El tud-e tévedni egy e-mail?

Sziasztok!

Kaptam ma egy levelet a g-s fiókomba. Nincs köze a multkori pont kezelés a user nevekben témához. A szitu inkább hasonlít ahhoz, amikor a Te postaládádba egy teljesen más személy levelét dobják be.

Két nagy autóipari, autópiaci cégről van szó. Országos mérettel (nem Mo.). Saját domain nevekkel és gondolom teljesen saját üzemeltetésű levelező rendszerrel. Látszólag semmi közük a gmail rendszerhez.
Maga a levél is teljesen normálisnak tűnik, nincs benne fake vagy adathalász jegyeket mutató eleme. Nincs csatolmány, nincs kattintható link stb... .
A címzett sem én vagyok, a levél tárgya egy visszaigazolás, amely hivatkozik egy iktató számra. Nagyjából annyi lehet a szitu, hogy az adott márkaképviselet kiad egy lizingből visszavett autót az autóháznak, tovább értékesítésre. Vagy egy új autót helyez ki az autóházhoz. A rövid levél szövegből erre következtetek.
A két céggel semmilyen kapcsolatom sincs. Gőzöm sincs, hogy miért nekem lett kézbesítve. A levelet töröltem, nem a spam-ek közzé jött.

A szakmai hátterét nézve, előfordulhat ilyen? Mármint a fórum tárgy kérdése?

Hozzászólások

Olyat tudok elképzelni, hogy az eredeti címzettek közül valaki beállít egy továbbítást, és ott elgépeli az email címet, ezért kapod te. Én már kaptam ilyen levelet.

Az SMTP forrasbol kiderulhetett volna, hogy van-e valami plusz header. Az gyanus, hogy neked jott, mikozbem nem te vagy a cimzett, jo lett volna latni, hogy milyen MTA -kon ment keresztul.

Oké, vicces :-) 

"Az SMTP forrasbol kiderulhetett volna, hogy van-e valami plusz header. Az gyanus, hogy neked jott, mikozbem nem te vagy a cimzett, jo lett volna latni, hogy milyen MTA -kon ment keresztul."

Töröltem a levelet, nem tudom megmutatni nektek. Technikailag hogyan lehetséges, hogy valamilyen úton-módon az én címem mégis bekerül valahol a láncolatba, kikézbesítik, de továbbra sem én vagyok a címzett a fejlécben?

Az, amit te címzettként értelmezel (a To header), igazából elég laza korelációban áll csak azzal, hogy a levelet valójában milyen mailboxba kell küldeni. A To nem cserélődött ki, akkor te lennél a címzett, pont az történt, hogy valamiért nem te vagy abban a mezőben, ellenben valamiért te is címzett (rcpt-to) lettél.

Ez nyilván nem történik véletlen, egyszerűen vannak featüreök, amik így vannak megvalósítva.

Pl ha BCCn voltál, akkor pont ez történik. Az én levelezőm pl tud "redirect" módon forwardolni, akkor is ez történik, egy-az egyben átmegy a levél, ugyanazzal a küldő és címzett header settel. Tipikusan ez történik az email aliasokkal is.

És persze az is lehet, hogy, hosszú volt a to, nem láttad a neved, cc-n voltál, és nem vetted észre.

A TL;DR az, hogy levelek nem tévednek el, valaki valahova beírta a te címedet, hogy menjen oda levél.

Amit te a To: részben látsz, azt tekintsd úgy, mint a hagyományos levélben a fejlécet a levélpapíron. A postás viszont a levelet a borítékon lévő címzés alapján kézbesíti. Ezt a borítékot te alapból nem látod, ez a headerekben van, amire itt mások már utaltak. A levél a boríték útján kerül kézbesítésre, az MDA (esetedben a gmail) pedig kibontja a borítékot, hogy neked ne kelljen, és te már a levélpapírt látod. Normális levelezőprogramok általában a To: részbe  ugyanazt a címet írják, ami a borítékon van, de ez nem előírás.

A címzésben háromféle cím lehet. A To: a levél címzettje(i), a Cc: a Carbon copy (másolatot kap), a Bcc: ugyanaz csak Blind Carbon Copy. A To: és a Cc: rákerül a 'levélpapírra', tehát minden címzett vagy másolatot kapó látja, hogy kinek ment a mail, a Bcc: címzettjei viszont nem. Tehát ha küldök egy levelet, a To: a valódi címzett, téged meg beteszlek a Bcc: mezőbe, akkor megkapod a mailt, de nem te vagy a címzett. Szerintem a te eseted is ilyen lehetett, de mivel a levelet már törölted, nem lehet igazolni. De ez a legkézenfekvőbb lehetőség.

