"Lerohanta a rendőrség az edzőtermet, miután egy Apple Watch félreértette az edző szavait"

Címkék

Miután a felhasználók szélesebb köre is rávetette magát az ütközésérzékelős segélyhívóval ellátott új iPhone-okra, sorra jöttek a hírek, hogy milyen kellemetlen tévesriasztásokat tud leadni a funkció, ami hívott már segítséget feleslegesen többek közt motoros szánon vagy hullámvasúton ülő személyekhez. Mivel a diszpécserek nem hagyhatnak figyelmen kívül egy hívást sem, az ilyen esetek jelentős erőforrást szívnak el.

Hasonlóan érdekes történet, hogy legutóbb egy Apple Watch miatt vonult ki razziázni az ausztráliai rendőrség 15 fegyveressel egy sydney-i edzőteremhez, miután az okosóra leadta a drótot, hogy lövöldözés történik - számolt be róla az NDTV. A mentőautók kíséretében megjelenő hatóságiak a helyszínen egy thaiboxos személyi edzőt találtak, ő volt a tulajdonosa a riasztást leadó Apple Watch-nak, ami véletlen hívta a segélyszolgálatot.

[...]

Részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 01. 20., p – 12:56

Könnyesre röhögöm magam :) Asszem' mára be is fejezem a melót :D

Komolyra fordítva, lassan szabályozni kéne az Apple ámokfutását, mert egyre több pénzébe kerül az adófizetőknek ez a sok fals alarm. Még jó, hogy nem került emberéletbe a téves riasztás.

trey @ gépház

Saját bevallásod szerint nincs benned empátia, a politikában, társadalmi kérdésekben pedig csak az érdekel hogy neked mi a jó. Ezt pedig azzal teszed elfogadhatóvá, hogy szerinted mások is ilyenek, csak te legalább őszinte vagy.

Most meg azzal basheled az apple -t, hogy a gagyi terméke közpénzpazarlást okoz.

Miért fáj? A korábbi vallomásaid alapján ez téged elvileg nem kell hogy érdekeljen.

(side note: egész biztosra veszem, hogy az ilyen elhibázott automatikus jelzéseket behajtják. Rajtad is behajtják, ha kamura hivogatod őket. Van némi tapasztalatom mentőhivásban, és komoly előszűrés és kikérdezés után indulnak csak el. Legalábbis itthon igy megy).

Ausztráliát nem ismerem, az USA-ban ha csak felhívod a 911-et és nem szólsz bele, vagy rögtön lerakod, akkor is szoktak küldeni valakit, azért, mert mi van, ha valaki nincs olyan állapotban, hogy beszéljen, vagy valaki nem engedi, hogy beszéljen.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Tehát még egyszer: sosem kívántam, hogy egy gagyi szoftver miatt ember haljon meg

Tehát még egyszer, idéznék tőled: "mert egyre több pénzébe kerül az adófizetőknek ez a sok fals alarm".

az Apple faszán csüngésben ...

Biztos azért van 2 iphone után Motorola telefonom, iPad után Samsung tabletem. Gondoltam jelzem, hogy a beteges apple-bashing már ott tart nálad, hogy elfelejted miről mit szoktál mondani. Előfordul a legjobbakkal is.

Ja, az! Azzal benneteket figurázlak ki ... Ilyenkor nem számítanak az adófizetők forintjai? Kettős mérce Gyuszk.

hogy a beteges apple-bashing már ott tart nálad

Hogy megírta a HWSW :D :D :D

Annyira szórakoztató, hogy a nagy Apple bashing-om egészen elért Ausztráliáig :D

trey @ gépház

Kérdés hogy ki a troll? Aki szelektiven felülreprezentálja az appleről szóló negativ hireket, vagy aki kitartóan felhivja a figyelmet erre.

