[OT] Te támogatnád a vasárnap déli boltzárat?

Címkék

[...]

A csúcson pörgő hazai munkaerőhiány egyik ellenszereként vetette föl a rövidített vasárnapi nyitvatartást a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ). A szakszervezet konkrét javaslata, hogy az üzletek vasárnaponként legfeljebb 12 óráig legyenek nyitva.

[...]

Link itt. Te támogatnád?

Igen.
46% (510 szavazat)
Nem.
54% (597 szavazat)
Összes szavazat: 1107

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 07. 06., sze – 15:10

Én támogatom, ha egy bolt be akar zárni 12-kor. Azt is támogatom, ha nyitva akar maradni estig.

Azt nem támogatom, hogy ezt más diktálja nekik. 

AFAIK a plázában pl. igen, összehangolt nyitvatartás kötelező, ha nem tartod, felbonthatják a bérleti szerződésed. Rákérdezek erre.

Asszem' Győr sétálóutcáján is van ilyen "szabály". Erre is rá tudok kérdezni.

Nem feltétlen van kommunikálva, csak ha megszeged, akkor a határozott időtartamú szerződésed "valami miatt" nem fog meghosszabbodni a plázában vagy az önkormányzattal.

Abban pedig ne kételkedj, hogy öten lesik mikor léphetnek a helyedre.

trey @ gépház

Szerintem meg aláirták hogy nyitva kell lenniük. Ez nem kötelezőség, hanem egy üzleti döntés, egy szerződéses vállalás. Ha ez egy általános probléma akkor megvan a tárgyalási alap arra, hogy kihúzassák.

Ha nem tudják kihúzatni, akkor jobban kell nekik a lé és/vagy nem is fáj annyira, mint mondják.

Én viszonylag unom, hogy a munkaerőhiányt azt nem jobb fizetéssel, hanem idióta szabályokkal akarjuk megoldani. Ha a bolti eladók 2-szer ennyit keresnének, nem lenne hiány. És igen, az a kisbolt, ami nem tud eltartani egy alkalmazottat, az lesz szíves bezárni (vagy a tulaj is beállhat a pultba). Hiszen, mint írod: öten lépnének a helyére.

Ha a bolti eladók 2-szer ennyit keresnének

vs.

A KASZ vezetője szerint hiába próbálkoznak a legváltozatosabb módszerekkel, az üzletek már képtelenek feltölteni a helyeket. Hiába teszik közzé például a fizetéseket, a legnagyobb elérhető jövedelmet, fizetnek belépési bónuszt, vagy pluszpénzt annak is, aki hoz magával még egy embert.

És igen, az a kisbolt, ami nem tud eltartani egy alkalmazottat, az lesz szíves bezárni (vagy a tulaj is beállhat a pultba). Hiszen, mint írod: öten lépnének a helyére.

Hogy szokott lenni? Ha ilyen jó, mehetnél te is eladónak. Kinyithatnál vasárnap és vidámság lenne.

trey @ gépház

Nincs ütközés a két mondatban. Az üzletek változatos módszerekkel próbálnak kartellezni és balekot fogni, csak ne kelljen fizetni. A dolgozók meg rendes fizetést akarnak.

Hiába teszik közzé a fizetéseket, fizetnek belépési bónuszt, pluszpénzt az új emberért, ha a közzétett fizetések nem elégségesek egy normális élethez, ha állandóan trükköznek (6 és 4 órás alkalmazás nyomott pénzért, ki nem adott szabadságok, takarítás nem munkaidő, kasszás nem mehet WCre ), hozzá nem értő (nincs munkaszervezés, nincsenek eszközök, hiányzó karbantartás), emberileg nulla vezetők (öten vannak a helyedre, de még két hétig bejössz, különben nem adjuk ki a papírjaidat amíg nincs helyetted valaki), stb.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Hozzátéve, hogy az ALDI hiába hirdet 500 bruttó körül már egy állást, szakképzett és dolgozni akaró/tudót nem talál, csak balfaszt. Ja, hogy ott nem lehet tinglitanglizni, hanem dolgozni kell keményen 🤔 Az lehet a baj!

trey @ gépház

Csak szezonra, határozott idejű, 8 órásba. Ami a meghírdetett állások 20%-a.
Hogy is néz ki az álommeló? 6 órás szerződében,  egy napon ülsz 12 órát a kasszában egy ebédszünettel és 5 perces pisiszünetekkel, egy napot ülsz kasszában 6 órát, egy nap szabadnap. Reggel sort töltesz nyitásig, utána kassza. Ha épp pangás van, akkor mész vissza sort tölteni. Ha a váltás késik, akkor ülsz benn tovább. Este zárás után takarítás, sortöltés. Hétvége nincs. Mindezért fergeteges nettó 250522 HUF-ot fizetnek.
Hogy ez jó fizetés? Erősen relatív. Családfenntartóként erősen súrolja a kilátástalanság határát.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Valljuk be, a legtöbb tanár nem alkalmas ilyen típusú fizikai munkára. Mert ez fizikai munka.
Amúgy meg tévedsz. Nem egy tanárt, oktatásban dolgozót (pl. a párom is) ismerek aki nyáron pont ilyen jellegű munkát végez nyáron. Azon meg el lehet polemizálni, mennyire derogáló, mikor egy általános iskolai tanár a diákjait szolgálja ki.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Azon meg el lehet polemizálni, mennyire derogáló, mikor egy általános iskolai tanár a diákjait szolgálja ki.

 

El kell menni másik városba pénztárosnak. Problem solved.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Bocsánat, lehet nem a te hozzászólásodhoz illik a legjobban, hanem inkább ehhez a szálhoz, de ideírom!

Jól hangzik és jól néz ki leírva minden ilyen csak kb. egy szó sem igaz belőle! A történet gyakorlatban megvalósuló oldalról így néz ki:

