Otthon WiFi jelerősítés mivel?

Fórumok

Adott egy Telekomos vezetékes internet, amelyet a házban a router 2,4 Ghz és 5 GHz wireless hálózatokon keresztül oszt meg az egyik szoba sarkából.  A háznak viszont vannak olyan részei, kb. 10-12 méter távolságban az állomástól, ahol már nem elég erős a jel, valószínűleg a falak gyengítik.  Néztem magát a (Sagemcom gyártmányú) routert, de nem találtam a beállítási lehetőségei között jelerősítésre vonatkozót.  Van ötletetek arra, hogy mivel lehetne javítani a helyzeten?  Bónuszként az sem gond, ha a kertben is jobban lehet fogni majd így a hálózatokat.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 05. 22., h – 11:48

Tedd a ház közepére :D vagy tiltsd le a wifit (nem feltétlen fontos, csak akkor feleslegesen foglal csatornákat) és használj AP-kat vagy csomagban kapható MESH eszközöket, ha keveset szeretnél/tudsz kábelezni.

Legrosszabb esetben maga a Telekom is kínál a saját eszközeihez Mesh repeater-t. Ha minden áron a gyárihoz akarnál kiegészítőt, akkor inkább ezt. De alapvetően én is inkább elfelejteném a Telekom doboz WiFi-jét (sőt, még a router-ét is) és épitenék mögé egy rendes sajátot.

(Adott eszköz jelerőssége a vonatkozó szabványoknak megfelelve annyi, amennyi. Azon már nem tudsz feljebb húzni - meg az önmagában nem is feltétlenül jelentene megoldást.)

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Ami azt illeti, a koaxból még van, engedne pár métert...  Egy kis szerencsével talán át lehetne tenni a szoba másik sarkába, és akkor így már közelebb kerülne a ház középpontjához.  Magát a kábelt pedig el lehetne rejteni a kanapé és a polcok mögé (nappaliról lévén szó) és akár fejmagasság felé is helyezhető, ahogy egy másik hozzászólásban említették.

1) először letiltanám az 5 ghz-es csíkot, hogy ne zavarjon be véletlenül. 

2) ha nem segít, akkor https://www.wireless-bolt.hu/21303-belteri-antenna/673712-maxlink-dipol-omni-antenna-2-4ghz-10dbi-rpsma néznék valamiféle antennát. Ha cserélhető a beltérin... kicsi az esély.

3) vásárolnék egy darab routert és AP módban beállítanám a ház közepére, jó magasra. vennék rá fentebb linkelt nagyobb antennából.

4) kétségbeesnék.

Wifi elérhetőség javítása általános elvek:

- Szolgáltató AP-t a lakás/ház mértani közepére (ha mindenhol szeretnénk használni) és fejmagasság fölé célszerű telepíteni.

- Ha van lehetőség (AP-n antenna csatlakozó) -- akkor külső antennával próbálkozzunk és ne aktív eszközzel - minél kevesebb aktív eszköz van a rendszerben annál jobb.

pl. van plafonra szerelhető omni antennák. Ha bevállaljuk és szétszedjük az AP-t rendszerint U.FL csatlakozókon vannak a beépített kis antennák (vagy forrasztva, akkor nem nyert). Az U.FL antenna csatlakozóhoz tudunk venni pigtail kábelt, aminek segítségével külső antennát is tudunk felszerelni.

- Ha antenna nyereség növelés nem opció, akkor egy PoE-s AP-t szereljünk fel, ahol már nem megfelelő a jelszint - ez kábelezéssel jár.

For Whites Only meeting room!

A reklámban nem ezt ígérték, mi?!

 

A gyakorlatban pedig már egy közepes méretű lakást sem lehet egyetlen (a TV mőgé rejtett) szolgáltatótól kapott szutyokkal lefedni.

Hogy hogyan lehet, az sokmindentől függ:

- a szomszédaidtól - azaz, hogy mennyire 'zajos' a környezet

- a lakás/ház elrendezésétől, falai vastagásgától és anyagától.

- a rendelkezésre álló eszközök képességeitől.

- és néha még a csillagok állásától is ;)

 

Hitelt érdemlő tanácsot kizárólag a helyszínen, teszt eszközökkel kimérés után lehet adni.

A többi csak tipp és 'jótanács'. - aztán vagy működik, vagy nem.

 

szerintem.

így látatlanba én is csak azt tudom javasolni, hogy:

- a szolgáltatótól kapott izét konfiguráld át router üzemmódba

- tegyél fel pafonra egy - vagy több - rendes AP-t.

 

Persze, ehhez sem árt előbb kimérni, hogy hová és mennyit érdemes tenni... nameg kábelvezetés, meg új eszköz(ök) is kell(enek) hozzá,

szóval, várhatóan nem lesz sem olcsó sem egyszerű a kivitelezés.

Köszönöm mindenkinek az eddig válaszokat és javaslatokat!

Abban a szobában, ahol jelenleg van a Sagemcom router - ha vezeték engedni - felraknám magas helyre pl. szekrényre - akár csak ideiglenes jelleggel és úgy megnézném a jelszintet a kérdéses helyiségben.

For Whites Only meeting room!