Mobiltelefon nyomkövetésének pontossága

Fórumok

Úgy alakult, hogy éjszaka jelentenem kellett egy tűzesetet a 112-nek. A tűz a szomszéd utcában volt ezért az operátornak nem tudtam megmondani a pontos címet, mire Ő: "Látom a Kossuth út 42 előtt van, ahhoz képest merre van?"

Azt tudni kell, hogy a telefonom only 2G módban működik. A 2G szabvány által megkövetelt pontosság 450m körül van. Az operátor 5m-es pontossággal megmondta a helyzetemet.

Eddig is sejtettem, hogy nem csak a szabvány szerint működnek a mobil tornyok, de most be is bizonyították. Mondjuk én is így csináltam volna, ha már a lehetőség adott. Egyébként kb. 30cm-es pontossággal tudhatják a pontos helyzetet.

Hozzászólások

AML is a protocol to transport data with SMS and/or HTTPS from the phone to the emergency call centre in all countries that have deployed AML;

Erről az AML-ről nem tudtam, de akkor is sántít valami. A telón semmi nincs engedélezve, csak a 2G. A telefonnak mindenképpen felül kellet bírálnia az általam beállított restrikciókat (erre utal, hogy az AML only IOS és Android) és/vagy a 2G-n szabványon túlmutató kommunikációt kellet folytatnia a tornyokkal.

Úgy látom megint be kell üzemelnem a saját kis BTS-emet, hogy kiderüljön aminek ki kell. Szerencsére a message format elég jól le van dokumentálva. Meg aztán látok benne egy jó kis hack lehetőséget is. :-)

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

A telefonban van GPS, de le volt tiltva. Lentebb már megvitattuk, hogy valószínűleg az lett aktiválva. De akkor ennyit privát szféráról. Ha ezt itt megtehetik a Google és Apple asszisztálásával, akkor bármit bármikor bárhol.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Köszönöm, hogy segítettél megérteni, hogy kb. hogyan működik a nyugati jólét teremtette közegben agymosott emberek világlátása. (Látásnak neveztem, mert ők annak élik meg, de a "világra tekintés" jobb kifejezés lenne.) (Nem, nem állítom, hogy máshol nincs agymosás, csupán azt mondtam, hogy jobban értem a nyugatit.)

:)

Androidban a Safety and Emergency alatt Emergency Location Service menupontban tudod beallitani. Ott le van irva a disclaimer is hozza, hogy miket csinal. Ha akarod letilthatod.

Engem inkabb ilyenkor az szokott zavarni, hogy vajon SS7 felett egy kulso fel be tudja-e hazudni, hogy o egy emergency service, hogy a telefon elkuldje neki is az adatokat.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

A doksit olvasva nem. Illetve hát 112nek akár hazudhatja is valaki magát éppen (bár úgy, hogy ő a B szám azért ez se trivi, meg a 112 és társai egyébként is special treatmentesek szoktak lenni), de a doksit olvasva a hova kell küldeni infót nem ilyenkor kapja meg a handset, hanem az pre-konfigurálva van a droidba. Szóval ha a droid úgy érzi, hogy 112-t hívtál, akkor pl MCC/MNC alapon megnézni, hogy hol van az épp aktuális emergency service endpointja, és oda tolja az adatot.

Egyébként ez a hálózati alapúaknál is hasonlóan működik, az MSC látja, hogy 112, kér egy locationt, azt valahogy összekaparja a hálózat, és azt MSC fogja kitolni a az infót a megfelelő helyre.

Hááááátőőőő. Szóval ha jól látom, ezt pont azért tervezték, hogy ne kelljen belekeverni a telcom szereplőit :D :D :D

A rendes hálózaton meg leginkább eleve így adta magát, az eszközpark felett nincs felügyelet, minél kevesebb dolgot kell neki tudni, annál jobb, a rádióhálózat nem beszél IPt....

Abbol gondoltam, hogy ez is ETSI. (Azt a gittegyletet lattam belulrol is, azota is csodalom, hogy a mobilhalozatok egyaltalan mukodnek...)