Németországban élünk, a lányom itt nőtt fel és egy új kapcsolta egy itteni egyetemről a covid miatt másfél éve haza költözött, hogy ott folytassa az iskolát. A lányom kis tervezgetés után ment vele, mert ugye gyere haza fiatal, meg szerelem, meg azon dolgozik Magyarország, hogy jobb legyen, meg, meg.. meg... Szóval indokok, okok találkoztak a kívánalmakkal, léptek! Az új hely Budapest, budai oldal. Aztán jöttek a pofonok! Migráns vagy, várj a sorodra! Végzettsége idősgondozó, nem elismert, mert németül van, így a munkakeresés kiterjedt a kereskedelem/vendéglátás/„mindenegyébamijön” vonalra. Néhány hét a srác szüleinél, mert jobb az önállóság jött a lakás keresés. Lakásbérlés... a bérleti díjat készpénzben kézbe, bejelentkezni nem lehet, szerződés az van is nincs is! Név postaládára nem kerülhet! A munkabér a meghirdetett bér már a megbeszélésen tisztázódik, hogy a kiírás csak bizonyos feltételek mellett, aminek a jelentkezők 1-2 százaléka talán meg tud felelni. A valódi bér a minimálbér a számlára a többi zsebbe 2 héttel később, mint a fizetésnap. A munkabeosztás napi 8 órára meghirdetve, a megbeszélésen napi 10 óra, többnyire hétvégén is és a munkafelvétel után szemrebbenés nélkül beírva beosztásba a 12 óra. Szabadnap kellene vagy legalább egy szabad pár óra, mert ugye időpontjai vannak, hogy ne kezeljék migránsként, eredmény: szabad órák nincsenek így új munkahely keresés. Mindez 2021-2022-ben Budapesten, a meghirdetett 450e Ft-os bruttó bérből 220 nettó realizálva amiből a minibálbéren felüli rész feketén van. 160 albérlet és élj meg ahogy akarsz (jó, ide tartozik az is, hogy a napi 12 órás műszakok után többet nem nagyon tudna mikor elkölteni). Ha nem velünk történik, nem hiszem el senkinek (több hasonló cipőben járó fiatallal van kapcsolat azóta, a számok kicsit másabbak az eredmény átlagban ugyan ez), de ez a mai magyar valóság és az, hogy nekem nem voltak annak idején nagy álmodozásaim ott, nem vetült a lányra, hagytam álmodni a hazáról és segítettem a visszatérésben. Az élet nem áll meg, lassan befejeződik a srácnak az egyetem és bár ott akartak maradni, már várják a napot amikor kézben a bizonyítvány és tervezik, hogy itt hová. Nagyon sajnálom, hogy az elmúlt 30 évben semmi nem változott ezen a téren otthon (tehát független az aktuális kormánytól, mind ugyanolyan!), de megértem, hogy nem találnak 500 bruttó körül sem, mert amikor a részletekre térnek egy interview-n, csak az általad említett balfaszok mondanak rá igent és abban igazat adok neked, hogy balfaszokkal együtt dolgozni nem lehet. A népvándorlások oka, mindig az elégedetlenség (az elégedetlenség pedig az aktuális helyzettől függ, nem kell hozzá háború) és ezzel azt mondhatom, hogy intézményesen a magyar állam üldözi el a saját jövőjét az országból. Nekünk sem volt annak idején könnyű, de megértem a fiatalokat, ha ebből nem kérnek és otthagyják az egészet!

Hogy hogy jön ide ez a vasárnapi boltzárhoz? Kívánom, hogy megengedhessék maguknak akár a munkavállalók, akár a munkaadók, hogy vasárnap ne kelljen kinyitni! Kívánom, hogy törvényileg ne lehessen olyan szerződéseket kötni, mint ebben a szálban említetted, hogy bukja a bérleti szerződést ha nem alkalmazkodik hozzá! Nyisson ki ha akar, ne legyen tiltva sem, de ne legyen kötelező sem! Jah, tudom, az demokrácia lenne ami épp megy ki a divatból :D (légy szíves ne fussunk bele mélyebben a politikába, ezt az utolsó mondatot inkább keserű viccnek szántam)

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

"Kívánom, hogy törvényileg ne lehessen olyan szerződéseket kötni, mint ebben a szálban említetted, hogy bukja a bérleti szerződést ha nem alkalmazkodik hozzá!"

Kétlem, hogy ez ma bele lenne irva bármelyik szerződésbe. Egyszerűen csak fogja a pláza tulaj és a szerződés lejártakor, nem hosszabbitja meg a bérlővel a szerződést, hanem olyannal köti meg, aki hoz neki vasárnap is bevételt. Én ebben semmi különöset nem látok, piacgazdaság. Ha majd senki nem akar vasárnap dolgozni (mert lusta, vagy nem éri meg neki, vagy bármi) akkor majd nem fog tudni a pláza tulaj mással szerzőst kötni. Amig viszont 5-en állnak sorba a kiadó üzletért, úgy hogy vasárnap is hajlandóak dolgozni, akkor hülye lenne a tulaj nem nekik kiadni.

Kétlem, hogy ez ma bele lenne irva bármelyik szerződésbe. Egyszerűen csak fogja a pláza tulaj és a szerződés lejártakor, nem hosszabbitja meg a bérlővel a szerződést, hanem olyannal köti meg, aki hoz neki vasárnap is bevételt. 

Na ez az amit nem igazán értek! A bérleti szerződésnek ettől függetlennek kellene lennie, hiszen gondolom nem hétfőtől szombatig szól a bérleti szerződés, hanem havi bérleti díj van. Gondolom nem províziós a szerződés, mert az mondjuk itt nem elfogadott (érvénytelen minden bérleti szerződés ami a bevételtől függően extra terhet ró a bérlőre), gondolom ott sem! Ha ez így van, akkor a bérbeadónak pont ugyan annyi a bevétele ha nyitva van egy üzlet vasárnap, ha nem. Ha tévednék, akkor az más!

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Igazad van és nem is ellenkezem! Sajnálkozom csak inkább :) Itt megszoktam, hogy vasárnap nincs és igazán nem is hiányzik. Hofi jut eszembe meg a szesztilalom, ha nem tudja arra kis időre beszerezni előre, száradjon ki :) Valahol érvényes erre is...

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

végigolvastam.

lakás - ott kell, hagyni vagy feljelenteni a NAV-nál.

munkahely - szintén.

Azért van itt vad kapitalizmus - nem mert a kormány hagyja - hanem az emberek belemennek az ilyen megalkuvásba és szó nélkül hagyja a dolgozó - nincs az érdeke képviselve illetve saját maga érdekei mellett nem áll ki.

És igen mindenhol balfaszok a főnökök, mert az jön fel, mint a szar..

Én 30 évből felét vállalkozóként dolgoztam - a maradékban, ha rossz körülményeket tapasztaltam borítottam az asztalt és léptem tovább..

Nagyon sokára lesz olyan környezet, mint Hollandia v. Németország..

 

Boltzár:  Hollandiába havernál csináltan a lakásban az internetet, szervert stb. - hírtelen valami kellett volna hétvége volt semmilyen bolt nem volt nyitva.

Kicsit bosszantott , de ha ez van akkor ez - elmentünk a tengerpartra megnézni a szélmalmokat, azok nyitva voltak :-)

For Whites Only meeting room!

lakás - ott kell, hagyni vagy feljelenteni a NAV-nál.

munkahely - szintén.

