2024. decemberéig kell megfelelnie a gyártóknak az EU USB-C rendelkezésének

Vagyis, addig kell a gyártóknak lecserélniük a nem USB-C töltőaljzatokat a készülékeiken. Az irányelvből:

 [...]

(1)   A tagállamok 2023. december 28-ig elfogadják és kihirdetik azokat a törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ennek az irányelvnek megfeleljenek. E rendelkezések szövegét haladéktalanul közlik a Bizottsággal.

A tagállamok ezeket a rendelkezéseket 2024. december 28-tól alkalmazzák az Ia. melléklet I. részének 1.1–1.12. pontjában említett rádióberendezés-kategóriákra vagy -csoportokra, és 2026. április 28-tól az Ia. melléklet I. részének 1.13. pontjában említett rádióberendezés-kategóriákra vagy -csoportokra.

[...]

Kivételek a laptopok, amik 2026. áprilisának végéig kaptak felmentést.

Az irányelv tejes szövege magyarul itt.

Hozzászólások

Korabban release-elt telefonra is ervenyes?

Azert a hasznalt 12 Mini/13 Minit majd meg el lehet adni legalisan? ;)

Addigra lehet, hogy elavul a Type C és lesz helyette sokkal jobb.
Akkor ez az előremutató szabályozás kerékkötővé válik.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Miert? Nem lehet ket portot rakni egy telefonra? Egyet az EU kedveert, egyet meg mert innovativ.

A szabalyozas nem mondta azt, hogy "csak egyetlen port lehet es az USB-C", hanem azt, hogy "USB-C-n toltheto kell legyen".

A szamitogepeden is csak egyetlen egy port van?

Egyebkent valoban annyira innovativ a lightning USB 2.0-s adatatviteli sebessege.

Erre már nincs válasz :D

De legalább 1 kábel jó minden cuccomhoz. Ha USB 2.0, ha nem. iPhone-ról ez még mindig nem mondható el.
Nem gondoltam, hogy ennyire beszopjuk, de egyszer az öcsém otthonhagyta a szifon kábelét egyik húsvétkor. 4 napos ünnep, szerezzünk kábelt. Mi van nyitva? Nagyjából semmi... benzinkutak. Mindenhol van type-c, de még microUSB kábelt is találtunk. Sőt, azt a régifajta széles iPhone kábelt is egy helyen. Lightning csatis sehol. Gondolom akkora a kínálat, amekkora a kereslet. Úgyhogy 2 nap után iPhone OFF :D

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

"De legalább 1 kábel jó minden cuccomhoz."

csak, ha thunderbolt4 kábelt veszel. Az most kb jó minden type-c eszközhöz. Mert tud töltést, mindenféle adatátvitelt és képet is, nagyobb felbontásban is. Nagyon sok type-c kábel van, ami csak 1-2 képességhez jó.

Van... meg Android 2 óta. Már a 10 évvel ezelőtti Motorolám is tudta. Csak hol vannak a midenhol elérhető vezetéknélküli töltők? Még az autóknak is csak igen kis hányadában van. USB port már annál többen. Az Apple meg inkább ne beszéljen vezeték nélküli töltésről, mert azt is sikerült jól megcsinálniuk :)

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Tovabbra sem ertem miert nem lepte meg ezt hamarabb magatol az Apple. Az iPad pron USB-C van, a tobbin miert nem vezette be?

:D :D

Egyebkent kurva gaz amit Apple muvel csatlakozok teren.

Korabbi MacBook pro-hoz voltak ezek az okadek dongle-ok amivel egy marekkal volt a taskamban, de legalabb volt a gepen HDMI meg USB-A port. Ezt meg en vettem, magamnak, sajat penzen regota nem veszek Apple termeket, max a gyerekeknek a telefonok voltak a kivetel.

Utana jott a kovetkezo, amin csak USB-C/Thunderbolt portok voltak, meg egy 3.5-es jack. Szuper, dongle-ok, dokkolo kuka, pontosabban ment a gyerekeknek a macbook tanulashoz.
Szerencsere rajottek, hogy ez baromsag, az M1/M2 mar egy fokkal jobb, de csak egy ev mulva jar le a gepem, addig nem kerhetek ujat.

Az iPad pro USB-C-s
Na most az iPhone-hoz most mar a lighning fulest adjak, amit nem tudsz sem a Macen, se az iPad pron hasznalni. Desktopon persze van normalis fejesem meg kulon DAC stb zenere, de akkor is, munka miatt van amikor nagyon jo lenne, hogy egy atomstabil vezetekes fules tudnek hasznalni amit nem kell tolteni, nezni mikor merul le meeting kozben stb. Ezt a fulbol kilogo gecicsikot meg nem vagyok hajlando megvenni.

Ennyit a szuperkenyelmes okoszisztemarol. Jobs tarkoncsapta volna mindegyiket ezert, bar mar nincs meg meddig volt benne az o keze is ebben.

