"okos" vízfogyasztás mérő

Helló,

Shellykkel szuperül mérem már a házban az elektromos fogyasztást. Azonban jó lenne a vízfogyasztást is mérni hozzá, elsősorban a bojleren (megvan mennyi áram kell a felfűtéshez, de hiányzik, hogy mennyi vizet használ az ember el onnét) szeretném.

Létezik ilyesmi cucc? Google-ba nem találtam, bár lehet nem jól kerestem. Home assistantba szeretném bekötni elsősorban.

Hozzászólások

Impulzus adós vízórát kell sorba kötni. pl.:

http://meromuszer.revolshop.hu/spl/682471/Impulzusados-vizmerok

A csatlakozó méretre illetve arra kell figyelni, hogy van amely 1 impulzust ad 1 literre és van amelyik 10 literenként egyet.

Ehhez kell még ami fogadni is tudja.

Gázórákhoz csak érzékelő kell, mert azokban alapból benne van a jeladó mágnes.

Gázórákhoz csak érzékelő kell, mert azokban alapból benne van a jeladó mágnes.

Mar amelyikben. En kiserleteztem egy csomot a sajatunkkal (Itron / Flogiston), a reed reles modul helye ott van az oran, tenyleg rengeteget probalgattam, engedtem a melegvizet, hogy porogjon az ora, de semmit nem mutatott a hall szenzor (meg reed relevel is probalgattam).

Aztan felhivtam a Flogiston Kft-t, ahol elarultak, hogy ha az adattablan nincs rajta, hogy x dm3 / impulzus, akkor nem tudja (van egyebkent ami 100l-enkent ad impulzust es van ami 10l-enkent, attol fuggoen, hogy a tizedes vagy a szazados szamkereken van a magnes).

Azert erdekes egyebkent, hogy az ora teljesen ugyanolyan (meg a modul fogado helye is ki van alakitva), csak a magnes nincs benne a kerekben (egyebkent talan meg a kerekek is ugyanolyanok, csak a magnes helye nem magnessel van kitoltve) - szoval ertelmezhetetlenul kis osszeggel lenne dragabb az ora.

Mellesleg a "szenzor" (egy muanyag tokba helyezett reed rele 3 zsinorral kivezetve) valami 20eFt...

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

en letoltottem a gazora gyari adatlapjat, azon 3 altipust irtak, 1-1 betu kulonbseg a szamaban. az elsobe nincs magnes, a 2.-ba magnes van, a 3.-ba valami elektronikus szenzor. nekem a 2. fajta van, ra is van irva az impulzusszam, de mivel jovore ugyis lecserelik (lejar a hitelesitese) mar nem akarok nagyon kolteni "gyari" szenzorra, de azert ha elindul a futesideny kiprobalom egy reed relevel mit csinal. ja es nem az utolso tarcsan van sose, tehat sokat kell varni mire jon jel belole...

igy tetszett gondolni kerem?

 

en letoltottem a Gázórában gyari adatlapjat, azon 3 altipust irtak, 1-1 betu kulonbseg a szamaban. az Elsőben nincs magnes, a 2.-ba magnes van, a 3.-ba valami elektronikus szenzor. nekem a 2. fajta van, ra is van irva az impulzusszam, de mivel jovore ugyis lecserelik (lejar a hitelesitese) mar nem akarok nagyon kolteni "gyari" szenzorra, de azert ha elindul a futesideny kiprobalom egy reed relevel mit csinal. ja es nem az utolso tarcsan van sose, tehat sokat kell varni mire jon jel belole... es igy tovabb

Parhuzamosan??? Azzal mit fogsz merni, ha ket uton megy a viz es ebbol csak az egyiket mered?

 

Szerk: en ugy ertelmeztem, hogy a bojlerrel koti sorba az impulzusados vizorat (tehat nem elektromosan sorba, hanem a viz utjaba).

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Kerdes, mennyire akarsz butykolni - en egy magneskuplungos vizorat szedtem szet (leszedtem az oramuvet a tetejerol) es raapplikaltam egy hall szenzort. Nekem egy EFR32 MCU-ba van bevezetve (van analog komparator bemenete hiszerezissel), de valoszinuleg meg lehet oldani egy ESP-vel is (vagy vegulis kb. barmivel :-). Nekem 1 liter 37.5 fordulat. Nyilvan nem tudom olyan pontosan megmerni ahogy ezeket hitelesitik, de egy 10l-es bodon megtoltesekor egesz nagy pontossaggal 10l  a cuccbol kijovo ertek is (aranylag linearis, de azert biztos fugg valamennyire az aramlas sebessegetol, kulonosen, ha nagyon kicsi az atfolyas)

.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Meg lehetne ezt mérni mozgó alkatrész nélkül is. Fiatalkori munkahelyemen csináltunk indukciós átfolyásmérőket. A vízben mágneses tér hatására indukált feszültség a víz sebességével, s így végső soron a térfogatárammal lesz arányos. Persze gond az elektródpotenciál, amit kompenzálni kell, szóval nem triviális, de megoldható.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Látom, te is hardware-es vagy, ezért inkább mesélek.

Van egy kerámia csőszakasz. Alul, felül tekercsek, körbe valami ferromágneses anyag (vas), ami vezeti a fluxust. Ez függőlegesen tud mágneses teret csinálni, a cső vízszintes, tehát fekvő henger. A kerámia cső villamos szigetelő, két oldalán egy-egy lyuk, benne egy-egy elektróda. Erre nagy közösmódusú jelelnyomású differencia erősítő kapcsolódik, amelynek a bemeneti impedanciája nagyjából végtelen, tehát CMOS műveleti erősítő bemenete mindenféle lezárás nélkül. Kb, mint az EKG erősítői. A kerámia csőszakasz elején és végén fém perem, ez GND-n van, így próbáljuk a közösmódusú jelet nulla közelében tartani. Víz picit ionjaira disszociál, tehát picit vezet, ha nem is nagyon.

Méred az elektródpotenciált gerjesztés nélkül, aztán a tekercsek gerjesztésével, majd megint gerjesztés nélkül. A két gerjesztés nélküli eredmény számtani közepét kivonod a gerjesztett mérés eredményéből, ezzel elimináltad az elektródpotenciált és az elektródpotenciál változásának elsőfokú tagját. Értsd úgy, hogy az elektródpotenciál időbeli változását egy n-edfokú polinom írja le.

Ez nem házi barkács, fél nap alatt megvan hobbi, annál kicsit hosszabb fejlesztés. Legyen hőálló, az elektródáknál és a végeknél ne szivárogjon be a víz, ha fémmel megkarcoltad az elektródát, dobhatod ki, mert galvánelemet csináltál belőle, persze a mágneses tér állandósága miatt áramgenerátoros meghajtás kell a tekercseknek, stb.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nagyon sok egyszerű fizikai elvet használó berendezést használunk. Már úgy értem, mi, emberek. Ugyanakkor az egyszerű elvek használatának feltételeit elő kell állítani, s máris kapunk egy marha bonyolult berendezést. Teszem azt, kompenzációs elven súlyt mérni is egyszerű, de kitalálni hozzá a mechanikát, azt legyártani, megépíteni, csinálni hozzá szabályozást, mérni az áramot pontosan, majd kijelezni - így együtt már nem is olyan, hogy egy délután csináljunk egy ilyen mérleget.

Vagy mondjuk mágnesesen lebegtetni egy fémgyűrűt. Elvileg nem nehéz, aztán csináld meg. Nem fél nap lesz. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bármelyik vízóra jó, én egy Siemens vízórát vettem (WFK40.E130, de már discontinued), ahhoz van gyári impulzus kiegészítő, de szerintem egy kopasz reed relével is menne. Le tudod olvasni szemmel is és számolhatod az impulzusokat, 6-10 ezer forintból megvan és kb. hiteles, ugyanezeket veszik a vízművek is.

