Home Office-ban heti ... napot töltök

Címkék

Az öt napos munkahétből hány napot töltesz home office-ban?

nulla / sosem voltam még home office-ban
15% (200 szavazat)
1
4% (56 szavazat)
2
8% (101 szavazat)
3
11% (140 szavazat)
4
12% (155 szavazat)
5
34% (446 szavazat)
random 0-tól 5-ig
5% (70 szavazat)
Csak néha, rendszertelenül vagyok home office-ban.
11% (151 szavazat)
Egyéb, leírom.
0% (4 szavazat)
Összes szavazat: 1323

Hozzászólások

Épp ma vetettem fel lead meetingen, hogy jó lenne havi 1 opcionális nap, amiről a tech kollégák tudják, hogy akkor több eséllyel van bent ember a csapatból, így ha akarnak, bejöhetnek szocializálódni kicsit.

Amúgy a tech csapatból mindenki heti 5 napot HO-zik.

régebben havi 3-szor bejártam. covid óta 3 havonta egyszer. de azokon a napokon nem viszek magammal gépet. mert akkor tudom, hogy csak valami ügyfél jön, vagy csak délutáni cégeskarácsony/csapatépítő sörözés

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Chuck Norris heti 6 hetkoznapot van Home Office-ban. :-)

A közvetlen kollégáimmal hétfőnként bejárunk, aztán felejtsenek el.

Néha 5, néha 4. Nagyon ritka, hogy 4-nél kevesebbet.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Mi visszahoztunk heti 2 nap bejarast, nagyon jot tesz a csapatnak. Azokra a napokra inkabb olyan feladatokra koncentral mindenki amit jobb szemelyesen atnezni, megtervezni. El lehetett donteni, hogy elfogadod, de akkor tenyleg jarj be vagy modositjak a szerzodesed full HO-ra. Hatrannyal nem jart. Aki tavolabb lakik annak sem okoz igy kenyelmetlenseget. 

Ebbol egy nap van kozos fozes is, alapanyagot a ceg allja meg kocsmazas (azt is allja idonkent).

Kozpontilag ezt nem pusholta senki USA-bol, egyutt dontott ugy a csapat, hogy jot tenne es bevalt.

Igazából havi egy napot töltök az irodában, így a heti 5 távmunkát pöttyöztem be. ;)

A héten ötöt. Utána három hétig egyet sem.

Csutortokon van palacsinta, ezert nagy a kisertes. De az mar a 3. nap lenne ezen a heten, es hat mindennek van hatara.

Elvileg van -  nem kötelező - office day. Ha úgy adja ki , bemegyek, de nem jellemző.

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Gyümölcs napokon gyakran benézek az irodába, amúgy sokkal hatékonyabban dolgozom otthonról.

100% home office. Teljesen jól működik.

Már el se tudom képzelni, hogy olyan helyen dolgozzak, ahol elvárt a bejárás.

A havi 1 nap a nagyon max, de olyankor meg effektív munkára szerintem nem szabad senki se számítson, az a szocializációról kell szóljon. Már az irodához közel lakás se szempont ezek miatt.

Elvileg lehetne heti 5 is, gyakorlatilag valami személyes egyeztetni való szinte minden héten akad.

Ami viszont nagyon a HO ellen szól, hogy gyerekkel egy házban lehetetlen normálisan szellemi munkát végezni.
Talán, ha lenne egy dedikált, hangszigetelt dolgozószoba amit magamra zárok. De mivel nincs, így inkább betekerek a csendes, nyugodt irodába.

Az én fiam 2020-ban született, pont a COVID lezárások előtti hetekben. Azóta full remote vagyok.

Szerintem épp gyerek mellett áldás a home office. Nyilván a szociális életemnek kevésbé tett jót, mert a kollégák helyett a családdal voltam mindig amikor épp a folyosói pletykák ideje lett volna, de ez a munkában nem okozott kárt. Az említett zajt meg közreműködő feleséggel és egy kb 8 nm-es dolgozó szobával oldottuk meg. Működik panelban és családi házban is. Persze szüleim ugyanezt képtelenek voltak megcsinálni, mert ott a család dinamikája nem volt a helyén. Persze nincs két egyforma család se az biztos úgyhogy ami nekem működött nem biztos, hogy másnak is fog.

egy kb 8 nm-es dolgozó szobával oldottuk meg. Működik panelban és családi házban is.

Szerintem már az sem feltétlenül triviális, hogy mondjuk egy átlagos, kétszobás panelban hogy kell +1 szobát csinálni, pláne ha a gyereknek is kéne hely, de ami a legtöbb helyen a valódi akadály, az a "ha már úgyis itthon vagy..." kezdetű epizódok leépítése. :)

"ha már úgyis itthon vagy..." kezdetű történetek leépítése valóban nehéz, ha olyan a környezet ahol ezt nem értik. Szerintem apának is pont emiatt nem ment kb 25 éve az otthoni extra meló.

Ha nem kellően befogadó a család ehhez akkor valóban sok veszekedés lehet belőle mire átmegy az infó.

Nálam is az volt nagyival anno egyetemista koromban, hogy "ha ráérsz uszodába járni tanulás közben nálam is ráérsz lenyírni a füvet meg megjavítani a számítógépet meg erre-arra-amarra". Aztán kaptam a bőgést meg ordítást mikor nemet mondtam sok mindenre, de idővel átment a dolog, csak addig kellett túlélni.