Regen volt ilyen SADM dolog (lehet, hogy masik vendor mashogy hivta, talan "device manager" a termekfajta neve), amivel a telco szolgaltato le tud nyomni konfigot a telefonokra. Ezzel valamilyen szintu felugyelete volt az eszkozok felett. Eredetileg nyilvan az ilyen SMSC szamok beallitasara volt hasznalva, de ennyi erovel az AML-t konfigolhatja. Nekem pl egy idoben a Vodafone sajat app-jat tukmalta megallas nelkul. Ha lenyomtam a notification-t, hogy nem kerem telepiteni, akkor egy kis ido mulva ujra feldobta, hogy de. Nem lehetett megszabadulni tole.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Abbol gondoltam, hogy ez is ETSI. (Azt a gittegyletet lattam belulrol is, azota is csodalom, hogy a mobilhalozatok egyaltalan mukodnek...)

Ja, csak látszik, hogy csak az OS vendor meg az emergency center kell hozzá (mondjuk ha hálózat szintnél jobb granulalitást akarsz, akkor azért nem, de mondjuk itthon jó eséllyel ki lehet hagyni belőle a szolgáltatót, meg igazából koordináta alapján már akkor is dispatchelhet máshova, ha egyébként ebbe nem vonja be a hálózatot.) 

Én csak olvastam, de ja. Amíg nem dolgoztam ott, azt hittem, hogy a telco az kb a kánaán, nem ilyen hákolós szar mint a számítógépek környéke, de hát na, hahahahahaaaaa. A kedvencem asszem az, amiből kizárólag egy doc van (érted), amibe valami képként beillesztve van egy képlet arról, hogy hogyan kell egy fix méretű helyre bekódolni valami távolságot, hogy a hiba annál nagyobb legyen, minél nagyobb a távolság, vagy vmi ilyesmi. Na ez a kép a világ összes wordjét és openofficát bármilyen felállásban egy out of memory error popuba kergette, és sose tudtad megnézni. Egyszer vmi bug miatt kellett, hogy el tudjam olvasni mi van odaírva, kínomban kikönyörögtem a kódot a fejlesztésről :D

Regen volt ilyen SADM dolog (lehet, hogy masik vendor mashogy hivta, talan "device manager" a termekfajta neve), amivel a telco szolgaltato le tud nyomni konfigot a telefonokra. Ezzel valamilyen szintu felugyelete volt az eszkozok felett. Eredetileg nyilvan az ilyen SMSC szamok beallitasara volt hasznalva, de ennyi erovel az AML-t konfigolhatja

Igen, lehetett is vele ilyesmi konfigot teríteni, ezzel együtt jobb minél kevesebbet bízni a mobilra, mert kevésbé függsz attól, hogy random gyártó mennyire implementálja le a motyót. Jellemző volt egyébként, hogy az összes hálózatos valamiért arra verte magát, hogy menjen Data Planen, miközben ott tök dadogott az egész, dobálta fel a random handset a kapcsolat engedélyezést, nem szopás volt az APNnel, meg fasztudja, Control Planen meg simán ment minden faszán.

Szerkesztve: 2023. 03. 31., p – 12:21

Azt tudni kell, hogy a telefonom only 2G módban működik. A 2G szabvány által megkövetelt pontosság 450m körül van

Itt szerintem valamit félreértesz. A 2G szabvány nem követel meg semmi pontosságot, nem az a dolga. Amiről esetleg halhattál, az a TA (Timing Advance), ami valóban kb 550m-es "darabokban" adja meg a toronytól való távolságot.

Nem tudom, hogy az itthoni szolgáltatók most hol tartanak ennek az integrálásában, de elég sok szabványos megoldás van erre egy 2G mobilhálózatban.

