Felmondja az USA a Magyarországgal 1979-ben kötött adóegyezményt

Fórumok

A pénzügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy mivel Magyarország 9 százalékra csökkentette a társasági adókulcsát – ami kevesebb mint fele a 21 százalékos amerikai adókulcsnak –, az adóegyezmény előnyei egyoldalúan Magyarországnak kedveznek, és az Egyesült Államoknak semmi haszna nem származik belőle. „Az előnyök már nem kölcsönösek – az Egyesült Államoknak jelentős potenciális bevételkiesést jelentenek, és az amerikai vállalkozások és befektetések számára kevés a magyarországi megtérülés”.

https://m.hvg.hu/gazdasag/20220708_adoegyezmeny_globalis_minimumado_USA…

USA a második legjelentősebb befektető {volt} Magyarországon.

Hozzászólások

Ez a globális minimumado amúgy jó dolog. Pl. Kína még jobban helyzeti előnybe kerül. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Nem. Kína helyzeti előnye éppen csökken a nyugati nagyhatalmakkal szemben.

Ahogy a konkrét példa mutatja, a fejlett ipari országokban jellemzően magasabb a kulcs, mint a periférián, ezért a vállalatok törekedtek a profitot keletebbre kimutatni.

A globális minimáladó és az Uniós harmonizált minimálbér egyértelműen a gazdag országok számára előnyös.

Ha nem lesz kettős adóztatási egyezményünk az USA-val szemben, annak nagyon súlyos kihatása lehet az amerikai befektetésekre.

Szerkesztve: 2022. 07. 09., szo – 09:40

A mellébeszélést jól mutatja, hogy a kormány az ukrán háborúra hivatkozva utasította el most a minimumadót:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220621/elfogadta-az-orszaggyules-ma…

.. míg 2021 végén még azzal hencegett, hogy 10 éves átmeneti időszakot sikerült kiharcolnia:

https://index.hu/gazdasag/2021/10/08/irorszag-oecd-minimumado-tarsasagi…

Ha a céged 9 helyett 15%-ot fizet adoban, akkor annak te örülsz? Ez tehát kevesebb adoteher, ugye? Ha ennek következtében munkahelyek szűnnek meg - mert a profit attól még ugyanúgy kell - , akkor Orbán a hibás, ugye?

Tényleg, delaware államban megszunik az adó paradicsom? És a többi hasonló helyen?

Es akik nem vesznek részt ebben a faszsagban azok nyernek az egészen....

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Orbán az ország versenyképességét az olcsó munkaerőre és alacsony vállalati adóztatásra alapozta.

A globális minimumadó ötlete nem új keletű, valószínűleg tisztában volt vele, hogy ez a gyakorlat nem tud az örökkévalóságig működni.

Ebben a konkrét esetben és sok egyéb másban is most kénytelen lesz alkalmazkodni, mert a globális pénzvilág ezt ki fogja kényszeríteni.

A magyar emberek számára a fájó pont, hogy ennek egy válság közepén kell megtörténnie, nem amikor prosperál a gazdaság.

Ez viszont Orbán hibája, mert a mában él, távlati tervek nélkül.

Szerkesztve: 2022. 07. 09., szo – 09:55

Az előnyök már nem kölcsönösek...eszem azt a csöpp lelküket. Nekünk mi előnyünk volt belőle? Nem a bármikori kormánynak, vagy egyes hazai cégeknek, hanem nekünk a plebsnek?

A globális minimumadó kapcsán Bogár László és Schiffer András is megszólalt és ugyanazt mondják: ez így a jelen formában egy nagy bullshit, nem szabad elfogadni; teljesen mindegy, hogy a kormány indoklása faszság, vagy sem, ezt így nem szabad elfogadni.

"Egyesült Államoknak jelentős potenciális bevételkiesést jelentenek, és az amerikai vállalkozások és befektetések számára kevés a magyarországi megtérülés"

Csak nekem van ebben ellenmondás?

Ha rossz az államnak, mert kevesebb adót tud beszedni, az jó az adóalanynak. Tevékenykedhet itt dollár alapon is, csak az adókat kell forintra konvertálnia. Ami egy folyamatos lassú infláció mellett további adókedvezmény, mivel az adó megfizetése később történik, mint az üzleti eredmény.

Ha az USA felmondja e szerződést, akkor már tényleg rossz lesz a helyi amerikai cégeknek. Erre az amerikai cég csinál egy európai céget aminek a leánya lesz a magyar cég. Probléma megoldva.

Amikor amerikai befektetők mérlegelni fognak közép európai lokációk között, akkor kiemelt szempont lesz a kettős adóztatási egyezmények megléte.