Feleséget mondjuk ezért nem váltanék, biztos van ott más olyan feature az asszonyban amiért megtartásra érdemes :) Ha mást nem felkínálnám, hogy van iroda és akkor kb akkor lát mikor alszom vagy otthonról dolgozom de akkor pl az a szabály hogy csak vészhelyzetben szabad munkaidőben zavarni. Munkaidőben olyan kell legyen mintha itthon se lennék és én eldöntöm mikor megyek segíteni meg beszélgetni, stb.

Nálunk ezek működnek, de azért mert feleségem is pont így dolgozik ezért megérti, nem kell úgy magyarázni mint az ezer évvel ezelőtti adóhatóságnál dolgozó nagyanyámnak.

1. Az openspace és a "mindenki elszeparált, zajcsökkentett fülkében" között azért elég sok variáció van. (pl. max 3-4 ember egy szobában)

2. Hogy drága, nincs pénz normális körülményekre? Akkor lesz szives mélyen kussolni, esetleg bólogatni és töredék pénzből támogatni a HO-ba vágyó dolgozókat

1. Azért egy ilyen megoldás is nagyon megnöveli a szükséges területet összehasonlítva egy nyílt irodához. Ráadásul ez sem segít azon, ha melletted az a három kolléga hangoskodik, mert fél nap vonalban vannak. Meg egy csomó probléma amit magával hoz. Lehet, hogy a helyigényt nem növeli annyira meg, de cserébe mindkét világ hátrányait ötvözi.

2. Persze, de ez kevésbé arról szól, hogy van-e pénz, inkább arról, hogy minek szórjunk el egy csomó pénzt arra, hogy összetereljük az embereket egy helyre, hogy utána ott különszedjük őket kis fülkékre, amikor sokkal olcsóbban lehet őket otthonról foglalkoztatni? Ha nem megy a termelés rovására, miért ne választanád az olcsóbb megoldást?

"Ha nem megy a termelés rovására, miért ne választanád az olcsóbb megoldást?"

Mert szemmel láthatóan utálják az emberek? Nálam pl. abszolut kizáró ok egy felvételnél, ha ilyen irodában kellene dolgozni.

Egyébként kétlem, hogy ne menne a termelés rovására. Úgy látom, hogy nagyon sokan agyfaszt kapnak tőle, nem tudnak az openspace irodában normálisan dolgozni és inkább HO-ba (vagy zárt irodába) menekülnek, ha tehetik.

Szerintem az OS leginkább a semmirekellőknek jó, akik jól eltrécselnek, bandáznak munkaidőben. Koncentrálást igénylő szellemi munkára alkalmatlan.

Félreértetted, az általam idézett mondatban a home office-ra gondoltam.

Az open office zajos. Kétféleképp oldhatod meg: a) Sok pénzt beleölsz a jobb irodába. b) Engeded hogy otthonról dolgozzon a dolgozó akinél a feltételek adottak, hogy ez a munka rovására nem menve egy kényelmesebb és nyugodtabb környezetet adjon.

Arra gondoltam, hogy majd hülye lennél az A opciót választani, ha létezik a B is. 

Soha nem volt bejárós munkahelyem még, 5 napra szavaztam, full remote, csak külföld. Illetve iskolás koromban szabadúszó újságíróként sem kellett a szerkesztőségbe járni, maximum a honoráriumért :)

Azt látom, azon cégeknél, ahol nehéz munkaerőt találni ez a recept:

Vezesd be a HO-t és megnyílik a világ. Azon munkavállalók akik most ezt ünneplik, majd évek múlva rájönnek, hogy a saját sírjukat ásták meg.

Persze most az az érv, hogy dolgozhatunk így nyugatra. Oké, de egy nyugati már úgy járt, ahogy fentebb írtam. 

Szerintem a HO egy hatalmas bérkiegyenlítődést fog okozni globálisan. Ezen nem a nyugati világ polgára fog nyerni.

Hallom az érvet: kevés az informatikus. Erre a válaszom: most

Ezt szerintem olyanok mondják, akik alapvetően indokot keresnek HO ellen.

Ugyanis lehet hogy a HO hatással van a globális bérkiegyenlítődésre azáltal, hogy HO-ból könnyebb olyan országba bedolgozni, ahol magasabb a jövedelmi lehetőség és az ott majd letöri a béreket. Erre alapozva persze lehet félelmet kelteni, hogy majd jajj lesz nekünk, mert a sok kicsi indián majd a mi béreinket is fogja letörni.

Az nem okoz bérkiegyenlítődést, ha a nyugati multi keletebbre nyit irodát? Az esetek 90%-ban az ilyen helyi irodák szimpla munkaerő kölcsönzésként funkcionálnak, mert a helyi leányvállalat T&M alapon adja el az embereket nyugatra.

Miben más, hogy bemész egy irodába és ott megbeszélsz fél napot távol levő kollégákkal, távol levő projekten, távol levő ügyféllel, mintha ezt HO-ból tennéd (esetleg a fél csapatod is távol van)? A HO a kontroll mániás helyi főnöknek és az irodaház tulajdonosoknak/üzemeltetőknek okoz gondot.

