nyomtatóbérlés havi 30000 oldal felett

Fórumok

Sziasztok.

Akár egy hordóméretű nyomtatót is bérelnék, ha erre a célra megfelel:
A4 és B5 duplex, 70 grammos papírra.

Keresem a lehetőségeket. Cégesen is elfogadok minden ajánlatot, érdekelne a toner, a papír, minden. Tudom, hogy vannak erre remek honlapok, de arra is gondoltam, hogy ha van közöttetek olyan budapesti cég, aki a saját elefánt méretű nyomtatóját nem tudja kihasználni -- akkor velem ki tudná. A nyomtatás nem egyszerre történne, hanem amikor épp időm van rá. Határidőm sincs.

Megbeszélés kérdése minden.

Hozzászólások

senki nem fog bérbeadni neked nyomtatót.

"van közöttetek olyan budapesti cég, aki a saját elefánt méretű nyomtatóját nem tudja kihasználni"

ő szerintem nem "eszközbérlésre" gondolt, hanem arra hogy amikor neki jó akkor megy és nyomtat.

eszközbérlés hosszútávra éri meg, alkalomszerűen nem. lapszám után fizetsz és cserébe kapsz minden kellékanyagot, szervízelést.

Mivel úgy látom, itt nem valami nagy iroda napi szintű papírtermeléséről van szó, hanem valami példányszám-nyomtatásról:

Miért nem "nyomtatod" PDF-be, mikor időd van, aztán adod ki egy nyomdának és problem solved?

Ne gondold, hogy egy nagyteljesítményű nyomtató bérlése és üzemeltetése olcsóbb!

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Annyiból mellényúltál, hogy ~15 év nyomdai tapasztalattal, többszáz - részben - saját kezűleg legyártott könyvvel, elégedett megrendelőkkel, és a digitális nyomdatechnológia fejlődésének elég közeli követésével én próbáltam neked működőképes alternatívát ajánlani, mert pontosan tudom, mibe kerültek azok a minőségre képes gépek, amikkel dolgoztam és hogyan viszonyult a vállalási árunk a sima nagy teljesítményű nyomtatókhoz. Arról nem is beszélve, hogy pontosan tudom, hogy egy könyvet nem úgy kell nekiállni kinyomtatni, ahogy te azt elképzeled (A4/B5-ben).

Szóval, szívesen. Sok szerencsét!

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

"egy könyvet nem úgy kell nekiállni kinyomtatni, ahogy te azt elképzeled "

Képzeld, ezt én is tudom. Alternatív megoldásokat próbáltam keresni, de itt a privátban érkező válaszok közt is olyan linkek, címek, telefonszámok jöttek, amik nem is léteznek.

köszönöm mindenkinek a segítséget. De ilyen nem kell, tőlem lehet akármilyen több évtizedes tapasztalattal is rendelkező a nyomdász, ha lekezel, kioktat, miközben azt sem tudja, mit tudok.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Ha ezen keresztül akarod kinyomtatni a könyvedet, akkor nagyon mellélősz. A bérbeadott nyomtató nem nyomdai minőséget állít elő. Valamint jóval drágább, mint a nyomda, nem éri meg. Nem véletlenül léteznek nyomdák.

Járj egy kört, eljutsz ugyanoda, ahova én. Vagy van felesleges 3 millád az ofszetre?

Ha egy nyomtató már képes a 70 grammosra úgy nyomni, hogy nem hullámosodik a papír széle (azaz nem kap akkora hősokkot a papír), az már jó a POD-ra.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Vagy van felesleges 3 millád az ofszetre?

Ha ez életem projektje, amibe éveket beleöltem, és annyira egyedi igény, akkor igen, lenne. Vannak drága hobbik a világon.

azaz nem kap akkora hősokkot a papír

A papír nem csak a hősokktól hullámosodik, hanem a tintától is, amit felitat. Ezért más a nyomda, meg a nyomtató. Más tintával dolgoznak ezek az eszközök.

Amúgy a 70 grammos papír sem mond semmit, lehet ez volumenpapír is (kvázi "habosított", hogy vastagnak lássék), de újságpapír is. Könyvet ofszetpapírra érdemes nyomtatni, ez 80-240 grammos. 

70 grammos ofszetpapír figyel tőlem balra. Szép nagy köteg. Vékony. Pontosan ilyesmiből készülnek azok a kiadványok, amelyek rettentően nagy oldalszámmal jelennek meg. 726 oldal nálam 2 kg súllyal terhelve 4,2 cm vastagságot ad.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Erre nehogy nyomtatót bérelj. Vegyetek egyet, 30 ezer oldalra nem sok a nyomtató / tonerek ára, majdnem elenyészik még a papírköltséghez képest is. Vagy ha még mindig a könyved, jegyzet, stb. kiadásához kell, akkor meg inkább egy kiadót, nyomdát keressetek meg, és azzal alkudjatok nagy tételre. Ilyen tételnél elég nagy kedvezményeket ki lehet csikarni, és nem neked kell szabadidődben nyomtatgatni, az egész gyorsabb és jobb minőségű is lesz. Vagy elkezditek a szükséges anyagokat online / digitális formában terjeszteni, ha pénzt akartok belőle látni, akkor valami DRM-es megoldással, erre is vannak cégek, kiadók, akik online kiadást, DRM-kezelést tudnak vállalni jutalékért, díjért cserébe.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

 Ilyen tételnél elég nagy kedvezményeket ki lehet csikarni

Ugyanmár. 30e oldal az egy 200 oldalas könyvből 150 példány. Ez nem tétel a nyomdában. Mondjuk 10-15E eladott példánnyal már benne lehet lenni egy negyedéves toplistában, de általában 2-3 ezer példánynál kezdődik a normál tétel. Egy évban kiadnak kb. 12e könyvet, összesen 30 millió példányban (https://www.ksh.hu/stadat_files/ksp/hu/ksp0002.html), azaz egy kötetre jut átlagosan 2500 példány. Nyilván a szakkönyvekből jóval kevesebb (1-200 példány), míg tömegkönyvekből, ponyvából lehet ez százezres is.

Inkább arányosan drágább lesz a kicsi, mint a normál tétel, mert a munka ugyanannyi vele (tördelés, levilágítás, próbanyomatok stb.), mint a nagy tétellel. Épp ezért vannak erre a szegmensre ráépülve a magánkiadók (Aposztróf, MyBook), más technológia, nem nagyipari nyomda, de ettől még jó minőség, sokkal jobb, mint a házibarkács. Ők gondoskodnak az olyanokról is, mint ISBN, a törvényi előírásoknak megfelelő kötelespéldányok az Országos Széchenyi Könyvtár felé.

Igaz, csak nekem tűnt soknak a 30e oldal, így utólag leosztva a 150-300 példány valóba nem sok. Jó, akkor kicsivel drágább lesz, mint nyomtatni, de még mindig ott van, amit írtam, hogy gyorsabb, jobb minőségű (a papír, a nyomás, a kötés, emiatt az egész anyag jobban reprezentálható lesz, komolyabb), szabadideje nem fog rámenni, meg az is intézve lesz, amire nem gondoltam, de írsz, ISBN, kötelező példányok, stb.. Valószínű nem is saját magának fog nyomtatni, hanem másoknak, őrájuk kell úgyis a díjat ráterhelni, az egész cechet fizettetni.

