Peppermint OS 08-02-2022 kiadások

Címkék

A Peppermint OS egy Debian/Devuan alapokra, tárolókra építkező Linux disztribúció, ami a kis erőforrásigényre és gyors működésre helyezi a hangsúlyt, így korlátozott erőforrásokkal rendelkező gépekhez kifejezetten ajánlott. 2022 óta a projekt Xfce desktopot szállít, dobva az LXDE komponenseket.

Megjelentek. a Peppermint OS 32 bites és 64 bites Devuan ISO-i. Letölthetők innen.

Hozzászólások

Pehelysúlyú disztróba én képernyő hátteret se tennék, fixen szürke lenne belehegesztve.

Ezzel azért vitatkozok. Egy statikus kép megjelenítése (és aztán letakarása) reálisan nem jelenthet akkor kihívást, hogy még az se legyen. Ráadásul nem feltétlenül azért használ valaki pehelysúlyú rendszert, mert nem bírja a gépe, hanem mert nem erre akarja pazarolni az erőforrásait, hanem másra. Ha meg azért, akkor menjen vissza az illető az X-szerver + xclock + 3 xterm + twm-re, és futtassa azt az egy-két plusz alkalmazását lofutty & formában valamely xterm ablakban.

Arra sok felhasználó pfujolna. Tapasztalatom szerint nem okoz már nagy terhelést egy háttérkép, kér valamennyi extra memóriát, de CPU időt azt nem. Általában nem ezen múlik. Egyéb rendszerkomponenseken, meg a böngésző az, és a modern bloat JS-es weboldalak, ahol a gyenge gépek mindenképp letérdelnek.

Mondjuk az Xfce sem a legjobb választás, ma már messze nem annyira sovány, mióta átálltak Gtk3-ra, mint régen pár éve még volt. Ma már inkább Fluxbox, Openbox, IceWM, JWM, fvwm/nsCDE, Trinity, hasonlókat ajánlanék inkább. Ez a Peppermint amúgy soha nem volt egy rossz disztró, egy hátrányát láttam mindig is, hogy rohadt ritkán jön ki belőle egy új kiadás.

Szerk.: sok dsztrónak a háttérkép egyfajta védjegy, arculat, branding, reklámfelület, és ki is használják saját hátterekkel. Ne feledjük, hogy nagyok sok laikus felhasználónak az OS = GUI + téma. Fekete/szürke háttérrel ez a potenciál nem lenne kihasználva.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)