Milyen csillagászati hobbitávcsövet?

Gyerekeim rágják a fülemet, hogy szeretnének távcsővel csillagászkodni. Én meg hajlok rá, hogy beadjam a derekamat, és vegyek nekik felszerelést.

A gyerekek még kicsik - a legnagyobb 9 éves, úgyhogy együtt fogjuk beállítani és amit tudok megtanítok nekik közben, ez a tervem. Nem sürgős a dolog, az is jó, ha még egy darabig csak álmodozunk és később állunk neki. De ha kikerekedik bennem, hogy mit is akarjunk, akkor a következő ajándékozós alkalomra megveszem a felszerelést. Semmit nem értek _még_ a témához, összesen párszor néztem csillagászati távcsőbe, amit mások állítottak be.

A kérdésem az, hogy milyen rendszert, és milyen megfigyeléseket javasolnátok? Amire gondoltam, de nincs kőbe vésve:

 * Mechanikus, manuális rendszerrel indulnék, motoros követést csak később tennék hozzá, ha eljutunk odáig.

 * Először nem kell hozzá kamera sem, egymás után belenézünk a csőbe, és ezzel boldogak leszünk.

Megfigyelésből pedig:

 * Hold

 * Nap - megfelelő szűrőkkel lehet, ugye?

 * bolygók

 * Ködök

Amiért kérdezek az az, hogy mi az a távcső, ami már egy használható szint, amivel nem csalódunk. Mi az ami mindenképpen kell még hozzá? De nem akarok szükségtelenül sokat költeni sem, tehát egy jó belépőt keresek. Konkrét típus ajánlatot, vagy számokat, hogy mekkora távcső ami már jó, mit kerüljek el messziről, szívesen veszek.

Régebben volt hasonló téma, rákerestem, jó régen volt: https://hup.hu/node/95434

Hozzászólások

Nekem van egy Dörr Danubia Merkur 60A a talonban. Ha kell, megveheted.
Ez az, csak kékben.

 

Ha nem kell, annyi tanácsot tudok adni, hogy az állványon a bulinak legalább a fele múlik. Ha vacak állványod van, abban köszönet biztosan nem lesz.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Eladó, mert csak kerülgetem, 3-4 éve nem volt összeszerelve. Hirtelen fellángolásból vásároltuk újonnan, üzletből. Háromnál többször nemigen volt összeszerelve. Az állványzata jó, pontosan tart - de sajnos könnyűfém (szóval DIY súlyozandó). Dobozában van és a bolti ár feléért mehet, örülök ha jó helyre kerül. Igen, ezzel megvan a belépő szint, nem gyerekjáték.

Ui USB-s okulárt akartam hozzá, de mivel az is a terveim feneketlen kútjába esett, így végképp elhalt az érdeklődésem. Ezért van ilyen sorsa.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Érdekes kérdéskör, amióta gyerekként megláttam a shell smart katalógusba a távcsövet azóta akarok egyet, de sose vitt rá a lélek. Most hogy látom az árát... hááááááát, lehet hogy hétvégén már leadott rendelés lesz belőle :)

Szerkesztve: 2023. 07. 07., p – 17:06

Ugyan régen foglalkoztam vele komolyabban (a topicot linkelted :)), de elkezdtem leírni, amire emlékszem, de aztán rájöttem, hogy mások már jobban összeszedték előttem :)

Ez pl. elég jól összeszedettnek tűnik: https://macsnet.hu/kezdokent-milyen-tavcsovet-vasaroljak/

Az én véleményem címszavakban:

- Binokulárral érdemes kezdeni. Bőven van, amit már azzal is lehet észlelni, jó bemutatkozás a gyerekeknek, maga a távcső viszonylag olcsó és a legmobilisabb fajta. Mivel két szemmel nézel bele, így több csillagfény jut a retinádra, szóval az éjszakai égbolt megtelik szabadszemmel nem látható csillagokkal. Nem mellesleg később, egy-egy csillag/köd megtalálásánál baromi jól tud jönni, ha az ember tudja használni a binokulárt, és tudja hogyan navigáljon a csillagok közt.

- Refraktor (lencsés) távcső. A klasszikus, hosszú távcső. Bolygózáshoz tökéletes, mélyég objektumokhoz csak korlátozottan, hiszen minél nagyobb az átmérője, annál hosszabb a távcső, így vagy nem látsz semmit, vagy nem praktikus szállítani.

- Reflektor (tükrös távcső). Ennek két főbb alfaja van, Newton és Dobson (IIRC). Ha jól értem, csak annyiban különböznek, hogy a Newton féle távcsövet rendes állványon használják, így az állványnak vagy nagyon jónak kell lennie, hogy elbírja a súlyt remegés nélkül, vagy a távcsőnek kell elég kicsinek lennie, hogy ne lengedezzen állandóan. A Dobson egy sima, manuálisan mozgatható zsámolyon helyezkedik el, szóval egyrészt olcsóbb (nem kell komoly állvány, mechanika, elektronika, stb), másrészt, lehet venni nagyobb átmérőjűt belőle, mert a súly nem számít, és ugye olcsóbb is. Viszont kézzel kell célra állítani.

Vannak még más rendszerű távcsövek is, de azok, ezen a szinten valószínüleg feleslegesek.

Hogy mit érdemes észlelni?

Akár még szabad szemmel is lehet látni nagyon sok mindent, ha a környék nem fényszennyezett.

- Tejút

- Androméda galaxis (baromi diffúz csillagnak néz ki szabad szemmel)

- Plejádok

- Vénusz / Mars / Jupiter / Szaturnusz

- Műholdak, ISS, Starlink, hullócsillag, csillagképek...

- stb.

Binokulárral még több csillag, Hold, Jupiter 4 legnagyobb holdja, Szaturnusz gyűrűje már kivehető (nyilván nem Hubble minőségben).

Stb. stb.

Megpróbálok kicsit összeszedettebben válaszolni ha van konkrétabb kérdés, de így munka közben ennyire tellett :)