[ Megoldva ] Egyszerű 12V 5V -5V tápot keresek

Egy Primo számítógéphez szükségem lenne olyan tápegységre, ami +5V -5V +12V kimenetekkel rendelkezik. Jelenleg egy régebbi PC tápról megy, amin még van -5V.

Az elvárt teljesítmény:
+5V : 800mA
-5V : 10mA
+12V : 200mA

Gyanítom, nem érdemes már megépíteni az eredeti transzformátoros változatot. Helyette biztos léteznek egyszerű, olcsó, megbízható, készen kapható átalakítók, amit már csak be kellene dobozolni. De sajna csak olyat találok mindenhol, amik 5V vagy 12V-ra képes, de nem egyszerre. A -5V meg ...

Mi a legegyszerűbb és/vagy legcélszerűbb módja egy ilyen 3 feszültségű táp beszerzésének? Ha nem túl bonyolult, akkor akár meg is építem.

A megoldás:

Egyszerű 15V-os trafóból egyenirányítás után 7812-essel +12V, abból 7805-össel +5V, és a +5V-ból LMC7660-as IC-vel -5V. Részletek a hozzászólásokban.

Hozzászólások

Mekkora teljesitmeny kell -5V -n? A Maxim/Analog MAX1044-et hasznaltam mar hasonlo feladatra, ha belefer a keretbe, akkor ez akar jo is lehet neked. Samplet is kuldenek ha kersz toluk. 

Szerkesztve: 2023. 01. 18., sze – 13:52

-5V-ra a legeslegegyszerűbb egy 7905-ös stabilizátor.

ZX Spectrumban mondjuk DC-DC táp volt a +12 és a -5V-ra.

Meanwell kínálatában érdemes szétnézni, olyan biztos van, ami +12 és +5-t tud egyszerre. Szerk: PT-45A tudja mind a hármat, ami kell.

A Primo :) Hát igen. Nekem megvan az eredeti táp, nagyon nem tud elromlani, mert nincs benne semmi.

Amit én csinálnék:

Vennék egy 12 V 1A tápot. Vennék egy szivargyújtós 5 V töltőt. Persze lehet valami DCDC modul is. Ezzel megvan a +12 és a +5.

A -5-öt emlékeim szerint nem csak az UHF modulátor használja? Na azt nem használnám, hanem kivezetném a baseband videójelet egy RCA csatin, az enyémnél legalábbis ezt csináltam.

Ez van belül:

http://www.righto.com/2020/11/reverse-engineering-classic-mk4116-16.html

A 4116-os volt az első "modern" DRAM, és 3 féle tápfesz kellett neki. Ez már elavultnak számított a 80-as évek elejére, de gondolom az ára vagy beszerezhetősége miatt jobban megérte, mint a modernebb típusok.

Szerkesztve: 2023. 01. 18., sze – 17:27

MeanWell GP25A13A-R1B (Adatlap)

Bar a specifikalt aramokhoz kicsit nagy, de ennel kisebb tipust nem talaltam naluk. Tobbfele tapot vettem mar toluk, es nagyon jok.

Veszel egy 12V adaptert, kettő 5V adaptert és ebből összerakod, az egyik 5V adaptert nyilván úgy kell kötni a közös GND-re, hogy a +5V van odakötve. :)

Az adapterek túlnyomó többségénél a DC kimenet teljesen független mindentől (leszámítva néhány olyan adaptert, aminél van PE és az össze van kötve a GND-vel). Szóval, ha kettős szigetelésű az adapter, akkor teljesen bármilyen kombinációban összekötheted őket, a közös pont lesz a GND és attól függően alakulnak ki feszültségek, hogy melyik adapter melyik vezetékét kötöd oda.

A lilából kijön. :)

Egyébként fix -5V-ot kétféle elrendezéssel is tudsz csinálni: például legegyszerűbben a klasszikus NE555 időzítő IC-vel és
  - kis terhelés esetén kondi-diódás feszültségtöbbszöröző negatív irányba.
  - nagyobb terhelés esetén invertáló tápelrendezéssel, megfelelő induktivitású, akár SMD tekerccsel: https://i.stack.imgur.com/euyJQ.png
       5V-ról táplált NE555 és fix kb. 52% kitöltési tényező esetén a shottky dióda után -5V lesz, ha garantálsz egy L-től függő minimális terhelést a kimeneten (például egy terhelő ellenállással). Vigyázz minimális terhelés nélkül elszalad a fesz!