Azzal kiegészítve, hogy én már csakis e-kiadványban gondolkodnék. Ha jól tudom, a kolléga valami egyetemi helyen dolgozik, ott szépen szokják meg a jövő fiataljai, diplomásai, tudományos munkatársak, hogy nincs semmi papíron, 2022-ben senki nem fog nekik 30e oldalakat nyomtatgatni, fénymásolgatni, laminálni, fűzögetni, hogy legyen otthon kiszínezős füzetük, meg el tudják tenni a nagymama könyvtárába a polcra. Akinek ma szellemi igénye van, szellemi életet él, tudományos életben akar forogni, annak meg kell szokni, hogy ma már minden digitális, online, stb., nekik kell egyáltalán az anyagokat is beszerezni, tárolni, feldolgozni, meg ha ki akarnak adni, publikálni valamit, azt hogyan kell online megtenniük, megoldaniuk, hogy kell egyáltalán tördelni, ismerni tipográfiai, TDP-s dolgokat, formátumokat, akkor is, ha vért hugyoznak vele, nem fogja helyettük megcsinálni senki, nem fogja kinyomtatni meg lovaskocsiról teríteni, hogy az őskövületek is ki legyen szolgálva, hogy polkorrekt módon nehogy nekik is haladni kelljen a világgal és a technológiával.

Szerintem a kolléga azért fél a e-könyvtől, mert hogy jajj, ellopják. Azért írtam neki, hogy vannak DRM-es megoldások, amik gondoskodnak róla, hogy csak olyan platformokon, olyan userek nyissák meg, akik igazolhatóan fizettek érte (úgy, hogy a szerző megkapja utána a jutalékát) és ne tudják ingyen továbbadni, feltölteni, stb.. Nyilván mindig is lesznek technológiailag skillesebbek, akik kijátsszák a rendszert, ellopják, feltörik a DRM-et a fájlon, esetleg fellövik a genesis library-re, torrentre, de ők az a réteg, akik a papírkönyvért sem fizetnének úgy se, hanem valahol lefénymásoltatnák, kölcsönöznék, akár könyvtárból is kilopnák (kiviszik, vagy csak nem viszik vissza határidőre), stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az e-book még mindig nem egy könyv. Sokan szeretnék ha a termék kézzel fogható lenne. Lehet kicsi a piac, de az is piac. Nálam a könyv az könyv, nem e-könyv. Nyilván kérdés az is lehet itt, hogy milyen könyvről van szó ? Szakmai? Regény? Novella? stb.. 

De tessék csak megnézni Bán Mór Hunyadi köteteit .. azok papír alapuak is... és van rá igény :) ( https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1n_J%C3%A1nos_(%C3%ADr%C3%B3) )

just my 2 cent

Én viszont már kb. csak e-bookot veszek (szépirodalmat, vagyhát határeset). Más kérdés, hogy konkrétan leszakadt a polc a fotóalbumok alatt (az én hülyeségem volt), mert az viszont csak papíron élvezhető. Helyem viszont már azoknak sincs, szóval nem is veszek többet (jó, csak néha).

Azzal kiegészítve, hogy én már csakis e-kiadványban gondolkodnék.

Ez az egész bekezdés egy baromság.

Kellene egy kutatáshoz egy könyvrészlet, a legális beszerzésére kb. három opcióm van:

  1. megvenni a kiadótól, hát véletlenül épp nem open access, az ára digitálisan (!!!) 100-200 dollár
  2. reménykedni, hogy fent van MeRSZ-en és hasonló oldalkon, és az intézményednek is van hozzáférése, és mondjuk a tartalom feldolgozását nem nehezíti a (fent említett DRM miatt is) valami overengineered olvasóprogram
  3. beiratkozni a könyvtárba, és elolvasni papíron, for free
  4. beiratkozni a könyvtárba, és megkérni szépen a kedves néniket, hogy ugyan legyenek kedvesek neked digitalizálni, (gyakorlatilag) for free

Amúgy sikerült megint tökéletes időzítéssel beletenyerelni a kérdésbe, tegnap hosszabbítottam olvasójegyet a könyvtárban, annyira nincs igény a papír alapú szakirodalomra. :)

A publikálást meg ne keverjük ide, az tényleg könnyen megúszható papírozás nélkül.

szerk: nem hazudok tesó

nem fogja helyettük megcsinálni senki

De, van erre ember, aki megcsinálja, annyi, hogy az ő fizuját is ki kell gazdálkodni a projektben.

de bizony, mivel tömegtermék.

az már egy másik történet, hogy milyen szándékból ír valaki könyvet.

feltételezem neked az egó fényezése a cél, amúgy nem húznád le az eboook-ot és törekednél a számodra "tökéletes" kiadásra.
feláldozva azt hogy több embert érjen el a könyved, inkább ki se adod amíg nem úgy lesz ahogy neked "tökéletes"!:D

"Amúgy hány könyvet írtál és hány könyvkiadásban vettél részt?"
ne legyél már szánalmas...

Marha.

Remélem elég lírai voltam, bár sokkal hosszabbat érdemelnél. Részemről lezártam veled a kommunikációt, főleg az egóddal, ami elég terjedelmes. Na, azt rakd e-bookba, népszerű kiadvány lesz, bizonyára dedikálni is tudod majd pendrájvon.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

ó én már a kérdésednél tudtam, hogy ez lesz a vége!:D

jössz egy nyilvánvaló baromsággal (lézerrelkönyvetamikorráérekaztánmárofszetminőségmegnyomdaisszarwtf)
és szép lassan kiderül hogy veled van a probléma.

én egoista? wtf ez högy gyött ki? matematikus ön talán?!:D
még ha azt mondtad volna hogy arra se vagyok képes hogy nagybetűvel kezdjem a mondatot, azt még megérteném.. de azután meg tudod mi következik!:D

szerinted miért nem találsz nyomdát? tippre megkerestél két tucat nyomdát (aki mindenki másnak jó), de neked nem felelt meg...
abban biztos lehetsz, hogy tutira felkerültél a kineknemdolgozunksohaabüdöséletbelistára...

vegyél digitális nyomdát, használtan már kapsz egy leharcoltat 1 misi körül,azzal már nyomtathatsz amikor akarsz...aztán majd fűthetsz télen a könyveddel, mert szarérhugyé csak nem fogod odaadni akárkinek!:D

kiengedtek kicsit a fényre vagy mi van?!:D
még mindig itt tartasz?!:D
fogadjunk hogy még mindig nem találtál nyomdát, se nyomtatót...
mindenki ott spórol ahol csak tud, zárnak be a könyvtárak. mégis vannak emberek akik könyvet akarnak nyomtatni...

szerintem mindenkit* érdekel hogy mik voltak a "kifogásaid"!:D

*a kutyát se

"kicsifia" meg felszámolta a céget, hogy felélje az apja vagyonát."
"az osztrákok lerabolják az erdejeiket, évtizedek óta viszik ki a fát"
"Lassan már nyomdákkal sem akarok szóba állni. Ennek megvan az alapos oka."
"Hát igen, ha valaki kutatómunkát, netán írást végez, és ebookokra alapozza az egészet, az a Nők lapja szintjén fog írni egy negyedoldalasat és azzal vége."
"E-book továbbra is kizárt, nem ponyvaregényt vagy user manualt írtam. Kiadókkal pedig csak azért álltam szóba, hogy lássam, miként gondolkodnak."
"A dologban az a legrosszabb, hogy miután bejelentettem szándékomat, hogy NEM kap senki még pdf-et sem, egyesek elkezdtek zúgolódni. "
"Alternatív megoldásokat próbáltam keresni, de itt a privátban érkező válaszok közt is olyan linkek, címek, telefonszámok jöttek, amik nem is léteznek."
"Az enyém jelenleg ott áll, hogy nem hoznám kereskedelmi forgalomba, nem lenne kapható. A kötelespéldányaim készen állnak, valamikor besétálok velük az OSZK-ba, ahol már epekedve várnak két éve."
Egyáltalán nem bánnám, ha CSAK ott lenne olvasható amit írtam, mert irtó dühös vagyok szinte mindenkire."

nem ezt a fórumot kell arra használni, hogy levezesd a világgal szembeni dühödet és frusztráltságodat.
belerúgsz azokba akik segíteni próbálnak neked, ahogy tudnak. de mint látszik is neked semmi se elég jó.

