Mi a különbség a hamu, a hamu- és az ipari porszívók között?

A hamuporszívók fele annyiba se kerülnek mint a legolcsóbb ipari porszívók. Első blikkre kb. ugyanazok, nagy hepaszűrő tetején motorral. Mégis a hamuporszívókra rá van írva, hogy nem lehet velük cementport szívni. Miért?

 

szerk: cím javítva

szerk2: közkívánatra cím részben visszajavítva :)

Hozzászólások

A hamuporszívók fele annyiba se kerülnek mint a legolcsóbb ipari porszívók. Első blikkre kb. ugyanazok, nagy hepaszűrő tetején motorral.

Messziről minden porszívó ugyanúgy néz ki, vannak szűrők, egy ventilátor meg a motor... a különbség a szűrési megoldás, a hamuporszívók szűrőrendszere hamura van kitalálva, az ipari porszívóké meg leginkább porra, faforgácsra vagy nedves-vizes dolgokra. Ezen túl a hamuporszívó csöve és tartálya többnyire fémből van, hogy ne olvadjon szét, ha mégis sikerül izzó parazsat beszippantani.

Mégis a hamuporszívókra rá van írva, hogy nem lehet velük cementport szívni. Miért?

A cementpor túl apró szemű, átmegy a szűrőkön. A toner is, azt se célszerű porszívózni, mert szétfújja az egész szobában... :D

Szerkesztve: 2023. 02. 05., v – 18:22

gondolom a hamuhoz nem kell olyan eros motor, mivel az nem nehez es nem is nagy darabos, mig egy iparival a tort betont, tegla tormeleket is be tudod porszivni.

[...] a *hamu- és az ipari porszívó között. =)

A hamu az valaminek az elégetése után kapott, jellemzően porszerű maradványa - az ipari porszívó meg egy ipari felhasználásra tervezett/méretezett gépi berendezés.

Szerkesztve: 2023. 02. 05., v – 23:07

Atomtámadás után semmi. :D

Elrontottad a játékunkat, mert kijavítottad a címet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

továbbra sem tudjuk miért nem lehet hamuporszívóval cementet is szívni

A cement esetében 90 mikronról beszélünk

A CEM I 42,5N - teljesen átlagos - cementpor esetén bőven van 3 um alatti méretben is szemcse, ~20 százalék, az ultrafinom cement esetén ez ~40 százalék. Minél nagyobb a cm2/g értéke a cementnek, annál finomabb pora van. Mindegyik cementpor tartalmaz 500 nm alatti szemcséket is.

Köszi a kiegészítést, a szitás módszert ismertem, ott ezt kell tudja _legalább_ a cement, ha jól emlékszem.
Amit írsz, abból az derül ki számomra, hogy szűrővel nem igazán lehet jól megfogni a cementet :-( Mondjuk én azzal tennék egy próbát, hogy száraz-nedves porszívó tartályának az aljára kevés víz, illetve a szűrő köré egy nedves textilzsák, amit persze sűrűn kellene tisztogatni, de jó esélye van annak, hogy többet megfog a finom porból is így. De ez csak ötletelés...

Szerkesztve: 2023. 02. 06., h – 00:56

Ha cementpor alatt csiszológépek használata során képzödő por elszivására gondolsz, a legolcsóbb 800W körüli hamuporszivók teljesitménye erre kevés.
A drágább 2000W körüliek pedig annyiba kerülnek, mint a belépő "ipari jellegű" porszivók (Karcher K-széria).