Ennél olcsóbb az, hogy veszel használt vízórát, amit lecserélt a vízmű, mert azokat általában otthagyják, ha kéred, nekem is így van a fentin kívül még kettő, egyikkel a kerti locsolást mérem, a másikkal meg a fűtésnél a keringő víz mennyiségét.

Ennél drágább a mozgó alkatrész nélküli átfolyásmérő, de azok olyan drágák, hogy neked nem éri meg, 250-500 ezer forint körül kaphatóak.

Én egy Zenner vízórát vettem a kerti ágra, arra ráragasztottam egy alacsony fogyasztású HAL érzékelőt meg egy CC2530 zigbee rádiót. Ez számolja az impulzusokat és 5 percenként jelent.

Összesen kb 10k-ból megvolt.

A CC2530-at programoztad, vagy ez csak bluetooth modul, vagy olyan programot tartalmaz amitől csak bluetooth modul lesz? Ha jól tudom ezekben a kommunikációs részen kívül van mikrovezérlő is. Lehet bele egyedi programot rakni. 

Mivel érdemes nekikezdeni? Tool? Szoftver?

Programoztam. Nagyon jó a texas támogatása, bár van benne pár mókás dolog. Én csak zigbee-re használom, nem is tudtam, hogy erre van írva bt stack.

Nem biztos, hogy egy ilyen elavult (8051 alap) procival érdemes kezdened. Akkor inkább már valamelyik arm tesót érdemes megnézni.

Ha mégis ezt választod, mert van belőle egy marék, akkor ajánlom figyelmedbe a ptvo oldalt

Nagyon ügyes a firmware konfigurátoruk, és adnak leírót zigbee2mqtt koncentrátorhoz. Én is használtam már, amikor lusta voltam kódolni.

Összefoglalva, tudsz tenni saját programot a zigbee stack mellé, nem kell hozzá plusz procit tenni.

ESP32 a kiszemelt, ugyancsak valami BLE, Zigbee, valami egyszerű átvitelre. Csak ezeket is nézegettem, viszont a fejlesztőkörnyezet mint olyan alapból gond lehet. Bluetooth-ot nem tudom tud-e, csak tippre, vagy példaként írtam. 
Nem biztos, hogy lesz belőle valami, de gépjármű jelenlét és állapot információt adnék át a modullal. Egyelőre csak nagyon terv szinten van. Jelenleg, csak gondolkozok, hogy mivel lehetne megvalósítani.

Szerkesztve: 2022. 07. 16., szo – 21:17

Nemide :)

Szerkesztve: 2022. 07. 18., h – 15:35

Amit láttam vízmennyiség-mérőt, azokban van egy általában 6 fogú kerék a mágneses kuplunggal csatolt tengely végén - optikai érzékelővel szépen lehet mérni a fordulatszámot, ami arányos a térfogatárammal. Adódik tehát a dQ/dt, idő szerint integrálni meg pont az impulzusok számolásával tudod, és meg is van a Q...

Megnéztem a linkelt dolgokat, de úgy érzem, ez csak az egyik fele. Ad impulzust vagy mást a vízóra, de oda még kéne valami elektronika, vagy "doboz" amire rá tudom azt kötni, és azt be tudom kötni a ha-ba.

Vannak víz fogyasztás mérők amik kommunikálnak rádiósan, vagy éppen kábelesen. Viszont kétlem, hogy ehhez az illesztés neked egyszerűbb lenne.

Ha van impulzus jeladós mérőórád, akkor egy ESP8266 vagy ESP32 önmagában képes WiFi-n keresztül HA-ba küldeni az adatokat, vagy lekérdezhető lesz. MQTT, REST API, stb...
Vannak kész framework-ök mint pl ESP-Easy amit kicsi konfigurálással rá tudsz tenni és használható lesz a célodnak megfelelően. Nem kell hozzá tudnod pl. mikrovezérlőt programozni és ismerni a "lelki világát".

Ha van ZigBee vevőd HA-n akkor a fenti Texas Instruments CCxxxx sorozatból is jó lehet valami. 

Ha valamivel a Tasmota vagy az ESP-Easy nem boldogul, akkor célszerű megnézni az ESPHome-ot. Egyrészt most már a Home Assistant csapat csinálja (ezért a jó HA integráció nem is kérdés), másrészt iszonyat könnyű vele a tipikus dolgokat megoldani. Teljesen leszoktam a saját firmware reszelgetéséről, inkább ebből építkezek. Az alap dolgokat adja a keret (HA kommunikáció stb.), neked csak a saját dolgaidat kell leírni. Pl. itthon az egyik impulzus jeladós átfolyásmérőm extra része ennyi:

  - platform: pulse_counter
    id: garden_cooling_pump_flow
    pin: 32
    name: "garden cooling pump flow"
    update_interval: 10s
    unit_of_measurement: l/min
    icon: mdi:pipe-leak
    filters:
        - lambda: return x / 288.0;

Ha szeretnéd mondjuk a totálokat is megőrizni, az mondjuk 10 plusz sor hozzá.

Nekem két pozitív tapasztalatom van szolgáltatókkal. Nemrég Érden, meg a Pesti lakásomban is le kellett cserélni a vízórát. Az FV-nél kinéztem egy szimpatikus partnert, akinél jeleztem, hogy impulzus jeladós órát kérek, és azt is hoztak. Az ÉTV-nél eleve olyan vízórát adnak, amire van gyári imulzus jeladó modul, de létezik LoRaWAN, meg M-BUS is. Szóval simán lehet, hogy olcsóbb, ha a szolgáltatóval cserélteted ki, mert akkor nem kell plusz egy órát bemókolni.

azt már tudom, hogy mennyi energia kell annak előállításához

Szerintem nem tudod. Ha tudnád, az energiából vissza tudnád számolni a vízmennyiséget. Vagy ilyen bonyolult módon szeretnél hőmérsékletet mérni. :P Tudod az energiát, tudod a fajhőt, megméred a vízmennyiséget, tudod a kilépő hőmérsékletet, kiszámolod a belépő hőmérsékletet. :)

Ennél egy hőmérő egyszerűbbnek tűnik. ;)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha tudnád, az energiából vissza tudnád számolni a vízmennyiséget. [...] Ennél egy hőmérő egyszerűbbnek tűnik. ;)

Nem tudod. Azért nem tudod, ha ott áll a bojler, és fix 60 fokon tartod benne a vizet, de nem használsz el egy litert sem, akkor is el fog fogyasztani ~900 kWh villamos energiát évente a bojler, mert ennyi a készenléti hővesztesége.

A kWh fogyasztásból és abból, hogy mennyi vizet használsz, abból kijön, hogy nálad mennyi kWh/l a meleg víz előállításának és készenlétének fajlagos költsége. Nyilván egy-egy hőmérővel a bemenő és kijövő víz hőmérsékletét mérve tudod pontosan már azt is, hogy ebből mennyi a készenlét és mennyi az elhasznált meleg víz felmelegítése.

Már miért ne tudnám? Tudom, hogy hány kWh megy be a bojlerbe, ha tudom, hogy mennyi víz jön ki, akkor ki lehet számolni, hogy egy liter elhasznált vizre mennyi kwh energia jut (a veszteséget is ki kell fizetni, hiába nem a vizet fűti).

Ti ezt keresitek mindannyian! Esp32Cam modul gépi tanulással felismeri a számláló számait, tanítható melyik területen mi helyezkedik el, stb. A modul kb 5$. Thingiverse-en van hozzá nyomtatható ház is

Mibol gondolod, hogy "mindannyian" ezt keressuk? Meg kerdest feltevo forumtag sem ezt keresi. Vagy csak nem ertem az ironiat / humort.

Ennel vannak egyszerubb (igaz, adott esetben specifikus) megoldasok amik az adott feladatra sokkal jobbak (esetleg megbizhatobbak is).

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

én kérek elnézést, hogy segíteni próbáltam - szerintem a topicnyitó problémájára tökéletes megoldással. Nem kell hozzá órát cserélni, sem M-Bus-al vagy S0-ás kimenettel szórakozni, hanem egyböl az abszolút vizóraállást kapja a felhasználó. Szerintem ez a legolcsóbb és legegyszerübb megoldás - úgy látszik szerinted nem. Megnézted egyébként legalább a weboldalt amit linkeltem?

Igen, megneztem.

 

De neki nem kell orat cserelni, ha jol ertem most egyaltalan nincs ott ora (csak a bojleren atfolyo viz mennyiseget akarja merni), igy tenni kell egyet oda (nem feltetlen orat, valamit amibol kiderul, mennyi viz ment at).

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Azért sokan elfelejtitek hogy itt nem mindenki hardware mérnök max jó esetben egy tehetséges integrator... A kolléga mutatott valamit ami egy micro usb tápra dugott 10 eu kütyü és egy dokker konténer keveréke... 1 óra munka...

Biztos hogy a hardwares impulzus számláló és szetberhelt magneskerekes vízóra megbízhatóbb de csinálja aki ehhez ért... Vagyunk páran akik inkább egyszerűbb megoldásban érdekeltek és nem tudunk  vagy akarunk forrasztani csak számokat látni egy home assistant entityben. 

A mutogató pálcája zseniális :D

Én nem vagyok penge, de az egész videó alatt a kiejtés és a feltöltött kép közötti mismatchet próbáltam megfejteni:)

Amúgy lehet nekem van csak mákom, de mind a víz, mind a gázórámhoz van gyári impulzus vevőegység....más kérdés, hogy mennyire könnyű beszerezni. Bár ha zsír új órát kell telepíteni, úgy kisebb a kihívás.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Én egy Honeywell C7195A-val mérek hideg víz átfolyást és egy másra is használt D1 Minivel olvasom az értékét ESPHome-mal. A kütyü megy szépen 3,3 Voltról és tizenvalahány ezer forintba fájt jópár éve.

$ grep -c egy$ word.list
100

Sajna nincs tapasztalatom a vízóra-szerű használatának pontosságáról.

Én a HMV tartály hideg be ágába szerelve mérem vele tulajdonképpen a meleg víz pillanatnyi kivett mennyiséget. Ha ez egy küszöb felett van, akkor a HMV keringető szivattyúját indítom el 90 másodpercre. Ezzel elértem azt, hogy bárhonnét tudjuk indítani a keringetést egy melegvíz csap rövid kinyitásával. Így a kihűtés jóval kevesebb, mint amit pl egy időzített keringetés okozna.

$ grep -c egy$ word.list
100

A mérés az első lépés, de az elemzés ad neki értelmet. Mire szeretnél választ kapni az adatból?

Szerkesztve: 2022. 07. 26., k – 21:47

Nemide

Csak egy kerdes, hogy mire jo nezegetni okosan a vizfogyasztast? 2 naponta fogsz lefurdeni ha soknak talalod? Az alap viselkedes az kb no brainer kategoria:

Nem mosogatunk folyovizben

Ha egeszseged engedi akkor kad helyett zuhanyzas

Viztakarekos cuccok hasznalata (moso/mosogatogep)

Nem a beepitett vizhalozatrol locsolod a 80 hektaros birtokot 

 

Mi egyebet latsz meg belole? (max valami extrem csotoresen kivul ami lathatatlan)
 

Kertben:

  • ellenőrizheted, hogy megtörtént-e a locsolás
  • mérheted pl. a locsolás közben a vízfogyasztást (ha jelentősen eltér, akkor hiba és nyomozhatsz)
  • mérheted, hogy locsolás nélkül mikor van vízkivétel (pl. vízszivárgás érzékelése)
  • szivattyúnál hibaérzékelés (nem folyik a víz vagy jóval kevesebb)

Lakásban:

  • vízszivárgás érzékelése
  • fűtési rendszerben hőmérőkkel összekötve máris mérheted az adott zóna energiafelhasználását
  • melegvíz keringetés vezérlése