Ez egy értéklánc. Sok helyen a helyi iroda bérli az embert. Aki bérbe adja is bérelhetné őket egy olcsóbb helyről. Előbb vagy utóbb erre fog kényszerülni. Az IT-ban már ma is sokszor láthatunk olyan esetek, ahol a munkavállaló és a cég között 3++ cég van.

Egyik barátom informatikusokat kölcsönöz. Volt már rá példa, hogy a bérbevevőnél történő személycsere után, egy plusz láncszemet is eredményezett az értékláncban. Ekkor valaki kevesebbet keres a végeken. Leginkább a barátom. Neki mi lesz a választása? Messzebbre vinni a munkát vagy előrébb kerülni a  láncban.

persze lehet félelmet kelteni, hogy majd jajj lesz nekünk, mert a sok kicsi indián majd a mi béreinket is fogja letörni.

És, nem fogja? A bérek letörését ne úgy képzeld el, hogy holnaptól kevesebbet fogsz keresni, hanem hogy bizonyos pozíciókra nem helyi embert fogsz felvenni. Először csak a generalista/junior pozíciók lesznek veszélyben, aztán a specializáltabbak is.

Nem egy olyan cégről tudok, ahol az a (kimondatlan) szabály, hogy ha elmegy valaki HCOL irodából, akkor nincs backfill, helyette olcsóbb helyen nyitnak headcountot.

Ez persze nem a világ vége, de a piacot átrendezheti, és valaki nyerni fog rajta, valaki nem.

Az nem okoz bérkiegyenlítődést, ha a nyugati multi keletebbre nyit irodát?

Az nem. Egy new yorki senior fizetéséből kijön két ugyanolyan londoni, egy londoni fizujából meg kijön 2-4 budapesti. Egy budapestiéből kijön másfél szegedi, egy szegediéből kijön 1-4 indiai.

Furcsa ez, amit írsz, nyilván mindig kell komparatív előny, amire hivatkozva az ember tud előrejutni (anyagilag is).

Miért ne pont az IT szolgáltatás versenyezne globálisan? A sarki számtechbolt ugyanúgy versenyez az AliExpress-szel és az Amazonnal. Ahol nincs hozzáadott érték, az csak vegetál.

Most pedig a sarki élelmiszerboltok kell versenyezzenek a Wolttal és a FoodPandával, itt tőlünk két utcára már becsődölt egy kisbolt. Teljesen logikus. Viszont létrejött egy csomó futár-állás.

Eközben Indiában egyre több informatikus lesz és több szakma tudásmonopóliuma is az országba lesz exportálva a világból. Amit tett a világ az iparral és Kínával, most azt teszi az IT-val és Indiával.

Indiában van egy olyan ősi matematikai önbizalmi alap, ami nálunk Neumann Jánossal és Erdőssel. Az ilyen tudat és örökség, nagy erőt tud adni a társadalomnak. Társadalmi önbizalom. (BTW ilyesmit épít a jelenlegi hazai rezsim is)

Na, hogy pont az indiaiakat kellett felhoznod.... Teljes mértékben, tökéletesen alkalmatlanok egy probléma megoldására, vagy felmérésére. A részfeladatok olyan szintű szétosztása jellemző rájuk, hogy egy európai mérnöki munkakört kb. 10-15 indiai végez, akik minden egyes kérdést még egymással is meg kell, hogy beszéljék, mert nem értik a komplex működést. Rendkívül kártékonynak tartom azt, hogy kiszervezik indiába a munkákat, de sajnos a lokális megoldócsoportok végzik el az érdemi munkát, mert ők alkalmatlanok rá. Ezt tetézi, hogy ha végre egy fél év alatt valaki már elsajátította a képességek kb. 30%-át, akkor jön helyette egy új és kezdhetjük az elejéről megint. Mindezt úgy, hogy minden eszközzel azt szeretnék elérni, hogy csak szóban kommunikáljunk, véletlenül se lehessen számonkérni rajtuk semmit sem utólag. Ráadásul már nem is olyan olcsón, mint régen. Alig-alig van (nálunk kb. 10-15%) künönbség az árban. Cserébe rossz minőségű produktum, rugalmatlan hozzáállás, a nem megfelelő vezetők megvezetése után késznek minősített, átadott munkák, ezek után minden egyéb fejlesztés aranyárban és hosszú hónapokban számolandó. De a társadalmi önbizalom az tényleg megvan... :)

+1000. Mintha én írtam volna. :)

Oregon kollégának szerintem semmilyen tapasztalata nincs az indiaiakkal. Szerintem csak gazdasági, makró szinten látja az indiai IT-t, a szaktudásukat, munkamoráljukat. Csak ettől még a felszín alatt piszkosul nagy gondok vannak velük...

Kemény vélemény ez egy olyan országról, ahol alig 1 400 000 000 ember lakik. :)

Ha ezer főre csak negyedannyi jó IT-s jut, mint Magyarországon, az is már egy iszonyúan nagy piac. Nyilván, ha úgy szervezi ki a cég a melót, hogy semmi nem számít, csak olcsó legyen, akkor sok ostoba fog fennakadni a hálójában. 