De látom hogy megint előveszed az "úgy csinálok mint aki nem érti" kártyát. Good for you, kellemes hétvégét.

easy, ne vegyen senki ifónt, amúgy se jó semmire, ugyanolyan árkategóriájú android dal fel sem veszi a versenyt tényleges tudásban (minusz hype funkciók)

a probléma, hogy mindig a 30k huf -os androiddal hasonlítgatják, hogy úgy érezzék nem lettek nagyon átbaszva/lehúzva

I have your source code, should I open it?

Vagy elkiáltotta magát támadási gyakorlat közben, hogy "I have gun!" és a Sirikém felhívta a yardot. Azért ilyenkor örülök, hogy nem hordok kémeszközt a kezemen edzés alatt (sem) :D

(egyébként leírják pontosan mi történt: a pofozkodás + (1 1 2 + good shot szavak)  együttesen triggerelték a Sirit)

trey @ gépház

Ami aztán rendszerint a spam-ban landol, hacsak nem ad meg még több infót magáról a self-hosted e-mail szerver tulajdonosa :) Ebbe belefutottam én is, de ennek ellenére jól érzem magam a saját tárolású eszközeimmel. Még...

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Vagy pl.:

  • Orbán Pegasust telepített az eszközeire, és a gyűjtött adatokból a diktatúra levonta következtetéseket, így a gép hívására nem ment ki a rendőrség.
  • Orbán diktatúrájában a rendőrség olyan rossz állapotban van, hogy egyszerű emberek – és gépeik – hívásával nem is törődnek. Érthető, hiszen folyton azzal vannak elfoglalva, hogy a "kormánykritikusokat" fekete autókkal szállítgassák.

:)

Elég gagyi kémeszköz az, ami egyből rendőrt hív. Az igazán jó kémeszközök adatai a szakszolgálatokhoz futnak be, ők majd eldöntik, hogy szükséges-e élőerőt bevetni, ezzel kompromittálva a nyomozást.

Ilyen értelemben igazad van, a te mobilod jobb kémeszköz, mint ez a szerencsétlen Apple Watch.

Szegény Steve forogj a sírjában, hogy az egykori minőségi termékeket fejlesztő cégéből, bolhapiaci kacat gyáros lett! :(

Alap, h kiszámlázni az almának az ilyesmit.

Rohadt nagy fail szerintem is.

Alapvetően ez egy tök jó funkció lenne de a megvalósítás... Ezt még jó pár éven keresztül kellett volna finomhangolni egyre nagyobb csoportokkal akik tisztában vannak ezzel és értékes visszajelzést adnak.

Ezbolyan, mint az onvezeto auto problemaja. X megtett kikometerenkent elut N embert. Ez jo, vagy rossz? Es ha az emberi soforok X kilometerenkent 2N embert utnek el?

Itt az automata kihivta a rendorseget, ergo valahonnan mashonnan lehet, hogy hianyoztak. Ez nem jo, ugye? Tiltsuk be? De akkor meg nem hivja ki akkor sem, ha egy bicajost elsodor egy auto, es cserben hagyja. Melyik a kisebbik baj?

A szoftvereknel nem veletlen, hogy az EULA szerint nincs semmifele garancia semmire. Miert lenne? A gyartok is tudjak, hogy csupan "eleg jo" es nem pedig tokeletes. Az "eleg jo" meg gyakran hibazik. Nagyon naivnak kell lenni ahhoz, hogy az ember megbizhatosagot varjon el attol a dologtol, amirol a gyarto is kijelenti, hogy nem megbizhato.

Az a hulye, aki megveszi, es utana panaszkodik.

Lassan eljutunk az ütődöttségnek arra a szintjére, hogy elhisszük, ha nincs Apple Watch-unk, akkor naponta kétszer meghalunk szívritmus zavar miatt, meg nem jön ki a rendőr, mert nem lesz aki kihívja, nincs Siri.

