi) és ~30 forint a hálózat költsége, a rezsicsökkentéses piactorzítás miatt ennyire aránytalan.

az egy mítosz, hogy helyben a szomszédod elhasználja

Maradjunk annyiban, hogy ez erősen lokáció függő.

Nálam otthon, a trafókörzetünkben összesen ketten termelünk be.
A cégnél egyedüli termelők vagyunk, és egy irodaház és több közintézmény van velünk egy trafón.

Maradjunk annyiban, hogy ez erősen lokáció függő. A trafókörzetünkben összesen ketten termelünk be.

Ettől még generálisan egy mítosz, gyönyörűen át- és kimegy KIF-KÖF-NAF hálózaton az év jelentős részében termelés, és mivel nem lehet minden egyes elektront megcímkézni (meg faszság is lenne, mert lassúak és amúgy is oda-vissza mozognak), ezért a hálózat használata átalányban megy.

"Amúgy így reális, mert a hálózatot mind a két irány terheli (az egy mítosz, hogy helyben a szomszádod elhasználja)."

A villanyóra után megváltozik a fizika?

A transzformátorhoz is telepítenek egy ad-vesz villanyórát, akkor az mást mérne mint a fogyasztókhoz telepítettek? Nem hiszem, hogy az elektronok másként kezdenének viselkedni, amikor áthaladnak a villanyóra szekrényen.

Ha mítosz, hogy trafó körzetben elhasználja, akkor ugyan úgy mítosznak kell lennie, hogy lakáson/telken belül is elhasználja. Ha meg még óra előtt elhasználja, akkor trafókörzeten belül is ugyan úgy kell viselkednie az elektronoknak. Csak akkor termelhet a trafón keresztül vissza, ha a vezetéken lógó többi fogyasztó nem igényel annyi energiát, mint amit a napelemesek termelnek.

Ha ugyan az a fizika óra előtt, mint óra után, akkor a transzformátor körzetben az összes óra számlálóit összegezve épp azt az értéket kell kapni, mint a trafóhoz telepített ad-vesz mérő mérne. A mítosz akkor dőlne meg, ha ezen összesítés után az export érték magasabb volna, mint az import.

 

"Mondom másképp: ha rendelsz egy terméket, akkor kifizeted a terméket és a szállítását egy futárnak. Ha te küldesz terméket, akkor neked csak a terméket fizetik ki, a szállítás költségét ugyanúgy egy futár kapja."

Ott megy félre a hasonlat, hogy a futár csak 1x szedi be a szállítási költséget, nem pedig elkéri a feladótól és címzettől is. A bruttó elszámolással viszont levonják a termelőtől, majd a szomszédtól is beszedik, közben meg a trafónál csak annyi történik, hogy kevesebb energiát kell a fogyasztók felé termelni. Feltéve, ha nem más a fizika az óra előtt, mint óra után.

Csak itt valójában becsenget a futár a csomagodért hozzád, meg a szomszédhoz is, hogy viheti. Leteszed a csomagot a futár elé a szomszéd meg elviszi onnan. Papíron meg úgy számláz a futár, hogy elvitte a pesti központba amit elkér tőled és vissza is hozta amit újra kifizettet a címzettel.

Ha egy utca vagy falu energia közösségbe lépve a transzformátorhoz tenne a szolgáltató ad-vesz órát és az eddigi órák, már csak almérőként működnének, akkor az elszámolás során a hálózathasználati díj csak egyszer kerülne kiszámlázásra, nem pedig duplán, mint a bruttó elszámolással.

A villanyóra után megváltozik a fizika?

Nem, nem változik meg. Viszont évek óta túltermelés van, nem használódik el helyben.

Ott megy félre a hasonlat, hogy a futár csak 1x szedi be a szállítási költséget, nem pedig elkéri a feladótól és címzettől is. A bruttó elszámolással viszont levonják a termelőtől, majd a szomszédtól is beszedik, közben meg a trafónál csak annyi történik, hogy kevesebb energiát kell a fogyasztók felé termelni. Feltéve, ha nem más a fizika az óra előtt, mint óra után.

Ott megy félre, hogy nem a szomszédod kapja meg, hanem szép nyári napon kimegy még az országból is a termelésed, aztán az éjjeli használatod meg importként visszajön.

