Külföldi munkavégzés Remote.com beiktatásával

Fórumok

Sziasztok,

nem nagyon találok hiteles információt erről, kérem, hogy akinek van tapasztalata ezzelk kapcsolatban, állítson irányba.

Külföldi cégnek végzett főállás esetén, ha nincs itthon jogi entitása, akkor közbeiktatnak egy erre szakosodott szolgáltatót, pl. remote.com-ot.

$150-200k esetén mekkora nettó összeg lehet ami marad adózás és jutalék után? Bekavarhat ilyenkor a kettős adózás? Nem tudom, hogy a nemrég megszűnt USA-MO államközi adóegyezmény ezt is érinti-e.
Mi a helyzet a bérhez járó részvénycsomag adózásával?

 

Hozzászólások

azt vedd figyelembe, h nem leszel a kulfoldi ceg alkalmazottja - nem vedenek a torvenyek. Szoval kb barmikor kirughato vagy.

Szia,

A közbeiktatott cégről még nem hallottam, nekem Szingapúrból is fizettek már freelance munkákat, nem főállásban. Alapvetően a kettős adózást kizáró egyezmény azt célozza, hogy ne adóztassanak meg mind a két országban. Van olyan külföldi cég, ami adóilletékességi igazolást kér ehhez (nekem egy nap alatt kiállította a NAV két nyelven), és akkor külföldön nem vonnak, te intézed magadnak itthon. Szingapúr pl nem kért, csak elutalta a bruttót.

Ha nincs kettős adóztatást kizáró egyezmény, akkor előfordulhat, hogy külföldön is levonják amit a helyi törvények előírnak, és amit megkapsz, az itthon is teljesen adóköteles. Ha van egyezmény, akkor alapvetően az a meghatározó az illetékesség szempontjából, hogy földrajzilag hol töltesz több időt, és annak az országnak a szabályait kell figyelembe venni. Van egy ilyen NAV tájékoztató:

https://nav.gov.hu/pfile/file?path=/ugyfeliranytu/nezzen-utana/inf_fuz/…

ebben mintha le lenne írva, hogy hogyan tudod valahogy mégis beszámítani a külföldön megfizetett adót a hazaiba. Bocs, nem emlékszem, egyszerűbb volt kikérni az illetékességigazolást.

Itthon a magánszemélyként külföldről kapott jövedelmet az előző hónap 15-i MNB középárfolyam szerint kell forintosítani, ebből negyedévente SZJA előleget fizetni, majd következő évi SZJA bevallásban 13% egészségbiztosítási(?) járulékot (ebben lehet, hogy tévedek, vagy nyugdíj, vagy eü) beállítani, ha kell, befizetni. Ha a tevékenység olyan, akkor el lehet számolni a számlával igazolt költségeket, vagy 10% általány költséget lehet választani, amiről nem kell számla. Mi ezt raktuk össze a könyvelőmmel, de nagyjából ez is benne van a NAV-os pdfben.

Legjobbakat,

Béka

Szerkesztve: 2022. 12. 09., p – 14:48

Gondolom pont az a lényege annak, hogy remote.com vagy hasonlón át alkalmaznak, hogy te egy magyar cég alkalmazottja vagy, magyar adót fizetsz. Magyar forintra konvertálva kapsz fizetést. A két cég meg megoldja a b2b szerződést egymás közt.

Ha jól tévedek, akkor ez lehet a remote magyar entitása
https://www.ceginformacio.hu/cr9311886289

Szerkesztve: 2022. 12. 09., p – 20:55

Ez nagyon egyszeru: ahol elsz, ott fizetsz adot. Pont.

Hol elsz? Ahol az ev legalabb felet toltod (allando lakhely). Igen, van-life -osok szivnak, a maradek 99.99%, teged is belertve, viszont le van fedve.

Keress adotanacsadot, hogy mi a legolcsobb modja, hogy szamlat adj. 30-40% koruli teljes adolevonasra szamits, nyugati IT-s fizetesek mellett.