Én is naponta kétszer halok meg emiatt. Csak mindig elmúlik.

trey @ gépház

Az ilyen feature-okrol azert sejtheto, hogy nem tud tokeletes lenni. Aki ilyen feature fejlesztesebe kezd, annak be kell latnia, hogy a "nagyonszar - kozepszar - kicsitszar" vonalon fog mozogni, persze torekedni kell a pozitiv vegere.

A gyarto/fejleszto vegulis hibaztathato, hogy minek kezd bele ilyen lehetetlen kuldetesbe. ("Minek ment oda" erveles)

A vevok meg minek dolnek be a marketingnek es adnak penzt erte. Bar szerintem az AppleWatch hasznalok szerintem nagyon kis hanyada vette ezert az eszkozt, inkabb ez csak ugy jott vele...

Ez a baj a legtöbb eszközzel manapság: szeretnék venni valamit egy feature miatt, amire szükségem van. A piacon vannak olyan eszközök, amik tudják ezt, meg még rengeteg minden mást is. De nekem vagy egyszerűen csak nincs szükségem a sok más funkcióra, vagyis meg kell vásárolnom valami olyat, amit nem akarok, vagy rosszabb esetben kifejezetten problémát okoz az eszköz egy másik funkciója. Na itt ez a helyzet.

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

Az elet mar csak ilyen. A feleseg nem csak altalanydijas szexszel jar, hanem idonkenti veszekedessel. A gyerek pedig a mosoly melle teleszart pelenkat is produkal.  Az AD vidam dolog, csak sajna kell hozza a Windows. Az Alma elmenyhez is kell a VIP ketrec, az elet mar csak ilyen. A megoldas sorrendben: fuldugo, orrcsipesz, "Linux admin vagyok" szabadulokartya, es a vegere kola es popcorn amikor a grep -Fiq "apple" "$cikkContent" nullaval ter vissza. :-)

Ritka egy nagy fős ez az egész Apple világ. 

Van info, hogy mennyi fals pozitiv eset tortent? Hogy viszonyul ez a szam az atlag polgar altal inditott fals pozitivokhoz? Eldontottek-e az okosok (pl. rendorseg, vagy felugyeleti szerv), hogy ez igy akkor megfelelo-e?

Ha az atlag polgar altal inditott fals hivas szama X, az AppleWatch altal inditott fals hivase Y, akkor ha az atlag polgar AppleWatchot hord, akkor X+Y-szor hivja fel a 911-et foloslegesen.

Inkabb a fals/valos aranyt lenne jo tudni, mert ha 10% alatti a fals, akkor akar jo eredmenynek is tekinthetjuk.

Kíváncsi lennék hogy az itt károgók közül kinek van valós ismerete arról, hogy pontosan mi ez a szolgáltatás és mit/hogyan lehet beállítani rajta...
Ez a hír pont annyira releváns mint amikor a mikró user guide-ba bele kell írni hogy ne száríts macskát benne.

Gábriel Ákos

Akkor lefordítom hogy értsd te is: sajnálatos hogy az adófizetők pénze megy a userek kreténsége miatt, de attól még alapvetően a userek idióták és ignoránsak.

Te is felültél egy szenzációhajhász (amúgy a user kreténségét kapásból kimutató részletet elegánsan elfelejtő) cikknek, és 100% látszik hogy nincs valós tapasztalatod a szolgáltatás használatával kapcsolatban.

Lényeg: a hívás kezdeményezése előtt a usernek bőven van lehetősége leállítani az órát. Szart rá.

Gábriel Ákos

Ha ez így jön le akkor te se vagy sokkal okosabb mint a boxedző...
No de legyünk konstruktívak: edzéshez én biztosan levenném az órát (mert minek), de ha nem akkor kikapcsolnám/olyan üzemmódba raknám ahol ez a funkció nem aktivizálódik.

