10+ ezres leépítés jöhet a Microsoftnál

Mégsem annyira "válságálló" a Microsoft, mint eleinte tűnt, a cég sajtóértesülések szerint a technológiai ipar több, nagy szereplője után jelentős, a globális munkaerőállomány mintegy 5%-át elérő leépítést tervez. [...] A Sky News tudósítása szerint a globálisan mintegy 220 ezer munkavállalót foglalkoztató, redmondi székhelyű multi a dolgozói létszám 5%-át építheti le, ami legalább 11 ezer alkalmazottat érinthet - a lap által megkérdezett elemzők szerint ugyanekkor ez egy meglehetősen optimista forgatókönyvnek tűnhet.

Részletek itt.

Hozzászólások

Azt írják, h a leépítés elsősorban a játékfejlesztő stúdiókat fogja érinteni, valamint a HoloLens csapatot.

Ezt kizártnak tartom. A HolLens csapat épp most dolgozik nemzetbiztonságilag kiemelt ügyön. Ha őket vágják ki akkor csak papíron, valójában átülnek(akár csak papíron) a DoD-be vagy valami subcontractorhoz. Így legalább nem nyávoghatnak a miatt, hogy juuuuj fegyvereket fejlesztünk.... aki meg nem akar abban részt venni az tényleg lapátot kap.

https://www.youtube.com/watch?v=kV7qTvR4Sx8

https://www.youtube.com/watch?v=XTV13SDWB-g

https://www.youtube.com/watch?v=x8p19j8C6VI

Eszerint nem kaptak rá pénzt: https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-01-18/microsoft-scales-bac…

Már tavaly év eleje óta szenvedett az MS a HoloLens-szel, HoloLens 3-at lelőtték, ez az Army téma volt még az egyetlen ami futott, de ha nincs pénz rá, akkor ennyi volt.

A hadsereg már évtizedek óta dolgozik ezen. Ha nem a Microsofttal, akkor mással befejezik. Úgy tűnik az MS-ek beletörött a bicskája a dologba, nem tud elvárt megoldást szállítani.

In October 2022, Bloomberg reported that the Pentagon’s director of operational test and evaluation found that soldiers who had recently tested the IVAS suffered from “mission-affecting physical impairments” such as headaches, eyestrain and nausea.

A COVID alatt felpörgött a létszámuk a sok home office-oló, digitális oktatásos igények miatt, most ezt csökkentik.

Tehat a szokasos evi 4-5% ami mindig megvan minden cegnel "verfrissitesnek". De manapsag mar van akkora fluktuacio is, szoval ebbol a 5%-bol magatol megy el evente 3-4% igy marad az az 1-2% akinek majd keresnie kell valamit. Jo hat a twitterhez nem mehetnek :D

A 4-5% fluktuacio az eleg sovanyka. Nehany orszagban (Japan) es szocialista jellegu nagyvallalatoknal kb. okes.

10% alatt normal esetben (pl. nem a top 10% lep le egy heten belul) nem nagyon aggodik a HR. Vannak cegek, ahol eves szinten kivagjak az also 10%-ot szembrebbenes nelkul.

10 masodperc kutatas utani elso pelda: https://www.forbes.com/sites/lucianapaulise/2021/07/21/the-great-resign…. Ez zavarta oket mar...

Jaja, a 4-5% az amolyan "eszre se veszem" dolog. De ezt is irtam, az tuti megvan minden ekkora cegnel. Az atlagos fluktuacio inkabb ahogy te irtad 10% korul van. De voltam olyan cegnel ahol joval 10% felett volt es megoldottak, a ceg bevetelein nem latrszott hogy romlott volna az eredmeny, sot. Annyi hogy sosem kellett senkit kirugni. :D

Valóban nem, viszont a leépítés ebben az esetben még nem azt jelenti, hogy ennyi embert elküldenek, csak egyszerűen nem minden magától elmenő alkalmazott helyett vesznek fel újat. Ráadásul sok esetben a headcountban benne vannak a még betöltetlen helyek is, így a csökkentés egy része megtörténik azzal, hogy nincs üres státusz.

A cégek kommunikációjából egyáltalán nem úgy tűnik, hogy a leépítés jelentős részben ne kirúgást jelentene.

Amikor sorra jelentenek be hasonló lépéseket globális multik, ott már felmerül, hogy ez nem volt-e már korábban tervezett lépés (automatizáció, profil - tisztítás eredményeképpen), amihez a megfelelő klímát várták.

Lehet, a többségüket lecserélték ChatGPT-re :)