Mit használtok Debian remote desktop szerver/kliens

Fórumok

Szeretnék egy Linux gép desktopját elérni - távolról, vagy épp mellette.
Fenn van az xrdp, ha nem indítom el az xwindow -t tudok csatlakozni az rdesktop -al, viszont ha elindítom a remote gépen az xwindow -t akkor nem tudok csatlakozni (mindkét oldalon ugyanazt a felhasználót használom).
Nézegetem a Linux -hozt való remote desktop programokat (tigervnc, remmina stb.) a leírásaik nem igazán beszélnek erről az esetről - távolról is meg lokálisan is bevagyok jelentkezve - lehet lehetetlent akarok?
Tudtok olyan megoldást amikor a lokális és a távoli felhasználó azonos?

Hozzászólások

Egy anydesk nem lenne egyszerűbb? Csak kérdem...

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

A felvetés jó, csak tartok tőle, hogy összeakad egy sor másik ilyennel. Van itt egy gép, amin fenn van az anydesk és látja azt a gépet amin épp gépelek, de csatlakozni nem tud - nincs feltelepítve az anydesk.
Az anydesk egy szervert használ ami nekem elvileg nem kell. Publikus IP címem van még ha nem is fix (hónapokig nem változik).

(Valahogy az X -et át lehet küldeni az ssh -n is, de k'rva rég nem csináltam)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Az X remote használata meg az AnyDesk azért eléggé eltérő megközelítések. Az AnyDesk kb. olyan mint egy BMC egy szerveren: mutatja a képet a kliensen és fogadja a billentyűzet/egér műveleteket a kliens felől a "szerveren".

Nekem nagyon bevált az AnyDesk, kliens és "szerver" Linux-on (Mint 20 majd most már 21), kliens és "szerver" Windows 7-10-en, kliens Android telefonon és kliens iPad tableten: tökéletesen elérem a gépeket, több monitor is működik remekül, megfelelő "szerver" oldali beállítással (Windows-on ugye) az emelt jogos futtatások is működnek.

Mióta ezt használom, eszembe nincs VNC-vel vagy a még szívásabb remote X-szel bíbelődni.

Ez az xwindow micsoda? Nem hallottam még róla. Én mindenesetre Remminát használnék erre, vagy távadminisztrálásra még inkább SSH-t terminálból, sávszélkímélőbb, egyszerűbb, bombabiztosabb.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nekem is ez rémlett, de inkább rákérdeztem, mert már vagy 15 éve nem így hívják, plusz mi az, hogy az X-et a távkapcsolat létrehozása után indítja el? Nekem az egész zavaros, azért is kérdezek. Annak eleve futnia kéne, mikor elindítják a remote desktopos megoldást.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Hát ez az amit én sem értek. Ha lokálisan elindítom az X -et (XFCE4) akkor nem tud rá kapcsolódni - fura hibaüzenetet dob a kliens. (Valószínű, hogy az xorg szerverrel kellene kapcsolatot teremteni és mivel az nem biztonságos azért használják az ssh tunnelt hozzá. Viszont itt valami virtuális display -t kellet definiálni - nagyon rég használtam ilyet Linuxon)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

BOCSÁNAT!
Amin írok nem a leendő host, ezen (még) nincs xrdp. Azon ott van és systemctl status szerint fut.
Átjavítottam a policy -t UBDC -re, majd újraindítottam a service -t.
(Csak a rend kedvéért, nem léptem be xstart -al lokálisna, távolró, ismét simán beléptem. Viszont mikor kiléptem nem hagyta elindítani az xstart -ot - elindul majd megáll, így újra indítottam)

Érdekes. Beléptem lokálisan xstart -al, majd egy másik gépen megpróbáltam csatlakozni.
Session Xorg
username tovis
pasword ************

Ahelyett hogy csatlakozna visszadob a bejelentkező képernyőre :(
A terminál ablakban
$ rdesktop -g workarea -k hu "hostname"
Connection established using plain RDP.

Ebből nem lettem okosabb :(

Próbáltam a Vnc -s bejelentkezést, vlmit módol majd kidob egy hiba táblát a végén
VNC error - problem connecting
some problem

Próbáltam win10 -ből elérni - VirtualBox -ban futtatom - eljut a már ismert bejelentkező képig, de kidob.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Olyanra szeretném használni, hogy amikor lenn vagyok a telken lehessen programozgatni, pl. ESP32 -öt kellene megmozgatni. USB de külső táppal (az ESP32 mikor megy a WiFi komolyabb áramokat kér). Viszont cipelni magammal az egész setupot nyűgös lenne.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Tudtok olyan megoldást amikor a lokális és a távoli felhasználó azonos?

Nem tudok erre megoldást viszont engem is érdekel.

Ha ugyanazt szeretnéd ahogy a Windows RDP képes a helyi desktop sessiont megosztani (vektorokkal, 3D gyorsítással), azt legjobb tudomásom szerint Linuxon nem lehet megvalósítani mert sem az Xorg sem a Wayland nem támogatja.

X2Go-val sikerült már megosztanom helyi desktop sessiont a Windowson az RDP-hez hasonló módon viszont használhatatlanul lassú volt, el kellett engedni. Xorg/Wayland API hiányában ezt valószínűleg screen capture és bitmap küldéssel oldja meg. Nem próbáltam de tippre a Chrome RDP is hasonló lehet.

Hogy használható is legyen, ezt jelenleg úgy oldom meg hogy van egy második felhasználó amit kizárólag xrdp-n érek el, amit helyben is és távolról is el akarok érni az minden ott van az alatt a felhasználó alatt. Igen, ez azt jelenti, hogy azokat a dolgokat akkor is xrdp-n érem el amikor helyben vagyok a gép előtt (ekkor localhoston keresztül) és akkor is ha távol. Nem olyan kényelmes mint a Windows RDP, de működik.

Lassu es nem biztonsagos tulzottan. De egyszeru.

En ssh tunnelben hasznalom sved-magyar viszonylatban vncviewerrel. Megfeleloen felparameterezve elmegy, igaz, a halozati sebesseg n*100 Mbps, stabil 40ms RTT-vel, csomagvesztes nelkul.

Cursor es keymap gondok vannak neha, de annyit nem er, hogy megkeressem a megoldast.

Szerkesztve: 2022. 09. 22., cs – 09:31

Régen X11VNC-t használtam. Bármilyen VNC klienssel csatlakoztam az X11-hez. Ez bő 10 éve volt, nem tudom most menne-e, de mindenképp külső szerver program nélkül próbálnám megoldani először.

Évekkel ezelőtt Xpra-t használtam sikerrel. Most talán az X2Go-t próbálnám meg.

Olyat már csináltam, hogy X11vnc szervert indítok benne egy új sessiont, aminek a portja lokálból látszik. Ezt szolgáltatás indíthatja, hogy folyton menjen, vagy SSH-n keresztül belépve lehet indítani/leállítani.

Egy ssh-n keresztül port forwardolom, és a remote gépen VNC klinessel látom a sessiont. Ez így működik és biztonságos is. Össze lehet az egészet rakni egy szkriptbe, ami elindítja és működik. De nem egyszerű, én nem találtam rá kulcsrakész megoldást és persze amit magunknak hegesztettünk, az egyedi és nem tudom megosztani.

x11vnc a parancs, ami a meglévő X sessiont kinyitja VNC porton. Ha úgy konfolod, hogy csak localhostról látsszék az 5900-as port, és csinálsz egy SSH tunnelt, szerintem az a legegyszerűbb megoldás, ami egyben biztonságos is. Így csak egy SSH szerverre van szükséged, amit kinyitsz az Internet felé.

Van egy open source böngészős VNC kliens is, ezzel össze lehet azt is rakni, hogy böngészőből meg tudd nyitni a képernyődet, persze ez már igényel némi hegesztést mire összerakod, meg az autentikációt is illene megoldani, szóval összességében nem egyszerű feladat: https://novnc.com/info.html

 

Szerk.: Össze lehet rakni inetd-vel, vagy systemd-vel is úgy, hogy on-demand induljon el amikor a portot kinyitod, ezt a két fájlt kell a /etc/systemd/system alá betenni, és el kell indítani a socket szolgáltatást: (kipróbáltam, működik)

# cat x11vnc.socket 
[Unit]
Description=X11 VNC

[Socket]
ListenStream=127.0.0.1:9999
Accept=yes

[Install]
WantedBy=sockets.target

# cat x11vnc@.service 
[Unit]
Description=X11 VNC
Requires=x11vnc.socket

[Service]
Type=simple
ExecStart=/usr/bin/x11vnc -inetd
StandardInput=socket
StandardError=journal
TimeoutStopSec=5

[Install]
WantedBy=multi-user.target

#systemctl start x11vnc.socket

ami tobb helyrol kell futtasd vm-ben, es libvirt/spice

neked aztan fura humorod van...

Anydesk +1

Windowsokról használom az 1 szem otthoni Linuxomat, illetve arról munkahelyi windowsokat helyi hálózatban.

Megírom ezt aztán indulok, saját gépemet a munkahelyen bekapcsolva hagyom, otthonról majd este wol-al felélesztek másikat, amit karban kell tartani.

gyrgyvrs

Elvileg ez mar teljesen alap funkcio, plane az alaplapi lan-kartyakkal. A bios-ban engedelyezni kell, es vagy a wol, vagy az ether-wake kezeli, de az anydesk is alapbol tudja.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Gnome képernyőmegosztás simán működik. Most teszteltem.

Beállítás > megosztás > Távoli asztali bejelentkezés

Be voltam jelentkezve, a windows-os gépen távoli asztalt indítva láttam mindent és használni is tudtam. Sőt a fájlátvitel is működött.