Nem vagyunk az a típus sajnos vagy szerencsére és nem is nagyon hallatszik olyan hír, ahol ilyen perek lennének. Szerintem csak füstje lenne, lángja semmi és minden menne tovább egy másik néven ugyan úgy, mint a feljelentés előtt. Ugyan az megy nagyban, mint kicsiben, mindegy, hogy munkahely vagy lakás.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Igazad van! És komolyan írom, nem csak idevetettem! Kell egy kis háttérinfó is., bár félek leírni, mert nem akarok olajat semmilyen tűzre önteni, mindegy, hogy milyen a színe!!! Továbbállni egyszerűbb, mint széllel szemben pisilni így csak nagyon röviden összefoglalva: a srác szülei a jelenlegi nyertesek szimpatizánsai, a baráti társaság is nagy déligyümölcs rajongó, sőt a fiú is az volt még egy-két éve. A két lakástulajdonos (a volt főbérlő és mostani is) pedig egyenesen a nektárt ontó narancsültetvényen dolgoznak. Mi értelme lenne? A munkahelyet? ...talán, de ki tudja ki áll a háttérben... nem éri meg, mert nyíltan és bátran csinálják, így valaki csak fogja az ő kezüket is! Túl sokakkal találkozunk itt kinn, akik pisisek lettek, mert a szembe szél nagyobb volt. Jól képzett mérnökök, akik a nézeteik miatt estek el a megrendelésektől vagy leváltották a pozícióból és „véletlenül” nem találtak neki megfelelő állást. Igaz, a szája nagy volt. Ezt el is ismerte! Nem kell más, csak nem keresnek többé az ügyfelek (no nem az enyémek, ezek itt keresnek, mert ismerik a munkám) és akkor nem csak a két gyerek jön, hanem bezár anyu budai szépészdéje, apu meg rajzolgathat a cad-val a szomszéd szobában. Bűnösök közt a cinkos? Szerintem fejétől a hal, de ha nem kell szagolnom, már nincs is hányingerem... akkora...

Ettől függetlenül teljesen egyetértek veled, ha senki nem lép fel, sosem lesz vége, de ez nem egyszemélyes akció, mert szervezetten lehet ez ellen csak fellépni és így 50 felett visszatekintve a módszerváltozás óta uralkodó viszonyokra 99%-ra esélytelennek látok egy ilyen változást! Ehhez egy kihalási hullám kell és remélem, hogy csak a mi korosztályunké, de valószínűbb, hogy még egy-kettő követni fogja.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Nem kihalási hullám kell, hanem hogy emberek tömegesen legyenek képesek összefogni, és a sarkukra állva kiállni a jogaikért / érdekeikért. Sajnos tényleg az van, hogy ha te nem állsz ki magadért a mai világban, senki a világon nem fog kiállni helyetted.

És verni kell az asztalt, akkor is, ha nincs foganatja, egyrészt mert elidegeníthetetlen jogod verni az asztalt, másrészt mert ha úgy állunk hozzá, hogy "minek" akkor aztán tényleg felesleges az ágyból is felkelni, mert "minek".

Ez az, amit megértettek tőlünk nyugatabbra. Erről szól a demokrácia. Igen, nem egy ideális berendezkedés, vannak hibái, de annál a diktatúránál, ami zajlik pár országban (köztük nálunk is) minden jobb.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

"a bérleti díjat készpénzben kézbe, bejelentkezni nem lehet" " valódi bér a minimálbér a számlára a többi zsebbe 2 héttel később, mint a fizetésnap" - magyar rögvalóság, adóelkerülők, adócsalók és ügyeskedők országa. A lányodnak és a barátjának javaslom, hogy gondolják meg, itt akarnak-e jövőt teremteni a leendő unoká(i)dnak...

Az az érzésem, hogy az egész ország feketézve működik! Talán Bödőcs mondta (tévedés jogát fenntartom), hogy mutyiország és sajnos az. Mindenhol a kiskapukat keresgélve kell éljenek, mert az egyenes út, bár előre vezet, nem a jövőbe mutat! mindenki érzi/tudja és nem változik semmi, mert mindegy ki volt a trónon eddig, mind ugyan azt csinálta! Látszatintézkedések (mint ez a vasárnapi mizéria is, most hogy végigolvastam a topicot, kicsit többet tudok mind a két oldalról) és ordenáré rablás! Ki kéri őket számon? Senki! Ez majd az evolúcióval fog változni valamikor a jövőben...

A lányoméknak ez már rég nem kérdés, kérdés csak a mikor! A lányom itt nőtt fel, ketten voltunk és látta, hogy nem kell ügyeskednem ahhoz, hogy mindenünk meglegyen amire szükségünk van. Próbálkozott eleget, hogy megértse, beilleszkedjen, de néhány hete arról beszélünk megint, hogy milyen az idő meg éppen milyen lehetőséget talált itt. 2 nyelven folyékonyan, másik 3 nyelven pedig egy közepesen jó szintet megütve beszél. Ezzel már itt megélhet akár szakma nélkül is! De tudod, azért a szíve néha odahúzna! Nekem nincsen már senkim ott, de neki a testvérei, az anyja, nagyszülők még ott vannak.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Szerintem minden fiatalnak ki kellene mennie külföldre egy-két évre (itt nyugat Európára gondolok) - az élet a legjobb oktató és hogy legyen összehasonlítása alap:

- pl. a munka helyen dolgozni kell és ezért vannak jogaid is.

DE NEM azt jelenti, hogy kint is kell letelepedni - persze, ha valakinek bejön nehéz visszajönni vagy talán nem is fog max. nyugdíjasként..

 

pl. Görögországban - hasonló átbaszások vannak az albérleteknél - mert az már kelet illetve déli mentalitás..

Minimál bér - többi zsebbe , ezt még csinálják ??? minek nem éri meg - az így megspórolt adó/közteher nincs arányban a lebukás esetén a várható büntetéssel.. (ilyen WC. papírt se tesz ki - menekülj).

 

kieg:

én szeretek együtt dolgozni olyan fiatalokkal akik kint is dolgoztak, mert nem az a hozzáállás, hogy mit miért nem lehet megcsinálni..

For Whites Only meeting room!

Szerintem ez nem külföld-belföld munkatapasztalat, hanem család és nevelésfüggő, de oké, én már "öreg" vagyok (35 leszek), lehet hogy nem ismerem a mai huszasokat. Sőt, nem ismerem. Az én korosztályom még elment mekizni, teszkózni, raktárazni, dinnyézni, tolmácsolni, akár itt akár kint, lényeg volt hogy kezdjünk valamit magunkkal. Nem tudom ez mostanában megy-e.

