Natív tar, gz, rar támogatás érkezik a Windows 11-be

We have added native support for additional archive formats, including tar, 7-zip, rar, gz and many others using the libarchive open-source project. You now can get improved performance of archive functionality during compression on Windows.

Részletek itt.

Hozzászólások

Az Edge Chrome, a Windows meg Linux? :D

Szerkesztve: 2023. 05. 24., sze – 16:19

Natív tar, gz, rar támogatás 20+ éve elérhető a Total Commander-ben. Windows 95, 98, XP, 7, 8, 10, 11 rendszereken, ugyanabban a minőségben.

Köszönjük az újrafeltalált kereket. Remélem ettől majd mindenki rohan Windows 11 kompatíbilis új számítógépért, hogy a régi mielőbb a szeméttelepre kerülhessen.

Értem, hogy miért "hír" ez: Hogy a Microsoft reklámozgassa magát Windows 11-gyel és így vegyen rá mégtöbb embert a jelenlegi, jól működő számítógépek kidobására és újak vásárlására.

Én csupán nem értek egyet azzal, hogy ennek hírértéke van.

A szám pedig nem sír, mert soha eszembe nem jutott Windows Explorerrel tömörített fájlokat kezelni. Arra mindig jobb megoldást adott a Total Commander, amihez nem kell új OS-t telepíteni és gépet sem cserélni, mert Windows 95-ön is fut és ugyanolyan szépen kezeli a RAR fájlokat, mint akár Windows 11-en.

Hát passz. Őszintén szólva alig használtam, de akkoriban szinte mondhatjuk hogy a default install része volt a total commanderrel együtt (amit pedig kb. soha nem használtam).

Az XP-t is kémprogramoztuk annak idején (aktiválás, WGA), de igazából semmi a win10-hez képest.

tisztazzunk valamit, nem szeretlek, de ahogy kened a szajat a kis hajbinak az priceless. :D

Amugy ugy latom a "fosodratu" "babzsekfotel fejleszto" ota ujbol felnyitott valami online szlengszotarat hogy ezt az "iBuzikam"-at le tudja irni sokszor. Most majd par honapig ezt olvashatjuk tole...megint beesett a sezlony moge a konyvesckeje :D

Marha jól elkente a számat a szándékos értetlenkedésével, meg a semmitmondó szmájlijaval.

valami online szlengszotarat hogy ezt az "iBuzikam"-at le tudja irni sokszor

Csak evone kollégádat szólítom így. Nagyjából úgy érdemelte ki az iBuzi titulust, ahogy te az ügyeletes mitugrász/bohóc titulust.

legelabb ne beszelnel faszsagokat... win7 ota viheted tovabb a licenszt, csak upgrade-elned kell. reg elmult az az ido, hogy lehet sirni azert, mert a kocsog M$ elker az uj verzios winert egy kozepesen szar etteremben elkoltott csaladi vacsora arat. :D

https://www.howtogeek.com/266072/you-can-still-get-windows-10-for-free-…

win7 ota viheted tovabb a licenszt, csak upgrade-elned kell.

Hogyan is upgrade-elsz, ha a géped nem felel meg a Windows 11 irreális hardverkövetelményeinek (8. generáció alatti géped van)?

reg elmult az az ido, hogy lehet sirni azert, mert a kocsog M$ elker az uj verzios winert egy kozepesen szar etteremben elkoltott csaladi vacsora arat. :D

Helyette eljött az az idő, amikor egy luxusétteremben elköltött ötfogásos nagycsaládi vacsora árát kell kicsengetned egy új számítógépért.

irreális :D:D:D:D:D:D:D:D:D 2017es CPU kell hozzá minimum. akinek ez előtti van valószínűleg jól elvannak Windows 10-en köszönik szépen :D

még mindig álszent vagy mint a kurva élet, neked eleve számítógépet se lenne szabad használnod, hiszen mindegyik elavul és ezzel szennyezzük a bolygót. te is szennyezed, mert az enyémhez képest 3x többet fogyasztó szarod is a kukába kerül majd előbb utóbb. (legkésőbb mikor meghalsz)

adj el minden vagy dobj ki minden technikát, menjél földet művelni és jobb lesz neked is meg a világnak is.

