Gyereknek GPS-es eszkoz

A lanyom (9 eves) egyedul jar edzesre busszal a falunkbol a varosba.

Okos telefont nem akarok neki venni, viszont tok jo lenne ha tudnam kovetni terkepen hogy merre van, valamint tudna minket hivni hogy ha barmi tortenik.
Alapvetoen egy buta telefon kellene GPS-el aminek az aksija napokig birja hogy ne kelljen minden nap toltenie.
Nyitott vagyok mas alternativakra is.

Tudtok ajanlani tapasztalatbol? Ha nem kell egy hasznalt kocsi arat kifizetni erte az nagyon nagy elony, mivel van meg ezen kivul 2 lanyom akikre hasonlo sors var.

Hozzászólások

Anno filoztam rajta. Van is airtagem amit a macbookom vasarlasakor kaptam de nincs a csaladban senkinek iphoneja igy sosem tudtam kiprobalni.
Amugy mint nyomkovetes adna magat, bar nem tudom mennyire megbizhato ez az ugyis lesz a kozeledben iphone dolog egy buszont amin tobbnyire nyugdijasok kozlekednek.
Na meg ezen keresztul hivni sem tud, bar melle egy egyszeru nokia telefon mukodne

Angolszász országokban ezért az airtag a legjobb. Magyarországon már kevésbé jó. Samsung SmartTag 2 itt jobb, nagyobb eséllyel lesz Samsung mobil a közelében legalább 9-es androiddal. Legjobb egy Xiaomi tag lenne, mert abból van a legtöbb szinte mindenhol. Aliexpress-en találtam ilyet. De, hogy ezek mennyire eredetiek, illetve hasonlóan működnek-e mint az Airtag iphone, vagy SmartTag Samsung mobillal arról nincs infóm. 

Tile Pro -t szokták dicsérni, mert nagyon masszív és strapabíró. Appjának elterjedtségén múlik, hogy milyen hatékonysággal lehet megtalálni, viszont nincs adott gyártó mobiljaihoz kötve mint Applenél illetve Samsungnál. 

Kínában nagyon elterjedtek a gyerekkövető óramobilok, amiken az előre beállított számokat tudja hívni a gyerek, illetve nyomon követhető a geolokációs helyzete. Sim kártya kell bele. Ilyet gyárt többek között a Xiaomi ami szerintem garancia a minőségre, szemben az ismeretlen kínai gyártókkal. Ide értve a Telekom által felkarolt, átcímkézett ismeretlen gyártók kétes minőségű termékeit. 

Tile Pro -t szokták dicsérni, mert nagyon masszív és strapabíró. Appjának elterjedtségén múlik, hogy milyen hatékonysággal lehet megtalálni, viszont nincs adott gyártó mobiljaihoz kötve mint Applenél illetve Samsungnál. ”
 

Semmi ilyenben nem bíznék meg (legalábbis egy gyereket nem bíznék rá), aminek a működése mások eszközeitől függ. Hátizsák, kulcstartó stb-re való. 

Szerkesztve: 2023. 11. 27., h – 20:42

Épp tegnap láttam ilyet amikor vittem a suliból haza a fiamat. 

https://www.telekom.hu/lakossagi/keszulekek/akcios-keszulekek/xplorax5p…

vagy ilyen volt: https://www.telekom.hu/lakossagi/keszulekek/akcios-keszulekek/myki-4lite

Mindegy is. A gyerek a karkötőbe beszélt és mondta a szüleinek, hogy melyik buszt fogja elérni. Szóval ez lehet egyfajta megoldás.

Szerk. Van rajta iskola mód. Az hasznos lehet.

Mi is x5 play-t vettunk, mert T-nel belefert a husegidos keszulekkeretbe.

- Vodafon e-sim van benne, az e-sim aktivalashoz kellett valami varazslas, de az xplora ugyfelszolgalat segitett. Vodafonnal van nanosimes valtozat is, azzal ilyen problema nincs. Tuti100-as feltoltokartyaval van havi 100Mb internet, 2-3000 Ft-ert egy even keresztul. Eu-s roaming mukodik szepen

- Szepen mutatja a lokaciot, eleg pontos, kb 10 percenkent frissit

- "safety zone" kijelolessel automatikusan szol ha elhagyja iskolat, nagymamat stb

- Iskola moddal elturik a tanarok is

- Egesz jo a mikrofonja, ha telefonalunk nem rosszabb mint nagymamaval.

- Chat funkcio kicsit suta, en tudok irni, de a gyerek vagy emojit kuld vissza vagy hanguzenetet. Meglepoen jol mukodik

- Csak az tudja folhivni a gyereket, akit beleteszunk a telefonkonyvbe.

- Egy feltoltessel max 3 napig birja, ha sokat nyomogatja a gyerek (amig meg uj), akkor 1 nap alatt is le tud menni 30%-ra. Van benne wifi is, azzal jobban birja

- Eddig nem tort el, pedig a szemuveget 3x kellett visszavinni mar szeptember ota szethajtogatni :)

- az app hozza olyan amilyen, de a setup utan uzenetek irasara meg lokacio lekerdezesere jo.

