Vasárnap kiderül, mi lesz Erdogan török elnök sorsa

Fórumok

Vasárnap tartják Törökországban a köztársaságielnök-választás második fordulóját, amelyen Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő és a fő ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu mérkőzik meg egymással.

Második forduló azért szükséges, mert a május 14-i első fordulóban egyik indulónak sem sikerült abszolút többséget szereznie. Ma már csak a legjobban szereplő két jelölt méretteti meg magát − közölte az MTI. 

Link: https://index.hu/kulfold/2023/05/28/torokorszag-elnokvalasztas-masodik-…

Hozzászólások

Tegyük meg tétjeinket. Ki fog nyerni? A nyugat által kívánt Kilicdaroglu, vagy marad Erdogan? Ha az utóbbi, akkor azt hiszem lesz a nyugaton lefele görbülő kifliszáj 🍿

trey @ gépház

De mi lesz a svéd NATO tagsággal akkor?

jelenlegi ellenzék rövid időn belül börtönben végzi.

Igen, mert most is a börtönből kampányolnak ... Ja, nem. Csak nem a te forgatókönyved látszik beteljesülni, így előrángatsz mindenféle faszságot.

trey @ gépház

A svéd NATO tagság kérdése szimbólikus, mivel az egy védelmi szerződés. Ha törökök jobban szeretnének egy jelentéktelen szövettségnek tagja lenni, akkor lelkük rajta. Amikor meg nagyon rohad a szisztéma majd a nagyok sorra kilépnek, aztán kötnek más megállapodásokat. Nem egy szent grál a NATO, bármikor bárki felmondhat, köthet szerződéseket.

Ennél a vélt problémánál sokkal jpbban érdekelne, hogy miért okoz neked örömet ha politikai kihívásokkal néznek szembe egyes országok? Miért nem gondolod hogy nemzeti választásba senki nem próbál majd még beavatkozni sem, és elfogadja az eredményt bármi lesz is az? Az hogy ki az elnök az a török nép belügye. Viszont valami oknál fogva divat kéjesen örvendezni mint a hülyegyerekek, azon ha valahol valami rosszúl működik. És ezt a jelenlegi "tetű" politikai elit honosítja meg: szidjuk a szomszédokat, fröcsögünk úton útfélen, de azért ugyan úgy megszavazunk mindent... Nekem a öntömjénező korcsmai stílus gyomorforgató. Mint amikor korcsmahuszár rázza az öklét, hogy majd jól megmondja a főnökének a tutit... aztán nem törzénik semmi... másnap megfogja a lapátot, aztán kubikol tovább...

</ignore filléres személyeskedés>

Arra figyelj a NATO-val kapcsolatban, hogy nehogy a törökök (a második legerősebb NATO-tag) ki ne lépjenek a NATO-ból (vagy netán a nyugat ellen forduljon), mert akkor aztán az amerikai kriptaszökevény meg a német hókuszpók vakarhatja ám a fejét ... Addig örülj, amíg a törökök a mi oldalunkon állnak! Nem biztos, hogy lecserélném őket a svédekkel.

A NATO több okból nem teheti meg, hogy érték- és érdekellentétek miatt kenyértörésre vigye a dolgot Törökországgal: a török a NATO második legerősebb hadserege, olyan stratégiai fontosságú területen fekszik, amely hiánya esetén a nyugati szövetség számára pótolhatatlan lenne, Ankara orosz-kapcsolata végveszélyben mégiscsak jól jöhet egy esetleges egyezkedésnél – írja elemzésében a Politico.

Link: https://hu.euronews.com/2023/04/03/szukseges-de-nehez-szovetseges-torok…

trey @ gépház

Nem tudom, hogy pontosan mire gondolsz, de ... Sosem zavart, ha otthon simogatták őket. Sőt, mindig is azt javasoltam, hogy tartsák otthon őket, ne exportálják őket a nyugati országokba. Erdogan célja nem az, hogy törökökkel árassza el Nyugat-Európát ... Nekem semmi bajom a muszlimokkal, ha azok otthon vannak.

🤷‍♂️

trey @ gépház

Jaja, épp ezért vannak útban pl. a Szaddám és Kadhafi kaliberű vezetők, hiszen a saját kultúrájukat ők leginkább a kerítésen belül tartják **. Dehát így nem gyengülnek az Egyesült Államok versenyellentétében szereplők - vagy egyenesen az ellenfelek. Tehát az a jó, ha a sáskák ellepik a pl. USA által kiszemelt terepet, persze lehetőleg az USA-n kívül, s a sáskák eredeti hazája megkapja az exportált demokráciát, M16-al felszerelt békefenntartókkal.

”Zseniális” módszer, de a végtelenségig nem folytatható.. én szóltam!
 

** wao de szépen fogalmaztam.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

A török választás második fordulóját a Telex tudósítói a helyszínen követik.