Éerthető amit írsz, de nem te vagy a célközönség. Meetingre tessék M$ Windowst használni Teamssel és sima jack dugós fülessel egy közepes inteles gépről :D

Ezek már régóta divatcuccok. Amikor X éve egy telko társasághoz kerültem, ott volt egy ilyen előadás, hogy felvegyük a fonalat. Na ott volt egy olyan rész, hogy az Apple és a telefonok. Merthogy az almás cucc nem telefon. Az egy dolog, hogy lehet vele telefonálni. talán valami olyasmi definíciót használtak, hogy divattermék, de már nem emlékszem pontosan. Valószínűleg nem is tévedett aki ezt mondta. Ezért lehet a technológiailag átlagos cuccokat mocskos drágán eladni. Vevő oldalon kell egy kis sznobság hozzá, de az bőven található. Nem sűrűn veszek 50 ezres cipőket, de tavaly kaptam egy Nike-t. Nagyjából egy év múlva levált az orra, a másiknak meg a talpáról jött le egy rész. Nem hiszem el, hogy ennyi pénzért nincs olyan ragasztó, ami megfogja normálisan. Az olcsóbb cuccok miért bírják 10 évig akkor is ha füvet nyírok benne? Ebben meg csak boltba/melóba mentem párszor. Persze tudom, a tervezett elavulás. A nagy versentárssal (Abidas) ez soha nem fordult elő. Csak azért szoktam kidobni azokat a cipőket mert lárok egy másikat ami tetszik, utána befogom túrázni, szerelni, füvet nyírni és amikor már nem látszik a színe akkor megy a levesbe. 1-2x még a gépi mosást is túlélték. Na mindegy ez nem cipő topik csak itt is hasonló a helyzet. Egyszerűen a márkanév mögött már nincs semmi. Az évek során felépült a brand, most meg már megteheik, hogy az történjen, ami.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

A legtöbb cipő egy mosást sem él túl, mert papír alkatrészei is vannak. A niked itthon simán lehet, hogy hamisítvány volt, még ha márkaüzletből is vetted. A nonanem cipők is széthullanak. Már azok is "környezetbarát", lebomló műanyagból készülnek és szétfoszlanak. Legutóbb munkavédelmi bolt webshopjából vettem vettem cipőt, meglepett, hogy mekkora a választék és mindenféle kinézettel lehet kapni. 

Nekem erről az a nyuszikás vicc jut az eszembe, amikor sír az erdőben, és magyarázza a kérdezőnek, hogy tegnapelőtt is megerőszakolták az erdő szélén, meg tegnap is, és most is oda megy.

Szóval ha ennyira PITA az egész, akkor minek veszitek meg az x. Macet? nekem pl. nincs ilyen problémám, mert sosem vettem még Apple terméket...

Ez a kérdés bennem is felmerült már. Annyi különbséggel, hogy vettem 1x, volt tesómnak, haveroknak többször, anyámnak most is valami 12-es szutyok van és egyszerűen eleget láttam belőle, hogy ne kelljen vennem. A cégnél is utolér a sírás néha :D Na akkor kereshetem az elmebajos menükben amit akarok csinálni.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Az Apple rohadt gazdag. Én a helyükben kihívnám a hóra az EU-t úgy, hogy a következő, vélhetően legfelkapottabb modellre csak azért se tennék és nem hoznám forgalomba az EU-ban. A reklámokban kis betűkkel, de olvashatóan lehoznám, hogy ott nem kapható, aki panaszkodni akar, az írjon az EU főnökének.

Vagy, mivel töltőt nem kell adni, talán kábelt sem, csak wireless töltésű lenne és akkor van plusz pénz is abból. 

Fent már írták, hogy kell legyen rajta port, de nem kizárólag. Simán el tudom képzelni, hogy lesz egy normál usb-c port és egy "turbo charging", amivel a gép maximális teljesítményét ki lehet használni. Nem hülyeség egyébként, mert ha viszed melózni, de nem akarsz téglányi töltőt is cipelni, akkor ott a Type-C aztán nyomhatod a Wordot meg a Excelt vagy épp bármelyik IDE-t.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

"2024 decemberéig" 

(nem kell a pont)

Na majd meglátjuk, hogy 7 évesen fognak e működni. iphone 6s üzent, hogy nem gyári töltőt használok 7 év után. A zinternet megmondta a tutit, fogpiszkálóval a 7 év zsebpiszkot kotorjam ki, megtörtént minden rendben.

sudo mount -o ro /hup.hu
Szerkesztve: 2022. 12. 12., h – 10:36

Ez az USB-C toltes mennyire tartos szerintetek?

A regi laptopomnak a bumszli kerek power csatlakozoja ranezesre is massziv volt, nem is kopott ki, pedig majd egy evtizedig nyustoltem.

Most durva szanitassal, ha a mostani lapost 10 evig szeretnem hasznalni, mondjuk ket naponta toltve, akkor egy kis rahagyassal 2000 alkalommal lesz megnyomkodva az USB-C aljzat, hiszen az nem csak toltesre van, hanem adatkapcsolatra is. Es nem tiszta laborban, hanem siman szobaban, ahol van por, vizpara, zsiros kosz, stb.

Nem fog ez par ev mulva tonkremenni? Mechanikusan is birnia kene a strapat, meg azok a baromi kicsi erintkezok is koszolodnak, talan meg oxidalodnak is, es a rugalmassagukbol is vesziteni fognak az evek soran, ha jol sejtem.

Most rendeltem egy magneses dugaszt, amit egyszer beledugok, es onnantol kezdve arra csattan ra a tolto kabele, igy a sikamika egy par forintos cserelheto alkatreszt rongal, nem pedig az alaplapra forrasztott csatlakozot.

Egyszeruen nem tudom elkepzelni, hogy a kis USB-C olyan strapabiro lenne, hogy a naponta, ket naponta torteno inzultalas ne tenne tonkre az evek alatt. Van a laposon USB-A csatlakozo is, kar, hogy onnan nem tud toltest felvenni, az tobbet csiszolhatonak tunik. :-)

Nem 10 évre, hanem 2-3 évre tervezik az élettartamot szerintem. Utána minden nap ajándék.

A type-c csati nem feltétlen rosszabb,
https://www.youtube.com/watch?v=OqtNleXhTRE
kivéve a másik szálon linkelt égést, ha nagyobb feszültségű tápot kell használni.

Inkább az gáz, hog a type-c csatit nehezebb cserélni (az adatátviteli árnyékolások és integráltság miatt), mint egy külön kis kábellel a fő pcb-hez csatlakoztatott dc töltőaljzatot.