  • Egyrészt a dolog eléggé függ a cella méretértől, főleg városi környezetben jó eséllyel közel vagy valami toronyhoz
  • Másrészt nem jellemzőek, pláne városban a körsugárzó antennák, tipikusan 3 szektor antenna a jellemző, szóval máris csak egy fánk cikkejed lesz mint lehetséges pozíció
  • Harmadrészt abból, hogy a telefon ilyenkor a másik két cellát a tornyon "milyen erősen" hallja még lehet tudni, hogy azon a cikken belül kb hol vagy. Ez azért már elég jó pontosságot is tud adni (mondjuk városban azért volt baja a megbízhatóságának)
  • Negyedrészt 112 esetén meg lehet kérni a telefont, hogy lesz kedves csinálni egy beépített GPS pozit (és ezt el tudja vinni control planen is, szóval tud menni akkor is, ha nincs data, letiltottad, vagy elkefélted az APN beállításokat)
  • Olyan megoldás is van, ahol a mérőautóból (meg a többi GPS elérhető mobil) jövő GPS adatokat az ott részletes hálózati paraméterekkel összeköti a GPS koordinátákkal, és ezek alapján tud egyet becsülni elég pontosan akkor is, ha nincs GPS a telefonban
  • Illetve természetesen lehet háromszögelni is
  • Ha pedig valami mikorcella közelében vagy (nagyobb épület, bevásárlóközpont, ilyesmi) az eleve sokkal pontosabban tudott helyen van.
  • És hát persze ez csak egy térszelet, ezt még korrelálni lehet a térképpel.

Ebből az első kettő szinte biztosan elérhető az itthoni szolgáltatóknál, a harmadik talán, de szerintem inkább nem (nem rémlik, hogy ilyet raktunk volna mi össze bárkinek), a gpsen nagyon nem csodálkoznék, ha meg lenne csinálva, a méregetőst szintén inkább kétlem. A háromszögelést szintén kétlem. Egyrészt volt vmi jogászkodási hercehurca, ami miatt csak egy rádiós vendor tudta beépíteni (és olyan itthon szerintem pont sosevolt senkinek), másrészt gondolom nagyon drága. Ami kiegészítőként a többieknek volt, az nagyon drága volt, bonyolult volt, itthon biztosan nem fizette ki senki az állambácsi két szeméért. Mondjuk pontos mint a kurvaég, tényleg tudott ~10-15m-t, ahol láttam összerakva és mértem.

Disclaimer: Több mint tíz éve nem csinálom már ezt, előtte ilyeneket raktam össze, de mondjuk pont a 2G az nagyságrendileg már szerintem nem változott azóta :) Illetve simán lehet, hogy gugli/apple irányában is van valami protokoll, ami segíthet ilyenkor, nem csodálkoznék, ha be lenne kötve.

Ja, és mivel ez 112, ezért nem feltétlen kell az engedélyed :)

Amiket írsz a 112-ről az alapján valószínűleg a GPS-t aktiválta, itt a Mátra lábánál elég ritkásan vannak a tornyok.

A TA-val kapcsolatban pontatlanul fogalmaztam. Viszont képzelj el egy olyan szitut, hogy TA resolution nem 550m, hanem 1m. Rádióilag simán kivitelezhető. Persze a mobilok felé a torony továbbra a szabvány 550m-es rasztereket továbbítja, de a torony már 1m-es pontossággal tudja, hogy milyen távol vagy tőle. Ekkor a torony kér egy location updatet a mobiltól, úgy hogy már egy másik toronyra csatlakozzon fel. Az szintén 1m-es pontossággal tudja a mobil távolságát. Ha szektor antennák vannak akkor meg is van a mobil helye kb. 1m-es pontossággal, ha körsugárzók, akkor kell még egy location update. Nem tudom milyen rádiókat használnak mostanság 2G-re, de szinte biztos vagyok benne, hogy SDR-eket. Ha így van, akkor amit felvázoltam, az szinte mellékterméke a tornyoknak.

Mikor az Osmocomos cucokkal foglalkoztam saját BTS-el ezt egy kis hackeléssel simán meg lehetett csinálni. Meg még sok mindent, az egész rendszer olyan mint az ementáli sajt, úgy érzem az AML-el tettek bele még egy lyukat.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

úgy érzem az AML-el tettek bele még egy lyukat

En nem tudtam eddig mi az AML, de ha mar a 112-t kell hivnom akkor nagyon hasznosnak tunik ez a funkcio.