35? Fiatal vagy! Én a cociban dinnyéztem, meki/teszkó a földön nem volt (na jó, a másik felén talán). Ha zötyögtem pakolni az IFA kamionon (a leggyorsabb autó volt a földön, mert mindig ő vezette a sort), akkor az egy 3-as műszaknak felelt meg (igaz, egyhuzamban) és kerestem vele 1500 Ft-ot. Anyám meg 3000-et havonta a gyárban. 12-14 voltam, éltünk, mint hal a vízben :D Jó volt, szerettem! Igaz, a világ dolgairól mit sem tudtam, nem is igazán érdekelt...

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Néha látok diákmunkásokat itt a Spárban, na, akkor nincs kibaszva a közlekedőfolyosó közepére a minden, viszonylag el van pakolva és fel van töltve a polc áruval. Szóval van, akinél megy.

De az is igaz, hogy... hát, nem tudom, sose figyeltem erre, de talán pár havonta egyszer látom őket, fura is, hogy nem kell parkourozni.

A lányom rendszeresen segít ismerősnek/ismeretlennek munkához jutni, akik valami trehány módon (átverték és/vagy lehúzták őket) keveredtek ki erre a részére a kontinensnek. Rengeteg fiatal indul kalandvágyból és még csak idegen nyelvű önéletrajzuk sincs, sok alkalommal a magyar is csapnivaló! Nem tudom, hogy mi az oka, hogy ennyire nem készülnek fel, amúgy érettségivel és rendezett külsővel rendelkező fiatal emberek. Ránézel, beszélsz vele és azt látod, hogy ha ő nem akkor senki! Intelligens, nem félénk, de nem nagyszájú, stb.. aztán kiderül, hogy felkészületlen! Kiszolgáltatottá válnak, kihasználhatóvá! Őket ha nincs szerencséjük (nyelvtudás hiánya miatt leginkább) az itteni magyar vállalkozók fogják alkalmazni ha rájuk bukkannak, akik itt is azt csinálják amit otthon a többiek. Abból nem lesz tapasztalatszerzés!

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Minimál bér - többi zsebbe , ezt még csinálják ??? minek nem éri meg - az így megspórolt adó/közteher nincs arányban a lebukás esetén a várható büntetéssel.. (ilyen WC. papírt se tesz ki - menekülj).

De, megéri. Amekkora teher van a béreken, megéri neki lefizetni a NAV ellenőrt, hogy mindent rendben találjon, illetve van egy csomó üzleti ügyeskedés ezeknek az elrejtésére, körbeszámlázás és tsai. Kombinálva azzal, hogy a NAV-nak nincs elég embere minden céget leellenőrizni, kellemesen kicsi az esélye annak, hogy lebuknak.

És itt jön megint az, hogy az emberek nem állnak ki az ilyenek ellen. És nem értik meg, hogy a saját jövőjét böki el, ha egyáltalán aláír munkaszerződést egy ilyen helyen.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Túl azon, hogy sem a bolt szintjén, sem nemzetgazdasági szinten nem lehet azonnal és drasztikusan emelni a béreket, a problémát sem oldaná meg.

Lévén nem pár ágazatban nincs elegendő minőségi munkaerő, hanem az összesben, az átjárhatóság és hatékonyság növelése pedig sokkal nehezebbé vált.

Ez úgy lehetne csillapítani, hogy tőlünk keletebbre fekvő országokból hozunk be tömegesen munkaerőt és / vagy az oktatási rendszeren változtatunk.

Az OKJ megszüntetése és az alapszakmák iskolarendszerbe terelése gyakorlatilag megszünteti az opciót, hogy munka mellett valaki egy új szakmát tanuljon meg.

Lassan azért látni kellene, hogy az ország nem mehet tartósan szembe a közgazdaság tételeivel és a világpolitikai folyamatokkal, mert a valóság előbb utóbb be fog kopogtatni az ajtón.

Nem. A kereskedelmet és más hasonló hozzáadott értéket jelentő ágazatokban lévő munkaerőhiány kezelhető lenne tőlünk olcsóbb országokból történő migrációval.

Ehhez politikai akarat kellene és nyelvtudás, egyikben sem állunk jól.

Ahogy láthatod, ugyan jelentős az ukrán munkavállalók száma, de a munkaerőhiányt nem tudják önmagában megoldani.

Más országokból kellene munkavállalókat fogadni, nagyobb számban.

Ehhez nyitottság kell és magasabb életszínvonal, mint az érintett országokban.

Nem, ehhez pénz is kéne. Ugyanis az ukránok jöttek, megebédeltek, aztán elhúztak nyugatra. Több százezren. És nem azért, mert migránsokként voltak kezelve (csak a moslékosok által, de ők már nem is léteznek, szóval ...).

trey @ gépház

Az elobb picsogtal, h az 500 brutto milyen kurvasok, most meg mar annyira azert megsem?
Be kell latni el vagyunk maradva eletszinvonalban (berezesben) es amig nem lesz rendes EU szintu ber, addig bizony munkaerohiany lesz. Tudod, nem veletlen az a fel millio koruli angliaba vandorolt hun honfitars.
Fene se akar a balatonnal langost arulni nyari idenymunkaban, ha odakint arulhat pizzat parszor annyiert.
Kutyanak se fajna a 2k HUF-os langos ha ki lehet fizetni atlag alkalmazotti fizubol.
Es nem, erre nem a langos komcsilearazasa a jo irany... ha igy haladunk lesz itt megint tervgazdalkodas is, haldoklo, szemet, allandoan minket megtamado nyugat es extraprofit WTF? (tozsdezunk meg penzekkel jatszunk itt es meg buszkek is vagyunk ra, a tobbi meg dogoljon meg?) mar tudjuk, hogy van :)

Ahogy hallottam Angliában is munkaerő gondok vannak, miután _hazamentek_ / _nem mentek vissza_ oda dolgozni. Értem én, hogy próbálsz mindenféle idilli képet festeni Angliáról, ahol a Pumukli most mondott éppen le, de azért ide is eljutnak ám a hírek ... Mi a faszomat eszik majd a fél millió honfitársad, ha nem lesz aki betakarítsa a termést, még pénzért sem? Ez még a jövő zenéje.

trey @ gépház

Alapvetően itt nem a kisboltokról van szó sztem. A korábbi boltzár idején a 400 m2-nél kisebb üzletek nyitva lehettek, de csak a tulaj és családtag dolgozhatott vasárnap.

A boltzárat kérvényező szakszervezetek leginkább a nagyobb, hétvégén is nyitvatartó áruházláncok (élelmiszer-, barkács-, bútor-, stb.) munkavállalóit (munkáltatóit?) képviselik, nem pedig a kicsiket. A kicsiknek egy extra bevételi forrás lenne, ha a hétvégén keletkező kereslet náluk csapódna le.