Ha egy utca vagy falu energia közösségbe lépve a transzformátorhoz tenne a szolgáltató ad-vesz órát és az eddigi órák, már csak almérőként működnének, akkor az elszámolás során a hálózathasználati díj csak egyszer kerülne kiszámlázásra, nem pedig duplán, mint a bruttó elszámolással.

Hajrá-hajrá, szerintem a szolgáltatók nyitottak erre, hogy megvedd a helyi hálózatot, különösen a szaros helyi hálózatokat szeretnék eladni. A probléma az, hogy itt te csak az előnyt akarod kikaparni és a hátrányt meghagyni.

hát, kétlem, hogy ott ahol 1-2 napelem van az egész trafón ott ne fogyna el helyben. A túltermelés onnét jön ahol minden házon van az utcán, nem?

Tipikus nappali fogyasztás 10-50 watt per háztartás, ha nincsenek otthon. Ha otthon vannak, akkor se fogyasztanak lényegesen többet, végiglapozom a fogysztási adataimat, ha nem vagyunk otthon, akkor a tipikus nyári nappal 25 watt, ha otthon vagyunk, akkor 140 watt. Van 60 háztartás, ha a fele nép otthon van, akkor is ~5 kW alatt van KIF fogyasztás, egyetlen 5 kW napelem már sok és megy át a KÖF felé a termelés. És ez egy jobb módú környék, nem egy darab 5 kW napelem van, hanem 10-12 darab 10-15 kW teljesítményű.

Nem kell ahhoz minden házon napelem, hogy túltermelés és KIF-KÖF-NAF irány legyen. Tipikusan elég egy-két házon elektromos fűtésre és szaldóra tervezett napelem per trafó. Mondom, hogy mítosz az, hogy helyben elfogy.

Meg az egyiknek Viktor a seggét lefetyeli, a másikba meg belerúg.

Hát, azoknak se olyan fényes a helyzete, most vett meg az MVM egy nagyobb parkot, mert nem volt eléggé nyereséges. Az államnak meg ugye jó lesz így is.

Mert ugye a napelemparkok is visszatáplálnak.

Kb. két éve nincs kiadva új csatlakozási engedély utility scale parkra. Azzal már nem olyan jó a megtérülés, hogy kell 30% kapacitású akkut is telepíteni.

A kibaszás csak a kistermelőkre vonatkozik.

Szerintem te a küszöbön sírnál, ha olyanokat kellene teljesítened, amit a utility scale kell teljesítsen... :)

ezt az 50 wattot en keveslem nagyon atlagban.

Eg hazban jellemzoen van 1-2 fagyasztolada, plusz 1-2 huto.

ezen felul bojler mindenhol, azok altalaban napkozben kapcsolnak be.

nalunk majd mindenki itthon van napkozbe, vagy mert nyugdijas, vagy itthonrol dolgozo vallalkozo.

Befigyel meg 2 kisiparos a kis muhelyevel, ok, nem eszi a kilowattokat, de vilagitas legalabb megy.

A net szolgaltato modeme meg routere (elobbi mindenhol van, mert telefon mindenkinek van), maga 10-15W.

aztan ott van a sok bizbasz, standby modban is elkerik a 4-5W-ot.

ezt az 50 wattot en keveslem nagyon atlagban.

Mérd meg.

ezen felul bojler mindenhol, azok altalaban napkozben kapcsolnak be.

Miért tennék? Reggel lement a vízhasználat, elkezd fűteni, mindenki elment otthonról, amint felmelegítette a vizet a bojler, onnan a hiszterézis miatt igen sokára kapcsol be.

Eg hazban jellemzoen van 1-2 fagyasztolada, plusz 1-2 huto.

Ezek nem mennek állandóan és az áltag háztartásban nincs fagyasztó, csak egy kombinált hűtő.

nalunk majd mindenki itthon van napkozbe, vagy mert nyugdijas, vagy itthonrol dolgozo vallalkozo.

Tudnám, hogy a faszé' van dugó, ha amúgy mindenki otthon dekkol. Te, lehet, hogy nem mindenki olyan mint te, sőt, a többség nem marad otthon.

aztan ott van a sok bizbasz, standby modban is elkerik a 4-5W-ot.

Nekem kurva sok mindenem van, kamerák, router, több AP, apró IoT bizbaszok, de nappal, ha nem vagyunk otthon, akkor sincs több 15-20 wattnál a stand-by fogyasztás és ebből 8 watt a hőszivattyú stand by, amit amúgy kurva soknak gondolok.

Nalunk nincs dugo. En azt tudom mondani ami a helyi viszony, nem tudok orszagos merteku kijelentest tenni mint tenni.

 

amugy merem, es itthon az ejjel harmas idle fogyasztas is 300W korul mozog.

amugy de, alap minden haztartasban az 1-2 fagyasztolada, meg pluszba a huto. Ertem, hogy a pesti panelben nem, de ott nincs is napelem a teton.

Nalunk nincs dugo. En azt tudom mondani ami a helyi viszony, nem tudok orszagos merteku kijelentest tenni mint tenni.

Nagyon jó, csak nem belőled áll az ország nagyobb része.

amugy merem, es itthon az ejjel harmas idle fogyasztas is 300W korul mozog.

Mi a lófasz fogyaszt nálad annyit idle nyáron éjjel?

Ertem, hogy a pesti panelben nem, de ott nincs is napelem a teton.

Nem nagyon éri meg a végletekben gondolkodni, átlagról van szó.

NAS: 50-60W,

modem, routerek, DVR, kamerák 150W körül (egy mérőn vannak, de valszeg a kamerák fogyasztanak, éjjel mikor megy IR világítás benne),

standby bizbaszok (klímáknak 5W / gép, az megint 15W, tv, stb.), hűtők, fagyasztók

mozgásérzékelős térvilágítás is sokat megy, állatok jönnek mennek

Villanypásztor is van 10W körül, nyulaknak télen a fűtőpanel.

Sok kicsi összeadja.

"Nekem kurva sok mindenem van, kamerák, router, több AP, apró IoT bizbaszok, de nappal, ha nem vagyunk otthon, akkor sincs több 15-20 wattnál a stand-by fogyasztás és ebből 8 watt a hőszivattyú stand by, amit amúgy kurva soknak gondolok."

google -> "hűtőszekrény" -> első találat -> WHIRLPOOL W55TM 4110 W 1 -> 221 kWh/év -> 221/24/365 -> 25W átlag

Már ezzel túlléped a 20W-os limitedet.

Kábelmodem+router nálam 7,2W, NVR 10,8W, riasztó 7,2W, kapunyitó 1,5W, TV 2,8W/db (2 TV), WifiAP 2,1W => 7,2+10,8+7,2+1,5+2,8+2,8+2,1 => 34,4W

A fenti példa hűtővel így ~60W alapfogyasztás.

Ha számolunk pl. NAS-al is, akkor már 100W fölé ugrik.

Már ezzel túlléped a 20W-os limitedet.

A hűtő egyrészt nálam nem a stand-by fogyasztó része, másrészt vannak ennél kevesebbet fogyasztó hűtők is. Hamar megtérül.

Ha számolunk pl. NAS-al is, akkor már 100W fölé ugrik.

Mivel az én példám volt: nincs NAS-om és az a helyzet, hogy nem is általános, hogy legyen NAS egy háztartásban. Selection bias, hogy ha nálad van NAS, akkor mindenhol is van. Rokonság átlag-boomer háztartásában kb. csak a router és a tévé az, ami stand-by fogyaszt, ezen túl van egy hűtő, ami megy és nincs más. Ez az átlagos többség az ingatlanoknál, ahogy írtam is (tipikus nappali fogyasztás 10-50 watt per háztartás, ha nincsenek otthon), nem az "IT" háztartás a többség, bármennyire úgy látszik egy informatikai portálon.

"Mivel az én példám volt: nincs NAS-om és az a helyzet, hogy nem is általános, hogy legyen NAS egy háztartásban. Selection bias, hogy ha nálad van NAS, akkor mindenhol is van."

Akkor a viszont a hőszivattyú említése jobban Selection bias, mint az opciós NAS. Hőszivattyú említése nélkül helyesen "... de nappal, ha nem vagyunk otthon, akkor sincs több 7-12 wattnál a stand-by fogyasztás ..." kellett volna írnod vagy nem szóvá tenni a NAS-t.

 

"A hűtő egyrészt nálam nem a stand-by fogyasztó része, másrészt vannak ennél kevesebbet fogyasztó hűtők is. Hamar megtérül."

Egyrész nem klasszikus értelemben vett stand-by, de kicsit tágabban nézve, minden ami használattól függetlenül fogyaszt, az ilyen 24/7/365 fogyasztókkal kellene számolni.

Másrészt, mint írtam, google első találatot hoztam épp azért, hogy nagyságrendi legyen, ne pedig van ennél jobb/rosszabb témába menjünk bele. Persze lehet találni jobb vagy rosszabb fogyasztású hűtőt, még nagyobb munkával meg sokkal jobb vagy akár sokkal rosszabbat is.

 

"Rokonság átlag-boomer háztartásában kb. csak a router és a tévé az, ami stand-by fogyaszt, ezen túl van egy hűtő, ami megy és nincs más."

Azért ez nem feltétlenül átlag. Az átlagban pl. egy mikrosütő szerintem azért ma már bele kelljen, hogy férjen. Az is igaz, ha óra nélküli akkor nem feltétlenül fogyaszt, ahogy mosógépe is válogatja, hogy teljesen elektromechanikus vezérlésű vagy elektronikus. Előbbi sem fogyaszt kikapcsolva.

Bár lehet átlag-boomer háztartásban még a Hajdú tárcsás mosógép az átlagos. Akkor annak sincs stand-by fogyasztása.

Akkor a viszont a hőszivattyú említése jobban Selection bias, mint az opciós NAS. Hőszivattyú említése nélkül helyesen "... de nappal, ha nem vagyunk otthon, akkor sincs több 7-12 wattnál a stand-by fogyasztás ..." kellett volna írnod vagy nem szóvá tenni a NAS-t.

Szép nyári napon általában nem megy a hőszivattyú. Kontextusból onnan indultunk, idézem magam szó szerint "hanem szép nyári napon kimegy még az országból is a termelésed, aztán az éjjeli használatod meg importként visszajön", szóval a napelemes termelési csúcs idején nem jellemző az, hogy helyben elhasználódna, mert alig van olyankor helyi fogyasztás.

Van erre EON pilot projekt, több KIF szakaszon kapott már ~400 fogyasztó smart kütyüt, amivel a KIF-KÖF ponton mért 15 perces energiairány függvényében kapcsolható a bojlerük és/vagy hasonló nagyfogyasztójuk. Nem azért van ez a Flexon projekt, mert ez elenyésző esetben fordul elő, hanem azért, mert az ország jelentős részén a napelemes termelés kimegy a KIF hálózatból sokszor egészen a NAF hálózatig.

Egyrész nem klasszikus értelemben vett stand-by, de kicsit tágabban nézve, minden ami használattól függetlenül fogyaszt, az ilyen 24/7/365 fogyasztókkal kellene számolni.

Konkrétan stand-by fogyasztásból indultunk az idézett wattok kapcsán, nem tágabban nézett fogyasztásból.

Azért ez nem feltétlenül átlag. Az átlagban pl. egy mikrosütő szerintem azért ma már bele kelljen, hogy férjen.

Hozzávehetjük, de az is minimális (nem reprezentatív, de a családban több helyen a 0 watt stand-by fogyasztásó mikro van, aminek van két mechanikus tekerője: teljesítmény és idő).

Bár lehet átlag-boomer háztartásban még a Hajdú tárcsás mosógép az átlagos. Akkor annak sincs stand-by fogyasztása.

Nyilván nem, de a kedvedért most megmértem a stand-by fogyasztását a mósógépnek (bár automatikusan kihúzzuk, ha nem megy): 0,62 watt.

Miert kell okos kutyu ahhoz, hogy tudjuk, hogy a vezerelt aramot delben kene bekapcsolni, nem este hatkor?

Mert a cél az lenne, hogy

1, a KIF szakaszon elfogyjon az ott megtermelt energia,

2, a kütyü tudjon arról, hogy az adott bojler mennyi energiát képes felvenni,

3, a fogyasztó adhasson be "ajánlatot", hogy milyen paraméterek alapján kapcsolják be a bojlert.

Plusz: fog jönni a dinamikus tarifa, amikor a fogyasztás és a termelés az adott óra aktuális energiaára lesz.

"3, a fogyasztó adhasson be "ajánlatot", hogy milyen paraméterek alapján kapcsolják be a bojlert.
Plusz: fog jönni a dinamikus tarifa, amikor a fogyasztás és a termelés az adott óra aktuális energiaára lesz.
"

Mi fog történni akkor, ha megvan az ajánlat, hogy akkor kapcsoljon be, ha x forint/kWh alá esik az áram ára, de aznap épp nem esik ennyire le. A ház ura már tart haza fele, hogy végre forró vízzel lezuhanyozzon, de a bojlerben meg még hideg a víz. Az áram ára meg a déli duplája.

Így járás esete, majd fürdik holnap?
Így járás esete, majd drága árammal fürdik, holnap majd nem zsugoroskodik?

"A paraméterek tartalmazhatják azt is, hogy naponta/adott időre legalább egyszer felfűtsön."

Igen, csak akkor 2x áron lesz felfűtve.

Ilyen alapon el is lehet menni kaszinózni piros-fektére ...

- Józsi milyen lett a múlt havi villanyszámlád?
- Ne is mond, rossz árra tettem, buktam 20 ezret, ebben a hónapban okosabban "játszom".

Értem, hogy ez szép és jó, de közben, megy a nyavajgás, hogy a sok napelem miatt napközben negatív áron kell exportálni az áramot, közben meg sok helyen (természetesen nem tudom, hogy minenhol, de itt is többen írták) a vezérelt áramokat nem ilyenkor kapcsolják, hanem délutáni csúcsban.

Nem lehetne előbb ilyenen optimalizálni? Ehhez nem kéne talán ekkora fejlesztés sem?!?

a vezérelt áramokat nem ilyenkor kapcsolják, hanem délutáni csúcsban.

Este van csúcs, délután van egy enyhülés, amíg sokan közlekednek... de a probléma az, hogy sok helyen szimpla kapcsolóórás a vezérelt és túl nagy területet vezérel, ennél jóval finomabb vezérlésre van szükség, konkrétan akár az egyesével való ki-be kapcsolásra.

De délután a napelemek termelése is lefutóban van már. A kapcsolóórát is át lehetne állítani, hogy máskor kapcsoljon, de eddig csak a sírás-rívás megy, hogy fuj-fuj napelemesek, exportálni kell ráfizetésen, mert túl sokat termelnek. Közben meg elvileg lehetne ezen javítani, csak hát, kapcsolóóra, meg egyébb kifogások.

De délután a napelemek termelése is lefutóban van már. A kapcsolóórát is át lehetne állítani, hogy máskor kapcsoljon, de eddig csak a sírás-rívás megy, hogy fuj-fuj napelemesek, exportálni kell ráfizetésen, mert túl sokat termelnek.

Oké, feladom, mindenki hülye balfasz, aki a szolgáltatóknál dolgozik, nem ért hozzá, nem látja át. Ezzel szemben a területet meg se közelítők pontosan tudják, hogy kellene üzemeltetni a hálózatot.

Közben meg elvileg lehetne ezen javítani, csak hát, kapcsolóóra, meg egyébb kifogások.

Ühüm, lásd Dunning–Kruger effect.

Palkovics bölcsességéről ódákat zengtek, de Lantos is negatív IQ-val bír.

Palkovics jól tudott helyezkedni, Lantos pedig megpróbálta rendbetenni az utolsó pillanatban, aztán amikor 180 fokkal megfordították, akkor elkövette azt a hibát, hogy nem mondott fel. Mondjuk az is hiba volt, hogy egyálalán elvállalta, de hát ez más kérdés.

A szolgáltató meg bólogat, ha pénzt akar

Egyrészt te is pénzt akarsz, gondolom, ha dolgozol, másrészt a keleti régió már évek óta Lölö-MVM birodalom, a dunántúli régió E.On, még.

Konkrétan stand-by fogyasztásból indultunk az idézett wattok kapcsán, nem tágabban nézett fogyasztásból.

Ami viszont a téma szempontjából hibás kiindulópont. Arról szólt ugyanis a beszélgetés, hogy mennyi a fogyasztás napközben, feltételezve, hogy senki nincs otthon. Abban viszont a standby fogyasztáson túlmenően minden benne van, ami normál esetben napközben is működik, tipikusan ilyen a hűtő.

Az egy dolog, de ha a napközbeni fogyasztásokat próbáljuk nézni, akkor nem csak a sok bizbasz számít, hanem minden, ami fogyaszt. Az, hogy ez a fogyasztás sok bizbaszból jön össze vagy sok bizbaszból és kevés nembizbaszról, az alapkérdés szempontjából tök mindegy.

Az egy dolog, de ha a napközbeni fogyasztásokat próbáljuk nézni, akkor nem csak a sok bizbasz számít, hanem minden, ami fogyaszt.

Arra viszont tágabb tartományt írtam, szó szerint idézve: "Tipikus nappali fogyasztás 10-50 watt per háztartás, ha nincsenek otthon."

"Szép nyári napon általában nem megy a hőszivattyú. Kontextusból onnan indultunk ..."

Ezzel nincs baj, csak én opcionálisan nem említhetem még csak meg sem egy NAS-t, mert az Selection bias, nem átlagos, a te hőszivattyúd meg nem Selection bias, mert átlag boomereknek sincs, de ... ugrojunk ... onnan indultunk ...

 

"Van erre EON pilot projekt, több KIF szakaszon kapott már ~400 fogyasztó smart kütyüt, amivel a KIF-KÖF ponton mért 15 perces energiairány függvényében kapcsolható a bojlerük és/vagy hasonló nagyfogyasztójuk."

A bojler helyett még milyen 15 perces függvényben lehet még nagyfogyasztó, átlag Józsiéknál? Amit lehet távolról kapcsolgatni és van is értelme kapcsolgatni.

Mosógép? Meg kell pakolni, közben arra is figyelni, hogy érdemes-e felfűtött vízzel leállítani vagy inkább végig vinni legalább azt a részét. Az is érdekes, ha hajnalban megpakolják a mosógépet és 14:00-ra végez és megy az SMS, hogy végzett. Az OTP-be meg kiteszik a táblát, hogy "Teregetés miatt zárva.", mert az ügyintézők haza szaladnak kiszedni a ruhát.

Sütő? Jó lesz, ha elkezdi sütni a süteményt, húst majd negyed óra múlva négy órára lekapcsol, mert épp beborult az ég és utánna onann lehet folytatni ahol abba maradt?

Főzőlap? Csipog smart kütyü, hogy lehet főzni és a háziasszony szaladjon kevergetni a levest?

Egyedül talán a mosogató gép lehet ilyen, mert a poharaknak mindegy, ha csak este szedik ki, bár a újra-újra felfűtött víz nem biztos, hogy a végén nem a legoptimálisabb.

Egyáltalán létezik valami általános protokoll amelyen keresztül vezérelhetők a háztartási gépek, hogy most kapcsolj be, kapcsolj ki, de jegyezd meg hol tartasz a programmal, folytasd a programot, de úgy, hogy ha kell először melegíts vissza a vizet. Olyan van, hogy adott gyártó főzőlapja és ugyanaz a gyártó szagelszívója tud egymással beszélgetni és egyik vezérelni a másikat, de szerintem ez nem szabványosított.

 

Ez a pilot projeckt, több KIF szakaszon kapott smart kütyü milyen pluszt ad a vezérelt áramhoz képest?

Szerintem a távolról kapcsolgatott vezérelt áram épp ilyen. Abban térhet el, hogy azt nem lehet 15 percenként össze-vissza kapcsolgatni és napról-napra meghatározott órát be kell kapcsolni. Akkor is, ha aznap épp drága az áram.

Egyébként érdekes játék, hogy eldönteni mikor is kell bekapcsolni, ha a nap végére meg kell lenni összesített pl 8 órának, abban az értelemben, hogy amikor lemegy az áram ára akkor kapcsoljuk-e be vagy várjunk még és a várakozással tovább olcsósodik vagy felmegy, de a végére meg kell lenni az időnek. Hasonló volt a gáztározókkal, amikor felment az LNG ára és nem tároltak be, hogy majd ha olcsóbb lesz. Nem lett, inkább még feljebb ment, a tárolókat meg tölteni kellett. Akkor derült ki, hogy nem várni kellett volna, hanem betárazni.