Ha ilyesmit nem akarsz még veletlenul sem akkor lehet kapni (2G) mobilt es GPS-t is kulon-kulon.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Sőt, egyben is lehet kapni olyat amiben fizikai gombokkal kikapcsolhatók a rádiók.

Az elvvel van problémám. Meg lehetett volna ezt konfigurálhatóra is csinálni: alapból küldje, ne küldje, kérdezzen rá. 

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Az elvvel van problémám. Meg lehetett volna ezt konfigurálhatóra is csinálni: alapból küldje, ne küldje, kérdezzen rá.

Ugy erted mikor tarcsazod az 112-t?

[szerk]. Szerintem ha a 112-t hivod akkor legkevesbe akarod, hogy ez a funkcio opcionalis legyen. Mondjuk valami hulye elrabolja a gyereked aki olyan szerencses, hogy fel tudja hivni (sajat vagy az elkoveto) telefonjarol a 112-t, sz*r lenne ha le lenne tiltva a GPS koordinata kuldes.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Most sem ott égett, ahonnan hívtam, hanem egy utcával arrébb. Szóval mi köze a lokációmnak a esemény helyszínéhez? Ráadásul az idióták oda küldték mindkét tűzoltóautót, ahonnan a hívást indítottam, hiába mondtam, hogy egy utcával arrébb van a tűz. Szóval ebben az esetben kifejezetten késlekedéssel járt, hogy megkapták a koordinátáimat.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Szóval ebben az esetben kifejezetten késlekedéssel járt, hogy megkapták a koordinátáimat.

Kesobb ertek ki mintha fel sem hivod oket? Gondolom a tuzet ok is eszleltek volna a koordinataidrol elobb vagy utobb, nagyobb esellyel mint a tuzolto allomasrol.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nem érted, vagy nem akarod érteni...

Ha felhívom és nem kapnak automatikus koordinátákat, akkor kénytelek oda menni, amit mondtam nekik.  Viszont így tettek egy kört útba ejtve az én koordinátáimat.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Van olyan élethelyzet amikor nem vagy képes megmondani , hol vagy ;) kocsmatúra vagy közúti baleset, ez erre való ;)

Amúgy idehaza a 911-ra is simán jön a magyar központ mindenféle SIM nélkül, miért kell nyolc fajta szám. (Amúgy kártya nélkül baromi sokan használnak mobilt ;))

Nem érted, vagy nem akarod érteni...

Ha felhívom és nem kapnak automatikus koordinátákat, akkor kénytelek oda menni, amit mondtam nekik.  Viszont így tettek egy kört útba ejtve az én koordinátáimat.

Az o dontesuk volt, hogy a koordinatakhoz mennek es nem oda amit mondtal. Megmondtak miert tettek igy?

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Most sem ott égett, ahonnan hívtam, hanem egy utcával arrébb. Szóval mi köze a lokációmnak a esemény helyszínéhez? 

Mennyire életszerű az, hogy valaki hívja a vészhívót, de közben elhúz onnan? És ha igen, mi a fene bajod lesz tőle, hogy kiderül, hogy nem pont ott vagy a kérdéses időben, hanem 500 méterrel arrébb? Tényleg annyira fontos ezt elkerülni?

Ráadásul az idióták oda küldték mindkét tűzoltóautót, ahonnan a hívást indítottam, hiába mondtam, hogy egy utcával arrébb van a tűz. Szóval ebben az esetben kifejezetten késlekedéssel járt, hogy megkapták a koordinátáimat.

 Nézd, az esetek 99% százalékában ilyenkor az történik, hogy a diszpécser kideríti, hogy mi kell, ezesetben hogy tűzoltó, akkor odaküldi a tűzoltót a gombbal. A tűzoltó egy legalább fél kerülettel (a Mátra lábánál meg 5 faluval) arrébb a tűzoltó összeszedi magát, beül, elindul irányodba. Ha eközben te a következő 10 mondatban kinyögöd, hogy hát igazából 200 méterrel arrébb kell menni, akkor a diszpécser ezt az infót eljuttatja a tűzoltónak, aki még félúton se lesz. Az, hogy itt volt egy fasz diszpécser, vagy egy hülye tűzoltó, attól még ez jól van így.