Igen, nyilván vannak köztük jók, az is lehet (ezt mondjuk nem hiszem, de nem tudom igazolni), hogy hasonló arányban, mint máshol. A probléma inkább az, hogy őket meg kell találni. Általában az indiaiakkal dolgoztató cég nem közvetlenül veszi fel az indiai IT-st, hanem szerződést köt egy céggel, amely biztosítja neki, tehát nincs igazán ráhatása a kiválasztásra. Így viszont elég nehéz megtalálni a sok átlagos (vagy az alatti) közt a jókat.

És akkor most képzeld el, hogy a közepesnél jobbak nem kallódnak el mindenféle dzsunka munkaerőkölcsönzőben, hanem direktben versenyeznek egy remote pozira a magyar jelölttel, csak kevesebb pénzért. Az állítás nem az volt, hogy emiatt vége lesz a világnak, csak hogy a magyar munkaerőpiacon nem mindenki fog jól járni a változással. :)

Én is csak megerősíteni tudom, hogy a sok különböző indiai csapat akikhez személyesen vagy közvetetten bedőlt projekteken keresztül volt szerencsém nem voltak túl fényesek.

Ez pedig nem jelenti azt, hogy ott nincs jó fejlesztő, csak más a hozzáállás, más az értékrend, és azok akik tényleg jók azok már valamelyik Eu nagyvárosból dolgoznak.

Én pedig cáfolni, két indiai DevOps platform csapatom van, bővülés és fluktuáció miatt rendszeresen kell új embereket interjúztatnom - a hozzám kerülő (már előszűrt) indiaiak többsége jól kommunikál és legalább olyan tudása van, mint amit a magyar munkaerőpiacról fel tudunk venni, ráadásul jellemzően rugalmasabbak és inkább rendkövetőek.

Mindezt jellemzően 2 - 3 lakh rúpia (800 ezer - 1.200.000 HUF) körüli fizetésért (ami nagyjából a fele a hazainak) és összesen 20 nap fizetett távollét mellett.

Ha ennyi ember informatikusnak hazudja a magát ott, akkor meg fog jelenni az igény az oktatásra is. Minden egyes projekttel magukhoz szednek valamennyi tudást, még akkor is, ha azt elbaszták. Idővel egyre jobbak lesznek, és kihullik az alja. Most még nyugatra minden épkézláb ember értékesíthető, mert nagy a  hiány. Idővel több IT-s lesz és ők is fognak tudni válogatni. Az IT hatalmas kitörési lehetőség bárkinek. Csak tanulni kell hozzá és még ehhez sem kell feltétlen egyetem, csak internet és kitartás. Az előny náluk van, mert éhesebbek nálunk. Nem lepődnék meg, ha 2 generáció múlva indiai műszaki egyetemekre menne a fél világ tanulni.

Az IT hatalmas kitörési lehetőség bárkinek.

Pár éve beszélgettem erről egy indiai kollégával. Banális dolognak tűnik, de India nagy. Amikor ő hazamegy, Redmondból Indiáig elmenni neki kevesebb idő, mint Indiában az első átszállástól hazáig. Ő mondta azt, hogy a környékükön kb. három opciód van: vagy van a családodnak földje, vagy IT-t tanulsz, vagy bűnöző leszel.

Szerintem ha van akarat, akkor egy generáció alatt rengeteget lehet fejlődni egy munkaerőpiac kínálati oldalának. 

Úgy látszik, hogy te még nem dolgoztál indiaiakkal. Teljesen másképp gondolkodnak, más a kultúrájuk, másként állnak a problémákhoz. És ez finoman szólva rengeteg problémát okozott nekem és a kollégáimnak is. Nem lehet európai fejjel együtt dolgozni egy indiaival. És ez nem rasszizmus. Csak ők másként működnek.

Mindazonáltal India jön fel, mint a talajvíz. El kell fogadni, hogy ők mennyiségileg akarják lefedni az IT igényeket. Még egy alap problémán is 5-10-szer annyi indiai IT-s dolgozik, mint európai. És sokszor még így is olcsóbbak az indiaiak. Arról az óriási problémáról nem is beszélve, amikor az európai vezető nem tudja / képtelen ellenőrizni az indiaiak teljesítményét. A HO topicban már érintettük ezt a vetületet is.

Az is lehetne csemegézni, hogy Magyarország mennyire tartozik Európához. És itt nem a politikai, hanem az IT vonalról beszélek. Sajnos vagy sem, de az itthoni szakemberek valahol a Nyugat-Eu és India között "lebegnek". Anyagilag, megbecsültségben, a rájuk bízott munkákban is.

Indiai kollégák között is megtalálható a "krém". Ők az IT dolgozók 5-10%-a. Többségük már elhagyta Indiát, tudnak kommunikálni, hajlandóak felelősséget vállalni, tartják a határidőket. Jelentős részük szabadúszó. Na, velük jól és könnyen lehet dolgozni. És igen, ők el is kérik az EU / USA béreket.
Lehet pislogni, de 1 €/óra összegért nem fogsz kapni 100 €/óra minőségű IT munkavállalót. Ezt még sok cég nem érti. Amikorra végre felfogják, akkor meg pislognak, hogy mekkorát buktak az indiai kiszervezésen - általában 6-7 számjegy euroban vagy dollárban, tizedesvessző nélkül.

