"Levitték a MacBook árát egy napra, erre a magyarok órákat álltak sorban miatta"

@gergo.m Apple Macbook Air akció az árkádban #arkad #apple #macbook #macbookair #m1 #istyle ♬ original sound - Gergő
Új üzletet nyitott az iStyle a budapesti Árkád bevásárlóközpontban pénteken, ezt pedig azzal akarta ünnepelni, hogy néhány termékét akciósan árulja.

Így például a MacBook Air M1-et 499 900 forint helyett 329 900 forintért, az M2-t pedig 599 900 forint helyett 469 900 forintért adták.

A helyszínen készült fotó alapján a magyarok ennek annyira örültek, hogy rekordinfláció ide vagy oda, arra sem voltak restek, hogy órákat álljanak sorban egy új, valamennyivel olcsóbb laptopért.

[...]

Link: https://telex.hu/zacc/2023/02/03/macbook-air-akcio-budapest-uj-bolt-uzlet-arkad

Hozzászólások

Nem is tudom, hogy nevetséges, felháborító, megdöbbentő vagy elkeserítő, hogy több száz ember volt képest órákat sorban állni ma, Magyarországon, egy 330 ezer Ft-os (vagy még drágább) termékért csak azért, mert most olcsóbb, mint egyébként.

Az is elgondolkoztató, hogyan tud bárki engedni a kisker árból 35%-ot úgy, hogy nincs mennyiségi limit (nyilván nem volt több száz gép készleten a nyitásra, és nem azért álltak ott, hogy megnézhessék élőben bármelyiket, hanem - gondolom - a sorban állók leadták a rendelést az akciós áron, és majd megkapják ahogy elérhetővé válik). Azt biztosra veszem, hogy még így sem "beszer" áron ment el a portéka...

Ja, ja. Nekem is vannak anyagi gondjaim*. Meg kell vennem egy emeletnyi irodát, ha nem akarok szomszédot magamnak / ha én akarom megválasztani a szomszédaimat. Nem kell nekem még 650 nm iroda, csak nem érzem, hogy a választási lehetőségek közül van másik, számomra elfogadható megoldás. 

Szokták mondani: mindenki a maga szintjén nyomorog

 

* Igazából nincs, de ilyen kamatkörnyezetben a hajamat tépem, hogy ingatlant veszek / kell vennem.

Nem ismerem a magyarországi irodaház piacot, de miért kell megvenned? Itt, Angliában, vannak akik megveszik, de a legtöbben bérlik az irodákat. Simán lehet 10 évnél hosszabb időre is bérelni, és a bérlő nyugodtan átvariálhat egy csomó dolgot, pl. branding miatt.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Miért frusztrálna? Azt a gagyiságot tettem szóvá, hogy a budapesti fiatalság szerint itt minden szar, miközben háborúban sorban állnak a luxustermékekért.

Ebből hogy jön ki, hogy én frusztrált vagyok? Nem értem. Szerintetek van az csak, hogy aki nem a fővárosban él, az mind oda vágyik. Honnan veszitek ezt az ordas balfaszságot?

Az meg miért van, ha én valamit szóvá teszek, akkor a harmadik komment már nem a jelenséggel, hanem velem foglalkozik? 🤔 Ezt orvossal azért megnézetném ... 😜

trey @ gépház

Ja, értem. Aki sokat ír, az frusztrált. Valójában azért írok "sokat", hogy valami értelmeset kihúzzak belőletek ezzel kapcsolatban, mert eddig csak ordas hülyeségek jöttek. De, nem járok eredménnyel.

Miért nem arról beszélsz még mindig amit, írok és azzal vitatkozol és miért rólam? Kellemetlenek a kérdések?

trey @ gépház

a "budapesti" "ballib" "elit" stb az nem szemelyeskedes?

trey te annyira benan "vitatkozol", hogy semmi kihivast nem okoz zsakutcaba vinni teged.

az egesz hup portal gyakorlatilag a arrol szol hogy te elkezdesz szemelyeskedni. kidobsz egy (pl apple) hirt es szinte biztos hogy az elso komment toled valami vitriolos megjegyzes. de ha mas nem akkor szinte fix h beleallsz valami teljesen folosleges ballibezesbe meg naugyezesbe. 

a "budapesti" "ballib" "elit" stb az nem szemelyeskedes?

Az lehetne, ha ezek személyek lennének, de ezek nem azok.

trey te annyira benan "vitatkozol",

Tipikus személyeskedés 🤣

az egesz hup portal gyakorlatilag a arrol szol hogy te elkezdesz szemelyeskedni

Értsd: neked nem tetsző dolgokról beszélni, amire nem úgy válaszolsz, hogy a témáról beszélsz, hanem rólam. Tudod mostanra mi ez ... 😉

trey @ gépház

Egyrészt manapság már a "böngészés" is megtekeri rendesen a gépet... másrészt meg... anno kb. azért, mert arra volt pénzem, vettem egy netbookot.

Akkor, amikor a "szakújságírók" megírták, hogy jó a netbuk, csak munkára nem alkalmas. Na, én dolgoztam róla meg filmet vágtam rajta. Hint: a vágás nem annyira cink, de a render...

Na mindegy. Ment, megoldottam. Szerencsére tudok zúgás mellett aludni.

De azért van különbség a "el lehet végezni" és a "faszán lehet rajta dolgozni" között. Ez utóbbi jellemzően nem a árskála alján szokott kezdődni.

Megint másik... olyan... hááát... már öt éve (májusban lesz hat) vettem a mostani laptopomat. Nem tagadom, nem volt olcsó, de inkább drága. Viszont úgy voltam vele, hogy ha kibír 5-6 évet, akkor már megéri. Egyelőre úgy néz ki, hogy amíg a Win10 támogatott, nem kell lecserélnem. Merthát ugye ohne tpm2.

Van, amikor az olcsó a drága. Szóval így nem merném kijelenteni, hogy az "500 ezres luxus".

Hátugye mi az extra igény.

A mostani laptopot alapul véve kétség kívül overkill pl. a kijelző. Bár ugye... fotó- meg videószerkesztéshez meg nem árt. Ja, ez csak hobbi. Akkor extra.

Ugyanakkor jobban elférek putty/moba/wsl mittoménmivel, meg a böngészők is jobban elvannak a nagyobb felbontás mellett, és még valamennyire látom is.

Ha arról van szó, el tudom magyarázni hogy extra igény, de az ellenkezőjét is.

A luxus meg... hát, nem a laptop volt a luxus, hehe.

Erről mindig eszembejut egy ismerősöm. Amióta az eszem tudom, mindig azon ment a vita, hogy megéri-e drága eszközöket venni. Még 2010-ben beruháztam egy Sennheiser PC350-esbe, ami a mai napig hibátlanul megy, a kopó fül- és kengyelpárnát kellett rajta cserélni, no meg egyszer vezetéket, ezek összköltsége megállt olyan 10000 Huf-ban.

 

Ő soha nem értette, hogy miben tud többet az a füles, mint az MM-es 2500 Forint-os legalja belépő cucc. Igaz, havonta-kéthavonta kettétört a fején, vagy megtört a vezeték, de gond nélkül vásárolta az újat. Ha ezzel számolok, akkor egy év alatt csupán 15000, 10 év alatt 150000-et költött fejhallgatóra. Miközben az én Sennheiserem fiatal iskolás éveimtől az egyetemi és home office kommunikációkig a mai napig hű társam, jelenleg is csak a párnák vannak rajta elkopva, majd az eBay-ról beruházok újra és két-három (de inkább három, mert egyre ritkábban veszem elő) évre le van tudva.

TheAdam

Lazán kapcsolódik vicces történet:

Anno amikor tizedikes voltam középsuliban akkor auchan-ban volt valami őrült akció és 49 forintért lehetett venni talán hama vagy trust márkájú mikrofont (nem tudom, már lekopott róla :D). Sima kis mezei talpas, de adtak hozzá monitor oldalára ragasztós tartót is (ebben az árban nem elhanyagolandó :D).

A vicc az hogy a mikrofon tök jó minőségű és mind a mai napig itt figyel a fiókomban, konkrétan tavaly októberben tettem el, addig napi szinten használtam. Csak hogy be tudjuk lőni: még anno MSN-re, 10+ év napi szintű játékra és egészen októberig ezen toltam a HO meetingeket is, akkor is csak azért cserélődött mert a laposban ugye van beépített.

Soha senki nem panaszkodott hogy rossz lenne a hangom miatta, sőt, inkább az ellenkezője.

 

Amúgy én is annak vagyok a híve hogy inkább megveszek egy drágább és jobb minőségű cuccot és vigyázok rá. Bőven behozza az árát és végig jó minőségű terméket használtam. 

Nyilván utána megyek előtte mert drágán szar minőséget venni... hát az tanulópénz.

Akkor szamoljunk :)

koltsegek:

utazasi koltseg: pl. MAV + BKV jegy legyen ~5000Ft * 2 = ~10000 Ft
1 munkanap/szabadsag amit csak emiatt veszel ki

Vagyis ha 1 napra vetitve kevesebb mint 30k a fizetesed, akkor "megeri".

