Natív tar, gz, rar támogatás érkezik a Windows 11-be

We have added native support for additional archive formats, including tar, 7-zip, rar, gz and many others using the libarchive open-source project. You now can get improved performance of archive functionality during compression on Windows.

Részletek itt.

Hozzászólások

Az Edge Chrome, a Windows meg Linux? :D

Szerkesztve: 2023. 05. 24., sze – 16:19

Natív tar, gz, rar támogatás 20+ éve elérhető a Total Commander-ben. Windows 95, 98, XP, 7, 8, 10, 11 rendszereken, ugyanabban a minőségben.

Köszönjük az újrafeltalált kereket. Remélem ettől majd mindenki rohan Windows 11 kompatíbilis új számítógépért, hogy a régi mielőbb a szeméttelepre kerülhessen.

Értem, hogy miért "hír" ez: Hogy a Microsoft reklámozgassa magát Windows 11-gyel és így vegyen rá mégtöbb embert a jelenlegi, jól működő számítógépek kidobására és újak vásárlására.

Én csupán nem értek egyet azzal, hogy ennek hírértéke van.

A szám pedig nem sír, mert soha eszembe nem jutott Windows Explorerrel tömörített fájlokat kezelni. Arra mindig jobb megoldást adott a Total Commander, amihez nem kell új OS-t telepíteni és gépet sem cserélni, mert Windows 95-ön is fut és ugyanolyan szépen kezeli a RAR fájlokat, mint akár Windows 11-en.

Hát passz. Őszintén szólva alig használtam, de akkoriban szinte mondhatjuk hogy a default install része volt a total commanderrel együtt (amit pedig kb. soha nem használtam).

Az XP-t is kémprogramoztuk annak idején (aktiválás, WGA), de igazából semmi a win10-hez képest.

tisztazzunk valamit, nem szeretlek, de ahogy kened a szajat a kis hajbinak az priceless. :D

Amugy ugy latom a "fosodratu" "babzsekfotel fejleszto" ota ujbol felnyitott valami online szlengszotarat hogy ezt az "iBuzikam"-at le tudja irni sokszor. Most majd par honapig ezt olvashatjuk tole...megint beesett a sezlony moge a konyvesckeje :D

Marha jól elkente a számat a szándékos értetlenkedésével, meg a semmitmondó szmájlijaval.

valami online szlengszotarat hogy ezt az "iBuzikam"-at le tudja irni sokszor

Csak evone kollégádat szólítom így. Nagyjából úgy érdemelte ki az iBuzi titulust, ahogy te az ügyeletes mitugrász/bohóc titulust.

legelabb ne beszelnel faszsagokat... win7 ota viheted tovabb a licenszt, csak upgrade-elned kell. reg elmult az az ido, hogy lehet sirni azert, mert a kocsog M$ elker az uj verzios winert egy kozepesen szar etteremben elkoltott csaladi vacsora arat. :D

https://www.howtogeek.com/266072/you-can-still-get-windows-10-for-free-…

win7 ota viheted tovabb a licenszt, csak upgrade-elned kell.

Hogyan is upgrade-elsz, ha a géped nem felel meg a Windows 11 irreális hardverkövetelményeinek (8. generáció alatti géped van)?

reg elmult az az ido, hogy lehet sirni azert, mert a kocsog M$ elker az uj verzios winert egy kozepesen szar etteremben elkoltott csaladi vacsora arat. :D

Helyette eljött az az idő, amikor egy luxusétteremben elköltött ötfogásos nagycsaládi vacsora árát kell kicsengetned egy új számítógépért.

irreális :D:D:D:D:D:D:D:D:D 2017es CPU kell hozzá minimum. akinek ez előtti van valószínűleg jól elvannak Windows 10-en köszönik szépen :D

még mindig álszent vagy mint a kurva élet, neked eleve számítógépet se lenne szabad használnod, hiszen mindegyik elavul és ezzel szennyezzük a bolygót. te is szennyezed, mert az enyémhez képest 3x többet fogyasztó szarod is a kukába kerül majd előbb utóbb. (legkésőbb mikor meghalsz)

adj el minden vagy dobj ki minden technikát, menjél földet művelni és jobb lesz neked is meg a világnak is.

 

Helyette eljött az az idő, amikor egy luxusétteremben elköltött ötfogásos nagycsaládi vacsora árát kell kicsengetned egy új számítógépért.

nem tudom te hol a faszomba élsz, de 20-30 éve elérhetetlenebb és drágább volt egy új számítógép mint ma. ráadásul ma szarért hugyért hozzá lehet jutni használtan értelmezhető konfigurációkért és lehet rajta bloat linuxot használni. 

persze tudom aZnEmLyÓmErCsAkAzIkSzPéAlYó.

Most arról az apróságról nem beszélve, hogy a jelenlegi laptopomat (Dell Latitude E5250, i5-4300U, 16 Gbyte RAM) kb. 5 éve 300 EUR-ért vettem (refurbished, céges flottából, úgy nézett ki, mint egy új). Nem tudom mi számít nagycsaládnak, de ha mondjuk 6 fő, akkor az fejenként 50 EUR. Milyen országban kapsz azért vacsorát luxusétteremben? (Mi a luxus? 1 Michelin-csillag vagy kettő? Okés, persze, egy normális, jó étteremben kijön ennyiből egy vacsora piával együtt, de az nem luxus.)

2017es CPU kell hozzá minimum. akinek ez előtti van valószínűleg jól elvannak Windows 10-en köszönik szépen :D

Egészen addig, amíg a Microsoft ki nem húzza a lábuk alól a talajt. Márpedig 2 éven belül kihúzza. Utána marad a warezolt Windows 10 Enterprise 2019 LTSC, meg az IoT Enterprise (amik egyébként stabilabbak és használhatóbbak, mint a sima konzumer Windows 10-ek, de magánszemély nem vásárolhatja meg, mert ugye őket kísérleti nyulakként tartja számon a Microsoft). Pedig a 2017 előtt gyártott hardverek még bőven működőképesek lesznek akkor és semmi nem indokolja, a Microsoft mohóságán és OEM-profitbuziskodásán kívül, hogy pl. egy 2010-es 2. generációs konfiguráción ne fusson a Windows 11.

neked eleve számítógépet se lenne szabad használnod, hiszen mindegyik elavul és ezzel szennyezzük a bolygót

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/te-is

Nem vagyok álszent, ugyanis van különbség a számítógép-használat és a számítógép-kidobás-újravásárlás közti környezetterhelésben. Ha úgy működne a világ, ahogy én szeretném, akkor kb. 10-15 évente kéne új gépet venni, a régi újrahasznosítása mellett - ami a mai napig nem mindenhol történik meg az 1-2 évenkénti újravásárlás mellett sem. Az, hogy nem érted a mondandóm (illetve személyes ellentét miatt nem akarod megérteni), nem az én álszentségemet támasztja alá, hanem a te szűklátókörűséged és igénytelenséged.

te is szennyezed, mert az enyémhez képest 3x többet fogyasztó szarod is a kukába kerül majd előbb utóbb.