Amikről írsz (ISBN, köteles példány, korrektor, tördelés stb.) már rég túljutottam. Egy szerzőtársam könyvének teljes kiadását én bonyolítottam le, szombaton volt a könyvbemutatója (örült a feje).

Az enyém jelenleg ott áll, hogy nem hoznám kereskedelmi forgalomba, nem lenne kapható. A kötelespéldányaim készen állnak, valamikor besétálok velük az OSZK-ba, ahol már epekedve várnak két éve. Egyáltalán nem bánnám, ha CSAK ott lenne olvasható amit írtam, mert irtó dühös vagyok szinte mindenkire.

E-book továbbra is kizárt, nem ponyvaregényt vagy user manualt írtam. Kiadókkal pedig csak azért álltam szóba, hogy lássam, miként gondolkodnak. Eddig egyetlen kiadó sem tudta volna az igényeimet kielégíteni -- de hát az élet kemény, a szakma sok helyen hígabb, mint a vizezett festék.

A dologban az a legrosszabb, hogy miután bejelentettem szándékomat, hogy NEM kap senki még pdf-et sem, egyesek elkezdtek zúgolódni. Szóval a vidéki nyomdák után -- amikor azt láttam, hogy a lúzer 100 oldalt kihagyott -- már csakis saját megoldásokon gondolkodom, és most, hogy magam mögött hagytam egy kéthónapos könyvkötészeti tanfolyamot, végképp nem látok semmi lehetetlent.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

"E-book továbbra is kizárt, nem ponyvaregényt vagy user manualt írtam."

wtf?!:D

"NEM kap senki még pdf-et sem"

azt hiszed ezzel megelőzöl bármit is?! aki akarja, be fogja digizni. elég hozzá egy mobil, végig fotózza az oldalakat és már másolja is ki a szöveget. szoftver se kell, mert gugli szépen felismeri a szöveget. kopi pészt kategória...

e-book-al sokkal több embert érhetsz el.
olyanokat is akik azért nem vesznek könyveket, mert:
- drága
- tele a lakás a sok könyvtől
- nem látja mert rossz a szeme, diszlexiás,stb.

arról nem is beszélve, hogy amilyen helyzet van most. minden drágul és mindenki spórol, ahol csak tud.
egymás után zárják be a közintézményeket. igen, a könyvtárakat is.

ismerőseim közül páran adtak ki könyveket régebben, már akkor eszetlen pénzeket belenyomva és nagyrésze a garázsban fogja a port. volt aki felrakta ingyen e-book-ban vagy nagyon olcsó pénzért letölthetőre és veszegetik.

Például megjeleníthetik diszlexiások számára könnyebben olvasható betűtípussal, például:
https://www.1001freefonts.com/open-dyslexic.font

https://www.dyslexiefont.com/en/typeface/

 

E-bookot legvégső esetben még egy Braille display is meg tud jeleníteni, vagy egy képernyőfelolvasó felolvasni.

nyomdavonal.hu én innen rendeltem meg egy rakás kiadványt, sokszor különlegeset is, mindig pontosan, határidőre, megadott áron teljesítettek.

régen mindenki Romániában nyomtatot, majd vitték Kínába.

kis példányú kiadványoknál a nyomólemez elkészítése dobott az áron - egyszer voltam egy bemutatón, ott nem lemezt használtak, hanem speciális kék színű fóliát egytized áron - igaz nem lehetett 10ezer nyomatot csinálni vele csak ezret. Elterjedt ez a technológia ? - kérdezem a szakmabelieket.

For Whites Only meeting room!

igen, én már nagyon régen nem foglalkozom DTP -vel, annak idején belekóstoltam:

- Ventura Publisher GEM-DOS, Page Maker, CoreDraw

Ahol dolgoztam - egy magán kiadó még a mai nap is ad ki verses könyveket, helytörténi kiadványokat. A kiadó tulajdonosa és mindenese egy Juhász Gyula-díjas költő.