 

Helyette eljött az az idő, amikor egy luxusétteremben elköltött ötfogásos nagycsaládi vacsora árát kell kicsengetned egy új számítógépért.

nem tudom te hol a faszomba élsz, de 20-30 éve elérhetetlenebb és drágább volt egy új számítógép mint ma. ráadásul ma szarért hugyért hozzá lehet jutni használtan értelmezhető konfigurációkért és lehet rajta bloat linuxot használni. 

persze tudom aZnEmLyÓmErCsAkAzIkSzPéAlYó.

Most arról az apróságról nem beszélve, hogy a jelenlegi laptopomat (Dell Latitude E5250, i5-4300U, 16 Gbyte RAM) kb. 5 éve 300 EUR-ért vettem (refurbished, céges flottából, úgy nézett ki, mint egy új). Nem tudom mi számít nagycsaládnak, de ha mondjuk 6 fő, akkor az fejenként 50 EUR. Milyen országban kapsz azért vacsorát luxusétteremben? (Mi a luxus? 1 Michelin-csillag vagy kettő? Okés, persze, egy normális, jó étteremben kijön ennyiből egy vacsora piával együtt, de az nem luxus.)

2017es CPU kell hozzá minimum. akinek ez előtti van valószínűleg jól elvannak Windows 10-en köszönik szépen :D

Egészen addig, amíg a Microsoft ki nem húzza a lábuk alól a talajt. Márpedig 2 éven belül kihúzza. Utána marad a warezolt Windows 10 Enterprise 2019 LTSC, meg az IoT Enterprise (amik egyébként stabilabbak és használhatóbbak, mint a sima konzumer Windows 10-ek, de magánszemély nem vásárolhatja meg, mert ugye őket kísérleti nyulakként tartja számon a Microsoft). Pedig a 2017 előtt gyártott hardverek még bőven működőképesek lesznek akkor és semmi nem indokolja, a Microsoft mohóságán és OEM-profitbuziskodásán kívül, hogy pl. egy 2010-es 2. generációs konfiguráción ne fusson a Windows 11.

neked eleve számítógépet se lenne szabad használnod, hiszen mindegyik elavul és ezzel szennyezzük a bolygót

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/te-is

Nem vagyok álszent, ugyanis van különbség a számítógép-használat és a számítógép-kidobás-újravásárlás közti környezetterhelésben. Ha úgy működne a világ, ahogy én szeretném, akkor kb. 10-15 évente kéne új gépet venni, a régi újrahasznosítása mellett - ami a mai napig nem mindenhol történik meg az 1-2 évenkénti újravásárlás mellett sem. Az, hogy nem érted a mondandóm (illetve személyes ellentét miatt nem akarod megérteni), nem az én álszentségemet támasztja alá, hanem a te szűklátókörűséged és igénytelenséged.

te is szennyezed, mert az enyémhez képest 3x többet fogyasztó szarod is a kukába kerül majd előbb utóbb.

Amíg az átlagnál kevesebb áramot fogyasztok havonta villanyt, addig teljesen felesleges a 3x-os szorzóval jönnöd. Annál pedig sokkal környezetbarátabb 3x annyit fogyasztani, mint 3-5 évente újravásárolni minden hardvert. Utóbbihoz sokkal több környeztterhelés társul a 6000 km-ről való idepöfögtetéstől kezdve a nyersanyagok kibányászásán át a régi gép semlegesítéséig.

adj el minden vagy dobj ki minden technikát, menjél földet művelni és jobb lesz neked is meg a világnak is.

