DoomLinux - Linux disztribúció, ami csak annyi szofvert tartalmaz, hogy fusson a Doom

Címkék
DoomLinux

A single script to build a minimal live Linux operating system from source code that runs Doom on boot.

./DoomLinux.sh

This command will create an iso of DoomLinux which is bootable from USB stick.

Hozzászólások

Most ugyanezt Windowszal ... Ja, ok.

trey @ gépház

hol volt itt szó appleről? mindjárt behozod a soros-gyurcsány szálat is? azért nehogy elsírd magad amiért báncsák a linukkot! 

segítek kis fidesz-kde bérencem: trey szerint a windows nem jó mert ott nem lehet ugyanilyen minimál környzetet építeni csak a doom kedvéért. én pedig erre poénosan megjegyeztem, hogy legalább végre valamire akkor jó a linux.

te egyébként minek vagy ezen az oldalon? orbán faszát szopni meg apple fikázni?

a kommentet egy vindóz pécéről írtam

egy "fidesz-kde bérenc"-es felütés után nincs milért brühüznöd szerintem.

Orvost szerintem neked kéne keresni... Ebben is segítségre vársz? Ha már az értő olvasás és normális reagálás a posztok többségére  nem megy...
 

Elég válaszolni. Visszakérdezéssel nem úszod meg.

Az megvan, hogy a hup fennállását követően engedték be a Mac-et ide, mivel a beszeljukmac.com még hozzád hasonlóknak is kevés volt, valamint sokan elkezdték használni itt is az Apple termékeket?

Ez az oldal anno azért jött létre, hogy az azonos érdeklődésű embereket összegyűjtse. Rólad kiderült, hogy az érdeklődésed "más", akkor mi a fasznak vagy itt? 

Én sem megyek Apple fórumra, Apple-t szidni.

Személy szerint a hup megtalálása előtt is próbáltam unixos módon használni az OSX-et. Azt tapasztaltam, hogy a macports használata kínszenvedés egy FreeBSD ports-hoz képest. Gentoo emerge meg már utópisztikus álom távolságban van :) A hup-on túl sok hasznos fórumtémát mégsem lehetett találni a macports szívások megoldására. Természetesen nem macportsban áll a teljes unixossága a mac-nek de azért fontos oszlopa lenne. 

Azota lett rosszabb: homebrew - es az a szomoru, hogy az a rosszabb az eredetileg jobb volt.

Leginkabb ket baj van vele:

1. Meg egy ArchLinuxhoz kepest is bleeding edge, nagyon rolling release es nagyon gyorsan dobaljak ki a regi verziok tamogatasat (most, pedig nagyon nem ilyennek indult)

2. A ket architekturat M1-M2-n nagyon furcsan kezeli, szerintem alapveto ARM/Intel64 valto toolok hianyoznak belole, amit szerintem nekik kene implementalni, de az Apple is igazan beletehette volna az OS-ebe

Ez az oldal anno azért jött létre, hogy az azonos érdeklődésű embereket összegyűjtse. Rólad kiderült, hogy az érdeklődésed "más", akkor mi a fasznak vagy itt? 

Ezen néhányszor már én is elgondolkodtam. Mármint önmagammal kapcsolatban... :-D

Aztán arra a következtetésre jutottam, hogy attól, hogy egy hely neve nem föltétlen fedi azt a tevékenységet, amit ott a vendégkör folytat, attól még lehet szórakoztató.

Ha meg a Unix érdekel, arra ott az összes többi.

Mert a Mac OS X / OS X / macOS / whatever talán nem UNIX? Ha már ezen lovagoltok folyamat?

Ki kéne most már találni végre, hogy éppen miért ugattok. Ha a macOS UNIX, az Apple egy UNIX vendor, tehát eredetileg a UNIX portálon helye volt. Most meg, mivel ez nem UNIX portál, hanem egy IT-related blog, az van itt, ami engem érdekel és IT-related. Plusz, ami még nem szorosan kapcsolódik hozzá. Treyblog.