Indiaiak és a hozzáértés: kamuznak - enyhén fogalmazva. Sokszor. Még a CV-jüket is képesek egymásról másolni, teleírni mindenféle gyártói plecsnivel. Ért az Azure-hoz, AWS-hez, GCP-hez, kiskutyafüléhez. Aztán amikor jön a meló, akkor meg jön a pofára esés. A megrendelő / cég részéről.
Egy indiaival meeting marathonokat lehet tartani. A semmiről. Nem hatékony.

Accessek és IT security: Ne lepődj meg, ha az indiaiak SIMÁN, SZEMREBBENÉS NÉLKÜL adják oda egymás közt az accesseket. Aztán jön a pislogás, hogy miért lépett be Kumar 5 helyről egyszerre. Ja, mert Kumar odaadta 4 másik haverjának és az adott problémán dolgoznak 5-n egyszerre. De te csak Kumarról tudsz, vele írattatál alá NDA-t, csak őt alkalmazod. Elvileg. Meetingen meg nem tudhatod, hogy a Kumar1 vagy Kumar2-vel beszélsz.

Természetesen tisztelet a kevés kivételnek.

És ha nem mond fel a tapasztalt kolléga a béna miatt? Vagy a tapasztalt kolléga a béna miatt elmarad a saját munkájával is?

Szerintem ez egy nagyon rossz taktika. Ennél egyszerűbb, ha az eltávolítandó kolléga nem kap elég testhezálló feladatot. Megunja és továbblép pár hónapon belül.

Nem bántasz meg, nem vettem a szívemre. Nem futok el, ha indiaival kell együtt dolgoznom. Mindenkinek adok 1-2 lehetőséget.
Szerencsére elég jól tudom kezelni a kultúrából, munkamorálból adódó különbségeket.

Igen, van számtalan olyan projekt, ahol alacsonyabb tudású indiai is elég. Nincs ezzel baj.

Igen, ez elképzelhető. Nálunk is próbálkozott az anyacég az indiaiakkal, és elterjedt egy olyan álláspont, hogy előbb-utóbb minket is kiváltanak velük. Aztán a dolog úgy alakult, hogy rájöttek, az indiaiak hiába olcsók, olyan is a produktum (tisztelet a kivételnek, csak hát azokat nehéz megtalálni, és jellemzően nem a munkaerő-kölcsönző cégeknél vannak). Jelenleg a trend az, hogy az itteni részleget fejlesztik fel, mert olcsóbbak vagyunk, mint a nyugati kollégák, viszont jobbak, mint az indiánok.

Azért az indiaiaktól nem félnék. Biztos van ott sok okos fejlesztő, és jó szakember, de ők egyrészt már a világ másik felén dolgoznak, helyben Berlinben mondjuk, vagy eltűnnek abban a zajban, amit az igénytelen kódspam indiai csapatok produkálnak. 

Rengeteg visszajelzést hallottam már különböző megbízóktól, munkatársaktól, stb, hogy nem jó velük együtt dolgozni, és nagyon sok projekt szorult újraélesztésre vagy rendbepofozásra miután levették róla az olcsóhús-híglé indiaiakat. 

Te ezt elemzői szemüveggel nézed, én alulnézetből :) A dobozos megoldásokat pedig az MI részben megírja, a többire megint csak kellenek mérnökök. Meg olyan mérnökök is, akik az AI-t finomhangolják, a kevésbé profik pedig integrálják.

Viccelődtem a napokban azzal, hogy a szoftvermérnök lesz az új TV-szerelő, ahogy egyre automatizáltabb lesz. Kérdés, hogy ez milyen gyorsan következik be. De szerintem ennek a HO-hoz semmi köze.

A HO egy főpróba arra, hogy ne kelljen irodát vinni sehová a világban. A világcégek (ha tehetik) bérlik az irodáikat, hogy ne rontsa az eredményeiket a birtoklás (részvényesek miatt).

Amúgy én se tartom sokra a jövő IT-sait. 

Amúgy én se tartom sokra a jövő IT-sait. 

Ez a jelenség nem korlátozódik az IT-ra, minden pozíciót érinteni fog és kissé aggodok is miatta. :)

40 éves vagyok, most még a felhalmozás időszakában, de 10 - 15 év múlva még 5 - 10 évet ki kell húznom, lehetőleg aktívan.

Üdv kortárs. :)

Én nem írnám le a jövő felnőtteit, a mai fiatalokat. Előbb-utóbb felnőnek, fejlődnek. A többség. Én optimista vagyok, mert mi is voltunk fiatalok.
Engem speciel nem zavar, ha 60-70 évesen is keresni fognak munka miatt, lesz igény a tudásomra, tapasztalatomra. Persze ehhez meg is kell élni azt a kort...

Ti most is fiatalok vagytok :) legalábbis hozzám képest. Valóban nem kell leírni egy korosztályt se. Nálunk is van néhány nagyon friss kolléga még simán 30 alatt, és többnyire elégedett vagyok velük, értelmesek, a hozzáállásuk se rossz. Persze ha mégse válnának be, az már nem az én gondom lesz :)

Az MI fejlődik, tény, de egyelőre még fejlesztést segítő eszköznek is csak akkor jó, ha jól tudod használni. A fejlesztőt konkrétan kiváltani nagyon soká fog, mert azt a mértékű intuíciót ami kell ahhoz, hogy a főnök szarul megfogalmazott, hiányos elképzeléseit a világhoz, aktualitásokhoz vetve értelmes termékké fejlesszed (ez még a kódolás előtti rész) az sokkal többet kíván mint amit az AI most tud.