30nap * 30 000 = 900 000 Ft tehat ha havi netto 900k alatti a jovedelmed, akkor mondjuk azt, hogy megeri :)

A budai agro pedig a vidéki diplomások Mekkája! :P

Ha valami nekem nem tetszik a Rózsadombon az két ingatlanérték közötti különbség. Egymás mellett vannak ~1,5mrd-s ingatlanok és 70++ millások. Szerintem jobb olyan helyen lakni (bármelyik vége is vagy), ahol  közelebb vannak egymáshoz  a látszólagos vagyonelemek. 

Audival járok. Ha az szekér ...🤭

Az megvan, hogy kb. az a réteg a legnagyobb pofájú a jelenlegi helyzet ellen, amelyik ott sorban áll?

Legfrissebb kutatás szerint .... 😭

https://24.hu/belfold/2023/02/03/median-felmeres-eletkor-fidesz-ellenze…

trey @ gépház

Ezt úgy hívják, hogy mindenre a megfelelő eszközt. Ezt vallom itt 20+ éve. Nincs itt semmi látnivalód.

Használtam én iPhone-t is eleget, amíg az volt a jobb számomra 🤷

BTW: az vidéki élet, amikor valaki Budapest vonzáskörzetében lakik? 😆

trey @ gépház

A 14-29-es korosztály keveset néz TV-t (nálam pl. a közszolgálati csatornákat be sem programoztam a TV-n), inkább az internetről tájékozódik. Ott meg megjelenik mindkét fél véleménye, így jobban megoszlik, hogy ki mit hisz el belőle. A tanárok alacsony fizetése, és az ezzel járó tüntetések sem a kormánypártot népszerűsítik. De az állandó EU ellenes megszólalások sem népszerűek ebben a körben. Illetve elég sokan járnak innen külföldre is, vagy van külföldi ismerősük, akivel az interneten tartják a kapcsolatot. Aki jár néha a németeknél, az pontosan tudja, hogy nincs ott semmiféle világvége hangulat, a gazdaság sem roppant össze, és az emberek sem fagytak meg otthon.

Az 50+-os korosztály inkább tévézik, a vidéki 65+-os pedig vagy a TV-ből tájékozódik, vagy a helyi lapokból. Ezeken a médiumokon sokkal ritkábban látni a kormánypárti véleménytől elérő információt. A nyugdíjemelés meg extra nyugdíj is van minden évben, de ajándék krumpli és étolaj is jön rendszeresen. A mostani hatalmas rezsiárakat megelőzően eddig alapvetően nem voltak sosem magukra hagyva.

Nagy Péter

Hát, arról nem tehetnek, hogy a tanárok fizetése annyi, amennyi; szavazatuk meg ugyanannyi van, mint akit meg lehet venni egy tál gulyással a szavazás napján.

A tanárok fizetése az mindenki szerint kevés (ezt még Viktor is elismeri), és az, hogy az helyreállítási alapra várnak a tanárok fizetéséhez, de a Vodafone felvásárlásra meg előteremtik a pénzt, elég jól mutatja, hogy mi a fontos nekik. A nyugdíjasokat sem hibáztattam, amikor alacsony lett köztük Gyurcsány népszerűsége, mert semmibe vette őket; most ugyanezt csinálta a fidesz a 18-29-es korosztállyal.

Nagy Péter

tanárok

/me ásít

most ugyanezt csinálta a fidesz a 18-29-es korosztállyal.

Igen, mert nem ők kaptak vissza egy valag pénz tavaly, nem nekik van adómentesség 30 alatt, nem ők kapják a családtámogatásokat :D 

Hallod, ha az én időmben ilyen lett volna ...

trey @ gépház

Az egyik dolog amit megtanultam, hogy Pest és vidék között egy elképesztően durva (és egyre növekvő) különbség van. Ahogy kb. 20 évvel ezelőtt valaki mondta: a pestiek még benzint fognak

tankolni a kocsijukba, amikor mi max lovon fogunk járni. A másik, hogy bár nagynak tűnik ez a sor, de vajon hány olyan ember lehet, aki egyébként is mac-et szeretett volna venni (mert mondjuk

kezdi az egyetemet, stb.) és összerakta rá a pénzét, de most azért 100k-val olcsóbban meg tudta kapni. Egy 100-asért meg pár órát sorrbaállni, hát, nem annyira rossz órabér.

Sajnos annyira elszálltak a minőségi laptop árak, hogy ez lényegében egy jó vételnek tűnik. Egy normális használt üzleti laptop is vagy 250k, az aksit jó eséllyel cserélni kell,

plusz 50k, és már majdnem ott van, hogy vehet cserébe egy kicsi, könnyű, frankó kijelzővel és aksiidővel rendelkező laptopot, ami "just works" és nem kell "hegeszteni".

Én igen. "Kedvencem" a kakastaréjban (megszült szalonna) feljövő mappalista. Másik kedvencem, amikor nálunk a jaszkarisnak kell supportálni a Mac-jét, érteni nem ért hozzá, nekem kell Teamviewer-en keresztül szenvednem vele, mert egy terminal-t nem talál benne :D

trey @ gépház

A sztori arról szól, hogy az user egy segg balfasz, akinek csak mutogatni kell a MacBook, egyébként segg hülye hozzá. Luxus. Ugye nem akarod megmagyarázni, hogy ennek azért kell a Mac, mert az profi eszköz?!?!??? :D :D :D :D

Számtalan ember kizárólag azért használ Mac-et, mert egy nem létező státuszt társít mellé.

trey @ gépház

Ez azért elég általános alma nélkül is :) Nem tudom megérteni minek samu flagship vagy iphone amikor leginkább instára szelfizik :) De a 20 milliós bömössel is melóba mászkál. Mert menő. A legtöbb luxusnak nevezhető cuccot ez adja el. Annyi szerintem a különbség, hogy ezt Munkák pisti már az elején megértette, és figyelt arra, hogy ezt az illúziót megteremtse/fenntartsa, mert a számítógép iparban erre nem szokás figyelni. Összeolvadt ez a státusz szimbólum és menő faktor az almával sok év alatt, és én úgy látom, hogy más gyártók most szenvednek is azzal, hogy próbálják ezt ők is megteremteni, de nem jön össze, mert mert van a macbook ami menő és elegáns és van az összes többi. A microsoft kifejezetten ilyen szempontokat is figyelembe vett a surface családnál, de a samut is törekszik erre. Bár szerintem eléggé szánalmasnak hat az aki samuval akar menőzni, de mondjuk a fold szériával van esélye egyáltalán, alatta nagyon nem. Mindig is ki akarták használni a gyártók azt, amit mondasz. Menő vagy ha XY-t használsz, sőt ha ezt vagy azt a dezodort fújod/kened magadra olyan de olyan férfias leszel, hogy térdig ér a cerka :D A vásárlók 95%-a sosem használja ki a felső kategóriás cuccát, ez márkafüggetlen.

-42-

OFF: Egy csomó managernek járt a nagy multiknál bömös, aztán mikor nagyon megszaladtak az árak, egy részüket átültették Skoda Octaviába. Ha egy Octavia két piros lámpa között padlógázon előzgeti a biciklisfutárt index nélkül, akkor ilyen ül a volánnál :-)

Azért munkák pisti olyan képességeket, szolgáltatásokat is behozott, amelyen pécé környezetben csak évekkel később lettek meg. Voltak olyan időszakok, amikor az intellel olyan szerződésük volt, hogy náluk jelent meg minden új proci generációból a legelőször kapható. A normális kijelzők az apple notikban is bőven megelőzték a tipikus pécé notikat. A notik üzemidejéről nem is beszélve.

Szóval, ha más nem, arra jó volt, hogy végre pécé notiból is lecsorogjanak értelmes hordozhatógépek az átlagember számára elérhető szintre is. Mondom úgy, hogy sosem vettem apple cuccot, csak a környezetemben dolgoztak sokan rajta. Az persze teljesen jogos, hogy a legtöbb ember számára teljesen felesleges a flahshipet megvenni, a hobbi és szórakozás meg más tészta. 

Miközben sok kritikát is kaptak, de mégis sokáig nehéz volt legalább hasonló szinten lévő pc notit kapni. Az msnek valahogy ez sosem jön össze, szerintem hiányzik valami "terv", hogy a hardver és szolgáltatások pariban legyenek és egymást erősítsék. Almánál a hardverek és szolgáltatások átfedésben jelentek meg (gépek, multimédia és előfizetések, appok, ipodok, telefonok). Msnél nem sikerült ezt a zune, telefon, arm laptop és hasonló nagy dobásoknál (volt valami mobil platformjuk a telefon és surface előtt is, ami bukta volt) így megcsinálni, vagy volt mit nézni vagy volt min nézni, de egyszerre ... egy ökiszisztéma, az nem.

