"Készül a videójáték, amiben meg lehet majd bosszulni Trianont"

https://24.hu/tech/2022/11/22/trianon-videojatek-bosszu-revans/

„valódi és szomorú történelmi tényeken alapszik, nekünk pedig lehetőségünk lesz ezt a bizonyos történelmet alternatív útvonalra terelni”.

Hozzászólások

Jah tenyleg.. Aztan amikor nem jokor nyitotta ki az ember, mire odaevickelt a folyton tekergo repulovel, akkor becsukodott es bumm!... :) nem mondom, hogy a kedvenc jatekom volt..

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerkesztve: 2022. 11. 22., k – 21:22

Értem én hogy indie játék, de ez nagyon szarul néz ki!
Magyarok meg már túltehetnék magukat Trianonon! Rég volt, igaz se volt. Noh meg ebben a kis országban is megérünk boldogulni, mit akarnak háromszor ekkorát még hozzá? :D

USA -ban minden évben eljátsszak Észak-Dél nagy csatáit , ez egy hagyomány, történelem része.

Trianon:

40 Évig még beszélni se  lehetett róla. 1978-ban az iskolába bevittem egy régi iskolás történelmi atlaszt elkobozták, behívattak az igazgatóiba !!!

Nekem tetszett szép színes képekkel és meg mertem kérdezni, hogy az melyik Magyarország és hová lett...

For Whites Only meeting room!

Nyugodtan. Egyébként kezdheted az elmúlt 50 év tényhamisító hollywoodi moziprodukcióival, amik a mai napig nem képesek túllépni Vietnámban, Afganisztánban stb. elszenvedett vereségeiken, de fel-felböffentek olyan sérelmeket is, mint Pearl Harbor vagy éppen az európai ember könyökén már kijövő 9/11 bánatukkal.

Mindenkinek megvan a maga sebe. Azt nyalogatja. Mi ebben a furcsa?

trey @ gépház

Folyton megy a kesergés? Most hogy mondod, örülni kéne neki, hogy maradt egy kis talpalatnyi földünk. Lófaszt. Egy kis emlékezetfrissítése: erdők, vasutak, bányák, folyók meg úgy kb. minden ami egy országot gazdaságilag életben tart, ment a levesbe. Ja, hogy a magyar álláspontot mégcsak meg sem hallgatták? Annak ellenére sem, hogy a kor körülményeihez képest a legalaposabb felmérés és tudományos munka előzte meg. Ja, hogy a mai napig nem ratifikálta egyik nagyhatalom sem? (Franciaország annak számít?) Ja, hogy az OMMonarchiából Ausztriához csatoltak tisztán magyar lakta településeket? (talán jobban is jártak... szegény Sopron). Az utána következő tömeges népirtások, erőszakos lakosságcsere főleg Romániában és Szerbiában kit zavartak? Miről tehetett az a sok szerencsétlen, akik közvetlenül előtte veszítették el a kényszersorozással elvitt férjüket, apjukat, szeretteiket? Akik maradtak, mehettek málenkijre vagy a tömegsírba. Ha tudnád, hogy az iskolaudvaron a gyerekek szeme láttára végezték ki a szüleiket, majd utána őket is csak azért mert magyarok voltak. Nyugodtan letehetjuk ezt a holokauszt mellé nem kicsinyítve annak jelentősségét. Ezek szerint te nem tudod milyen az, ha életed során 5x váltasz állampolgárságot. Vagy milyen az, amikor elmennek a németek és örülsz, hogy életben maradtál, majd nem sokkal később menekülhetsz a szovjetek elől. Ez mind szép és jó, természetesen örülni kellene. Most épp hasonló történik Ukrajnával, csak nem a történelem könyv egy lapja, hanem a valóság. Ők mit keseregnek nemde? Engedjék a dolgokat megtörténni hiszen az sokkal békésebb lenne. Csak úgy megsúgom, hogy az a sztori sem most kezdődött már, mint ahogy a miénk sem. Na és ahogy 56-ban nekünk is beintett a Nyugat, úgy ott is most épp a szennyes lábtörlőnek használják a szerencsétlen átlag ukránt.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Nem kell neki örülni, de nem is kell ezen picsogni állandóan.
Na meg nem a múltban kell élni és olyan dolgokon sírni amik már megtörténtek, változtatni nem lehet rajtuk.
Tovább kell lépni, el kell engedni. 
Ez a talpalatnyi földünk.is egy nyomor, inkább ennek a jövőjével kellene foglalkozni! 

Remélem, ezeket elmondod azoknak is, akik azon pampognak, hogy a zsidók mindig a holokauszttal jönnek. (tudom, whataboutism, de nagyon sokszor találkozom ilyen beszólásokkal, és arra nem látok hasonló reakciókat)

Az igazság a kettő közt van. Trianon valóban igazságtalan diktátum volt, amelynek persze nem csak az volt az oka, mert ki akartak velünk cseszni, hozzájárult ehhez az is, hogy Magyarország hogyan bánt a kisebbségekkel, de nagyon messzire vezetne ennek boncolgatása. Ahogy sok más esetben, itt sincs fekete-fehér.

A tények attól még tények maradnak, szomorú, hogy így történt, de száz éve már ez a status quo (legalábbis majdnem, mert a II. vh. utáni párizsi békeszerződésben további területeket vesztettünk). Tehát kesergés helyett tudomásul kéne venni.

BTW. Nem tudok arról, hogy ne ratifikálták volna a nagyhatalmak, ezzel megleptél. Van erről valami hivatalos link?

Linket nem tudok, de ott vannak az aláírások (helyei).

Egyébként megpróbáltunk kiugrani, de nem sikerült. Próbáltunk minden szálat megmozgatni, de Horthyéknak nem sikerült. Tapasztalatlanok és naívak voltak. Nem úgy, mint a Románok. Kezdetben egyoldalon álltunk, aztán valaki "súgott nekik". Hát nekünk nem. A többit tudjuk. Nem kesergünk, de a múltból tanulni kell.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

A II. világháborúhoz egyértelműen (persze nem Trianon, de te is kiszélesítetted a többi békeszerződésre a kérdést). Az, hogy a revansvágy, a gazdasági válság, valamint az instabil német kormányok végül is egy olyan szélsőség hatalomrajutását eredményezték, amely felerősítette az amúgyis létező antiszemitizmust, szerintem részben véletlen. Viszont az is tény, hogy a koncentrációs táborokat, népirtásokat nem a nácik találták ki, ez létező jelenség volt. Ahhoz kellett a német precizitás valamint a beidegződött parancsvégrehajtási szokás (nagyon rossz fogalmazás, tudom), hogy ez ilyen ipari méretekben működjön (ajánlott olvasmány Merle: Mesterségem a halál).

Trianon természetesen hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország hűséges csatlós legyen, elvégre visszakaptuk a Felvidéket és Erdélyt (legalábbis egy részét), ezt nem kaptuk volna vissza, ha nem állunk Németország mellé.

Hűséges? Csatlós?

Varsói felkelés 1944 augusztusa egy "hűséges csatlós" tényleg így viselkedne? Átengedi a a lengyel felkelőket? Lőszerrel, kötszerrel látja el azokat? Látszik, hogy hatott a kommancs agymosás.. :(

Trianon módja a lekorlátozta a geopolitikai pályáját Magyarországnak, amiről nem volt lehetséges letérni sehogy se. A német és a szovjet érdekszféra metszetében esélytelen volt bármerre is kitérni.

Egyedül a lengyelekhez való hozzáállás volt kivétel, ez már a háború elején is megvolt, a németek meglepő módon el is fogadták, már akkor, amikor Lengyelországot megtámadták. Akkor kérték Magyarországtól, hogy a Felvidéken futó vasútvonalat felhasználhassák a hadianyagok (és talán katonák) szállításához, ezt Magyarország a lengyel-magyar barátságra hivatkozva visszautasította.

Szóval igen, a hűséges csatlós így viselkedett. Ezzel a kivétellel együtt is hűséges csatlós volt. Kiugrási kísérlet ide vagy oda, gyakorlatilag a végsőkig kitartott a németek mellett. Kár volt idekeverned a komancs agymosást, innentől megszűntél beszélgetőpartner lenni.

0 hadsereggel 0 erőforrással mi aztán értékes csatlósok voltunk. Nem voltak opcióink. Nem itt volt a német nehézipar, a német propaganda, a Wehrmacht majdnem 21 millió fővel. Nem volt itt semmi csak a kies Alföld a félbe vágott családokkal. Fele a határok miatt, másik fele az I.vh-ban vesztette el hozzátartozóit. 

A Felvidék hová tartozott 1920 után? A Bécsi döntések csak olaj volt a tűzre. Nem volt annyi katonánk, hogy bevonulnjunk a visszacsatolt területekre. Ja, de... lóháton Horthyval az élen. Konkrétan kilógott a szaros seggünk a gatyából és ilyen körülmények között kellett volna megtalálni a megoldást. Mégis kihez fordultál volna? A szlovákokhoz, hogy a csúnya rossz németek vissza akarják csatolni a Felvidéket? Vagy a románokhoz, szerbekhez? Körülöttünk senkinek sem volt érdeke, hogy egyáltalán létezzen Magyarország. Hitlernek mindegy volt. Neki egyébként sokkal drasztikusabb tervei voltak, de nagy ritkán halgatott a szép szóra. Politikai, katonai vagy gazdasági értelemben a tárgyalóasztal mellett súlytalanok voltunk. A németek úgy képzelték, hogy majd mi megtámadjuk a cseheket, hogy ne nekik kelljen. Aztán amikor Horthy közölte, hogy 'oszt mivel? Kövekkel? Meg amúgy is... szóval akkor Hitler egy kicsit "jobb belátásra tért". Persze később ezt nem felejtette el. Főleg a szégyenteljes visszavonulása során. Végig mi voltunk a golyófogók. A felvidéki vasutak már rég nem ide tartoztak. Lényegében azért lett visszacsatolva mert szerinte Szovakiát és Csehországot el kellett volna törölni. Nem a mi két szép szemünkért. Én kikérem magamnak a felmenőim nevében is a csatlós kifejezést! Soha nem voltunk csatlósok. Rabszolgák esetleg.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Bocsáss meg, de a történelmi ismereteid - úgymond - hiányosak a témában.

 

0 hadsereggel 0 erőforrással mi aztán értékes csatlósok voltunk. Nem voltak opcióink. Nem itt volt a német nehézipar, a német propaganda, a Wehrmacht majdnem 21 millió fővel. Nem volt itt semmi csak a kies Alföld a félbe vágott családokkal. Fele a határok miatt, másik fele az I.vh-ban vesztette el hozzátartozóit. 

Mi a környező országok ellen fegyverkeztünk, hozzájuk viszonyítva egyáltalán nem volt gyenge a Magyar Királyi Honvédség. Magyarország világ szinten is jó teljesítményt nyújtott fegyverfejlesztésben, nekünk volt saját tankelhárító rakétánk, egyidőben a Panzerfaust/schrek/Bazookával. Hint: 44M buzogány / 44M Lidérc (a Lidérc levegő-levegő rakétának indult, de nem sikerült befejezni).

A nehéz páncélosaink is jól teljesítettek a saját kategóriájukban, viszont nem tudták felvenni a  harcot a szovjet nehéz tankokkal. A repülőgép fejlesztés terén is az elsők között voltunk, készültek már tervek az első gázturbinás légcsavaros gépre.

Magyarország vesztesége az I. Világháborúban 660.000 fő volt. (Monarchia szinten ez 3,5M katona!). Ide kapcsolódik, hogy a Cári Oroszország ellen sikerrel védekeztünk Galíciában, ahol legalább annyira kegyetlen harcok folytak mint a nyugati fronton (tudom, mivel harcolt ott felmenőm aki végigharcolta az egész háborút az elejétől az utolsó napig). Több alkalom is volt, amikor a magyar katonai vezetés leleményességének köszönhetően nem vonultak be az oroszok Budapestre.

 

Nem volt annyi katonánk, hogy bevonulnjunk a visszacsatolt területekre. Ja, de... lóháton Horthyval az élen.

FYI a Wehrmacht (pontosabban a Heer) átlagosan kb ~1 millió lóval rendelkezett, fogatolt lövegekkel vonultak el Moszkváig. Persze nekik ott volt a Pervitin (metanfetamin), amivel egy mezei Soldat minden gond nélkül menetelt naponta 60 kilométert a ~40 kilós menetfelszerelésében napi 16-18 órában. A Bécsi döntések a revízió miatt voltak szükségesek, mivel a tengelyhatalmak (Németország, Olaszország) nagyon is jól tudták, hogy igazságtalan döntés született, ezt hivatott enyhíteni a részben Wilsoni elveken alapuló Bécsi döntések. Ehhez kapcsolódik a Magyar-Szlovák kis háború is, amivel tovább toltuk a határt.

Továbbá még egy FYI, a Kárpátokban sikeresen tartotta fel a Székely Hadosztály a Vörös hadsereget (2. Ukrán front) egészen addig amíg a drága románok hátba nem támadtak délről. A Doni katasztrófa is hasonló volt. A honvédeink kitaratottak a végsőkig és nem miattunk omlott össze a front, hanem mert az olaszok basztak harcolni, a románok pedig szétdobálva a fegyvereiket menekülőre fogták. Ezután jött a vörös horda és átkarolta a 2. Magyar Hadsereget, aminek a vége az lett, hogy a 200.000 fős hadseregből 60.000 fő térhetett haza. Erről ennyit.

 

Hitlernek mindegy volt. Neki egyébként sokkal drasztikusabb tervei voltak,

Tudod a Lebensraumnak voltak külön területei, a Reich az osztrák határig tartott, szükség volt egy peremkerületre (ha úgy tetszik ütközőzóna). Mit gondolsz miért nem vonultak be a németek már a háború elején? Ezért is lett Budapest erődvárossá nyilvánítva 44 telén.

 

A németek úgy képzelték, hogy majd mi megtámadjuk a cseheket

Csehország akkoriban úgymond nem létezett. '38-ban einstandolták a Szudéta-vidéket, ebből lett a Cseh-Morva protektorátus,  a maradék pedig bábállam lett, amit felesleges lett volna megtámadni.

 

Jó lenne ha végre kikopna a fejekből ez a fajta vélekedés, hogy katonai szempontból gyengék voltunk. NEM!

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Elismerésem, láthatóan járatos vagy a témában.

Köszönöm. Annyit megsúgok, hogy nem a közoktatásban sikerült megismerkedni a történelemmel ilyen részletesen :D

Annyival egészíteném ki, hogy a németek nagyvonalúan "rekvirálták" a magyar egységek nehézfegyverzetét.

Persze, a megszállás után ('44 márc. 19.), amikor az oroszok már a Kárpátoknál voltak. Előtte épp hogy ellenkezőleg a németek adtak át nekünk nehézfegyvereket (köztük Tigriseket, Pz IV, Stug III), továbbá a kiképzésben segítettek. Nekünk is voltak ám nagy harckocsizóink (ászok), pl Vitéz Tarczay Ervin... Tessék kiguglizni mit tett!

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Miért?

Tudod a szövetségesek részben megosztják egymással a fegyverzetüket. A románok is gyárthattak Mausert és lőszert is hozzá.

 

Mennyit?

PDF Ebben pl találsz adatokat, bár ez inkább a Donhoz kapcsolódik.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Beidézem neked, hátha a PDF-olvasóddal valami baj van, és nem jelenítette meg az utolsó oldalt...:

A 2. magyar hadsereg súlyos személyi és anyagi veszteséget szenvedett a Don-kanyarnál. A kivonuló hadsereg mintegy 207 500 katonát és 50 000 fő munkaszolgálatost számlált. Megközelítőleg 128 000–130 000 fő volt a teljes veszteség. Mintegy 49 000–50 000 fő halt hősi halált, 40 000–50 000 fő sebesült meg és hozzávetőleg 27 000–28 000 fő esett fogságba. (A pontos adatok ma is a hadtörténeti kutatások tárgyát képezik. Szerk.) A 2. magyar hadsereg a felszerelésének és fegyverzetének mintegy 80%-át elvesztette a harcok során. Ez a veszteség a teljes magyar honvédség anyagi, technika állományának a felét tette ki. Ezt a veszteséget a magyar hadiipar a háború végéig nem tudta teljes mértékben pótolni.

Az 1. tábori páncéloshadosztály harctéri tapasztalatai alapján nyilvánvalóvá vált, hogy siker reményében, csak erős páncélzatú, minimum 75 mm hosszú csövű páncéltörő löveggel ellátott harcjárművek vehetik fel a szovjet hadsereg által alkalmazott T–34-es és KV–85-ös harckocsikkal szemben a harcot.

A magyar hadiipar nem rendelkezett ilyen harcjárművekkel, a gyártás és próbák alatt álló 40M Turán közepes és 41M Turán nehéz harckocsik mind fegyverzet, mind védelem terén messze elmaradtak a szovjet páncélosoktól.

A németek pedig egyrészt politikai zsarolásként használták az átadandó korszerű haditechnika kérdését, másrészt elsősorban a saját fegyveres erejük ellátására koncentráltak.

Így a magyar hadvezetésnek nem maradt más választása, mint a rendelkezésre álló, magyar gyártmányú harcjárművek sorozatgyártását folytatni.

:)

És ezzel mit szeretnél alátámasztani?

 

Az állításomat, miszerint nem a szovjet tankok ellen készült a Honvédség, vagy pedig azt, hogy a németek adtak át nekünk nehézfegyverzetet?

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Bár nem nekem szólt, de talán én is tudom a választ:

"Tarczay 1944. április 4-én érkezett a helyszínre.[2] A 2. páncélos hadosztály felvonulási területét Bolehov és Dolina körzeteiben határozták meg (kb. 16 km), ahol a német csapatok visszavonulást hajtottak végre. A hadosztály védelmi feladatokat kapott, majd 17-étől a m. kir. 2. hegyidandár két zászlóaljával megerősítve támadásba mentek át, Szolotvin (oroszul Солотвин) térségéből Nadvorna (oroszul Надворная), Gyeljatyin (oroszul Делятин) és Kolomija (oroszul Коломы́я) településeket kellett elfoglalniuk. A célok nagy részét elérték másnapra, azonban a Kolomja elleni támadás 19-én elakadt. A 41 M. Turán típus 17-én az 514-es magaslati pontért vívott ütközetben esett át a tűzkeresztségen.[2] Az áprilisi magyar támadó hadműveletek nem vezettek eredményre, a Prut mentén zajló ütközetek alatt a 3. hk. ezred legtöbb harckocsija megsemmisült, noha támadásaikat a német 503. nehézpáncélos-osztály hét Tiger I nehézharckocsija, a m. kir. 24. gyalogos hadosztályt pedig a német 19. páncélos hadosztály 73. páncélgránátos-ezrede támogatta. Április végén az ezred megmaradt hét Turánját visszavonták a gyalogság által kiépített védvonalak mögé, parancsnokuk Tarczay főhadnagy lett, aki ekkor már az I. zászlóalj 2. századának parancsnoka.[2] Alakulatát május 3-án kivonták a térségből, Nadvorna alá vezényelték. A tizenhét napos ütközet alatt a 2. pc. hadosztály 18 páncélost, 6 Nimrod légvédelmi gépágyút és 6 páncélgépkocsit vesztett, a német csapatokkal együtt összesen 48 szovjet harckocsit lőttek ki, melyből 27-et a m. kir. 3. hk.ezred igazolt.

Az ezred tevékenységét a német vezetés is elismerte, Walter Model tábornagy, az Észak-Ukrajna hadseregcsoport parancsnoka, május 4-én elrendelte, hogy a magyar harckocsik pótlására német járműveket utaljanak ki. Ez után kapott a Honvédség 12 darab Pz. IV H harckocsit, 10 darab StuG III G rohamágyút és 10 darab Tiger I nehézharckocsit.[2] A német járműveket az I. zászlóalj négy százada kapta meg, akik a Turánjaikat a II. zászlóaljnak adták át. A Tigereket az 1. század (parancsnoka Vedress János százados) és a 2. század (pk. Tarczay Ervin főhadnagy, 5 db), a 3. század a Pz. IV H-kat, a 4. század pedig a rohamágyúkat kapta meg. A típusátképzést valószínűleg helyben, tábori körülmények között oldották meg. Az I. zászlóalj a harckészültséget július elején érhette el, a hónap második hetében már az új típusokkal támogatták a m. kir. 24. gyalogos hadosztály védvonalait.[2]"

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Tarczay_Ervin

Igen ez már jócskán 44-ben történt.

A kontextus a második világháború, szóval teljesen irreleváns, hogy mit ért volna az akkori haderőnk olyan háborúkban/hadműveletekben, amik nem történtek meg, illetve amik közben/helyett a második világháború volt.

Kiötleni egy elméletben hatékony fegyvert nem egyenlő azzal, hogy kifejlesztünk (kitaláljuk, kiteszteljük és kidolgozzuk az alkalmazására vonatkozó elméletet) egy a leküzdeni kívánt cél szempontjából a saját iparunk által megfelelő áron kellő mennyiségben sorozatgyártható hatékony fegyvert, melynek használatát megtanítjuk az embereknek. És ez minden fegyverre vonatkozik, egyszerre kell tudni mindet gyártani és eljuttatni oda, ahol szükség van rá. Ez adott volt? Mármint nem egy teoretikus háború kapcsán, hanem a valódi háborúban. Ha nem volt adott, akkor egyes részletek hiába mutatnak szépen, az összkép gyenge.

Az, hogy a németeknek is voltak sok lovai, nem jelenti azt, hogy nekünk volt sok modern fegyverünk, jól kiképzett emberállományunk stb.

Katonailag nem voltunk gyengék, csak nem arra a háborúra voltunk erősek, ami bekövetkezett. Kérdés: Magyarországnak az akkori hadereje (+hátország ugyebár) hányszorosára lett volna szüksége ahhoz, hogy úgy kerüljön ki a győztes oldalon a háborúból, hogy nem árult el senkit? Szerintem ennek tükrében lehet nyilatkozni arról, katonai szempontból mennyire voltunk ténylegesen erősek.

:)

"Remélem, ezeket elmondod azoknak is, akik azon pampognak, hogy a zsidók mindig a holokauszttal jönnek."

Lehet, hogy ugyanaz lenne a megoldás Trianon esetében is: erkölcsi-, anyagi-, stb. jóvátétel.

 

 

"...amelynek persze nem csak az volt az oka, mert ki akartak velünk cseszni, hozzájárult ehhez az is, hogy Magyarország hogyan bánt a kisebbségekkel..."

Az volt az oka, hogy szét akartak darabolni egy ellenséges nagyhatalmat. _Német_-Ausztria (kelet-bajorok, keleti birodalom, Österreich) vesztesként is megkapta Őrvidéket azért, hogy csökkentsék a Német Császársághoz való (élelem iránti) függőségüket és hogy ne akarjanak a német birodalomhoz csatlakozni (nem sikerült).

Érdemes egy pillantást vetni az akkori Mo. domborzati térképére és megnézni, hogy az elosztást úgy végezték, hogy minden új (mű)állam kapjon termőföldet, máskülönben nem tudtak volna önállósodni, Mo-t viszont a hegyektől és azoknak javaitól megfosztották.

Idézetek Gróf Apponyi Albert Trianonban elhangzott védőbeszédéből:

"...és hogy a megmaradt Magyarországtól a gazdasági fejlődés majdnem összes feltételei megvonassanak. Mert az ország e szerencsétlen középső része, elszakítva határaitól, meg lenne fosztva szén-, érc- és sóbányáinak legnagyobb részétől, épületfájától, olajától, földgázforrásaitól, munkaerejének jórészétől, alpesi legelőitől, amelyek marhaállományát táplálták; ez a szerencsétlen középső rész, mint mondottam, meg lenne fosztva a gazdasági fejlődés minden forrásától és eszközétől, ugyanakkor, amikor azt kívánják tőle, hogy többet termeljen.

...

Azt követelik továbbá tőlünk - és ez is igazolja, hogy mennyire célravezetőbb lett volna bennünket előzőleg meghallgatni -, hogy mi Ausztriának vasércet szállítsunk. Mivel magunk is abban a helyzetben vagyunk, hogy ércet kell importálnunk, ezt a rendelkezést nem tudjuk teljesíteni. Hasonló a helyzet az épületfa tekintetében."

 

Szóval igazából rengeteg kárpát-medencei embernek keletkezett kára ebből a nagyhatalmi érdekek mentén kialakult igazságtalan szétdarabolásból. Nekünk is jobb életünk lenne, ha nem szorulnánk az ipari alapanyagok tekintetében mindenből behozatalra 100 éve.

Persze, visszacsinálni már nem lehet, de jóvátenni talán. 

40 Évig még beszélni se  lehetett róla. 1978-ban az iskolába bevittem egy régi iskolás történelmi atlaszt elkobozták, behívattak az igazgatóiba !!!

Meglep. Mi ilyenből tanultunk általános és -középiskolában is. Én nem emlékszem, hogy ne lehetett volna beszélni róla, pedig régebben tanultam.

A Szovjetunió, NDK és Magyar Népköztársaság kivételével mindenhol nacionalista volt a kommunista állampárt a keleti blokkban. Szovjetunióban a sok nemzetiségű összetétel és a külpolitikai okokból erőltetett internacionalizmus miatt. NDK-ban a nemzetiszoci múltjuk miatt. Magyarországon pedig 1956 miatt. Lehettek kivételes iskolák de általánosságban nekem reálisnak tűnik amit leírt. 

Egyáltalán nem az. Hogyan lehet magyar történelmet tanítani, ha nem látod a történelmi határokat? Pl. csak a török hódítás idején nándorfehérvári csata, vagy azt, hogy hogyan szakadt három részre az ország 1541-ben, ha nem említed meg, hogy Erdély Magyarország része volt? De lehetne számos más példát mondani (országgyűlés Pozsonyban, stb)

Szóval nem. Trianon nyilván nem volt hangsúlyos, de a magyar történelem tanítása során megkerülhetetlen, ahogy a történelmi Magyarország térképe is.

Gondolom, a 'lehetett reális' azt is jelenti egyben, hogy te csak hallottál arról a korszakról, nem éltél benne.

Nem gondolom, hogy Buccaneers szenilis lenne és olyan eseményre emlékezne ami valójában meg sem történt. Kérdésedre válaszolva úgy, hogy nem használnak térképet amin szerepel a Magyar Királyság határa. Leírják szövegben. Úgyis a szocialista forradalom és az ahhoz vezető történelmi út volt a fontos, nem? :)  Az meg Oroszországban történt. 

Csehszlovákiában mit tanítottak történelemként? Olyan ország nem is létezett a történelem nagy részében. Vagy Romániában. Ott vajon szerepelt a Magyar Királyság a határvonalával valamelyik román történelemkönyvben? Ha megnézem a Román történelem wikipedia szócikket, értelmezhetetlen történelmi térképekkel van tele. 

"Gondolom, a 'lehetett reális' azt is jelenti egyben, hogy te csak hallottál arról a korszakról, nem éltél benne."

Szerencsére nem. Nyilván te nem éltél a trianoni békeszerződés idejében, de azért lehet véleményed a korszakról. 

Van, de nem az a lényeges ebben a szálban, hanem az, hogy volt egy olyan állítás, hogy valakit azért vittek az igazgatóhoz, mert bevitt egy 'régi iskolás történelmi atlaszt' Trianon kapcsán. Én erre reagáltam, hogy a tananyag része volt a történelmi Magyarország földrajza, határai, az ezzel kapcsolatos események. És az iskolai történelmi atlaszokban is ezek a térképek voltak. Nem speciális iskola esetén, hanem mindenhol. Ez nem vélemény, hanem tapasztalat. Az, hogy Buccanerest miért hívatták be az igazgatói irodába, nem tudom, de az biztos, hogy nem amiatt mert egy régi történelmi atlasz volt nála.

Azt nem tudom, hogy Csehszlovákiában vagy Romániában mit tanítottak, nem éltem ott. Viszont ez megint irreleváns azzal kapcsolatban, hogy nálunk a 70-es években mit tanítottak. Ez utóbbit viszont tudom. Azt is, hogy miből.

"a tananyag része volt a történelmi Magyarország földrajza, határai, az ezzel kapcsolatos események. És az iskolai történelmi atlaszokban is ezek a térképek voltak. Nem speciális iskola esetén, hanem mindenhol. Ez nem vélemény, hanem tapasztalat."

Tapasztalat, és tény. 

https://www.antikvarium.hu/konyv/tortenelmi-atlasz-359277-0

Bár ez 1980-as kiadású, ilyenek voltak évekkel előtte is.

Európa a napóleoni háborók korában  
Európa  
A szabadságharc fontosabb hadműveletei 1848 nyarától 1849. február végéig  
A szabadságharc fontosabb hadműveletei 1849 március elejétől augusztus közepéig  
A német egység kialakulása a XIX. sz. második felében  
Az olasz egység kialakulása a XIX. sz. második felében  
A párizsi kommün  
Afrika a XIX. sz. közepétől 1914-ig  
India a XVII. sz. közepétől 1918-ig  
A Közel-kelet, Perzsia és Afganisztán a XVII. sz.-tól 1914-ig  
A Föld felosztása az imperialista hatalmak között 1914-ben  
Munkás- és parasztmozgalmak Magyarországon  
Az I. világháború Európában  
Európa az I. világháború után  
A szovjet köztársaságok az intervenció éveiben  
A Magyar Tanácsköztársaság honvédő harcai  
Észak-magyarországi hadműveletek  
A Szovjetunió szövetséges köztársaságai 1940-ben  
A II. világháború Európában  
A II. világháború keleti frontja  
A II. világháború Észak-Afrikában  
A II. világháború az inváziótól a kapitulációig  
Jugoszlávia függetlenségi harca a II. világháborúban  
Magyarország felszabadítása  
Kína a forradalom és polgárháború idején

A VR grafikájánál színvonalasabb. ;) 

Nem tudom, hogy te melyik nemzetiség nevében beszélsz, de nekünk, magyaroknak általában fáj Trianon. Nem feltétlenül azért, mert háromszor akkora volt az országunk, hanem inkább azért, mert a rokonainkat, nemzettestvéreinket akaratuk, akaratunk ellenére elszakították tőlünk (egymástól) akik azóta sem gyakorolhatják azokat a jogaikat (nyelvhasználat, oktatás, önrendelkezés), úgy, ahogyan azt az "elcsatoló" (egyik ország vezetője sem mondta, hogy kérem, ez így, nincsen jól, nekünk ez nem jár...) országok "átvételkor" garantálták.

Ha arra célzol, hogy megemlítettem, hogy melyik nemtzetiség nevében beszél, akkor az nem a "múlton rágódás és a közben revizionista álmok dédelgetése" miatt volt, hanem azért mert azt írta, hogy a "Magyarok meg már túltehetnék magukat Trianonon!". Ez mást jelent, mint a "_Mi_ magyarok, meg már túltehetNénk...." Remélem, nem kell magyarázni.

A múlt trianoni következményei kivetülnek a jelenre, jelenlegi környezetünkre is. Nem dédelgetek revizionista álmokat, de igényelném a népek önrendelkezési jogának gyakorlásának lehetőségét, ahol igény van rá és főleg ott, ahol korábban garantálták azokat!

Faszság az, amit te írsz, mert nem állítottam olyat, amit leírtál - ha már személyeskedünk! Egyébként magyar attól lesz vki, hogy magyarnak hiszi, vallja vagy tartja magát.

Annyit tennék hozzá, hogy bőven vannak országok, ahol ez normálisan működik. Nem Jan Slota módra vagy negatív példának sajnos hozhatnánk Kárpátalját is, bár az ukránoknak most bőven megvan a problémájuk. Szóval ha azt a nyugatot tartjuk fejlettnek és civilizáltnak, amelyik  - természetesen szigorúan csak a béke jegyében - dobott le atombombát 2x is civilekre... és egyébként annyira jól sikerült ezzel elhoznia a békét, hogy azóta is folyamatosan háborúzik, akkor nosza, tanuljunk tőlük. Én csak kicsit mennék nyugatabbra tőlünk: Svájc. Ahol 4 hivatalos nyelv létezik, ezek közül az egyiket a lakosság kevesebb, mint 1%-a beszéli. Hasonló intézkedésekkel a környező országokban is nagyon sok problémaforrás lenne megszüntethető.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

A grafika élcelődés volt, mert a múltkor meg a VR grafikájánál szóltak le téged...  :)

 

"Trianon meg le van szarva. Semmi károm nincs belőle. Csak uncsi már, hogy a magyarok állandóan ezen picsognak. "

- szerk -
Nem tudom, milyen nemzetiségűnek tartod magd, de nagyon sok magyar nem szarja le trianont és sok olyan is van, akinek kára van belőle vagy annak következményéből.

Én vettem egyet, Oculust Quest2 -t. Árban is és képességeiben is szerintem jobb mint az agyonistenített Valve Index. Egyáltalán nem drága a Quest2, egy alsó-középkategóriás mobil árába kerül. Aki bírja ezt nagy élmény tényleg, nekem sajnos perceken belül olyan hányingerem volt tőle, hogy tovább is adtam rajta. 

Na jah, csak akik elszakadtak mar nem elnek. Aki akar, az meg johet mehet. Amig 100eves storykat emlegetunk a holnap(utan)ra gondolas helyett, addig pont megerdemeljuk a poshadt vizben totyogast. Erdekes, hogy a sok fajoszivu sehol nincs, amikor napjaink problemait/eloskodoit kellene megoldani... Legalabb majd ujabb 100ev mulva is lesz min sirankozni, amikorra korulottunk mindenki lekoroz minket es csak mi maradunk meg balkannak.

"Na jah, csak akik elszakadtak mar nem elnek."

Élnek, ha más nem az utódaikon keresztül.

Nem 100 éves storykat emlegetünk, hanem a jelenkort: van ahol nem lehet felvenni a magyar állampolgárságot anélkül, hogy elvesztené az illető a meglévőt, van ahol nincsen magyar (akármilyen) nyelvű oktatás, akármi, mert a kisebbség nem éri el az x százalékot (azért, mert átszervezik a közig. határokat pl.). Uez érvényes: Katalónia, Baszkföld, Koszovó. Írország/Anglia, Tirol (Ausztria, Olaszo.), Moldávia, Szudétavidék, stb.

 

Ez pl. 1 hónapos hír:

https://ujszo.com/kozelet/az-allam-masfel-millios-telket-akart-a-benes-dekretumokra-hivatkozva-elkobozni

Na ezért kéne a Brüsszel ekézése helyett jobban benyalni magunkat, mint a kisAntant, rámutatva, hogy bezzeg a baszkoknak meg az íreknek meg a pirézeknek lehetett, akkor a mi testvéreinknek meg miért ne? Két lehetőségünk van, az egyik az EU, másik a háború. Aki az utóbbit választja, az egy elmebeteg ...

Minden héten tüntetnek valamiért, Párizsban az energiaárak előtt meg az iráni nők helyzete miatt is. A szankciók pont nem a becsicskulás. Ha a ruszkik mindent megtehetnek büntetlenül, akkor elszemtelenednek mint Berija (ha nem szemtelenedtek el már így is), más kérdés, hogy ahogy hallottam tegnap, pont Moszkvában sajnos nem sok látszatja van, a vidék meg le volt maradva meg ejtve eddig is.

Újabb kormányellenes tüntetést tartottak péntek délután Prágában, szeptember eleje óta már a harmadikat, a rendőrség szerint több tízezer résztvevővel. Brünnben (Brno) is kormányellenes megmozdulást tartottak, ott néhány ezren jelentek meg.

A civil aktivisták által szervezett és a Vencel téren megtartott prágai tüntetésen felszólaló civilek, valamint politikusok élesen bírálták a Petr Fiala miniszterelnök vezette jobbközép kormány gazdasági és szociális politikáját, az orosz-ukrán konfliktushoz való viszonyulását és az Európai Uniót is.

https://www.portfolio.hu/global/20221028/ismet-tizezrek-tuntettek-a-cse…

A képen látható öregasszonyok és öregemberek veszílyes szélsőséges nacionalista bőrfejűeknek tűnnek ... 🤔 😂

trey @ gépház

" A harmadik a jelenlegi EU vezetés kipicsázása a helyéről."

Igen ez az  lehetőség, aminek a realitása igazából csak matematikailag létezik, a gyakorlatban nyugodtan tekintheted zero-nak :)

 

Trianon témához:

Lehet az EU-t csatoilták hozzánk nem ? :D :D :D :D

Az én véleményem elég radikális a témában, és manapság (is) tabu kimondani. Annó a történelmi magyarország területén a kisebbségekkel mi sem voltunk sokkal jobbak, eléggé forrongtak a függetlenségi törekvések, amit bizony pofánvágással tartottak kézben. Nem véletlen lövöldöztek egy ferenc ferdinánd nevű srácra :D Aztán lett belőle egy világháború és a vesztes oldalon voltunk. A korszellem abba az irányba mutatott, hogy bünti, és a területeket meg kapja meg a lázongó kisebbség és annyi. Két légy egy csapásra. Az egy másik kérdés, hogy már akkor aki nem zsigeri gyűlöletből gondolkodott látta, hogy ezzel egy másik világháborúnak is megágyaztak, de azt is főleg németország miatt gondolták így. És ez így is lett. (azt se mi robbantottuk ki, csak végül nem tudunk kimaradni belőle) 

-42-

A Monarchián belül Bosznia-Hercegovina osztrák irányítás alatt álló protektorátus volt nem magyar irányítású. Ha Ferenc Ferdinánd elleni merényletet és annak következményét az elhibázott nemzetiségi politika következményeként vezeted le, akkor ez Ausztria hibája volt. 

"A korszellem abba az irányba mutatott, hogy bünti, és a területeket meg kapja meg a lázongó kisebbség és annyi."
Ezek után nem meglepő, hogy a megmaradt Magyarországon nem kérünk újabb importált kisebbségeket brüsszeli nyomásra. Trianon következménye, hogy nincsenek országhatáron belüli nemzetiségi konfliktusok. Azon kívül pedig elnyomják az ott maradt kisebbségi helyzetű magyarokat. Ilyen történelmi tapasztalatokkal úgy látjuk a franciák gyerekei, unokái súlyos árat fognak fizetni azért, mert kisebbségi helyzetbe hozzák saját magukat az országukon belül. De ez legyen az ő dolguk. 

Ezen fel tudom húzni magam rendesen. MI A fasz KÖZE van az EU-nak bármilyen KISEBBSÉGEK vagy NEMZETISÉGEK vagy akár a MELEGEK vagy HIDEGEk vagy TÖRPÉk vagy ÓRIÁSOK bármiféle JOGAIHOZ? De komolyan? Tudjuk mi az az EUrópai UNIÓ? Mi volt a célja eredetileg? Nagyon röviden... rájöttek a fejesek, hogy a világ nagyobb gazdaságaival szemben az egyes európai országok versenyképessége erősen konvergál a nullához, így muszáj volt közös gazdasági érdekek mentén döntéseket hozni. Eleinte csak egy szűk körnek adatott meg ez, aztán bővítették több körben. Pár éve azért erősen letértünk az útról és szórják a pénzt baromságokra, mára addig jutottunk, hogy megy a 18 fok szöveg meg a heti 1 zuhany. Mi a fontos? Most éppen egy nem uniós országnak jelentős hitelből támogatást nyújtani. A migránsok jogai a schengeni határnál, az "anya nő, az apa férfi" témába beleokoskodni.. ésatöbbi ésatöbbi. Kicsit túllépték a hatáskörüket. Ha mindenki a saját dolgával foglalkozna, nem tartanánk itt. Az unió a jelenlegi formájában elmehet a picsába. Értem én, hogy meglopták őket pofátlanul azóta, mióta ide (is) támogatásokat juttatnak, de talán először a sját portán kellene szét nézni, mert abszolút nem áll távol a lopás egyik másik EU tagállamtól sem. Eleve ki kellett volna dolgozni egy működő rendszert a számonkérésre, ellenőrzésre az osztogatás előtt. Ehelyett most majd 10 millió magyar issza a levét a mocskos kis játszmáiknak. Ez már rég nem a gazdaságról szól. Ha meg nem tetszik egyeseknek bizonyos kormányok összetétele, vezetői, döntései, akkor miért nem tesznek saját bábokat az adott pozíciókba... tudom-tudom, egyelőre még nincs az a vastag bőr az Unió képén, mint kicsit nyugatabbra vagy keletebbre tőlünk, de már edződik rendesen. Egyébként is megágyazott már a Liszaboni szerződés az Európai Egyesült Államoknak. A Lugánaó tanulmány már csak hab a tortán (ami nem kizárólag Európáról szól, de nyilván érintettek vagyunk benne) Érdemes elolvasni. Hozzá képest az orwelli világ csipkerózsika története.

Európának még mindig nem érdeke, hogy Magyarországon és akörül az legyen, ami néhál máshol megadatott. Csak néhány tollvonás lenne. De lássuk kik is az Unió tagjai... A románok? A szlovákok? Talán a csehek? Osztrákok.. hogy a csigazabálókat már ne is említsem. Ők mind nyilván abban érdekeltek, hogy a Magyarországon kívül élő magyarok mindenféle plusz jogokat kapjanak. Ja, nem. Miért hoztam ide a távoli rabszolgatartókat? Mert az egész szarkeverésben felfordulásban tevékenyen résztvettek és vesznek is mind a mai napig. A másik rabszolgatartó gyarmatosító nemzet épp most hagyta el a nagyarcú uniót. Nyilván megviselte őket, de nem annyira, mint amire egyesek számítottak. Lassan kész a saját fúziós erőművük (valószínűleg a világon elsőként lesz üzembe állítva), tolják a skulót most épp Ukrajnába, megy a 2 heti váltás a parlamentben, miközben a dolgozó nép éhenhal, de láthatóan nem igazán érdekli őket ez sem. Itt meg az LHC-t leállítjuk mert drága az üzemeltetés, az egyetlen "francia" ITER évtizedeket csúszik, mert "drága". Egyszerűen nem értik a fejesek mekkora gazdasági előnybe kerül akinek először sikerül egy ilyet beindítani. Lassan nettó exportőrré válik egész Európa. A nagy történelmi autógyárak mentek a levesbe. Nem is értem a BMW-t mit erőlködik még ilyen látványosan Debrecenben, de majd kiderül.. ne legyen igazam. Csak mostanra elárasztották az európai piacot a kiák, mazdák, toyoták és más egyéb távolkeleti márkák tömegével. Már Németországban is látható és érezhető ennek a hatása. Talán nem a migránsokat kellett volna simogatni az elmúlt 10 évben meg a szivárványos felvonulásokat szervezni, hanem támogatni a saját iparunkat. Az is vicc, hogy egy Németországnak jelenleg nincsen bevethető hadserege, még saját magukat sem képesek megvédeni. A német precizitás történelem. A sörözés meg a belesz.rás mindenbe. 10-ből 6 német ismerősöm valamilyen szociális segélyen vagy biztosításon él akár több éve, mert az sokkal kényelmesebb, mint dolgozni. Persze megértem őket, lehet, hogy én is azt tenném a helyükben. De akkor ne csodálkozzunk, hogy most ez a helyzet. Mert ott sem akar senki rendőr lenni vagy kukás vagy vízszerelő, villanyszerelő, stb.. kétkezi munkás. Pedig nélkülük az ország megáll létezni. Annak ellenére egyébként, hogy azon a vidéken még tisztességes bért lehet keresni ilyen munkákkal. Amúgy jobb esetben nálunk is. Valamiért az emberek elkényelmesestek, elbutultak és várja mindenki a sültgalambot, közben még a megrágott falatot is kilopják a szájából. Ismétlem: ezek alapján a mostani állapotában az unió közröhely tárgya mind nyugaton, mind pedig keleten. Ha működő rendszert szeretnénk és közeli példát akarunk, nem kell Svájcnál messzebbre menni. Próbáljon meg oda bemenni valaki kisebb-nagyobb hadseregével. Minden házból lőni fognak rá. Egyébként a jogrendszerük, a gazdaságuk, az energiaszektor, a szociális rendszer működése, de csak az átlag (vidéki) svájci mentalitás vagy gondolkodásmód is szolgálhatna példaként sok más ország népei számára. Nem azt mondom, hogy tökéletes vagy ideális, de fényévekkel előtte van a környező országokhoz képest. Ott a hegyi parasztnak ugyanolyan fontos, hogy ne szennyezze a környezetet az egy helyben járatott autóval, mint a döntéshozóknak akik a törvényt hozták. Talán még fontosabb is. Németországban a vasárnapi "csendes órák", azaz nem porszívózol, nem vésel, nem kalapálsz. Akármilyen nagy haver vagy barát vagy, ha nem tartod tiszteletben mások nyugalmát és pihenéshez való jogát, jön a rendőr. Mert ez kölcsönösen elvárt. Adóztatják a háziállatokat... mekkora köcsögség magyar szemmel nézve igaz? Mekkora köcsögség az, hogy nálunk 1-1 háznál 10-20 macska meg kutya van és az utcán él a jórészük? Mi az már, hogy az esővizet adóztatják tetőfelület méretével arányosan? Na hát ott az a hülye, aki nem gyűjti az esővizet. Nálunk meg "mi víznagyhatalom vagyunk. Fúrok egy kutat oszt' jóvan". Igen, már érezzük a hatását. Azonkívül Európa roncstelepe és szeméttelepe lettünk de sebaj, hajrá Unió, hajrá mindenkori magyar kormányok! Csak így tovább, előre megyünk nem hátra! Egyenesen a Holdra. Talán 2025-ben?
 

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Már megint Trianon-relativizálás. Egyáltalán nem vesztettük el az első világháborút, sőt nagy jóvátétel mellett számos megyét is zsákmányoltunk Szamos, Battyán, Palást, Kutas, Dereg és Orom megyéket. Nagyon szép ma is kedvelt kirándulóhelyek vannak ezekben a megyékben :)

Dehát a Hearts of Iron IV már létező játék.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

miért kell ilyen szarral lejáratni magunkat? Ez ilyen hundub**** feeling .... az is körbeszaladt a sajtóban, Toroczkai urunk tehazádos még interjút is csinált csórival. Lehet ezzel a fejlesztővel is kellene neki interjúzni.

Ez a minőség az, amire képes a nacionalizmus. Fontosabb a lelkület, mint a minőség, fontosabb a lojalitás, mint a szakértelem. A kontraszelekció ilyen minőséget szül. Lehetne példát venni mondjuk a cseh Bohemia Interactiveról, akiknek az ARMA-t köszönhetjük, úgy kell videojátékot csinálni.

Te mire vagy képes? Egy arkanoid típusú játékot meg tudnál írni magadtól? Ha nem megy akkor az a konklúzió, hogy az internacionalizmus még a 80-as évek játékszínvonalát sem képes hozni? 

Abból a kevés információból ami eddig összegyűlt annyi láható, hogy ez valószínűleg egy emberes projekt vagy maximum pár fős csapat dolgozott rajta. Ha maga írta a motort hozzá akkor nyilván sokat tanult azóta belőle. Ha felhasznált egy game engine-t, akkor nem választott jól. Már Unity-vel jobb eredményt lehet elérni. Továbbá programkódot írni vagy játékgrafikát készíteni nagyon eltérő kompetencia. Van példa sikeres egy emberes 3D játékra, például Minecraft ahol jól látta a fejlesztő, hogy pont a szimpla grafika a siker titka. Ha magyar fejlesztő munkája lett volna egyből megkapta volna, milyen béna pixeles, meg elavult az egész. 

Ez így eléggé trash de lehet pont ez volt a cél. Már az is zavaros ahogy második világháborús fegyverek keverednek a középkori lovagi harci felszerelésekkel. Az se lepne meg ha a Rossz PC játékok poénja lenne az egész. Az elmúlt évtizedben ezzel foglalkoztak :) 

Az indiegala-n sorozatban jelennek meg hasonló játékok. Ahhoz már elég régóta létezik, hogy túl legyen a kísérleti fázison. Ezek szerint van igény ilyen kategóriára is. 

A téma megtalálta a helyét, pont ide a fantáziavilágba való.
 

Gábriel Ákos

Grafikára nem sikerült költeni, úgy látszik.

Érdekes megoldása a bosszúnak szar játékokat exportálni azokba az országokba, amelyek felelősek Trianonért... de van benne logika :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szerkesztve: 2022. 11. 23., sze – 14:01

Ha freddyD még vinné a Rossz PC Játékok sorozatot, akkor ez egy igazi csemege lenne neki! :D 

Unironically kiváncsi vagyok milyen lesz.

2022-ben ez egy nagyon bóvli FPS. Az ősszel játszottam egy történelmi FPS-el Isonzo Italian Front a neve, na az jó.

Szerkesztve: 2022. 11. 24., cs – 00:10

Olyan játék nem készül, hogy legyen megbosszulva az avarok földjének elvétele? Miért nem?
Hihetetlenül egyoldalú az emberiség emlékezete.

Érdekes, hogy egy egyszerű játék vagy sál miatt a múlttal való megbékélést prédikáló "haladók" felfedik ocsmány, sátáni arcuk. Pedig békésen hallgathatnának is, hiszen a múlttal kapcsolatban nincs látnivaló...

:)

De hát ez már csak ilyen. Minden a múlt miatt van és a jövő felé ne nézzen senki, mert még a végén jövőt építenénk.
Keseregtetni a múlton mindig egyszerűbb a népet, melegen tartva akár 2006-ot (16 éve!) akár Trianont akár a török korszakot és "áldjon vagy verjen a sors keze" ...
Lóf*t! Építeni kellene végre a jövőt. Haza és haladás!

Erre mindig előjön a múlt és az "odanézzetek". Végülis addig sem figyelünk az ország EU átlaghoz képes alulteljesítő jelenére, se a leépülő jövőre. Pedig ezek lennének valójában a lényegesek.

Ha jól értem a "haladó" narratívát, az kb. azt mondja, hogy az ukránok 2014 óta a jövőt építik. Ha ennek a kiemelkedően nagyszerű népnek ilyen sok fájdalommal jár a jövő építése, milyen veszteségek árán tudná a jövőjét építeni a románok után kullogó magyar?

:)

Hát azt hagyjuk. Választhatott volna a béke (alárendeli magát Oroszországnak) és a hazáját megvédő harcolás között. Az egy másik kérdés, hogy hogyan jutott eddig a válság. Itt a nagyhatalmak keze sem tiszta.
Ne, ne akarjuk ezt a választási lehetőséget élesben kipróbálni. Mi annak is nagyon örültünk néhány évtizede, hogy 40 éves ideiglenes itt tartózkodás után hazamentek az orosz katonák, pedig itt lazábban fogták a gyeplőt. Ma meg ezt is jól elfelejtjük.

A határok tologatása ma nem menő. Én a szabad határátjárásnak nagyon tudok örülni. Lehet, hogy azért mert sokunkkal együtt megéltem azt, amikor sokkal macerásabb volt átlépni a szomszéd országba.
Tulajdonképpen mit akarunk mi a közel 100 éves Trianonozással elérni? Nem lenne értelmesebb az energiáinkat a 93.000 km2 felvirágoztatásába tolni a sóvárgás helyett?

Apropó mást is foglalkoztat, hogy miért jó magyarnak lenni: https://www.youtube.com/watch?v=vP-a9g_Yrn8
Megjegyzem, ha járod a külföldiek mellett hazánk hegyeit is, rájössz hogy tényleg szép tájaink vannak. Budapesten a Dunát semmibe vesszük, pedig sok külföldi városban járva látod igazán, hogy tényleg szép. Sajnos partjain forgalmas városi gyorsforgalmi úttal, holott többet érdemelne ez a tényleges természeti kincs.

Tulajdonképpen mit akarunk mi a közel 100 éves Trianonozással elérni?

Ha egy kollégád kirabolja a lakásod, elrabolja az egyik gyermeked, majd néha visszajár kúrogatni a feleséged, és aztán még erkölcsről papol neked, te a munkahelyen nap mint nap őszinte jó képet vágsz hozzá?

:)

Az nem ugy volt, h előbb te voltal az erőszaktevő?

Szerintem a szálban nem arról beszélünk, ki lehetett az apád.

De.

Nem.

100 éve megy a siránkozás, bár már azt sem tudják, h min (nem az, h elvették).

Ide vezet, ha kizárólag a tartótiszted nyújtotta információkra hagyatkozol.

:)

Szerkesztve: 2022. 11. 24., cs – 14:39

Trianonhoz még annyit szeretnék hozzátenni, hogy a gyökér oka az volt, hogy nem maradt annyi magyar ember, amennyi ekkora terület birtoklásához szükséges lett volna. Magyarul kisebbségbe kerültünk a saját hazánkban. (Nem vigasztal, de konkrétan az összes európai nemzet ezen az úton van, hogy kisebbségbe fog kerülni a saját hazájában, ráadásul nem testvérnépek által, hanem távoli rasszok által kerülnek kisebbségbe.) Trianon megoldása a szaporodásnak indulás. Akár még vissza is fordíthatnánk néhány emberöltő alatt. Egy emberöltő alatt nem nagy kunszt megduplázódni, 100 éven belül többségbe kerülhetnénk újra akár az egész történelmi magyar területen is. Csak akarni kellene és csinálni...

Miért 7 személyes autót lehetett 2.5M kedvezménnyel vásárolni? Lefogadnám, hogy az volt mögötte a logika, hogy felmérték, hogy miért nem születik több gyerek és az egyik indok az volt, hogy mert nem férne bele az autóba. Csak az a probléma, hogy a gyökérok nem anyagi természetű, hanem a demoralizáltság az oka, aminek soha nem lehet anyagi természetű megoldást találni. A megoldás a nyugati antinatális propaganda megszűntetése és pozitív propagandára való lecserélése volna. Ez az egyetlen út a hosszútávú túlélésre egyébként mindenkinek. Egyszerűen szólva ki kell kapcsolni a TV-t, persze ma már nem a TV az egyetlen csatornája a gyilkos propagandának.

Érdemes belegondolni, hogy mi Arany János felelőssége Trianon létrejöttében: "Ne szülj rabot, te szűz! anya
Ne szoptass csecsemőt!...”" Arany János - A WALESI BÁRDOK

Ok. Fogadjuk el, hogy több magyar kell egy az éghajlatváltozás következtében  csökkenő a terméshozammal kalkuláló országba.
Meg van kutatva, hogy mik azok feltételek amire szívesen szül az ember.
-Stabil, erős szociális háló: egészségügy, oktatás, nyugdíj.
Erre épül minden más.
De sikerült?