ReviOS: Windows lite

Ismeri, használja valaki? Milyenek a tapasztalatok? 

https://www.revi.cc/about

Hozzászólások

Esetleg pár szót irhatnál róla, mert van kb. egy discord meg mindenféle linkmonetizálókon áttolt mega download aztán kalap kabát.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Szerkesztve: 2023. 01. 22., v – 20:40

Körülbelül az Enterprise LTSC 2019-nek felel meg. Eltávolítva az összes nyomkövetésre használt app.(?!)

Az LTSC 2019 újabb verzió, a megjelenése előtt csak a ReviOS tette lehetővé néhány "haladó" program futtatását,

például: ASUS Armoury Crate, 2022-ben dobták a 2019 előtti windows 10 támogatást.

LTSC 2019 óta szerintem már annyira nem létszükséglet....

Egyébként baj nem volt vele...

Baj azért lenne vele elvi síkon is:
1) A MS hátsón fogja billenteni őket előbb-utóbb.
2) Nem ellenőrizhető, hogy rosszindulatú kódot raktak-e bele. Azt mondják nem, csak kivettek, de ezt bemondásra kell elhinni.
3) Tegyük fel nem tettek bele tényleg semmit, csak kivettek, de akkor meg az a probléma merül fel, hogy később valami fontos app azért nem fog menni, mert hiányzik neki az egyik eltávolított Windows-komponens.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nekem XP idején az nLite tetszett, és legalább te generáltad a telepítőt, de már ott is, talán az első pont kivételével és kicsit a másodikkal is, de a többi probléma előjött. Ugyan a Windows elég rugalmas lenne, de ott az a mérhetetlen függőséghalmaz, amit részben kompatibilitás miatt húz magával, de célfeladatokhoz jól lehetne gyúrni.

Olyan volt Win98-nál is, pl. 98lite (vitte a 98SE-t, és ME-t is), meg NTLite (Win7-11-re). Plusz vannak Win10-11-ből nem hivatalos scriptek, amik kiszednek sallangokat a rendszerből, ezek annyiból megbízhatók, hogy át tudja nézni őket az ember, meg bele semmit nem tesznek a rendszerbe, de cserében kockázatosak továbbra is, hogy a kigyomlált komponensek melyik alkalmazásnak fognak hiányozni. Teljesen orosz rulett. Ezzel a MS kezdeni nem tud semmit, egy scriptet meg 3rd party lite toolt nem foghat meg jogilag, viszont ha valaki komplett lemezképet terjeszt, aminek a használatával megszegi a licencet, meg az emberek buherált telepítéseket húznak fel vele tömegesen, azért nagyon morcik lesznek.

Pl. Linuxból is ott van a brazil LinuxFx disztró (ez egyfajta Win10-11 klónnak kinéző disztró, kompletten Edge-dzsel, Visual Studo Code-dal, VB-klón Gamba scriptekkel, PowerShell-lel, Wine-nal, TeamViewer-rel, mindenféle földi jóval), azok is feszítik a húrt, hogy MS ikonokat, háttereket, témákat, logókat, védjegyeket használnak engedély nélkül, ráadásul fizetős előfizetés is van hozzá, amiből a MS nem részesedik. Egyelőre még nem szállt rájuk senki Redmondból, de ez nem mindig lesz így.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"1) A MS hátsón fogja billenteni őket előbb-utóbb."

Ugyan miért? Megvették a Windowst, sőt valószínűleg kettőt is mert nem a fő pc-n fognak ezzel játszani, utána csináljanak vele amit akarnak. Ha valami gond van ezt biztosan nem kell supportálni, nem mintha a Microsoft jeleskedne a Windows supportban. A termék neve is más így, nem windows hanem revios. Ha valami komoly problémát okozna a usereinek nem a windows kerül a szalagcímbe hanem ez utóbbi név. 

"LTSC 2019 óta szerintem már annyira nem létszükséglet...."

Attól függ! Ha úgyis kmspico vagy rokona aktiválja a windowsokat akkor valóban nincs sok értelme. De ha rendesen meg vannak véve a Windows licencek akkor egy csak gamer pc-re például érdemes ilyen revios-t tenni. Ha sima home, pro windows az alap a revios-hez az olcsóbb mint az ltsc, továbbá az ltsc magánszemélyként csak alternatív utakon szerezhető be. Gamer pc-n különben is ajánlott az UAC kikapcsolása a régebbi játékokkal való kompatibilitás miatt. Innentől pedig két rendszer kell akkor is ha csak dualboot van és nem két pc, mert kikapcsolt uac mellett kevésbé biztonságos már a böngészés is.
Munkához használt pc-re szerintem is jobb az ltsc. 