Szóval a helyzet sztem: egymás konkurensei (Tesco vs. Auchan vs. Lidl, vs. Aldi vs. Penny) nem merik meglépni egymaguk, hogy bezárjanak hétvégén (vasárnap), pedig az lenne a racionális (eleve dupla pénz a munkavállalóknak, és a forgalom is kisebb talán, meg ember sincs), mert akkor versenyhátrányba kerülnének a konkurenssel szemben (vagy egymásra licitálnának a bérekben, amit nem akarnak), ezért:

"... a munkáltatók többféle módon is megpróbálták magukhoz csalogatni a szükséges munkaerőt. Mivel a létszámot tartósan nem lehet a szükséges szintre feltornázni, a KASZ álláspontja szerint szükség van a helyzet más módon történő kezelésére is."

Valszeg az általad javasolt kétszeres fizetéssel - nem is tudom, miért - nem próbálkoztak ezek a nagy multik, inkább megtiltatnák egymásnak a vasárnap délutáni nyitvatartást, így egyikük sem kerül a másikkal szemben hátrányba a munkaerőt illetően (és még fizut sem kell emelni).
 

Aki nem akar vasárnap dolgozni, az ne vállaljon vasárnap munkát. Ha így a bolt nem tud kinyitni, majd nem nyit ki.

De amúgy meg szerintem aki szolgáltató szektorban dolgozik, annak ez hozzátartozik az életéhez. Én személy szerint jobban támogatnám, ha hétfőn nem lennének nyitva a boltok. Vagy szombaton. A vasárnap az vásárnap.

"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Aki nem akar vasárnap dolgozni, az ne vállaljon vasárnap munkát. Ha így a bolt nem tud kinyitni, majd nem nyit ki.

Csakhogy a legtöbb munkakörben nem úgy néz ki a leányzó fekvése, hogy a kedves, fényesre nyalt seggű munkavállaló eldönti, hogy mit szeretne és mit nem. Lehet, az IT buborékban ez elképzelhetetlen, de egy olyan helyen ahol mögötted 150-en állnak sorban a pozidért, ott ha a főnök péntek délután rádkacsint, hogy ugye Gerzsonka akkor vasárnap megint be tud ugrani, arra az a válasz, hogy persze főnök, máskülönben hétfőn búcsúzhatsz az ALDI-s fizetéstől és lehet magyarázkodni az asszonynak, hogy miből etetjük tovább a 3 gyereket, illetve fizetjük a CSOK hitelt.

Igen, ha mindenki egyszerre állna fel, akkor nem ez lenne a helyzet. Csakhogy kurvára nem áll fel senki.

No offense… Vajon amikor a komcsi eredetű és poszt-komcsi kötődésű szagszervezetek a saját elvtársaik kormányzása idején semmi ellen nem tiltakoznak, Fidesz-kormányok idején pedig folyamatosan pattognak, mint a nikkelbolha, az jó, ha nem komcsi kötődésű szakszervezet tényleg végzi a dolgát, értsd: védi a tagjai érdekeit, akkor is, ha az aktuális követelése éppen egybeesik a Fidesz-kormányéval, akkor az állam avatkozik bele?

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Nem tudom én akkoriban emlékszem, hogy voltak sztrájkok meg ilyenek. Azok egy ideje nincsenek. Vásárlók nem lázadoznak, üzlet tulajdonosok nem lobbiznak. A szakszervezetnek nem a dolgozók érdekeit kellene védenie? A munkaerőhiány miért a szakszervezetnek fáj és miért nem a tulajdonosnak?! Vagy annak nem fáj? Vag ez ilyen, hogy a szakszervezeti elvtárs ír egy nyílt levelet a párttitkár elvtársnak hangulatkeltés céljából? Ráadásul ez it egy IT portál tipikusan eljátszva azt a szituációt amit itt mindenki jól ismer. A kedves szakszervezet egyből egy megoldással jön (mint a tipik user) pedig lehet a problémát kellene megérteni először. 

Majdnem egyetértek. Szerintem se mondják meg kívülről, hogy mikor zárjon be egy bolt. Ha a szakszervezet akar beleszólni, azt érje el a szokásos szakszervezeti eszközökkel (tagtoborzás, kollektív tárgyalás, sztrájk). Kockázatos ötlet összeállni valakivel, aki más okból akarja ugyanazt (a vallást akarja más torkán letolni), mert ha olyannal áll össze, akivel nem értek egyet, akkor már semmiben nem fogom őket támogatni. A másik, hogy úgy gondolom, hogy joga van egy boltnak vasárnap 12-kor bezárni, de nem támogatom: nem fogom csak ezért máskorra időzíteni a vásárlást: ha vasárnap délután kell valami, meg fogom venni ott, ahol nyitva tartanak. (Éltem már olyan országban, ahol zárva volt minden vasárnap, és olyanban is, ahol nyitva. Az utóbbi a kellemesebb. Azt is baromira nem szeretem, amikor azt meg akarják mondani, hogy én mikor dolgozzak: hiába van kedvem hozzá, van, ahol a vallásos környékiek mindenkire rászólnak, ha vasárnap dolgozik valamit a ház körül, akkor is, ha nem jár zajjal.)

Szerkesztve: 2022. 07. 06., sze – 15:15

Annak idején is támogattam, most is. Faszom se jár vasárnap boltokba.

Már előre röhögök, hogy a már csak 4 napot dolgozni akaró (isten bizony ledolgozom az ötöt négy alatt!!!!1111) IT dolgozók hogyan fognak szirénázni, hogy "micsodaaaaa? vasárnapi boltzáááár!?!" :D

trey @ gépház

Jó, te lehet nem, de más igényelheti. Pl. munkanapokon hosszasan ingázik tömegközlekedéssel, meg hosszú munkaórákat nyom, és csak hétvégén van ideje vásárolni, és mondjuk a szombatiról lecsúszott vagy elfelejtett valamit venni, annak ne lehetetlenítsük el, hogy vasárnap is legyen valami nyitva.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Akkor majd legközelebb gondolkodik előre. ¯\_(ツ)_/¯

Bezzegnyugaton lófasz sincs nyitva vasárnap, mégis túlélik. Itthon is volt egy időre vasárnapi boltzár, mit ne mondjak... rendkívüli módon megterhelő volt, hogy néha egy egészen picit előre kellett gondolkodnom. Nem is értem, hogy hogyan bírtam ki.

Megjegyzem, ez is egy olyan probléma, ami leginkább Budapesten "probléma". Otthon falun nemhogy vasárnap, de szombaton sincs bolt, max a szomszéd kisvárosban. Amik vannak az is zárt régen 5 körül.

Meg Norvégia, Belgium, Lengyelország, Svájc, Szlovénia, Görögország, Spanyolország egy része, de még részben Franciaország és egyébként az általad hivatkozott Anglia is, ahol csak korlátozásokkal lehetnek nyitva vasárnap. Remélem a következő kommented az lesz, hogy Lengyelország meg Görögország nem is bezzegnyugat.

