[OFF] Goodbye RandomCapital, hello IBKR

A Random Capital volt az egyik legjobb brókercég kispályásoknak, akik nem akartak sokat fizetni, de kellett nekik TBSZ. Az Erste felvásárolta a RC-t és most kizsebeli a kisbefektetőket. Egy bizonyos méret felett értelmetlen mozgatni a papírokat, minden marad a helyén, de egy fillért/centet sem utalok be nekik már. Majd ha lejárnak a TBSZ-ek szép sorban, át fogom gondolni. Hosszas mérlegelés után az Interactive Brokersnél kötöttem ki az új pénzek helyének. Miért is?

Tegyük fel, hogy 10 évig építem a portfóliót.

10 év alatt 10 TBSZ számla minimum 500.000 Ft díjat jelent (az állományi díjakról és a sokszoros kötési díjakról nem is beszéltünk, óvatos becslés), a kötésekre mondjuk 200.000 Ft plusz díjat lehet számolni. Ezt egészen biztosan ki kell fizetni, trükközés nincs. Ha 10 évig esnek a tőzsdék, akkor az Erste gazdagabb, én szegényebb leszek. Pont. Ha a tőzsdék szárnyalnak és lesz mondjuk 10MFt tiszta nyereségem, az után majd valamikor kell fizetni 1.5 MFt adót. Addig gombokért veszegetem a részvényeket és tartom.

A pénz időértéke miatt (is) inkább fizetnék később sokat, ha jól megy a szekér. Röviden ennyi. Az Erste online felülete egy nagyságrenddel profibb, mint a Randomé volt, de az IBKR még onnan is egy újabb nagyságrend.

Hozzászólások

Ha eladsz egy részvényt, akkor mikor kell utána adózni? Ha jól sejtem, akkor, mikor eladod. (Eladást követő év május 20-ig kell SZJA bevallást beadni) Tehát ha te csak veszegetsz, akkor nem keletkezik SZJA kötelezettséged, ugye?

Másrészt ott a partnerkockázat: kinek adod kölcsön szívesebben a pénzt: az erste banknak, vagy az interactive brokersnek? Én inkább az IB-nek...

Azt a részét nem értem, hogy egy szolgáltatónál miként jön össze a 10 TBSZ számla.  Nem úgy van, hogy 1 gyűjtőév + 5 éves TBSZ futamidő?  Azaz egyidőben max. 6 futhatna, vagy ha (részkivét nélkül) újrakötöd az nem vonódik össze az előző évben gyűjtőévessel?

Én úgy gondolom, hogy értékpapírszámla esetén a forint/deviza is csak egy instrumentum az adott számlán.  Az biztos, hogy (az Erste) díjszabás szempontjából TBSZ számlánként (azaz évente) van fix díj (jelenleg 350 Ft/hó), gyűjtőévre nem számolnak, és maximum 4 után terhelik.

https://www.youtube.com/watch?v=oJKNrsDgGSw

annyit javult a dolog hogy nem 5 hanem 1€ osztalékjóváírási díj lesz, illetve ha ugyanaz a részvényed van több számlán, akkor nem számlánként, hanem összesítve számolják ezt. btw, ha ezen változtattak, akkor lehet máson is fognak, pl számlánként számlavezetési díj minek ha van állomány díj is. de ugyanígy gondolkodom, hogy pénz már be nem megy (KBC-vel is így voltam), sőt más okból ugyan, de lehet beszántok 1-2 TBSZ-t is (adózni nem sokat kell, mert "szerencsére" hiába vannak nyereségek, de jórészt negálja a veszteség). egy pozitívum van, hogy nem kell € HUF $ váltási köröket futni, hanem megy közvetlen, persze kérdéses mennyiért.

arra nem emkékszem vagy nem találtam, hogy ha eladok mindent, akkor kiutalási díj van-e vagy mennyi, ha nem ERSTE számlára menne.

sztem a felület fos :)  pl pár kattintás után nem látom, hogy pluszban vagy mínuszban van-e a részvényem (nem is tudom azt átment-e hogy mennyiért vettem). anno a randomtól kértem és beraktak plusz oszlopokat, %-okat. a kereskedés se 100-as, pl ha eladni akarok, nem csak a sajátjaimat látom jaaa és nem számlánként, hanem egyben ömlesztve az egészet.

lehet fapados volt a random de én elvoltam vele. IB demo számlát nyitottam, TWS sztem bazi bonyolult, de lehet csak megszokás kérdése.

nekem igazából az a bajom a TBSZ-el is, hogy nem egy számlára folynak be az osztalékok, így ritkábban tudok új részvényt venni (pláne ha a vétel ilyen sokba is kerül). én olyasmit számoltam (induló évben 2 havonta vétel, utána félévente), hogy 10 millió forintonként kb 180eFt éves díj lehet. ha 5%-ot sikerülne produkálni egy évben az 500eFt és abból adjak le 40%-ot, 'nyád. pláne hogy akkor is ha nem produkál. na most ezzel szemben meg kell nézni, hogy ezt megéri-e a TBSZ vs IB nem TBSZ. legjobb lenne egy IB TBSZ.

IB esetén még kérdéses a 100e€ OBA vagy 500e$ SIPC.
https://www.interactivebrokers.hu/en/index.php?f=48652&p=acc

nincs aláírásom

Szerkesztve: 2022. 10. 05., sze – 19:13

És hogy vitted át oda a portfóliód? 

Pont korábban jöttem el az erstetől, mert nekem buy and holddal nem hiányzott a számlavezetési díj. Az rc transzparens, egyszerű és számomra tökéletes volt. Georgika meg nyaljon sót, gyűlölöm. 

Csomó link 404-et ad vagy ide-oda dobál angol és magyar felület között, elég furcsa. Tavaly még nem volt náluk TBSZ, most sem találom az IBKR honlapján, erről van valami több infó?

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS