Billentyűzet kiosztás megváltoztatása X alatt parancssorból

Fórumok

Üdv!

 

Adott egy frissen telepített debian 11.5 és hozzá egy englightenment 0.24.2-8+deb11u1 ablakkezelő.

 

A billentyűzet layoutot szeretném megváltoztatni terminálból, de egyszerűen nem találok rá működő parancsot.

 

Normál esetben a setxkbmap hu megtenné a dolgát, de enlightenment alatt valamiért nem működik. Ugyanezen a gépen fvwm alatt viszont működik.

 

Enlightenment alatt egyelőre csak kattintgatós módszert találtam (settings -> input -> Keyboard -> Default Keyboard Layout).

 

Ami érdekesség még, hogy a setxkbmap -query helyesen olvassa ki az adatokat, de megváltoztatni azokat nem tudja.

 

Van ötletetek?

Hozzászólások

Még ezekkel próbálkoztam:

 

1) localectl set-keymap hu

2) dpkg-reconfigure keyboard-configuration
service keyboard-setup restart

Az Enlightenment nem Wayland módban fut? Mert támogatja azt is, és ha Wayland session-t használ, akkor a setxkbmap nem működik, mert az X-et használna, de nem fut X server, csak egy XWayland emuláció, de azon a kliens oldali X-es funkciók működnek csak, a szerveres része (amit xrandr, setxkbmap, xdotool, stb.) akkor se elérhető. Ha startx-szel indítod, kikényszeríthető, hogy X-et használva induljon.

Én ezért sem szeretem egyébként a nagy DE-ket. Kisebb WM-ekben ebben szabadságod van, hogy scriptekből, konfigfájlokba bedrótozott gyorsbillentyűkről, terminálból szabadon tudod ezt állítani, és a DE nem nyúl ennek keresztbe GUI only beállításokkal.

Megoldható egyébként Wayland alatt is, pl. a Sway-en ezt betettem a ~/.config/sway/config fájlba:

input "1:1:AT_Translated_Set_2_keyboard" {
xkb_layout hu,us
xkb_options grp_led:caps,grp:alt_space_toggle,caps:escape
repeat_delay 280
repeat_rate 50 
}

Kiválóan működött ThinkPad-en, Alt+Space-re váltott magyar és amerikai angol kiosztás között, utóbbin égett a Caps Lock ledje, ezzel jelezve, hogy megtörtént a váltás, és a Caps Lock át van drótozva Esc-re (vim-et használok meg vi/vim-billentyűs programokat, amikhez jól jön, Emacs-userek is így járnak el, csak ők a Ctrl-ra cserélik ki a Caps Lock-ot).

Enlightenmentnél attól is függ, hogy hányas verzió. Az E16 esetén a /usr/share/e16/config/bindings.cfg ~/.e16 mappából átmásolsz mindent a ~/.e16/ mappába, és szerkeszted a konfigot hozzá. A legújabb, E17-es verziónál viszont nem lehet semmit konfigurálni a dokumentációk szerint, ott csak azt tudod állítani, ami GUI-ra ki lett vezetve, az is csak GUI-ból, ez ilyen normi megoldás sajnos, nem power usereknek lett kitalálva, akik inkább terminálból meg konfigfájlokkal hegesztenek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ha startx enlightenment_start formában indítod , akkor nem fut Wayland módban. Ha viszont startx nélkül, a binárisát indítod közvetlenül, pl. exec enlightenment_start formában, akkor Waylanden fut, és ez az X-es alkalmazásoknak továbbra se probléma, ha van telepítve XWayland, de az X szerveres toolok azok megszűnnek működni teljesen.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

+1 a sway-re!

Én sway configban csak magyar billentyűzetet állítottam be, de 2 másik kiosztás ibus-ban van nekem. Az ibus eredetileg KDE alatt lett konfigurálva.
Sway configban alt+space az ibusnak küld parancsot váltani.
Átállítani: ibus engine xkb:hu::hun
Lekérezni: ibus engine 

Wayland alatt ugye.