Nem tudom, mik a korlátozások Angliában, de errefelé elég sok bolt nyitva van vasárnap. Hollandiában is nyitva vannak, és se Anglia, se Hollandia nem olyan kellemetlen hely. Németország sem, de ott azért mindenképpen kellemetlen, hogy ha vasárnap kellene valami (elfelejtettél tejet venni, kiég a villanykörte, vagy elbaszódik valami, és meg kellene csinálni), akkor hétfőig nem fog menni.

"Már előre röhögök, hogy a már csak 4 napot dolgozni akaró (isten bizony ledolgozom az ötöt négy alatt!!!!1111) IT dolgozók hogyan fognak szirénázni, hogy "micsodaaaaa? vasárnapi boltzáááár!?!" :D"

Ha már lúd legyen kövér: a BIX-ben péntek négykor az utolsó rendszegazda nyomja le a tűzvédelmi főkapcsolót haza felé menet, majd hétfőn reggel újra lehet net, ha bejön az első dolgozó.

Hétvégén a web-es áruházaknak, meg bankok sem kellene működni (átutalás, bankkártya, netbank, stb.).

Jobban bele gondolva TV, rádió és telefon se kell vasánap, mert milyen dolog az, hogy híradósok meg főleg a technikai háttérszemélyzetnek nincs vasárnapi pihenés: " Faszom se néz TV-t és telefonál vasárnap".

Vasárnap meg ne csak a bolti eladók, de logisztika se dolgozzon, elég hétfő délutánra kivinni az árut, mert a hétfői nyitásra vasárnap este el kell kezdeni összepakolni a kamionokra. Meg nem csak aki kenyeret ad el, hanem a folyékony kenyéret se kellene árulni, kocsmák, éttermek és szorakozó helyeken dolgozóknak is kijárna a vasárnapi pihenőnap.

Szerintem lehetne a sor folytatni kinek nem kellene vasárnap dolgozni ...

Hétvégén az informatikus készenlétben / ügyeletben van. Ilyen van a boltoknál is. Éjjel-nappalinak hívják.

Jobban bele gondolva TV, rádió és telefon se kell vasánap, mert milyen dolog az, hogy híradósok meg főleg a technikai háttérszemélyzetnek nincs vasárnapi pihenés: " Faszom se néz TV-t és telefonál vasárnap".

Majd alkalomadtán nézd át az ÁSZF-et, abban kb. olyan vállalás van, hogy ha megrohad, akkor megkezdik x órán belül az elhárítást (jelentése kb.: felveszik a ticketet), aztán végeznek, amikor végeznek (ezt azt jelenti, hogy ha az ügyeletes egy reboottal nem tudta megoldani a problémát, akkor majd hétfőn ránéznek). 

trey @ gépház

"Hétvégén az informatikus készenlétben / ügyeletben van. Ilyen van a boltoknál is. Éjjel-nappalinak hívják."

A lényegen nem változtat: dolgoznak* vasárnap vagy sem?

Ha boltok zárjanak be mert "Faszom se jár vasárnap boltokba.", akkor ugyan így az egész IT infrastruktúrát le lehet állítani, mert "Faszom se néz TV-t és telefonál vasárnap".

Illetve innentől nem kivánság műsor, hogy ha akar kinyit a bolt vagy ha akar működik a szerver, hanem a bölcs kormányzat lelakotltatja a boltokat meg a szervertermeket.

"Majd alkalomadtán nézd át az ÁSZF-et, abban kb. olyan vállalás van ..."

Ha törvény tiltja a vasárnapi IT munkavégzést, akkor majd az ÁFSZ-is igazodik a törvényhez, hogy vasárnap még szolgáltatni sem fognak.

 

Miért épp a boltosokkal kellene kivételezni? Miben más a tesco pénztáros, mint az RTL-es operatőr?

A nővérekből is hiány van, mégis dolgoznak vasárnap is a kórházakban, ahogy a TV-nél is vasárnap is van híradó műsorvezetővel, operatőrökkel, rendezővel meg mindenféle háttérmunkással. Ahogy a közlekedés se áll meg vasárnap, mert milyen dolog az, hogy buszsoföröknek vagy reptéri alkalmazottaknak vasárnap is dolgozni kell.

 

* Ha nincs épp vásárló a pénztáros is "ügyeletben" van, mint a hibára váró rendszergazda.

A lényegen nem változtat: dolgoznak* vasárnap vagy sem?

Nem, de vannak - a teljes ágazati létszámhoz képest elenyésző számban - akik ügyeletben/készenlétben vannak. V.ö.: 0-24 boltos eladó

Miért épp a boltosokkal kellene kivételezni? Miben más a tesco pénztáros, mint az RTL-es operatőr?

Miért nem kérdezed meg az osztrákokat? Úgyis mindig azokkal példálóztok. Ott miért vannak zárva vasárnap az üzletek?

trey @ gépház

"Nem, de vannak - a teljes ágazati létszámhoz képest elenyésző számban - akik ügyeletben/készenlétben vannak. V.ö.: 0-24 boltos eladó"

Ágazati szinten a 0-24 boltos eladó is elenyésző számban van.

"Miért nem kérdezed meg az osztrákokat? Úgyis mindig azokkal példálóztok. Ott miért vannak zárva vasárnap az üzletek?"

Én biztos nem pélálóztam a sógorokkal.

Ha nem teszik a boltosoknak miért nem képzik át magukat tanárnak, ott biztos nem kell dolgozni szombat és vasárnap, meg van téli, tavaszi, ősz és több hónapos nyári szünet. Úgyis mindig azokkal példálóztok.

 

A pultosok is kikövetelhetnék, hogy 18:00 zavarják haza a népeket a kocsmából vagy disco-ból, hogy tudjanak rendesen pihenni.

Ha nem teszik a boltosoknak miért nem képzik át magukat tanárnak, ott biztos nem kell dolgozni szombat és vasárnap, meg van téli, tavaszi, ősz és több hónapos nyári szünet. Úgyis mindig azokkal példálóztok.

Írd meg a KASZ-nak, szerintem erre még nem gondoltak. Szerintem alig várják az ilyen nagyszerű ötleteket. Én támogatom! Tanárok meg menjenek boltosnak, a szomszéd füve mindig zöldebb! Aztán kiderül majd melyik nehezebb munka.

trey @ gépház

Miért nem inkább keddi boltzár? Én keddenként nem szoktam boltba járni, ellenben vasárnap általában útba esik.

A probléma az, hogy nem mindenki ugyanakkor dolgozik, és nem mindenkinek ugyanaz a szabadnapja. Majd ha az emberek nem szeretnek vasárnap délután boltba járni, akkor majd a boltok sem lesznek nyitva.