Amíg az átlagnál kevesebb áramot fogyasztok havonta villanyt, addig teljesen felesleges a 3x-os szorzóval jönnöd. Annál pedig sokkal környezetbarátabb 3x annyit fogyasztani, mint 3-5 évente újravásárolni minden hardvert. Utóbbihoz sokkal több környeztterhelés társul a 6000 km-ről való idepöfögtetéstől kezdve a nyersanyagok kibányászásán át a régi gép semlegesítéséig.

adj el minden vagy dobj ki minden technikát, menjél földet művelni és jobb lesz neked is meg a világnak is.

Max. neked lesz jobb, mert kényszert érzel arra, hogy reagálj a neked nem tetsző hozzászólásaimra. Sajnálom, de ezt a szívességet nem fogom megtenni a világnak. Neked meg pláne nem.

nem tudom te hol a faszomba élsz, de 20-30 éve elérhetetlenebb és drágább volt egy új számítógép mint ma.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/lenyegtelen-konkluzio

Én ugyanebben a világban élek és egyetértek azzal, hogy ma könnyebb új számítógéphez jutni, mint 30 éve. Ennek ellenére nem értek egyet azzal, hogy a hardverkövetelményeket önkényesen emelgetni kellene, pláne nem azzal, hogy a könnyű számítógéphez jutást arra kéne használni, hogy szoftverkövetelmények és gyors elavulás miatt minél gyakrabban újravásároltassák a felhasználókkal, így generálva extraprofitot a multiknak (extraprofit azért, mert technikailag semmi nem indokolja a gépek újravásároltatását, mégis ezen akarnak gazdagodni a hardver- és szoftvermultik).

irreális :D:D:D:D:D:D:D:D:D 2017es CPU kell hozzá minimum. akinek ez előtti van valószínűleg jól elvannak Windows 10-en köszönik szépen :D

Igen, nekem jelenleg egy gépen van natív Windows, egy Dell 7250-en. A gép még mindig teljesen jól működik, és tényleg elvagyok a Windows 10-en (van még olyan software, ami miatt érdemes Windowst tartanom). Viszont annyira nem éri meg a dolog, hogy a Windows használata miatt vegyek új vasat, ami megfelel a Windows 11 követelményeinek, úgyhogy várhatóan a Win10 támogatásának lejárta után az eredmény az lesz, hogy a Windows partíciót törlöm, és így legalább kétszer annyi áll a másik partíción lévő Archlinux számára. Az esetlegesen még szükséges Windows használatot majd megoldom a Parallels alatt.

ha ilyen geped van, nem upgrade-elsz. nem kotelezo. ahogyan szamitogepet hasznalni sem az, nem tart senkinek a fejehez puskat senki :D engedd el a kenyszerkepzeteidet. kosz.
8. generáció alatti géped van > igen. 2. generacis. ryzen. most 5 eves a technologia. mire nem lesz supportalt mennyi lesz? 10-15-20? addigra, kosz, mar nem szeretnem majd hasznalni :D mar csak azert sem, mert a most 65W TDP-s teljesitmenyt addigra majd tudni fogja egy alsokozepkategorias valami (velhetoleg nem PC, hanem telefon/tablet/ora/whatever) 1-2-5-10W-bol. vagy annyibol se.

jelzeskeppen: egy 4th gen i7 4770K 85W-bol pont annyit tud CPU-ban, mint egy steam deck 15-bol (jahogy abban egy GPU is van kozben ami kepet ad :D). ennyit jelent 9 ev.

mindenki olyan szamitogepet vesz/nem vesz amilyet akar vagy tud. egy telefonnal egy mai atlaguser mindent el tud intezni amit kell. sokszor tobbet is, mert a telefon tele van olyan HW-komponenssel, ami a PC-ben nincs. (kamera, biometrika, NFC, szunetmentes tapegyseg...) :)

ettol kurvara nem kell uj windowst venned, upgrade-elsz, orulsz. (vagy hajbazerkedsz, de azt nem ajanlom) :)

De ne feledd, hogy a TC egy fizetős szoftver, a Win11 meg most ingyenes megoldásként szállítja. Úgy értve ingyenes, hogy a Win árán felül nem kell rá költeni. Az ingyenes Double Commanderben is elérhető vagy 10 éve a felsorolt formátumoknak a támogatása, a szintén ingyenes PeaZip és 7-zip is tudja évek óta. De a legtöbb egyszeri user nem ismeri a commandereket és az archívumkezelőket. Nekik így jól jön, ha meg tudnak ilyen archívumokat nyitni. Ráadásul a libarchive több formátumot is támogat a felsoroltakon kívül, többet, mint a TC.

Nem is a MS találta fel ezt a kereket, a libarchive egy open-source projekt, ami régóta létezik különböző platformokra. Persze a Májkrémszaft továbbra is el van maradva, Linuxon már rég nem ezeket a 7-zip, rar-t használják, hanem újabban zstd-t. Be kell osztani a fejlődést, annak a támogatását majd csak a Win13-mal kapják meg a legtöbben, annak ellenére, hogy a windowsos PeaZip és 7-zip most is kezeli, meg a Total és Double Commander is, de csak külön plugin hozzáadása után.

A MS malmai mindig is lassan őröltek, nagy lemaradásban implementálták a virtuális asztalokat, aktív képernyőszéleket és sarkokat, a tiling funkciót (azt a 11 hozta el), redshift funkciót, stb.. Sok idő kellett, mire lett a Windowsban rendes terminál, SSH, virtuálizációs kernelmodul, stb.. Bezzeg a kikapcsolhatatlan telemetriát/update-et, kényszerített TPM és online fiókos baromságot nem tartott nekik semmibe behozni.