STFU

trey @ gépház

Technikailag ott is lehetséges lenne, de a MS-nak ütközne az érdekével. Nekik az kell, hogy a user letöltse, tesztelje, telepítse a sok szemetet, amivel megfigyelik, adatait kinyerik, béta frissítéseket teszteltetik, megnézetik a reklámokat, stb.. Ha ki lehetne belezni, senkinek az adataival nem tudnának játszani. Ugyanez van az USB-re telepítéssel is, technikailag az is simán lehetséges, de csak ilyen speciális Win to Go módban engedik, meg működésben korlátozva, mert egyébként mindenki ugyanazt a telepítést hordozná USB-s drive-on a gépek között, és nem venné meg a Windowst per gép.

Ha még mélyebbre megyünk, akkor akár bare metal is elképzelhető lenne Doom-ot futtatni, bár felbontásfüggő, meg a hang problémás lehet, hacsak nem egyféle hardverhez lenne a támogatás bedrótozva. Technikailag a DOS-os programok nagy része is bare metal futott, igaz hívogattak DOS hívásokat, megszakításokat, de utána azonnal visszaugrottak a saját kódra. Jó, a Doom esetében még egy DOS extender is befigyelt, hogy a 16 bites memóriakorlátot át tudja lépni.

Tény, hogy a Linux is jól kibelezhető, Doom-hoz nem kell egy csomó DE, dbus, Gtk, Qt, egyéb csomag, csak egy mesa, X, de ha waylandes alapon vagy framebufferrel oldják meg, akkor még X se. Ilyenkor az initrendszer is egyszerűsíthető, meg glibc helyett jó a musl, GNU core utils helyett a busybox, stb.. Bár én Doom-ot így nem játszanék, arra jobb rendes desktop Linux telepítésen a Doomesday port, rendesen natív 64 biten, modern felbontásban, max. OpenGL grafikán, high-res textúrapakkal, javított vizuális effektekkel, korrektebb egérkezeléssel, jobb alásfestő zenékkel. Van még egy másik rakat port, a Chocolate Doom és a GZDoom (ez tud már állítólag Vulkan-t is) talán a legnépszerűbbek még. Isten áldja az id Software-t, hogy nem ülnek a kódon, hanem 5+ év után kiadják, így minden rendszerre könnyen portolják a játékaikat (nem csak Doom 1-3/BFG, hanem Wolfenstein 3D, Quake 1-3), persze kivétel van náluk is, pl. a Quake 4 zárt maradt, de azért, mert azt egy másik kiadó adta ki, csak a motor volt id-s, hasonlóan a több játék, amelyik a Q3 motort használta (Medal of Honor, Call of Duty korai verziói). Ezt minden kiadónak így kéne, hiszen az ő érdekük, hogy a játékaik relevánsak maradjanak, modern rendszeren könnyen és jól fussanak, és vegyék, mint a cukrot. Illetve ha Quake 2 is ezért népszerű még, azzal demózták leghamarabb a Vulkan-t, RTX technológiát (NV), stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

egy static linked fbdoom-ot rakott ra az OP, szoval meg ugyesebb is, mint te :P

a mokanyolast az initrd-vel nemtom, miert csinalta, szerintem azt meg ki lehetne sporolni. eselyes, hogy kis kutatassal lehetne talalni kernelbe rakhato init-et is, vagy nem tul nagy hack-el csinalni egyet. az igaz, hogy initrd-ben van egy static busybox, es doom-bol kilepes utan egy alap shell-t kap az emberfia, szoval doom-on tul is hasznalhato masra is.

Csak az úgy már nem "disztró" :-) 

Egyébként lehetne szerintem még minimalistább ez az egész. Letölteném az unikernel patchsetet (talán 6-os kernelhez van csak, RFC jelenleg, nem merged) amivel statikusan egybe lehet fordítani a kernelt és egy/több userspace binárist. Ez után LTO-val clang ki tudja irtani a soha nem hívott kódokat, és az egész "disztró" jóval kisebb lehetne.

Retró gépemmel én is - nyilván - egy megfelelően konfigolt Sambára csatlakozok. Illetve néha FTP-zek. Miért, floppy-val mozgassak adatot? Vagy CD-vel?

Nem tudom ezzel mi a baj. Szerintem csodálatos, hogy olyan szintű kompatibilitás a mai napig megvalósítható, hogy akár egy 286-os is tud egy Samba szerverre csatlakozni. Bár a DOS-os MS kliens mellett kb. semmi nem fut el sajnos, annyi RAM-ot eszik.

De az MTCP viszont szépen teszi a dolgát (http://brutmanlabs.org/mTCP/mTCP.html).

Az, hogy mi a fasznak ide akkor a DOS. A rejszoláson kívül.

Tudod, én még használtam aktívan DOS-t. Aki azt mondja, hogy élmény volt MSCDEX.EXE-kkel, himem.sys-szel, tetves egér- és hangkártya driverekkel, bohóckodni kézzel, azt képen röhögöm. Egy élmény volt a Win95-re váltani róla. Onnan meg Linuxra. Mi a bánat az, ami miatt visszavágyna az ember egy single user, single task szarra?

trey @ gépház

mi a fasznak ide akkor a DOS

En probaltam nehany emulatort, ugyan nem melyedtem el a temaban, de sajnos azok sem annyira nyerok. Mindegyiknek van valami nyugje: osszeakad az eger a host OS-el, nem tud menteni, billentyu kombinaciok nem mukodnek, grafika nem jo, stb. Szerintem dedikalt gep mindenkeppen kell, akkor meg mar miert ne DOS? Az mscdex, himem.sys, emm386 es hasonlok nekem sem hianyoznak.

[szerk.] Amibe meg belefutottam, sok jatek valami egzotikus tomoritovel volt tomoritve (pl. ultra compressor 2 vagy AIN) es azokat csak DOS alatt lehet kibontani, persze ezt egy VM-ben is meg tudom csinalni ha muszaj.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Mert a Linux már jobban tudja azt, amit a DOS tudott.

Ez vilagos, csak nem biztos, hogy szukseg van arra a tudasra es talan meg bonyolit is. Mondjuk a FreeDOS-ban levo USB kezeles hianyozna es a Linux alatt megszokott parancsok is jobban kezreallnak mar mint a DOS parancssora.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

majd elindítani rajta static linkelt egy DOOM-ot?

Bocs, akkor masrol beszeltunk. En altalanossagban a DOS-os jatekokrol, nem konkretan a Doom-rol amirol vegulis a tema szol. Hangja viszont nincs :(

Ha lesz idom akkor leporolom az rpi3-at es megnezem mukodik-e minden amivel szeretnek jatszani, lehet majd csak 30 ev mulva jon el a pillanat :D

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nyilván itt nem egy munkaeszközről beszélünk, ez egy dobozba zárt történelem. Lehet erre azt mondani, hogy dobjuk ki, mert ott a dosbox, a qemu, a wine... igen lehet. De azért a múzeumok elteszik a régi korok dolgait is. Én pont így vagyok a régi rendszerekkel.

Azt pedig bátran ki merem jelenteni, hogy az utóbbi 10 évben nagyságrendekkel többet foglalkoztam a régi rendszerekkel - hobbiból nyilván.

A DOS ezek közül a legkevésbé nyűgös.

A win3.1-nek a driver ellátottsága gyatra, és tud fagyni az is.

A win95 meg win98 hozza a random fagyásokat, épp mint akkoriban. 100 újraindítás egy telepítés. DOS-nál mikor kellett ilyen?

És pont nem az a megoldás, hogy mindenből a legújabbat kell rájuk feltenni, hanem épp a régebbieket, csak melyiket. De még a híresen atomstabil Windows 2000 is szét tud fagyni egy rossz nvidia drivertől.

Vegre egy uj disztro amit volt ertelme megcsinalni :D

Hang nincs? :(

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Is Busybox.net down?

Checking if busybox.net is down or it is just you...

It's not just you! busybox.net is down.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Zseniális, de nem túl jó Doom játékos sajnos. Hívhatott volna valakit a promó felvételéhez aki tud is játszani.

anno beagyazott rendszerhez buildeltem/patcheltem olyan custom kernelt, aminel az init maga a jatek programja volt, semmi scriptezes meg disztro korulotte. a kernel felmountolta amit kellett, beleertve proc devfs stb, es elinditotta az appot.

Volt egy időszak amikor hasonló módon lehetett volna konzolosítani a PC-t. Csak be kell tenni a Linuxszal kombinált játékot, arról bootolni és indul is a játék. Csak akkor még nem volt proton szinten a wine, a linuxos hardver támogatás sem volt mai szinten. Ma meg a Steam már remek konzolt csinált egy PC-ből Linuxon, az optikai meghajtók viszont kikoptak. 

Most akkor ugyanezt CAR modban lesszives.

A következő verzióban lehetne gzdoom + egy jó wad válogatás és választó. :)