A képed alapján keresgettem ilyen +/- előállító egységeket. Ez akkor lenne jó, ha lenne stabil 12V-om, elég nagy terhelhetőséggel.

De közben találtam olyan olcsó egységet is, amibe 220 megy be, és a +12 és +5V jön ki. Ha ehhez egyszerűen tudnám kötni a -5V-ot, akkor az kivitelezhetőnek tűnik. 10mA gondolom elég kicsi, hogy a diódás megoldás működhessen. Főleg, hogy a második rajz így elsőre meghaladja a jelenlegi képességeimet. Talán a MAX1044-es irányba kéne mozdulnom, de ahhoz sem találtam még megfelelő kapcsolást.

Egyébként ilyen dióda-kondenzátoros negatív fesz előállítás van a MAX232 és hasonló tokoknál is. Hiszen az RS232 fizikai rétege a negatív feszültséget is igényli.
https://www.petervis.com/electronics%20guides/MAX232/MAX232-diagram.gif
A félvezetők az IC-ben vannak, kívül pedig a kondik. Első lépésként megduplázza az 5V-ot, majd a közel 10V-ból negatív feszt állít elő szintén ilyen kondis töltéspumpás megoldással.
És így lesz a szimpa +5V-os szimpla tápfeszből a nagyjából
   +10V
   -10V
(alacsony terhelés esetén)

Ha gondoskodsz a rendes szellőzésről, és ilyen minimális terhelést raksz rá, akkor simán kibírhat 5-10 évet (oké, egy trafós táp akár 30-at is röhögve, csak sokkal többe kerül egy trafó mostanság a boltban, késztermékként meg nem igazán kapni már trafós tápokat - nem véletlenül persze).

Csak nem azt mondod, hogy egy trafós táp jobb, mint egy mai? Igaziból azért nem akartam az eredeti tápját megcsinálni, mert az akkori tápokról mindenhol azt mondják, hogy ennyi idő után már nem biztonságosak, meg ha hibájuk lesz, akkor a gépet is kicsinálhatják.

Lehet, hogy érdemesebb lenne mégis az eredeti tápját megcsinálni? Ott egyedül a trafó beszerzése lenne a nehézkes, bár az is le van írva, hogy hogyan kell tekercselni. Nem tudom, a valóságban ez mennyire lenne járható út.

Nem a trafo miatt nem biztonságos, hanem az eloregedett felvezetok, kapacitasok miatt (lasd pl. commodore tapok). A trafo az trafo, megy amig vilag a vilag. A trafo igazabol tobblet biztonsagot is nyujt, a teljes halozati szeparacio miatt.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A trafo az trafo, megy amig vilag a vilag. A trafo igazabol tobblet biztonsagot is nyujt, a teljes halozati szeparacio miatt.

A kapcsolóüzemű tápok igen jelentős részében szintén transzformátor van, ami szeparálja a hálózattól a DC oldalt, csak a sokkal magasabb frekvencia miatt sokkal kisebb a méretük (ugyanannyi "vas" sokkal nagyobb fluxussűrűséget tud elérni nagyobb frekvencián, vagyis ugyanannyi fluxussűrűséghez nagyobb frekvencián kisebb keresztmetszetű mag elég ugyanolyan anyagból). 

Csakk aztán el ne szálljon a visszacsatoló körben ez elkó. Mert akkor megszalad a szekér és kifigyel a 40V az 5V-os ágra.

Egyrészt: ez meg tud történni a normál trafós táppal is, ha ott megpukkan az 5 voltos stabilizátor... ugyanúgy kifigyel az 5 voltnál lényegesen nagyobb feszültség.

Másrészt: arra reagáltam, miszerint a kapcsolóüzemű tápokban nincs galvanikus leválasztás és trafó.

Mint írtam, nagyon kevésben nincs trafó, mert akkor a DC ág valamelyik része fázisfeszültségre kerülhet, ami érintésvédelmi és egyéb problémákat tudna okozni. Tipikusan például a LED driver ilyen, de ott nem lehet hozzáférni a DC ághoz.

Én olyan DC táppal még nem találkoztam - amiről ebben a szálban szó van, amelyikben ne lett volna trafó és galvanikus leválasztás, szóval linkelhetnél ilyet.