Az apple elejétől fogva úgy aposztrofálta magát, hogy személyi számítógépet MI gyártunk, mindenki más nem :) Mindig is drágán mérte, és elejétől fogva gyúrt arra, hogy valamiben kiugró legyen mert a vásárlók menőzni is akarnak vele. Nekem az az elv is tetszik, hogy a számítógépt ne egy fröccsentett kopogós vacak legyen hanem egy bútor is, egy jól kinéző akármi ami jól néz ki a nappaliban. Ami nyilván nem tetszik (de üzletileg és kicsit technikialag is érthető hiszen csak a saját cuccomat kell szupportálni vagy velem kompatibiliset amit lehetőleg tőlem vegyél meg) a zártsága. Tény, hogy nem egy technilógiai újdonságot hoztak a piacra, és több dologban elsők voltak/vannak. A maga korában a forradalmi gondolat az volt, hogy legyen egy jól kinéző családi számítógép minden háztartásban, és észrevette, hogy menő dolog ilyet birtokolni, ezt is elkezdte kihasználni. Szemben azzal, hogy legyen egy monstrumod ami "industrial" jellegű cucc volt, amolyan mérnökök tervezték mérnököknek, mindegy hogy néz ki csak működjön. Az alma meg a kertvárosi háziasszonynak is vonzóvá akarta tenni. Ez azóta is vezérfonal. Ezért van a menő faktor ennyire összeforrva velük. Marha nehéz egy macbook mellé olyan másik vasat lerakni, hogy menőbb legyen. Hozzáteszem, hogy a gyártók mintha a mai napig nem értenék ezt az egészet. Komolyan nem fogom fel, hogy miért képesek 1 milliós laptopba is olyan tapipadot rakni ami rommá foltosodik, olyan tokozással ami recseg ropog 2-3 hónap múlva, stb... Komolyan nem értem, hogy miért nem képesek felfogni: 0,5-1 milliós laptopon ez elfogadhatatlan. A másik, hogy házon belül nem nagyon fejlesztenek a gyártók, lenovó próbálkozik érdemben, kísérletezik pl: a hajlíthatós kijelzős cuccal. De például nem értem miért az alma volt az aki elkezdett saját procát is fejleszteni? Más miért nem csinált ilyet házon belül? Marha sok dolgot jól csinál ám apple.  És persze szisztematikusan ügyel, hogy ő profitáljon belőle és nem kicsit. Mindegyikünk ezt tenné. Fanatikusok meg mindenhol vannak brandeknél, pártoknál, együtteseknél, focicsapatoknál... Szerintem nincsen számosságilag nincsen több steve jobs portré a falakon, mint focicsapat zászló, vallási jelkép, politikai vezető :)

-42-

A '82es apple és ibm reklámok is elég viccesek mai szemmel. Ott tényleg az apple mondta hogy personal, az ibm meg azt, hogy üzlet, asszisztens.
Aztán meg Jobs visszatérte után "nem pc" volt a mondás :)

Lenovo és a többiek: Mint a legtöbb régi nagyra nőtt cég. Nem kockáztatnak, elvannak a minimális módosításokkal, folyamatos, kis kockázaton csepegő profittal, rövid távú tervekkel. Dell konkrétan privatizálta a cégét, mert a befektetői fejés a csőd szélére vitte anno.
Jobs halála után voltak is aggasztó jelek, de úgy tűnik végül csak sikerült továbbra is kísérletező kedvűnek maradniuk. A nagy lóvé nem mindig volt alap ott sem, kockáztattak sokat, nyertek sokat.

Jó, csak lehet én vagyok rosszul bekötve, de amikor a fél misis kis macbook tud ilyen prémium lenni akkor egy 6-700 ezres lenovo vagy dell k. ne ropogjon, kopjon a tapipad, ne műanyag legyen a ház és stb... mert innentől gagyi. (és számomra átverés)

-42-

teljesen igazad van, en is ezt latom. Nem ertem, mi a nehez akar csak lekopirozni az apple bevalt design-jat; pl. nagyon sok ember jokedvvel gondol a regi macbook-ok design-jara, es fele annyiert, asus logoval siman megvenne. de nem, csinaljak a regi jo kocka laptopot, amit ha szetszedsz, latszik, hogy tele van hellyel belul, tehat akar le is lehetett volna kerekiteni/jobb design-t adni neki. de nem.

masok is tesztelgetnek erdekes dolgokat, pl. lenovo a masodlagos e-ink screen-nel; nalunk van egy, nagy megelegedessel hasznaljuk. De ilyet, hogy sajat procit tervezni, csak az teheti meg, akinek a kezeben van az OS fejlesztes + developerek, iszonyatos mennyiseget termel, tele van tokevel, es megengedheti maganak, hogy egy mosollyal zsebretegye, ha befuccsol az egesz. Ilyen cegbol talan egy maroknyi van, es ok csinalnak is ezt-azt, de teny, hogy kozeleben sincsenek az apple innovaciojanak, dacara annak, hogy megtehetnek.

Klasszikus 'szegeny ember szegeny is marad' - szindroma.

Én amondó vagyok, hogy egy lenovo pl. próbálkozhatna vele. Próbálkozik is, pl jött ki lapos tőlük snapdragon procával. (az egy másik kérdés, hogy kétszer drágábban mint egy kis macbook  és az M procákhoz képes nagyon harmatos teljesítménnyel, ráadásul win11-el :D brutál rossz vétel egyébként.) De ők akár megtehetnék. AMD is aki nagy ellenlábasa az intelnek dolgozhatna ezen. 

Gyártói fronton a huawei próálkozott másolni a macbook-ot, matebook néven, nem is "ócó", de legalább a webkamerát elcseszték  durván :D  A lényeg: van törekvés, de egyelőre kevés eredménnyel. És minőségben és koncepcióban a surface család is jópofa, persze az sem éppen az olcsó kategória földi halandónak. De felismerték többen, hogy ez is egy jó irány, de úgy látom nem nagyon van hozzá eszközük. Vagy proca, vagy OS (eladható OS-re gondolok, mert linuxot reszelhetnének rá gond nélkül )

Én látok egy olyan irányt, hogy lehetne csinálni jelenleg arm procás linuxos vasat macbook szintű házzal/felszereltséggel amit egy elitista légkörbe burkolva mint flagship aposztrofálni mert ott úgyis helyből beárazod, hogy réteg termék, és abból lehetne brandet építeni, új irányt is kijelölni. Egy lenovo pl. ilyesmit tudna csinálni.

-42-

Amúgy pont az asusnak vannak egész jó gépei. Vivobook-oknak vannak olyan szériái, amelyik fém fedeles, oled kijelzős tolózáras webcam takarós, thunderbolt4 portos, cserélhető ssd-s, ram bővítős, nagy akkus. Könnyű és vékony. Fekete színben még a mai sima thinkpadek közt is elvegyülhet, a belsejét nézve sem nagyon más, mint egy mai sima thinkpad.

Egy baj van vele: nagyon sok különböző gépük van, kb havonta van másik hardver változat, ami valamiben más belülről. Kívülről pedig nagyon hasonlóak, még a típusnevek is sokszor ugyanazok, csak a részletes model azonosító más. Szóval egyrészt nagyon kell figyelni, hogy melyiket veszed meg, másrészt nincs belőle tartósan készlet, mindig változik. A support is valsz sokkal gyengébb, nem feltétlen javítanak kiadás után bios bugot pár hónappal később már.

Viszont ki lehet fogni nagyon olcsón is hardveresen nagyon jó gépet (néha br 280-340 közt 16GB ramos, 2.8k oledes i5 vagy i7 procis tb4 portos / amd procis, 70Wh akkus...).
PL nekem ebből egy fekete i7es https://www.asus.com/hu/laptops/for-home/vivobook/vivobook-s-14-oled-k3…

kepzeld, 10.5 ota macezek (mert melohelyen valamiert ez preferalt), wsl2-t meg most probaltam otthoni laptopon.

a wsl2 windows integracioja elegge docogos, az igaz (cserebe folyamatos a fejlodes), viszont egy normalis linuxot ad cserebe, nem azt a elwindows-osodott bsd-izet, amit az apple hackelt ossze 2 evtized alatt akkora foshalomma, hogy a windows-t kb. a 10 kornyeken boven beelozte.

amig meg uninstall sincs az OS-ben, addig nem tudom, hogy lehet komolyan venni. amit a docker desktop csinal, az meg a total rohej, hogy sunyiban a hatterben egy VM-ben futtat linuxot, es azon futnak a container-ek, mert az uber advanced macos ennyit tud. hint: wsl2-n nativan fut a docker.

az meg kulon kacagas, mikor mac-re ubuntut pakolva hirtelen erezhetoen gyorsabb lesz az egesz, toredek memoria-felhasznalassal. ebbe megeri beleolni a millio munkaorat, tenyleg /sarcasm

amig meg uninstall sincs az OS-ben, addig nem tudom, hogy lehet komolyan venni

Elképzelésem sincs, hogy ez mit jelent. Finder > Applications > jobb klikk a kérdéses alkalmazáson > Delete. Ebben mi nem tetszik? Bezzeg mennyivel jobb, hogy Windows-on mindenki hozza a saját kis uninstall.exe-jét, vagy szerencsésebb esetben legalább valami szabvány .msi megoldást, vagy uram bocsá' Linuxon a mindenféle tákolmány

Egyszerűen érthetetlen számomra, hogy ebből a mesterhármasból hogy sikerült pont a macOS-féle verziót kiemelni, mint rossz példa.

A legnépszerűbb a CleanMyMac (fizetős), ingyenesek pl. az Onyx és a CCleaner.

Uninstallra szintén ingyenes: https://freemacsoft.net/appcleaner/ A törlendő appot nem a kukába húzom, hanem erre, és megtalálja a hozzá tartozó cache/config/miazmás fájlokat pl. a Library alatt, és egyben tudja törölni.

Ezt a freemacsoftos AppCleaner csak annyit csinál, hogy a rádobott app-hoz tartozó fájlokat a Library/Cache/stb. alatt megkeresi neked és átnézheted ill. törölheted vele. Széles körben ismert és használt utility mac-en (én pl. 2010 óta használom),  nincs háttérben futó komponense, semmi service/launcher/login item/browser plugin, és a review-k azt állítják róla, hogy biztonságos. Kockázata persze mindennek van, de itt szerintem minimális...

Vannak fokozatok. Linuxon package manager teljesen jol megoldja, egyetlen dolog, ami kimarad, az a $HOME. De az tenyleg mindenhol kimarad.

Macos-n ez a 'hatrahagyok mindenfele szart' egeszen extrem mereteket olt, messze megelozve a dozert is. De tudod, meg ez is okes lenne, ha nem ugy allitanak be mind az apple, mind az apple fanboy-ok a macos-t, mint 'the most advanced, user-friendly, blahblah operating system ever'. Ha a macos-t a helyen kezelnek, mint alapvetoen jocskan a linux, de meg a win11 alatti, elmaradott, cpu es memoria-zabalo rendszert, azt mondanam, oke, azt kaptam, amit vartam.

Mit szoptam múltkor, hogy egy régi, elavult 2014es macbookon be legyen kapcsolva osx nélkül telepített winen a hardveres virtualizáció, hogy fusson a docker :D 

(kb mindegy miért kellett, de win alatt még naprakész programok futtathatóak rajta és egyik kollégának kellett egy hurcibálós gép, ha véletlen ügyeletbe esik. Ha jól emlékszem rEFInd boot managerrel sikerült)

A WSL2-nek pont az volt a lényege, hogy rendes virtualizációval futtat linuxot:

WSL 2 is a major overhaul of the underlying architecture and uses virtualization technology and a Linux kernel to enable new features.

https://learn.microsoft.com/en-us/windows/wsl/compare-versions

Hát igen, jobb egyetemeken be kell mutatni, hogy almás cuccod van, mert különben fel sem vesznek... :)

Egy átlag egyetemistának kevés jobb gépet tudok elképzelni, mint mondjuk egy Macbook Air M1. Nem vészesen drága még magyar viszonylatban sem, cserébe simán kibír egy egész napot (értsd: 12 óra) jegyzeteléssel, beadandóírással, stb.

Nem tudom, kinek mikor volt utoljára aktuális a téma (nekem most egy levelező MSc miatt épp igen), de anno nappalis képzésen sem volt triviális megosztozni száz emberrel a ~10 konnektoron az előadóban.

Ezt jelentősebb teljesítménycsökkenés nélkül tudja?

Bődületes a különbség egy átlag 14"-os x86-os 8 - 10 óra körüli üzemidejéhez.

Pont most vettem magamnak egy Acer Swift X-et (~300 ezer, Ryzen 5, GTX 1650), ugyan ez sem üzleti széria, de nagyon kellemesen csalódtam.

Igen. Nézz meg pár LTT videót, az összes lapos ha lerántod madzagról takarékra kapcsol, M-es mac-ek mennek full teljesítményen. Az air gépek tudnak lassulni mert a passzív hűtés miatt túlmelegszenek de amelyikben van venti az szépen tartja folyamatos load alatt is magát. Konkrétan van olyan videó ahol összemérték az üzemidőt, az összes benchmark lement, macbook aksija meg 80%-on volt, dózer laptop meg kb a mérések felénél megadta magát.

Nálam már többször előfordult hogy a második munkanapom felénél szólt a gép hogy szépen lassan kérne egy kis ampert mert elfelejtettem töltőre dugni.

Múlt héten konkrétan elmentem úgy wellnesselni hogy csak a gépet hoztam magammal, töltőjét nem. Ezen nézegettük a környéki dolgokat hova érdemes elmenni, erről olvastam mesét a gyereknek, amikor elaludt a család netezgettem róla, megnéztem néhány yt videót, kommenthuszárkodtam, néhány frissen lőtt fényképet utómunkáztam. Napi 1-2 óra használat volt benne átlag, kényelmesen lehozta, még töltőért se sírt. 

Nekem az nem tetszik, hogy a kb. két éves laptopom az eredeti kb. 8-10 órás üzemidőhöz képest érzésre kb. a felét tudja már csak.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Érzésre vagy valóban? Használtad úgy hogy csutkára töltés után egészen addig amíg meg nem adja magát? 

Nekem is érzésre kevesebb volt (% szerint) de próbaképp eljátszottam egy ilyen teljesen lemerítős kört, 1-2%-on több órát állt mielőtt feladta, utána megint jól mutatta. 

Ma pont kipróbáltam, kényszerűségből olyan helyen ültem le reggel, ahol nem volt konnektor. Éjszaka a szállásomon töltőn volt. Kb. 9-kor indítottam el, Teams call, email, video felvétel nézése, chat, böngészés, szóval tipikus irodai munka, semmi olyasmit nem futtattam, amiről azt feltételezném, hogy sokat kér.

Ebéd előtt már olyan 15% körül volt csak a töltés. Nem vártam meg, hogy 10%-nál átkapcsoljon takarékos üzemmódra, ebéd után volt egy 1 órás call, ahhoz már olyan helyre ültem le, ahol volt konnektor, és töltőre tettem.

Nem próbáltam ki, hogy 10-15%-ot írás után meddig bírja. Majd megnézem ezt is.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A jegyzőkönyv kedvéért tegyük hozzá, hogy az air passzív hűtése akkor korlát ha elkezded megtekerni. Almáék egyértelműen rohangálós office gépnek szánják az air-t, nem arra, hogy azon rendereljünk, az másik kérdés, hogy az is korrekt, csak egy idő után elkezd lassulni a melegedés miatt. Átlag felhasználás mellett nem lesz vele gondja senkinek. Nekem a 13 pro van (sima m1) és még sosem kapcsolt be a ventije, mert az már jobban tekergethető de nekem nincsen rá szükségem. office, levelezés, böngésző, videohívás, zene, vpn/ssh/rdp stb... sima ügy. És ezekre a 8GB ram is elég. (chrome nélkül, de az mindig kerülős főleg laptopon :D )

-42-

A majdnem két év alatt eddig egyszer értem el a thermal throttling korlátot (100fok), amikor teszteltem.
Létezik amúgy "hack" hozzá: hővezető párna szett+csavarhúzó, 10 perc munka és hozza (mérések szerint) azt a hűtést passzívan amit az m1pro ventilátorral - tehát kb sosincs thermal throttle.
 

Gábriel Ákos

Ez így van, nálam pontosan erre van használva, nagyritkán egy kis fénykép/videómókolgatásra, de azok is inkább csak ilyen 5-10 perces montázsok gyártása, teljesen simán veszi az akadályt úgy, hogy 4k60FPS felvételekről beszélünk ami azért egy passzív hűtésű mókásan alacsony fogyasztású ultrabooktól több mint korrekt.

A 8 giga ramot én sem érzem korlátnak, főleg mióta rájöttem hogy a rosetta ami igazából lehet gond forrása. Pl caffeine ha futott akkor a kernel task úgy írta a swapot hogy napi 40-50 giga írást tolt az ssd-re, amióta nem használom ez leesett 5 gigára. 

Activity monitorban érdemes körbenézni és intel cuccokat kivágni/alternatívát keresni rá. 

Nekem konkrétan sikerült kinulláznom az összeset, egyedül a CarbonComponentScannerXPC ugrik be néha (rosetta valamelyik komponense), de el is szokott tűnni egy idő után, illetve swapet se bántja.

Igen, egyetértek, a rosetta-s dolgokat érdemes mellőzni, (nekem gimp még az, amit nem is értek, mert én arra számítottam, hogy pont a nyílt kódú projecktek lesznek az elsők amik dömpingben lesznek m1 supported-ek ) meg az amúgy is laptop gyilkos chrome-ot (opera/safari remek rá) és igazból ennyi. Még a fényerőm is 60% körül van mert kiveri a szememet a szobában, és köszöni ha durván dolgozás van két munkanapos az üzemidő. Ventit még nem is hallottam működni. (bár állítólag amúgy se nagyon hallanám :D ) PS, és videó edit nincsen nálam, legalábbis még nem volt rá szükségem, a két havonta 1 képfeldolgozást gimp-el nem nevezném ilyen feladatnak. 509 pénz volt annó a gép,  (istyle plusz garival és akciós tokkal) erre az összegre azt mondom (főleg látva mit hoz) hogy kiváló ár/érték arányú gép. Egy jobb gépért 500 nem egy kiugró ár.  És ennyi.