Szerintem a HO egy hatalmas bérkiegyenlítődést fog okozni globálisan. 

Még országon belül sem működik a bérkiegyenlítődés, egy Bp-i cégnek vidékiként simán lehet hogy kevesebbért fogsz dolgozni, mint ha eleve ott laknál. Miért gondolod, hogy hirtelen mindenki nemzetközi király fizut fog kapni?

Fenét. Többet kapsz majd, mint ha itt dolgoznál, de kevesebbet mint amit a külföldi, nyugati, helyi kollégád kap. És ezzel amúgy - bármilyen igazságtalannak hangzik - mindketten jól jártok. A cég is, és te is. 

Amúgy... még sehol sem volt a home office hype, már akkor külföldi megrendelőknek dolgoztam. Meg rengetegen mások innen keletről, mert mi vagyunk az olcsó de mégis jó munkaerő. Ami esetleg változott, hogy többen jelentkeznek most közvetlenül a külföldi céghez, és nem magyar közvetítőn keresztül. Ami megint mindkét félnek jobb.

egy Bp-i cégnek vidékiként simán lehet hogy kevesebbért fogsz dolgozni, mint ha eleve ott laknál.

Nincs ilyen gyakorlat a magyar IT munkaerőpiacon (eleve értelme sem lenne, mert ki sem derülne a munkaszerződés aláírásáig, ha egy kis esze is van a jelentkezőnek), az létezik hogy vidéki irodákba eleve más jellegű pozíciókat visznek.

Valtozo... Rossz idoben 3-4 nap otthon, 1-2 az irodaban, jo idoben akar 3 nap is lehet az irodaban :D

Amikor beteg voltam, akkor 3 hétig homeoffice-ban voltam. Annyira beteg nem voltam, hogy ne tudjak dolgozni, csak nem tudtam egy helyben ülni 8 órát. Szóval otthon feküdtem hason, hanyatt, jöttem-mentem hoztam-vittem a gépet.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Szerintem rengeteg szempont van, de egy érdekelne. Aki nagyrészt HO-ra  (legyen már erre egy jó magyar szó) váltott, az végre hajtott-e emiatt bármilyen fejlesztést, beruházást az otthoni infrastruktúrában ( pl. redundáns internet, új szoba, plusz szünetmentes, monitor, légkondi stb.) , illetve kap-e ehhez bármilyen  egyszeri, vagy rendszeres hozzájárulást a cégétől?

HázIroda? :D 

Nálam annyi történt hogy a vendégszoba lett az iroda mert covid miatt úgyis kihasználatlan lett, erősen lecsökkent a rokonlátogatás.

Cégtől indulásra kaptunk ikeás széket, asztalt, monitorból ízlés szerint 1-2-t, illetve aki akart céges lapost/nuc-ot.

Ezen felül évente van egy keret amit HO related dolgokra tudunk elkölteni, nekem ebből lett új router, néhány mesh wifi AP, egy új monitor, BT füles, egér/bill kombó, de kollégának lett vesa mountos 3 karú monitorállvány is amiről nekem konkrétan Dr. Octavius ugrik be.

Redundáns internet nekem a mezei szolgáltatóm + a cég által biztosított tizensok giga mobilnet. Klíma eddig is volt, szünetmentes nem kell mert m1 air 2 munkanapot elmegy, de magamnak szereztem egy ecoflow river maxot egy 160 wattos napelem panellel, ez önköltségen ment és igazából bőven overkill.

Redundáns internet: vezetékes + korlátlan mobilnet

új szoba: az volt

szünetmentes: notebook akkuja elmegy 8 órát, ha az is kevés, akkor kiülök a kocsiba és ott töltöm :)

monitor: volt

légkondi: volt

Nem kapok plusz hozzájárulást, nem is igénylem, de lehet ez valós igény

Van sajat irodam, ugy terveztuk eleve a hazat, hogy legyen erre kulon szoba.

Gep + 2 monitort kaptam cegtol. Vettem laptopot (legyen valkami hordozhato), Logitech MX billentyuzetet illetve egeret, valtoztathato magassagu asztalt, kenyelmes szeket, rack szekrenyt, valamint a halozati felszerelest upgradeoltam Ubiquity-ra, mert megelegeltem a szivast a sima konszumer eszkozokkel. Ez osszesen jopar ezer EUR volt, de nem egyszerre adtam ki az egeszet.

:wq

Van egy külön, irodának berendezett szobám. (nagy a ház, eddig ezt nem igazán használtuk ki) Egy komolyabb asztalt vettem hozzá, meg egy viszonylag olcsóbb, de nekem megfelelő irodai széket (ugyanilyen már volt magáncélra, tehát tudtam, mit veszek, hosszú távon kényelmes). Monitor volt itthon egy régebbi, azt beállítottam külső monitornak, így két monitorral tudok dolgozni. Ezt annyiban fejlesztettem, hogy amikor a saját monitoromat jobbra cseréltem, az került át az irodába a régi helyett, és az addig munkára használt kisebb felbontásút adtam el.