A Win11-et mindenképp nézd meg. Garantálom, hogy le fogsz tőle menni hídba, ha azt hitted, hogy a Win7-8-10 szar, akkor ez most szemfelnyitás lesz neked elég durván. Ott kezdi, hogy alapjáraton 3-4 giga memóriahasználattal indul, nem akartam hinni én se a szememnek. Nem egy villám, a Linuxhoz képest jóval lassabb, pedig elég tápos gépen néztem, ami Win11-gyel jött, így pár napig teszteltem. 8 magos, 16 szálas, majdnem 5 gigahertz órajeles proci, 16 giga dual channel DDR5 RAM, NVMe SSD felállás mellett is kicsit gondolkodik, mire megnyit pár dolgot. Félelmetes lesz belegondolni, hogy a Win12-13 milyen lesz. A 12 máris készül, 2024 végére ígérik. Komolyan várós.

Azért írom neked mindig, hogy kezdj el komolyabban ismerkedni a desktop Linuxszal, és a unixlke világgal, mert hiába harcolsz ellene foggal-körömmel, te is annál fogsz kikötni. Értem, hogy nem tetszik, de majd elérkezik az a pont, hogy nem marad más út. A MS gondoskodik róla, hogy a Windows desktop éve szűnjön meg, addig nem fognak nyugodni, míg el nem űzik minden felhasználójukat.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az ingyenes Double Commanderben is elérhető vagy 10 éve a felsorolt formátumoknak a támogatása

nekik se szólt senki ezek szerint, hogy nem szabad már beépíteni ezt a funkciót, mert a Vindóz Kommander már tudta 20+ éve :( hajbazer cselekedj!

Azért írom neked mindig, hogy kezdj el komolyabban ismerkedni a desktop Linuxszal, és a unixlke világgal, mert hiába harcolsz ellene foggal-körömmel, te is annál fogsz kikötni. 

ő most már örökre windows xp-t fog használni. az a világ legjóbb operációs rencere

"a TC egy fizetős szoftver," 
Mióta? Mondjuk én megvettem 10+ éve, aztán azzal a kulccsal hazsnálom mindenhol, ahol gyakrabban kell - de ha nem veszem meg, akkor is ugyanúgy működik, leszámítva az indulásnál az 1-2-3 gombnyomást

http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Neked nincs, de attól még nem legális (gombnyomkodás nélkül sem az, pl. a Rar parancssori verziója nem követeli meg az 1-2-3 billentyűk nyomkodását, de épp úgy 30 napra szól a licenc). Persze azt használsz, amit akarsz. Én a részemről nem a legalitás miatt nem használok zárt kódú szoftvert (egy kivétel, a játék, de az csak alkalmi szórakozás, nincs rá alapozva semmilyen más komoly használat, formátum, adattárolás, stb.), mivel a portolhatósága nem garantált, és ki vagyok téve a fejlesztő kénye-kedvének, hogy mit meddig támogat, mikor nyír ki egy verziót, stb.. Nem az ára kérdés, mert az simán kifizetném, ha örökre garantált lenne a működése a jövőbeli rendszereken is.

Régen én is Win only emberke voltam, meg szorgosan nyomkodtam ezeket a 30 napos nagware képernyőket, meg warezben szereztem be a kulcsokat vagy crack-eket, hogy ne kelljen nyomkodni, meg beragadtam régi tört verziókra, ma már röhögök rajta. Egyszerűen nem fenntartható mindig más szutykára támaszkodni, és arra alapozni, hogy majd a szoftver elérhető vagy használható marad. Sőt, ma már még tovább szoktam menni, FOSS szoftverből is csak olyan használok, ami multiplatformos, azaz lehetőleg ne legyen Linux only sem, meg x86 ASM-hez kötött, stb., meg formátumoknál is figyelek, hogy csakis licencmentes, lehetőleg szabványosított nyílt formátum/szabvány legyen, amit később sem tehetnek fizetőssé, sőt kerülöm a nagy komplexitást is. Ez stratégia kérdése, nem pénz. Az ember idővel megunja, hogy állandóan új szoftvert kell megszokni, megtanulni, megvenni, bele lehet fáradni, hogy állandó a kerék újrafeltalálása meg lehet felülni az éppen aktuális hájpvonatra. Azért nem hogy nem fizetek pénzt, de még ingyen sem csinálom, hacsak nem fizetnek érte, nem az a munkám.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Mennyi az órabéred? Ha írsz egy scriptet, ami átírja a registryben 30 naponta, az megvan 1 óra alatt?

(Mondjuk én elvagyok linuxon az mc-vel, de a routeremben a port forwardot kikapcsolja naponta, szóval pont most kellett egy kicsit scriptelnem, és jó játék volt. És olcsóbb, mint a fix IP-s előfizetés, ahol engedik bekapcsolni fixen.)

Akkor, ha egy rutinos poweruser megvan a scripttel 10 perc alatt, az 5/6~83 % megtakarítás, nem? Mondjuk nem így csinálom, mc-t használok Linux alatt. Windows licenszem elvileg van (legalábbis valami matrica van a gép alján), de windowsom nincs. A hely a diszken jobban kellett.

A probléma elvi, nem az árával van a baj. Ha egyetlen euró lenne az ára, akkor is fizetős, zárt kódú szoftver, egy platforma érhető el, arra is csak addig, és olyan verziókra, amelyekre a fejlesztő támogatja. Ki vagy szolgáltatva a fejlesztőnek. Sőt, akár később mondatja azt is egy ponton, hogy az új verziót nem kapod meg, csak ha újra fizetsz. Ezzel szemben a többi megoldás, amit soroltam, azok mind nem csak FOSS projektek, de multiplatformosak is, és soha nem szűnnek meg, ha az eredeti fejlesztők lelépnek, valaki át tudja venni forkként.