Depends, velem már párszor előfordult , hogy hozták az eltört szép fekete kijelzős telefonról menteni az überfontos családi képeket (azért über fontos mert backup az nincs) és az is , hogy ebből véletlen segélyhívás lett...

 

Nincs vészhelyzet, vagyis másmilyen van

Senkinek, nem a privacy miatt aggódom,  csak, hogy feleslegesen hívom a segélyhívót, azt is megértem, hogy miért megy SIM nélkül is. Igazából az egyetlen gondom, hogy ilyen esetben semmi nincs amivel meg lehet akadályozni, hogy feleslegesen terhelje az ember a rendszert. 

Úgy , hogy ha le van zárva az Android ott figyel a kód beviteli mező alatt a segélyhívás gomb, ha meg nem látod az input eredményét akkor simán meg tudod nyomni (és volt olyan Huawei ami nem várta meg, hogy tárcsázzon az ember, mert hogy 112 nem volt az input része az egészen biztos :()

Nem tudom, én szétszedni nem szeretek dolgokat , ha megoldható nélküle. Az új telefonok többsége amúgy is ad képet usb-c-s hubon jó eséllyel és akkor nem fordulhat elő. A régi vackoknál van és mivel nem ezzel foglalkozom így a koordináták sem segítenének , mert gőzöm nincs mi hol volt amikor még ment, legtöbbször ez magában sokat segítene.

De a Faraday kalitka jó ötlet (ha legközelebb zaklat valaki ilyesmivel bezárom :))

Szerencsére nem törik tömegesen az ismerősök a telefont. ;)

Amúgy az magába sokat segítene, ha zárt telefonnál is be lehetne kapcsolni a talkbacket , de az meg biztos privacy issue

Az miért jobb, ha ezentúl nem fogom hívni a 112-őt, ha ég a szomszéd háza?

Nem tudom ez pl. a te házadnak miert lenne jo. Nem a szomszed Pistikenek kuldi el a helyzeted, hanem a tuzoltoknak vagy epp akit hivtal. Nem ertem a problemat.

Atfutott most az agyamon par szituacio, ami erdekes helyzet lehet, pl. jelzi a fustjelzo/tuzjelzo a mobilon, hogy valami gond van de eppen a horvat tengerparton suttetem a hasam es nincs otthon senki (tegyuk fel a szomszedok sem latjak mizu).

Ilyenkor a tengerpartrol hogyan riasztom az adott varosban levo magyar tuzoltokat? Az 112 gondolom a legkozelebbi horvat kozponthoz fut be. Feltetelezem az XY varosban levo tuzoltokozpontnak van normal telefonszama is amit lehet hivni vagy meg kell kerni valakit az adott telepulesen, hogy ugyan hivja mar fel az 112-t.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Az elv az, hogy a 112 hívásakor az állam bácsi (szinte mind) úgy döntött, hogy ezeket az adatokat szinte biztosan neked is érdeked, hogy technikai akadályoktól mentesen, gyorsan meg tudja ismerni a diszpécser. Azt általában azért hívod, mert segítséget kérsz, és jellemzően szeretnéd, hogy a rendőr/tűzoltó/mentő mihamarabb odaérjen. Akkor is, ha pl nem tudsz beszélni, nem vagy teljesen beszámítható, vagy csak fingod nincs hol vagy pontosan. Ha nem akarod, hogy tudják, ne hívd a 112-t.

Hát, én a rádiós részét csak felületesen ismerem, de élnék a gyanúperrel, hogy nem lehet azt a TA resolutiont csak úgy simán állítgatni, sokféle okból sem. Ha másért nem, azért vagyok benne eléggé biztos, mert ha ezt lehetett volna csinálni, akkor nem ment volna a baszakodás mindenféle mással, hanem simán eladtuk volna ezt, de nem tettük :)

Simán megcsinálható, a saját BTS-em szoftverén megcsináltam. Ugye itt a torony és a mobil közötti oda-vissza ródiózás késleltetésének méréséről van szó. Szerintem minden rádió sokkal pontosabban méri mint szükséges. Az 550m-es lépésekre azért volt szükség mert csak 6 bit állt rendelkezésre a 35km-es cella lefedésére.

