DIGI feltöltési sebesség, főleg külföldre

Sziasztok!

 

Akinek van Hetzner, OVH, netcup, Contabo, DigitalOcean vagy más szolgáltatótól valamilyen VPS-e, dedikált szervere, lehetőleg 200 vagy több Mbps sebességű hálózattal, azokhoz szólna a kérdésem.

 

Az írt szolgáltatók bármelyikével tesztelek, viszonylag jó letöltési sebességeket érek el iperf3-mal, 50--60--70 MBps-okat ami egészen jónak mondható egy szálon. A problémám viszont, hogy a feltöltési irányom siralmas. Akár közvetlen iperf, akár SSH (rsync, scp, sftp), akár WireGuard VPN, mindig ott áll meg a dolog, hogy 6--8 MBps-nél megáll a feltöltési sebesség. Ha tesztelem a szerver oldalon, a DIGI speedtest szerverein az Ookla CLI-vel bőven kijönnek ennél nagyobb sebességek, netcup-nál felfelé és lefelé is megvan a 2000 Mbps. Ezek alapján én valami hibára gyanakszom, hogy mindig, a nap minden szakaszában ilyen kicsi sebességeket érek el. A kérdés, érint ez másokat is? Ha igen akkor nem keresgélem tovább a hibát, ha viszont egyéni a gond (bár már két éve fennáll, volt pár routercsere, OS reinstall), akkor még talán van remény :D

 

Köszi!

Hozzászólások

MBps vagy Mbps? Nem mindegy… A 2000 Mbps hogy megy bármilyen irányba, amikor a Digi csak névleges 1000/300 Mbps-t (700/210) ad?

(Egyébként most megnéztem, jelen pillanatban Google US-West2 [Los Angeles] felé 13 MBps [104 Mbps].)

A netcup-nál 2,5 Gbps-os hálózati portot adnak és azon 2000/2000 stabilan jön a DIGI mérő szerverére, tehát több szálon képes erre a kapcsolat a két szolgáltató közt. Viszont akkor amit írsz, az alapján neked is valahol itt van a teteje ahol nekem (100 Mbps körül), tehát globálisan lehet ez ilyen a DIGI-nél. Akkor nem nyomozgatom, hogy esetleg valami MikroTik dolog lehet-e a probléma oka.

TheAdam

Azért nézelődj, mert az én mérésem inkább a GCS egy szálon innen elérhető Los Angeles-i sebességére példa, ha speedtesttel nézem (nem lőttem le semmilyen egyéb forgalmat a háttérben közben nálam szól a Spotify, asszony Netflixet néz a tévén, lóg az itthoni hálón 4 telefon és az asztali gépem), a Contabonál elérek 237 Mbps-t: https://www.speedtest.net/result/14292778868

Egy jó hete kötöttek át az optikai hálózatukra, azóta nálam is kinlódás a külföldi feltöltés.Ez korábban nem ilyen volt.

Akkor nem egyedi. Most pluszban még azzal is szórakoztat, hogy IPv6-on OVH irányba packet loss is van:D

b10up | 2023. 02. 03., p – 12:27 )

A Hetzner-nél egyértelműen Deutsche Telekom probléma van, ahogy az rendszeresen elő jön és jelenleg is számos más irányba (Contabo) tapasztalható, emiatt van, hogy Telekom hálóból este elég sok külföldi irány köhög. A Cloudflare miatt vagy három hétig használhatatlan volt a Discord is, emiatt a CF felé menő peering-gel csináltak valamit a népharag hatására, de a többi külföldi irány este ugyanúgy nem az igazi.

TheAdam

Szerkesztve: 2023. 02. 03., p – 12:32

Nálunk nagyon rosszak a digi optikás tapasztalatok, de a hetznerrel is vannak bajok.

Digi a gigabitet (940/320 Mbit/s) az első pesti tesztszerverig tudja nálunk, utána 200-400MBit/s lefelé, fel kb 150. Országhatáron kívülre ez a szám kb a fele. 

Hetzner az külön érdekesség, esti órákra annyira hajlamos a magyarországi iránya eltömődni, hogy amit nappal még telekom optikáról kimérek gigabitet, az estére drasztikusan leromlik, átlag 100MBit/s alá, de a negatív rekord eddig 2(!)Mbit/s le és 40 Mbit/s fel. 

Céges digin konkrétan úgy netezek, hogy az otthoni T-s optikán keresztül zavarom a forgalmam, és még ígyis fürgébb, mint a digi saját külföldi iránya.