Ajánljatok „gamer” headsetet

Fórumok

Nem véletlen az idézőjel, nem vagyok gémer, soha nem is voltam, nem is szeretnék az lenni. Viszont meghalt a Logitech H800-as fülesem, új alternatívát keresek, amivel zenét is hallgathatok és normális kommunikációra is alkalmas, tehát:

  • A túloldal ne küldjön el anyámba a hangminőség miatt. Inkább szeresse, hogy milyen jó hangom van. (Tudom, ez nem csak a mikrofonon múlik :)
  • Zenét tekintve szóljon jól. Nem vagyok sem audiofil, sem hifibuzi, de a komolyzenétől az EDM-ig mindent hallgatok (kivéve opera :), szóval átlagban legyen jó (vagy jobb).
  • PC-n (Windows/Linux) saját adójával tudjam használni.
  • Bluetoothon tudjam használni legalább két eszközzel (nem kell egyszerre, de ne kelljen állandóan párosítgatni).

50 ezer simán viselhető költségnek tűnik, 100 környékén már anyázok, 150-et már nem vagyok hajlandó rááldozni.

Ja, kihajtható vagy levehető mikrofonja legyen.

 

Kiegészítés, mert úgy látszik, nem volt egyértelmű: a PC-hez használható dongle ne BT legyen, mert a Windows BT-stackje finoman szólva is sz*r.

Hozzászólások

Nézd meg az Epos Sennheiser nevűt. Ez Sennheiserként indult, aztán jött ez az Epos dolog hozzá. Vétel előtt valahol érdemes belehallgatni, mert gyártón belül lehet nagy különbség modellek között.

EPOS 560-at nyuzunk egy ideje.

Jo a hangja, jo a mikrofon, a zajszures eros (engem zavar neha), sokaig birja egy feltoltessel.

A kezeloszerveket meg kell szokni.

A bluetooth kapcsolat vicces picit. Olyan, mintha nem ragaszkodna a kapcsolodott ezkozhoz. Tobbszor volt, hogy a desktopomon hallgatom a zenet, majd a ceges laptoprol egyszer csak belecsorog a Teams. Feature? En kikapcsolam, de nem tudom, hogyan. Raadasul a debianom bluetooth alrendszere el is hasal emiatt neha (billenyuzet es eger is, szoval hamar eszreveszem).

Ez, ahogy elnézem, csak BT. Nem tudom, most hogy megy, de még 8.1-es Windows esetén ha túl távol mentem, és megszakadt a kapcsolat, a puffer szépen töltődött, és onnantól csúszott a hang rebootig.

Illetve csak itthon használnám a gépen és a telefonon, a H800-on egyszerű volt, hogy ha BT, akkor telefon, ha saját adó, akkor a PC, nem volt bohóckodás, hogy éppen mihez kapcsolódik.

Nézz körül a Jabra (evolve/evolve2 széria, 65, 75, 85 esetleg használtan, mert amúgy nem nagyon fog a keretbe beleférni a két felső) és a Plantronics/Poly környékén (pl. 4320), azok jók zenehallgatáshoz, és kiemelkedő a zajszűrős mikrofon, nem hiába ezek az etalonok az irodai fülesek közt. Napi szinten használok vezetékes Jabra-t és szintén vezetékes Plantronics-ot (kb. 5-6 óra per nap, kényelmes egész nap is; ha nem meetingelek vagy szocializálódok akkor zenét hallgatok, nekem ezek nagyon bejöttek).  

Az egész napos füleshordás pár év alatt szép hallásromlást okoz. Akkor is, ha a hangerő alacsony, nincs feltekerve bömbölésig. Személyes tapasztalat.

Évek óta kihangosítót (jabra, plantronics) használok otthonról. Nem is akarok visszamenni a kibaszott openoffiszba 50 ember közé megint egésznapos füleshordásra.

Hát, tapasztalataim szerint a jó headset az márpedig drótos. Abból is az, ami 'hagyományos' jack dugós.