Jó ideje nem használom már Double Commandert sem, teljesen bevált, de váltottam terminálos alkalmazásokra, jelenleg Vifm-et használok. Amellett, hogy ingyenes, és multiplatformos (Windows, MacOS, akármilyen unixlike rendszerre elérhető), bármit kezel, csak +1 sor a konfigfájljába, meg legfeljebb fel kell tenni egy CLI toolt hozzá, aztán tényleg bont bármit, .deb állományokat, .wim lemezképet, ain, uc2, egyéb egzotikus archívumokat is, ha van türelmed beállítani, azon kívül, hogy ezeket a libarchive-os cuccokat is eleve kezeli a fuse-mount-on keresztül, függőségnek behúzza. Még grafikus felület se kell neki, se X, se Wayland, elfut akár egy tty-ban, SSH konzolban, stb.. Kb. Midnight Commander jellege van, de vim-es kiosztást is tud, meg szabadon bővíthető, makrózható, pl. fzf-et is bele lehet drótozni, végtelen állítási lehetőséggel, témázással, stb..

Ilyen Total vagy Double Commander, vagy Krusadert nem is bírnék már használni, pedig nem rosszak, de egyszerűen a vim-billentyűs támogatást hiányozna belőlük kapásból, meg ez az egyszerű bővíthetőség, hogy nem kell bináris plugin az extra funkciókhoz.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A probléma elvi < ez igy van
ha az eredeti fejlesztők lelépnek, valaki át tudja venni forkként < pont itt a problema, ez elvben nagyon szep, a kerdes, hogy at is fogja-e barki venni es ha forkolja is, milyen iranyba megy el. vegyuk pont a zip/rar/whatever tamogatast, os vs. 3rdparty. ha a 3rdparty (vagy a kedves user, mer' update-elni minek!!!!) leszarja, a legveszelyesebb dolog a rengeteg abandonware. ha az os hozza a tamogatast, jo esellyel ket dolog tortenik: vagy karban tartja a sajat vackat, vagy kigyalulja. es bizhatsz benne, MS ki fogja (lasd pl. IE), mert nekik ezt konkretan $$$ eletben tartani. :) ingyenebed-szoftvernel meg barmikor mondhatja a fejleszto(csapat), hogy ottbasszameg, mostmar nincs kedvem/idom/penzem erre es csendben, minden szo nelkul otthagyja az egeszet. (MIR, ZFS in Ubuntu installer, Upstart, soroljam? es ez csak par Canonical "mostmarhagyjuk" lepes, a lehetoseg adott lenne, de senki nem fogja tovabb vinni ezeket)

Igazából 27 éves. Az erényeit se vitatom, mert én is nagyon sok évig használtam, már Windows 3.1-en és 95-ön is, amikor még Windows Commandernek hívták. Azt leszámítva is jó szoftver, sok funkciójában máig egyedülálló (pl. nagy másoláskor, mozgatáskor, törléskor visszatartja a hibás tételeket, és előbb megcsinálja azokat a műveleteket, amik végrehajthatók, hogy a hibásak a műveleti sort ne tartsák fel), még a 39 ojró se sok érte az örök licenc miatt. De mint írtam, elvi bajok vannak vele. Windows only, zárt. Plusz amit itt nem vettek figyelembe, hogy egy emberes projekt, Ghislert elüti egy busz, vagy megnyeri a lottót és úgy dönt, hogy nem fejleszt tovább, akkor mi lesz? A kód nem nyilvános. Igen, megy Wine-ban, de ugye a unixlike ACL-eket nem kezeli akkor sem.

Sok cégnek is ez a veszte, vesz vagy irat valami megoldást, azt hiszik, hogy örökké fog menni. Megy is jó sokáig, évekig, évtizedekig, de egyre nyomasztóbb legacy teherként használni, karban tartani, trükközni, emulálni, körbehekkelni, míg egyszer már úgy se megy, vagy visszaüt, lásd az amcsi adóhivatal is hogy bebukott az 50 éves Cobol-ban írt mainframe kódjával, behányt az egész bevallási időszak közepén, milyen botrány lett belőle.

Plusz amit még kihagytok a számításból, hogy a TC a king, de mint írtam, nem az átlag, normi usernek. Ők az Asztalon tárolják a fájljaikat, lehetőleg nem mappába rendszerezve, és Intézőt vesznek elő maximum. Ők neked semmilyen Commandert nem fognak feltenni, még az ingyenes Double vagy Free Commandert se, se az ingyenes PeaZip-et vagy 7-zip-et. Mert lusták utánakeresőzni, nem akarnak letölteni, Next-Next-Finish-re kattintani, újat megtanulni, megszokni. Nekik lett ezért ez a hiányzó funkció a Windowsba beépítve.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Van elég sok olyan open source program, amit már átvett valaki. Van egy csomó olyan is használtak, feladták, de szép, szabványos kód, most is le tudom magamnak fordítani, amikor kell. Zárt kódnál néha még a hardvert is emulálni kell alá, ha valamiért elő kell kapni egy rég nem fejlesztett programot.

Nem akarom a mernoki gondolkodast jogaszkodassal osszezavarni, de legalabb egy dokumentalt esetrol tudok, amikor a NAV-nal rabaszott valaki erre a gombgnyomkodasra. 

Egyebkent fuggetlenul a tematol... Magyarorszagon a varhato elettartam most mennyi? 74 ev? A totalcmd brutto 50 euro, magyar afaval. Nektek tenyleg meger havi 5 es fel centet, hogy ilyeneken agyaljatok? :)

Őszintén, lövésem sincs és nem fogok egy svájci csókával levelezni azért, hoyg adja ki más liszensz alatt :)

kb. 15 éve megvettem, azóta hazsnálom, ha cééget váltok, viszem magammal. 
És ha ennyi lenne egy program (lifetime liszensz) megvennék mást is. De pl. a SecureCRt egyetlen évre szól és
semmi kedvem évente megvenni. Azt se bánnám, ha nicns update, évekig ugyanaz a verzió - de ne kelljen évente megvennem.
Az jobban zavar. 