Igen, vannak trasformatorless tápok, írtam is, hogy milyen tápok szoktak ilyenek lenni, a cikkben is ezeket említik, mint példát [1], a kérdésem az volt, hogy linkelj ilyen dugaszolható tápot, amiről ebben a szálban szó van, mert a cikkben is említik, hogy ezek a tápok tartalmaznak transzformátort [2]... a címét olvastad csak el a cikknek?

1: "The big caveat with a TPS circuit is that it must be isolated. That’s totally fine for a self-contained IoT switch or DIY light dimmer. A TPS is a good match for radio or IR control. LED lightbulbs all use TPSs inside because they’re cheap and completely sealed up."

2: "A transformer-based power supply is going to be marginally more expensive and a little bit bigger than an equivalent TPS. But if you can’t entirely enclose the device, or you cannot absolutely guarantee the polarity of the incoming power, you cannot use a TPS safely."

5V-ról táplált NE555 és fix kb. 52% kitöltési tényező esetén a shottky dióda után -5V lesz, ha garantálsz egy L-től függő minimális terhelést a kimeneten (például egy terhelő ellenállással). Vigyázz minimális terhelés nélkül elszalad a fesz!

Szabályozás nélkül semmiképp sem csinálnék ilyet. Ha meg van szabályozás, akkor nem érdekes a terhelés. Anélkül, hogy komolyabban elgondolkodnék rajta, szerintem a kitöltési tényezővel való vezérlésnek az induktivitás folyamatos áramvezetése feltétele, s ehhez valóban induktivitástól, frekvenciától függően egy minimális terhelés a feltétele lesz, de ilyesmit így az ezredforduló után ne csináljunk már. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerkesztve: 2023. 01. 19., cs – 08:56

-

Elegge extrem ugyan, de azt is lehet, hogy MAX232-vel csinalsz -9V 10mA-t, es utana abbol LM7905-tel -5V 10mA-t. Az 5V mehet filleres DC-DC konverterrel 12V-bol, a 12V tapot meg meg lehet venni. (vagy egyben a 12V es 5V tapot)

A -5V agnal lehet, hogy kicsit nagyobb kimeneti kondi fog kelleni, mert a 10mA elegge a hataron van. De a datasheet szerint birnia kell.

Elony, hogy kelloen pici tud maradni, hatrany, hogy ennel valoszinuleg lesz kevesbe gany megoldas is.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerelgetős megoldás:

+/-12V-os kapcsolóüzemű táp +egy 1.5A-es +5V-os stabilizátor+egy 1.5A-es -5V-os stabilizátor. Előnye: A +/-5V-os ág kellemesen szűrt lesz. Hátránya fűt, a kazetta meg sípolhat.

Kevésbé szerelgetős megoldás:
Háromkimenetű kapcsolóüzemű táp. Kicsit túllövés, de legalább mindenhol sípolni fog.
 

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ebay, ali, stb tele van ilyen dc-dc konverterekkel. 1-5 dollar. Nekem +-24 kellett áramkorláttal végfok teszteléshez. A szimmetrikus labortápok meghalatták volna a projekt költségvetését :D

 

Arra ügyelj, hogy lebegjen a kimenet. (GND ne legyen közös a kimeneteken) 

12V táp, meg két Step Down dc-dc konverter kell 5v kimenővel.

Végiggondolva a lehetőségeket, végül megpróbálom az itthon található tápegységekből összerakni.

Szétbontottam párat, és mindhárom feszültséghez találtam olyat, ami konverteres. A doboz is megvan. Már csak össze kellene drótozni, de azok a 220V-os drótok, amik villanyszereléshez vannak, túl vastagok.

Milyen drótot használhatok 220V-os összekötésekhez? Mi az a minimális szigetelés, aminek lennie kell, és hogyan tudom megállapítani? Ha a drót vékony, akkor melegszik. De ha a szigetelés kevés?

Van itthon sok PC-ből kiszedett ledekhez vezető vékony vezeték. Vagy vannak régi PATA kábeleim is, azokban is elég vékony szálak vannak.

Ezt gondoltam én is addig, amíg ki nem bontottam ezeket a tápegységeket. Volt, amelyikben kábellel vezették a 220V-ot a dugótól a panelig. Na, ez a kábel jóval vékonyabb és a szigetelése is jóval vékonyabbnak tűnik, mint amit a 220-as kábeleken van. Meg ugye a szigetelőszalag is jóval vékonyabb, amivel szintén szoktak kábeleket szigetelni. Ott sem tudok olyanról, hogy minimum hány réteg kell ahhoz, hogy a 220V-ot leszigetelje.