Nincs ezzel baj, de így a kérdésedre a válasz rejtély marad. Nekem is volt már, hogy elhamarkodottan rángott rá a kezem a törlésre, és utána késő bánat volt. Meg pl. mikor fontos fájlokat mentettem véletlen felül. Aztán az ember a saját kárán tanulja meg, hogy miért kell biztonsági mentés. Nem csak a ransomware, meg a HDD halálra kell készülni, a legnagyobb adatvesztési faktor a user error.

E-mailnél konkrétan ajánlom, hogy ne, vagy ne csak webfelületről használd, tisztességes mailkliens, ami tud klasszik mbox / nyers plain text e-mailt menti (van, amelyik alapból tud, van, amelyikhez van plugin, pl. Thunderbird, Outlook, stb.), és ott tarts meg egy mentést, a törölt levelekről is. Ez általában jól tömöríthető, mivel plain text, bár a mellékletek ugye MIME kódolásban vannak, azok adott esetben nem tömöríthetőek, de általában az e-mailes személyi adatmentés ma már nem egy jelentős helyigényű tétel. Átlag usernek van sok év alatt néhány vagy néhány tized giga levele, tömörítve ez még inkább töredéke, és tömörítés közben akkor esetleg egy titkosítást is. Ebben minden benne van, spam, már nem releváns (ezt is el lehet tenni azért, hátha egyszer mégis kell, vagy nosztalgia alapon, ki tudja). Már ha van ilyenre igény. A Google nem szabad rábízni, azok nem tudják garantálni hogy a szervereden régi levelek megmaradnak, meg véletlen X ideig nem lépsz be a fiókba, törölhetik, stb.. Ez a baj a felhővel, hogy ha nem fizetsz érte értelmes pénzt, akkor annyira is veszik komolyan, persze ez azon felül van, hogy idegeneknél vannak tárolva az adataid, és nem tudsz róla meggyőződni, hogy mit csinálnak vele, ki fér hozzá, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2023. 06. 02., p – 18:59

"Nincs köze a multkori pont kezelés a user nevekben témához."

De simán lehet. Anyám nem tudom hány éve kap üzeneteket a facebooktól (neki nincs), hogy xy ismerősnek jelölte, meg a barátod ezt meg azt megosztott. Ugyanez a pontos baszakodás. Valaki rosszul írta le a saját email címét, vagy szarul írta le valaki, vagy mikor küldte elírta, és simán neked megy.

Headerből minden kiderül amúgy. De én nem is értem a googlet miért van ez így kezdetek óta és miért hagy ilyet bent ilyen faszságot.

"Sose a gép a hülye."

"Ez tervezett feature volt az első perctől, hogy bárhogy teszik bele a pontot a címedbe, akkor is megkapd."

Mindez akkor igaz, ha neked olyan email címed van, amiben nincs pont. És egészen addig, amíg az adott pont-os névvel valaki nem regisztrál egy másik fiókot.

"Sose a gép a hülye."

Mindez akkor igaz, ha neked olyan email címed van, amiben nincs pont. És egészen addig, amíg az adott pont-os névvel valaki nem regisztrál egy másik fiókot.

Nem tud regisztrálni, bármennyi pont van az email címben, az az én email címem lesz és egy account tartozik hozzá.

Hallottál már olyanról, hogy én felhívok valakit, és félreütök egy számot, és más veszi fel? Vagy hogy feladok egy levelet, de elírom az irányítószámot/utcát/házszámot, és máshova megy? Na, ugyanígy emailt is lehet rossz címre küldeni.

Ennek a komplikáltabb verziója, ha van egy illető, aki nem te vagy, és valahol meg akarja adni a saját elérhetőségeit, de ő vét a fentihez hasonló hibát. Akkor a hibás elérhetőségi adatok kerülnek be a "rendszerbe", és így rossz embernek fognak menni az üzenetek.

Ez nem olyan bonyolult, ugye?

> a levél tárgya egy visszaigazolás, amely hivatkozik egy iktató számra

nem lehet ez egy backscatter egy ticketing rendszerbol? ahova hamis feladoval kuldtek valami spamet.

Off: az internet hajnalán, még volt olyan, hogy levelezési lista, hogy mondjuk linux@mlf.linux.rulez.org volt a címzett, mégis megkapta sok derék user, akinek nem ez volt az email-címe.

Nem tud eltévedni. 

Gábriel Ákos

Én meg gyíkká változtam. De elmúlt. Hogyan történhetett!?
(én voltam a barom, hogy végigolvastam ezt a hülyeséget konkrétumok nélkül, a "mindent kitöröltem" ponttól)