Max. neked lesz jobb, mert kényszert érzel arra, hogy reagálj a neked nem tetsző hozzászólásaimra. Sajnálom, de ezt a szívességet nem fogom megtenni a világnak. Neked meg pláne nem.

nem tudom te hol a faszomba élsz, de 20-30 éve elérhetetlenebb és drágább volt egy új számítógép mint ma.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/lenyegtelen-konkluzio

Én ugyanebben a világban élek és egyetértek azzal, hogy ma könnyebb új számítógéphez jutni, mint 30 éve. Ennek ellenére nem értek egyet azzal, hogy a hardverkövetelményeket önkényesen emelgetni kellene, pláne nem azzal, hogy a könnyű számítógéphez jutást arra kéne használni, hogy szoftverkövetelmények és gyors elavulás miatt minél gyakrabban újravásároltassák a felhasználókkal, így generálva extraprofitot a multiknak (extraprofit azért, mert technikailag semmi nem indokolja a gépek újravásároltatását, mégis ezen akarnak gazdagodni a hardver- és szoftvermultik).

irreális :D:D:D:D:D:D:D:D:D 2017es CPU kell hozzá minimum. akinek ez előtti van valószínűleg jól elvannak Windows 10-en köszönik szépen :D

Igen, nekem jelenleg egy gépen van natív Windows, egy Dell 7250-en. A gép még mindig teljesen jól működik, és tényleg elvagyok a Windows 10-en (van még olyan software, ami miatt érdemes Windowst tartanom). Viszont annyira nem éri meg a dolog, hogy a Windows használata miatt vegyek új vasat, ami megfelel a Windows 11 követelményeinek, úgyhogy várhatóan a Win10 támogatásának lejárta után az eredmény az lesz, hogy a Windows partíciót törlöm, és így legalább kétszer annyi áll a másik partíción lévő Archlinux számára. Az esetlegesen még szükséges Windows használatot majd megoldom a Parallels alatt.

ha ilyen geped van, nem upgrade-elsz. nem kotelezo. ahogyan szamitogepet hasznalni sem az, nem tart senkinek a fejehez puskat senki :D engedd el a kenyszerkepzeteidet. kosz.
8. generáció alatti géped van > igen. 2. generacis. ryzen. most 5 eves a technologia. mire nem lesz supportalt mennyi lesz? 10-15-20? addigra, kosz, mar nem szeretnem majd hasznalni :D mar csak azert sem, mert a most 65W TDP-s teljesitmenyt addigra majd tudni fogja egy alsokozepkategorias valami (velhetoleg nem PC, hanem telefon/tablet/ora/whatever) 1-2-5-10W-bol. vagy annyibol se.

jelzeskeppen: egy 4th gen i7 4770K 85W-bol pont annyit tud CPU-ban, mint egy steam deck 15-bol (jahogy abban egy GPU is van kozben ami kepet ad :D). ennyit jelent 9 ev.

mindenki olyan szamitogepet vesz/nem vesz amilyet akar vagy tud. egy telefonnal egy mai atlaguser mindent el tud intezni amit kell. sokszor tobbet is, mert a telefon tele van olyan HW-komponenssel, ami a PC-ben nincs. (kamera, biometrika, NFC, szunetmentes tapegyseg...) :)

ettol kurvara nem kell uj windowst venned, upgrade-elsz, orulsz. (vagy hajbazerkedsz, de azt nem ajanlom) :)

De ne feledd, hogy a TC egy fizetős szoftver, a Win11 meg most ingyenes megoldásként szállítja. Úgy értve ingyenes, hogy a Win árán felül nem kell rá költeni. Az ingyenes Double Commanderben is elérhető vagy 10 éve a felsorolt formátumoknak a támogatása, a szintén ingyenes PeaZip és 7-zip is tudja évek óta. De a legtöbb egyszeri user nem ismeri a commandereket és az archívumkezelőket. Nekik így jól jön, ha meg tudnak ilyen archívumokat nyitni. Ráadásul a libarchive több formátumot is támogat a felsoroltakon kívül, többet, mint a TC.

Nem is a MS találta fel ezt a kereket, a libarchive egy open-source projekt, ami régóta létezik különböző platformokra. Persze a Májkrémszaft továbbra is el van maradva, Linuxon már rég nem ezeket a 7-zip, rar-t használják, hanem újabban zstd-t. Be kell osztani a fejlődést, annak a támogatását majd csak a Win13-mal kapják meg a legtöbben, annak ellenére, hogy a windowsos PeaZip és 7-zip most is kezeli, meg a Total és Double Commander is, de csak külön plugin hozzáadása után.