Viheted szigeteletlen vezetékkel is, a villany eltalál rajta.

Csak ne érjen semmihez. És mozgatáskor se érjen semmihez.

És ne fogja meg ember (rajtad kívül, mert érted nem kár :)

 

Nem közölted a konstrukciót, hogy milyen formában, milyen dobozban lesznek ezek egymás köré elhelyezve.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Összeraktam a tápegységet 3 kis kapcsolóüzemű tápból, de nem jó. Mindegyik kis tápegység terhelhetősége az elvárt feletti.

A gép ugyan elindul, de csíkos a kép és befagy. Mivel a PC táppal továbbra is rendben megy, gondoltam valamelyik feszültségszint nem megfelelő.

Rámértem terheléssel és terhelés nélkül is mind a 3 feszültségre, de mindegyik jónak tűnik. Az 5V-ok legalacsonyabb értéke  4.97 volt, a 12V is 12V vagy picit felette. Terheléssel nem esik lejjebb a feszültség, sőt! Van, hogy pár század volttal magasabb is.

Kb tízszer próbáltam meg elindítani az új tápról a gépet, ebből egyszer sikeresen el is indult. Akkor működött is. De a többire mindig ez a befagyásos képernyő.

Ha a feszültségszintek rendben vannak, egyedül a stabilitásra tudok gondolni. Érdemes lehet egy nagyobb kapacitású elkót rákötni a tápok kimenetére? Vagy kapcsolóüzemű tápok esetén ennek nincs is értelme?

Ha bárkinek van ötlete, mi lehet a hiba, azt örömmel fogadnám.

Lehet, hogy a power-on a gond, nem egyszerre jönnek meg a megfelelő feszültségszintek, és mondjuk a DRAM-ok még nem állnak így készen,mire a CPU elindul. Egyébként úgy tudom, a 4116-os életére még elég veszélyes is, ha nincs meg mindhárom tápfesz.

Ha lefagyva indul, reset után nem javul meg? (Ha nincs reset gomb, akkor a cpu nReset lábát 0-ra kell húzni egy pillanatra).

Pedig mindenki megmondta a tuttit! :-D

Tegyük fel, hogy 3 db dugasztápról beszélsz. ;)

Valószínűleg Zsugabubus huptársunknak is igaza van, mert sem a többkimenetű tápnak, sem a több egyforma tápnak, sem a különböző módon terhelt tápoknak nem garantált az egyszerre történő felállása. Ha ez a hiba, akkor külön áramkörrel lehetne szinkronizáltan bekapcsolni a kimeneteket - persze csak akkora eltérésig, ami nem okozza az áramkör tönkremenetelét. (PL. ráadom a -5V-ot, majd fél perc múlva a 10V-ot, stb.)

A feszültségek +/-5% eltérése azeknél az áramköröknél megengedett, de még nagyobb eltérésnél is hibátlanül működhetnek.

Ha még el is indul a szerkezet, dugasztápokat ösze-vissza kötözni elég nagy ostobaság!

Egyrészt a topológia - mindenféle hosszú vezeték - még ha árnyékolt is - szépen begyűjtheti a zavarokat.

A dugasztáp nem "ideális feszültségforrás". A hálózat sem szimmetrikus, amihez csatlakoztatod a szintén nem szimmetrikus dugasztápot - amiben vagy megfelelő a zavarszűrés, vagy nem. A primer-szekunder GND (no, valamihez képest) nagyfrekvenciásan össze van kötve. Ez komoly zavarokat vihet be, aminek egy része alméletileg a dugó megfordításával kiküszöbölhető. A gyakorlatban meg inkább nem, mert még a N vezeték is szed fel zavarokat.

Ehhez hozzájöhet az is, ha a -5V előállításához egy +5V-os tápot használsz. A jobb tápoknál árnyékolt a GND, amit megfordítva az aktív bemenet kapja meg azt a vezetéket, ami még a zavarokat is felszdi ÉS nagyfrekvenciásan össze van kötve a primer oldallal.

Tehát, amit csináltál, az büdösnagykáosz. ;) Ha működik is, a megzavarásához bármilyen apró külső hatás elég lehet.