Nagy Péter

Tőlem egész vasárnap zárva lehetnek. Aki hat nap alatt nem tud bevásárolni és túlélni a hetediket, az megérdemli a sorsát.

Szerkesztve: 2022. 07. 06., sze – 16:18

Egyrészt egyetértve egy fenti véleménnyel: ezt bízzuk a piac szereplőire, itt a környékemen is rengeteg élelmiszer kisker meg diszkontlánc van, az egyik családi kisbolt sosem nyit ki vasárnap, több másik bolt délután 4-5-ig van nyitva, diszkontláncok estig... és ez így van jól, minden szereplő lehetőségek szerint döntse ezt el maga.

Másrészt meg nem tudom jó ötlet-e akkor előjönni ilyesféle újabb piackorlátozás ötletezésével, amikor pont a piacgazdaság körüli anomáliák, inkompetencia khm „unortodoxia” és szocializmust idéző állami szabályozás miatt kivégzőosztag elé vitték a Jó Magyar Forintot... :) Ez már olyan mint akasztott ember házában kötélről beszélni...

Nem tudom. Tanárhiánnyal már találkoztam nem új és elég súlyos a helyzet. Sőt pályaelhagyóval is aki a kereskedelembe ment. Az iskolánkat kb évente hagyja ott az új tesitanár és megy vagy Lidl vagy Aldi eladónak... Talán most is keresnek. Itt a nyár a diákmunkásokkal az nem elég? Nemrég még a pénztárosok azon sírtak, hogy az automata pénztár elveszi a munkájukat. Mi változott? Több lett a bolt vagy a vásárló, vagy elhagyják a szakmát esetleg külföldre mennek az eladók? Kicsit kisebb problémának látom, hogy nem tud megnyitni egy új üzlet mert nincs elég eladó, vagy neadjisten le kelljen csökkentenie a nyitvatartási időt emiatt mint lezülleszteni az oktatást. Azt sem látom ezt miért kellene központilag esetleg államilag megtenni.

Ráadásul sokaknál egyszerűsödik a vásárlás menete. Felgyorsul a vásárlás mert egyre többen nem válogatnak a márkás termékek közül: https://telex.hu/gazdasag/2022/07/06/az-inflacio-miatt-elindult-a-lefel…

+1: miért pont a bolti eladó hiánnyal foglalkozunk?! IT területen régóta nagy hiány van, ez meg egyenesen abszurd a vízhiányos időszakban: https://telex.hu/belfold/2022/07/06/budaors-viz-utca-omlik-nincs-ember-…

„elindult az úgynevezett lefelé vásárlás, azaz például a drágább brandtermékek helyett sok esetben az olcsóbb, de ugyanolyan jó minőségű saját márkát választják a vásárlók”
Ezt hasonlítsd össze azzal, hogy a britek és a németek (róluk vannak hírek) közül sokan a kiadásaik csökkentésére kényszerülnek!
Inflation Forces Almost Half of Germans to Rein In Spending
Skipping meals and shrinking portions — Brits are being warned of 'apocalyptic' food price rises

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Mert a balfaszok miatt nincs olyan 2 órás idősáv már, hogy ne legyen baleset az M7-en?

Még többen a külföldi nyaralást választották (többek közt én is és még megyek is idén ha megérem), telibeszarva a "jaj mennyi az euró" ajvékolást, sírnak is emiatt a balatoni hiénák.

trey @ gépház

Idézném innen: https://iho.hu/hirek/mindent-a-mav-start-es-a-volanbusz-nyari-balatoni-…

Olyannyira vonzóvá vált a vasúti utazás, hogy június 12-éig már több mint 480 ezren utaztak, ez 2019. azonos időszakával összehasonlítva nyolcvan százalékos növekedést jelent.

Az autósok ilyen számban emiatt ülnek át a vonatra? :-D

AZ M7 mellett lakom elég sokat közlekedek rajta. A Sound az húzós volt, de teljesen közlekedhető a pálya. Igazából ha Érdig lenne 3 sáv már jobb lenne. De ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni: https://hold.hu/holdblog/jevons-paradoxona-es-a-varosi-dugok/ ültem én már dugóban 2x14 sávos autópályán is. Sajnos a 3 sávost se sikerült itthon megtanulni. 2019el összahsonlítva nem látok különbséget a dugókban igaz az új jelenség, hogy belemennek a munkások autójába egymás után. Igaz az is okos volt aki kirendelte péntek délután sávlezárás mellett füvet nyírni őket a Balaton felé, majd ezt megismételték hétfő reggel a Budapest felé vezető oldalon. Mind a két alkalommal sikerült valakinek beléjük rongyolni.

Ha van gyerek, akkor olcsóbb, és tuti biztos dugóban sem kell rohadnod.

Viszont vagy nem olvastad végig a cikket, ahonnan az infót szedted, vagy direkt hagytad le, vagy egy véresszájú komcsi oldalról tájékozódtál, mert az a cikk, amit én olvastam erről, tartalmazta azt is, hogy a választás oka masszívan lehetett a vasút jelentős fejlesztése is.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Persze az is lehetett, de a vasút a déli partra már 2019 előtt is jó volt. A 80% az nagyon jó szám és biztos vagyok benne, hogy az utazási költség is szerepet játszhatott ebben. A benzinfogyasztásunk nem csökkent e szerint de ez a kép az ársapka és gyenge forint miatti külföldi vásárlások miatt nem tiszta: https://24.hu/fn/gazdasag/2022/07/07/strategiai-benzin-es-dizel-tartale…

...míg Ausztriában a korábbi időszakokhoz képest tizenöt százalékkal esett vissza az üzemanyag-fogyasztás a drágulás miatt, itthon még magasabb is lett közel húsz százalékkal. Reméli, ennek egy részét eliminálni fogja az, hogy a külföldiek már csak piaci áron vásárolhatnak üzemanyagot Magyarországon, de ennek a kormányzati intézkedésnek egyelőre nincs igazán érzékelhető hatása, már csak azért sem, mert a külföldiek, a gyenge forintnak köszönhetően, még a szabadáras üzemanyagokból is kedvező áron tankolhatnak, mondjuk egy bevásárlótúrával összekötve.

Mi változott?

Nem tudom körülnéztél-e a világban: nincs elég pincér, nincs elég szakács, nincs elég csőszerelő. nincs elég ... semmi sincs elég. Azon pénzzel nem tudsz segíteni, hogy nincs annyi ember, ami a néhány évtized alatt 30x sebességűre gyorsult életedet és igényeidet kiszolgálja. Ez van.

trey @ gépház

8 milliárd ember mellett nincs munkaerő, de 6 milliárd alatt még volt. Sőt 3 kor még mindenkinek az állam adott munkát. Valahol valami kurvára el van cseszve. 
Persze ez globális. Úgy tűnik elmegy itthonról a dolgozó réteg, majd veregethetik egymás vállát a faszok, akik miatt ott tartunk, ahol.

