"Parkolási díjat és egyéb korlátozásokat kénytelen bevezetni a TEA"

Parkolási díjat, az új felhasználóknál bankkártyás zárolást, valamint ingyenes töltő használati idejének korlátozását kénytelen bevezetni hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő elektromobilitás szolgáltatója, a Teapont.

Az elektromosautó-töltők számának növekedése sajnos évek óta elmarad az autóállomány bővülésétől, így a forgalmasabb helyszíneken már egymásnak adják a töltőfejet az autósok. Ilyen helyzetben különösen kellemetlen, ha egy autós a töltés befejezésekor „ottfelejti” autóját, így akinek töltésre lenne szüksége, nem tud hozzáférni a töltőoszlophoz az ott parkoló autó miatt.

[...]

Biatorbágyon a Premier Outlet parkolójában a vásárlóknak szánt, ingyenes töltőoszlopokon egyre gyakoribb lett, hogy éjjel, a bevásárlóközpont zárását követően is „ott felejtettek” egy-egy autót a töltőn, ezért mostantól az üzletek zárásakor a folyamatban lévő töltések leállnak. Ezen kívül az ingyenes töltés maximum két óra időtartamra vehető igénybe és egy felhasználói fiókból naptári naponként csak egy töltés lesz indítható ezen a helyszínen.

[....]

Link: https://villanyautosok.hu/2023/09/29/parkolasi-dijat-es-egyeb-korlatoza…

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 10. 02., h – 17:06
  1. "Jól" fejlődik a töltőinfra! Ja, nem ...
  2. Sok fillérbaszó. 🤣

trey @ gépház

A Tesla folyamatosan telepít, az Aquincumi Auchan 10db toltője már aktív. Ha minden igaz akkor a 250kW-os változat (ennél csak jobb lehet, ha új), ami elég jónak számít. Nem mellesleg ugye ott pedig ICE társaid felejtik ott a régebbi MVM/Eon töltőkön ott a nem elektromos autót, mert 5 méterrel többet kéne sétálni a bejáratig.

ICE vonalon majd figyeljük a januári fordulatokat, amikor bejön a +38Ft-os emelés a jövedéki adó okán-

Várjuk ki a végét, még december végéig egy csomó minden alakíthatja az árat. Ha a 660 körülből indulunkk ki, amit látok kutakon, ami kb. forintra azonos mindenhol... nokomment, akkor 710 körül lehet talán. Ami biztos, hogy dízelfronton felment magának a dízelnek az ára eleve, és az OPEC inkább USD 100 körüli, feletti hordonkénti olajárat szeretne. Meglátjuk mi jön ki majd.

Kamu. Ugyanabból a cikkből:

Szerencsére hagyományos autókkal egyre ritkábban parkolnak a töltőoszlop elé, egy villanyautósnak pedig végképp illene tudni, hogy mekkora kellemetlenséget okozhat másoknak a töltő blokkolásával.

trey @ gépház

Tessék, megszántalak én is egy poszttal, mielőtt teljes érdektelenségbe fullad ez a topic.

Ez azért nem kifejezetten az EV-k hibája, hanem a hülyéké, akik olykor ezeket vezetik.

Én is kérdeztem már meg egy nőtől Lidl parkolóban, hogy segítsek-e az EV-jét a töltőre cstlakoztatni vagy az applikációt használni. Egyikhez sem értek, nem is volt jó nő, de nagyon indult a boltba, ahogy beállt a helyre és kipattant. Jól tippeltem: Ő nem akar tölteni, csak vásárolni, és beállít egy villanyautóknak fenntartott parkolóba, mi ezzel a gondom... Mondom ez nem parkoló, hanem töltőpont, és így elfoglalja valaki más elől aki tölteni szeretne, feleslegesen. Azt mondta, hogy ha töltene, pont ugyan így elfoglalná, szóval ne okoskodjak itt neki, majd ment a dolgára. Mondanom sem kell, hogy vagy 50 szabad parkolóhely volt a villanytöltő helyeken kívül.