8X--

A PC táp sem sokkal jobb, bár ott - ilyen kis terhelésnél - elmondható, hogy egyszerre állnak fel a kimenetek. Ezen kívül a ház árnyékolja az egész áramkört és a - bár nem árnyékolt vezetékek - egyforma hosszúak. Ezért működik.

8X--

A kapcsolóüzemű tápoknál a legnagyobb amatőr hiba a bele..szunk egy jó nagy elkót! Ez az ötlet átalában növeli a zavarszintet és instabillá teszi a működést.

Ugyanúgy rossz eredményt hoz az egyszerű trafó + fix stabilizátorok, mert a zavar átmegy rajta, mint a huzat. Persze, ha profi vagy és nem félsz a kihívásoktól... (Az "eredeti táp is ilyen volt"- elég gyenge szöveg.)

8X--

A megoldás többféle lehet.

1) Olyan tápot kell vásárolnod, amely rendelkezik mindhárom kimenettel vagy ilyet. Ezeket általában még dobozolni is kell az árnyékolás és a vezetékek rögzítése miatt.

Ügyelni kell az egyes ágak előírt minimális terhelésére!

Esetleg vadászhatsz másikat kisebb  teljesítménnyel. Én azt a típust részesítem előnybe, aminek van adatlapja. ;)

2) Elég a 12V/1A, amiből a másik két feszültséget elő lehet állítani. Itt kezdeném: 1 2 - az 5V invertert m'rg vadászni kell.

+ A megfelelő helyeken kiegészítve zavarszűréssel + árnyékolás.

+ Biztosítani kell a kimenetek egyidejű bekapcsolását.

Kérés nem teljesíthető.

/Terminátor/

A "v" ellenére sem ismered a hup működési szisztémáját. ;) Kb. 8 éve tapasztaltam, miközben az 5. hozzászóló egy kerek mondatban megadta a kérdésre a tökéletes választ, még vagy 300 esetben írtak a többiek baromságot. Ez itt egy fórum, a show nem állhat meg! :-D

Sőt, akkora dög voltam, hogy néha feltettem olyan kérdéseket, amire elméletileg és gyakorlatilag is tudtam a választ, csináltam is párszor és jól működött. Aztán küldtem a barátomnak a linket, hogy ő is röhöghessen. :-D

(Basszus! Most lelepleződtem!)

Azt azért tudnod kell, hogy a tápegység az egyik legbonyolultabb része a számítógépnek. Ez az egyszerű legózás egyszerű fogyasztók esetében működik. Más esetben meg szakértelmet és tapasztalatot igényel. Ha nem tudjuk a célt (miért nem jó a pc táp, ha azzal működik), a második fő tervezési szempontot (az első: működjön, a második: a költség), akkor nehéz tanácsot adni. Figyelembe kell venni a hobbiprojekt miatt a kérdező képességeit is! Itt feltételezhető, hogy sem megtervezni, sem bemérni nem tudja (bár a pc táp valahogyan odakerült), ezért kompakt(-abb) megoldást javasoltam. A másik megoldás már szerelősebb - majd jönnek az ötletek, a breadboardon összerakásra. :-D

Szerkesztve: 2023. 01. 26., cs – 18:04

Biztos vagy te abban, hogy a 4116-nak teljesen mindegy, milyen sorrendben épülnek fel a tápjai és a nem egyszerre történő tápellátást akármeddig kibírja?

Rémülettel olvastam azt a megoldási javaslatot, hogy adjunk neki két vagy három hálózati dugasz tápot.

Ehelyett vagy vegyél vagy csinálj olyan tápegységet, amelyik egyben előállítja a háromféle tápot. Lehet, vennék egy 230 VAC-ról 12 VDC-re alakító valamit, meg két darab kisméretű nyákra összerakott 5 V-os kimeneti feszültségre méretezett kapcsolóüzemű tápegységet. A +5 V előállítása triviális. GND a GND-re, bemenet a +12 V-ra, kimeneten ott a +5 V. A -5 V előállításához a másik kapcsolóüzemű táp bemenetét +5 V-ra, +5 V-os kimenetét GND-re kell kötni, míg a GND lábán fog megjelenni a -5 V. A stabilizált tápokat lehetőleg rövid vezetékekkel vezesd a számítógépbe.

