16 éve jelent meg a Windows Vista

Hozzászólások

A te élményed vele az, hogy ...

trey @ gépház

Dettó. Saját gépemen sose volt fent, mások gépén találkoztam vele 2-3-szor, meg egyszer járt nálam virtuális gépen, akkor is valamit szívességből néztem meg rajta valakinek, aki nem boldogult vele. A 8 az még inkább kimaradt, egy gépen találkoztam csak vele, amit rendbe kellett rakni. A 8.1-gyel egyszer sem volt dolgom. Úgy gondoltam a 11-gyel se lesz, de az mégis volt az új laptopomon, néhány napig teszteltem, aztán ment a helyére a Linux.

Nagy baj a Vistával egyébként nem volt, kezdetben driverek voltak hozzá instabilak, meg sok embernek gyenge volt a gépe hozzá (XP-hez készült gyengébb hardveren kínlódás volt használni, főleg, ha a RAM volt kevés neki). Ha valakinek nem kellett 64 bit, meg DirectX 10, nem érte meg megvenni, feltenni. Pedig a felülete a legjobban nézett ki a Windowsok közül, de sose volt népszerű. Mire az előnyei kellettek az embereknek, meg lett hozzá elég jó gépük, addigra már megjelent a 7-es is, és mindenki azt tette fel. Emiatt a Vista a legtöbb embernek kimaradt, pechjére két nagyon sikerek Windows verzió között (XP, 7) átugrotta mindenki, nem nagyon volt rajongótábora.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A HP Pavilion DV-5 1080eh-hoz ez járt alapból. Csak egy gond volt vele, hogy az akkor még 32-bites volt. A laptopban meg volt 4 GB RAM meg 512MB VRAM (NVIDIA GeForce 8600M GT), így az oprendszer csak 3,5 GB RAM-ot látott plusz a videómemóriát. Tettem is fel rá egy Hardy Heront duál bottban, ami alatt a World of Warcraft Wine-ban 15-20 fps-sel többet tudott, mint natívan a Vistában. ;)

Szerkesztve: 2023. 01. 30., h – 15:35

Nem ez volt a Longhorn eredetileg?

A UI meg úgy az egész még az elején és a korai tapasztalatok alapján tetszett volna is, de ugye jöttek a nehézségek... semmilyen driver nem működött vele, ami az előző rendszereken ment és borzasztó nagy gépigénye + dög lassú volt az XP-hez képest. A poén az, hogy amelyik gépen Vista matrica volt, azon a W7 is szépen futott :D És szerencsére a driverek maradtak használhatók. Szerintem egyébként a Windows 7 lett volna a Vista, csak nem sikerült időre befejezni és valamit villantani kellett. Ha jól emlékszem volt így is csúszás. Nagyjából azokban az időkben lett az elsődleges gépemen az elsődleges OS Linux.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Akkor telepítettem párat, amikor a megvett "refurbished" gépen VISTA matrica volt. - Bőven az aktuális időszaka után.

De sok bajom azzal sem volt, emlékeim szerint sokkal "könnyebb" volt mint pl a hetes. Mivel "visszafelé"több évvel, - a hetes szívatásai után, - ismerkedtem vele, volt mihez viszonyítanom. - Nem volt halálra védve, system-jogosultságozva, stb. (Nekem az alap-design is tetszett... - Tőlem élhetett volna akár évekkel tovább is.)

Minden XP huszár szidta, mint a lovat, pedig szinte csak az volt a baja a 7-hez képest, hogy túl korán jött ki. A Microsoft még változtatott rajta egy keveset, bevárta a hardverpiacot, aztán kiadta a 7-et.

+1

Jó nézett ki szerintem. Nekem ez tetszett a legjobban. Ez minden pozitívum, de egyébként annyira borzasztóan lassú volt, hogy nem bírtad kivárni míg történik valami. Userek se szerették, kérték vissza az XP-t. Aztán pedig a Win7 RC1 már egy k jó rendszer volt, ismertem olyat aki a megjelenésétől ezt használta utána egészen addig nagy megelégedéssel, míg meg nem jelenet a végleges, és akkor upgradelt arra és használta tovább ugyanazt az installt.

"Sose a gép a hülye."

Az okádék xp után megváltás volt.

sudo mount -o ro /hup.hu

Volt hozzá óra-csempealkalmazás (vagy mi a neve ennek az okosságnak)! Addig nem is tudtam mennyi az idő, de Microsoft ezt is megoldotta. (Ennél jobban talán csak a Windows8 oldalról beúszó fekete charm-bar-ja örvendeztett meg.)

Volt egy HP notebook-om, amit Vistaval szállítottak. Nem nagyon tetszett, de nem is volt alkalmam részletekbe menően végigpróbálni, mert pont egy hétre a szállítás után jött egy(több) raboló úr(úrhölgy) és megszabadítottak tőle. A következőn maradt az XP.