Mindeközben a Telex tudósító szomorúan csomagolnak, hogy még elérjék a következő Budapestre induló gépet. Svédországban pedig megnő a detoxikálók forgalma, miután a lakosok megint csalódtak.

trey @ gépház

Gondolom a hanyatló nyugatban csalódtak és nem Putyin csicskáiban. :)

Amúgy ezt a muszkátlis összeborulást megmagyarázhatnád vagy legalább , hogy, hogyan lesz ebből legalább  v2 mikor a két nagyvezér egymás vallása ellen hergel. :D 

Ja az "illiberális demokrácia", akkor amire az egész szar épül (utálunk mindenkit is aki nem mi vagyunk :)) , nem is igazán számít hanem egy színjáték? 

Vagy a nagy illiberáls összeborulást, hogyan kell elképzelni?

Te itt köpködöd a muszkátlikat, hogy ne jöjjenek ide, ők ott ugyanígy köpködnek téged és ebből fog felépülni a nagy nemzeteken átívelő illiberális egység? :D 

Többszörös zavar van a fejedben. Én nem köpködtem senkit, mindössze annyit mondtam, hogy mindenki maradjon otthon. Nemzeteken átívelő illiberális egységre sem kifejezetten tartok igényt (jó kapcsolatokra önös érdekekből igen), csak rámutattam, hogy mi lehet a közös pont a két vezető közt. Illetve, közben Szijjártó újabb párhuzamot is húzott. Hátha érdekel:

Kicsit több mint egy év alatt kétszer is bebizonyosodott: hiába áll össze a teljes ellenzék, ha a mondanivaló és a közös pont mindössze annyi, hogy a kormány (vagy az elnök) menjen, akkor abból az emberek nem kérnek. Gratulálunk, Recep Tayyip Erdogan!

trey @ gépház

Ez a komment egy terelés. Nem a turistákkal van a baj, akik idehozzák a pénzüket, elköltik, majd elmennek. Azokkal az ingyenélőkkel van baj, akik idejönnek, itt maradnak, segélyre tetetik magukat, nem dolgoznak, nyelvet nem tanulnak, nem integrálódnak, párhuzamos társadalmat alakítanak ki, no-go zónákba tömörülnek és akik NEM TELJESÍTIK a feléjük támasztott elvárásokat. Ide is beidézem, mert nagyon elkerülted (gondolom, kellemetlen a téma):
 

Kudarcot vallott a törökök integrációja Németországban, írta Erdoğan győzelme után egy német miniszter

Kudarcos a németországi törökök integrációja – ezt a következtetést vonta le a török származású német mezőgazdasági miniszter, Cem Özdemir abból, hogy a Németországban szavazó törökök 67,4 százaléka Recep Tayyip Erdoğanra voksolt az elnökválasztás második fordulójában,

trey @ gépház

Mindeközben a Telex tudósító szomorúan csomagolnak

444-en nem volt bekészítve előre megírt cikk Erdogan győzelmére (másra készültek, na 🤷‍♂️), így most lázasan írják / majd holnap megírják (addig szomorkodnak)

trey @ gépház

Nem sikerült demokratikus úton leváltani a diktártort, mert dobpergés: nagyobb a médiasúlya Erdogánnak.

ÉS EZT AZ EBESZ JELENTÉSBEN LE IS HOZTA!!!

Mármint, ha kisebb lenne a médiasúlya és úgy is nyer, akkor elhinnék, hogy a diktátor nem is akkora diktátor?

Nagyobb médiatúlsúly? (55% körül vagy mi)

Ennek a hírnek az ukránok örülnek a legkevésbé. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Kudarcot vallott a törökök integrációja Németországban, írta Erdoğan győzelme után egy német miniszter

Kudarcos a németországi törökök integrációja – ezt a következtetést vonta le a török származású német mezőgazdasági miniszter, Cem Özdemir abból, hogy a Németországban szavazó törökök 67,4 százaléka Recep Tayyip Erdoğanra voksolt az elnökválasztás második fordulójában,

🤷

trey @ gépház

Joe Biden amerikai elnök örül, hogy „tovább dolgozhatnak NATO-szövetségesként a globális kihívások megoldásán”, és Antony Blinken amerikai külügyminiszter is „fontos szövetségesnek és partnernek” nevezte a „török nép által megválasztott” kormányzatot.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is üdvözölte Erdoğan győzelmét, hozzátéve, hogy várja az együttműködés folytatását a júliusi NATO-csúcson. Az Európai Unió vezetői, Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Charles Michel Tanács-elnök is gratulált az újraválasztáshoz, és „stratégiai fontosságúnak” nevezték az EU és Ankara együttműködését „népeink javát szolgálva”.

trey @ gépház

Amerikaiaknak kellenek a torokok. EU meg hat nem szeretne, ha azt a par millio migranst akit szallasolnak veletlen orbani mintara "szelnekeresztenek". Nem keves lovet kapnak is erte, mert az olcsobb, mert ott nem igen fogalakoznak a "emberi jogaikkal" es a simogatassal, eu vezetok sem teljesen hulyek, csak nem a valosagban elnek de ez minden vezetorol/diktatorrol/amitakarsz elmondhato.

Am ez kinek meglepetes ? Az ellenkezoje na az lett volna. Meg akkor is ha kedves vezetojuk elkezdte lebontani a szekularizalt allam mintat amit az oreg Kemal kiepitett.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.