CPU C-state lista lekérdezése windows alatt?

Hogyan?

1) msinfo32.exe --> Components --> Processor alatt kellene lennie. Ha lenne a Components alatt Processor container! De nekem nincs.

2) Powercfg /energy --> csak valami zavaros infót ad a Processor Power Management Capabilities alatt, nincs ott konkrétan h. mely C-statek támogatottak konkrétan

3) WMIC query Win32_Processor alatt nincs ilyen jellegű infó

4) CPU-Z nem mutat meg C-state infót

Egyéb ötlet? Ami működik bármilyen modern(ebb) Windows alatt, és Intel-AMD-invariáns?

Hozzászólások

A teljesítményfigyelőben a zöld plusszal hozzáadva a processzorinfókat nem adja ki ezeket?

C1, C2, C3 countereket hozzá engedi adni mindenféle gond nélkül. De úgyis, hogy azt írja nem minden processzor támogatja ezeket. Tehát nem vizsgálja, hogy bármelyik is támogatott lenne. Szóval ha a counter a futás alatt végig 0-t mutat, az vajon csak azért van, mert nem fut a cpu azon a C szinten? Vagy azért 0 mert eleve nem is támogatja azt a C szintet?

Szerkesztve: 2023. 01. 26., cs – 23:52

Csak látni szeretnéd, vagy programozottan kellene?

Xperffel lehet monitorozni, így rögzíted, így elemzed. Bár ezt írja:

If the processor family supports deeper C-states that are not exposed to the operating system, it is possible that the time shown spent in C3 may have been spent in even deeper C-states with lower power consumption.

kössz, végülis a semminél jobb. Elég volna csak a listát látni. Még az se fontos perpill, hogy mennyit tölt mindegyikben, mert azt perf monitorral meg tudnám nézni. Pusztán csak azt volna jó látni, hogy bármilyen C-statet ismer-e a processzor egyáltalán, és kb milyenféléket?

Furcsa, hogy ennél egyszerűbben nem lehet kinyerni legalább annyit, hogy az OS lát C1,2,3-at és ezeket biztosan használja is a processzor.

Divat letiltogatni pl. Ryzen-en a C6-ot, vagy úgy az egész C-state supportot, mert állítólag bugos sokaknál, és fagy miatta a rendszer. Ezt volna jó visszaellenőrizni h. valóban tényleg letiltódik-e, és ezután az OS szerint se megy semmilyen energiarakarékos állapotba. Cserébe viszont akkor zabálni fogja az áramot idle-ben is sokkal jobban, és jobban is melegszik üresjárásban.

Ezeknél a C state-eknél nem a proci a gond, mert a modernek támogatják ezeket maradéktalanul, hanem a BIOS nem mindig támogatja, meg a driverben sincs mind engedélyezve. Ráadásul ezt Linux alatt sem lehet lekérdezni, nem hogy Windows alatt. Ezt sajnos kínkeservesen kell kinyomozni, hogy adott alaplap, driver támogatja-e, ha igen, hogy lehet belőni a kívánt C state-et.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2023. 01. 27., p – 16:18

Ötlet:
Ha a CPU eszközt lekérdezed , akkor annak az energiaadatok (magyar Windows így hívja) adatai nem segítenek neked?

PS: Get-PnpDevice -FriendlyName *CPU* | Get-PnpDeviceProperty -KeyName DEVPKEY_Device_PowerData | select-object "Data"

Sajnos a Data bináris formátumú, a dekódolásával nem bíbelődtem.

Szerk:
A powercfg /a nem jó neked? Nálam kiírja az elérhető és a nem elérhető módokat is.