-42-

Nem tudom a mai fiatalok hogy nyomják, de nekünk még szűk 20 éve eszünkbe nem jutott volna laptopra jegyzetelni. Ezerszer vizsgálták már, és a tanulásban nagyon sokat segít, hogy kézzel írsz. Előadó szinten ugyanez, a ppts előadás meg a "krétás" között. Van egy-két tárgy, amit lehet vetítéssel tanítani, de azok nem is szóltak soha semmiről.

99-ben kezdtem egyetemre járni, én még papíron jegyzeteltem, laptop nem nagyon volt. Rá 5 évre egyszer benéztem egy elsős előadásra, minden, értsd MINDEN asztalon laptop volt, és

azon jegyzeteltek. Volt néhány elképesztően kreatív srác, aki wacom-mal tolta, nagyon látványos jegyzeteket csinált.

5 évvel később? Hol? Én 2005-ben kezdtem az egyetemet, és többségünk még örült neki hogy a koleszbe el tudta cipelni az asztali gépét. Elvétve volt egy-két laptop, igaz hogy a következő években már nagyon gyorsan terjedtek.

Akinek volt, az gyakran hozta magával, de senkire nem emlékszem, aki ne papírra jegyzetelt volna. Mérésnél más, ott szerintem is van értelme az eredményeket egyből gépre írni, de a napi 12 óra üzemidő szükségletet teljesen irreálisnak látom. Ettől függetlenül alma logó nélküli gépek is el tudnak menni 8-10 órákat, akár többet is.

Én is szeretek kézzel jegyzetelni.

És pont azért vettem SurfaceBook-ot (ahogy mások pl. Remarkable-t), mert a kézzel jegyzetelés megmarad, viszont nem fogy el a papír, lehet javítani, át lehet pakolni dolgokat, ha kiderül, hogy le kéne valamit még oda írni de nem maradt már neki elég hely.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A fiam egy reMarkable2-vel tolja. Jelentősen jobbnak tűnik, mint notival bénázni. Van, hogy a gépet elő sem veszi napokon keresztül bent. Amit jegyzetel az pedig automatikusan elérhető a gépről is (felhő). Ráadásul pdf-re (pl. tananyag) is simán lehet írni.

Folyamatosan jönnek rá a frissítések. Kb. az utolsó három óta bitang jól használható. Előtte sem volt rossz, csak több korlát volt. (Pl. virtuális papírméret max korlátozás, színnel kijelölés hiánya, stb.) Bár ebook olvasónak még mindig nem optimális, mert - ha jól láttam - nem tördeli újra az ebook formátumú könyveket nagyításkor.

De, nem muszáj mindenkinek mindig ugyanazt használnia! :)

Durvább dolgok is mennek ott ennél. Pl. mikor a 3000-es Geforce sorozat megjelent, akkor a hiénák volt hogy nem fizikai terméket árultak, hanem a boltban lefoglalt kártyához az átvételi jogot, adott esetben akár 100kHUF-ért. Csak hogy mindenki értse: bot-al figyelték pl. az Alzát, amikor megjelent egy kártya, lehalászták helyszíni fizetési opcióval. A hwaprón csak az Alza hozzáférést árulták (ez ott kényelmes, mert csak egy rendelési szám). A vevők kifizették neki a pénzt a kódért, majd elmentek az Alzába megvenni a kártyát.

Akkor láttam olyan sellert, akinek prohardver/hwapro moderátori rang volt a neve mellett. Jeleztem nekik, azóta se válaszoltak.

A sztori múlt idejű, de ez azóta bármivel megtörténik ott, amit nagyobb akcióban árulnak, és/vagy hiány van belőle.

Asszem a címsort azért megnézte, van-e jogviszonyom, de ebben sem vagyok már 100%-ig biztos.

Az, hogy be tudsz lépni, viszont normális: nekem volt már olyan, hogy background checkhez onnan kértek valami szutykot. Jó volt, hogy élt az accountom, és nem kellett a TO-ra bemenni. (Ahova viszont kötelező lett volna időpontot foglalni, amit meg csak élő jogviszonnyan lehetett. :))

Az egy dolog, ha a 20 évvel ezelőtti érettségi bizonyítványodról kell kiállíttatnod az intézménnyel egy másodlatot (én is itt tanultam meg, h. nem másoLat hanem másoDlat, bürokrácia nyelve...). Azt őrizzék csak szépen, meg azért van a levéltár is. Kivéve a 2000 előtti nyelvvizsga bizonyítványok ügye ugyebár, azt cseszheted ha a te példányod is megsemmisült ;)

De az h. be tudjak lépni a neptunba 20 év után, és esetleg a jegyeim meg a személyes adataim mind ott legyenek ugyanúgy, mint anno, azért az meredek. Persze nem tudom mit tárolnak itt ténylegesen, nem kerestem elő a régi accountom adatait, fejből meg már hálistennek nem megy.

De az h. be tudjak lépni a neptunba 20 év után, és esetleg a jegyeim meg a személyes adataim mind ott legyenek ugyanúgy, mint anno, azért az meredek.

Továbbra is érdekelne, hogy miért. :)

Megcsinálsz mondjuk egy BSc-t, elmész dolgozni, tíz év múlva elmennél BSc-re. Hoppá, kell egy kreditelfogadási kérelem, csatolva a tanulmányi eredmények, kreditszám, stb. a kérdéses tárgyakról. Elmész a régi egyetemedre, ahol közlik, hogy ezeket az adatokat speciel töröltük, mert személyes adat, meg mittudomén. Mi a következő lépés?

Azt őrizzék csak szépen, meg azért van a levéltár is.

Lehet, hogy félreértettem akkor. Most arról szól a vita, hogy számítógépen vagy papíralapon őrizzük meg ugyanazt az adatokat? Akkor viszont a válasz az, hogy kb. teljesen mindegy. Ha a személyes adataid, meg a tanulmányi adataid ott vannak az egyetemi levéltárban, akkor ennyire erővel a neptunt kiszolgáltó SQL-ben is ott lehet.

Én éppen nagyon örülök neki, bármikor meg tudom nézni az adóazonosítómat (nem vicc, erre szoktam használni :D).

De a tárgyaimat, eredményeimet, meg minden nyűgömet. Aki ezt kérés nélkül törölné, annak törném a kezét, de sajnos előbb-utóbb ott is ütni fog a GDPR.

Még szerencse, hogy a GDPR értelmében jogod van kikérni a kezelt személyes adataidat. Na arra néznének egyet :) Szerintem évekig azon vitatkoznának, hogy a tárolt adatokból mi minősül egyáltalán személyes adatnak.

Hát, ők nem szigetelt vidéki családi házban laknak, nagy belmagassággal. Bedőltek annak a marhaságnak, hogy a rezsicsökkentést itt senki soha nem fogja eltörölni, és nem szigeteltek.
Pár évre vannak a 90. szülinapjuktól, már nehezen költöznének. Ha legalább egy éve mondta volna nekik valaki, hogy akkor volt utoljára rezsicsökkentés (mármint rajtam kívül, valaki a köztévéből is), akkor még lett volna esély szigetelni, vagy valamit korszerűsíteni.

Nagy Péter

hogy a rezsicsökkentést itt senki soha nem fogja eltörölni, és nem szigeteltek.

Tehát, nem elég, hogy buták voltak, még a környezettel sem törődtek. Ha olcsón van, akkor lehet az utcát fűteni. Ugye? Egyébként, senki sem ígérte, hogy mindig ez a kormány lesz, a többi meg azzal kampányolt, hogy eltörlik. Felesleges erre hivatkozni. Magukat okolhatják.

trey @ gépház

Gondolom a rolex meg az audi mögött pontosan látod mind a ~9 millió magyar ember összes fontos dolgát, körülményét, igy aztán joggal itéled meg őket. Az meg külön vicces, hogy meglátsz 1 db városban 1 db bolt előtt álldogálni x darab embert macbookért, és máris következtetni tudsz arra, hogy "mi folyik itt ebbe az inflációba".

Tipikus üres bölcselkedés.

Egymagában ezzel semmi baj nincs. Utálom az Apple ‘arait, nem vennék, de el kell ismernem, hogy 130-170k árengedmény ezen a szinten marha sok. Teljesen megértem, aki ilyet szeretne, az órákat is sorban állt érte. 330k-ért nem drága egy normális laptopért, ha nem Macbook, akkor is drágább szokott lenni egy tényleg jó noti. Ha infláció, ha éhezés, akinek notebook kell, most lecsapott egyre jobb áron.