Szeretem a könyvet a fizikai megjelenését és megtisztelem a művet, hogy igényes kiadványt készítek.

Könyv mérete - arányai, papír minősége - borító grafika - fontok, sortávolság -- ez mind a mű része lesz.

Nagyon sokat tördeltem újra, hogy tökéltes legyen..

For Whites Only meeting room!

Végigolvasva a szálat azt mondanám, hogy (lézer)nyomtatóval az életbe nem lesz kereskedelmi minőségű egy könyv. Ha bele való papírra nyomtatsz, akkor az nem könyv minőségű (ofszet papír jellemzően nem jó lézerbe), ha nem bele valóra nyomtatsz, akkor előbb-utóbb lepereg majd a betű a papírról hajtogatás közben. Ezen felül még jó drága is lesz a vége, meg a csomó munkát kell beletenni, ami tuti nem térül meg. Szép elgondolás, hogy kinyomtatod és bekötöd magad, de nem látom, hogy a kézműves könyv (a kézművel sör és hamburget analógiájára) olyan népszerű (és szép és tartós) lehet majd, mint az igazi nyomtatott.

Én a helyedben - ha még nem tetted meg - elérném valahogyan a Csikós Zsolt újságírót (Totalcar-nál volt, most a Speedzone.hu csapatban dolgozik), Ő már négy saját könyvet adott ki úgy, hogy maga intézte a nyomtatást (saját pénzen), és maga is árulja (utóbb már a speedzone webshop-ban elérhető, de az első két könyv még full manuális árusítással-postázással ment csak). Szerintem elég komoly tapasztalata lett mostanra saját kezű könyvkiadással kapcsolatban, és a cikkei, videói alapján nem fogja magában tartani a tudást, ha megkérded.

Látszik, hogy nem adtál még ki könyvet. Az ún. POD az digivel készül, vagyis lézernyomatokból áll a könyv. Rengeteg ilyen könyv van a boltokban. Persze ezeknek nincs "ofszetszaga".

Én is végigolvastam a szálat, és döbbenten tapasztaltam, hogy egyesek még mindig megrekednek a 27% Áfatartalmű e-book és az 5%-os nyomtatott könvy közötti hadakozásnál. Pedig az eredeti kérdés NEM ERRŐL SZÓLT. Terelnek, mert építően nem tudnak reagálni.

Amúgy elég sok íróval vagyok körbevéve, folyamatosan adjuk át egymásnak a napi kiadói-nyomdai agymenéseket, amikből az olvasó mit sem tud. Nem véletlenül akarok mindent magam csinálni, mert egyedül így térülhet meg itthon a befektetett munkám.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Nem, a többiekhez hasonlóan én sem írtam és/vagy adtam ki könyvet. De ha ez Nálad szempont (mert attól válik a válaszadó hitelessé), akkor lehet nem a HUP-on kellett volna kérdezned, ahová javarészt gyakorló informatikusok járnak, nem írok/költők/kiadók/nyomdászok.

Ellenben foglalkozunk nyomtató és MFP bérbeadással (irodai célokra, arra való készülékekkel), és az alapján írtam, hogy az arra nem lesz jó. Ami neked kellene digitális nyomdagép (amiben valóban létezik lézer technológiás is), azt jellemzően nem szoktak bérbeadni hazavitelre, így nem is gondolta senki, hogy olyant bérelnél, olyant keresel pont itt.

Egyébként meg ha olyan sokan olyan elégedetlenek vagytok a kiadókkal és a nyomdákkal, akkor miért nem alakítotok egy kiadót, aki méretéből adódóan jobb tárgyalási pozícióból ingyulna a nyomdáknál és egyéb kiszolgáló cégeknél, mint 1-1 magán író. Aztán az már a saját kiadótokon múlna, hogy a működése non-profit, az eredményt az íróknál hagyná.

https://www.jasz.hu/ - tőlük bérel több nyomtatót is pár ügyfelem (kettőnek én ajánlottam, a többinél ők voltak már előttem is)