Ugyan ez a belvárosi fizetős parkolóban is eljátszódott. Töltés nélkül otthagyta a kocsiját egy csóka, és még parkoló jegyet sem vett, elvégre ez egy elektromos autóknak fenntartott ingyenes parkoló, amiben még akár tölthetné is a kocsit, ha akarja... Nem értette, hogy ez nem parkoló, hanem töltőpont, csak a parkolóban van kialakítva. Természetesen elment a kocsi töltőre kötése nélkül.

Beszarok rajtad! Van még innen lefele?

Valami a témához? Egyre-másra bukjátok a kedvezményeket, ingyenes dolgokat - ingyenes parkolás, ingyenes töltikézés - fillérbaszó leechelési lehetőségeket. Azt gondoltátok, hogy ezek a kedvezmények örökké tartanak? Ezek csak a szokásos, gyopároknak szóló berántó kedvezmények. Nem túl okos emberek szoktak ezekre ráugrani.

trey @ gépház

Meglepődtem, h egy 2017 körüli Zoe 50ekm-el 4-5M magasságában van már csak. Nem ugrok rá, de anya yarisát lehet megérné lecserélni. Családi ház, otthon tudnám tölteni nyilván, és a 3 autóból 1 lehetne elektromos is akár. Fenntartása olcsó, tankolni annyi, mintha 1.5L benzint kérne 100km-en.

És nem érdekelne semmiféle ingyen töltés, annyi pénzért nem megyek sehová, az a kényelem, h otthon rádugnám a töltőre nekem megérné.

Mondjuk, aki a Teslán (meg SuC-on) túl is lát a magyar villanyautós világban, az azért tudja, hogy a két NER-Mammut után kb. a TEA. a 3. legnagyobb kereskedelmi töltőszolgáltató az országban :)

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Nem baj ha nem vagy a témában tájékozott.

Ez nem a töltőinfra fejlettségéről szól hanem arról, hogy a Lidl (és nemsokára a Penny) ingyenes töltés megszűntével a filléresek rátaláltak az ingyenes TEA töltőkre is.

Ezek az intézkedések segítenek felszabadítani az eddig ingyenes célállomás töltőket.

Ugyanezen szolgáltató (TEA) embere bizonygatja, hogy hamarosan töltőkánaán lesz Magyarországon, ugyanis jön a Shell Recharge (+100 helyszín), Tesla bővít, ALDI bővít / EON, MOL Plugee bővít és igen a TEA is bővít.

A fejlődés ütemét sajnos hátráltatja a rezsicsökkentés miatti elmaradt fejlesztésekkel küzdő hálózat, de ennek ellenére is történik fejlődés. Az meg, hogy egyre népszerűbbek az EVk nem akkora baj talán ;-)

Már megint megbukott az elméleted, hogy az EVsek teljesen elfogultak és csak az előnyeit reklámozzák az EVknek. ;-)

  • A cikkben szereplő töltők ingyenesek (voltak). Sajnos sokat töltöttek rajtuk olyanok akik tudnak otthon vagy máshol tölteni, beleértve pl a taxikat is. Hidd el azok az autók akik az ingyen töltőn lógtak most is töltenek valahol ;-)
  • Az infra is fejlődik, de mint minden ilyennél valamikor az infra előrébb jár (japánoknál ez történt) valahol meg kullog (mint nálunk) az EV penetráció mögött. Sajnos ez egy bizonyítvány a helyi viszonyokról...

+1: alapvetoen tokmindegy, milyen az EV tolto infra. Teged ugyis csak specifikusan az a 3 tolto fog erdekelni, amit te hasznalsz: a hazad elotti, a hetvegi nagybevasarlo aruhaz elott, meg a munkahelyed elott. Hogy ezen felul hol mi van, az specifikusan teged, kvazi egyaltalan nem erint.