Aztán ha nem tévedek, a TC és a securecrt a két non-free program a gépemen.

http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

SOkkal kényelmesebb, scriptelhető pl. a belépés.
userpasst titkosítva tárolja.
Fülek a sessionoknak. 
nem tudom, putty támogatja-e pl. a z-modem protot - sokkal egyszerűbb egy "sz" paranccsal fileokat mozgatni, mint web/ftp/smb/etc/ servereket munkába állítani.
Nem tudom, a putty-ban működik-e már a shift-insert vagy az egérrel kijelölöm és az egyben a vágólapra is kerül.

https://www.vandyke.com/products/securecrt/

http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

az akkor lenne fasza, ha olyan lenne a vagolap, mint linuxon, hogy amit egerrel huztal ki/illesztettel be az nem ugyanaz, mint a ctrl+c/ctrl+v. es mindenhol mukodne, nem csak konzolon.

minden masra ott a https://learn.microsoft.com/en-us/windows/terminal/selection

https://learn.microsoft.com/en-us/windows/terminal/customize-settings/i…

Csak azt képzeld el, hogy írsz valahova valamit. Aztán egy laza egérmozdulattal belerondítasz bárhova bármit a szövegbe. Rosszabb esetben egy másik szövegbe. Kezdők, reszkető kezűek és kontakthibás egereseknek alapvető hibája és rémálma: Nem tudom hova tettem a fájlt!

Sokkal jobb az a fícsör, amikor valahova írsz és máshonnan másolsz - oda, ahova írsz -  és ezek a pozíciók eltéveszthetetlenül nem fognak keveredni.

attól nem is várjuk el

Mármint ti. Mert ugye én én vagyok...

Az hibás válasz, hogy "akkor használj DE-t".

van emlékeim szerint dedikált megoldás is

Szerintem amit én várok el, az nem ilyen hackelés, hogy valami random szoftver periodikusan átkúrja az egyikből a másikba. Ez szerintem nem egy ütésálló megoldás (pl. létezik az a fogalom, hogy versenyhelyzet).

Mármint ti. Mert ugye én én vagyok...

Mármint egyrészt a definíció. Az ablakkezelő alapvetően ablakokat kezel, és nem adja a többi funkcionalitást, hanem ott meghagyja neked a flexibilitást. Használj olyan bart, notifcation rendszert, jó ég tudja mit, amit szeretnél. A jó ég tudja mitbe szerintem beletartozik a clipboard kezeléssel kapcsolatos ilyen izéke is.

fvwmet én ugyan sose használtam (a weboldal is elvesztett a második mondatnál, ahol elárulta, hogy twm), de a doksija alapján ez kifejezetten egy puritán, minimalista izé, ahova neked kell belapátolni a funkciókat kb a window decorationtól kezdve, ízlésednek megfelelően. Nyilván igaz lesz ez a bonyolultabb clipboard kezelésre is.

Az hibás válasz, hogy "akkor használj DE-t".

Én nem is mondtam ilyet, direkt mondtam, hogy van dedikált is. Illetve hát, nem engem zavar, hogy valami nem úgy működik a linuxban, mint szeretném, aztán ha segítő szándékkal kapok tippet, akkor nem én jövök valami marginális direkt minimalista tökömVMel, hogy hát az nem tudja, de az nem megoldás, hogy olyat használjak, ami úgy működik, mint szeretném :)

Szerintem amit én várok el, az nem ilyen hackelés, hogy valami random szoftver periodikusan átkúrja az egyikből a másikba. Ez szerintem nem egy ütésálló megoldás (pl. létezik az a fogalom, hogy versenyhelyzet).

Hát, akkor ne olyan dedikált programot keress, ami fasz módra van megírva. A selectionon és clipboardon is kb eventek vannak, ezeket lehet kezelni. Szerintem nettó hulla mindegy, hogy egy DE egyik része, és a kde system settingsen kell bekonfolni, vagy egy csak erre írt külön program, tudhat ugyanolyan módon működni.

Igen, megvetted, ott a válasz. Csak örök licences. 1-2-3 gombokat is lehet nyomogatni, attól még warez 30 nap után. Ugyanez a Rar-nál. Ott is ugyanez a nyomkodás, a linuxos rar esetében még az sincs, nem nyaggat, de ettől még 30 napos próbalicences, utána törölni kéne.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nyithato ajtok! Forgathato kormany!

I hate myself, because I'm not open-source.

Szerkesztve: 2023. 05. 24., sze – 17:11

akkor most lesz 7zip vagy nem? egyik cimbe van masikba nincs.

mondjuk a 7z amugy is vicces fileformatum, olyan mint a video containerek, mindenfele tomorito algoritmus lehet a belsejeben, kb mint a codecek. egy elmeny volt anno implementalni...

a rarbol is van sok verzio, es eleg fura a licenszelese meg az unrarnak is, szoval erdekes lesz az is hogy oldjak meg.

szerk: van sajat implementaciojuk, bar messze nem teljes (builtin filterekbol is csak 2 van, custombol meg semmi):
https://github.com/libarchive/libarchive/blob/master/libarchive/archive…

Igen, van benne, ahogy kinyomoztad, a libarchive támogatja a 7-zip-et. De a lényeg ott van pontosan, amit írsz, hogy a 7-zip formátum, az egy konténer, lehet benne többféle tömörítési algoritmus: LZMA (alapértelmezett, a .7z fájloknak a túlnyomó többsége csak ezt használja), PPMD (ez főleg emberi szövegek tömörítésében erős), BCJ , BCJ2, BZip2, LZ77 deflate.

Rar-nál a sok verzió bonyolít, meg az unrar sem egészen free as in freedom FOSS, csak open-source freeware, de amíg a céljának megfelelően használják, kitömörítésre, addig problémájuk nem lesz belőle. Nem a szívem csücske ez a formátum, annak ellenére, hogy az unrar benne van szinte minden disztró tárolójában, meg a rarlab weboldalról is elérhető ingyen, sőt, a teljes rar-nak a parancssoros verziója ráadásul nem is nyaggat 1-2-3 gombok nyomkodásával, ahogy a WinRAR GUI, de ettől még én egy licencköteles, zárt kódú (de valójában specifikációjában némileg nyílt) formátum. Ma már kb. minden veri, licencben (valódi FOSS formátumok, lényegében az összes ma elterjedt), tömörítési sebességben a zstd, lz4, brotli, tömörítési fokban az 7-zip/LZMA/LMZA2/xz, nanozip, ZPAQ, titkosítási erősségben utolérték (7-zip) vagy meghaladták (VeraCrypt, LUKS, stb.). Egyedül némileg két előnye maradt a rar formátumának, szeletelt archívomokból tud a sokadik szeletből is kibontani, ha a fájl abban teljes egészében szerepel, nem kell végigolvassa, kibontsa az előző szeleteket, plusz van benne egy egész jó adathiba-helyreállító is, de ezeknek a szerepe is lecsökkent ma már nagyon erősen, mióta nem instabil DOS-alapú cuccokat használnak, meg nem szeletelgetnek többé floppy-kra, CD-kre, FTP-kre. Na, meg a csili-vili, óriás-színes ikonos GUI szól még mellette, ami miatt sokan használják a mai napig.

