"Milliós bérek a magyar informatikusoknál, nem omlott össze a magyar munkaerőpiac"

A globális IT-munkaerőpiaci kereslet tavasz óta jelentős visszaesést mutat, szeptemberig meredeken csökkent a naponta feladott, fejlesztőket kereső álláshirdetések száma, a mélyponthoz képest mostanra valamelyest javult a helyzet. Magyarországon ugyanakkor a DevQuarterly nevű, kifejezetten az IT-munkaerőpiacot elemző cég szerint egyelőre nem várható nagyobb leépítés hullám, az általuk vizsgált cégek jelentős része kimondottan bővítésre készül és náluk még a magas bérszintek is megmaradnak. A piac tetején a junior bruttó IT-bérek 690-885 ezer forintos sávban mozognak jellemzően, míg az expert pozíciókban 1,4-1,9 millió forintos sáv jellemző.

[...]

Link: https://www.portfolio.hu/uzlet/20221112/millios-berek-a-magyar-informat…

Hozzászólások

Pedig akinek van pénze, az vérzivataros időben akár jól is kereshetne a szituáción.

Akinek van penze az minden szituacion meg tobbet kereshet. Mert van is mit elbuknia anelkul, hogy utcara kerulne.

A problema az, amikor valaki csak abbol fektethet be jol, ami kenyerre kell, mert masmilyen penze nincs.

nem is léptem meg

Jaja, én is ezzel vigasztalom magam, hogy miért nem lett egy nagytiszteletű honatya közei rokona a feleségem, de valójában az is közrejátszott, hogy már egy hét után sem tudtuk elviselni egymást, így kidobott. :)

Szerintem az iskolanal van egy fontosabb dolog, ami meghatarozo: az akaratero. Ezt eleg nehez mar az iskolaban megtanulni. A gyermekkor, a neveles eleg erosen meghatarozza egy ember utjat.

Csomo ember nyomorog, de a napi 1-2 doboz cigi az megvan. 95%-ban csak az van, hogy budos a munka.

amúgy ez az akaraterő ez egy baromi nagy mítosz. kicsit olyan ez, mintha azt mondanánk, hogy egy kód nem fut, mert nincs elég akaratereje hozzá. a jó leírás szerintem az embernél is ugyanaz: valami tényleges feltételek nem adottak a cselekvés megtörténtéhez. Azt viszont osztom, hogy a nevelés meghatározó, de szerintem ilyenkor szokások, rutinok alakulnak ki, akár arra, hogy hogy kell létrehozni olyan szituációt, ahol cselekedni képes az ember (azon túl, hogy benne is megvannak a megfelelő library-k)

De ez is fordítható valami praktikus, konkrétra. Maga ez a megoldás keresé ez is egy skill. És általában annak van meg, aki megfelelő pozitív visszacsatolásokkal rendelkezik. Aki akármit csinált beszívta annál pont az lesz a racionális, hogy ne tegyen bele túl sokat.

Akit pszichésen tönkretettek az lehet olyan rossz állapotban hogy nem tud egyedül kijönni belőle, ez igaz.
De nagyon sok emberre ez nem igaz, csak egyszerűen lusták, ez meg egy egyszerű és nehezen "támadható" kifogás. 
Nem is szoktam az ilyet támadni már, ráhagyom.

Gábriel Ákos

Jelent valamit a lusta szó azon túl, hogy nem csinál valamit? Esetleg azt, hogy nem csinálja és ez az ő hibája. Szóval van valami tényleges tartalma valami magyarázó erővel, ami rávilágít a miértre? Nekem kicsit úgy tűnik, hogy a lusta egy szó arra, hogy nem értjük miért nem csinálja és szóval nem csinálja és csak és erre bevezetünk egy attribútumot, egy szót.

Az lesz a különbség, hogy ha ilyen akaraterő dolgokban hisz valaki, akkor az lehet a javaslata egy helyzetben, hogy hát akarad jobban. Ha meg azt keressük milyen konkrét feltétel nem adott a cselekvés létrejöttéhez, akkor az sokkal praktikusabb dolgokhoz vezethet: pl kigyakorolni valamit, ami eddig nem volt meg.

Szerintem az egy nem jó leírása a problémának, hogy nem akarja eléggé (ez elég jól látszik, hogy ha egy gépről beszélünk), általában az emberek "akarják" csak egy csomó mikro jártasság vagy nincs meg vagy instabil. És egyszerűen így nem tud lefutni az egész.

Ha ugyanazt a kódot futtatod újra és újra nem fog egyszercsak menni, valami feltételt pótolni.

De gondolom te is valahogy így érted, hogy valami kis változtatgatások és megtalálni a difit. Csak az a különbség, hogy szerinted ez egy (szerintem megfoghatalan) akarás nevű készségen múlik. Szerintem meg jólval konkrétabb jártasságok. Van ott valami ami miatt tudja, hogy ezeket kell megpróbálni így sorban.

De lehet az maga is valami über meta skill, hogy így saját magát figyelni és egyedül észretudni venni milyen csomagja hiányzik és kigyakorolni. Bár amúgy azt is mondják, hogy sok ilyen dolog vakfolt szerű azaz az észlelés sincs meg, hogy ott még kéne lenni valaminek. (és amúgy itt jön be, hogy aki otthon van már a dologban kívülről sokszor jobban látja mi van. az meg más kérdés, hogy ténylegesen változtatni idő mind a két fél részéről (vs csak ideges vagyok a másikra, hogy nem akarja jobban és nekem kell megcsinálni))

Vagy lehet az is a kérdés, hogy miért próbálkozunk tovább. És lehet azért, mert hiszünk benne, hogy erre lesz valami. És az meg gondolom azért, mert ilyenek a korábbi tapasztalatink, hogy a próbálkozásaink vezettek valamire. De itt amúgy szembe jut egy dolog: hogy sok ember tanulást is felad pl, pedig igazából csak várni kellene míg az agyban felépülnek a kapcsolatok, csak ezt a nem értem fázis már úgy veszi, hogy nem is fogja és hamarabb hagyja abba. Ez lehet téged erősít kicsit, ha más oldalról is. Lehet a fő skill valamiféle türelem, ott tudni maradni elég ideig. de itt is az jut eszembe, hogy valami pozitív megerősítések kellenek, hogy ez kialakuljon vagy nem tudom.

Ezzel az analogiaval elve, kiegeszitenem ezt. A library-k a szokasok, rutinokon kivul meg mintakat is tartalmaznak. Ha ugy teszik, hivhatjuk abszrakt function-nek :D

Az agyturkaszok azt mondjak, hogy ezt a so called library-t modositani az elso 6 ev utan nagyon nehezen lehet.

Amikor a programozói fizetésekről írtam rendszeres volt az értetlenkedés "annyi nem lehet", "legfeljebb a vezetőknek" stb. Pedig általában csak programozói fizetésekről írtam, ami egy részhalmaza az IT-nak és az IT átlagnál feljebb van. Legközelebb referenciaként előveszem ezt a linket :) Az iskolapad programozóknál szerintem továbbra is egyetemet jelent, természetesen nem muciológus hanem releváns proginfó, mérnökinfó vagy ennek üzemmérnök változata szakot, esetleg gazdinfó bár ennél már egyetemfüggő hol van a nagyobb súly a képzésben. A programozóhiány miatt a legtöbb munkaadó eltekint a diplomától de szerintem aki komolyan gondolja, hogy jó programozó szeretne lenni végigszopcsinálja azokat az egyetemi éveket. 

szerintem aki komolyan gondolja, hogy jó programozó szeretne lenni végigszopcsinálja azokat az egyetemi éveket. 

Ismerek elég sok olyan embert, akik már középiskolásként hobbiból programoztak (pl. demo scene), és aztán úgy lettek játékfejlesztők, hogy nem töltöttek időt egyetemen. Voltak dolgok, amiket nem tudtak, és egy egyetemen megtanulták volna. De ezeknek a dolgoknak egy részére nem volt szükségük, másik részét meg amikor kellett, meg tudták tanulni más forrásból. Van közöttük közepes, jó és nagyon jó programozó is. Olyan is van (kevés, most csak kettő jut eszembe), akik már évtizedes munkatapasztalattal bírva úgy döntöttek, hogy egy egyetemet is kijárnak. Az egyik srác matematikus szakott végzett, a másikra már nem emlékszem.

Ismerek olyan embert is, aki egyetemet végzett, és max. közepes programozónak gondolom.

Azt hiszem, hogy az egyetem max. pályakezdőknél vagy utána pár éven át számít, 5-10 éves munkatapasztalat esetén általában a tapasztalat fontosabb, mint akármilyen király egyetem akármilyen jó szakján megszerzett tudás.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A régebbi bútordarabok sok esetben beleszülettek és velük együtt fejlődött az iparág, esetleg ők maguk fejlesztették azzá, ami :)
Manapság már alapból sokkal magasabb a belépéshez a léc szerintem, legalábbis némelyik területre. Cserébe vannak más területek, ahol magas szintű (nem gépi kódú) megoldások miatt sokkal egyszerűbb valamit megcsinálni.

arrol nem beszelve, hogy a 90-es evekben meg alig volt egyetemen informatika oktatas, ahol igen (elte progmat/bme info) oda kb lehetetlen volt bejutni, a ponthatar magasabb volt a felvetelin elerheto maximumnal, a hibatlan felveteli melle kellett meg 2 nyelvvizsga vagy orszagos verseny helyezes is...

mindenkinek állampolgári jogon jár, hogy programozó vagy főorvos lehessen

Az a baj, hogy már annak is rettentően örülnénk, ha mindenki állampolgári jogon szeretne programozó lenni, és egyáltalán beíratkozna egy ilyen helyre, hogy ha esetleg egy kicsi esélye van rá, hogy alkalmas programozónak, akkor adjuk egy esélyt a dolognak, és ne ott vesszen el a lehetőség, hogy meg se próbálja. Ez a szomorú valóság. Szóval nem, nem csak az input / output aránnyal van probléma (az is az), de a jelentkezők mennyisége is kevés. Még ilyen input / output arány mellett is.

Az sem lenne jó, ha mindenki programozó akarna lenni. Továbbra is szükség van, orvosokra, ápolókra, szoftvervilágon kívül is mérnökökre, szakmunkásokra, sőt még jogászokra is többek között :) 

Tajvanon komoly fejtörést okozott a covid vakcinák beszerzése. Az IT-ban, különösen hardverben erős Tajvan nem tudott saját erőből vakcinát fejleszteni, hivatalosan el nem ismert országként pedig nem tudott szerződni külföldi gyártókkal. Jobb híján a nagy tajvani infós gyártók vettek vakcinákat munkavállalóikon kívül az egész országnak. Fura, hogy az IT-ban szintén erős Japán sem tudott saját vakcinát fejleszteni, az olimpia kezdetén is még alacsonyabban ált a japán átoltottság mint a nyugati országok átlaga. 

Nem engedhető meg az a luxus, hogy egyféle kompetenciára koncentráljuk az ország erőforrásait. 

Oktatásban szerintem vissza kellene vágni a gimnáziumok arányát a szakgimik javára. Tajvanon azért erősek annyira hardverben, mert már középiskolában (máshol) egyetemi szintnek megfelelő kompetenciákra tesznek szert. Ha versenyképesek akarunk maradni a kor technológiai versenyében nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy mindent is oktatunk a középoktaták ekkora szeletében. Ha ezer területre daraboljuk a diákok idejét és figyelmét annak az a következménye, hogy mindenhez értenek egy kicsit de igazán semmihez. Egyébként is probléma, hogy a kommersz kultúra minden korábbinál nagyobb mértékben tereli el a diákok figyelmét a tanulásról. Ehhez minőségi tanárok is kellenek akikből nagy a hiány. Sajnos több pénzért sem fognak érteni ahhoz amihez ma sem értenek rendesen. Informatikában különösen nagy a tanárok kompetenciahiánya a középoktatásban. Ilyen infós fizetések mellett nem egyszerű ezt megoldani. Egyetemi évek alatt aránylag könnyen lehet jó matek tanárt találni a hivatalos órák mellé. De prog tanárt lehetetlen, azt még az oligarcha családos burzsi hallgatók sem engedhetik meg maguknak. Önszerveződő csoportokkal sem lehet reálisan finanszírozni. A szakgimiknek természetesen az a hátrányuk, hogy 14 évesen kell irányt választani. Viszont érettséginél már van egy olyan tudás amire valóban lehet 3-4 év egyetemmel piacképes tudást építeni. Úgy fair ha mellé intézményesen biztosított a lehetőség arra, hogy érettségi után lehessen más területre váltani ha úgy látná a diák mégsem programozó hanem orvos szeretne lenni. Azaz legyen érettségi utáni átképzési lehetőség egyetem előtt ingyenesen. 

A megmaradt gimik többségét pedig jogász szakképzés irányába kellene elmozdítani. Jogi karon ma nulláról indul minden hallgató. Irodalom illetve történelem középiskolai oktatása a minimálisnál is kevesebb alapot jelent joghoz. 

A közép-európai illetve angolszász nézetekkel szemben a mediterrán európai országok nem azért gyengék technológiai versenyben, mert már középiskolás korukban táncolással, tengerparti bulizással töltik minden idejüket. Hangsúlyosan megy arrafelé az általános műveltség jegyében mindent tanulunk a gimiben, de főleg humán tárgyakat mert az milyen jó társadalomhoz vezet mantra. A következmény a gyenge STEM kompetencia, amin az egyetemeik sem tudnak sokat segíteni. 

A másik ostobaság amit végleg száműzni kell az oktatásból az, hogy a szegregáció rossz dolog. Itt természetesen kizárólag a tudás alapú szegregációra gondolok. Bizonyítottan egyedül szegregációval lehet biztosítani a minőségi középoktatást. Az elmúlt évtizedek oktatási kísérletei az egyenlősdi jegyében csak rontottak a színvonalon és hatékonyságon. Nem az történt, hogy a jó tanuló diákok felhúzták a motiválatlan, tanulást zsigerből utáló rossz diákokat, hanem az átlag szint ment lejjebb. Össze sem hasonlítható tudásban egy pesti Fazekas gimis diák érettségi után egy átlagos gimi diákjával. 

Örülök neki. A valóság meg ezen a szektoron kivül az, hogy reálértéken kb. -30% körüli bukó vár rám/ránk a következő évre is.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Többe kerül, de hogy szeded össze a lóvét a beruházásra? Nem lehet 5 éven át 2 milliónként építkezni (falanként, ablakonként, vagy hogy?). És mire nekikezdesz, elmúlt a pénzed értékének a 30%-a. Ez a bukta a dologban: nem tudod miben tartani a lóvédat közben (a projekt elején még elég a pénzed, mire ki kéne fizetni belőle az embert, buktál 30%-ot, lehet megint kaparni). Tisztára mint 46-ban b+.

Nekem kijön a matek. Most is építkezem, de türelemmel. Rendelkezem az összeggel kényelmesen, így csak annak kamatait és az éves jövedelmem egy részét vagyok hajlandó beáldozni rá. De ezt is csak úgy, hogy közben nominálisan nő a megtakarításom. Reálban kicsit visszaesek, de ez nem az infláció értéke, mert a portfóliómixem nem egyformán van kitéve neki. Továbbá a beruházás produktuma nem fog leértékelődni közben.

Többe kerül nominálisan? Igen. Na és?

tippre nincs olyan sok veterán user itt. Aki aktiváltatta, olyan meg még kevesebb. Amúgy sem láttam eddig sok előnyét annak a v-nek. Kivéve talán h. a saját topikjaim indítóját kedvemre tudom utólag szerkeszteni apdételni.

