Home office alapfokon is létezik?

Az nem kérdés, hogy programozóknak akár előnyös is lehet otthonról bedolgozni a világ bármely pontjára. Nade mi a helyzet az adatrögzítőkkel?

Sajnos semmiféle rálátásom nincsen erre a kérdéskörre, eddig csak egy kört futottam, de azt sem vért izzadva.

Létezik még olyan munka, hogy adatokat visz be valaki táblázatokba, vagy ehhez hasonló adatrögzítési tevékenység, amit otthon lehet végezni? Vagy bármilyen más, adminisztrációs tevékenység, amit rendszeresen lehet végezni otthonról?

Ismétlem, nem ismerem ezt a világot, így csak arról írhatok, amit elképzeltem. Nekem, ha vezetnék egy komolyabb céget, teljesen mindegy volna, hogy otthonról lkészíti el a dolgozóm a fentebb említett munkáit, vagy az irodában. Egy lenne a lényeg, hogy a munka kitűnően legyen elvégezve, időre. Amennyiben energiát tudok spróolni azzal, hogy nem kell irodát bérelnem, vagy éppen lecsökkenthetem a rezsi kiadásokat, pláne igyekeznék "hómoficoztatni" minél több munkavállalómat.

Egyébként szívesen ki is próbálnék ilyen jellegű munkát, akár tartósan is, ha valaki tud, ne tartsa magában. :)

Hozzászólások

Igen, bár a fizikai dolgok megnehezítik, egy megfelelően biztosított számítógépet könnyen hazavihetsz melóból, hogy otthon dolgozz, egy doboznyi papírt, hogy azokat otthon iktasd meg digitalizáld, általában sokkal nehezebben (több okból is)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Adatrögzítő nem hiszem, hogy sok lenne, de mindenféle back-office, admin tevékenység rengeteg van. 

A papírmozgatás logisztikája nagyon nagy költség, hogyan szállítsd, hogyan tárold, hogyan semmisítsd meg, stb., nem szívesen adnék ki ilyet HO-ba. A kockázatok várható értéke is elég durva, pl. kigyulladhat az egész, vagy leborítasz kávéval egy doboznyi közjegyzői okirat eredeti példányát, amit újra ki kell állítani, stb.

Két gyerekem is pont ilyet csinál projektmunkában, szóval létezni biztosan létezik, de szerintem nem egyszerű hozzájutni. Freelancer oldalakon (upwork) is van néhány adatrögzítős munka (data entry), de azokért leginkább egy marék rizst fizetnek. 

Csaba

Webshop adatfeltöltő munkakört keressed. Favágó munka. Kapsz egy webes hozzáférés, meg jó esetben egy excellt a termékek adataival és azt kell felvinni. Sokszor neked kell a leírásokat is lefordítani. Gennyesebb verzióban egy kíani áruház google translatettel angolra fordított adatbázisát kell magyarosítani. Jah és készülj fel rá, hogy az üzemeltetők szeretnek nem fizetni.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerkesztve: 2022. 10. 08., szo – 11:02

Csak egy apróság: jól gondold meg, hogy hosszútávon jó lesz-e neked a home offce.

Nálunk gyakorlatilag korlátlan rá a lehetőség, de sok ember inkább önszántából bejár, mert pár év alatt - főleg ha egyedül vagy otthon - annyira befelé forduló, pszichés problémákkal terhelt ember leszel, hogy szörnyű.

Szóval vannak ennek durva hátrányai is, csak hogy gondolj erre is.

Vegyesen jó. Én szeretek munkahelyen dolgozni, de jól jön a HO, amikor annyira vagyok beteg, hogy képes vagyok dolgozni, de utálnának a kollégák, ha bemennék fertőzni őket. Illetve amikor programozok, algoritmizálok, firmware-t implementálok, akkor nem szeretem a nyüzsgést, azt inkább csinálom HO-ban. Kevesebbet hibázok, s szebbek, végiggondoltabbak lesznek a megoldásaim.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nálam 80/20 a munkahely javára, HO akkor, ha valami oka van. De:

jól jön a HO, amikor annyira vagyok beteg, hogy képes vagyok dolgozni, de utálnának a kollégák, ha bemennék fertőzni őket

Én próbálom szoktatni magam arra, hogy ilyenkor menjek el inkább betegszabira pár napot, amúgy is csak szenvedés ilyenkor a meló. Összesen eddig <2 hetet voltam táppénzen/betegszabin életemben, szerintem ez kevés – mármint abban az értelemben, hogy betegen, otthonról ennél jóval többet dolgoztam. Szerintem egészségesebb ilyenkor kidőlni pár napra, talán hamarabb is meggyógyulsz, mintha még lázasan is beülnél a Zoom meetingekre.

Van az a lélekölő favágás, amit említettek, hogy webshop termékeit vidd fel az oldalra. Szerintem nagyon rosszul fizet, s megbolondul az ember a monotonitástól. Aztán van egy csomó adatrögzítés, amit nem lehet otthonról adatvédelmi okok miatt. Például itt lesznek a népszámlálási kérdőívek, az nem olyan, amiből kapsz ezret, hazaviszed, aztán otthoni számítógépről VPN-en keresztül rögzíted. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Több ehhez hasonló oldalt találtam, ám ahhoz, hogy jelezhess egy leendő megrendelőnek, fizetned kell havidíjat. Nem tudom mi a valóság, csupán azt mondom, hogy ez nekem nagyon hasonlít zokhoz a "szexpartner" kereső oldalakhoz, ahol csak akkor tudsz írni a csöcsös-bögyös szépségeknek, akik akkor is rádírnak csupa vágykeltőt, ha fotód sincs, csakhogy vegyél minél több VIP tagságot, gyakorlatilag viszont soha nem találkoztok, mert ezeket bérért írkálják akár pasik is, csakhogy fizessen mindél több balek. Honnan lehet tudni, hogy egy home office állást hirdető oldal hiteles és valós?

Upwork-nél csináltam jópár projektet (mondjuk nem pont adatrögzítést), szóval az pont nem ilyen. Regisztrálsz, aztán már nézegetheted is a projekteket. Szerintem a normális freelancer közvetítő oldalnál nem havidíj van, hanem a jutalékból kapnak részesedést.

Csaba