Mapanság már annyira old-school terjesztésű szoftver a WinRAR, hogy meme-miatt sokan megveszik, egyenesen CD-s kiszállítási opcióval, ami nagyon idejétmúlt, pl. YouTube-on csinálnak róla videókat. Persze egy csomó ferdítés van ezekben, mert pl. a parancssoros verzióban nem kell popup-ot nyomkodni, meg a WinRAR-hoz is lehet torrent, warez és más netes oldalakon működö rarreg.key fájlokat találni (keresővel 1-2 perc), ami még Linuxon, BSD-n is működik (a ~/ /etc, /usr/lib, /usr/local/lib, /usr/local/etc valamelyikébe másolva .rarreg.key .rarregkey rarreg.key fájlnevek valamelyikén.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Persze, "kedvenc" multikánk csak akkor aggódik a biztonságért™, amikor a Manifest V2 kivezetésével el akarja lehetetleníteni a tartalomblokkolókat, burkoltan bevallva ezzel, hogy a saját Web Store-jában sem képes rendet tartani és a rosszindulatú kiegészítőket eltávolítani.

Akkor semmi™ nem™ veszélyezteti™ a biztonságot™, amikor az egész szakma figyelmeztet rá, hogy a reklámfelületként eladott egységsugarúik által triviálisan benézhető URL-eket fogja mindenki orrba-szájba phishing-re használni.

Nekem mindig gyanús volt a rar. Ha lehet, kerülöm a rar archívumokat.

Hol tart már a tudomány, eszméletlen!

Jó olvasni ezt a sok openszar huszár hozzászólást. Mintha nem kellene telepíteni külön openszarra a tömörítőket. Mert ugye az összes openszar alapból szállítja a tömörítőket.

Inkább a felhő és a mobilok húzzák ki (esetleg még az MI) a talapzatot. Amikor már iPad-en videót vágnak (sőt perverzebbjei mobilon), és terjednek a felhős irodai szolgáltatások, az ERP is felhőből fut, sőt akár webes felületről, olyan mindegy, mi fut a kliens oldalon, böngészőt el kell tudnia indítani és slussz.

Szerveren meg már legyőzték, kár ezen élvezkedni, nem túl érett személyiségnek a jele még ezen rugózni, pláne nagyapóként.

Aztán a felhőben mi fut, ha nem open source? :D :D :D

Vagy maradjuk meg abban a 0.0-s elgondolásban, hogy a felhő az valami ködös dolog? :D

, nem túl érett személyiségnek a jele még ezen rugózni, pláne nagyapóként.

Ó, a pont, amikor nagy elánnal ugrasz a flame-be, de ... elvérzel :D Élvezkedni? Az milyen személyiségre utal, hogy "openszar"? :D

trey @ gépház

Ha ez így lenne, akkor a vállalati szegmenst is kiszolgálná minden platformon. Ehelyett azt látni, hogy a szoftverek és szolgáltatások egy jelentős része Windowsra, esetleg MacOS-re érhető el, aztán slussz. Az, hogy esetleg egy linuxos klienssel be tudsz lépni mondjuk Active Directoryba, az már nem a Ms érdeme...

csak mondom, hogy mindnekit azure active directory fele loknek meg 0365 fele. Minden platformon mindenkit :D

lassan mar a legkisebb 2-3 fos ceg is azure AD-t hasznal, akik regebben meg megfizettek egy rokon infos gyereket hogy warezolja fel nekik az AD-t, vagy a linuxos unokaoccsuket, hogy szarakodjon a sambaval :D

Amugy keress ra a "microsoft revenue breakdown"-ra a google-ben. 34% felho, 24% office, 12% windows :D

azt látni, hogy a szoftverek és szolgáltatások egy jelentős része Windowsra, esetleg MacOS-re érhető el, aztán slussz

Ne vicceljunk mar. MSSQL-tol System Centeren at dotnetig minden van Linuxra.

Persze ha ugy erted, hogy Office nincs, akkor valoban. Lenne ra fizetokepes kereslet?

Szerintem lenne. Ha nekem van egy Office 365 előfizetésem Exchange, Sharepoint meg csoportmunka meg Teams miatt, de amúgy 100% Linuxos fejlesztőcég vagyok, akkor nem tudom használni a desktop Office-t, a webes meg eléggé gyenge. Tudom-tudom, használjak WSL-t, de francokat.

vagy ne hasznalj. nem kell forditva ulni a lovon.
KVM, Virtualbox, vmware... a lehetoseged adott, hogy kialakits egy alkalmas kornyezetet a linuxodon.
ha nekem sikerult mar anno ubuntu 8.04 alatt is kozel 0 desktop linux tapasztalattal, hogy fusson a konyvelo proginak egy XP, amikor 2 havnota egyszer kellett, neked is menni fog szerintem :D

na, pont ez a kerdes mutatja, hogy forditva ulsz a lovon. van egy szoftvered aminek meg kell teremteni a futtato kornyezetet, ha ez windows, akkor azt.
jahogy ennek koltsege van? (amugy linkeltem, ott az ingyenes dev image...) ez van. ha nem termeli ki az arat, el kell gondolkozni kell-e neked ez egyaltalan.
minden masra ott a libre* ami elfut linuxon, ha nem tetszik a megoldas, nem kotelezo hasznalni, de emiatt telesirni a Zinternetet nem visz elorebb :)

hogy kialakits egy alkalmas kornyezetet a linuxodon

Nem, nem tudok, mert ezek egytől egyig Windowsos környezetet csinálnak, amik nem alkalmas (értsd: nem teljesítik az elvárásaimat) környezetek (gyk: Windows szemantika szerint működnek, én meg azért használok Linuxot, mert Linux szemantikát óhajtok használni).