A MS malmai mindig is lassan őröltek, nagy lemaradásban implementálták a virtuális asztalokat, aktív képernyőszéleket és sarkokat, a tiling funkciót (azt a 11 hozta el), redshift funkciót, stb.. Sok idő kellett, mire lett a Windowsban rendes terminál, SSH, virtuálizációs kernelmodul, stb.. Bezzeg a kikapcsolhatatlan telemetriát/update-et, kényszerített TPM és online fiókos baromságot nem tartott nekik semmibe behozni.

A Win11-et mindenképp nézd meg. Garantálom, hogy le fogsz tőle menni hídba, ha azt hitted, hogy a Win7-8-10 szar, akkor ez most szemfelnyitás lesz neked elég durván. Ott kezdi, hogy alapjáraton 3-4 giga memóriahasználattal indul, nem akartam hinni én se a szememnek. Nem egy villám, a Linuxhoz képest jóval lassabb, pedig elég tápos gépen néztem, ami Win11-gyel jött, így pár napig teszteltem. 8 magos, 16 szálas, majdnem 5 gigahertz órajeles proci, 16 giga dual channel DDR5 RAM, NVMe SSD felállás mellett is kicsit gondolkodik, mire megnyit pár dolgot. Félelmetes lesz belegondolni, hogy a Win12-13 milyen lesz. A 12 máris készül, 2024 végére ígérik. Komolyan várós.

Azért írom neked mindig, hogy kezdj el komolyabban ismerkedni a desktop Linuxszal, és a unixlke világgal, mert hiába harcolsz ellene foggal-körömmel, te is annál fogsz kikötni. Értem, hogy nem tetszik, de majd elérkezik az a pont, hogy nem marad más út. A MS gondoskodik róla, hogy a Windows desktop éve szűnjön meg, addig nem fognak nyugodni, míg el nem űzik minden felhasználójukat.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az ingyenes Double Commanderben is elérhető vagy 10 éve a felsorolt formátumoknak a támogatása

nekik se szólt senki ezek szerint, hogy nem szabad már beépíteni ezt a funkciót, mert a Vindóz Kommander már tudta 20+ éve :( hajbazer cselekedj!

Azért írom neked mindig, hogy kezdj el komolyabban ismerkedni a desktop Linuxszal, és a unixlke világgal, mert hiába harcolsz ellene foggal-körömmel, te is annál fogsz kikötni. 

ő most már örökre windows xp-t fog használni. az a világ legjóbb operációs rencere

"a TC egy fizetős szoftver," 
Mióta? Mondjuk én megvettem 10+ éve, aztán azzal a kulccsal hazsnálom mindenhol, ahol gyakrabban kell - de ha nem veszem meg, akkor is ugyanúgy működik, leszámítva az indulásnál az 1-2-3 gombnyomást

http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Mennyi az órabéred? Ha írsz egy scriptet, ami átírja a registryben 30 naponta, az megvan 1 óra alatt?

(Mondjuk én elvagyok linuxon az mc-vel, de a routeremben a port forwardot kikapcsolja naponta, szóval pont most kellett egy kicsit scriptelnem, és jó játék volt. És olcsóbb, mint a fix IP-s előfizetés, ahol engedik bekapcsolni fixen.)

Akkor, ha egy rutinos poweruser megvan a scripttel 10 perc alatt, az 5/6~83 % megtakarítás, nem? Mondjuk nem így csinálom, mc-t használok Linux alatt. Windows licenszem elvileg van (legalábbis valami matrica van a gép alján), de windowsom nincs. A hely a diszken jobban kellett.

A probléma elvi, nem az árával van a baj. Ha egyetlen euró lenne az ára, akkor is fizetős, zárt kódú szoftver, egy platforma érhető el, arra is csak addig, és olyan verziókra, amelyekre a fejlesztő támogatja. Ki vagy szolgáltatva a fejlesztőnek. Sőt, akár később mondatja azt is egy ponton, hogy az új verziót nem kapod meg, csak ha újra fizetsz. Ezzel szemben a többi megoldás, amit soroltam, azok mind nem csak FOSS projektek, de multiplatformosak is, és soha nem szűnnek meg, ha az eredeti fejlesztők lelépnek, valaki át tudja venni forkként.

