Csökken az LTS Linux kernelek támogatásának időtartama

Címkék

A spanyolországi Bilbao-ban zajló Open Source Summit konferenciáról jött a hír: csökkentik az hosszú karbantartású Linux kernelek támogatásának időtartamát hat évről két évre. Az okok: a) nincs értelme 6 évig karbantartani, ha úgysem használja senki sem őket b) a kernelkarbantartók (maintainers) kiégnek. Nem a fejlesztők számával van probléma, az van elég. A legutóbbi Linux kernel kiadásokon átlagban több mint 2000 fejlesztő dolgozott, köztük 200 újonnan érkezett. Mindeközben a karbantartók, akik a fejlesztők által beküldött kódok ellenőrzéséért felelnek, túlterhelődnek.

Részletek itt.

Hozzászólások

nincs értelme 6 évig karbantartani, ha úgysem használja senki sem őket 

nem tudom milyen mintavételből merítették ezt a remek végkövetkeztetést.... 

 

az Ubuntu LTS - 5.x-es kernelt

a telefonomom (android 13) 4.x-es kernel fut.

a RHEL 8.x 4.x kernelt használ.

a legfrisebb verziós  QRadar-okon  3.x a kernel.

Az Ubuntu, Android és RH is saját kernel csapatot tart fent magának, nem feltétlenül LTS kernelre építkeznek. Az Android kernelekben egyébként stabil ABI is van már (amiért itt a HUP-on sok éve (évtizede?) ment a sírás, hogy bezzeg a Solarisban van).

 

Azt kell megérteni, hogy a kernel.org kernelek (including LTS) nem végfelhasználói kernelek, hanem a kernelfejlesztés integrációs pontjai. Mindenki erre építkezik, de nem a kernel.org feladata, hogy egy adott Linux kernel alapú termékhez adjon kernelt, hanem hogy az adott termék fejlesztői számára legyen egy olyan alap, amire tudnak építkezni.

Értjük, de épp az lenne a lényeg, hogy a disztrók inkább a kernel.org LTS-ekre építenek, nekik is jobb, meg nekünk is jobb... és esetleg néha kiadnak egy LTS+ opciót, hogy frissebb legyél. Ilyen az Ubuntus HWE történet. Azt támogatom, nem kell minden kernel.org LTS-nek 6 év szápport, de lehetne mondjuk minden kerek változat 5 éves, az 5 végű pedig 3 éves.

Ahhoz az kellene, hogy szinkronizáljanak, de jó eséllyel az derült ki, hogy ez nem működik. (Hogy ki miatt, az az eredmény szempontjából mellékes). Pl. a 20.04-et az Ubuntu-nak a már akkor is régi 5.4-essel kellett kiadnia, és szenvedni a rövid távú nem LTS kernel támogatással, mivel az 5.15 csak 2020 decemberében jött: https://ubuntu.com/kernel/lifecycle

Erre a problémára az a megoldás, hogy a kernel fejlesztők megmondják, hogy mikor és hogy lesznek LTS kernelek, és a vendorok meg eldönthetik, hogy igazodnak-e hozzá, vagy nem (ha van előre schedule, akkor a vendorok is tudják ehhez igazítani a saját release-eiket). Akik pedig nem vendor-based Linux kernelt használnak, ők szintén eldönthetik, hogy ez tetszik-e nekik vagy sem (nyilván fog, hiszen ők azok, akiken ez az egész igazából segít).

a már akkor is régi 5.4-essel kellett kiadnia

That's bullshit. 2020 márciusában egy 2019 novemberi LTS kernel egyáltalán nem "régi". +2 minor release jött ki utána (5.5 és 5.6), ez egy LTS Ubuntunak kényelmesen bele kellene férjen.

és szenvedni a rövid távú nem LTS kernel támogatással

Az 5.4 LTS, 2025 végéig támogatott.

Az én értelmezésemben 2 év az nem LTS. Gyakorlatilag ezzel csak szívni fog mindenki.

A spanyolországi Bilbao-ban zajló Open Source Summit konferenciáról jött a hír,

hogy ilyenkor már hideg az óceán.
A tökért nem 3 héttel korábbra szervezték? :)

Nem is lenne ezzel baj, hiszen az újabb kernel futtat mindent, amit a régi.

Ami miatt aggasztóbb, az a szintén újkeletű trend, hogy elkezdtek kidolbálni dolgokat a kernelből. Ami önmagában szintén nem rossz dolog, nem hiszem hogy pl. MDA vagy MFM driverekre szükség van még ma.

De a kettő együtt azért okozhat kellemetlenséget.

Illetve még a binary-only drivereknél okozhat problémát.

Valamint a gcc verzióra is elég nyűgös mostanában a kernel.