Az már egy másik kérdés, hogy a radió vendorok adtak e vagy kinek adtak ehhez hozzáfárést. 

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Nézd, értem én, hogy te a saját BTSeden megcsináltad, és ennek örülsz, én meg a világ legnagyobb mobilhálózat gyártójának pozicionálós dobozát integráltam úgy 4 évig, szóval maradjunk abban, hogy ilyet valójában torony nem csinál, főleg nem a TA basztatásával.

Nemrég énis hívtam a 112-t. Felvillant a gps ikon. Szóval szerintem a gps-t kapcsolja be egy pillanatik mikor kiküldi a helyzetet. 
Ez azután volt miután felvették kb azonnal. (Sőt talán volt előtte egy kérdés a telefonon is, hogy küldi az adatokat, vagy valami ilyesmi)

Sajnos lesz, beltéren is.

Ugyanis az okostelefonok alapbeállitás szerint elküldik a google-nek/apple-nek az összes általuk látott wifi ssid-t és blutetooth eszközt, pontos gps koordinátával. Innentől pedig letiltott gps mellett is igen nagy pontossággal tudja a telefonod, hogy hol vagy.

A "legjobb" hogy már wifi sem kell hozzá, LAN is működik, ugyanis a WAN IP cimedet is hozzá köti a rajta lógó összes okostelefon a pontos GPS koordinátával, igy letiltott GPS, WIFI, BT mellett (akár asztali gép esetén is, amiben egyik sincs) IS tudják, hogy hol vagy. Utóbbin árnyal egy keveset a CGN, ha nincs egyedi IP cime a WAN-odnak, de mindegy mit csinálsz, a szomszéd és a ház előtt elhaladó összes ember úgyis lejelenti a vezetéknélküli eszközeid pontos helyét.

Dehogynem.

Egyrészt simán lehet, hogy egyébként is van éppen, vagy nemrég volt

ÉS ma már a konkrét pozi számolás elég gyors, a first fix a problémás, ha rendelkezésedre áll egy coarse location, onnan gyorsan számolódik. És alapesteben egy mai smartphonenak az kb rögtön rendelkezésére áll, mert tudja az összes ssidt, meg szerintem a cellákat is, szóval tudja, honnan kell indítani.

De egyébként már az általam fentebb emlegetett megoldásnak is része (lehet), hogy AGPS infot kap a telefon a hálózattól, hogy tudja, honnan kell kb kezdeni a számolást. (Meg akár DGPSt is, hogy pontsabb legyen, de annak mondjuk 112-höz baszottul nincs semmi jelentőssége).

Pont ugyanez volt nekem is januarban a rendőrséggel. Én közben sétáltam, és többször említtte az operátor a pontos címet, majd megkért, hogy maradjak egy helyen.

jelentenem kellett egy tűzesetet a 112-nek

Ide kapcsolódik, 104 (mentős) témára tegyétek fel ezt:
    Android telefon: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.mentok.eletmento&hl=hu…
    Iphone: https://apps.apple.com/hu/app/%C3%A9letment%C5%91/id1494226172

* koordinátád
* neved
* akkutöltöttséged
+ krónikus betegséged + néma vagy bármi fontos

Ez mind megy át a mentésirányítóhoz. Telefontöltöttség azért fontos, mert erre is odafigyel a mentésirányító, amikor beszél veled.
Magyarországon, Ausztriában, Csehországban és a szlovák hegyvidéken működik.

Szerkesztve: 2023. 04. 01., szo – 10:44

A megoldás, hogy elfelejted a 112-őt, és használod a 104, 105 -öt. (Magyarországon)

Járulékos előny, hogy nem kell kétszer elmondanod a bejelentésedet. Így percekkel előbb érhet ki a mentő. Illetve nem a rendőr ér ki először és tart fel feleslegesen.

A 112 -őt akkor hívjad, ha a porviharban magad előtt látsz összetörve több tucat autót. ;) Szóval ha mindenki kelleni fog.