Egyébként szerintem ebben az a vicc, hogy ezek nem akciós árak, nyugaton ezek normál árak egy Macbookért, csak nálunk van drágítva a kedvezőtlen USD-EUR-HUF átváltás, meg ViktorFA és EU-vám miatt. Most ezeknek a jó részét „engedték el”.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Tehát az 500k-s cuccot adták 330k-ért. Azért ezért had álljon már sorba bárki, aki ilyet venne. Ez EUR-ban sem egy borravaló. :)

A Telex cikkben külön vicces a "valamennyivel olcsóbb". Én lehet valami párhuzamos világban élek, de a 170 000Ft (EUR 435) azért nem csak úgy valamennyi. Ha valakinél kerekítési hiba, akkor szóljon, és segítek a problémában. :)

Már itt is olvasható kommentben, hogy egyébként MM-ban, szintén hivatalos forrásból, 370e-ért is van ugyan ez a gép, szóval nem 170e "csak" 40e a valódi árelőny.

De ha 170e lenne is az engedmény, a vicc nem az, hogy sorban állnak érte, hanem az, hogy ennyien. Nem egy 10-20 ezer Ft-os termékről van szó, amit megvesz gyorsan sok ember, mert mondjuk jópofa és épp mennyivel olcsóbb (én ezt a nagyságrendet gondolom ilyen impulzív vásárlós szintnek). Itt azért csak le kell gombolni 330 ezret... Oké, hogy ez milyen sokkal olcsóbb ezen alkalomból, de az a durva, hogy mennyi embernek van ötletszerűen 330 ezre ilyent venni csak azért, mert most olcsóbb. Mert azt kizártnak tartom, hogy ők mind vettek volna 500e-ért, vagy akár 370e-ért, csak kapóra jött a nyitási akció és ezért 1-2 hetet vártak vagy ennyivel előre hozták a vásárlást...

Az a 370 amúgy 380 a weboldal szerint, ha az az M1-es valóban tökugyanaz a konfig, de tapasztalatom szerint Apple cuccokban hivatalos forgalmazóknál nagyon kicsi árbeli különbség szokott lenni.

Internet van, hamar híre megy a jó biznisznek, ebben szerintem semmi sincsen. Azért Bp és környéke szűk 3 milliós, és simán összejön azért ennyi vásárlóerő, még akkor is, ha az amúgy 50 vagy 170k-val drágabbat is meg tudnák venni.

Nem az első komment ahol ez felmerült.

 

Én pontosan így veszek laptopot, telefont. HA csak nem lesz teljesen használhatatlan az előd, akkor betervezem egy ponton, hogy itt újra van szükség és akkor veszem meg, ha épp úgy állnak a csillagok, hogy megéri. Új telefont fél évig terveztem, míg nem jött egy számomra hihetetlen jó akció a BlackFriday-n, megláttam, instant rendeltem. Laptop ugyanez, '19-ben elkezdtem használt gépet keresni, '20-ban a Covid hazai berobbanása előtti napon reggel rátaláltam a tökéletes masinára, este már a kezemben volt.

 

Nincs ezzel semmi gond, ha valakinek nem folyik a keze közül a pénz, nem kell rögtön akkor vásárolni amikor ilyen vagy olyan okból megteheti, lehet azt halasztani akár hónapokkal. Emellett azthiszem ez az akciófigyelgetés is egy fajta furcsa hobbi, én kézzelfogható használati cikkeken túl VPS-t, dedikált szervert is csak így veszek. BlackFriday, 0-s setup fee, igazi mágnesek, hogy a kinézett szolgáltatónak adjak egy esélyt. Így van az OVH-nál a Kimsufi range-jükből egy E3-1245 V2, 32 G RAM 2*800 GB SSD konfigom kevesebb mint 20 Euróért. Nyár elején tönkrement a háziszerver, átmenetileg egy VPS-sel bohóckodtam (torrenten kívül mindent meg tudtam rajta oldani). Beterveztem, hogy lesz új home server, de addig halogattam, hogy végül ez lett. Van persze pár kompromisszuma, a legfőbb, hogy nem itt üzemel tőlem pár méterre, ezért a hálózati kapcsolata is külföldi peering-es, cserébe nem kell egy ilyen teljesítmény áramszámlájával törődni, alkatrészekkel foglalkozni. Használom és ha lesz jobb, vagy már nem kell, lemondom vagy inkább áttransfer-elem valakinek, révén elég jó, de limitált konfiguráció. Ehhez persze kell egy beállítottság, a környezetemben szinte mindenki az eredeti áron veszi a kézzelfogható termékeket és szolgáltatásokat, mert általában minden is tegnapra kell, holott szerintem a dolgok 80%-ával lehet tervezni.

A lényeg, hogy számomra úgy érzem, jó deal-eket kötök, persze a külső szemlélőnek impulzusvásárlás mert nem vergődtem rajta hetekig-hónapokig, viszont én tudom tervezni a kiadásaimat.

TheAdam

értetlen vagy? hivatalos apple storeok előtt nagyon régen nincs már ilyen. az istyle egy partner. a géphez pedig sorban állás nélkül is hozzá lehetett volna jutni aznap is. viszont ilyen akcióban csak ott a helyszínen. az, hogy több ezer komment születik amiatt mert valakik vettek 329 ezer forintért egy laptopot baszdmeg, az mutatja igazán, hogy mekkora a szegénység itthon. a fejekben és a tárcákban is. 

a postán nagyon sok fideszes honfitársadat szoktam látni sorban állni. arról nem nyitunk topicot hogy ők milyen ostoba szarok pedig már be lehet fizetni online is? mindennap szörnyűlködhetnénk hogy JÁJDEHÁTSORBANÁLLNAKGECILOLLLLLLLLLLLLLLLLLLOLOLLOLOOLLD:d:d:s:dsa:d:aa:da

Itt a kisker árrés az elgondolkodtató, lehetne ezt mindig ennyiért adni...

sudo mount -o ro /hup.hu

Ertem en, hogy draga dologrol van szo es valsag van es megis van-e penzunk erre a magyaroknak.

De azert a 21 meg 34%-al olcsobb arat ne nevezzuk mar "valamennyivel olcsobb"-nak, nyilvan erre odamegy aki megtehetne egyebkent is, meg az is aki eddig csak szeretett volna de rendes aron mar sok lenne neki, igy viszont belefer es az is aki eddig nem is ilyet akart venni de azt latja, hogy annyiert akkor inkabb ezt veszi mert masik gyarto hasonlo kepessegu termeketol olcsobb akar.

Az ilyen akció annak a jele, hogy az elmúlt hónapokban nem volt a kereslet a korábbi évek szintjén, - vagy a karácsonyi forgalom nem hozott a legyártott és értékesíteni kívánt termékekre elegendő fizetőképes keresletet, azaz valahol "lefagytak" a raktárkészletek. (Próbálják még a válság kiterjedése előtt "lefogni" a tartalékolt pénzeket...)

en meg azt nem ertem, hogy hogyan tud ennyire nyilni az ollo.

Ertem ezalatt: normalis kepernyo, touchpad, es ertelmezheto 1+nap akkuido.

A tobbi laptopgyartonak eloveszed a 2008-as termeket es a mostaniat, es mar megy is a flame hogy melyik a jobb....

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A T480-as az tobb, mint 5 eves laptop.

Annak a mostani parja a Thinkpad T14 gen3, 16gb rammal

900eFt:

https://www.emag.hu/lenovo-thinkpad-t14-gen-3-laptop-intel-core-i5-1240…

 

Ha a ket gepet egymas melle tenned, nem latnal olyan kulonbseget, amiert erdemes lenne majd 1Mft-ot letenni az asztalra.

Szerintem a mostani kepernyoje is kritikan aluli, szinhelyesseg nulla, kulteren nem tudnad hasznalni.

Az akksi ido szanalom lehet, a touchpad meg gondolom ugyanolyan gagyi. Valaki cafoljon!

 

Megis kernek erte majd 1Mft-ot.

 

Nyilik az ollo na. Az egyik oldalon latod a technikai fejlodest, a masik oldalon meg az egy helyben topogast.

 

Mondom ezt T580 tulajkent. Es ismerem az apple hernyo, gerinctelen hozzaallasat az ewaste dolgokhoz. (pl. beperli a hulladekhasznositot amikor kepernyot es touchpadet vett ki a gepbol, mert nem daralta rogton le. Nem biztosit legalisan megszerzett (selejtezett) gepekhez recovery lehetoseget).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A valamennyire is használható laptopok árai az utóbbi években nem csak az Apple termékeinél emelkedtek meg drasztikusan, borítékolható, hogy nemsokára lesznek hasonló akciók szinte minden számtech. és tömeg-termékre. (Mert eladni jobb előbb olcsóbban, mint esetleg egy világháborút követően sehogyan.)

Kezembe került a CHIP magazin régebbi, 2020/06-os(!) száma, grafikus munkára alkalmas PC-s laptopokat "szedték sorra". (Nem tudom akkor éppen milyen volt a forint árfolyama..)

Apple MacBook Pro 16-al indít, 1.110.000,-Ft, a legtöbb gép 800-900 ezer Ft. körül, és egy van a 10-ből ami a legolcsóbb 625 ezer.