Támogatást nem kaptam a cégtől, az az álláspont, hogy nem kötelező a home office, bent meg megvan minden.

Én munkán túl is nagy számítógéphasználó vagyok, reszelgetem a saját projektjeimet, tanulok vagy csak játszok. Igazából minden adott volt a munkára, még korlátlan mobilnet is backupnak, bár az tény, hogy a home office-ra hivatkozva meg tudtam indokolni pár hardvervásárlást, amit valljuk be, amúgy is megléptem volna. Talán a headset az egyetlen amit kifejezetten a munka miatt vettem, de az meg egy olcsó vezetéket mikrofonos kis vacak, szóval...

Nálam ez a HO környezet fejlesztése fontos volt, mivel a gyógytornász azt mondta olyan a derekam mint egy nyolcvan évesnek... (41 vagyok)

Egyre több HO elérése volt kívánatos már 2015-6 óta kb. (hm, érdekes, 2016-ban született az első gyerek :D ) Anno először 1-2 nap, aztán 3-4, covid óta 5. (igazából 4 de leszarják ha egy hónapig se megyek be), új helyen már full HO szerződés lesz.

Szóval lett itthon (kb 1-2 év alatt, szóval nem egyből) állóra emelhető asztal, drága szék (mondjuk gamer fajta, most már mást választanék, de az még ennél is kétszer drágább...), gyalogló pad, egy 32"-os monitor (+ egy régebbi 32-es TV ami megvan már 15 éve), ergonomikus bill, egér, monitor tartó állvány, de még azt is hackelni kellett, hogy 10 centivel még feljebb kerüljenek a monitorok. Kb óránként, másfél óránként váltok ülésből állásba, aztán gyaloglás, aztán át asszony más fajta székébe, az máshogy támaszt. Ja meg vettem egy denevér padot, de ez csak részben a HO miatt, inkább az ülőmunka hatásait csökkentendő.

Ha jól számolok olyan fél millió elment ezekre, de ma is újra megvenném mind, talán a székből vennék olyat ami mozgásban tartja a derekat.

Bent a cégnél van pár emelhető asztal, szerencsére eddig mindig volt ott helyem, a széknek viszont pl. nem állítható a karfája, kapásból nem bírom rendesen beállítani az asztalhoz... gyalogló pad helyett kimegyünk sétálni... monitor kicsi, bill+egér gagyi.

 

Légkondi volt a házban (az a fűtés, hűtés), redundanciának a router szünetmentesen van, optikai netet a telekom nagyon stabilan hozza, ha a környékben elmegy az áram, net szokott jönni tovább. De van mobilnet, noti meg akkor monitorok nélkül bírja a 6-8 órát simán még 2 évesen is. Szoba meg már úgy lett tervezve a ház, hogy legyen dolgozó, két asztallal, hogy a feleségem is tudjon itthonról ha kell. Egyelőre neki nincs HO, így nem kell osztoznom.

kifejezetten orulok, hogy nem kotelezo a HO, igy amikor akarok, bemegyek, amikor nem akarok, nem megyek. hiaba van kulon dolgozoszobam, kisgyerekek mellett inkabb szivesebben megyek be, mint nem.

nagyon idegesito amikor HO cimszoval olyan kollega nincs bent 2-3 napig, akinek fizikai dolga lenne, es ezert nem halad.

"nagyon idegesito amikor HO cimszoval olyan kollega nincs bent 2-3 napig, akinek fizikai dolga lenne, es ezert nem halad."

Mondjuk igen, ez esetben igen. De teljes lezárásnál is úgy oldottuk meg, hogy jeti egyszer betekertem a bicajon és kiszedtem a kazikat, oszt jónapot. Ennyi bőven belefért.

Az a gond, hogy itt kifejezetten kötelező az irodao jelenlét, a HO valami ördögtől való dolog. Pedig egyszerűbb lenne, ha lenne valami "fele itt, fele ott" vagy akinek ez jobb, annak ez, akinek az, annak meg az.
Nem olyan kemények a munkaügyi szabályok, hogy ne lehessen kirúgni azt, aki pl. sose elérhető HO-ban, mert vásárol.
De a rugalmasság, mint olyan....erős hiánycikk errefelé.

http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

nagyon idegesito amikor HO cimszoval olyan kollega nincs bent 2-3 napig, akinek fizikai dolga lenne, es ezert nem halad.

Hmm... Hol marad a munkaszervezés, a vezetői felelősség? Miért nem meri a főnöke alkalmazni az eszköztárát? Esetleg a vezetőjének 0 (zéró) hatásköre van?

Amikor feltettem ezt a kérdést több IT vezetőnek is, akkor általában jött a nyavalygás:
1) "Jajj, lelép a lusta kolléga is."
2) Így is alig találnak új embert.
3) "Ő legalább olcsó."
Ezért nem mernek lépni. Semmit.

Nalunk ha bemennenk is cseszhetjuk, a fonokom es 1 kollegam Kanadaban van, 3 kollegam USA-ban, masik 3 Kolozsvaron, en meg London. Szoval se igy se ugy nem lehet se szocializalodni, se szemelyesen meetingelni :)

Látszik, hogy nem dolgoztál még multinál. :)

Ha van egy nagy multi, mondjuk 8000-9000 dolgozóval itthon, akkor teljesen reális, hogy bizonyos csapatok kialakítása miatt nem csak belföldi, hanem akár külföldi kollégák is lehetnek a csapatban.
Néhol a külföldiek aránya 0%, néhol pár százalék, néhol meg nincs is magyar kolléga.