> Gamer pc-n különben is ajánlott az UAC kikapcsolása a régebbi játékokkal való kompatibilitás miatt.

Ez fasság, sehol nem ajánlott az UAC kikapcsolása. Minden egyes exe-n és parancsikonon beállítható, hogy adminisztratív módban indítsa el azt a konkrét programot, és akkor annak full joga van, de az UAC rendszerszintű kikapcsolása a reinstallig szétesés melegágya.

Ami meg annyira régi program, hogy így sem működik megfelelően, azt Virtualbox, VMware Player, hasonló virtualizációs platfomokon biztonságosan és kényelmesen lehet futtatni olyan operációs rendszereken, amikkel azok hivatalosan is kompatibilisek, ma már ezek biztosítanak 3D gyorsítást is és fullscreenre rakva nem fogod érezni a különbséget.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Steamlink-en bizony nem fog működi kikapcsolt UAC nélkül! Persze vannak más remote desktopok is alacsony látenciával, csak a steamlinkhez van dedikált hardver ha vettél még időben. Fogyasztása pár watt, jobb mint a legtöbb android dobozkáé valamint már megvan, újabb okostévén pedig mint app elérhető. Kocázatot nem látok teljesen legális Steam/GoG/Epic játékforrások mellett. 

Én több éve ezeket használom ha Windows Lite kell:

https://sasnet.ovh/

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Ebből fog újabb változat is készülni?

Szerk: Közben megleltem youtubeon.

"Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen". (János 3:16)

Nem ismerem, de a legrosszabb torrentes repackaged Windows-os időket idézi, biztos nem telepíteném fel sandboxon kívülre. Best case, hogy egy support rémálom lesz belőle a sok dokumentálatlan változtatás miatt, de legalább malware nincs benne.

Annak erejéig sem reszkíroznék vele, a mai launcherek és anti-cheat megoldások elég kényesek a rendszer buheráltságtól mentességére, gyorsan kivághatják a játékost ilyen mókolt rendszerrel. Persze ha csak offline, warez vagy retró játék, arra jó lehet, de szintén nem a legjobb választás még akkor se.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Örök kedvencem a régi atom n450 netbook 2 giga rammal és hdd-vel, ezen nálam konstans figyel egy aktuális 32 bites debian+lxqt, általában ezt használom gépjavításhoz, tudok vele ventoy pendrive-ot csinálni, van rajta rakás ISO, telepítő, recovery program, minden kiskutyafüle ami jól jöhet gépjavításhoz.

Emellett pedig van egy windowsos része, ezen régen microXP volt, 78 mega az egész telepítője, volt rajta néhány gog-os játék meg office 2010, ugye ez volt XP-re a legutolsó. Néhány éve a microXP-t lecseréltem egy tiny 7-re (32 bites SP1 előtti ultimate-ből faragott verzió), erre már felmászott az office 2016. Illetve bővült a GOG-os játékok listája is, pl imperium galactica 2 gog verziója nem megy XP-n csak 7-en. Cserébe az age of 2 alól meg ki kell lőni az explorert amikor játszol mert valami bug miatt a játék átmegy LSD trip-be :)

Ablakok természetesen nincsenek netre kötve, arra ott a debilány. Viszont ez a tiny 7 egy meglepően jól sikerült dolog, ha nagyritkán kell a kimondottan windowsos MS office akkor egy teljesen elfogadható office élményt ad (W+E+PP), de egy rufus, notepad++ tök jól elvan rajta. Nyilván egy combosabb excel táblával ki lehet fektetni de nem is erre van használva. Maga az oprendszer is meglepően fluid pedig ennél vékonyabb vasat keveset találsz a piacon.

Nézegettem kiherélt 8.1-10 verziókat de az ebben lévő VGA csak WDDM 1.0 kompatibilis (aerot is gyönyörűszépen tudja, semmi akadás), de 8-tól már nincs működő driver hozzá.

Nem bíznék egy mókolt telepítőben. Még az ilyen lyózsika féle windows debloatereket sem szeretem: nem tudom mit, miért csinálnak és a legtöbb nem visszavonható.

De a netes vásárlás meg biztonságos :D

Először tedd fel vbox-ba. Ha megvan akkor :

PS
Get-NetTCPConnection -State Established |Select-Object -Property LocalAddress, LocalPort,@{name='RemoteHostName';expression={(Resolve-DnsName $_.RemoteAddress).NameHost}},RemoteAddress, RemotePort, State,@{name='ProcessName';expression={(Get-Process -Id $_.OwningProcess). Path}},OffloadState,CreationTime |ft