Amiket irtak rosz velemenyeket a gyarto oldalan (tenyleg nagyon sok van) arrol hogy hamar lehasznalodik, az uvege bereped es nem lehet kulon cserelni valamint hogy GPS problemak is vannak ez nalatok mennyire latszik?
Nem tudom hogy tenyleg ennyire problemas a cucc, vagy valami lejarato marketing hadjarat vagy a 100 hangos negativ ertekelo melett van 1000000 halk pozitiv.

Nalunk februar ota birja, volt vele sielni, furdeni Balatonban es sos vizben is. Delutan tudok kuldeni fenykepet is hogy hogy birja, en nem szoktam nezegetni. Eltorve biztos nincs es olvashato a kijelzo, legalabbis el tudja olvasni amit irok neki.

Tartossag szempontjabol en a szij miatt jobban aggodtam, mert muanyag es nem tunik cserelhetonek, de eddig nem szakadt el.

Ha elszakad majd visszater a hagyomanyos karorajahoz es az xplora megy a taskazsebbe.

Lőttem egy képet róla ma este: https://ibb.co/HXmTQ9L

A háttérkép az órával készült a tengerimalacunkról.

 

GPS probléma nem volt, se Budapesten, se Balatonon, se Gerlicén, se Teidén. Értelmes gyakorisággal frissít és nem tűnt fel eddig hogy tévesen mutatta volna a helyzetet. A safety zóna kijelölés lehetne szigorúbb, azt hiszem 300m sugarú kör a legkisebb amit meg lehet adni neki.

Tavaly május óta van használatban, az üvegen vannak karcok, párszor ide-oda verődött, de nem tört be.

Előfordul, hogy ha lekérem a pozíciót, elsőre azt írja ki, hogy a Tartózkodási hely nem frissíthető, de pár másodperc és befrissíti, azt is kiírja hogy milyen a meghatározási pontosság (Pl.: 18 m, 30 m).

Az előzmények alatt az is látható, hogy merre járt, ez nincs az úthoz igazítva csak úgy nagyjából, de az is látható, hogy az iskolán belül éppen merre van, merre járt.

A butatelefon a GPS vevővel mégis mire jó? Mert hogy nyomkövetésre nem, az biztos. Vegyél neki valami olcsó androidos okostelefont, aminek jó nagy az akku üzemideje, aztán a szülői felügyelet beállításokkal nyomon is követheted, meg le is korlátozhatod, hogy ne netezzen éjjel-nappal.

Lehet vele telefonálni, és képes GPS koordináták meghatározására.

És hogy jut el hozzád ez az információ?

Jaa, azért kicsit internetezni is tudjon?

 

De akkor így máris okostlelefon lett, nem?! ;)

 

bármelyik android-os készüléket Famili Link-kel akár butatelefon szintre is korlátozhatod...

(nálunk pl anya/apa lecserélt telefonjából lesz 'gyerektelefon', de a szolgáltatók is szoktak ~ingyen adni nagyon alja modelleket, amik erre (is) pont megfelelnek.)

 

szerintem.

Jaa, azért kicsit internetezni is tudjon?

De akkor így máris okostlelefon lett, nem?! ;)

 

A feature phone (also spelled featurephone) is a type or class of mobile phone that retains the form factor of earlier generations of mobile telephones, typically with press-button based inputs and a small non-touch display. They tend to use an embedded operating system with a small and simple graphical user interface, unlike large and complex mobile operating systems such as Android from Google or iOS from Apple. Their functions are limited compared to smartphones, which integrate the phone with an internet communications device.

Feature phones can provide functions including Internet capabilities and mobile games.

Kiemelés tőlem. Attól, hogy egy kicsit tud internetezni, még nem lesz smartphone valami

És hogy jut el hozzád ez az információ?

Jaa, azért kicsit internetezni is tudjon?

Pl. akár SMSben, egyes gépjármű követő hardware-ek képesek akár gmaps-os linkek küldésére is.

Interneten is küldheti. Anno, amikor az okostelefonok csak sci-fi ábrándok voltak, 2003 környékén egy alcatel 715-el is tudtam internetezni. Igaz, akkor 5 MB-os csomagot vettem, de hó végén még igyekeztem elhasználni a maradék 2 MB-ot.

Ha a GPS koordinátákat 64k@120Hz-es tiktok videókban kell továbbítani, akkor butatelefon valóban alkalmatlan erre a célra.

Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

"A butatelefon a GPS vevővel mégis mire jó?

Lehet vele telefonálni, és képes GPS koordináták meghatározására."

 

Erre a megoldásra kíváncsi lennék, hogy melyik GPS vevővel hogyan kommunikál az okostelefon, és milyen szoftverek segítségével jut el a szülőkhöz a gyerek pozíciója...  Attól tartok, ez a feladat nem triviális, némi barkácsolás biztosan kell hozzá. Úgyhogy szerintem engedjük is el. Okostelefon vagy a fent említett, gyerekeknek kitalált SIM-es okosóra lehet alkalmas a feladatra.

Mondom a scenariot.