Sőt, ezeket a csapatokat még rendszeresen át is szervezik, alakítják ügyféligények és agymenések terén.
No meg egy irodát nem 1-2 évre szoktak bérelni, hanem 5-10 éves ciklusokra.

Az összes! :-D

Nekem pl. úgy volt, hogy Skót, angolai és dél-afrikai kollégákkal dolgoztam a lockdown alatt is, és amikor kitalálták, hogy vége a lockdown-nak, be kell menni heti 2-3 napot az irodába, akkor is.

A London környéki irodában senki nem volt, akivel együtt dolgoztam volna.

Szívesebben repültem el Aberdeenbe, hogy az ottani irodában legyek két napot, mert ott legalább szemtől-szembe lehetett a csapatból néhány emberrel találkozni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2023. 03. 29., sze – 16:35

Én most a héten bent vagyok és egyszerűen alkalmatlan az iroda arra, hogy egyszerre lehessen koncentrálni és teamsen vagy élőben beszélni. Kb a nap harmadában mindenki callban van egymástól eltőrő időkben. Túl sok a zaj és mindenki koncentrációja borul. És ezen túl is full energiátlanul megy haza.

Szerintem az irodának most úgy lenne esélye hatékony gondolkodós IT munkát végezni, ha valahogy ez a zaj kérdés kezelve lenne. És igazából a legjobb az lenne az idő nagy részében, ha mindenki privát irodában lenne, ahol callolhat össze vissza maikor kell és nem zavar mást. és lám éppen ez a home office.

Szóval szerintem ha valaminek lenne értelme, azt megérteni, hogy mik azok a helyzetek, amikor valóban hatékonyabb az iroda. És ezt munkakörönként. És ezekhez a tevékenységekhez kitalálni milyen fizikai tér lenne megfelelő. Szóval nem általános megoldásokat, hogy iroda vagy nem iroda. Szerintem a cégek, akik ezt meg tudják tenni és jól kezelni akár a HO-t, akár a hibrid munkavégzést okosan előnybe kerülnek azokkal szemben, akik az irodát tolják.

Amúgy nekünk két hetente egy nap van. Mivel 90% más városban lakik nem tudom mi lenne, ha erőltetnének többet.

Ha arra célzol, hogy ezt is nehéz igaz. A csapatok egyének látják, hogy mi van leginkább. Lehet a fizikai helyet kellene valahogy úgy megcsinálni, hogy könnyű legyen alkalmaszkodni egymáshoz. Lehet a fél irdodaház ilyen egyéni kis szobákból kellene hogy álljon ahova el tud menni valaki, ha épp zavarják. és valahogy mégis transzparans, hogy ki hol van. meg az is, hogy hova tud menni, hol van hely épp ne kelljen egész cuccával keresgélni egy irodaházban.

szóval lehet az kéne, hogy embernek van szekrénye a bejárathoz közel, ide teszi a cuccait, kabátot ami nem kell nap közben és csak minimál cucc van nála. és van valami informatikai rendszer, ami mutatja az embereket, hogy hol van épp a csapat, meg azt, hogy hol vannak helyek. és egy helyen akar lenni a csapat akkor is valahogy könnyen tudnak helyeket befoglalni és ott tali kettőtől vagy ilyesmi.

szerintem másképp nem oldható meg, hogy egyszerre legyen hozzáférhető csend és duma és élő közös munka ha épp az kell. valami nagyon flexibilis tér kell. (ami amúgy szerintem csak bizonyos feladatokra lesz jobb mint a HO. szerintem nagyon hatékony a HO, ha jól van szervezve a munka, transzparensek a dolgok, megvan a kultúrája annak, hogy sokat vagyunk callban azokkal akikkel kell(ami megint csak növeli a transzparenciát, hogy ki mit csinál, hol tart és egymást szedjük ki az elakadásokból).

0, de igény volna rá....Az előző cégnél a covid idején három hónap teljes HO volt, aztán meg a hét egyik felében HO, másikban bent - lényeg, hoyg pl. a négyszemélyes irodában max. kettő ember legyen.
Itt nincs HO, a főnökömmel ketten ültünk egy kuckóban, ablak semmi (csak ilyen belső keringetés), persze el is kaptam a covidot. Főnököm 2021 Karácsonyán, én 2022 januárjában. 
HO azóta sincs, csak a fejlesztőknek, heti két nap. Nem teljesen értem, sztem halálosan mindegy, hogy az invitech központban futó szervereket honnan érem el....

Mondjuk a céget eleve úgy váasztottam, hogy bicajjal max. félóra alatt ott vagyok (BKV kicsit több lenne, autóval meg se próbálnám, valami e-jármű lenne csak jobb, mint a bicaj). de azért csak kényelmesebb felkelni és ideülni, mint készülődni. Kevesebb ruhát is kell mosnom és a hétvégén sem a hétközben elmaradt dolgokkal görcöslök (főzés, mosás, bevásárlás)

http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.