(Ehhez képest az AIR mostani akciózott ára igazán baráti. És az Apple grafikusra, - legalább is videó vágásra, - jó szokott lenni. Ez megmagyarázza a sorban állást.)

nincs Air-em, de videó vágásra szerintem vélhetőleg a 8 GB már kevés, legalábbis nem teljesen műkedvelő szinten, az összes "apple-s" ismerősömnek legalább 16 van, nekem nem Apple címkés laptopomban még több,

őszintén bevallom, hogy mikor tegnap olvastam a hírt, akkor egyből rámentem az istyle oldalára, hogy hátha "itt az alkalom", mert az M-es processzorok "hasítanak", de láttam, hogy csak a 8GB-osokra van a kedvezmény, az meg mint más is írta máshol sem sokkal drágább, mint az itteni akciós ár (legalábbis a 2020-as M1-esé), meg ugye van az ismert "probléma" a 256 GB-os SSD-s gépekkel (a nagyobbakhoz képest "jóval" lassabb), és ha jól láttam az akciósok mindegyikében ilyen volt,

azt mondjuk nem értem, hogyha online is meg lehetett rendelni, akkor miért volt érdemes sorba állni érte, vagy én értettem félre valamit, és csak az üzletben való vásárlásra volt a kedvezmény?
az oldalon is az akciós árak voltak feltüntetve, lehet, hogy figyelmetlen voltam, de semmi nem utalt rá, hogy ne rendelhetném meg úgy, hogy kiszállítsák, vagy később az üzletben átvegyem, bár: "Az előjegyzés visszaigazolása nem minősül ajánlattételnek, ennek megfelelően egyik félnél sem jelent kötelezettségvállalást, azt bármelyik fél lemondhatja. Az ár tájékoztató jellegű, az előjegyzés leadásakor érvényes gyártói árakon alapul, az árváltoztatás jogát fenntartjuk. A beérkező termék ára és specifikációja változhat, annak elfogadásáról a vevő külön nyilatkozik."

Pontosan erről van szó. Ez egy teljesen jó alapgép átlagos, normális használatra. Simán odaadnám például egy diáknak, kényelmesen elfér a táskájában, kibírja egész nap, lényegében minden

egyetemi bonyolultságú feladatot meg tud csinálni videóvágástól kezdve a dokumentum szerkesztésen át a programozásig vagy modellezésig. Kicsi, könnyű, gyors, nem melegszik, stabilan fut,

nagyon jó minőségű a kijelzője. Ennyi pénzért best buy.

mikor vitték fel 499-re? :D MM-ben 379

Ja, azért is írom, hogy ezek normál árak, nem akciósak.

Az különösen tetszett, hogy a filmező Apple Watch-csal nézte az időt, mi mással, gondolom a videót is iPhone-nal vette fel, mert szentségtörés lenne egy Apple Store-ban androidos telót elővenni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az gond, ha nekem apple még ingyen sem kéne?

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Én meg nem nézek tévét, csak ha valami vendég miatt be kell kapcsolni, de akkor is legfeljebb valami operát a Discovery-n.

Komolyra fordítva a szót, ha nem kell egy 400k-ért árult eszköz ingyen, amit a feléért meghirdetve aznap el tudsz passzolni valakinek, akkor igen, az gond. Ha ilyen akció lenne, én kérném a tiédet is. :)

Nem hiteles. Aki iPhone 5-ért áll sorban, az nem könyvet olvas közben, hanem a 4-eset nyomkodja, powerbankokkal. A többi az lehet stimmel, szerintem lesz egy pont, ahol sátrazni is fognak egyszer.

Egyébként meg ez az egész sorban állás az Apple szégyene. Legyen valami online előrendelés, aztán kiküldik a készülékeket a rendelési áron, mikor tudják, vagy időpontra át lehet venni. Felesleges ezért ma már szerencsétleneket sorba állítani, hogy ott csövezzenek, mint a jegyrendszerben. Erről az Apple azt hiszi, hogy menő, meg jó reklám, közben meg csak gáz.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

a sátrazáson már rég túl vannak: https://www.google.com/search?q=apple+iphone+camping+before+store&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwim0OXt1_z8AhXnlIsKHWfqD6gQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1721&bih=927&dpr=1.5

szerkesztés: az egyik link szerint az Apple hivatalosan "nem örül" ennek...

Hát, egy valódi márkabolt/showroom nyitási akcióját elég érdekes marketing stratégia lenne teljesen online és futárral bonyolítani...

Az Apple meg az iStyle szerintem senkitől sem kérte, hogy álljanak sorban. Az emberek ilyenek, hogy képesek sorban állni bármiért, amit jóval olcsóbbnak hisznek, mint az általuk ismert ár. Ez igaz akkor is, ha az adott cuccra semmi szükségük, sok embernek akkor is kell, mert olcsóbb, nem akar "lemaradni a lehetőségről".

Magyarországon mondjuk azt sem tartom teljesen kizártnak, hogy többen (sokan) azért álltak sorban, hogy aztán haszonnal túladjanak a kütyün kibontás nélkül...

Mondjuk az érdekelne, hogy aki beállt a sor végére a pláza túlvégén, mint ahol a bolt van, az tényleg azt hitte, hogy több száz darab készülék áll bent toronyba rakva, hogy neki is jusson száz akárhanyadikként?

szolgálatban lévő rendőrök nem szállíthatnak civil személyeket.

Oszt mikor viszik be a dzsipót a hátsó ülésen, az nem szállítása civil személynek szolgálat közben?

 

Windows 95 25éves lett:

https://computerworld.hu/tech/tech-tortenelem-ma-25-eves-a-windows-95-2…

jó nagy gagyi lett a CW is. Idejét se tudom mikor olvastam utóljára. Ebben a cikkben is olyan ostobaságokat leír a szerző, amire a laikusok is forgatnák már a szemüket, a szakmabeli meg csak a fejét fogná

Szerkesztve: 2023. 02. 04., szo – 21:04

En amikor talaltam egy tok jo kis laptopot, szomoruan ugy dontottem, hogy nem veszem meg, mert tul draga. Aztan par nappal kesobb szembejott ugyanaz a laptop tobb mint 150 ezer forinttal olcsobban mint ujracsomagolt termek. Allati gyorsan vallasos lettem, hiszen ez isteni beavatkozas, ez nyilvanvalo, es hat ki vagyok en, hogy megkerdojelezzem isten akaratat? Ugyhogy megvettem, mert ez egy ilyen urugyet kar lett volna elpocsekolni. Azota orom van es boldogsag. Szerintem aki sorba allt azert az Alma cuccert, az valami hasonlot hazudott maganak, mint en. Csak en jobban jartam, mert nem Alma cuccot vettem, hanem rendes szamitogepet. :-)

Aha. Gyerek a mekkbúkját már vagy 3x vitte szervízbe. Tök jó minőség. Kezd elfáradni a zsanérnál az anyag is mellesleg, bár az már 1-2 éve is ilyen gyanúsan nézett ki. Marha jó. A kijelző körüli gumi meg foszlik elfele.

Az ~3 éves hp elitebook foskupacomban max a venti kezdett el hangosodni, ki kell majd takarítanom, és újrapasztáznom.

hat akkor en lehet a gyerek kezere neznek ra, mert a studioban meg hasznalunk 2007-es macbook prot is. a daily driverem egy ~7 eves mbp, ami hibatlan (nem kellett a ventit se takaritani meg pasztazni). 2002-3 ota hasznalok macet es ez a negyedik daily driver gepem. neked hanyadik hp-d a husz ev alatt?

Ez nagyon félrement. Még ha esetleg a mechanika meg az elektronika nem is kopna ki, az Apple majd megoldja neked szoftverből. Bár MBP fronton jobb a helyzet, mit kezdesz egy unsupported iphone-al, ipad-el? Még egy böngészőt sem lehet rá telepíteni.

Egy normális x86 laptopra bármilyen rendes operációs rendszert fel tudsz tenni, nem leszel kizárva a frissítésekből.

Nem olyan régen még a cserélhető proci sem volt tabu a laptopokban, és a cserélhető memória, SSD ma is mainstreamnek számít. Dell gépembe utólag tudtam 3rd party LTE modult is szerelni, wifi modult cserélni, stb.

De vegyetek nyugodtan Apple-t, ha nektek az tetszik. Csak azt ne állítsuk már, hogy az Apple fogja majd a Földet megmenteni a szupertartós "prémium kategóriás" szutykaival.

Apropó, prémium kategória: az megvan, hogy egy prémium kategóriás autónak az első tulajt kell kibírnia, egy mainstream-nek meg 15 évet? Na pont ez van az apple cuccokkal is.

en nem beszeltem kornyezetvedelemrol. amennyiben a kornyezetet akarod vedeni, akkor rossz szakmaban mozogsz.

en minden apple cuccomnak az elso es utolso tulaja vagyok egyben. altalaban addig hasznalom oket amig teljesen atomjaira nem esnek, vagy mar teljesen hasznalhatatlanok. de mint mar irtam a studioban hasznalunk egy 2007-es macbook pro 17-et (ableton), illetve most jutott eszembe hogy meg van egy ipad mini 1 is hasznalatban - mondjuk utobbi eleg hardcore setupban mert egy commodore 64-es messiah kartyat vezerel (wifi-s) midin keresztul (https://apps.apple.com/us/app/monosynth-controller-for-mssiah/id5357436…).

egyebkent nagyon taposak az apple hardwarek, egy cucc volt amit nem fizikailag nyirtam ki, egy macbook pro 15 ami bga-paraval megdoglott (ketszer).

de ezen kivul:
- az ibookomat konkretan kettetortem (jo kis muanyag hazas) -> mukodott meg utana masfel evig majd egy ujabb csattanast nem birt mar el szegeny.
- az iphone 4-em downhill kozben 40-50 km/h kozott harmat is pattant a sziklakon. mukdott meg utana egy evig.
- az iphone 5S-em  az annyit kapott hogy felsorolni is durva, bringas balesetek tomkelege, majd atmentem rajta kocsival, de a kegyelemdofes az volt amikor a kocsiajtot rabasztam, akkor ugy meghajlott szerencsetlen hogy mar nem volt szivem tovabb kinozni.
- az iphone se-m eloszor romma tortem bringazas kozben majd beugrottam vele egy medencebe. ezutan meg egy honapig mukdott.

ja es mindezeket tok nelkul, szoval van bennuk kraft.

Ezen az "egyesített memórián" röhögök, amióta az M1 megjelent. Persze a rajongók ezt is beszopják, mert azt hiszik, hogy az Apple megint valami földönkívüli szupertechnikát alkalmaz.

Utoljára talán az OS/2 Warpnál volt ez a marketing duma, hogy itt már nincs memória korlát.

Csak az utolsó mondatothoz: Az OS/2 Wrap tudott futtatni win32 apival 8M (igen akkor megy ennyi) memoriaigenyu sw-t akár játékot, 4M fizikai ramm-al (akadásmentes!) míg a Win 95 nem. Imádtam az OS2-t. :)

Szijártó Zoltán
Aki tud az alkot, aki nem tud az csak szövegel.

megneznem mennyire marad produktiv 10 evesen a laptopod.

Az én 12 éves laptopjaim rendesen működnek. Az egyiket a fiam használja, a másikat én szoktam időnként, de már nem mindennap. 2 éve, 10 évesen, még napi használatban volt munka és hobbi célra.

nyugodtan ringasd magad abba a hitbe hogy ami olcsobb az jobb is

Már hogy minél olcsóbb és jobb? Azt nem mondta, hogy a Macbook Air-nél olcsóbb a laptopja.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az elozo rendes, munkara is hasznalt laptopom tobb mint 10 evet szolgalt ki.

Asus K93, 16GB mwmoria, i7 proci, 18.4 collos bazi kepernyo, es 4 darab SATA csatlakozo a notebookon belul. Egy bivaly munkagep, amit 300 ezer forintert vettem ujonnan boltbol, es ami 10 evig nem igazan avult a RAM bovites, vinyo/SSD cserek, es a belso RAID fejleszhetoseg miatt.

Egy 10 eves, beforrasztott tarterulettel rendelkezo Alma gep nem hiszem, hogy idotallobb egy szabadon, vagy legalabbis szabadabban bovitheto gepnel. De legalabb dragabb, az is valami. :-)

Szerkesztve: 2023. 02. 05., v – 01:48

Szegénység:)

Ezeknek a nyomorultaknak jó része (kivétel aki magának vásárolt mert jó akciónak találta) a hardveraprora már tolja fel szép haszonnal az árut. Hányinger emberek :/

Barmelyik nagy boltba vett Apple termek garnaciajat Apple fele toljak. Jellemzoen kereskedok szeretnek adot elkerulni, nagyok sokat, kicsik keveset :) 

Aki hasonlo akciokat rendszeresen uzi (Pl Lidl), siman ad nevreszolo 0 afas KATAs szamlat, es be is fizeti az idetartozo adot is. Kar elvarni azoktol, akik most benne voltak, hogy rogton alapitson kft 2 gep eladasa miatt. 

jogszabalyi garit kapsz mindenkepp. az apple vilaggarancianak koszonhetoen gyakorlatilag tokmindegy hol vagy kapsz egy ev garit (nem kernek szamlat meg ilyen faszsagokat), az applecaret - kiterjesztett 3 ev garit - meg osszeklikkelheted magadnak 60 napon belul (ez raadasul asszem nem vasarlastol hanem elso aktivalastol indul)

persze tippelgetni meg suletlensegeket terjeszteni ettol fuggetlenul jogodban all

és akkor majd ezekről a cuccokról posztolgatnak, hogy milyen szar az élet... aha...

[Falu.Me]==>[-][][X]

Azért ha kiszámoljátok, nem rosz biznisz pár óra sorban állásért ennyit keresni. SPeciel ha veszel mondjuk 10-et, és eladod őket rögtön, az sima 1M haszon.

Az szamit, hogy megjelenik +1 cikk, amiben megemlitik a boltot. Sot, ha jol fogalmaztak meg a szoveget, akkor szepen osszekapcsolod a nevuket a megizhatosaggal, biztonsagos vasarlassal, professzionalizmussal es szakertelemmel stb. Ez leulepszik, elfelejted, de a kapcsolat beeg, es sokaig megmarad. Ha jol epitik a brandet 30-40 evig, eljuthatnak a Venusz etolaj magassagaiba...

A celkozonseguk, nem az, aki a kora miatt a banert/narancsert sorbanallasra asszocial, es emiatt elriad. Sokkal inkabb az, aki a dizsi elott is eloszeretettel varakozik heti rendszeresseggel.

Ez nem akkor lenne hír, ha az lenne, hogy 'az öntudatos magyarok büszkeségből kevesebbet vásárolnak árleszállítás idején'?

Én azért egy 10 milliós országban nem vonnék le messzemenő következtetést 300 ember sorban állásából :)

-42-

Nem értem ezeket a telexes újságírókat. Időnként kidugják a fejüket a kis odújkból, és rácsodálkoznak a világ dolgaira. Az összes nagy tech cég ezt csinálja:

- Amikor új termék van, nagy csinnadrattával és magas árral eladják az első lelkes rajongóknak.

- Ha megy ezen az áron, akkor nem csökkentenek, hanem nyomják a magas árat. Sőt, ha van rá bármilyen indok, még emelnek is.

- Ha nem megy ezen az áron, akkor egy-egy rövid akcióval szondázzák a piacot, hogy csak a magas ár-e az egyedüli akadálya az eladások felpörgetésének.

- Ha kiderül, hogy olcsóbban megy a termék, akkor keresnek rá ürügyet, hogy miért lehet mostantól olcsóbban megvenni. Pélául kijön egy új változat, de az előzőt is gyártásban tartják, nyomott áron.

- Ha olcsóbban sem kell a kutyának sem, akkor csapnak még egy nagy akciót, és megpróbálják kifuttatni a beragadt készleteket.

Magarországon az árfolyamváltozások, a romló forint különösen alávágott az amúgy is magas árú termékeknek, így a Macnek is. Oké, hogy nem a magyar piacból él az Apple, de a helyi disztribútoroknak kínos, ha az eladási számok látványosan csökkennek. Nem tudom, mennyi a kisker árrés a laptopokon, de gyanítom, hogy ilyen mértékű árengdményhez az Apple is hozzá kell tegye a magáét.

Belefutottál a klasszikus trey-világlátási problémába: a világot úgy szokta lemodellezni hogy önkényesen minél kevesebb és minél nagyobb halmazba dobálja az embereket (balosok, pestiek, apple fanboyok, egyetemisták, ...). Az nem számit, hogy hány %-ban téved, a lényeg hogy tudjon valami okosnak tűnőt mondani. Az emberek valójában eléggé különböznek, de az most mindegy.

Igy igyekszik megérteni a világot, nincs ezzel gond, csak hát mások néha nem értik.

Azt nem értem, hogy a történetben ki itt a ballib, és kinek (volt?) szövetségese a Telex? Végigolvasva a kommenteket erre képtelen vagyok rájönni. Különösen annak fényében, hogy a kommentemből is idézett, miszerint nem értem a telexeseket.

Akkor most én lennék a ballib, akinek szövetségese volt a Telex? Ez így hogy?

"A magyarok" - a Telex ezt mindig negatívan használja, ha enélkül nem lenne egyértelmű, hogy ők nem azok, hanem valami öntelt idegenszívű népség.

Két nagynak tartott magyar költő művei:

https://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/petofi/magy…

https://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/ady/ugar.htm

Hint: én úgy vélem nem attól lesz valaki nagy hazafi, hogy nincs benne önkritika, sőt. Úgyhogy máris elnézést kérek, hogy a Petőfit és Ady-t bármilyen hasonlatban alkalmaztam a Telex-el..

Csak átfutottam ezt az egészet, de úgy veszem észre hogy kifelejtitek a lényeget: ha tényleg ~100 ezres nagyságrendű kedvezmény volt, akkor ezeket nem maguknak vették az emberek, hanem repült mind a jófogás/marketplace/random-mac-adokevszek csoportba, fórumba. Előjött a hétköznapi magyar ügyeskedő gógyi.

Régi vicc új köntösben:

- Asszony! Lement a Macbook Air ára!

- Ne mondd! Hol, az Árkádban?

- Nem, a kocsmában a torkomon...