​​​​​​​

Gábriel Ákos

edzéshez én biztosan levenném az órát (mert minek)

:D :D :D Eddig az volt a nóta, hogy az Apple Watch egy edzés / sport / búvárkodás!!!! óra. Most meg vegyék le! :D 

Ez a legendás rosszul tartja, rosszul hordja nóta. Vicc ahogy védesz egy szar működést foggal-körömmel.

trey @ gépház

Ááá, értem. Hegyről le lehet vele esni (hard fall detection), de egy pofonhoz azért vegyük le :D Vegyük le hullámvasúton is, meg vegyük le motoros szánon is. Vagy egyszerűbb, ha fel sem vesszük! Nem lenne egyszerűbb a marketing szarokat kiszedni belőle? Vagy bekapcsolni a "most edzek|baszok|bulizok|speedezek|kokainozok|színész vagyok és éppen játszok|stb." üzemmódot és akkor ha az be van, akkor nem hívja ki a mentőket|tűzoltókat|rendőröket|TEK-et? :D

trey @ gépház

Nekem mar azelott sipol, hogy rahajtanek a savelvalaszto vonalra. Pl. ha egy katyu miatt a savon belul egyik vagy masik oldalra huzodok egy kicsit, biciklisavban kozlekedo biciklis mellett huzodok kicsit balra, tocsa miatt bentebb megyek, stb.

Feszt pittyeg, ha picit elhagyom az idealis kozepet a savnak. Tokre nem eletszerure van beallitva.

(6 eves auto, nem kormany rezgeto, hanem pittyego)

Nem melletted, vagy ellened, de akármilyen irányváltást végzel akár a sávon belül vagy kívül, azt jelezni kell(ene) az irányjelzővel. Biciklisnél főleg, hogy a mögötted levő is számítson rá, hogy valamit ki kell kerülni.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

mint a modern kocsikban a savtartas figyelo. 1-2 napig elviseli az ember, aztan kikapcsolja a picsaba

Én városban ki szoktam kapcsolni (mert Londonban nagyon jellemző az, hogy nincs egy teljes sáv irányonként, szóval a parkoló autók mellett csak úgy lehet elmenni, hogy a felezővonalat át kell lépni). Viszont országúton az első dolgom visszakapcsolni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nekem az autópályázás is időnként gáz (olyankor megállok valami pihenőben, veszek egy kávét, aztán meg se iszom, csak maga az, hogy mást csináltam, megtöri a monotóniát).

De a három legdurvább monoton vezetési élményem ez volt (időrendben):

1) Trabanttal vezetni Németországban az Autobahn-on Münchentől Aachen felé úgy, hogy előző éjjel egyáltalán nem tudtam aludni, és miközben én vezettem, a másik két utas aludt. Mindenki engem előzött, én csak a külső sávban haladtam úgy, hogy 100 feletti átlagot mentem és közben figyeltem, nehogy 110 fölé menjen a mutató. Szóval kb. lassítás és gyorsítás nélkül.

2) Két Trabant mögött vezetni a román alföldön keresztül. Tök egyenes üres úton, 85 km/h sebességgel. Nyár, tűző nap, meleg. Se előzni, se kanyarodni nem kell, szembejövő nincs.

3) Hajnal 2-3 körül indultunk indultunk a reptérről egy bérautóval (ha jól emlékszem, Campo Grandeből) valami országúton egy olyan kb. 4 órás útra. Nem volt semmi forgalom. Egyre lassabban mertem csak vezetni, végül valahol félreálltam az út szélén aludni inkább.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

 edzéshez én biztosan levenném az órát

Hát, ő is levette:

Mr Alleyne then recalled that while training his client, he took off his watch because different exercises put pressure on the button that kept activating Siri, as per the outlet.

The fitness trainer then said he was shouting out the combinations "1-1-2" and also kept telling the client "good shot" - the two words that caused the emergency workers to rush to the gym.

De, az se segített 🤣

trey @ gépház

Áh, megvan mire emlékeztet. Voltak régen azok a kulcstartók, aminek fütyülni kellett ha nem találta az ember, és akkor visszacsipogott, hogy itt vagyok.