Itt most nem egy uber-egoista hozzaallast akarok reklamozni, hanem arra ramutatni, hogy boduletes kulonbsegek lehetnek az EV-toltes tapasztalatokban akar par szaz meterre lako emberek kozott is. Mert ami az egyiknek "itt van a haz elott, cooool", az a masiknak "3 utcaval odebb, es folyton rajtahagyja a sok fillerbaszo, hasznavehetetlen". :P

Olyan kár, hogy nem volt internet akkor, amikor már akárki vehetett automobilt (úgy akárki, ahogy most akárki vehet EV-t), mert érdekelnének azok a beszélgetések, amik azok között zajlottak, akik továbbra is lovas kocsival jártak, és "harcoltak" az automobil ellen, mert azt tankolni kell, pedig nincs is annyi benzinkút, meg szerelő kell hozzá, pedig nem is ért hozzá senki, meg büdös, meg nem is annyival gyorsabb, stb.

De egy sokkal későbbi időszakból is jó lenne beszélgetéseket olvasni, amikor megjelentek az elektronikus befecskendezésű autók a karburátorosak mellé, és kezdtek elterjedni. Nincs hozzá szerelő, nincs hozzá műszer, az mekkora hülyeség már, hogy hibakódolvasás, az élőadat elemzés meg egyenesen veszélyes! (hogyan vezet és nézi a képernyőt egyszerre a szerelő...), nincs pót elektronikus alkatrész mindenhol kéznél, stb.

Vagy amikor kezdett a közvetlen befecskendezésű benzinmotor terjedni, hogy: Jááá, olyan mint egy dízel! Olyan szar! Meg fog állni az összes! A működése is, a hangja is. Spúr vagy mi, hogy képes vagy ilyen szart venni, hogy kevesebbet fogyasszon? Dik az a kattogó hang. Háháhá! Mehetsz leszedetni a kormot a szelepről, nekem ilyen nincs a rendes benzines motoromon, az nem kormolódik le, mint ez a kotva.

Ott van a probléma, hogy ha maradtunk volna a lovaskocsiknál, akkor most nem kellene irgalmatlan pénzek elköltésével EV-re váltani, mert nem basztuk volna tele a légkört és a közvetlen környezetünket mérgező anyagokkal.

De ez az agyatlan fejlődésmánia, ez aztán baromira bizonyított, hogy mennyire jó is az emberiségnek, meg a Földnek (CO, CO2, NO2, nem lebomló műanyagok, lebomló műanyagokból származó mikroműanyagok, kenőolaj, stb. stb.).

Geci jó lesz a fosszilis helyett a Földnek a lítium miatt széjjelbasszák bányarablógazdálkodással a Földet.

https://greendex.hu/a-litiumbanyaszatnak-sem-a-helyiek-sem-a-bolygonk-n…

Semmi nem változik, csak "nem ott szennyez". Ennek csak a fejlődő országokban élők fogják előnyét látni, kb. pont olyan fos, mint ami most van, csak máshova van átlogisztikázva a ganaj.

trey @ gépház

Kivéve, hogy lítium van fejlett országokban is

Kivéve, hogy nem biztos a lítium kizárólagossága az akkutechnológiában.

Kivéve, hogy a bányászat lokális problémát okoz míg a felmelegedés globálisat.

Kibocsátásban eléggé az élen van a közlekedési szektor. USA: https://www.epa.gov/ghgemissions/sources-greenhouse-gas-emissions

  • Transportation (28% of 2021 greenhouse gas emissions) – The transportation sector generates the largest share of greenhouse gas emissions. Greenhouse gas emissions from transportation primarily come from burning fossil fuel for our cars, trucks, ships, trains, and planes. Over 94% of the fuel used for transportation is petroleum based, which includes primarily gasoline and diesel.2

Másik adalék miért fontos ezzel foglalkozni: https://www.epa.gov/transportation-air-pollution-and-climate-change/carbon-pollution-transportation

Burning fossil fuels like gasoline and diesel releases carbon dioxide, a greenhouse gas, into the atmosphere. The buildup of carbon dioxide (CO2) and other greenhouse gases like methane (CH4), nitrous oxide (N2O), and hydrofluorocarbons (HFCs) is causing the Earth’s atmosphere to warm, resulting in changes to the climate we are already starting to see today.