Nem tartom valószínűnek, hogy tömegesen szembemennének az amerikai kormányzati érdekekkel.

Szerkesztve: 2022. 07. 09., szo – 10:16

recesszió-biden&demonrats kisöprése után újrakötjük

majd máshol fogják kimutatni a nyereséget

- pl. az Audi baromi drágán gyárt motort Győrben, mert itt a győri üzemben akarja kimutatni a nyereségét az adózás miatt.

- a Microsoft, majd keres egy harmadik országot, ahol kimutatja nyereséget..

Majd ha azt olvasom, hogy MS a 315milliárd dollárnak a 15%-at befizette adóban USA-ban, akkor elhiszem, hogy vége..

 

kieg:

MS-nak nincs alkalmazottja Írországban, csak az igazgató - ezért nem fizet adót - ügyes :-D

Silicon Six - 6 cég  (MS, Apple, Amazon, Netflix, FB, Google) 2020-2021 közt kb. 100milliárd dollár adót nem fizettek be - optimalizáltak.

For Whites Only meeting room!

Bevallom, én és a közgazdaságtan soha nem voltunk barátok, de ezt most nem értem. Magyarország lecsökkentette a társasági adókulcsot, vagyis az amerikai vállalatoknak itt kevesebb, mint feleannyi adót kell fizetniük, mint otthon kellene. Szerintem ez előnyös az amerikai vállalatok számára, vagy valami trükk van a dologban?

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

Gondolom ezzel a szerződésfelmondásssal megoldódott az USA államháztartásának legnagyobb gondja.

> Sol omnibus lucet.

Szerintem, Biden elfelejteni aláírni a felmondást :-D

vagy felolvassa a súgógépről: "kétszer elmondani" és kimenni pisilni.. NEM bent pisilni.

Egyébként telefonon USA pénzügyminisztere kérte Varga Mihályt, hogy szavazza meg a minimum adót - miután mondta, hogy nem - akkor benyögte Janet Yellen, hogy USA felmondja a kettős adóztatást szabályozó egyezményt, de pl. az oroszokkal még USA nem mondta fel és pl. Brazília, Argentína, Szerbia, Szingapúr országokkal nem is kötött ilyet..

Ez most zsarolás vagy érdekérvényesítés ?? 

For Whites Only meeting room!

Szerkesztve: 2022. 07. 09., szo – 15:13

A gyakorlatban ez mit jelent egyébként számunkra? Mármint, hogy felmondtak egy 1979-es szerződést. Volt még valami gyakorlati haszna számunkra?

trey @ gépház

Vegyünk egy példát: Exxon. Ha mostantól még többet számláznak haza az anyacégnek, akkor itthon ki lesznek tömve pénzzel, amivel mondjuk részvényeket vesznek, attól meg nő a vállalat értéke, de adózni nem kell (otthon). Később a magyar leány is beruházhat 3. országban nem csak az amerikai anya. Ha pedig anyának kell pénz, az kaphat kölcsön a leánytól akár kamatmentesen is, ekkor sem keletkezik adó. 

Ez a magán embereket érintette , mert cégeknek annyi lehetőségük van.

pld:

- ha dolgoztál USA-ban és itthon is az itthoni jövedelmedet simán utalhattad az amerikai számládra, mert már adózott jövedelemnek számított.

- van egy ismerősöm, aki itthon gyárt kézműves ékszereket és USA-ban adja el, USA-ban kifizette az adót és mint osztalékot vette ki az amerikai cégéből, itthon még az SZJA bevallásában se kellett feltüntetni (sokáig kerestem neki a törvényt rá, egyéb jövedelemnek se számított) - simán utalta haza. USA-ban szintén valami minimális adót kellett neki fizetni, 10% alatt volt az összes költsége: könyveléssel, cég fenn tartással együtt..

Ezek után kell majd változtatni a magyar jogszabályon, mert már USA-val nem áll fent a kettős adóztatás elkerülését támogató megállapodás. Értékpapírra vagy tőzsdei nyereségre NEM vonatkozik ez a törvény, de van még szó az öröklésről is benne - azt már nem néztem.

kieg:

eszembe jutott:  hogy vannak IT-s fejlesztők vagy üzemeltetők - itthon laknak, de USA-ban dolgoznak távba. Nekik szerintem gáz lesz, vagy valamit biztos kell változtatni, csinálni egy kinti virtuális céget stb..

For Whites Only meeting room!

mi faszt kötekedsz ?

írtam 10-sort, abból egy sor az is kiegészítés, mert eszem bejutott azon akadtál fent ? 

honnét tudjam hány százalék ?  1 vagy több  , mint adó vonatkozásában más tény, azért lett megemlítve..

A többihez érdemi hozzászólás ?

For Whites Only meeting room!