Az Acronis alapítója tart a robotporszívójától ...

Az Acronis alapítója szerint tartanunk kellene a robotporszívónktól, mert az valószínűleg kínai gyártmány, van internet-hozzáférése, mikrofonja, kamerája és van térképe a lakásunkról. Arról viszont fogalmunk nincs, hogy ezeket az adatokat kik és mire használ(hat)ják.

Jogos a félelme?

 

Félnie kell a porszívójától; Valószínűleg Kínában gyártják" – mondta Bell, hozzátéve, hogy a porszívó csatlakozik az internethez, valószínűleg van benne kamera, mikrofon és egy térkép a lakásáról. A porszívó így összegyűjti az összes adatot, állítólag az Ön számára. előnyökkel jár, de nem lehet pontosan tudni, hogyan használják fel ezeket az adatokat, és mire képesek.

Igen!
64% (379 szavazat)
Nem!
8% (49 szavazat)
Alusipkát a fejébe!
15% (88 szavazat)
Hmm, erre még nem gondoltam! Hmm ...
12% (69 szavazat)
Egyéb, leírom.
2% (10 szavazat)
Összes szavazat: 595

Hozzászólások

Egy mobilban is van kamera, mikrofon es nagyjaboli terkep a lakasrol (biztos fel lehet terkepezni a szemely mozgasa alapjan ha valaki akarja). Nem sok kulonbseg van a ketto kozott, sot, a mobil sokkal tobbet tud :) Mellesleg nagy reszuk Kinaban keszul :)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Alusipkát a fejére, a robotporszívóba meg kisbaltát! Mert én biztosra megyek. :)
Mire való egy robot porszívó? A leírása szerint órák alatt végez egy lakással, ha amúgy az számára akadálymentes.
Nos egy-egy szobával 10 perc alatt végzek, úgy hogy elpakolom azt ami útban lehet és utána vissza is teszem azokat.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Amióta vettem egy prémium kategóriás akkumulátoros porszívót, el sem indítottam a robotporszívót.
5 perc alatt végzek azzal, amivel ő háromnegyed órát kínlódik a kis seprűivel. :)
Mellette végig tudom porszívózni a polcokat, sarkokat.

Saját tapasztalat: pár éve maghalt a mosogatógép, és az aktuális kényszerek úgy hozták, hogy hat hétig nem tudtuk kicserélni -> kézzel mosogattunk. Amikor megkaptam az ahavi vízszámlát, tisztán lejött, hogy brutális mennyiségű vizet spórol meg a mosogatógép nálunk (mi szülők + 4 gyerek), kb 3-4 hónap alatt visszahozza az árát. Nem is spóroltunk ezen a cserénél. 

Csaba

Azt mondta a mosogatógép szerelő, hogy minden 3.-4. mosogatas menjen erős fokozaton (70fok), akkor az feloldja és kicsapatja az esetlegesen lerakódott dzsuvát a gépben is, a csövekben is. Ha kizárólag eco meg automatic(!) módban használod évekig, az max 50fokos vizet csinál (hogy ez univerzalis igazság vagy gyártó / modellfüggő, azt nem tudom), és az még kevés a lerakódások megakadályozására.

Nekem folyékony mosogatószert javasolt a duguláselhárítós ember. A lerakódás tényleg messze történik, nem értem el a csőgörénnyel, szerintem amit sikerült leszedni az oldaláról az is csak növelte a dugulást. Érdekes módon amikor leszűkült a cső kb. 15 év után, a mosogatógéppel nem volt probléma az a vízmennyiség belefért a csőbe a szűkülésig aztán szépen lecsorgott. De kézzel mosogatva, hamar feltelt és jött vissza a mosogató medencébe. Nálam a megoldás jó sok forróvíz beleborítása volt, értsd 1 órán keresztül négy gázlángon forraltam a vizet és öntöttem bele. Ez még rezsicsökkentett gázzal volt. Egyszer csak megindult a víz lefele, azóta sincs semmi gond.