  1. Gyerek nem ér haza időben
  2. Apuka felhívja a butatelefont: Kislányom, hol a faszba' vagy már? Azonnal küldd el a koordinátákat és küldöm az anyamobilt.
  3. Kislány fogja a GPS képes butatelefont és megadja a koordinátákat
  4. Anyamobil megkapja a koordinátákat Apukától és indul a kimentés
  5. Örülünk Vincent? Örülünk.

A B. verzió hasonló, csak Liam Neeson stílusban.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Feleslegesen bonyolítod az életeteket. Egyszerű androidos teló, amin futnak a Google szoláltatásai, bekapcsolt szülői felügyelettel. Nyomon követhető, felhívható, nem kell a gyereknek semmit gépészkednie. Mindkét szülő képes a kontrollra, így nem kell senkinek sem koordinátákat küldözgetnie.

Továbbá lopásvédelemre is alkalmas. Ha illetéktelen kezébe kerül a gyerek telefonja, zárolható.

Erre a megoldásra kíváncsi lennék, hogy melyik GPS vevővel hogyan kommunikál az okostelefon, és milyen szoftverek segítségével jut el a szülőkhöz a gyerek pozíciója...  Attól tartok, ez a feladat nem triviális, némi barkácsolás biztosan kell hozzá.

Szegényes a fantáziád

Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

Szerkesztve: 2023. 11. 27., h – 22:18

edit: mellé

Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

Nekünk volt MyKi óra. Néha gondol egyet és pár napig nem lehet frissíteni a GPS adatokat, de egyébként működik. Két évet bírt az akksi. Aztán úgy felpúposodott, hogy széttörte a hátlapot és a kijelzőt is. 

Hármas........alá............kettes.........................egyest írtam be.

Költözzetek biztonságos környékre :) Mi is azért jöttünk ide, ahol vagyunk, hogy ne kelljen ilyenek miatt aggódni :)

Definiald a biztonsagos kornyeket. Ugy erzem hogy olyan helyen elunk. De ettol meg o egy kisgyermek aki nagyon ismerkedik meg a vilaggal.
Barmi tortenhet, eltevedhet, elutheti egy auto, eleshet es korhazban kothet ki. Meg ezer mas dolog amire nem gondolok.
Nem tul parazni akarom en ezt, es alapvetoen nem is erzem hogy tulfeltenem. De teny hogy sokkal nyugodtabb lennek ha el tudna erni barmikor.
Ugyanakkor nem tudom elkepzelni hol kellene laknom ahhoz hogy ne erezzem ezt, ha emberileg biztonsagos is egy hely a kornyezet maga is lehet veszelyes.

Ne bonyolítsd túl, a gyerek úgyis nyomkodja már régen a barátnője telóját. Akármilyen okostelón meg tudod osztani a pozícióját a családdal.

Off. 3 lány. Kemény életed lehet.😀

Ugyanez a szitu, ugyanilyen korú kislány. Vettem egy használt iPhone SE2-t, csak edzésnapokon viszi magával. Előnyök:

  • be lehet vonni a family-be, lehet managelni rajta mindent (screen time funkció, communication safety stb)
  • helyzet megosztás 
  • tud róla hívni / üzenni ha kell
  • miután elmegy itthonról a telefon automatikusan küld üzenetet a szülőknek (automations) az adott útvonal 3 pontján, hogy “hello, itt vagyok / megérkeztem + pontos lokáció“
  • a home screenre kiraktam 4 shortcutot, amik 1 gombnyomással predefined üzeneteket tudnak küldeni lokációval együtt (nem kell adott esetben gépelni, gyorsan lehet segítséget kérni)
  • úgyis meg kell tanulnia használni és a szabályokat, nem akarom butatelóval szivatni
  • ezen legalább jó és működő szoftver van, ellentétben a mindenféle direkt gyerekeknek szánt chinandroid órákkal, aminek a többsége ráadásul ormótlan nagy

Ugyanebben a sztoriban vagyok én is. Egy gyerekeknek szánt okosórában gondolkodunk elsőre az Xplora 5-öt gondoltuk de amikor bementem a Telekom üzletbe az eladó lebeszélt róla, mondván nagyon sokat hoznak vissza mindenféle problémákkal. Pár héttel ezelőtt meg akartam nézni csak szintén Telekom boltban, de hűlt helye volt. Kérdésemre elmondták, hogy felpúposodott, és széttört a kiállítási darab. Jól hangzik:)

Azt hittem lesz egy rakás jó alternatíva, de annyira nem látszik a bestbuy megoldás. Xplora 6-nak jobb a kamerája, 2x akkor a RAM meg a tárhely, de ez igazán nem ad hozzá az én szempontjaimhoz. Plusz jóval drágább is.

Garmin Bounce , Imoo z1, z6 órákat nézegettem még, de azoktól sem voltam elalélva.

Szóval ha van valakinek tuti tippje, akkor jöhet:)

Szerkesztve: 2023. 12. 02., szo – 02:46

Értem, és helyeslem a gyerek lokációjának ismeretét, mikor még kicsi.

De a kérdés: a szülőnek mikor kell abbahagynia a követést?

Mikor volt elég a Big Brother-ből?