Fontos: ez a fajta bekötés nem működik analóg, soros áteresztő tranzisztoros táppal!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én is ezen gondolkoztam el, hogy a meglévő 12V-ból hogyan tudok +/-5V-ot csinálni. Kapható is olyan egység, ami egyszerre állítja elő a +/-5V-ot valami magasabb bemenő DC-ből.

De elvetettem, mert ha jól látom, ezekben is rezgőkör van, azaz ezek is csak késleltetve fognak elindulni a 12V-hoz képest. Vagyis pont ugyanott lennék velük, mint most. Vagy nem?

Ha az összes tápfesz egyidejű megléte kell, akkor arra van a "powergood" trükk. PC tápok esetén is van ilyen vezeték, nem véletlenül.
Addig nem engedi fel RESET-ből a táplált digitális áramköröket, ameddig az összes tápfesz nem oké.

PT45-A datasheet:

SETUP, RISE TIME
 800ms, 20ms at full load

 

Ez alapján, a Primo terhelését figyelembe véve - ki tudja.

800ms, mire történik egyáltalán valami, azt talán nem kell beleszámolni, addig valószínűleg a CPU sem indul el.

Hogy a 20ms rise time az a valós körülmények közt mennyi lesz, azt nem tudom, de az adatlapon a legrosszabb értékeket tüntetik fel, ennél csak kevesebb lehet.

Sikerült elkészítenem a tápot. A titok nyitja az LMC7660. Ez az IC két kondenzátor segítségével +5V-ból -5V-ot csinál.

Először a harmadik tápegységemet cseréltem le erre az IC-re, de a Primo így is befagyott. Gondolom, mert a +12V még mindig később állt fel, mint a +5V.

Aztán fogtam egy 2A-es 12V-os tápegységet, és egy 7805-össel csináltam belőle +5V-ot. De ez kb 1A terhelésnél már megadta magát. Így kidobtam a kapcsolóüzemű tápot, és egy egyszerű 15V-os egyenirányított trafóból 7812-essel csináltam a +12V-ot. Abból a +5V-ot, abból pedig a -5V-ot az LMC7660-as IC-vel. A 3 IC-hez mindegyikhez két kondi, és kész. Légvezetékkel összekötve, takonyágyúval zárlat ellen összefolyatva.

Tökéletesen, stabilan működik! :)

Köszönök minden segítő hozzászólást.

Először 1 A terhelésnél megadta magát, majd csináltál egy 7812, 7805, LMC7660 láncot, és nem ült le elsősorban a 7812, de másodsorban a 7805 sem? Nekem ez így elég szokatlan. A 7812 viszi a 12 V-os, az 5 V-os, és a -5 V-os terhelések áramát, meg azon felül még egy kicsit, ami a stabilizátorok működéséhez kell. Meg vagyok lepődve.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezt írta:

egy egyszerű 15V-os egyenirányított trafóból 7812-essel csináltam a +12V-ot. Abból a +5V-ot, abból pedig a -5V-ot

Ezek soros áteresztő tranzisztoros tápok, a bemeneti áramuk a tápegység saját áramfelvételével nagyobb a kimeneti áramuknál, de elhanyagolással mondhathuk, hogy a be- és kimeneti áramuk azonos. Ezt is írta:

egy 2A-es 12V-os tápegységet, és egy 7805-össel csináltam belőle +5V-ot. De ez kb 1A terhelésnél már megadta magát.

Ha korábban a 7805 nem volt elég, most egycsapásra mitől lett elegendő? Illetve, ha éppen elég, a 7812-n elfolyik a 7805 marha nagy árama, de azon felül még a 12 V-os terhelés árama is. Ettől miért nem dől össze a 7812? Nem mellesleg a -5 V  terhelése is a 7805-re, s ezáltal a 7812-re is van terhelve.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

csináltam a +12V-ot. Abból a +5V-ot

A 7805 Vin maximum elvileg 25V, szóval teljesen felesleges a 7812-n keresztül átfolyatni a 7805 áramát.

Gondolom, mert a +12V még mindig később állt fel, mint a +5V.

Mondjuk a fentiek alapján biztos, hogy a +12V után lesz +5V és a +5V után lesz -5V, ha ez a sorrend az üdvözítő.

A 7805 Vin maximum elvileg 25V, szóval teljesen felesleges a 7812-n keresztül átfolyatni a 7805 áramát.