Én eddig meg tudtam oldani egy 5m-es csőgörénnyel. Utálom csinálni, mert árad ki a bűz és ebben a környezetben kell a mosogató alatt térdepelni, de azért másfél évnél nem jön sűrűbben. Szóval nem blocker issue csak bosszantó. Legutóbb már csökkentett rezsicsökkentésben csináltam, még friss az élmény és amikor végre megmozdult és engedtem rá a forróvizet dögivel akkor kicsit rossz volt a lelkiismeretem a bébifókák miatt is.

Amíg nem volt mosogató gépünk, átlagosan havonta eldugult a konyhai lefolyó, mióta megvan, nem fordult elő többé. Még az eco mód is magasabb hőfokon dolgozik, mint ha kézzel mosogatnánk. Havonta egyszer kéri a gép a tisztítást, az pedig emlékeim szerint 70 fokon dolgozik. A mosogató gép tabletta pedig feloldja a zsírt, nincs minek lerakódni a csövekben.

Hát ezek ilyen hasból bemondott dolgok. Ki tudja mennyire igaz? A mosogatógépben meg forró gőzben áll a cucc, és a dzsuva jórésze magától leolvad.

Lehet, hogy ellenkezője az igaz.

És az erősség egyenes arányban áll a környezetkárositással? Az ecetsav elég erős, és eléggé ökobarátnak szokták mondani.

Stb..

Nem jó ötlet kézzel mosogatni. Vizet is jobban pocsékolja, így hosszú távon nem csak kényelmesebb a gép, de ki is fizetődhet. Én persze kézzel mosogatok, de nem azért, mert nem telne mosogatógépre, vagy ellenemre lenne, hanem itt, ahol lakom, nincs neki hely sehol, pláne nem a konyhában. Buzi angol szokáshoz híven a konyhában mosógép van a mosogató mellett.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

En nem bannam ha a porszivozast megcsinalna helyettem egy eszkoz, de egyelore draga es a lakast sem akarom atrendezni. Ha porszivo-biztos lenne a lakas most akkor lehet nem lenne draga. Fogalmam sincs miert kell egy ilyen eszkozhoz internetkapcsolat, ha anelkul nem mukodik akkor sz*rt sem er. Az a gond amugy ezekkel, hogy a porszivozas "terhet" leveszik a valladrol viszont cserebe mas problemaid lesznek: tele a porzsak(?), felakadt a szonyegen, tonkrement az aksi, stb. Legjobb persze amikor szetkeni a valamelyik haziallat altal hagyott "ajandekot" :)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ez vilagos, de ehhez eleg ha morzsinak LAN/BT/Zigbee kapcsolata van egy olyan eszkozzel ami beszelget a felhovel/internettel. Arrol az eszkozrol tudsz nyomni start-ot :) Persze ertem, hogy Mariska neninek nincs ilyen eszkoze otthon es nem is tud telepiteni ilyet, viszont valoszinuleg igenye sincs a tavoli start gomb nyomkodasra :)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nekünk van benti macskánk és igen csak hasznos, hogy a porszívó minden nap végigmegy a lakáson. 
Egy jó marék szőr összejön mindennap. Fene se csinálná ezt naponta :S 
90 m2-t jár be, van is mit kerülgetnie, de ezt egy óra alatt megoldja. 

Jah és addig a macska is szórakozik.  Kb. már hülyére verte az okosporszívónkat :D 

ha nincs ertelme, hogy ott legyel: nem kene bemenned.

ha van ertelme, beszelsz a meetingen, es aktiv resztvevoje vagy, es kellessz oda, akkor siman paraszt dolog egy video meetingben nem kamerat kapcsolni. en ilyenkor szoktam megkerni a masikat, hogy kapcsoljon kamerat vagy koszonjunk el egymastol, ne lopja az en idomet azzal, hogy tiszteletlen.

nalunk elromlott a jovobelato gomb, igy nem tudjak _elore_ megmondani mikor kellek es mikor nem. van amikor csak pofaznak, es ha konkret kerdes merul fel, akkor megszolitanak. amugy meg kozben lehet dolgozni, indexet olvasni, akarmi.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

es megmondani, ha valami faszsag.

Azt hittem te is multinál dolgozol. Ott az ilyen megmondasok nem érdekelnek senkit. Papíron persze nagyon fontos minden dolgozó véleménye. Egészen addig, amíg nem kényelmetlen ez a vélemény a főnöködnek v. annak a főnökének. Abban az esetben viszont csak fogd be a szádat és azt csinálod amit mondunk neked. Ha nem tetszik, el lehet menni.

