Raspberry Pi 5

Most érkezett a ThePiHut levele, előrendelhető a Pi5.

Részletek itt. Állítólag 2-3-szoros teljesítménynövekedés (mind CPU, mind GPU oldalon), PCI Express 2.0, ki/bekapcsoló gomb, óra-csip, kompozit videó. Az audió jack viszont eltávozott.

Hozzászólások

Nem a teljesítményt kéne növelni, hanem újra olcsón adni! 28 000 Ft körül lesz, plusz a doboz, a táp, meg a kiegészítők, ha akarod használni valamire. 

Legyen inkább raspb 2 teljesítménye, de boxban (doboz+táp) legyen 9 900 Ft itthon.

Szerintem a PCI-E, az óracsip és a power gomb hasznosak. A teljesítményt meg majd mindenki eldönti, hogy kell-e neki. Remélem erre is kijön a VMware Fling, azért a 8 GB-ossal már a 4-essel is lehet komolyabb dolgokat csinálni.

Álomvilág. Mi kerül manapság 9900 forintba? Közel 30e csak egy Cortex-A72 processzor a mousernél ha nem rendelsz 100+ darabot. Nem mintha örülnék neki de nekem úgy tűnik korrekt áron adják.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Fogalmam sincs, gyanítom kevesebb mint a 3rd gen i5. Meg igazából a pi-nek szánt felhasználásnál inkább az idle a lényeg meg az alacsony load 24/7 üzemmel (legalábbis nekem ez volt a selling pointja).

Nyilván lehet rajta 4k-t is renderelni ha a alacsony hatékonyságot akarsz kihozni belőle.

Nekem ezt írja:

Unfortunately the "ThinkCentre M92p Desktop" is no longer available

Amúgy mennyit fogyaszt? Pi-t elég sok olyan feladatra lehet használni, ahol folyamatosan megy (login server, valaminek a vezérlése, otthoni VPN szerver, stb.). Mondjuk ezekre nekem eddig bőven megfelelet a Pi 3.

Az első teszteknél a 27W-os javasolt tápot említették, gondolom ez valamiféle elmélet csúcs lehet. Alapfogyasztásról egyelőre nem volt szó, de ennek alapján nem lehet annyira kevés. a 3th gen i3 idle fogyasztása (komplett gép) úgy 12W körül van.

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de a 12W fogyasztó egy hónapban a rezsicsökkentett áron ~400 Ft áramot fogyaszt. Szerintem akiknek ez számít, hogy 200-400-1000 ft, az nem olvassa a hup-ot :)

Ez nem zöld-nem zöld kérdés szerintem. A kérdés az, hogy minek? Minek ég a lámpa, ha nem vagyok otthon? Ahogy - gondolom - a sliccedet is felhúzod (meg le!), kb. ennyire lenne természetes mozdulatsor a lámpa ki-be kapcsolása.

/OT

Jól hangzik, de véleményem szerint már csak a neve adja el. Ár/érték arányban inkább Orange Pi 5, vagy egy ROCKPro64.

> Plus other improvements and changes

> Audio jack removed

 

hnnn

No rainbow, no sugar