Ilyenbol (desktopon 100% Linux, server/cloud 100% Microsoft) relative keves van, legalabbis par eve keves volt. Az ellenkezojebol van sok.

En atgondolnam, hogy biztos jo-e az architektura. Kell-e peldaul a fejlesztoknek desktop Office licenc? Az utolso fejleszto pozimban egy ev alatt egyetlen egy alkalommal kellett Wordot hasznalnom, de arra eleg lett volna a netes. Vagy ha kell desktop Office, mindenkeppen Linux kell-e a kliens gepekre, stb.

Lehet, hogy bennem van a hiba, de ez tok erdektelen dolog.

A legtobb irodistanak nem kell, mert a docx meg az xlsx mar eleve egy atnevezett .zip.

A media allomanyok kulonosebben nem tonorithetoek, igy nem sok atlagember fog szarakodni a tomoritessel.

Az a maroknyi jomunkas akinek hasznos, az meg reg feltette mar.

Mi lesz a kovetkezo csinnadratta? Hogy letoltheto helyett default lesz rajta notepad++ ? Azt a betyarjat, az milyen hianypotlo lenne, le is cserelem miatta a gepem...

Azért a zip-et preferálja szinte mindenki, mert azt minden támogatja, még egy okosteló, okostévé is, meg a zip-re lejártak a szabadalmak, így szabad préda, míg a rar-t szabadalom védi, legalábbis a legújabb verziót.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ebben a blogposztban nem ez a fő hír, hanem hogy végre detacholhatóak lesznek a Windows Terminal tabjai. 2023, yeah! 

Ismerjük a trükköt. Felkarolják, elterjesztik, csinálnak belőle új formátumot, ami nem dokumentált és nem kompatibilis a régivel és átveszik az egész piacot. :)

Ugyan, drágalátos™ tisztességes™ multik ők, nem™ vesznek™ át™ semmilyen piacot. Csak hát nem támogatják majd az írását az alternatív formátumú tömörített fájloknak, csak az olvasását. Aztán hát mibe fogja tudni Tapicskoló Tamás a tömörítve kapott fájlokat módosítva újratömöríteni? Hát nem RAR-ba, de nem is TAR.GZ-be. Ha megkérdezik a Microsoft-ot, miért tesz így, nyilván az lesz a válasz, hogy mert nem™ kifizetődő™, a fősodor meg majd elkezdi félteni a Microsoft-ot a túlköltekezéstől™. Pont mikor 900 millió embert hagytak Windows 7-en frissítések nélkül, akkor is így volt.

Ebben igazad lenne, ha nem tömörítésről lenne szó. Viszont a tömörítés olyan, hogy nem nagyon lehet benne már újat feltalálni. Vannak ugyan modern, némileg jobb tömörítési fokra képes tömörítők, de azok iszonyat CPU vagy (neurális hálós tömörítés esetén) GPU, memória intenzívek, azok nem alkalmasak arra, hogy történetünk kedvenc főhőse, Tapicskoló Tamás azzal tömörítse a fájlokat az Asztalon. Esetleg ott van még a Zstd, Lz4, brotli, stb., de azok meg nem tömörítenek jobban, mint egy 7z/lzma, rar, pk/info/gzip, inkább csak a sebességre vannak kigyúrva.

Egyébként régebben kísérletezett a MS saját tömörítővel, a cab/expand-dal, mindkettő egyfajta LZW/zip koppintás (LZX, MSZIP), de végül nem terjedt el, csak telepítőknél használta, és onnan is kikopott idővel, ott is kiszorította a zip vagy a Windows telepítőkben a wim lemezkép. Plusz a tömörítés, mint különálló, eladható műfaj szerintem kihalt. Az átlag ember közvetlenül, külön programmal nem tömörít, mivel leginkább médiatartalmakra (zene, kép, videó, játékok adatfájlai) kéne, de azok eleve lossy médiatömörítést használnak, emiatt tömöríthetetlenek, a doksiknál, binárisoknál meg kb. mindegy, elég egy ősi zip is. Plusz ha használnak is tömörítést, akkor se közvetlenül, külön programmal, hanem más megoldásokba (hálózati protokoll, fájlrendszer öntömörítése) beépítve, vagy más programokba, pluginekbe beépítve (Intéző, Total Commander, stb.), ezzel is inkább csak kifelé tömörítenek, így külön tömörítőprogramokat nem nagyon használnak, vesznek. Azért is haltak ki ezek. Lényegében a fizetősök közül komolyan már csak a WinRar él, ami folyamatosan fejlesztett, de az is a GUI-ja, meg a neve miatt maradt életben, dinoszauruszként, és annak sem lehetnek túl erősek az eladási, max. csak cégek veszik, átlag felhasználó nyomkodja az 1-2-3 gombokat benne 30 napon túl, vagy lewarezol hozzá egy termékkulcsot. A rar-t amúgy is csak a warez scene tartja életben leginkább. A többi tömörítő mára mind free opensource, és beépítetten jön más szoftverekbe, OS-ekbe, felhasználó ilyeneket külön ritkán telepít (WinRar, vagy 7-zip, PeaZip, stb.). Plusz mára a tárhely sem annyira kritikus, mióta mindenkinek olcsón terák állnak rendelkezésre, akár SSD formájában is.

Talán fejlesztők, terjesztők tömörítenek már csak külön, akik binárisokat, meg nagy forrásfájlokat, szövegfájlokat terjesztenek, de ők nem az átlag felhasználók közé tartoznak. Régen volt ez népszerű, még a DOS meg korai 16 bites windows-ok idején, hogy mindenkinek kevés helye volt, drága volt a tárhely, mindennek rá kellett férnie pár floppy-ra, ott nagyon nem volt mindegy a tömörítés, és az ember használt mindenféle versengő megoldást, mindenki másra esküdött, meg mellékelte a lemezen a CLI megoldást hozzá. Emlékszek régen, a DOS korszakban én is használtam a pkzip, rar előtt mindenfélét, arc, arj, ain, uc/uc2, ace, lha, jar (ez az arj szerzőjének a megoldása nem tévesztendő össze a Java fájlokkal), ezek közül az először az arj (betömörítésre), és a pkzip (kitömörítéskor) állandósult, aztán kiszorította betömörítésnél a rar, de ahogy a zip-et beépítették mindenbe, onnantól megint azt használtam főleg, meg akkorra már a tárhely nem volt olyan kritikus. Esetleg a nagyon korai Win9x-es korszakban kísérleteztem egy ideig WinZip-pel, de azt is elhagytam, ahogy jött mindenbe beépítve a sima zip. Manapság meg unixlike rendszereken tar.gz, esetleg ha a sebesség fontos, akkor tar.zst, ha a tömörítési fok fontos, akkor tar.xz, esetleg ha más platformokra, vagy normiknak kell, akik a tar-t nem tudják kinyitni, akkor 7z. Speciális esetekben mást, pl. régi retró gépekre infozip-pel is tömörítek vagy Arch-on a initramfs lemezkép automatán cpio-val készül, vagy ha .deb fájlt kell kibontani nem Debian alapú rendszeren, akkor ar. GUI-t se teszek fel külön, de Ark, se PeaZip, se 7-zip GUI, helyette commanderekből nyitogatom az archívumokat (régen Total majd Double Commander, jelenleg Vifm), betömörítés meg CLI-ben megy alias-okkal, meg saját scriptekkel.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

> nem nagyon lehet benne már újat feltalálni.

lehetni lehetne csak mar nem erdemes, mert az az 1-2-3% amit meg javitani lehetne nem eri meg, mar nem kell floppyra vagy cd-re raferni, savszel is van boven, a kompatibilitas es elterjedtseg fontosabb szempont lett mint a tomorites hatasfoka.

pedig van az a kategoria, hogy a betomorites irtozatosan lassu, a kitomorites viszont gyors, ez nyilvan nem kattintgato joskanak van, hanem a tartalom distributoroknak, pl. video eseten a netflix es tarsai alkalmazzak is, naluk szamit az is ha a film 5%-al kisebb lesz ugyanolyan minosegben, meg akkor is ha 1 hetig tart az encode.

lossless tomoritesben is van meg tartalek... ugye itt az a kulcs hogy a szabalyossagot, a rendszert kell megtalalni az adatokban. erre a neuralis halok nagyon jok, aza znagy adathalmazban rendszret talalni. es lassan egy desktop gpu is eleg lesz hozza... kitomoriteshez mar nincs szukseg gpu-ra vagy gyors cpu-ra, csak par matrix szorzas, sse/avx utasitaskeszlet meg mar van minden cpu-ban.

Szerkesztve: 2023. 05. 28., v – 15:41

Esetleg akkor most jöhetnének:
- GUI nélküli üzemmód, képes legyen bebootolni és működni 80x25 VGA karakteres konzolon, esetleg monitor nélkül is, egy szál soros porti VT100 kompatiibilis konzollal
- bekonfigurálható natív UNIX look-and-feel a desktopon, úgyismint: copy-paste egy szál egérrel (bal egérgomb kijelölés/copy, középső egérgomb paste), konfigurálható focus handling (click to focus, sloppy focus, focus follows mouse), teljesen konfigurálható window decoration (á la fvwm), rendszerszintű konfigurálható shortcutok (pl ha nekem Ctrl-Alt-F11-re Resize kell, akkor ez működjön minden programban), teljesen szabadon konfigurálható billentyűzetkiosztás (á la xmodmap)
- standardizált csomagkezelés, full unattended (GUI nélküli, paraméterezhető, szkriptelhető) móddal, a oprendszer is ezt használja, a hozzá csomagolt szarságok is ezt használják, a többi MS szoftver is ezt használja, és legyen annyira nyílt, egyszerűen használható, és minden igényt lefedő, hogy elvárható legyen a többi szoftverírótól, hogy idővel átálljon erre (javaslat: tessék megnézni, hogy Linuxon ez hogy megy, nem szégyen tanulni a jobbtól)
- konfigurálható FS personality: case sensitivity, file name vs hard link, delete/rename vs open file (a nyitott fájl nem a nevét fogja a fájlnak, hanem a tartalmát, lásd inode)
- driver írókra ráerőszakolni, hogy MINDEN konfigurálható legyen unattended módban (pl. próbáld meg úgy felhúzni az Intel GPU driverét, hogy automatikusan menjen fel, egyetlen kattintásra se legyen szükség, és a gép összes kimenetén ugyanaz a kép jelenjen meg további kattintások nélkül...)

Ezeket én is csípném, de ne álmodozzunk. A hírben szereplő támogatás is végül most október 31-én jött ki a Win11 23H2 update-tel, a Win10 meg se kapta. Ez azért elég lassú tempó. Ha ilyen ütemben adoptálnak mindent, akkor ezek a feature-ök, amikről írsz, eltartanak vagy 2050-ig. Ez az egyik fő baj a Windows-zal. Fizetős, kiadás alapú monstrum, lassan frissül, sokat kell várni új funkciókra, amit összekapcsolnak nagy pakkokban vagy csak a következő fő kiadásban jelenik meg. Szemben mondjuk egy rolling Linux disztróval, ahol mindjárt apránként megkapja az ember az újdonságokat, nem kell év végéig aludni, meg nagy kiadásra várni, kiadási partikat tartani. Ez a lassúság a 80-90-es években elment, talán még a kora 2000-esben is, de nem ma.

Ugyanez van kritikus frissítéseknél is, Windows-on lehet a következő patch keddig várni, már ha akkor kijön a sechole fix. Addig max. workaround marad, ha egyáltalán az lehetséges. Egy rolling disztrónál nem telik el sokszor 24 óra sem, és jön a javítás.

Azt is megértem, hogy valaki a jól megszokottat akarja, nem akar újdonságokat. Mondhatnánk, hogy akkor legalább ezt az igényt kielégíti a Win, de nem igaz, mert kényszeríti az update-eket a felhasználóra. Senki földje lett ez a platform már régóta, amit csak a cégek és a gaming világa tart fent, meg néhány ipari és egyéb spéci (orvosi, mérő, stb.) eszköz tart fent, mert csak Win driver van hozzá.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

> GUI nélküli üzemmód

van valami windows core verzio, amiben nincs gui, csak egy terminal/powershell parancssor. en meg sose lattam, de a windozos kollegak elegge el voltak keseredve tole hogy nem lehet kattintgatni es mindnet ps parancoskkal kell csinalni benne...