Őőőőő...nem. Én is multinál dolgozom és simán el szoktam decline-olni az értelmetlen megkereséseket. Ha nagyon hiányoznék akkor felhívnak hogy tudok-e segíteni a témakörben (ritka de volt már rá példa), be tudok-e ugrani egy gyors véleménycserére. Ott átbeszéljük a rám eső részt aztán megyek a dolgomra, ők meg cseveghetnek tovább amiről akarnak. Van nekem annál jobb (céges melóval kapcsolatos) dolgom is hogy értelmetlen meetingeken üljek.

Az internethozzáférése van rész a probléma minden ilyen esetben. Mind egy kutya: porszívó, klíma, akvárium, stb...

Kum Gábor

Rendes IP kameráknál bizalmat tud kelteni az ha standby módban fizikailag is elrejti a lencsét. Tehát ha rögzit, akkor "kinyilik" és LED -del is jelzi a működést.

Ha "le van esve" a lencse, akkor max. feketét lát.

Szóval igen, az internetkapcsolat a baj, de van ahol anélkül a terméknek sincs semmiféle értelme.

hasznalom, jo. Csak az elso bekapcsolasnal nehogy frissits gyari firmware-t, mert akkor mar nem tudod feltenni (az en modellemnel).

 

Egy megbizhatatlan sikerul-e a frissites, neten logo szarbol, lett egy internetre nem kimeno,  robotgep, ami 5 ev mulva is pontosan ugyanugy teszi a dolgat, mint most. Es az allomas automatan szivja ki a port, hogy ne kelljen csak kethavonta ranezni...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én attól jobban tartok, hogy az Acronis True Image szoftverje nem ismeri fel a telepített Crucial NVMe-s SSD-t. :D

A robotporszívó mindenre jó, csak takarításra nem. A lusták lelkiismeret megnyugtató pénztemetője.

Ez ellentmondás. Ha megnyugtat (azt mondjuk nem értem, hogy miért a lelkiismeretet, mert az más), akkor már nem volt pénzkidobás. Egyébként vannak hatékony robotporszívók, csak kurva hangosak. A nem takarításnál meg minden hatékonyabb, főleg ha nagy a házad.

Azt elhiszem, hogy a 40-ezres összevissza menő kategória szar, de vannak más szintek. Amúgy van ilyen tolós/kefés seprű, napi alap tisztogatásra 20nm szobában, szőnyegen kiváló, nem jelent sehová és nem fogyaszt áramot, ajánlom neked :)

-1

Nem a nagytakarítás kiváltására jó, hanem hogy hétközben ne legyen poros a lakás. Nálunk naponta 1-2 alkalommal megy körbe, egyértelműen látszik a hatása.

Igen, tudom, fel lehetne porszívózni napjában kétszer a rendes porszívóval is, lusta geci vagyok, amiért nincs erre napi fél-egy órám.

Ha van két kicsi gyereked akkor életmentő, így elég havonta egyszer egy nagytakarítást tartani, egyébként minden este szépen felszedi a nagyját. Lehet hogy ez lakásonként/családonként változó, nálunk ég és föld a különbség.

Amúgy cikkre reagálva én azt vettem észre hogy ha "meglát" a porszívó akkor elkezd követni még akkor is ha épp nem arra lenne dolga, én betudtam annak viccesen hogy ez valami ázsiai mentalitás lehet hogy legyen láb alatt, lássam hogy dolgozik (xiaomi porszívó egyébként).

Mondjuk az enyémen (papíron) csak lidar van amivel lát, kamerát csak a lépcsőről leesés védelemben használ, az alján van és ha "feketét" lát akkor bepánikol és elmegy onnan. Ez igazolódni látszik azzal hogy ha a fekete mintás szőnyegre ráeresztem akkor mindent szépen feltakarít, de a fekete részeket elkerüli és simán megáll pánik módban ha "belegabalyodik" egy mintába. 

LIDAR-os verzió vagy kamerás? Utóbbi a reklám szerint frankóbb, mert szétkenés helyett kikerüli a kutyaszart.
Én maradok a LIDAR-nál, parázok a kamerás önjáró berendezésektől.

biztos ugyanarra gondolunk? A kamerasoknal a kamera a mennyezetet nezi, es abbol talalja ki az alaprajzot. En meg mennyezeten nem lattam kutyaszart, meg szerintem nem eleg nagy a robotporszivo, hogy szetkenje....

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

akkor megnyugodtam, hogy mas se tud rendesen olvasni.:)

Olyat mutass, amit hg2ecz irt ,azaz *nincs* lidar, csak es kizarolag kameraja van, es abbol is mutass egy olyat, ahol egyik kamera se nez felfele.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Viccelődünk, de valójában nem kell hogy a csillárig lásson.
Kamerásból mindegyik olyan, amely vízszintes terepen haladva mechanikai korlátozással garantáltan nem lát a tetejéhez viszonyított vízszintes síknál magasabbra?
Ha képes ettől feljebb látni a kamera, akár néhány méter távolságból derékmagasságig, akkor már tud olyan felvételt csinálni, amit magadtól nem tennél az internetre.
És hogy internetre hogyan kerül? A használati utasítása alapján a WiFi-re cuppantja az átlagpolgár és persze a biztonsága igen soknak csapnivaló.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200930/tobb-milliard-haztartasi-esz…

Szerintem ezekben jellemzoen LIDAR van, infraban (plusz sima nyomogomb utkozeskor, ha rosszul merte fel).

Egyebkent ha ennyire alusapis, fog egy csavarhuzot, szetkapja, es megnezi, hogy van-e benne kamera meg mikrofon. Bar ennyi szakertelemmel lehet, hogy ez sem jo otlet. Vagy ne engedje ki a netre, inditsa kezzel!

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

azert ennel van komolyabb analizis is. Es abszolut nem paranoia, a kinai modellek frankon lehallgatnak (network traffickot kikuldik, es tavoli hozzaferest adnak a kinaiaknak befele a halozatodba).

 

Ezt neztem eloszor meg:

https://media.ccc.de/v/34c3-9147-unleash_your_smart-home_devices_vacuum…

 

Ez se semmi: https://www.youtube.com/watch?v=EWqFxQpRbv8

 

Amugy itt van egy lista, hogy hol adott elo az ipse:

https://dontvacuum.me/talks/

 

Szerintem szemfelnyito.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Vajon a robotporszívó számára valóban szükséges a kamera, a mikrofon és az internet hozzáférés?

Fw frissítést pl. egy csomó eszközöm úgy csinál, hogy a telefonon szól az app, hogy van frissítés, aztán valahogy (pl. BT) átküldi az eszköznek. (Nem mintha a telefonon az app nem tudna legalább ugyanúgy kémkedni illetve adatokat feltölteni valahová).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az ilyen kütyük nálam a LAN-ról nem mehetnek ki. Tudom, hogy így nem megy a távolról irányítás, de arra van a vpn-em.

Vicces megfigyelés: itt egy téma robotporszívó vs. security, privacy vonatkozásban és a kommentek 4/5-e nem erről szól, hanem arról, hogy hülyeség-e a robotporszívó mint takarítóeszköz, hogyan kell mosogatni, hülyeség-e a mosogatógép ...

trey @ gépház

Már, akinél van internet hozzáférése! :)

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Teljesen igaza van, csak abban téved, hogy az a baj vele, hogy kínai. Minden elektromos kütyünek gyanúsnak kell lenni mindig.

Ja, nem csak a kínai, hanem minden ilyen eszköz, amiben mikrofon, kamera, hálózati funkció van, okostelefonos app vagy más netre telefonálós szoftver hajtja, ugyanez igaz. „Tartani” tőle és „félni” nem kell, de az ilyen eszközöket fenntartással és gyanúval kell kezelni, használatukat lehetőleg a minimumra szorítani, amikor nem kell, kikapcsolni. Így teljesen igaza van a faszinak, kell az egészséges gyanakvás.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Mondjuk az elektromos porszívó ellopja a személyes adataid és cserébe felporszívózik.

Bezzeg sok más megoldás csak ellopja a személyes adataid és nem porszívózik fel! :-)