​Greenhouse gas (GHG) emissions from transportation account for about 29 percent of total U.S. greenhouse gas emissions, making it the largest contributor of U.S. GHG emissions. Between 1990 and 2021, GHG emissions in the transportation sector increased more in absolute terms than any other sector.

 

Szerk: EU verzió: https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20190313STO31218/co2-emissions-from-cars-facts-and-figures-infographics

Transport is the only sector where greenhouse gas emissions have increased in the past three decades, rising 33.5% between 1990 and 2019.

 

Cars major polluters

 

Road transport accounts for about a fifth of EU emissions.

CO2 emissions from passenger transport varies significantly depending on the transport mode. Passenger cars are a major polluter, accounting for 61% of total CO2 emissions from EU road transport.

Copy paste volt az idézett statisztikából. Nem formáztam tovább. Gondoltam az idézet erre való ;-)

Mind USA, mind EU ugyanazt állítja (EPA, EEA). A közlekedési szektor a legnagyobb szennyező amin belül a legnagyobb aránya a személyautóknak van. És ez az egyetlen szektor ahol nem csökkent a kibocsátás az 1990-es bázishoz hanem jelentősen nőtt.

Én magam nem megyek bele ilyen filozófiai témába ha nem muszáj, mert nem értek hozzá. Nincs elég rálátásom arra, hogy inkább jó vagy inkább rossz a fejlődés, meg, hogy milyen mértékű és sebsségű fejlődés hasznos, és honnantól lesz káros. Az egy másik szintje ennek az egész kérdésnek.

Én csak az EV ellenzést próbáltam kifigurázni, másik kontextusba tenni.

Amíg nem volt belső égésű motor, addig nem volt ilyen óriási igény az olajra sem. Tehát azzal is elkezdtük a természetet elhasználni úgy, ahogy addig nem. Ezzel persze nem védeni akarom sem az olaj, sem a lítium kitermelést, csak megállapítottam.

De teljesen más területen: sokszor fából is több házat építenek, mint amennyi fa nőni tud az adott területen, így fogy az erdő. Ha betonból építünk, ahhoz megint sok alapanyag kell a természetből. Ráadásul mindegyik módzserre a természettől veszünk el teret.

A bolygónk fő problémája viszont szerintem nem ezek, hanem a túlnépesedés. Mert ugye a természeti erőforrások elhasználása és a környezetszennyezés már egy következmény. A túlnépesedés pedig nem a jólléti társadalmakban történik elsősorban, hanem az elmaradott helyeken, amelyen nem igazán tudnak tenni a környzetért érdemben, hogy kompenzálják amit elhasználnak. Persze a jólléti társadalmak meg rendre sokkal többet használnak el belőle, mint kellene, mert megtehetik. Szóval a fő gond az ember. A sok ember meg a mégtöbb ember.

Az valoban gond, hogy keves a villanyos toltooszlop, de ez megoldhato.

Robbanasszeru fejlodest lehetne elerni, ha a hagyomanyos benzin/diesel toltopisztolyok vegebe beszerelnenek egy mindig aktiv elektromos toltocsatlakozot, hogy minden autoval kompatibilis legyen.

Az igazan nagy durranas pedig az idonkent a benzinkutak helyen kialakulo krater zoldmezos beruhazaskent valo atalakitasa lenne parkolova, termeszetesen az EV toltooszlopok telepitesevel egyutt. :-)

Geci jó lesz majd, ha eltakarodnak tájidegen a benzinkutak...