Az akkori munkahelyem a Microsoft szomszédságában volt, és amikor kijött a Vista, a menzán tartottak demókat az embereknek. Odamentünk páran a csoportból, akik egyszerre dolgoztunk almás és nem almás gépekkel, és kíváncsiskodtunk, hogy mennyiben lesz új ez a dolog. Amikor már nemtom hanyadjára volt az a reakciónk az éppen felhozott új feature-ra, hogy hát ilyen már a Mac-en egy ideje van, akkor a srác lakonikusan annyit mondott: úgy érzem, nem a megfelelő célközönségnek beszélek.

Nekem a hdd darálás jut róla eszembe. Akár volt elég ram a gépben, akár nem, nagyon sokat darált. Abban az időben ssd sem nagyon volt, legalábbis nekem biztos nem volt a laptopomban.

Maga a felület szerintem jól nézett ki, akkori mércével.

Ellenben a nekem 8 (ill. 8.1) évekig volt fő rendszerem, kimondottan szerettem. (az agyament metro felületet persze kerültem, de nem is volt kényszeritve a használata)

Valamelyik számítástechnikai újság (Alaplap vagy Chip) volt anno egy demo-DVD.

Persze az újságban vagy 3 lelkendező cikk, hogy most ezzel aztán a MS megváltja a világot, új időszámítás kezdődik, stb.

Bedugtam a meghajtóba, vártam egy kicsit, bejött a splash, alatta elkezdte húzni a csíkot a szoft. Vártam olyan 20-25 percet, akkor elkezdődött olyan 0.2FPS-sel valami diavetítés. De lehet, még lassabb volt.

Biztos nálam van a hiba. Ezt eljátszottuk még 3-4x.

Nem segített.

Aztán kivittem a DVD-t a kertbe, és mivel akkortájt kaptam egy flóbert-pisztolyt... Jelentem, két tárból csak egy ment mellé (7-8m lehetett), de elég erős szél volt, lengett a spárgán, mint állat. Sokáig megvolt még a diszk. Már eltűnt valamerre.

Home Premiumban jelent meg a Movie Maker. A dv kamerával készített családi vigyorgók nyersanyagából pár kattintással menüs DVD-t csinált. Imádtam, amig meg nem ismertem a Sony Vegas-t és a TMPGEnc Authoring kombót. Azóta nem használok MM-t. Egyáltalán benne van még a win-ban?! ... megnéztem és benne. :D 

Nem volt annyira rossz, mint a híre. Nekem stabilan működött a HP laptopomon.

Az lehet, hogy az SP1 is közrejátszott, én már csak azzal próbáltam, anélkül nem. Mondom, a legtöbb embernek azért van róla az SP1 után is kínos emléke, mert XP-s hardveren futtatták, amin az XP ugyan bőven jól futott, de a Vistának kevés volt. 4 GB RAM, meg értelmes videókártya, ami rendes driverrel vitte az Asztal hardveres gyorsítását, effektjeit, combosabb 2 magos proci, meg nem túl lassú HDD kellett alá nagyon, különben eléggé csigatempóban vergődött.

Ez kicsit a hardvergyártók bűne is volt, sok szutyok, alsó kategóriás gépre (1-2 giga RAM, 1 magos proci, vagy gyenge 2 mag) ráragasztották a Vista Ready matricát, meg rátolták a userre a Vistát, mert épp akkor az volt a buzzword, amivel el lehetett adni a cuccot, csak úgy vergődött alatta a bűn lassú laptop HDD (akkoriban még SSD se volt, ami segíthetett volna rajta), a hardvergyártók is sokáig bénáztak a driverekkel, a felhasználó meg csak azt látta, hogy ez milyen kínkeserv, és mivel a gépre nem gyanakodott, lévén az Vista Ready, azt hitte, hogy maga az OS ennyire tré. Közben meg a hardverigénye semmivel nem volt nagyobb, mint egy Win7-é, de mire az megjelent, addigra az embereknek lett hozzá elég jó gépe, elég RAM-ja, stb..

Ezt rendszeresen elkövetik Redmondban, hogy túltolják a hardverkövetelményeket, mivel magukból indulnak ki, hogy Ferrarival meg Lamborghinivel parkolnak le a fényes üvegű, puccos MS székház elé, meg 1-2 évente cserélnek gépeket, telefonokat, stb.. Közben meg a világ nagyobbik részén nem ez megy, és ezen nem csak M.o.-t értem, mert a magyar hardveres és kereseti szint mindig is le volt maradva az élmezőnytől, hanem hogy vannak még nálunk is rosszabbul állók e téren, románok, törökök, és még annál is van lentebb, sok afrikai hely, indiaiak, Kína leszakadtabb része, FÁK tagállamai, elég sok helyen vannak még ősibb hardveren, és pl. ilyen Win11-et teljesen ki is kell hagyjanak tömegesen.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A windows server 2008 már eleve SP1 jelöléssel jelent meg holott csak RTM volt. Azt mondták a msft-os managerek, h. így már hajlandóak voltak a cégek használni. Mert NT óta az volt a szokás h. új, SP-nélküli windows szervert nem szabad bevezetni, meg kell várni legalább 1v. 2 service pack-et