Na, ugye a fütyülésre elég gyér eredménnyel reagáltak, bezzeg a rádióból szóló zenére...

Részemről nem vagyok meggyőzve, hogy nem elvi hibás az egész. Na nem mintha ez számítana, mármint az én meggyőződésem.

Nem tudom mennyire álhír vagy valódi, de nem tűnik életszerűnek. 15 rendőrt csak úgy egy vészhíváshoz sose hívnak. Először mindenképp csak 1 járőrt küldenek, az lehet persze egy páros rendőrcsizma egy járőrkocsival, de semmiképp nem 15, meg nem egész kommandó. Utóbbi csak akkor szokott lenni, ha valami annyira jelentős, körözött személyről van szó (pl. valami maffiózó vagy rabló) és fülest kapnak, hogy itt meg ott látták, oda néha tényleg egész jardot kiküldenek, pl. mikor a Viszkist kapták el, vagy most nemrég a brazil drogbárót.

Első körben egy járőr mindenképp elég, ha úgyis komoly fennforgás van, akkor erősítésnek az hívja a többieket. Most vagy az ausztrál rendőrségnek ennyi esze van, vagy valami blikkes szintű álhír, mint az a múltkor 300 iPhone rablása.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nincs ehhez koze a briteknek. Meg kb egy honap sem telt el egy masik eset ota, ahol kivegeztek 2 rendort, meg egy artatlan szomszed is meghalt. Most kb minden ilyesmire azonnali a reakcio. A net egyebkent tele van olyannal, hogy vagy az "ok google"-t vagy a "hey siri"-t hallja meg egy-egy keszulek veletlenul es hiszi azt, hogy telefonalni kell. Itt ugye az 1 2 1 2 szmaokat hitte 112-nek, noha 000 a segelyhivo (bar mobilrol csorog a 112 es a 911 is), majd beadta a mikrofon hangjat. Legalabbis a hirek alapjan szo sincs semmilyen automatikarol (marmint azon tul, hogy hey siri teves felismerese tortent-e vagy nem). En egyebkent mindenhol kikacpsolva tartom ezt a funkciot (akar Android, akar iOS), mert film kozbe is hallotta mar a sajat nevet az eszkoz.

Igen, kattintottam a képekre, de attól lehet álhír, olyan értelemben, hogy valami más olyan tényező is lehetett, amiről a hír nem szól, és azért küldtek ennyit, nem csak a Watch volt a dologban. Egyébként az egészből azt akarom kihozni, hogy ez nagyrészt az ausztrál rendőrség hibája, hogy minden elfingáshoz mennek 100-an, mint egy hadsereg. Csak saját maguknak köszönhetik. Persze ez az Apple-húgyeszköz is hibás, de csak egy minimális mértékig, ha mondjuk csak egy járőr ment volna ki, annak erejéig teljesen hibáztatható, hogy kamu jelentéseket tesz.

Ezt sehol máshol nem szokták, pont az ilyen esetek miatt, hogy küldenek feleslegesen mindenkit, mivel ha valahol tényleg történik valami komoly, ami nem álriasztás, akkor oda nem fog jutni senki.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Pont fent linkelte a kolléga, hogy hogyan végeztek ki több rendőrt egy orvtámadásban, szóval nem, nem fognak két talpas rendőrt kiküldeni, hogy megnézze hogy mi van, hanem

ki fognak masszívan vonulni. Nálunk a TEK jött ki, amikor egy idióta egy játékpisztolyt vitt be egy egyetemi órára és kirakta az asztalra. Meg lehet nézni, hogy mivel vonultak ki.

https://index.hu/belfold/2012/09/12/rendorok_a_bme_vegyeszmernoki_karan/

Bolond mind aki a sirit nem tiltja.

sudo mount -o ro /hup.hu