Gnome Shell mobilon - helyzetjelentés

Címkék

A GNOME projekt egy frissített helyzetjelentést adott ki GNOME Shell mobilon címmel. Elolvasható itt.

Hozzászólások

Jöhetne már valami használható alternatív rendszer az Android és/vagy iOS (vagy hogy hívják mostanában) mellé. Jók ezek a mobilos linux próbálkozások, de a hétköznapi használattól azért még messze vannak.

Itt a fő probléma, hogy a meghajtóprogramok zártak. Kiadják Android X-re és utána próbáld meg működésre bírni a közelségérzékelőt, az ujjlenyomatolvasót, a videokártyát, stb... linux alatt. Azok az eszközök, ahol a teljes device tree ismert és támogatott is, futhat rajtuk natív Linux. Utána már részletkérdés, hogy KDE-t, Gnome-ot vagy egyéb felületet használsz. Sokkal problémásabb egy ilyen készülék bootolása is, ugyanis nincs BIOS vagy UEFI, hanem jobb esetben egy U-Boot megoldással működhet. Rosszabb esetben nem. Kismillió készüléket gyártanak évente, egyszerűen nincs az a közösség, aki képes lenne lekövetni szoftveresen ezt a rengeteg hardvert. Ezért kellenének ott is valamilyen egyezségek, megállapodások... neadjiste' szabványok. De én simán szabályoznám, hogy egy-egy cég, 5 évnél gyakrabban nem adhat ki új modelleket. Tehát ha ma bemutattak 8 új modellt, akkor legkorábban 5 év múlva jöhet a következő 8 vagy 38 vagy amennyi. Addig meg fejlesszék és támogassák a meglévő modelleket.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Hol lehet letölteni Linuxra a "megszokott" fb, insta, youtube alkalmazásokat? Merthogy itt Linuxról beszélünk. Szerintem ez mind webes.

Ha az értesítésekre gondolsz, akkor azt valahogy úgy oldják meg, hogy van egy webes keretprogram a telón, ami fut a háttérben és kapod az értesítéseket ha történik valami. Őszintén szólva nekem pont ez a trió hiányozna legkevésbé telefonon. Esetleg a kiskutyafüle lehet, hogy kellene. de inkább a banki appok, bár ott a webes pont jól használható, az értesítések pedig megjönnek sms-ben ha akarom. Mobilfizetés, okoseszközök alkalmazásai - de ezeket is termelem befelé HomeAssistant-be amit csak lehet, hogy egy helyről elérhető legyen minden.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...