Jó ideje nem használom már Double Commandert sem, teljesen bevált, de váltottam terminálos alkalmazásokra, jelenleg Vifm-et használok. Amellett, hogy ingyenes, és multiplatformos (Windows, MacOS, akármilyen unixlike rendszerre elérhető), bármit kezel, csak +1 sor a konfigfájljába, meg legfeljebb fel kell tenni egy CLI toolt hozzá, aztán tényleg bont bármit, .deb állományokat, .wim lemezképet, ain, uc2, egyéb egzotikus archívumokat is, ha van türelmed beállítani, azon kívül, hogy ezeket a libarchive-os cuccokat is eleve kezeli a fuse-mount-on keresztül, függőségnek behúzza. Még grafikus felület se kell neki, se X, se Wayland, elfut akár egy tty-ban, SSH konzolban, stb.. Kb. Midnight Commander jellege van, de vim-es kiosztást is tud, meg szabadon bővíthető, makrózható, pl. fzf-et is bele lehet drótozni, végtelen állítási lehetőséggel, témázással, stb..

Ilyen Total vagy Double Commander, vagy Krusadert nem is bírnék már használni, pedig nem rosszak, de egyszerűen a vim-billentyűs támogatást hiányozna belőlük kapásból, meg ez az egyszerű bővíthetőség, hogy nem kell bináris plugin az extra funkciókhoz.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A probléma elvi < ez igy van
ha az eredeti fejlesztők lelépnek, valaki át tudja venni forkként < pont itt a problema, ez elvben nagyon szep, a kerdes, hogy at is fogja-e barki venni es ha forkolja is, milyen iranyba megy el. vegyuk pont a zip/rar/whatever tamogatast, os vs. 3rdparty. ha a 3rdparty (vagy a kedves user, mer' update-elni minek!!!!) leszarja, a legveszelyesebb dolog a rengeteg abandonware. ha az os hozza a tamogatast, jo esellyel ket dolog tortenik: vagy karban tartja a sajat vackat, vagy kigyalulja. es bizhatsz benne, MS ki fogja (lasd pl. IE), mert nekik ezt konkretan $$$ eletben tartani. :) ingyenebed-szoftvernel meg barmikor mondhatja a fejleszto(csapat), hogy ottbasszameg, mostmar nincs kedvem/idom/penzem erre es csendben, minden szo nelkul otthagyja az egeszet. (MIR, ZFS in Ubuntu installer, Upstart, soroljam? es ez csak par Canonical "mostmarhagyjuk" lepes, a lehetoseg adott lenne, de senki nem fogja tovabb vinni ezeket)

Igen, megvetted, ott a válasz. Csak örök licences. 1-2-3 gombokat is lehet nyomogatni, attól még warez 30 nap után. Ugyanez a Rar-nál. Ott is ugyanez a nyomkodás, a linuxos rar esetében még az sincs, nem nyaggat, de ettől még 30 napos próbalicences, utána törölni kéne.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nyithato ajtok! Forgathato kormany!

I hate myself, because I'm not open-source.

Szerkesztve: 2023. 05. 24., sze – 17:11

akkor most lesz 7zip vagy nem? egyik cimbe van masikba nincs.

mondjuk a 7z amugy is vicces fileformatum, olyan mint a video containerek, mindenfele tomorito algoritmus lehet a belsejeben, kb mint a codecek. egy elmeny volt anno implementalni...

a rarbol is van sok verzio, es eleg fura a licenszelese meg az unrarnak is, szoval erdekes lesz az is hogy oldjak meg.

szerk: van sajat implementaciojuk, bar messze nem teljes (builtin filterekbol is csak 2 van, custombol meg semmi):
https://github.com/libarchive/libarchive/blob/master/libarchive/archive…

Persze, "kedvenc" multikánk csak akkor aggódik a biztonságért™, amikor a Manifest V2 kivezetésével el akarja lehetetleníteni a tartalomblokkolókat, burkoltan bevallva ezzel, hogy a saját Web Store-jában sem képes rendet tartani és a rosszindulatú kiegészítőket eltávolítani.

Akkor semmi™ nem™ veszélyezteti™ a biztonságot™, amikor az egész szakma figyelmeztet rá, hogy a reklámfelületként eladott egységsugarúik által triviálisan benézhető URL-eket fogja mindenki orrba-szájba phishing-re használni.

Nekem mindig gyanús volt a rar. Ha lehet, kerülöm a rar archívumokat.

Hol tart már a tudomány, eszméletlen!

Jó olvasni ezt a sok openszar huszár hozzászólást. Mintha nem kellene telepíteni külön openszarra a tömörítőket. Mert ugye az összes openszar alapból szállítja a tömörítőket.

Inkább a felhő és a mobilok húzzák ki (esetleg még az MI) a talapzatot. Amikor már iPad-en videót vágnak (sőt perverzebbjei mobilon), és terjednek a felhős irodai szolgáltatások, az ERP is felhőből fut, sőt akár webes felületről, olyan mindegy, mi fut a kliens oldalon, böngészőt el kell tudnia indítani és slussz.

Szerveren meg már legyőzték, kár ezen élvezkedni, nem túl érett személyiségnek a jele még ezen rugózni, pláne nagyapóként.

Aztán a felhőben mi fut, ha nem open source? :D :D :D

Vagy maradjuk meg abban a 0.0-s elgondolásban, hogy a felhő az valami ködös dolog? :D

, nem túl érett személyiségnek a jele még ezen rugózni, pláne nagyapóként.

Ó, a pont, amikor nagy elánnal ugrasz a flame-be, de ... elvérzel :D Élvezkedni? Az milyen személyiségre utal, hogy "openszar"? :D

trey @ gépház

Ha ez így lenne, akkor a vállalati szegmenst is kiszolgálná minden platformon. Ehelyett azt látni, hogy a szoftverek és szolgáltatások egy jelentős része Windowsra, esetleg MacOS-re érhető el, aztán slussz. Az, hogy esetleg egy linuxos klienssel be tudsz lépni mondjuk Active Directoryba, az már nem a Ms érdeme...

csak mondom, hogy mindnekit azure active directory fele loknek meg 0365 fele. Minden platformon mindenkit :D

lassan mar a legkisebb 2-3 fos ceg is azure AD-t hasznal, akik regebben meg megfizettek egy rokon infos gyereket hogy warezolja fel nekik az AD-t, vagy a linuxos unokaoccsuket, hogy szarakodjon a sambaval :D

Amugy keress ra a "microsoft revenue breakdown"-ra a google-ben. 34% felho, 24% office, 12% windows :D

Lehet, hogy bennem van a hiba, de ez tok erdektelen dolog.

A legtobb irodistanak nem kell, mert a docx meg az xlsx mar eleve egy atnevezett .zip.

A media allomanyok kulonosebben nem tonorithetoek, igy nem sok atlagember fog szarakodni a tomoritessel.

Az a maroknyi jomunkas akinek hasznos, az meg reg feltette mar.

Mi lesz a kovetkezo csinnadratta? Hogy letoltheto helyett default lesz rajta notepad++ ? Azt a betyarjat, az milyen hianypotlo lenne, le is cserelem miatta a gepem...

Ebben a blogposztban nem ez a fő hír, hanem hogy végre detacholhatóak lesznek a Windows Terminal tabjai. 2023, yeah! 

Ismerjük a trükköt. Felkarolják, elterjesztik, csinálnak belőle új formátumot, ami nem dokumentált és nem kompatibilis a régivel és átveszik az egész piacot. :)

Ugyan, drágalátos™ tisztességes™ multik ők, nem™ vesznek™ át™ semmilyen piacot. Csak hát nem támogatják majd az írását az alternatív formátumú tömörített fájloknak, csak az olvasását. Aztán hát mibe fogja tudni Tapicskoló Tamás a tömörítve kapott fájlokat módosítva újratömöríteni? Hát nem RAR-ba, de nem is TAR.GZ-be. Ha megkérdezik a Microsoft-ot, miért tesz így, nyilván az lesz a válasz, hogy mert nem™ kifizetődő™, a fősodor meg majd elkezdi félteni a Microsoft-ot a túlköltekezéstől™. Pont mikor 900 millió embert hagytak Windows 7-en frissítések nélkül, akkor is így volt.