[MEGOLDVA] Adobe Acrobat Reader DC képmegnyitási probléma

Fórumok

Üdv!

Adott egy pdf fájl, amiben vannak képek linkelve, ami a helyi hálóra mutatnak (SMB).

A pdf fájl egy Word doksiból készül sima mentés másként módszerrel.

Amikor a pdf-et megnyitom és rákattintok az egyik képre, akkor feldob egy ablakot, hogy:

Ez a pdf próbál elindulni: <ide beteszi a fájlt teljes eléréssel, ami a jpeg fájl>

Biztosan folytatja?

Igen Nem

Ezt minden megnyitáskor feldobja. Nem tudja valaki, hogy lehetne ezt kikapcsolni?

Amúgy a képek jpg-k, és a beállított képnézegető (nem a Windowsos) nyitja meg őket.

Már átnéztem a beállításokat, de ott nem jártam sikerrel, Adobe fórumon sem találtam hasznosat.

De abban reménykedek, hogy csak rosszul vagy rossz helyen kerestem. :)

Előre is köszi, ha tudtok segíteni!

Hozzászólások

Remélhetőleg ideiglenes megoldás:

Beállítások -> Védett mód kikapcsolása

Innentől felugró ablakok nélkül működik a képek megnyitása.

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Pár megjegyzés, ami rosszmájúnak fog tűnni, de nem támadásnak szánom, hanem tényleg jó tanácsnak:
1) helyi hálóról dokumentumban nem linkelünk semmit, főleg nem SMB-ről, lassú, ultra gányolás, kívül használva a doksit nem fog működni
2) Adobe Readert hanyagoljuk, ha egy mód van rá. Ha kell valami nagyon spéci feature, pl. az egyik kollégának valamelyik topikban kellett 3D-s pdf-ekhez, akkor oké, de amúgy nem érdemes használni. Helyette már bármelyik böngésző megnyitja a pdf-eket, illetve vannak normálisabb, pehelysúlyúbb pdf-olvasók, pl. Sumatra. Sok éve még a Foxit volt jó, de azóta az is ugyanolyan bloat lett sajnos, mint az Adobe Acrobat/Reader.
3) Wordben, LibreOffice-ban, stb. a mentés pdf-ként egy működő funkció, de csak nagyon alap doksikhoz ajánlott. Ahogy valami nagyobb, összetettebb doksiról van szó, nagyon ajánlatos helyette inkább egy erre szakosodott szoftvert használni, pl. pdf-nyomtató vagy hasonló, ami normálisabbra, szabványosabbra megcsinálja, több állítási lehetőséget is adnak ezek, tömörítési opciókat, pdf-verzió megadását, extra dokumentumvédelmeket, stb..

Egyébként meg az Adobe-t most nem is hibáztatom ezért, mert ez a funkció a felhasználó védelmét szolgálja. Képzeld el, kapsz egy ilyen pdf-et, és bele van linkelve egy jpeg-nek látszó, de valójában valami ártó kód, disznóság, te szeretnéd, hogy automatice lefusson, és elqrja a rendszered? Jó, a vírusirtó lehet megfogja, de kockáztatnál feleslegesen?

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ahogy valami nagyobb, összetettebb doksiról van szó, nagyon ajánlatos helyette inkább egy erre szakosodott szoftvert használni, pl. pdf-nyomtató vagy hasonló,

Nem. Nagyon nem!

ami normálisabbra, szabványosabbra megcsinálja, több állítási lehetőséget is adnak ezek, tömörítési opciókat, pdf-verzió megadását, extra dokumentumvédelmeket, stb.

Csak nem tud átlátszó elemeket kezelni, nem ismeri az interaktív elemeket, nincs form. A maximum kimenet kb. PDF 1.3 (tartalmilag, verziószámként azt állít be, amihez kedve van), mivel a PDF „nyomtatók” maximum PostScript 3-alapon működnek.

Tökmindegy. Ha egy program tud PDF-et exportálni, elég valószínűtlen, hogy ha egy magasabb verziót igénylő feature-t valamilyen ügyeskedéssel át tud kergetni egy (számára ismeretlen képességű!) nyomtatódriveren, azt ne tudná natívan.

Az, hogy egy program azt mondja, hogy ő csak 1.4-es PDF-et tud exportálni, de a nyomtatódriver meg 1.7-est is tud, az nem jelenti, hogy ettől bármi olyan pluszt kapnál, amit a közvetlen export nem tud (lehet azzal jönni, hogy de, pl. JPEG2000-be is lehet így tömöríteni, de ez kevésbé lényeges). Ellenben, amit egy nyomtatódrivernek nem tudsz átadni (pl. interaktív elemek, bizonyos színmodellek), azt mindenképpen elbukod. A legnagyobb gond az átlátszóság. Ha tudni akarod, miért tilos nyomtatódriverrel PDF-et írni, ha van natív export, akkor próbáld ki a CorelDRAW-ból az átlátszóság kezelését nem direkt 1.4+ PDF-exporttal.

Köszönöm a tanácsokat.

1. Tudom, hogy lassú, mert tapasztalom, de az nem gond, ha kívülről nem működik, ugyanis a cégtől kivinni ilyen doksit szigorúan tilos. A mai világban ezzel nem szabad viccelni.

2. 3D-s pdf-et néha használunk, de nem ezért előírás az Adobe Reader. A nagyfőnök így döntött a cégnél, szóval ezt kell használni. Itt sincs demokrácia.

3. Nos, ezekben a doksikban csak alapfunkciók vannak, semmi extra, így a mentés másként is teljesen jó eredményt produkál.

 

Ami pedig a védelmet illeti: a felhasználókat csak idegesítette a felugró ablak, sosem olvasták el, csak reflexből okézták. Akik ezeket a doksikat használják nem kaphatnak kívülről pdf-et.

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

1. Fura megoldás. Működik, de egy csomó kényelmetlenséget fogtok okozni magatoknak.
2. Akkor az más, akkor nem kell megoldani, ha idegesíti a felhasználókat az állandó leokézás, akkor meg kell nekik mondani, hogy a főnöknek köszönhetik, majd az izmozik ezzel, ha ő találta ki, hogy ennek így kell lenni.
3. Ezt teljesen megértem, én is tapasztalom, hogy ezek a védelmek semmit nem érnek, a felhasználók türelmetlenek, nem olvasnak, reflexből okéznak. Viszont arra a fejlesztő azt mondja, hogy megadta az esélyt a user control-ra, nem automatikusan futott le a kód, URL, azzal nem tud mit csinálni, hogy a felhasználó idióta. Ráadásul nem csak az egyszeri user hajlamos erre, még a Linus Tech Tips linuxos videóin is lejött, hogy egy magát tech-szakértőnak valló youtuber is fittyet hányt Pop OS-en az apt figyelmeztetésére, hogy az adott csomag telepítéséhez más fontos csomagokat fog eltávolítani a rendszeren, még gépelte is be ész nélkül a „do as I say"-t, amit az apt követelt meg, utána meg ment a sírás, hogy eltört a rendszere, és a Linux hibája, hogy nem tud olvasni, sose lesz Linux desktop éve, ha olvasni is tudni kell, nem polkorrekt. Ha ennyit tud egy kocka, akkor mit várjunk ECDL Mancikától, aki még annyit se tud a témáról.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)