Az informatikából viszont kezdek lassan kiöregedni, megcsömörleni, érdekel inkább lassan már minden más téma.

Magyarán szerintem a v-szekcióban simán lehetnének ilyen beszélgetések, én kíváncsi volnék rá. Aki 15évet lehúzott itt, és még él az accountja, az csak jelent valamit.

Nemííííís az fallout jumpsuit, rendes New california ranger colt, és radaway a sugárzás ellen :D :D :D :D 

(A kép története: Fallout larp játékon fullba  a kánikulában órákig kint voltunk a pályán, és olyan szinten készültünk ki, hogy azért ülök ott romokban. A tasak tartalma amúgy bekevert izotóniás (minden larp/airsoft játékra viszek a játék világának megfelelő "health packot" :D ) és azt mentett meg attól, hogy rám kelljen hívni a mentőt. A fotó készülésének pillanatában kezdtem elájulni, aztán kicsit be is bólintottam utána pár percre.)  

-42-

Nem emlékszem, hogy általános emberi értékrendeknek megfelelőbb, jobb (virtuális!) közösséget találtam volna a szakmai fórumok között. (Bár a kíváncsiságom a mai napig határtalan és majd "minden irányban". - Na jó, a foci az kivétel, bár a miheztartás végett, fél szemem még azon is rajta tartom. - Igaz, azt "saját érdekszint" szerint leginkább csak négy évenként kell. (reg.: 16 év.)

Szerintem.., aki megzakkan egy szakmában, az itt ma már hiába keresi a "felüdülést"... :)

Az informatikus továbbra sem egyenlő a fejlesztővel, soha nem is lesz az.

Valótlant állítotok. hajbi megmondta, hogy mind babzsákfejlesztő mérnökurak vagyunk. Tuti csak leplezzük, közben meg visszük haza ezeket a csodálatos milliós béreket, több sporttáskába szétosztva. Mert az origo, portfolio.hu, stb. bulvárszájt az mind hiteles, a tényfeltáró újságírás csúcsa. Nem illik megkérdőjelezni. Értem?

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

mi van az expert fölött? ezekszerint az lennék?

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Jók ezek a cikkek 1,9M alapbér/hó beosztott fejlesztőnek még ha expert is... biztosan előfordul, csak az a baj hogy az összes rokon és ismerős meg van róla győződve hogy ebben a szakmában ez az alap (és nem bruttóként hanem már nettóként tapad meg neki a szám), mert a portfolio is írta az meg komoly portál. És persze kit találnak meg rögtön, ha pénz kell, és ki a szemét fillérbaszó ha nem ad rongyos 2-3száz ezret kölcsönbe hozomra elvégre mi az ebben a szakmában, aprópénz...

Na ezaz, hogy fejlesztő. Hadd sírjak egy picit :) Van sok fejlesztő ismerős, akik bár nem 1M+ havi bérért dolgoznak, de a saját szakterületükön megvannak. Egy egyszerű ip címet nem tud beállítani egyikük sem ha már nem a szokásos 192.168-al kezdődik és esetleg a maszk sem 24 bites. Ha már valahol default route-ot kell állítani, esetleg manuálisan felvinni valahova static route-okat, az már atomtudomány. Pedig még hol vagyunk a biztonságtól, az irányítóprotokolloktól, a vlsm-től, a vlanoktól, a wirelesstől, csomagszűrés, hálózati forgalom elemzése, NMS, stb. Tök jó, hogy tud valaki phytonban vagy java nyelven kódolni. Én nem tudok, de ismerem a C-t, a basht, a powershellt, üzemeltetek ms és linux rendszereket, 3000 végpontos hálózatot úgy, hogy a kollégáknak magyarázni kell mi az a portsecurity, hogyan kell egy szutyok NAS-t bekonfiguralni, hogy az internetről és mind a 23 alhálózatból is elérhető legyen, miért és hogyan kell a szalagos mentéseket földrajzilag eltérő helyen tárolni, hogyan és miért kell földrajzilag elkülönítve HighAvailability módra üzemeltetni IP telefóniát, mire való a clusterezés, hogy érjük el a cluster storage-ot, miért és hogyan működnek a virtuális gépek, mire jó egy rds szerver, a vpn... a konténerekről meg már nem is beszéltünk. Igen, nem vagyok fejlesztő. Klasszikus értelemben véve biztosan nem. Hogy fejlesztettem néhány toolt a gyengébb képességű kollégaknak, azzal is csak magamat próbálom tehermentesíteni. De mivel nem vagyok fejlesztő, rajtam keresztül néznek. Szárazkenyérért dolgozom. Ha így hasít tovább a gazdaság, akkor biztosan. Valószínűleg pályát fogok váltani. Nem éri meg üzemeltetni. Elmegyek traktort vezetni. Vagy napelemet szerelni. Vagy Svájcba mosogatni. Tökmindegy, csak nyugodtan legyek. Így belegondolva nem csodálom egyébként, hogy itt tart ma az üzemeltetés (legalábbis itthon) ahol. De arról majd egy másik (s)írásban. Spoiler: elsősorban a munkáltatók, másodsorban az oktatás és csak harmadsorban az egyén a felelős érte.  

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Nem szidok én senkit. A kettős mércére próbálok rávilágítani. Nyilván lehetnék fejlesztő is, csak nem annyira tudom "élvezni" a dolgot. Lánykoromban volt hozzá közöm. Az átlagpógárnak az informatikus a Matyika aki kiszedi a papírt a nyomtatóból ha elakad vagy a programozó. Sőt, utóbbi már maga a megtestesült hekker, akit mi nem tudunk megfizetni, ezért van a Matyika. Majd megoldja valahogy a feladatokat. Van rá ideje, úgysem csinál soha semmit. (Egyszer ezt megkaptam szemtől szemben is :D ) Sok nagyobb cégnél is ezen a szinten vannak a vezetők. Sok helyen az informatikus a szükséges rossz. A megtűrt gonosz. A fejlesztővel senki nem találkozik, olyat ritkábban tartanak a cégek. Vagy nem tudnak róla, hogy tartanak, csak akkor válik nyilvánvalóvá, amikor felmond és nem jönnek a fejlesztések hetente. De ez már más téma. Egyébkent lehet ezt jól is csinálni, van rá példa. Csak ritka. Ezek a "kutató" cégek valszeg nem tették ki a lábukat a belsőbb kerületekből, nemhogy a fővárosból vagy a megyéből.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Eleve a "fejlesztő" annyira tág fogalom, hogy még a többi fejlesztő szakterületéhez sem kell értened.

Nálunk van egy rakás "fejlesztő", akiknek jellemzően matekból vagy fizikából van doktorija, de ja, hát ők sem tudnak szalagos meghajtóban szalagot cserélni, szóval nem jók semmire. :)

Nyilván nem arról van szó, hogy nem jók semmire. Wlaszi lejjebb leírta, amit akartam mondani. Egyszerűen az üzemeltetés rengeteg szívás (tud lenni) és jellemzően nem látszik semmi. Ott az az öröm ha valami úgy istenesen elromlik és brutál gyorsan tudsz reagálni és mosolyogva törölgetni a verejtékcseppeket, hogy milyen jól és gyorsan megoldódott a probléma. Viszont minél jobban dolgozol, annál kevesebb ilyen eset van.

Amikor a céghez kerültem, hetente egyszer beállt a hálózat mint a szőg, havonta 1x megállt a cluster, eltűnt a storage vagy RO lett, stb. Mostanra egész áttekinthető, megbízható és nagyjából minden megy a maga kis útján. Vannak érzékeny pontok, de 5 percen belül tudom mikor hova kell nyúlni ha gáz lenne és mindig vannak opciók, van ABCDX terv ha valami nem menne, van disaster recovery plan és a kecske és a kecske. Eljutottunk odáig, hogy simán el mehetek 2-3 hét szabira, nem hal meg semmi (legalábbis látványosan és érezhetően), ráérek utolérni magam ha visszamegyek dolgozni. A gond ezzel az, hogy kaptam már olyat is, hogy amíg nem voltam ott, minden flottul működött. Tehát inkább csak húzzam meg magam? Ne akarjak én szalagot cserélni (ha már épp azt hoztad fel) mert azzal csak a probléma van. Nincs rá ember, nincs rá idő, nincs rá pénz. Ha én nem vagyok, senki nem b.sztatja ezzel a vezetőséget, hogy épp elfogy a cleaning tape, épp elfogy a hely és nem fut le a job, stb. Ha én nem vagyok, nyugi van. Ahham... amikor meg kéne az elveszett adat, de nincs meg, mert nincs róla mentés többek közt a fenti okok miatt, akkor te mész a szőnyeg szélére, hogy miért nem csinálod a munkád. Na ezért szoktam ezt válaszolni, ha kérdezik, hogy mi van a melóval: szeretem, ha hagynak dolgozni. 

Ez kb. olyan, mintha annyi lenne a feladatod, hogy menj fel a dombra, de félúton mindig visszalöknek, lent meg megy a cseszegetés, hogy miért vagy még mindig itt. Nyilván én így is megkapom a fizum, csak egy idő után érzi az ember, hogy ennyit lehet elérni ilyen körülmények között és innen már csak lefelé van.

Volt egy nagyon egyszerű "vicces" teszt. Jó pénzért hirdettek egy állást. A hirdetésben az szerepelt hogy nagyon könnyű munka, bárki képes elvégezni. Annyi volt a feladat hogy fel kell fújni a lufikat. Jött a főnök nézegette, kötözködött állandóan, hogy ez így nem jó, nem olyan a formája l, nagyobb, kisebb, stb. Ment a terror folyamatosan, de nagyon jó volt a fizetés. A főnök konkrétan kibökte a felfújt lufikat. 1 hétnél tovább senki nem bírta. Mindenki önként mondott fel.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Ezeket a problémákat mi is tapasztaltjuk külsős szolgáltatóként. Oda kerülünk valahová ajánlás jellemzően alapján és találunk 1000 hibát/problémát, mert az addigi (jellemzően főállású) rendszergazda semmit sem oldott meg, hanem közölte a felhasználókkal, hogy ez ilyen meg kell szokni. Ezen felül ami a reszortja lett volna (és nem közvetlenül érinti a felhasználók napi munkáját), abból semmi sincs meg, mindent pótolni kelle (vírusvédelem, biztonsági mentés, IB szabályzat, GDPR megfelelés, dokumentáció bármiről, stb.). Na ez a "szakember" elment több pénzért máshová (sorszor teljesen más munkakörbe...), és nem találnak senkit a helyére, így képbe kerül, hogy külsős szolgáltató is csinálhatá.

Aztán, mikor a felmérés után átadjuk a listát, akkor jön, hogy "eddig minden rendben volt, most miért kell ez a sok minden", meg a "csak a pénzt akarjátok beszedni a kitalált problémákkal". Aztán mikor több hét alatt átvesszük egyesével, hogy mi miért fontos, akkor van, aki megérti, hogy ez eddig mind hiányosság volt valóban (ez jellemzően ügyfelünk lesz), aki szerint meg ez mind felesleges, mert eddig is jól működtek, neki csak ugyan az kellene, az magára vethet (és nem lesz az ügyfelünk, ha akar se, mert nem vállalunk felelősséget olyan dolgokért, ami nem a szerintünk megfelelő szakmai színvonalon vannak megoldva).

Az üzemeltetés/support nem látszik, nem fogható kézzel, és mint ilyen, nem is ér emiatt semmit a legtöbb ember szemében. De ha gond van, akkor az üzemeltetés/support felel érte, mert elvégre ez a dolguk...

A fejlesztő bezzeg letesz az asztalra valamit, elvégre ott a kész rendszer, meg lehet nézni. Félreértés ne essék, ez nem a fejlesztők hibája, hanem a felhasználók, menedzserek tájékozatlansága, butasága miatt van. Ebből pedig akad sok itthoni (főleg kisebb) cégnél feszültség a bérezés/szerződéses összegek tekintetében.

A fejlesztő bezzeg letesz az asztalra valamit, elvégre ott a kész rendszer, meg lehet nézni.

Csak egy új mező kellene, mi az, hogy ez három fejlesztőknek másfél hónap?! :D

Ebből pedig akad sok itthoni (főleg kisebb) cégnél feszültség a bérezés/szerződéses összegek tekintetében.

Figyelj: minden szakterületnek megvan a maga szopása, amit kívülről nem látsz. A bérezés továbbra is nagyrészt abban különbözik, hogy milyen szintű melóról van szó: amiket leírtál, azok nagyrészt szakmunkás, kisebb részt technikusi, még kisebb részt mérnöki feladatok és ennek megfelelő a bérezése is, amire rákerül pluszban az, hogy cégként megy az árajánlat, ami merőben más műfaj, mint egy alkalmazotti bér.

Igen, a probléma az, hogy az üzemeltetésben sokkal nagyobb arányban vannak olyan melók, amelyekhez elég egy utcáról beeső akárkit betanítani pár hét alatt, aztán szakmányban tudja tolni évekig, mint a fejlesztés esetén és ennek megfelelően az átlagos fizetések is mások. Igen, a probléma az, hogy az ICT szektorban nincs értelmes szakmunkás és technikusképzés, ezért mindenki vagy mérnök, vagy papír nélkül van mérnöki szintű tudása és ezért az üzemeltetési melók nagy részét túlképzett emberek végzik, úgy érezve, hogy alulfizetettek, holott csak olyan melót végzetnek, amelyet soha nem fognak arányaiban jobban megfizetni. Lehet picsogni ezen napestig, de a hozzáadott értéket fizetik meg mindenhol, modulálva a szükséges szakemberek hiánya miatti felárral.

Van szakképzés, nem sok, az igaz. Amit ott tanítanak az meg talán még az egyetemeknél is jobban le van maradva a világtól. Ráadásul még elméleti alapokat se nagyon kapnak, középiskolás szinten nem is nagyon lehet. De, amúgy lehetne csak ahhoz új tananyagot kéne írni.

Gábriel Ákos

Szakképzés.

Ezt most csak röviden. Amikor jöttek hozzánk felvételi elbeszélgetésre jelöltek, volt egy általános teszt, amit ki kellett tölteni, ebből jobban kiderült hogy honnan jön emberünk, mit látott, stb. Utána ezt mindenkivel átbeszéltük.

Volt akivel nem is írattunk, mert esélytelen volt és volt akivel azért, mert beszélgetés során kiderült, hogy kell az ember. A vicc az, hogy volt technikus, felső fokú informatikai végzettséggel rendelkező jelentkező több is és volt egy kakukktojás.

Amikor a jelöltek nagy része lement, mondtam a főninek, hogy csalódott vagyok. Kérdezte, hogy miért. Azért, mert a magyar iskolarendszerek egyszerű csak ennyit tudnak kiizzadni magukból úgy nagy általánosságban.

Aztán jött a kakukktojás, aki volt már minden csak halott német katona nem. Mozigépész Angliában, greenkeeper golfpályán, de talán még sírásó is, nem emlékszem már. Amikor beszélgettünk, egyszerűen nem az volt, hogy kínainak éreztem magam, hanem megértettük egymást. Beszéltünk vlanokról, vtp-ről, trönkökről, securityről... Sajnos már az is pozitív, ha valaki meg tud különböztetni egy routert egy switchtől. Eligazodott a rack szekrényben, a rendezőben. Ezen túl egy csomó mindenben megértettük egymást. Miután kiment, ismét mondtam a főnöknek, hogy szomorú vagyok. Mert Angliában egy mozigépész ezen a szinten van. Magyarországon egy szakirányú végzettséggel rendelkező pedig azon a szinten. És nem lesz pénzünk "egy mozigépészt" megfizetni.

Nem is lett. Azóta is tanul az új gyerek. Mint egy újszülött. Nyilván ez így jobban megéri, mert lefog 1-2 embert folyamatosan, a mozigépész pedig sokkal könnyebben önállósodott volna. Ennyire nehéz a cégvezetés? :D 

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

hint: ez nem MO-specifikus. egyszeruen a jo emberek dolgoznak mar valahol. csak jo ajanlatra ugranak, rogton masik pozicioba.

ami marad a 'piacon', az ez. 100 jelentkezobol talan 1-2 okes, nagy neha becsuszik 1-1 tenyleg profi.

es ezert virulnak a fejvadaszok. mert csak mas cegektol lehet csabitani a jo munkaerot manapsag.

es ezert virulnak a fejvadaszok. mert csak mas cegektol lehet csabitani a jo munkaerot manapsag.

Ezt a mondatot nem teljesen értem. Pont hogy nem virulnak a fejvadászok. Aki jó, és el kell lopni a jelenlegi helyéről ahol ő éppen elégedett, az pont leszarja a linkedin-es sablonkmegkereséseket. Valamint nagyon nehezen lehet akár csak az 1. interjúra is beimádkozni. Akit meg meg tudnak találni, az általában a sokból nagyon kevés jó. A fejvadászok nem nagyon erőltetik magukat, mikor nyomják a "profilod alapján megfelelő lennél az alábbi pozícióra: ERDÉSZ". Az IT-s profilú linkedin oldalam alapján találnak meg agyalágyult fejvadászok / HR-esek ilyennel.

Vagy: örül h. volt 1 db kulcsszó, amire meccseltem a keresésében, és akkor már egyből ír nekem. Csak mert 10 évvel ezelőtt beírtam egy sort h. Forefront Identity Manager, és innentől havonta jön vmi identity-s meló. Kurvára nem értek a FIM-hez, 10 éve nem bukkant fel a munkatapasztalataim között. Nyilván emberünk se töltött 5 másodpercnél többet az oldalamon, mert akkor "...meh, ez nem ezzel foglalkozik valójában" és azonnal tovább is állt volna. Nem erőltetik meg magukat, és nem értik amit a kényelmesen eléjük tálalt linkedin mutat. A HR-es, személyzetis, felvevős picsákat ilyen irányban kéne továbbképezni, nem seggmeresztés tanfolyamokon. Elment a szakma az INFORMATIKUS = számítógépbasztató egyenlőség mellett már vagy 15 éve. Én sem értem az a kibaszott sok USA startup a mindenféle mobil meg fintech lófasszal mit csinál ezres nagyságrendben. Vagy a CUDA-basztatók, AI képgenerálós varázslók mi a faszt csinálnak. Vagy a netwörkösök ezzel az SDWAN istenfaszával most tényleg varázsolnak valamit, vagy csak a szokásos jó nagy bikaszart találták fel a marketingesek, és buta alig-menedzselhető rútereket adunk el aranyárban mert most ez a menő? És én nem egy hülye személyzetis vagyok, hanem valamennyire még ez a napi szakmám.

Nem olvassák el az önéletrajzot. Ráenged egy keresést, pl. SAP, az feldobja a tiédet, ráklikkel, megy az előre beállított email.

Én pl. dolgoztam egy ügyfélnél. Az ügyfél neve 3 szóból áll (mondjuk Alfa Béta Gamma), és szokták rövidíteni is (ABG). Szóval az önéletrajzomba beírtam, hogy mondjuk ABG Kft-nél ezt vagy azt csináltam.

Ezután csőstűl jöttek olyan állásajánlatok, hogy az ABG programnyelvhez értő programozót keresnek, vagy ABG rendszerhez értő akármi specialistát.

Sose hallottam még korábban az ABG rendszerről, de ezek szerint létezik és keresnek hozzá embereket.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem olvassák el az önéletrajzot. Ráenged egy keresést, pl. SAP, az feldobja a tiédet, ráklikkel, megy az előre beállított email.

Az ilyen mitől fejvadász?

Sose hallottam még korábban az ABG rendszerről, de ezek szerint létezik és keresnek hozzá embereket.

A legviccesebb ilyen az volt, amikor bejött egy fejvadász az MMO-RPG developer csoportba, ahol ugye Role Playing Game fejlesztők fordultak elő nagy számban és keresett RPG fejlesztőt AS/400 rendszerre. Amikor többen és többször írták, hogy nem, ez nem az, akkor még ő volt megsértődve, hogy miért ez a csoport neve... :D

> megfelelő lennél az alábbi pozícióra: ERDÉSZ". Az IT-s profilú linkedin oldal

biztos favagas a melo nagy resze... ez eleg gyakori IT-ben, foleg fejlesztesnel :)

> a CUDA-basztatók, AI képgenerálós varázslók mi a faszt csinálnak

ezt ok sem tudjak, pont ez a poen benne. valtoztatnak valamit 1-2 kepleten aztan megnezik mi tortenik es orulnek/csodalkoznak. az egesz neuralis halos AI errol szol, hogy ki jon ra valami ujabb csavarasra a matekban amivel meg jobb eredmenyeket produkal.

igazbaol egy tobb 100 retegu, tobb szazmillio(!) parameteru modellnel nem is varhato az embertol hogy megertse mi tortenik... egy nagy fekete dobozkent kell kezelni amit neha atszursz itt-ott egy karddal aztan vagy kijon belole epsegben egy meztelen no vagy megdoglik az egesz :)

Veszek egy RTX 4090-est hétfő reggel a boltban, hazaviszem, beszerelem. Onnantól hány nap, mire pucér nős képeket tudok generálni a 0-ról? Kell hozzá számítógépes grafika Phd, vagy mesterséges intelligencia szakirány? Vagy elég 2-3 nap jutub tutorial videó nézegetés "nvidia CUDA kickstart" h. elkezdjem? Hol van ebben a területben a szakma? Vagy műkedvelő amatőrök játékszere szinten művelik ezeket többségében? Ezt nem látom át.

hat 1db-al inkabb neki se kezdj...

  • Hardware: 32 x 8 x A100 GPUs

ezzel volt kb 1 honap az SD 1.4 tanitasa :)

ha csak pucer nos kepeket akarsz semmi mast, akkor eleg arra tanitani az biztos megy gyorsabban is, de azert ez nem egy hobbi jatek, erre vannak a startupok akik kapnak ra $ milliokat befektetoktol hogy jatszadozzanak, hatha sikerul valamit feltalalniuk kozben. mivel alapvetoen az osszes ilyen AI kepgeneralsodi az AI kepfelismeresre epul, azt forditjak vissza (ha a NN model felismeri a keprol hogy ez egy macska, akkor az forditva is mukodik, azt mondod neki rajzolj egy macskat, es lerajzolja, mert tudja hogy nez ki), a kepfelismeres meg az onvezeto autoknal nagyon fontos, igy valahol az lehet a celterulet ami a penzt hozza majd egyszer... de pl. jol lehet tesztelni az uj diff.egyenlet megoldo algoritmusokat is rajta, ma mar ott tartanak hogy 10-20 lepesben megoldja egy jo optimalizalo, ami par eve meg tobb 1000 lepes volt... amikor en kezdtem kb 5-6 eve foglalkozni a temaval meg 1000-10000 iteracio kellett egy NLP model tanitasahoz, most mar 50-100 lepes eleg, de igazabol mar 5-10 utan is 99% az eval-ja. es ezek az alap algoritmusok mas modellekre, felhasznalasi teruletekre is alkalmazhatok. amugy az arXiv is tele van ilyen publikaciokkal, naponta szuletnek ujabbak a temaban, aki komolyabban akar ezzel foglalkozni az azokat olvasgatja. en is szoktam csak en NLP temaban, a kepgeneralosdihoz nincs eleg eroforrasom...

a koltsegesebb (sok 100 gpu-t igenylo) modellekkel inkabb a nagyok jatszanak: microsoft, google, facebook, de az nvidia is beszallt ujabban. hobbi szinten inkabb a meglevo publikus modellek (foleg az SD, korabban a VGG, ImageNet stb) tekergetese johet szoba, lehet finetuningolni, hypernetworkolni, 1-1 reteget manipulalni/cserelni benne, modositgatni a sulyozasokat, optimalizalni stb. ezzel nem lesz uj model de a meglevot meg lehet tekerni annyira hogy mas jellegu eredmenyt adjon vagy akar teljesen mas felhasznalast mint amire tanitottak. ahogy pl. a kepfelismeresre keszult VGG-t hasznaltak style transferre... 

itt pl. eleg jol osszegyujtottek a kozelmult ilyen hobbi kiserleteit:

https://github.com/AUTOMATIC1111/stable-diffusion-webui/discussions/2940

https://huggingface.co/bigscience/bloom

hubaz ez azert kemeny... foleg a vas amin traineltek, es 150x nagyobb az SD-nel a modeljuk. es meg nemetul se tud, nemhogy magyarul...

mondjuk a magyarral az a baj, hogy nem igazan van publikus dataset nlp modellekhez, ami van az nagyon pici. hu wikipedia a 600 megajaval vicc kategoria, CommonCrawl/OSCAR magyar nyelvre lefilterezve deduplikalva is csak 12 giga es a minosege haaat...  ha leszedsz kb minden nagyobb magyar hir meg forum oldalt az sincs 50GB es a minosege annak is eleg hullamzo. ezzel szembe csak a reddit sok TB mar.

ha nincs elfekvoben egy DGXed 8xA100-al (80GB memorias, nem a regi 40GB!), akkor eleg siralmas mar az inference is, nem hogy a training

4xV100 32GB GPUs, sajat meres:

Throughput per token including tokenize: 19491.21 msecs
Start to ready to generate: 83.209 secs
Tokenize and generate 500 (bs=1) tokens: 1950.299 secs
Start to finish: 2033.508 secs

8xA100 80GB GPUs, szinten sajat meres:

Throughput per token including tokenize: 246.00 msecs
Start to ready to generate: 109.666 secs
Tokenize and generate 500 (bs=1) tokens: 34.199 secs
Start to finish: 143.865 secs

de nagyobb batch sizeal nagyon jol le lehet nyomni

L3 switch szeretne Router lenni, de nem lehet ;D

 

Azért ennél több infó/funkció szükséges. Bgp egy jó kezdés. Mennyire ismeri a switching protokollokat? Mennyire a routingot?

Ott a teszkós 7000 ft-os 5 portos wifis Tenda. Az AP, router vagy switch? Nyilván te is tudod miről beszéltem csak szeretsz kötözködni. Egyébként ha lehet kvázi szabványnak tekinteni amit ciscoék javasolnak, akkor utóbbi eszközt ők pontosan integrált forgalomirányítónak nevezik. T-nél HGW(Home Gateway). Amelyikben még modem is van, az mégjobb. Attól, hogy az autóban van térhatású hang és tudsz rajta filmet nézni, még nem lesz belőle mozi. 

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

rola beszeltem (meg a kistesojarol, de ugyanazt tudjak).

kotozkodni? mi ezen 2022-ben a kotozkodes? nagyon keves olyan hely van ahol van ertelme kulon beszelni fizikai routerekrol mar.

nem tudom a teszkos 7000ftos cucc hogy jon ide, azt hittem munkahelyrol beszelunk meg munkahelyi felhasznalasrol, ott nincsenek ilyen cuccok.

bizony, en nekem van velemenyem a munkahelyekrol

Semmi gond, a vélemény olyan, mint a segglyuk, nagyrészt mindenkinek van és keveseket érdekel a másiké, szóval nekem meg az a véleményem, hogy ez egy sznob hozzáállás. :D

baszom el az egesz napom

Hát pedig, de, ugyanúgy elbaszod az egész napod... tudod, én már most azt csinálom nagyrészt, ami neked a nyugdíjas célod kurva sok kulimunka után, mert ugyanúgy utolsó senki vagy egy táblázat vége felé valahol. :D

Sokféle életút létezik és sokfélék a prioritások.
Én nem tagadom volt már részem burnout-ban, nem kellemes viszont tanulságos.
Ezért abszolút értem és megértem az álláspontját.
Ugyanazt az életminőséget el lehet érni sokféleképpen - ld. az egyszeri horgász meséjét

Gábriel Ákos

_ha_ szar melot kene tolnom napi 8 oraban, en is burnoutolnek.

Ki mondta, hogy szar melót toltam 8 órában? Nekem a 8 órával volt bajom... :D

Arra jutottam, hogy nekem most már elég napi 2-4 óra munka, a többi meg megy a hobbi projektekre, barkácsolásra, kertészkedésre, egyebekre. Kétharmad részt nyugdíjas vagyok, úgy, hogy nem 65+ évesen lesz sok időm, sok pénzem, meg sok egészségügyi bajom, amik elviszik majd az időt és a pénzt, hanem most van időm és elegendő pénzem, az aktív éveimben.

100%-ig biztos vagyok benne, hogy mas a havi kiadasi merlegunk, de szivbol mondom, orulok, hogy Te megteheted! :-)

nekem ez a felnyugdijas allas szinten cel, viszont ahhoz, hogy anyagilag biztonsagban erezzem magam, se a kozepes-hosszabb kontraktorkodas, se a rovidebb freelancerkedes, se egyeb ilyesmi nem fer bele.

100%-ig biztos vagyok benne, hogy mas a havi kiadasi merlegunk

És ez méri az embert, hogy mennyi a kiadási mérlege? Én ezt a mentalitást valahol a húszas éveim végén kinőttem.

nekem ez a felnyugdijas allas szinten cel, viszont ahhoz, hogy anyagilag biztonsagban erezzem magam, se a kozepes-hosszabb kontraktorkodas, se a rovidebb freelancerkedes, se egyeb ilyesmi nem fer bele.

Szerintem te a teljes nyugdíjadig gürizni fogsz napi minimum 8 órát utolsó senkiként a cégnél, aztán visszatekintesz az életedre és rájössz, hogy az egészet elbasztad a kiadási mérlegeddel meg a faszméregetéssel, hogy melyik cégnél hány milliós a router...

nem, de gondolom matekbol nem voltal felmentve, es belatod, hogy ha 100kt koltesz egy honapban vagy 1M-et koltesz egy honapban akkor 3%-os SWR mellett mas penzt kell felreraknod, amit mas ido osszehozni. gondolom, remelem, ezt meg te is el tudod fogadni.

faszt csak te meregetsz itt folyamatosan, mar leirtam a masik replyban is, kisebbsegi komplexus lehet, mi hianyzik a kertbol?

nem, de gondolom matekbol nem voltal felmentve, es belatod, hogy ha 100kt koltesz egy honapban vagy 1M-et koltesz egy honapban akkor 3%-os SWR mellett mas penzt kell felreraknod, amit mas ido osszehozni. gondolom, remelem, ezt meg te is el tudod fogadni.

Aham, ugyanezt írtam le, erre fogsz visszatekinteni azzal, hogy elbasztad az aktív éveidet.

faszt csak te meregetsz itt folyamatosan, mar leirtam a masik replyban is, kisebbsegi komplexus lehet, mi hianyzik a kertbol?

Nem én kezdtem azt a témát, hogy akinek nincs milliós router a cégénél, az nem jó munkahely... szóval szerintem ez a kisebbrendűségi komplexus nálad van, mert csupa olyan dologgal kompenzálsz, ami nem te teljesítményed, hanem a cég teljesítménye, ahol utolsó senki vagy... biztos elég hosszú az a fasz? :D

ezt mar sokszor irtad, belinkelned kerlek hol irtam le ezt igy?

Ezt így szó szerint sehol, de kontextusában innen indult: https://hup.hu/comment/2854368#comment-2854368

ha nem tudod belinkelni, akkor meg ne hazudj, es ne adj dolgokat a szamba.

Na, mi van, tegnap egész nap ittál és este jött valami kijózanodás?

aha, tehat nem irtam le, tehat hazudsz. legalabb elismerted. az mar azert elegge az alja, meg nalad is, nem?

azt, hogy nem akarok olyan helyen dolgozni, ahol festekes vodorre ultetnek vagy nincs megfelelo eszkoz a munkamhoz (a tescos 7000ft-os router pont ez a kategoria), az pedig szimplan onbecsules es szakmai igenyesseg. en ezek felett huzom meg a hatart, te lehet, hogy alatta...

aha, tehat nem irtam le, tehat hazudsz. legalabb elismerted. az mar azert elegge az alja, meg nalad is, nem?

Nem, semmi hazugság nincs benne, ez az egész üzenetváltás kontextusa, amivel a hosszú szálon keresztül semmi kivetnivalód nem volt órákon át. :D

a tescos 7000ft-os router pont ez a kategoria

Eddig kettő összeget vázoltál fel: volt a 7000 forintos és a millió forint feletti, mint két opció. Szóval akkor: mennyi a céges központi hálózati eszközök ára nálad, amivel már nem sérti az önbecsülésedet és a szakmai igényességedet a cég? Most már konkrétan érdekel. :D

azt, hogy nem akarok olyan helyen dolgozni, ahol festekes vodorre ultetnek vagy nincs megfelelo eszkoz a munkamhoz

Én meg nagy ívben szarok a külsőségekre, az erős szakmai kihívás megvolt a festékes vödrön ülve is és nem akadályozta a munkámat az, hogy nem NagyZ kedvenc hálózati eszközei biztosították a bitek áramlását. Amit most előadsz, azt a "sznob" szócikk alatt tudod elolvasni az értelmező kéziszótárban, és innentől az egész Q.E.D. és loop. :D

 Szóval akkor: mennyi a céges központi hálózati eszközök ára nálad, amivel már nem sérti az önbecsülésedet és a szakmai igényességedet a cég? Most már konkrétan érdekel. :D

az arat leszarom, honnan tudjam mennyiert szerzi be a ceg? wifire ubiquity APk ala nem mennek, ha mar igy kerdezed.

Amit most előadsz, azt a "sznob" szócikk alatt tudod elolvasni az értelmező kéziszótárban, és innentől az egész Q.E.D. és loop. :D

ovodas hiszti amit levagsz, szoval loop, ja. nem erdemes rad pazarolnom ennel tobb idot, meg a troll-idokeretbol se, mert az a baj, hogy nem erted. vagyhat nekem nem baj, te meg nem tudod, szoval vegulis mindenki happy.

latszik, hogy te csak kulimunkaztal

Lófaszt. :D

Csak, tudod, nekem nem növekedett attól az arcom, hogy ha valahol dolgoztam és ott volt a kezeim között dollárban százmilliós hardver, illetve nem kezdtem el azt mesélni úton és útfélen, hogy az igazi munkahely az, ahol ilyen hardverek vannak. Utolsó senki voltam a cégnél és te is utolsó senki vagy a cégnél, akit könnycsepp nélkül eldobnak vagy pótolnak másnap, ha úgy adódik a helyzet.

es nem tudsz elkepzelni igazan felszabadito melohelyet. :( sajnalom, hogy neked nem adatott ez meg!

Megadatott, sőt most is felszabadító melóhelyeim vannak, több is... csak nem kezdek olyan farokméregetésbe, hogy milyen hálózati eszköz megléte szükséges ahhoz, hogy valamit jó munkahelynek tartsak, mert szerintem teljesen mások a jó munkahely mérésének dimenziói, nem lehet kifejezni azzal, hogy hány forintos router van használatban. Dolgoztam én már kurva izgalmas feladatom kurva izgalmas startup cégnél, ahol pár hétig egy festékes vödrön ültem a dohányzóasztalnál, mert még nem volt kész az iroda, na, ott se milliós router volt használatban, aztán mégis milliárdokért kelt el a cég egy éven belül. :D

Csak, tudod, nekem nem növekedett attól az arcom, hogy ha valahol dolgoztam és ott volt a kezeim között dollárban százmilliós hardver, illetve nem kezdtem el azt mesélni úton és útfélen, hogy az igazi munkahely az, ahol ilyen hardverek vannak.

igazi munkahely az is, ahol igazi probleman lehet dolgozni egy raspin, nem a draga hw teszi a jo munkahelyet - de a 7000 forintos teszko gazdasagos router es a 100 millios hw kozott, azert remelem egyetertunk, van meg sok lepcsoje ennek a skalanak...

Utolsó senki voltam a cégnél és te is utolsó senki vagy a cégnél, akit könnycsepp nélkül eldobnak vagy pótolnak másnap, ha úgy adódik a helyzet.

nem gondolom mashogy en sem, csak azt, hogy mast jelent az "ugy adodik a helyzet".

hogy milyen hálózati eszköz megléte szükséges ahhoz, hogy valamit jó munkahelynek tartsak

pedig szerintem eleg sokan egyetertenek abban, hogy ahol teszko gazdasagos 7000 ftos routeren fugg a ceg meglete, az nem jo munkahely. ha te neked ez belefer, szived rajta.

Dolgoztam én már kurva izgalmas feladatom kurva izgalmas startup cégnél, ahol pár hétig egy festékes vödrön ültem a dohányzóasztalnál, mert még nem volt kész az iroda, na, ott se milliós router volt használatban, aztán mégis milliárdokért kelt el a cég egy éven belül. :D

na, nekem ez nem ferne bele, akarmilyen izgi is a feladat. akkor mar ott a home office, kenyelmes, es ergonomikus irodaval...

igazi munkahely az is, ahol igazi probleman lehet dolgozni egy raspin, nem a draga hw teszi a jo munkahelyet

Látod, néha le tudsz írni nagy igazságokat... :D

pedig szerintem eleg sokan egyetertenek abban, hogy ahol teszko gazdasagos 7000 ftos routeren fugg a ceg meglete, az nem jo munkahely

Bármikor lehet venni újabb teszkó gazdaságos 7000 forintos router-t, sőt, lehet belőle kettőt is tartani, ha ezzel egy egyész emberhónapnyi matematikust lehet megvenni a piacon. Az elég jól működő és a nagyon jól működű router közül az utóbbi a cégek igen jelentős részénél nem teremt annyi értéket, hogy megérje megvenni. Ha a feladatot ellátja az olcsóbb eszköz is, akkor a gazdasági racionalitás az, hogy olcsóbb eszköz lássa el a feladatot, főleg, ha limitált pénzből kell élnie a cégnek és nem egy közpénzből folyamatosan és bőven ellátott cégről beszélünk...

na, nekem ez nem ferne bele, akarmilyen izgi is a feladat. akkor mar ott a home office, kenyelmes, es ergonomikus irodaval...

Nem dolgoztál még egy éppen felpörgő startup cégnél, ezek szerint.

:D nálunk is volt erre példa. Így utólag viccesen hangzik, de amikor élesben megy akkor nem annyira az. Főleg, hogy IBSZ-be ütközik és minimum fegyelmit kellene vonjon maga után. Egyszer telefonon szóltak, hogy xy helyen senki nem tud dolgozni, "nem működik a hálózat". Nagyjából az első 192.168-al kezdődő ip után levágtam, hogy mi az ábra. Csak annyi volt a kérdésem, hogy mit dugtál és hova? Aztán meg a ki engedte meg és társai, de az már nem lényeg. Emberünk úgy gondolta, ha bedugja a falba az otthoni wifi routerét, akkor a cégnél is lesz internet. Nem nyert. Hol a portsec és mit csinált éppen!? Na igen, erről is lehetne beszélni.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

> Főleg, hogy IBSZ-be ütközik

persze. el is szoktuk kobozni az ilyen kaloz cuccokat, a sirankozo tulajdonosaval meg kozlom: beszeld meg az IT vezetovel, hogy hany ponton sertetted az IBSZ-t utana visszakaphatod tole. meg senki se jott erte :)

> xy helyen senki nem tud dolgozni

nalam megfogja a halozat monitoring egybol es lekapcsolja a switchportot es kuld riasztast...

egyik regebbi ugyfelnel a cegen belul volt egy kulon kezelt nagy helyiseg, fegyveres orrel, sajat belso halozattal valami cisco tuzfallal, nem is engedtek minket a kozelebe, csak netet kellett biztositani nekik. amikor a wifi felmerest csinaltuk akarhonnan neztem kb naluk volt egy tplink ap. vegul rakerdeztem hogy ez tenyleg nalatok van? "igen, a fonok laptopjahoz kellett a wifi es igy oldottuk meg" :)

nem azt mondom, hogy nem lehet talan egy tplink ap-vel is biztonsagosan megoldani, de egy ennyire vedett, titkos adatokkal dolgozo kulon reszlegbe nekem ez eszembe se jutna... mar a wifi se, nemhogy a tplink...

Nekem ez is csak egy L3 switchnek tűnik.

Van egyébként sok olyan munkahely, ahol az alsó polcos cuccokkal megy az infra. Nyilván nem minden rossz ami olcsó, de azért a bóvli az bóvli nálam is. Ettől még tény, hogy Magyarországon a KKV-k jelentős részében megy a spórolás ezeken a cuccokon (is). Persze, nekem is van róla véleményem, de attól még nem lesz más a helyzet.

ahol van ertelme kulon beszelni fizikai routerekrol mar

Ha ezzel a cloud megoldásokra célzol akkor értem. Nem vagyok a virtualizáció/konténerizálás és cloud fanatikus. Azért így fogalmazok, mert azt nem írnám, hogy nem vagyok a híve. Mindennek megvan a helye. Persze sokmindent lehet virtualizálni is, mint ahogy az talán a vlanokkal kezdődött annak idején.
Több ok is lehet a fizikai routerek megtartására, viszont sok helyen az egyetlen tényező a rövidtávú költségek összege. Általában az ilyen helyeken nem az új superb-n vagy a céges szolin, futópályán, szökőkúton spórolnak. Ezáltal pedig könnyen a 7000 Ft-os Tenda mellett találhatjuk magunkat. Szerencsére életemben nem volt közöm hozzá mert tudatosan kerülöm az ilyen dolgokat, de láttam itt-ott pár (5-8) éve. Előző munkahelyen ha ilyet láttam, eleve nem vállaltam a konfigurációt mert egyszerűen nem lehet rá garanciát vállalni. Vagy elfogadja a partner az általunk javasolt, szerintünk megbízható eszközt, amire tudunk garit vállalni, vagy oldja meg ahogy akarja. Nyilván voltak szintek és nem mindenkinek az SN2700 lett kiajánlva kisujjból.

Ha már így előjöttek az árak, pont a napokban került elém néhány érdekesség. A ~6000$ értékű cisco 9200L (licenc nélkül) operating temperature: -5 - +45 Celsius. MTBF 346270 h. Egy ~1000$ mikrotik CRS354-48P-4S+2Q+RM esetén a működési hőmérséklettartomány már -20 és +60 celsius közé esik, de van több olyan példány ami akár -60 fokban is üzemeltethető. Látszik, hogy északon alacsonyabb a hőmérséklet, ahonnan származik :D (eszkimóknak gyártják?) Egyébként az MTBF-jük sem olyan rossz. A konkrét darabnak 200.000 óra. Nyilván két különböző gyártó hasonló termékét egymás mellé tenni kb. alma és körte így akár HP(Aruba)-t is hozhattam volna vagy más egyebet. Talán a Mikrotik az, (több érv is szól mellettük) amiért szükséges esetben még érdemes lehet lenyúlni alacsonyabb költségvetéssel rendelkező vállalkozások számára is.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Általában az ilyen helyeken nem az új superb-n vagy a céges szolin, futópályán, szökőkúton spórolnak. Ezáltal pedig könnyen a 7000 Ft-os Tenda mellett találhatjuk magunkat. Szerencsére életemben nem volt közöm hozzá mert tudatosan kerülöm az ilyen dolgokat, 

franko meg ne lassa, mert azt fogja mondani, hogy sznob vagy!!!!!

Előző munkahelyen ha ilyet láttam, eleve nem vállaltam a konfigurációt mert egyszerűen nem lehet rá garanciát vállalni.

ez a rendes hozzaallas, latod, nem is kulonbozik annyira a velemenyunk. de franko meg a tobbiek mindjart jonnek, hogy sznob vagy ezert is :(

a cisco vs mikrotik vitaba nem tudok beleszolni, szerintem nem egy ligaban focizik a ket gyarto. ha valakinek -60 fok kell, biztos talal valami milspec cisco darabot 5x annyiert :-)

Ettől még nem leszek sznob, szimplán tapasztalat. Nem mondtam azt sem, hogy csak a Cisco a jó vagy más egyéb gyártó terméke. A Cisco cuccok is sebezhetők és előfordul, hogy bugos. A probléma néhány gyártó esetén inkább a hozzáállással van, a security patchek elmaradása és az ultra egyszerű UI. Például nem értem hogyan lehet, hogy egy állítólag 50ezer forintos eszközben csak maximum 10 ip cím lefoglalására van lehetőség. De ezek már csak költői kérdések :D

Reggelig lehetne beszélni róla.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Most előkaptam egy félhalott 2700-est. Hangos...

Definícó szerint nem router az ami nem tud full feed bgp-t hardverből.... :)

~$ net show system | grep "Product"
Product Name..... MSN2700

~$ cl-resource-query  | grep "Total Routes"
Total Routes:                         187,   0% of maximum value 122880
 

na, ez mar olyan komment, amire erdemes valaszolni! teljesen igazad van, ha a full BGP tablanal huzzuk meg a hatart, akkor fair, a 2700 nem tudja. a kerdes, hogy a 7000-es forintos tescos cucc tudni fogja-e? (nyilvan vicc!)

az a baj, hogy van egy olyan sejtesem, hogy ahova kene teljes BGP route tabla, oda sem vesznek olyan hwt, ami tudja hwbol ezt...

 

de ahogy irtam, ez egy 5 eves eszkoz, es DCn beluli routeolasra tokeletes - az A1 chiptol felfele tud rendes BGP+EVPN+VXLAN-t is.

Amiket írtál, pontosan így volt nálunk is. A GRAFIKUS végzettségű kolléga vitte a hátán az egész céget szinte. Ha megkérdeztük miért? "Mert neki volt diplomája". Ennyiből egy töri tanár is csinálhatta volna. Amikor felmondott, akkor ment a nagy hű meg há, hogy nem lesz ember helyette. Nem is lett, így nyertem meg mindent is. Akkor kezdtem látni, hogy itt semmi nincs. Ha van is elvétve bármi szabályzat, az 1000 éve elavult. Implementációs terv nincs, ha volt is valaha, az már rég nem úgy van. Dokumentáció nincs, hálózati topologiáról, konfigokról nem tudunk semmit. Jelszavak a hálózaton szétszórva, napokig keresed ha kell valami. Természetesen plain textben minden és a kritikus infrastruktúra elemekhez ugyanaz a jelszó, amit egyébként boldog boldogtalan tud. A saját szoftverek dokumentációja nulla, ha van forráskód az már szerencse. A backup egy vicc, az endpoint security menedzsmentét egyedül viszem. GroupPolicy-kről tökéletesen 0 dokumentáció. 1%-ban vannak megjegyzések, néhány esetben az objektum elnevezése árulkodik a funkcióról. Egymásnak ellentmondó full felesleges konfigok, a nem minden esetben legális szoftverek hab a tortán.

Ezt nekiállni rendberakni, szabályzatokat írni, gdpr stb... Nem egy ember és nem 5 perc, mert közben zajlik az élet. Nyilván pénz nincs külsős cégre és nem is érdekel senkit, mert eddig is működött minden (látszólag). Aki tolta maga előtt ezt a szemétdombot, tudta nagyon jól, hogy már inog, ezért lépett még időben. Én megpróbáltam elmagyarázni, hogy mi miért fontos és miért kellene meglenni a backupnak, a satöbbinek, de mindig volt/van fontosabb. Lassan már csak tűzoltás van. A közvetlen kollégám mondta ma... kapott egy feladatot, hogy egyik kolléga huzamosabb ideig táppénzen lesz, addig vonjuk meg a hozzáférési jogait. Aki kapta, elkezdett háborogni, hogy minek ez, mert tök felesleges, miért kell ilyenek foglalkozni és a kecske. Pedig ez még a gyenge IBSZ-ünkben is benne van, de hát azt a keveset is nehéz betartani. Az osztály fele háborog mindenen, nem lehet nekik a napi rutin kavézáson meg a 2 dokumentumon, 3 kattintáson felül más melót adni, mert kizökkennek a komfort zónából. Egyedül pedig nem fogom megváltani a világot, a csapat másik fele pedig szó nélkül csinálja a favágást. Az a baj, hogy aki máshonnan érkezett, alacsonyabb pozíciókból, ők nem képesek megérteni, hogy már nem ott vannak. Itt nagyobb a felelősség és más jellegű a munka. Néha nem elég a rutin, sajnos néha gondolkodni is kell(ene). De a legjobb találat ők voltak a pozícióra.

Legutóbb egy pályakezdőt vettünk fel, mert lehet, hogy nem tud sokat, de az a tudás legalább friss, érdeklik az új dolgok, nincsenek (még) nagy igényei és nincsenek megrögzött szokások. 

Szerk.:

Hogy miért nincs még mindig egy csomó minden pótolva? A vezetőség szerint jól van így. Ha módosítani akarsz egy szabályzatot, nem akarják aláírni, mert eddig jó volt, minek azt bántani. Szerintem mivel nem értik mi van benne, nem merik vállalni a felelősséget az aláírással. Egyszer volt egy kisebb IBSZ módosítás, több, mint egy évig vártuk, hogy jóváhagyják. Holott azt lehet, hogy havonta át kellene írni, de felülvizsgálni biztosan, mivel alkalmazkodni kellene az állandóan változó jogi és szoftveres környezethez. De ez már nehéz...

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Sajnos lesz a helyére elég hülye mártír IT-s, aki elvégzi fele pénzért a kulimunkát is.

És?

Az amatőrök azok akik a profik életét megnehezítik.

Más pályán játszanak. Ha a te életed megnehezíti a sok amatőr és balfasz, akkor rossz pályán játszol. Ha nem tudsz feljebb lépni, akkor te is amatőr vagy balfasz vagy, aki többet gondol magáról, mint ami. Szóval a profik életét az amatőrök nem nehezítik meg.

(Nem egy több órás film, na de mindegy.)

Röviden az öreg (híres scifi író volt, Cameron tőle lopta a Terminátor 1 forgatókönyvéhez az alapötletet) azt próbálja elgagyogni, hogy az amatőr írók ingyen és a későbbi remélt hírnévért cserébe mennek le kutyába és csinálnak meg mindent a nagy görény filmstúdióknak (warner bros és tsai) ingyen. Ezért amikor őt - profit- kéri fel ugyanez a stúdió, ő meg nem vállalja ingyen, még a stúdió van felháborodva hogy pénzt kér a munkájáért. Holott a "többiek"  (az amatőrök) megcsinálták fizetség nélkül, pusztan a "dicsőségért". Hozzászoktatták a stúdiókat, h. a tapasztalatlan naív kezdők kárára egy csomó melót megkapnak ingyen by default.

Ha elvonatkoztatunk a forgatókönyv- és scifi könyvszerzőktől, az IT-ban is van egy ilyen jelenség. Sokan dolgoznak az itteni fórumtopikok sokasága szerint olyan helyeken, ahol az átlag alatt keresnek (főleg a Hayes éves fizukörkép megjelenésekor szokott ez feljönni). Ha nem is mindenki fullprofiként keres rosszul, elképzelhető h. nem csak amatőrök kesergését lehet ezeken a helyeken megtalálni. Mindenkinek adott lelépni az adott helyről ha nem tetszik. De azért látható, hogy sok magyar munkaadó is kihasználja, hogy ha valahol felét lehet fizetni egy lelkes amatőrnek, nem (könnyen) fogják a dupláját odaadni az expertnek. Hosszú távon meg ez odavezet, hogy ameddig xy kft-hez elmennek a kezdők félpénzen, az ott dolgozó expertek sem fogják tudni kiharcolni a magasabb fizetést. Max. ajtót mutatnak nekik, hogy ha nem tetszik el lehet menni, a munkaadó meg van nyugodva mert az egymásnak alálicitáló kezdőkből úgy tűnik kifogyhatatlan utanpótlásuk van. Nem álomhely az ilyen, igen így van. De ha valaki szeret ott lenni, nem akar mindenképp lelépni, akkor a fizetésemelését nehezen fogja tudni kibulizni a fentebb részletezett szituáció miatt.

Vannak különb helyek? Mindenképp! Ez csak egy példa volt az amatőrök hátrányos hatására a profi(bba)k előremenetelében.

Ezért szoktam mondani, hogy a profi programozó ott kezdődik, hogy van egy mérnökinfós vagy proginfós diplomája. Nem a diploma fetisizálása miatt, hanem a mögötte levő tudás, tapasztalat és személyes kapcsolatok miatt. A csoporttársak között terjed az információ a jó munkahelyekről és a reális fizetésekről. Le lehet írni ezerszer a hupon, milyen jó az élet iskolája, mindent meg lehet tanulni az interneten és hasonló önámító legendákat. Így a következményen sem kell meglepődni, azon ami neked is feltűnt: "Sokan dolgoznak az itteni fórumtopikok sokasága szerint olyan helyeken, ahol az átlag alatt keresnek". Természetesen kell munkatapasztalat is profizmushoz, sok hallgató már egyetemi évek alatt elkezdi megszerezni. Szerencsés helyzetben vannak a programozó hallgatók, mert három félév után már lehet it állást találni, és nem kell újságkihordással vagy gyorséttermezéssel, aldi melóval pénzt keresni, ami csak az időt viszi. Esztétika meg klasszika-filológia és hasonló szakok mellett nincs jól fizető, tanulmányokhoz részben kapcsolódó munkalehetőség. 

A forgatókönyvírós párhuzam azért nem áll mert az teljesen más műfaj. Könnyen és gyorsan tanulható, viszont ott igazán az tud feltűnni aki valami olyan extrát tud amit mások nem. A profizmus fogalma is más. Egy profi forgatókönyvíró sem tudja garantálni, hogy sikeres lesz a fim vagy sorozat. Nem is csak rajta múlik, de még történeti szál sikerességére sincs semmi garancia. Ami egyszer bejön, legközelebb már csak középszerű, rosszabb esetben alig érdekel valakit. Egy amatőr újonc is előállhat olyan újszerű forgatókönyvvel ami pont friss és újszerűsége miatt lesz sikeres. És biztosan úgy van ahogy mondja, sok lelkes új, amatőr nem tudja reálisan beárazni magát. A fizetés is teljesen más a filmes világban, egy-egy nagy költségvetésű filmhez, sorozathoz kapcsolódóan lehet nagy pénzeket szerezni, máskor meg alig jön be valami. Egy szoftvermérnök ezzel szemben folyamatosan kap jó fizetést. Ha valamit aláír, hogy működik az valóban ellátja a feladatát. Az utcáról beeső, élet iskolájában tanult lelkes amatőrök pedig nem fenyegetik sem a pozícióját sem a fizetését, mert képtelenek arra, hogy ugyanazt a munkát el tudják végezni. Ezért írtam, hogy az amatőröknek semmilyen hátrányos hatása nincs a profik programozókra. Hatalmas a hiány programozókból és nem lehet csak úgy az utcáról pótolni a hiányt. Összefüggésben van azzal, hogy ez egy lassan és nehezen tanulható szakma. A filmes szakma ezzel szemben "szerencselovagok" műfaja, szinte bárki megpróbálkozhat vele, akinek sikerül megmaradnia egy idő után elmondhatja, hogy profi. De bármikor jöhet egy elsőfilmes szerencselovag aki lendületből egyből beelőzi. 

a profi programozó ott kezdődik, hogy van egy mérnökinfós vagy proginfós diplomája

Szerintem a step 1 még ez előtt az, hogy differenciálni kellene a "programozókat". Túl tág fogalom.

És az a gond, hogy a piac nagy része is kb. erre a szintre jut csak el, hogy kell programozó. Oké, de mi a feladat? Domain knowledge alapján kell összerakni egy PoC-t? Meglévő modelleket kell optimalizálni? Valami egyszerűbb rendszert (webshop, mittudomén) kell one-man show-ban fejleszteni fullstack? A legtöbb cégnél legfeljebb valami alibi mismásolás megy, ha ezt a témát felveted. 

A fenti 3 példa 3 különböző embert igényelne, különböző képzettséggel. Imádom, amikor egy frissdiplomás programozó széfikázza azt a kódot, amit mondjuk egy csapat PhD-s írt a saját szakterületükről, nyilván szarul, mert nem Java programozásból doktoráltak, hanem mondjuk közgazdaságtani matematikából, és hát O(n) helyett O(n2)-re sikerül a PoC. Ilyenkor kellene jönnie a programtervező informatikus végzettségű arcnak, aki a deszkamodellt átkonvertálja működő szoftverré, de ez a két role nem felcserélhető.

A gazdaságinformatikus nekem inkább az, aki a két szereplő között tud fordítani, de ja, kb. Nálunk kemény 3 db féléves programozás tárgy volt, mindhárom C#, meg talán egy választható Java. Sokat tanultunk viszont arról, hogy hogyan érdemes rendszereket tervezni meg üzemeltetni (vagy üzemeltetést tervezni, inkább :))

Prog4 estinél van saját beadandó és csoportos is. Ez utóbbi kb 3 fő. A feladat wpf-ben csinálni egy játékot. A játékot is neked kell kitalálni. A feladatért nem jár jegy, az aláírás szükséges része, ahogy az egyéni feladat és a két zh is, ami után mehetsz vizsgázni. Itt van az egyik év termése lentebb.

A tárgyon együtt van gazdaságinformatikus és mérnökinfós. Nincs megkülönböztetés.

https://www.youtube.com/watch?v=1dZeG32oCQw&list=PLGgtxIMNuefYT8usjs48o…

A NIK azt vallja, hogy minimum mediorként hagyja el náluk mindenki az egyetemet.

Nem tudom mit jelent a szókapcsolat: "profi programozó"

Ismerek több embert aki ezt gondolja magáról profi, mégis hamar kiderül tudása egy szerény területet érint. Ismerek olyanokat is akikről mások gondolják ezt, de őmaguk nem feltétlen értenek ezzel egyet. És lássuk be, az egyénnél jobban senki sem ismeri őt. Higgyünk neki, ha róla van szó.

Találkoztam többször olyan egyetemi oktatóval, akinek a tudására felnézek, de a leadott anyag pár részen pontatlan, elavult vagy csak hibás volt. Soha nem voltam rest észrevételeimet jelezni ilyenkor. Ettől én profibb lennék? Nem, csak az adott témában véletlen mélyebb ismereteket szereztem. Ő kevesebb lenne ettől? Nem, csak nem feltétlen merült el pont abban a részletben. Simáén lehet, hogy több tárgyat oktat és nem dolgozik abbana  témában. Esti vagy levelező képzésen simán előfordul, hogy a hallgató az adott témában mélyebb ismeretekkel rendelkezik, mint az oktató. Ettől több oktató is parázik, hogy egy-egy ilyen hallgató szétkapja a tudását percek alatt.

Bármely egyetem mérnökifón végzők fele sem akar programozással foglalkozni. Ekkor hogyan is lesz ő profi programozó?  A profizmushoz képzettség kell és gyakorlat. Ő nem fog gyakorlatot szerezni, mert a háta közepére sem kívánja az egészet. 

az amatőr írók ingyen és a későbbi remélt hírnévért cserébe mennek le kutyába és csinálnak meg mindent a nagy görény filmstúdióknak (warner bros és tsai) ingyen. Ezért amikor őt - profit- kéri fel ugyanez a stúdió, ő meg nem vállalja ingyen, még a stúdió van felháborodva hogy pénzt kér a munkájáért. Holott a "többiek"  (az amatőrök) megcsinálták fizetség nélkül, pusztan a "dicsőségért". Hozzászoktatták a stúdiókat, h. a tapasztalatlan naív kezdők kárára egy csomó melót megkapnak ingyen by default.

Ezt bárok is el szokták játszani. Helyi kis zenekaroknak "lehetőséget adnak", ami azt jelenti, hogy gyere el, játssz élő zenét pár órán át, ingyen. Ez annyira gyakori, hogy netes fórumokon zenészek rendszeresen leírják, mit lehet ellene tenni, hogy lehet mégis fizetést kapni. Az egyik lehetőség persze az, hogy az ember helyette mást csinál.

IT-ben ugyanezt az indiaiakkal látom. OK, nem ingyen, de szarért-húgyért elvállalnak munkákat. OK, lehet, hogy nem teljesít úgy, mint egy helyi, tapasztalt ember, cserébe akár felét, negyedét kell csak fizetni neki. Ezután ha jön a helyi senior expert, akkor vannak cégek, akik az indiaiaknál megszokott pénzt ajánlják fel. Ezért itt, Angliában, pl. óriási a szórás a fizetésekben. Kaptam már emailt, amiben projekt menedzsert kerestek valami évi 25-30 ezer fontért (miközben az 55-60k az rossz ajánlatnak számít), és ugyanígy napi díjban contractra ajánlottak már 275-öt is, (miközben 500 alatt már rossz ajánlatnak számít). Kb. 5 évvel ezelőtt interjúztam olyan helyen, ahol minden fordulóban megkérdezték a fizetési igényemet, és aztán az utolsó (talán 4. vagy 5.) forduló során mondta a főnök, hogy hát ők valójában 20%-kal (már nem emlékszem, lehet, hogy többel) kevesebbet gondoltak. Aztán kiderült, hogy valójában a munka az, hogy a napi 100 fontért dolgozó kezdő indiaiakat kell betanítani, akik aztán pár hónap alatt rájönnek, hogy más cégnél 300-400-at is lehet kapni juniorként, ezért lelépnek. Viszont a helyükre jön a következő szállítmány vendégmunkás, akinek fogalma sincs az angol megélhetési költségekről, de az indiai fizetésekhez képest a napi 100 font jó ajánlatnak tűnt, ezért aláírta a szerződést.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Köszi. Most épp megpályáztam egy érdekesnek tűnő melót. Azt veszem észre, hogy 5 évente váltanom kell mert "kinövöm" a munkahelyem. Elértem amit tudtam. Olyan hely kellene, ahol 5 év múlva is jól érzem magam és találok célokat, érdekes projektek vesznek körül, valamint megfelelő erőforrásokra támaszkodhatok. Mondjuk érdekes projektek most is vannak, csak nagyon elhúzódik némelyik. Nem jó ha egy 2 éve lezártnak hitt projektet újra elő kell szedni fél évente 1x, mert még mindig van valami :D Még 1-2 évig belföldre fókuszálnék, aztán ha nem jön be akkor külföld. Picit még nőjön a gyerek.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Olyan hely kellene, ahol 5 év múlva is jól érzem magam

Miért arra optimalizálsz, hogy 5+ év után is jól érezd magad? Semmi garancia nincs rá, hogy 4 év után nem vásárolják fel a munkahelyed, és viszik Indiába a pozidat.

Keress olyat, ahol mondjuk az első háromban jól érzed magad, aztán majd meglátod, hogyan tovább.

Én azt vettem észre, hogy a középvezetőktől feljebb alapvetően "politikusok" vannak (aka. menedzserek"), nem szakmai vezetők. Egyik sem tudja meddig marad a poziban, így a kizárólagos célja az adott _rövidtávú_ prémiumcél elérése. Ergo az egész szervezet rövidtávra kell, célozzon, ami középtávon kb garantálja az öngólok tömegét, de amiatt már mossa mindenki a kezét, ha véletlenül még mindig a helyén volna.

A rövidtávú gondolkodás tipikus példája, hogy a pénzügyi kozmetikázás miatt az opex-et(~üzemeltetés) ésszerűtlenül alacsonyan próbálják tartani, és a capex (~fejlesztők) az isten, ahová számolatlanul öntik a lóvét (ha van).

Az a fogalom, hogy ha a szervezet/folyamatok nem konstansak, akkor az üzemeltetés sem lehet az, hanem folyamatos tuning/átszervezés/automatizálás (~fejlesztés!)...nem igazán tudatosul sehol.

A fejlesztőnek milestone-ja van, az üzemeltetőnek SLA-ja. Nagy difi!

A jó üzemeltetés eredménye láthatatlan, azzal nem lehet fotózkodni, egymás vállát veregetni, stb. Ha láthatóvá válik, akkor 99% hogy a szőnyeg szélén állsz. A hibát mint a fejlesztés velejáróját sokkal elfogadóbban kezelik.

(Csak, hogy a fejlesztőket is megkövessem picit; a nagytudású menedzserek a fejlesztőkön akarják bevasalni az igényfelmérés+specifikáció elkészítését is, beleszuszakolva a kódolás tételébe. Vagy pedig ilyen "mire gondolt a költő" játékkal szivatják egymást az utolsó utáni pillanatokig)

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Van sok fejlesztő ismerős, akik bár nem 1M+ havi bérért dolgoznak, de a saját szakterületükön megvannak. Egy egyszerű ip címet nem tud beállítani egyikük sem ha már nem a szokásos 192.168-al kezdődik és esetleg a maszk sem 24 bites. Ha már valahol default route-ot kell állítani, esetleg manuálisan felvinni valahova static route-okat, az már atomtudomány.

És?

Minek tudna ilyeneket, ha ez nem kell a munkájához? Majd ha valami ilyesmit be kell állítani, hívja az IT helpdesket, azok meg beállítják neki.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nyilván van helpdesk, de ez olyan, mintha minden második leírt mondat után hívnád az általános iskolai magyar tanárt, hogy hogyan  helyesen írni bizonyos szavakat. Azt gondolom, hogy van az informatikában is egy alap szint. A kommunikáció, az ip címzés legalább legyen már egy minimum. Ha már valaki tudja, hogy egyáltalán létezik olyan fogalom, hogy protokoll meg portszámok vagy tisztában vagyunk alapvető programozási fogalmakkal (ciklusok, változók, stb), az egy jó kezdés. Vagy ha nem keverjük a RAM és háttértár fogalmát "memória" címszó alatt. Én nem értem, hogy hogyan lehet 0 alappal programozni. De sokszor látszik egyébként ennek az eredménye. Láttam már olyan házat, amit beépítettek a tető alá. Állítólag jó is lett, de azért általában alulról szoktunk építkezni. Napjainkban az online világban pedig szerintem a hálózatok szempontból is van egy minimum. Nincs mindig helpdesk és nem is lehet mindig várni rájuk. Tévút, hogy mindig van/lesz helyettünk valaki, aki majd elvégzi a szükséges részfeladatot. Ideális esetben van. Természetesen nem elvárható senkitől, hogy mindent tudjon. Nem is ez a cél.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Egy egyszerű ip címet nem tud beállítani egyikük sem ha már nem a szokásos 192.168-al kezdődik és esetleg a maszk sem 24 bites. Ha már valahol default route-ot kell állítani, esetleg manuálisan felvinni valahova static route-okat, az már atomtudomány. 

Vagy tíz éve éneklem folyamatosan, hogy az informatikaoktatás Magyarországon a bányabéka valagát Hubble űrtávcsővel figyeli meg, és von le e furcsa égitestről bölcs következetéseket. Nagyon kevés a jó informatikatanár, a tananyag már az én időmben is bőven elavult volt, rossz alapokat építenek ki és azokra nagyon nehéz építeni bármit. Programozósuliban sincs alap rendszerképzés, egyből nyelvvel kezdenek, legyen az egyetem vagy valami gyorstalpalda.

De az az igazság, hogy ha valaki jó programozó, az nálam kibalanszolja a mérleget. Megadatott az a szerencse, hogy nagyon talented emberekkel dolgozok együtt, és az, hogy félévente egyszer újra és újra el kell mondani neki a "docker system prune" parancs mágikus csodáját, bőven belefér. 

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Én legtöbbször azt tapasztalom, hogy az üzemeltetők nem értenek a saját területükhöz sem, nemhogy a miénkhez. Kicsit felmegy bennem a pumpa, amikor fejlesztőként kell látnoki képességekkel rendelkeznem, hogy mit írtak abba a rohadt routingba, ami miatt nem megy, vagy éppen milyen tűzfal szabályok vannak beállítva. 

Küldök nekik egy kérést, hogy lszi, hozzatok létre egy proxy usert ezzel a névvel, ezekhez és ezekhez legyen hozzáférése. Majd visszadobják, hogy ez fejlesztői feladat, de egyébként sem tudják, hogy hogy kell azt a jogot megadni, amit kértem. 3 óra fingreszelés után ordítozások közepette elmondom a megoldást, rányomom a telefont és beveszek egy Xanaxot.

De lehet, hogy engem kényeztettek el anno, ahol az üzemeltetéssel fél szavakból is megértettük egymást, mert én el akartam mondani, ők meg akarták érteni, vagy nem tudom

Up: Amikor már küldtem neki 3 emailt, ráírtam IM-en, átmegyek és az a válasz, hogy távoli asztalon voltam, nem olvastam az email-eket.

Fogadjunk hogy nincsenek rajzok. Többedszer tapasztalom hogy komplett cégek mennek úgy, hogy nincs az infrastruktúra és/vagy az architektúra lerajzolva.
Aztán vagy vannak valahogyan megfogalmazott szöveges leírások vagy azok sincsenek.

A leírásokat meg ki így érti, ki úgy. A rajz fölé meg oda lehet ülni közösen és átbeszélni hogy akkor most mi is van itt, ki szerint mi merre megy és miért.
Az esetek 99%-ban nincsen nagy varázslat, csak "aha" moment (és esetleg rajz kiegészítés/javítás).

Nekem anno (ezek szerint) nagy szerencsém volt hogy junior koromban erősen kellett UML-eznem, mindent is rajzoltunk.
 

Gábriel Ákos

2 eset lehetséges:

A) nincs rá igény/kompetencia/kedv (valljuk be: a dokumentálást az emberek 99%a rühelli)

B) nincs rá erőforrás. Ez sztem a cégek "láthatatlan munkája" amiért senki egy büdös vasat nem akar kiadni mert max közép/hosszútávon (leginkább alsó szinten) megtérülő munka. Ergo nagy valószínűséggel MVP lesz.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

engem nem kell meggyőznöd :D

De amíg Te rajzolsz, addig Pista konfigol és 10 perc múlva a probléma megoldva (és generál egy csontvázat, de az ugye MVP). Akkor a főni szemében ki lesz a jómunkásember? Mire kiderül az igazad, addigra már Pista sincs ott, meg a főni is másvalaki.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

A rajz az bizony plusz effort mert attól még a konfig nem fog megjavulni.
Egyszer-kétszer bele kell tenni a plusz munkát. Hogy utána mit kezdesz vele az már nagyon helyzetfüggő.
Én sokszor csinálok meg olyan pluszokat (akár ingyen) ami a saját jóérzésem miatt kell nekem.
Aztán persze az esetek jó részében ez később "pénzre is váltható" lesz valamilyen formában.

Gábriel Ákos

Ez néhány esetben még rendben is van. Csak amikor jön valaki, aki rajzol és megkérdezi mi ez a bullshit, akkor először majd ő lesz a hülye (esetünkben én). Mikor ex kolléga kvagyorsan megoldotta ha megállt a fél hálózat-> újraindított mindent. Én meg megkérdeztem, hogy nem kéne előtte a logokat kimenteni? Mondjuk konzolon, ha már hálózaton nem elérhető a cucc? Válasz: arra nincs idő. Arra van b+ hogy hétvégén, ünnepnapokon éjjel 2-kor berohangáljál újraindítani?! Na én nekiálltam rajzolni, dokumentálni, logokat elemezni. 1000 sebből vérzett a dolog. Ezt csak így mellékesen, amikor épp nem volt más dolgom. Eredmény? Lett. Évek óta nem állt meg és nem is kellett újraindítani semmit. De a főni bevette, hogy az úgy jó és úgy lehet a leggyorsabban megcsinálni valamit. Persze, mert ha berohansz és 10 perc múlva működik, akkor az látványos, el lehet számolni túlóraban, stb. Most viszont ha kell egy vlan a szomszéd épületbe, akkor nem vakarózas van fél napig, hogy amúgy merre lesznek a trönkök, az útvonal meg minek mi a címe, stb. hanem vtp szerveren 1 sor, utána ránézek a rajzra, az útvonal kiengedése trönkportokon szintén néhány parancs aztán helló . Ha jelölni akarom az új VLAN-t a topologián, még a dokumentációval együtt is negyed annyi idő alatt végzek, mint előtte amikor nem volt semmi.

Egy ideig tök jó, hogy a Józsi tudja és megcsinálja 2 perc alatt. Csak a Józsi agya is felejt és minél több a munka, annál megbízhatatlanabb arra támaszkodni. Ha meg Józsi felmond, beteg, nyaral, stb... akkor mi van? Ezek alapvető dolgok. Én nem csak másnak, magam miatt is dokumentálok. Képtelenség mindent fejben tartani. Egy bizonyos szint felett biztosan. 

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Ahol üzemeltetést láttam, és sehol nem volt elérhető semmi rajz, az kb. kimondatlanul is a munkahelyféltésből lehetett: mindegyik ilyen mérgező szar munkahely volt, általánosan baszott nagy rotálással, rendszeres kirúgdosásokkal. Mindenki úgy próbálta védeni a seggét meg az állását, hogy semmit nem osztott meg a kollégáival csak az abszolut minimum szinten. Nyilván egy nagy network üzemeltető group nem tehette meg h. nem dokumentálja a nagy sdwan meg egyéb üzletileg kritikus napi ügymenetet érintő, és revenue-affecting dolgait. De ami csak egy kicsit is nem volt már a board szeme előtti IT rendszer, ott már senki nem kérte számon az üzemeltetési menedzserektől a dokumentálást. Pl hogy ha feláll holnap ez az egész csapat, legyen kinek átvenni tőlük a melót "seamless". Vagy ha éppen a felsővezetés akarja kibaszni őket, és előtte ledokumentáltatnak mindent velük, h. csak utána basszák ki menedzserestül az adott részleget, legyen minden lerajzolva, konfigok lementve stb.

Olyan h. "na gyertek ide többi hülyék, én vagyok a nagy network architekt főfasz, ti meg dolgoztok a network csapattal a mindenféle alkalmazás bevezetési projekteteken, kínlódtok hónapok óta mert kibaszottul nem látjátok át a kiterjedt network infrát mert mi persze semmi hozzáférést nem adunk nektek hozzá, na üljetek ide és mutatok néhány fasza visio-t, ebből megértitek és tudtok haladni a saját dolgotokkal".

Na ilyen szinte soha nem fordult elő! Helyette volt a közöny, a leszarom, nem reagálok neked mert nem vagy felettem a taplálékláncban, nem az én főnököm alá tartozol hanem egy másik alá, szóval leszarlak, fenyegetőzni kellett a 2-vel felette lévő senior menedzsernél h. ez meg az a group baszik minket támogatni ebben a product bevezetésben stb. Ha nagyon messzire elment az ember, akkor talán már ki lehetett belőlük ütni 1-2 mórickaábrát. A kisebb csapatokból, akár az olyanokból ami konkrétan hozzánk tartozott, viszont végképp semmit. Ha már nagyon ment az eszkalálás, akkor odalöktek vmi fél óra alattn utólag összebaszott szart. Amit én junior koromban nem adtam volna ki a kezemből. Itt meg a túlfizetett, 15 éve ott poshadó, gyárkapun ki nem férő nagy arcú papíron architect csávó követett el. A pofáját ugyan nem láttam mikor rányomott a send gombra de kb csak vigyorgást tudtam volna hozzáképzelni, mikor kiszúrta a produktumával a szemünket.

Valószínűleg nem azért kaptál egy "összebaszott szart" mert ki akart tolni veled, hanem mert erre futotta.

Nálunk is volt ilyen. Minden fasza, megvan a doksi, nyugodjálmegattólmegnyugszol. Aztán amikor bele kell nézni, csak nagy kamillázás, hogy ezmiez. Az óvodás kislányom különbet rajzol. Na akkor most toljuk ki a határidőt 1 nappal, mert mielőtt megcsinálom a konfigot, ki kell deríteni mi a 🐎.asz van ott.

Együttérzek :D

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

 vagy éppen milyen tűzfal szabályok vannak beállítva

Olyanok, amelyet a fejlesztői dokumentáció alapján beállítanak. Ha van ilyen :) Sajnos a legtöbb esetben nincs, illetve másik esetben kb. mindenhová kérnek hozzáférést, és nagyjából azt, hogy mondjuk internet-kapcsolat esetén tcp/443-at mondjuk a teljes Azure cloudba. Az, hogy esetleg a hálózaton belső tűzfalak is vannak, és nem biztos, hogy pl. a domain controller felé minden port elérhető, az sok esetben már felfoghatatlan. Aztán jön a többi hülyeség, hogy http(s) protokollon ki kell látni a netre, de nem proxyn keresztül, mert a proxyt nem lehet beállítani a kliensen (ha meg PAC van, azt végképp nem), pláne nem úgy, hogy tudjon NTLM authentikációt is. Lehetne még sorolni, lényeg, hogy mindkét oldalnak megvannak a maga problémái. Sőt, üzemeltetésen belül is, windows, linux, web, hálózat, blabla. Kedvencem, amikor egy nagy, sok domaines környezetben a hálózati probléma leírásánál azt adják meg, hogy ez vagy az a host (csak simán hostnévvel, véletlenül sem fqdn) kapcsolódna a másik hosthoz (szintén csak hostnévvel), és nem megy. További beszélgetések során kiderül, hogy a nem megy az egy 5xx http message-et jelent, de persze ha egyszer nem tud kapcsolódni, az hálózati probléma :)

Valamelyik oldalnak kell "lead"-nek lennie, különben jön a fenti pingvinezés.
Vagy az üzem megmondja hogy "x networkben y dolgok elérhetők, pá" (ez a jobb sztem) vagy a fejlesztés kell megmondja, hogy "x site-hoz kell nekünk z dolog, oldjátok meg, pá"

Az első sztem azért jobb mert az üzemeltető meg tudja mondani hogy mit tett elérhetővé és hogyan, a fejlesztő nem mindig tudja pontosan hogy neki az "alsóbb rétegekből" pontosan mi is kell.
És sokkal követhetőbb, biztonságosabb egy zárt infrát kinyitni mint egy nyitottat becsukogatni.

Gábriel Ákos

És sokkal követhetőbb, biztonságosabb egy zárt infrát kinyitni mint egy nyitottat becsukogatni.

Ezzel abszolút egyetértek. Innentől az üzem nagyjából azt mondja, hogy alapból semmi sem érhető el a networkben, pá :) És akkor visszakanyarodtunk ahhoz, hogy a fejlesztő/üzembehelyező, whatever mondja meg, hogy neki mi kell.

Nyilván nem ennyire sarkos a dolog, az alapszolgáltatások elérhetőek. Csak épp mindenki mást ért alapszolgáltatások alatt. Van, ahol csak a DNS, DHCP, NTP számít annak. Máshol mondjuk a DC, proxy, esetleg a mail, megint máshol esetleg a monitoring központi log collector, és még sokan mások.

Attól függ. Ha az egyes szolgáltatások egységesen érhetőek el az egész hálózatban, akkor nyilván. Ha viszont az adott hálózaton több egymáshoz csak lazán kapcsolódó szervezetek vannak, és az egyes szolgáltatásokat más-más szervezetek nyújtják, ráadásul nem is minden elérhető mindenkinek, akkor egy kicsit bonyolultabb a képlet.

Olyanok, amelyet a fejlesztői dokumentáció alapján beállítanak.

Sajnos dolgoztam olyan helyen, ahol az üzemeltetés nem tudta azt megugrani, hogy a dokumentációban leírtak alapján állítsák be a dolgokat. Elsőre.

Rendszeres volt az, hogy mi összeraktuk az elvárt telepítő scriptet, ami mindent beállított volna. Mellette persze dokumentáció.

Ezután a scriptet nem futtatták, mert az úgy nem biztonságos, hanem valaki végigment rajta és kézzel, soronként kiadta a parancsokat. Aztán néha kimaradt egy sor. Vagy egy elágazásnál nem sikerült fejben jól kiértékelni a feltételt és a rossz ágat hajtotta végre.

Ezután nem tudták a hibát maguk megoldani, nekünk viszont nem volt hozzáférésünk az éles rendszerhez. Szóval mi elmondtuk, hogy milyen logokat kérünk, azt letöltötték és elküldték. Aztán elmondtuk, hogy milyen parancsokat futtassanak ellenőrzéshez / javításhoz.

Nem volt egy leányálom.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2022. 11. 13., v – 14:03

Én most azt látom, hogy Németországban jelentősen csökkentették a nyitott IT pozíciók számát, ezzel együtt nearshore országokba keresik a megoldást. Ehhez az kellett, hogy az indiai költségek nagyon megközelítsék a magyarokat.

Itthon pedig sokszorosára emelkedett a jelentkezők száma, nyilván a magas infláció miatt.

Ha marad a következő években is a magas infláció, akkor könnyen elolvadhat az előnyünk.

Ahja, külföldi cégeknél, amik 5000 dollárt fizettek, mint fizetés, mert dollárban számoltak, az tavaly ilyenkor 1,5 millió volt, most meg 2 millió. És ez húzza fel a helyi cégek pénzeit is...

Szerkesztve: 2022. 11. 13., v – 18:03

Véleményem szerint ez ugyan annyira torz adat egy cég, egy szűk kört érintő felmérése alapján, mint az általános átlagkereset fél milliója, miközben egy reálisabb adatelemzés azt mondja, hogy 450e-rel már a felső 20%-ban keres az ember...

A másik észrevételem, hogy a cikk szövegezése azt sugallja, hogy a nagyvilágban visszaesett az IT szakemberek iránti kereslet, már nem olyan vonzó pálya (ellenben Magyarországgal, ahol nem...). Ez valójában nem igaz, csak a meghirdetett pozíciók számának növekedési üteme esett vissza... Eddig kerestek mondjuk 100 ezer IT-s munkaerőt, ami napi 1000-rel nőtt, most meg ugyan úgy keresnek 100 ezer IT-s munkaerőt, de épp csak napi 100-zal nő ez a szám... Nem ugyan az, mintha már csak 50 ezer főt keresnének az eddigi 100 ezer fő helyett, ahogy a cikkből egy (aránylag) laikus olvasó értheti...

Azt én is támogatnám, hogy valami IT munkavállalókat képviselő szervezet hivatalosan tájákoztassa az újságíró társadalmat, hogy az IT-s az nem csak a fejlesztő, hanem még egy csomó más szakterület is van az IT-n belül, a fejlesztő csak egy része. Sőt, - talán nem esek túlzásba azzal, hogy - a fejlesztő önmagában majdnem semmit sem ér, semmit sem tud csinálni, mert kell rendszer amin fejleszt, kell rendszer, amin kommunikál, kell rendszer, ami biztosítja a működést (károkozó védele, biztonsági mentés, betörés védelem, stb.), meg még kell egy csomó más dolog, hogy Ő fejleszthessen, meg amit kifejlesztett azt a végén a felhasználók valóban használatba is vehessék... Szóval a fejlesztő is "csak" egy "fogaskerék" a gépezetben, mint a többi IT-s szakember. Szükséges, de nem elégséges feltétel.

Elgondolkodtam a cikk elolvasása után, hogy az miért nem merül fel senkiben, hogy azzal a mérhetetlen sok fejlesztő által előállított mérhetetlen sok programmal mi lesz aztán, mikor kifejlesztették? Vagy épp az a rendszer, amit a fejlesztő használ a munkája során, az honnan lett? Mert az nem úgy van, hogy a fejlesztő utolsó commit-ja után a felhasználó boldogan használatba veszi... A közte lévő nem kevés munka mindig kiesik a képből, amikor IT-ról írnak. És itt nem csak az üzemeltetésre gondolok, hanem akár a rendszerek tervezésére, biztonsági elemzésre, hálózatok tervezésére és kivitelezésére, stb. Egy mai random szoftverhez jó eséllyel kell valamilyen internet, amit megint mások terveznek/építenek/üzemeltetnek, talán úgy, hogy azon cégeknél egy sor programot nem fejleszt senki, mégis kell a munkájuk, és ők mind IT-s szakemberek...

Nem, a nyitott pozíciók száma esett vissza - hónapok óta nincs már növekedés tőlünk nyugatabbra.

Ha bérekről beszélünk, egyre kevesebb értelme van különválasztani: fejlesztő, modern infrastruktúra-üzemeltető, data engineer fizetések már összeértek.

az IT-s az nem csak a fejlesztő, hanem még egy csomó más szakterület is van az IT-n belül

Az IT-s az nem csak fejlesztő, viszont sokan összekeverik az alacsony hozzáadott értékű sok éves képzettséget és tapasztalatot nem igénylő technikusi vagy szakmunkás feladatkört a magas hozzáadott értékű és sok éves képzettséget és tapasztalatot igénylő mérnöki munkával. Itt inkább ez a választóvonal, egy képzett üzemeltető mérnök ugyanannyira meg van fizetve, mint egy fejlesztő mérnök. Ne várjuk, hogy a nyomtatóban tonert cserélő technikus annyi pénzt keressen, mint aki egy komplex cluster üzemeltetését végzi automatizált környezetben. Ez a nagyobb választóvonal, mint minden szakmában, nem az, hogy konkrétan milyen szakterület.

Egyet ertek, viszont nekem pont az a meglatasom, hogy a cegvezetok nem tudjak kulonvalasztani a kettot es ezert "ertekelni" (ertsd, megfizetni) sem...

Nalunk az anyacegnel (Nemet) szepen mukodik az a dolog, hogy van a supportos (tonercseres srac) meg van a Infras (ezen belul reszlegekre bontva, hogy Storage, Network, Virtualization, Security, Telco etc..) Idehaza van a support meg "a tobbiek, de en megmondom őszinten, fogalmam sincs rola, hogy ti mit is csinaltok" (idezet a penzugyi igazgatonktol) Namost ha pont ennyit fog fel az egeszbol, akkor hogyan tudna az "ertekunk" jol beloni?

Kérdés, hogy a pénzügyi igazgatónak egy ekkora cégnél be kell-e tudnia lőni egy-egy informatikus munkakör értékét? Szerintem őt annyi érdekel alapvetően, hogy informatikai üzemeltetésre/fejlesztésre/... mennyit kell költeni (és abból le lehet-e faragni :-) ).

Egyébként brutális, hogy az informatika mint szakma mennyit változott. 25 éve valamennyire át lehetett látni sok területet (nyilván mindenhez akkor sem lehetett érteni, de valamennyire megfogható volt), most pedig már vannak olyanok, amihez hozzá sem tud szólni az ember, legfeljebb sejtései vannak. Az ugyanakkor szomorú, mikor egy-egy "webfejlesztő" nem tudja, hogy például HTTP esetén mi megy át a "dróton".

Penzugyi igazgatotol fugg.. En olyan cegnel vagyok, ahol mindent IS tudni akar. (de szo szerint, meg egy USB drive rendelesrol is..) Pedig nem kis ceg, 3-4 ezer emberrol beszunk 6 telephelyen, csak Magyarorszagon. A reszlegvezetoknek zero hatalma van, meg felnek is tole mint a tuztol... Nem tortenhet semmi a tudta/engedelye nelkul.

Termeles kerdesben is siman dont, barmilyen temaban.

Sajnos nincs ilyen szerencse az esetek nagy többségében. Az ilyen mikromenedzser faszon csak az szokott segíteni, ha feljebb kerül, és ott már messze van a napi ügymenettől, nem ezért kapja a fizetését higy ezekbe beleártsa magát. Bár ha nincs szerencséjük, nem tud leakadni a mindenbe beleavatkozásról, és még fentebbről is ugyanúgy lenyúlkál a földszintig. Na akkor onnan kell eljönni...

hogy a cegvezetok nem tudjak kulonvalasztani a kettot es ezert "ertekelni" (ertsd, megfizetni) sem...

Mivan?

Klasszikus okosság, hogy olyan céghez kell elmenni dolgozni, ahol a tevékenységed a cég elsődleges tevékenysége. Tehát ha könyvelő vagy, akkor könyvelőcéghez kell menni (ahol a munkádat fogják eladni), nem pedig egy random dologból élő céghez, ahol a cég főtevékenységét kiszolgáló beosztott vagy. Tehát IT-sként IT szolgáltatást végző céghez kell menni, nem pedig bankhoz/biztosítóhoz/kereskedőcéghez, ahol a cég fő tevékenysége nem az IT. Ahol te vagy a főtevékenység része, ott a cégvezető bizony fogja tudni értékelni a munkádat, mert az a cég fő bevételi forrása. Ahol csak kiszolgálod a más orientáltságú céget, ott te csak egy kiadási tétel vagy.

Mindenhol csak egy kiadási tétel vagy, ne áltassuk magunkat. De egyébként meg nagyon függ attól, kinek milyen ritmusú munka felel meg. Én azt mondom, teljesen oké elmenni egy cipőgyárba könyevelőnek, ha a te munkastílusodnak az felel meg. Nem fogod degeszre keresni magad, de meg fogsz tudni élni, és stabil megélhetésed lesz. 

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Egyetrétek azzal amit mondasz a felosztásról, de a 25 évnyi magyar KKV-s tapasztalatom alapján nem ez van a valóságban, azon az üzleti szinten, ahol a mi partnereink vannak. Van a fejlesztő (programozó az 50+ korosztályos vezetőknél), ami a nagy érték, és van a minden más IT, ami a toner cserétől a cluster üzemeltetésig mindent IS csinál. Ez a felosztásuk, hozzáállásban, pénzben, mindenben. És ugye a toner csere nem nagy dolog, így inkább ehhez igyekeznek igazítani a pénzeket, nem a cluster üzemeltetős részhez...

egy reálisabb adatelemzés azt mondja, hogy 450e-rel már a felső 20%-ban keres az ember...

Ezt szerintem sokan félreolvasták a főcím miatt (elsőre én is). A grafikonok fejléce mindig az 1 főre jutó jövedelemről szólt! Úgy azért más a leányzó fekvése..mert szülők szumma bevétele/(szülők+gyerekek száma) a képlet.

Abban a kimutatásban amúgy szerintem a legérdekesebb rész inkább az 5. kvantilis ugrása, mert az első négy kb arányosan követi egymást.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

A ksh statok szerint 2020-ban kb nettó 338 ezer az egy háztartásra jutó átlag. Az egy főre jutó átlag kb az átlagnyugdíjjal szokott egyezni, akkor 147 ezer volt. 
Ebből a kettőből lehet visszaszámolni
https://www.ksh.hu/stadat_files/jov/hu/jov0005.html
https://www.ksh.hu/stadat_files/jov/hu/jov0002.html

A 9. decilis háztartás átlaga nettó 403 ezer. A 10edik decilis 617eft. Lehet picit más szám jön most ki, mert folyamatosan módosítgatták a számokat az előző hónapokban és lehet nem a legutolsóval számoltam. A mostanit majd 2 év múlva megtudjuk, ha közzéteszik egyáltalán.

Köszi.

A statot azért linkeltem be, mert úgy hangzott, mintha sokkal nagyobb háztartásonkénti összegre gondolnál azért, mert egy főre esőként írták azt. 

De látom a forrásából 2021es is van, bár tényleg csak 5ödölős.
https://www.ksh.hu/stadat_files/jov/hu/jov0052.html
https://www.ksh.hu/stadat_files/jov/hu/jov0055.html

A lényeg, hogy szánalmasan gyenge még mindig. Nettó 549 ezer havi háztartás jövedelemmel már a felső ötöd. 1350 euro. 
A negyedik ötöd meg csak bruttó 442, nettó 370 ezer / háztartás... 910 euro / háztartás.
Az ötödöléssel kicsit lehúzták a felső átlagot, hogy ne látszódjon, hogy a legfelső szelet legfelső része húzza fel.

Br. 4918040/12 = 40986,7Ft az 1 főre eső havi jövedelem háztartásonként az 5. decilisben 2021-es felmérés alapján. Ez van a 2. linked alatt, ez van a cikkben és a cikkben szereplő KSH kiadványban.

A fenti számokat nem tudom miből kalkuláltad.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

felszorzod a háztartás taglétszámával (2es végű html) és megvan a teljes háztartás összes jövedelme :)

Az is szépen kijön belőle, hogy alig van különbség, némelyik szint csak azért jön ki többre, mert egyre kevesebb létszámú a magasabb kategória. Így nagyobbra jön ki az egy főre esője.
Háztartás szinten nézni azért jobb, mert a fix kiadások háztartásra vetülnek, nem főre.

Vidéken vagyok netto 350e megállít mindennel együtt. Akkor hol vannak ezek a bérek? meg az átlag? (100 végpont, 80 ip kamera, virtuális szerverek, belső php fejlesztések, hálózat, vpn stb. nem beszélve, hogy 7/24be a telefonon legyen elérhető mivel a 180 főből 1it-s van én)

Tökre átérzem a helyzeted. Vidéki dolgozóként és vidéki cégként kb. ez a realitás, az elmúlt években elértük, hogy a nettó 350 ne borítékba menjen, hanem rendes pénz legyen. Az IT-nak még mindig sok helyen nincs becsülete, hol a backup ember? Miért nincs külön hálózatos szakember és fejlesztő?

Egy közepesen nagy lépést kellene a cégnek tennie (és akár neked is egy másik helyen): olyan infrastruktúrában gondolkodni, ami több embert felszippant. A Te helyzeted annak a spektrumnak az egyik végén van, ahol a másikon: k8s, deploy szakember, SRE, devops, FE, backend, DBA, stb. A te jelenlegi munkádhoz ezek feleslegesek, ezért érdemes olyan munkát vállalni, ahol ezek léteznek. Jelzem, nem könnyű, de nem is nehéz.

Ahogy írtam, ez nem vidéki - budapesti - külföldi kérdés alapvetően. Nyilván van ebben is különbség, de a fő különbség a szakmunkás - technikus - mérnök kategória. Ahogy a második bekezdésedben írod is, az egyik vége a spektrumnak a szakmunkás a másik vége meg a mérnök. Nem mindenhol várnak el a mérnöki munkakörhöz mérnöki végzettséget, de egy K8s-DevOps-Cloud üzemeltető messze nem egy kategória azzal, hogy hálózatüzemeltető tud virtuális gépet létrehozni és eKréta-pozitív PHP fejlesztéseket eszközölni...

Április óta multinál vagyok, de azért nem lett 2x -es fizetésem. A meló is kurva sok, de azért nem útálom, és kb. mid level szintem beszélek angolul (az indiai tesztelő csak szarabbul nyomja az angolt.)

Most megvoltak a talent discussion -ök, és kaptam 6 % emelést a bruttó éves béremre, meg 3% -ot a bónuszra.

Aztán meg rebesgették, hogy létszám stop lesz. Még tavasszal vagy 15 emberrel együtt voltunk az online onboarding -on.

és kaptam 6 % emelést a bruttó éves béremre, meg 3% -ot a bónuszra.

Hát az van, hogy frissen felvett embernél az szokott lenni a mondás, hogy most volt béralkud (amikor felvettek), tehát utána 12 hónapon belül csak akkor emelünk, ha a béralkunál ez konkrétan figyelembe volt véve, vagy valami nagy galádság történt (pl. "hirtelen" 20-30% lett az infláció a korábbi 6-8% helyett, mint most tavasszal).

Aztán meg rebesgették, hogy létszám stop lesz

Bátran kezdjél el nézelődni tovább. Ahol IT-ban létszámstopról beszélnek, ott valamit nem csinálnak jól, márpedig annak az lesz a vége, hogy az emberek menekülni kezdenek.

Vidéken vagyok netto 350e megállít mindennel együtt

A home office meg a 100% remote working idejében mi akadályoz meg abban, hogy budapestre vagy külföldre dolgozz?

Nekünk pl. 2020-ban az összes magyarországi (amúgy sem túl acélos tempóban előrehaladó) projektünk megállt, csak a külföldiek maradtak, de azok 100%-ban megmaradtak. Annyira rettentően nem szomorkodtunk, hogy nem kell a "mennyit engedsz a feléből" ügyfelekkel szkanderezni.

Ja, és a legeslegjuniorabb kolléga is hazaviszi a fent leírt összeged dupláját nettóban. Igaz, ha meló van, akkor azt el kell végezni, továbbá akinek gondot okoz az angol (volt egy ilyen kolléga, nekünk sajnos nem esett le elsőre, hogy mi a baj, mert tud ő angolul, csak nem volt elég komfortos neki), annak ez a meló nem való.

Van, ahol aktiválták, illetve ahol riogatnak vele, igen, de azért ha az ember szétnéz, még mindig könnyen eladhatja a lelkét 100% remote pozíciókra, akár alkalmazottként, vagy kontraktorként, bőven a fentebb írt vidéki fizuk kétszereséért. És úgy, hogy általában az ügyfélről 2,5x annyi pénzt gombolnak le így is, vagy egyszerűen csak belefér.

Te mindenes vagy. IT segedmunkas. Itt nem az van, hogy a komivesnek mar napi huszasert nem jon lapatos.

Specialistanak kell menni, masreszt meg oda kell menni ahol fizetnek.

Roghoz vagy kotve akkor az ij. Eszed amit kapsz.

Sosem fognak megfizetni, mert van masik benoke aki csinalja.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Van egy kérdésem. Ha mennek fel a bérek, de mennek fel az árak is. Akkor ez mit jelent a gyakorlatban a nyugathoz képesti viszonyunkban? Tegyül fel a reál vásárló kosár marad ugyanaz ami volt, csak minden magasabb árszinten van fizuk és árak is amire el kell költeni. Ez valahogy vagy azt fogja jelenteni, hogy közelítjük a nyugati országokat, szóval amikor nyugatra megyünk olcsóbb lesz a nyaralás. Ami valahogy nem reális, hogy ilyen módon záródhasson az olló nem? Szóval ebből valahogy nem az következik, hogy a forintnak esnie kellene? De most épp erősödik :D Valaki érti, hogy van ez?

Meg amúgy ez nem kockázat? Ha közelebb lesznek a fizuk a nyugatihoz(mert nálunk jobban inflálódik mint náluk), akkor kevésbé éri meg nálunk dolgoztatni, közben meg igazából nem jár jobban a munkavállaló, mert reálértéken nem is tud többet vásárolni.

De érzem, hogy valahol félremegy ez a gondolat sor, csak most nincs erőm épp szétszálazni. Valaki megtudja tenni?

Kaja kapcsán múltkor már sok példát hoztak, ami olcsóbb nyugatabbra. Most, hogy kicsit visszaerősödött a forint, egy kicsit javult. De amúgy ja. Szimplán csak minden drágább lesz itt, kevesebb fizetés mellett. Már jópár éve nem éreznek késztetést tesómék, ha idelátogatnak, hogy bármit bevásároljanak. Túl drága itt vásárolni a német boltokhoz képest. Van ami még reálértékben itt olcsóbb, szolgáltatás terén és még talán lakhatás terén. De termékeknél már könnyen lehet jobban megéri nyugatabbra vásárolni. Arról nem is beszélve, hogy ha azonos minőséget nézünk. A legalja hulladék nincs nyugaton, ami itt a "legnépszerűbb". 

Nem véletlen a nagy elvándorlás.

De ha a fizetések úgy nőnek, hogy mögötte nincs tényleges növekedés a gazdaságban, akkor eközben nem csak két út van? a) gyengül a forint (ez jelenleg nem történik) b) az árak nőnek (de ez meg lassan azt jelenti tényleg, hogy bizonyos dolgokban a nyugati árak fölé megyünk majd, ami megint nem tűnik reálisnak.)

 

Szóval innen nézve nem lehet, hogy az lesz hogyha emelkednek a bérek, akkor be kell zuhanni a forintnak? Mert egyszerűen nem reális, hogy az árak kompenzálják az egészet?

(de igazából nem egészen értem amiket írok, nincs rend itt a fejemben ezekben a gazdasági dolgokban)

OK, csak ha nem inflálódik a forint, akkor ez azt jelentené, hogy a bérek közelítenék a nyugati béreket és az árak meg magasabbak lennének vagy valami ilyesmi. Szóval ez a dillemma: ha egyszer nem történik gazdasági erősödés a nyugathoz képest, akkor a bérek, árak és euro forint árfolyam az egymáshoz képest nagyon kötötten kell mozogjon, HA fenn akarjuk az egyenletben tartani a nyugat és köztünk közti tényleges vásárló erő különbséget.

és itt kérdés, hogy az reális helyzet e, hogy forint euro árfolyam marad, de az árak emelkednek, én azt érezném, hogy ennek korlátja mindentől függetlenük, hogy mik az árak más országokban. ha meg ez így van, akkor csak a forint gyengülhet, hogy kijöjjenek a számok. de lehet valahol benézem.

A gdp amúgy eléggé parasztvakításnak tűnik itt. Az egy főre esőnél egyre kevesebb emberrel osztanak. A növekedés önmagában simán az áremelés is lehet, ami értékvesztés inkább. A vásárlóerő-paritásos felszorzott érték meg a kamu inkfáció inverzben még rátéve. És akkor még az sem mindegy, hogy forintban számítják-e. Nem lepne meg, ha a 4% magyaros bővülés az máshonnan nézve 30% értékcsökkenés lenne. 
https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/gde/gde2209.html

Szóval lehet valami lufi is belőle, ami aztán előbb utóbb kipukkan, mert hiába pumplálja a számokat egy ágazat, ha minden más a csőd szélén van és az átlagember fizetésképtelenné válik.

"Az egy főre esőnél egyre kevesebb emberrel osztanak" ez itt mit jelent, hogy kevesebben élnek az országban? vagy hogy kevesebb az aktív kereső? (eddig amúgy a magyar növekedés abból volt, hogy egyre több ember dolgozott. és cikkek amiket olvastam azt jelölték épp meg a fő problémának a jövő felé, hogy már ilyen módon már nem lehet tovább növelni a dolgozólk számát, mert már mindent megtettek még kötelező oktatási életkor is levíve. és eddig nem fektettünk tényleges termelékenység javulásba, felsőoktatásba is kevesebben mentek, kutatásra fejlesztésbe kevés pénz ment. ha mennyiségi csökkenés is lenne az aktív keresőkben az nem lenne túl jó)

a születés-halálozás arány miatt évente ~40 ezer körül van csökkenés évtizedek óta, de 2021-ben 60 ezer volt. A kivándorlás még nincs is benne. A mostnai népszámlálás eredménye érdekes lehet a 11 évvel ezelőtti értékekhez képest. Nekem amúgy az a mondásom, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség számít. És ezzel nem az embereket akarom minősíteni, hanem a munkát, amit elvégeznek. Azt meg az minősíti, hogy mennyit keresnek vele - mert valójában az számít, hogy megfizetik-e gdp szempontjából. Az ilyen oktatás-egészségügy vonal még nincs is benne. Szóval szerintem a rakásba szülés nem fogja javítani az ország gazdagságát, csak mégtöbb éhes száj lesz aki inkább viszi a pénzt, mint hozza.

"A gdp amúgy eléggé parasztvakításnak tűnik itt."
A reál GDP-t mi földi halandók megbecsülni sem tudjuk.

http://www.jgypk.hu/tamop15e/tananyag_html/kozgalapok/nominlis_s_rel_gd…

 

Móriczka megoldás lehet osztva inflációval. A helyes az lenne, ha a benne lévő termékeket a bázis év áraival számolnánk.

Az en managerem evente eloveszi a Hays Salary Guide-ot, megnezi az en teruletemet es erre hivatkozva megy a HR-hez fizetest emelni.

Gondoltam megosztok egy helyet, ami felfelé húzhatja az átlagot. A DuckDuckGo, worldwide remote keres embereket, senior szintén, amcsi fizuért, bruttó 170k USD/év. Most keresnek pl senior devops. Kell komoly angol, lead/project vezetési tapasztalat valami globálisan ismertebb cégnél.

170k USD igenis nagyon jo contract, kicsivel tobb mint havi 14e dollart tudsz szamlazni. Egybol lehet kft-bol adozni ami pl. Magyarorszagon nagyon kedvezo jelenleg, 25%), koltsegelszamolni, stb.
Legalisan, tisztan, mindenfele csalas nelkul megvan belole a havi 10.000 dollar netto. Ebben mi a nem olyan jo? :)))

170k USD igenis nagyon jo contract

Nem ismerem az USA munkapiacát, de 170k USD / év az kb. 700 USD napidíj, ami kb. 600 font és kb. 700 euró.

Ez azért nem _nagyon_ jó. Rossznak nem rossz, persze. De inkább átlagos.

Angliában 600 font az inkább átlagos. Senior programozóként inkább egy kicsit alacsony és 700 körül gondolnám az átlagosat. Egy nagyon jó contract az kb. 1000 font naponta.

Európában a 700 átlagos, 1000 jó, és a _nagyon_jó_ az fogalmam sincs, de gondolom egy jó 20-30%-kal magasabb lenne, szóval 1200-1300?

Ebben mi a nem olyan jo?

Szerintem jó. Nem _nagyon_ jó, de jó. De nem tudom, mire gondolt, aki azt írta, hogy nem olyan jó, talán arra, hogy lehet nála jobbat találni?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ott vagy elcsuszva a szamitasoddal hogy peldadnal maradva az UK-ben nagyon mas penzt kap egy overseas contractor meg egy UK-n beluli contractor. A cegek sem hulyek, tisztaban vannak vele hogy az adott contractor milyen berszinvonalu piacrol jon.

Peldaul ha kozlod egy UK ceggel hogy Spanyolorszagban vagy akkor a 600 fontos napidij egybol le fog menni 500 ala.

Peldaul ha kozlod egy UK ceggel hogy Spanyolorszagban vagy akkor a 600 fontos napidij egybol le fog menni 500 ala.

Nem.

Itt élek. Ugyanazon a projekten dolgozom olyanokkal, akik Németországban, Hollandiában, Norvégiában, Finnországban, Törökországban élnek. Nem ajánl a megbízó kevesebbet azért, mert máshol van valaki.

Ugyanígy, ha én mondjuk egy hónapot Magyarországon töltök, akkor nem kapok arra az egy hónapra kevesebb pénzt.

Amikor svájci cégnek dolgoztam, akkor meg az ottani normál napidíjat kaptam meg, nem érdekelte őket, hogy Angliában vagy Magyarországon vagyok, vagy esetleg Svájcban.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Attol hogy neked ez a tapasztalatod, nem ez az altalanos.

Jopar contractor fejleszto ismerosom van, volt aki azert koltozott Mo-rol Londonba hogy pontosan ugyanazert a munkaert megkapja az UK contract bert mert Mo-i cegbol szamlazva nem kapta meg. Van olyan ismerosom is aki elkoltozott Londonbol Spanyolorszagba es azota sehol nem kapja meg az UK ratet.

Szoval ezt igy kategorikusan kijelenteni hogy Nem! csak mert veled meg nem tortent ilyen kicsit szuklatokoru.

Ez a ket mondatod pedig egyaltalan nem tartozik a targyhoz, felesleges volt idecitalni:
"Ugyanígy, ha én mondjuk egy hónapot Magyarországon töltök, akkor nem kapok arra az egy hónapra kevesebb pénzt.Amikor svájci cégnek dolgoztam, akkor meg az ottani normál napidíjat kaptam meg, nem érdekelte őket, hogy Angliában vagy Magyarországon vagyok, vagy esetleg Svájcban."

Nem arrol van szo hogy mi van akkor ha mar bennevagy egy alairt contractban! Olyankor persze hogy nem valtozik semmi akarhol is vagy.

Arrol van szo hogy probalj meg uj contractot keresni ugy hogy nem az UK-ben elsz es nem UK cegbol szamlazol. Nagyon meg fogsz lepodni.

Szoval ezt igy kategorikusan kijelenteni hogy Nem! csak mert veled meg nem tortent ilyen kicsit szuklatokoru.

Fordítva ülsz a lovon, barátom.

Te jelentetted ki kategorikusan, hogy nem kapja meg ugyanazt a zsét. Én erre mondtam, hogy ez nem így van, és hoztam ellenpéldákat. Én nem állítottam azt, hogy mindenki mindig megkapja ugyanazt a zsét.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2022. 11. 21., h – 12:06

Dupla