Háttööö... 1A-es terhelésnél a 7805 25V bemenő mellett 20W-ot kellene elfűtsön. Ezt szerintem semmilyen hűtőbordával nem fogja tudni. Ha viszont csak 12V-tal táplálod meg, máris csak 7W-ot kell elfűtenie, ami azért egy combosabb hűtőbordával összejöhet.

Persze ha előbb csinálunk a 25V-ból 7812-vel 12V-ot (13W elfűtése mellett, ha csak a 7805 1A-e terheli), utána ebből 7805-tel 5V-ot, akkor csak kettőbontottuk a fűtést, ami kicsit jobb, de messze van a jótól.

Persze ha előbb csinálunk a 25V-ból 7812-vel 12V-ot (13W elfűtése mellett, ha csak a 7805 1A-e terheli), utána ebből 7805-tel 5V-ot, akkor csak kettőbontottuk a fűtést, ami kicsit jobb, de messze van a jótól.

A 25V csak katalógusadat volt, hogy szükségtelen a 7805-öt 7812 után kötni.

Eszembe sem jutott, hogy a 7805 közvetlenül is mehetne a trafóból kijövő 15V-ról. Valahol láttam egy kapcsolási rajzot, ahol így oldották meg a 12V és 5V együttesét, ezért én is így raktam őket sorba.

A melegedésről még nincs tapasztalatom, mivel az eredeti dobozába a trafó miatt most nem fér bele, így épp dobozt keresek hozzá. Emiatt azonban tartósan még nem használtam. Amúgy az 1A csak teszt volt, elég 800mA is 5V-on. Ráadásul azt sem használja fel teljesen a gép, bár mérni ezt sem mértem még.

A hűtőbordája egy PC tápból kiszedett 5x4x1.5cm méretű erősen bordázott alumínium darab. Remélem, elég lesz. Bár a dobozon is múlni fog. Lehet, hogy az eredeti Primo táp dobozát kellene 3D nyomtatóval kinyomtatni, csak kisebb méretben. Ez elég viccesen nézhetne ki.

Az lehet, hogy a probléma gyökere itt van, mivel én egyelőre még a problémát sem látom. Van egy tápegységem, amivel stabilan megy a gép. Bekapcsolás után azonnal nem melegszik, hosszú távon meg még nem tudom. Ezt tesztelni fogom. Ha nagyon felmelegszik, akkor valószínűleg kap egy nagyobb hűtőbordát, szelősebb házat, de nem hiszem, hogy lenne a Primo annyit bekapcsolva, hogy erre szükség legyen.

Ez nem egy professzionális, kereskedelmi forgalomba kerülő táp, hanem csak egy itthoni játékszer.

Ennek ellenére, lehet, hogy egyszer kimérem, de nem igazán érzem ezt most problémának. Inkább csak azért írtam le a megoldásomat, mert hátha valaki hozzám hasonló nem profinak szüksége lenne rá. A +12V, +5V, -5V retro gépek esetén nem ritka, de ilyen hármas tápokról egyszerű házi kivitelben én nem találtam irodalmat. Számomra a 7660-as IC léte nagy segítség volt.

Csak kőműves ne legyél! Mert ugye azok is felépítenek egy házat, majd tesztelik, hogy összedől-e. Elvégre az sem egy professzionális felhőkarcoló, csak egy házi ház. :-D

Ha nem érzed problémának akkor nincs is probléma!

Komolyra fordítva a szót: Ha nem értesz hozzá, attól még fel tudod mérni a következményeit?

Próbáld meg itt elkezdeni!

http://primo.homeserver.hu/doc/konyvek/primofuzetek-hardver.pdf

Meg mered fogni ezeket a TO220-as tokokat működés közben, terhelés alatt a te összeállításodban? Ha nem égeted meg a kezed, akkor rendben van a hűtése. Persze valójában 70 fok környékéig elmehetsz vele, 150 fok környékén meg úgy tudom, van termikus védelme.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jobb daraboknál a gyártó megadja az adatlapon, hogy mi a megengedett max. hőmérséklet, vagy épít bele egy biztosítékot (nem resetelhető, azért van, hogy ha megtúlmelegíted, és belül elkezd leromlani a szigetelés, akkor ne a gyártót vegyék utána elő, hogy miért ütött át).

Látom, a többiek kikezdtek, én meg jövök a vérszagra. :) Ezt írtad:

Mondjuk a fentiek alapján biztos, hogy a +12V után lesz +5V

Miért? Mondjuk adott slew rate-tel emelkedik a feszültség. Van már akkora feszültségünk, hogy teljesen kinyit a 7812 áteresztő tranzisztora. Nő a feszültség, a nemzetközi helyzet fokozódik, mire a kimeneten már 7 V körül járunk. Ez már elég a 7805-nek, hogy ebből megcsinálja az 5 V-ot, de a 7812 kimenetén még csak 7 V van, ami emelkedik, majd idővel eléri a 12 V-ot.

Szerintem az 5 V lesz előbb, a 12 V később. Igaz ugyan, hogy a topológiában a 7812 van előbb, a 7805 utána.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem az 5 V lesz előbb, a 12 V később. Igaz ugyan, hogy a topológiában a 7812 van előbb, a 7805 utána.

Ez amúgy tök jogos vérszívás, de a helyes kérdés, hogy zavarja-e a Primot, ha csak ennyit biztosít a tápegység (mindig magasabb feszültségen legyen a 12V, mint az 5V, illetve legyen is közöttük 2V - mert a 7805 ezt kb. tudja is biztosítani). Ugyanis simán lehet, hogy ennyivel már "boldog" is a készülék.

A 3 feszültség a Primo-ban egyedül a 4116-os memóriának kell. Azóta pontosabban utánanéztem, és a 4116-os memóriát nem zavarja, ha nem egyszerre állnak fel a feszültségek. Az, hogy a -5V legyen az első, az csak ajánlott, de nem kötelező.

Egyébként a Primoban van egy kis hardveres várakozás bekapcsolás után pár órajelciklusig, ha jól emlékszem pont a tápok felállására. Tehát igazából csak az fontos, hogy a -5V sohase legyen föld fölött, és hogy amikor a CPU elkezd dolgozni, akkor már stabil legyen mindhárom feszültség a RAM számára.

Sajnos a transzformátorom nem csak 60 fok fölé melegedett, de elkezdett büdösödni is, így azt a megoldást választottam, hogy egy kicsi, egyszerű +12V +5V-os kapcsolóüzemű tápot rendeltem, ami mindkét ágon 1A terhelést bír el. A +5V-ra rákötöttem a 7660-ast, így lett -5V is.

A gép rendben el is indult vele, csakhogy ennek a gépnek a billentyűzete egyedülálló módon kapacitív, és mint ilyen, nagyon érzékeny a feszültségre. A SPACE folyamatos lenyomását érzékeli a gép. Ezt a jelenséget egy PRIMO táp építő is leírja. Nála az volt a megoldás, hogy emelte az 5V értékét.

Nálam az 5V terheletlenül 4.96V.

Van esélyem rá, hogy egy ilyen kapcsolóüzemű tápban megemeljem picit az 5V-os feszültség szintjét valahogy?

Ha ismered a kapcsolási rajzod, nyilván tudod emelni a tápfeszültséget. Az 5 V nem egy fizikai állandó, hanem a referenciából, és vélhetően még két ellenállásból jön ki. Tehát pontosan méretezhető a kimeneti feszültség.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tartok attól, hogy nem a feszültséggel lesz a problémád, hanem hogy a kapcsolóüzemű táp kis mértékben átszór a szekunderre is a 230V feléből (lebegő feszültség) és ez bolondítja a kapacitív billentyűzetet.
Ha a sejtésem jó, akkor ez ellen úgy tudsz védekezni, hogy a PEM vezetőre lekötöd a negatív tápfeszt. Viszont ekkor meg arra kell figyelned, hogy ha valamit rádugsz  a számítógépre, akkor ne legyen testen keresztül zárlat. Égettem már így rádió és laptop között kábelt. Szerencsére nem a NYÁK égett el. Ott is testföldelt volt a laptop táp, a rádió tápnap pedig szintén földelve volt pechemre a pozitívja.

Hát akkor kösse le egy 100 nF-os kondenzátorral párhuzamosan kötött 1 MΩ-os ellenálláson keresztül! A nagyfrekvenciás komponensek mennek a föld felé, elektrosztatikusan nem fog ellebegni, és nem fog zárlati áram kialakulni, ha teszem azt, galvanikusan földre köti például a +12 V-ot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE