Szerver és vps hosting árak Magyarországon 2018-tól, hogy változott

Fórumok

Helló

Tudnátok 2018tól, vagy legalább az utóbbi évekből árváltozásokat mondani, szerver hosting árakra? Főként az érdekelne, ahol beviszem a szervert, és 100 mbit vagy 1000 mbit internetet kapok korlátlanul, havi fix díjért, klímás teremben.

Régebben 15000 és 20000 Ft között mozogtak az árak egy 100 mbites esetén.

Most hogy változott, az elmúlt időszakban? 

Ha tudnátok írni céget, várost, milyen net, mennyiért, meg ami szerintetek fontos? Köszi

VPS árakat is írhattok, ha arról tudtok. Abban az esetben az érdekelne, aki lehetőleg Magyarországon tárolja a gépeket, hogy korrekt legyen az összehasonlítás.

Lehetne ez a gyűjtőhelye az árváltozásnak. Az is segítség lenne, ha a jelenlegi árakat összegyűjtjük, hogy 2022ben most mennyi.

Hozzászólások

Most az áramdíjak vertek oda, egyébként előtte 15-18-20k/hóért volt szolgáltatás és minőségtől függően, most a fogyasztás maximált, és 25-28k/hókat látok, pluszáfa.

A jövő évi áramdíjak még nem derültek ki, így most összeírni nem túl releváns.

Rackforest-nél apró emelés volt, állítólag eddig is ipari áron kapták az ipari áramot. Meg a bérek inflációja...

Szerkesztve: 2022. 10. 05., sze – 21:19

Deninetnél jelenleg 26900 ft nettó a gép elhelyezés, pár éve ha jól emlékszem 19900 volt. Év elején 65ft/kwh volt a mért áram, év eleje felé változott ez 110ft/kwh-ra nettó.

VPS árakra nem akarok konkrétumokat írni, mert sokféle VPS létezik. Saját VPS szolgáltatásomhoz hasonlót nyújtó szolgáltatók (legalább is akiket ismerek/szemmel tartok) azok nem változtattak év eleje óta az árakon, benyeltük egyelőre a plusz áram költségeket. 2018 óta inkább lefele mentek a VPS árak magyarországon.

Úgy őszintén: Ennek a topicnak mi az értelme? Miért született?

2018-s árakat már sehol se fogsz kapni. Vagy az a gondod, hogy a szolgáltatód emelt és próbálod alátámasztani, hogy ne emeljen annyival?
Amúgy pedig almát a körtével akarsz összehasonlítani. Kulcsszavak: jelenérték számítás, inflációval való korrekció nem árt.

Nagyon kicsi összefüggés lesz, legalábbis most. Ha egy távoli galaxisban egy cég mondjuk 300-400k helyett már 500-600k-t fizet havonta a teljes rackjéért, akkor ez háztartásilag húdesok persze. Csak mellé kell rakni, hogy kifizet mondjuk USD/EUR fronton licenszre 500-2000-et, 2-3 ügyfélszolgálatos bérköltsége sem kevés, és ha van még akármilyen felállásban 2-3-4 sysadmin jellegűje, akkor simán sokmilliónál járunk havonta. Ehhez képest nem mondom, hogy nemszámít az a közel 4 mila ami elmegy (egy távoli galaxisban lévő képzeletbeli cégnél) pluszban, de nem lesz feltétlenül meghatározó, illetve dedikált szervernél az áramdíj továbbhárításra kerül. Ráadásul ha esetleg a fejlesztés egyébként is szükséges, akkor van mód érdemi áramdíj megtakarítást elérni szerver konszolidációval.

A 2023-as áramdíjakat látom neccesnek, és ha majd kiderültek, akkor lehet vagy fellélegezni, vagy lefüstölni a casio/sharp szamológépeket.

A villany perpill kb a fele egy szerverhostingnak, ha mondjuk a villanyár duplázódik, akkor nem 26k lesz, hanem 40k körül. VPS fronton pedig nehéz pontosan kimutatni, mert nagyon függ a VPS processzor használattól, de ott per szolgáltatás kevésbé fognak valszin emelni, és jobb a tényleges fogyasztónak szólni, hogy hát itt nem kéne plazmává alakítania a cpu-t. Webtárhelynél mégkevésbé lehet utána menni, de persze látszik, hogy ki az aki fűti a szervertermet.

E mellé még jó esély van inflációkövetésre, és biztos vagyok benne, hogy több cég már köszörüli a számlázórendszert, hogy részben vagy teljesen lekövesse az inflációt.