A többi (USB, Bt) sajnos áldozatul esik a különböző szoftveres 'varázslatoknak'. Ennek eredménye a csak bizonyos csillagállás melletti működés, gagyi hangminőség, és úgy általában 'windows only'.

 

Én HyperX - vezetékes - fülest használok (játékra és meetingre egyaránt) évek óta igen nagy megelégedettséggel. Az egyetlen kompromisszum a vezeték: - cserébe 'olcsó'

https://aqua.hu/periferiak/hyperx-cloudx-refresh-35-jack-xbox-gamer-hea…

 

Aliexpresszről lehet hozzá 'fillérekért' csere fülpárnát kapni, így kb örök darab maradhat...

 

(van belőlük wireless is, de túl olcsónak tűnik ahhoz hogy valóban jó legyen - így azokat nem próbáltam)

Egészen elképesztően szar a Windows 10 BT stack-je, napi szinten fordul elő, hogy a füles ugyan csatlakozva van, de nincs hang, ilyenkor a BT támogatást ki kell kapcsolnom Windows-ban, majd újra. Ekkor persze gyakran a UI egyszerűen nem működik, vagy perceket kell várni a ki - bekapcsolásra.

Szerkesztve: 2022. 12. 02., p – 11:42

BT-vel kapcsolatban: jelenlegi fülesemnél két hangeszköz jelenik meg Windows alatt, az egyik esetén jó a hangminőség de nincs mikrofon, a másik esetén van mikrofon, de pocsék a hangminőség. Kollégáknak hasonló tapasztalatuk van más headsetek esetén is, ha jól emlékszem MacOS alatt is. Android alatt ugyanezzel a fülessel egyetlen eszközt látok.

Ez valami protokollból eredő limitáció?

Igen. 2022-re eljutott oda a BT, hogy tud szimultán 2 irányú kommunikációt, cserébe sz@r. Nem vagyok expert, de kódolásokkal játszik a BT és mivel a BT átvitel alapvetően kis sávszélességű, csodát nem tud.

Ezért kell WiFi képes headset ami a saját adó-vevőjével kommunikál. Ezek közt van olyan amit BT is tud.

Saját kárán tanul az ember...

az egyik esetén, ha csak 1irányú a kommunikáció a BT profilban, ott használja a HD codec-eket (pl. zeneHALLGATÁShoz). Amikor meg olyan profil aktiválódik, ami 2irányú kommunikációt feltételez (azaz hallgatsz meg te is beszélsz), ahhoz a basic gagyi SBC low bandwidth low quality audio codec-et használja. Nem véletlen, hogy a jobb BT fülesekhez van saját USB dongle, pont az ilyen profil balfaszkodások kivédésére.

Az egész BT egy összefércelt trágyahalom, a szabványtulaj BT Sig seggfejek miatt, és a kontár hardver, szoftver gyártók már csak a szenvedő alanyai ennek a szarnak.

A végfelhasználó meg semelyiket nem érdekelte eleve sohasem.

Ahhoz már sajnos neked kell könyvtárba ülni és könyökig irodalmat kutatni: A2DP, HFP, HSP profilok, és azoknak a reviziói nüansznyi különbségeit kikeresni. Illetve kideríteni hogy az adott android / apple telefon OS-e melyik verzióját támogatja a BT szabványnak. Azon belül is melyik BT profilnak melyik revizióját. Windowsnál/PC-nél szintén szép feladat ez.

Majd a fülesnél ugyanezeket kideríteni. Utána meg valami nem túl triviális diagnosztikai módszerrel kideríteni h. a 2 eszköz végülis ténylegesen miben állapodott meg, és ez alapján milyen üzemmódban kezdték meg egymás között a kommunikációt.

Sennheiser Momentus 3-mal szemeztem sokáig aztán Sony WM-1000X4 lett belőle, akciós volt, természetesen. Szerintem érdemes megvárni a karácsony utáni leárazást, 100 körül szuper cuccok lesznek.

Gábriel Ákos

Nekem ez van: arukereso.hu/fulhallgato-fejhallgato-c3109/spc-gear/spg108-p662851605/

Nem túl drága, eléggé strapabíró, és viszonylag jól szól.