Milyen sikeres volt az is Finnországban? (bukta)

Hozzátéve, hogy a 8 milliárd emberből levonjuk az írni-olvasni nem tudó bantunégert, mordori orkot stb. akkor jóval kevesebbről beszélünk. Egy üzletbe azért kell legalább egy szakmunkás bizonyítvány (de jobb helyekre inkább egy érettségi).

trey @ gépház

Hat a kisember is szeretne reszesulni ebbol a fenenagy automatizalasbol.

Merthogy most ugyall a dolog, hogy 1960-hoz kepest kevesebbet keres egy atlag melos amerikaban.

Szoval minel tobbet automatizalunk, annal kevesebbet keres az atlag ember.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez így van és ezeket tapasztalom is, de a boltokban nem érzékelek hasonlót. Ma bemész egy boltba nem kell órákat várni a pénztárra, a polcok felpakolva rend van pedig járok sokfelé. Ez összehasonlíthatalan pl azzal, hogy mennyire nincs mesterember. Tegnap este pl voltam Euronicsban 10 perccel zárás előtt. 3 eladó 0 vásárló, bolt tüchtig, kiszolgálás kedves, gyors hatékony volt. Utána Aldi, egy pénztáros kb 20 vevő, pénztárnál a sorban kb 5 vásárló. Pénztáros profi, várakozás kb 5 perc. A bolt rendben volt. Ezt összehasonlítani azzal a horrorral ami a mester hiánnyal kapcsolatos, vagy ami megy az iskolában (ami egy jó iskola) ahol nem küldik el tudottam alkalmatlan tanárokat mert nem lesz másik vagy még roszabb jön. Ezek személyes tapasztalatok.

És akkor most zárjunk be egy-két iskolát. Helyette, építsünk modernebbet, nagyobbat, nagyvárosokba. Egyetem sincs minden faluban, ugye?

Kényelmetlenebb lenne egyeseknek? Az. Kívánságműsor ez? Nem. Alkalmazkodni / reformálni kell. Láttam olyan sci-fit, ahol a kölök otthon ült, távolról tanult. Ennek ment tesztje a COVID alatt. Tessék továbbfejleszteni.

trey @ gépház

Bezarassal nincs baj, ha konszolidalasrol, modernizalasrol van szo. De amit te "tesztnek" hivsz a Covid alatt az valojaban csufos nagy kudarc volt, ahol max azt probaltuk ki, hogyan nyomoritsuk meg a gyerekeinket egesz eletukre. Goto covid topik, de ami azalatt a 2 ev alatt tortent mindennek nevezheto csak jotekonynak nem. Az emberiseg egyik legsotetebb 2 eve. Probaljuk inkabb elfelejteni es meg veletlenul sem tovabbfejleszteni, meghagyni barmit is.

Ez mar amugy a masodik hasonlo hozzaszolasod, szoval meg kell kerdeznem, hogy gyerekekhez illetve altalanossagban a gyerekneveleshez nem nagyon ertesz ugye?

A gyerekeknek is alkalmazkodniuk kell a jövőhöz, az apjukkal-anyjukkal együtt.

Ez mar amugy a masodik hasonlo hozzaszolasod, szoval meg kell kerdeznem, hogy gyerekekhez illetve altalanossagban a gyerekneveleshez nem nagyon ertesz ugye?

Én már felneveltem egy gyereket, sikerrel. Majd az ugasson nekem, aki megugrotta ezt. De most nem a múltról van szó, hanem a jövőről. Amikor az én gyerekem 20+ évvel ezelőtt kicsi volt, internet sem nagyon volt. Ne hasonlítsd már össze a mai világgal, amikor a orvos az egyik földrészen van, a másik földrészen meg a robotkarja, amivel műt.

trey @ gépház

De hasonlitom. Egy gyerek nevelesi igenyei nem valtoznak 20 ev alatt, de 100 ev alatt sem nagyon. Szuksege van a szemelyes egyuttletre a tarsaival ahhoz, hogy egeszsegesen fejlodjon. Inkabb az ne verje mas faszaval a csalant, akinek ezek a korulmenyek adottak voltak. Ha tenyleg "sikeres" volt a gyereknevelesed, nem pedig csak eletben tartottad 20 evig, akkor ez trivialis kene legyen. 

Az egyetlen dolog, amire a kovid tanitott minket, hogy milyen egy ocska vilag fele tartunk.

Az egyetlen dolog, amire a kovid tanitott minket, hogy milyen egy ocska vilag fele tartunk.

Valóban rámutatott mennyi olyan embertársunk van akik a legátlátszóbb konteókat is beszívják csak egyezzen az elgondolásukkal. Hasznos ez, ezek a konteó hívők jól irányíthatóak, bedobod a csalit és húzod könnyű meló. 

Megint forditva a lovon willy: ki iranyithato jobban? Aki az egre mutogat, hogy megint permeteznek bennunket vagy aki elso bemondasra felveszi a dupla maszkot es rohan felvenni az n+1. oltast? Te melyik esetben latsz un. iranyitast, mar ha erted a szo jelenteset?

Rajtad teszteltek az mRNS oltast. Az, hogy meg mindig kommentelsz jelzi, hogy a teszt sikeres volt.

Az egész hétvége intézményét eltörölném úgy ahogy van.

Az még hagyják, hogy a bankok, hivatalok, stb mind zárva vannak, de ráadásul a csomagkézbesítés, posták is szünetelnek.

Bónusz ráadás, hogy hétvégén minden tömve van emberekkel.

7 napon munkahét lenne jó, mindenkinek másik napra esne a heti két pihenőnap. Több 4/6 órás munkahely, stb, ami ezzel jár.

Olyan ország is van, ahol egy hatalmas üst körül táncolnak evés előtt. :)

Nem gondolom, hogy máshol mindig "jobb"minden.

Az európai tradíciók (ahol ez még érték) a vasárnap munkaszüneti nap. És azért mert a mentő,tűzoltó, erőmű, kórház...stb értelem szerűen üzemel, nem egy kaszt a közértessel létkérdés terén.

Valóban az lenne a normális, ha boltos eldönthetné a hétvége sorsát nyitva tartás terén. De a pl. aPlázák nem normálisak.

Arra probaltam utalni, hogy nem kellene torzsi kozossegkent beallitani rogton orszagokat, ahol elter a kultura az ittenitol. Izrael nem eppen fejlodo orszag, de van tobb mas pelda is.

Amugy meg eltem ot kulonbozo europai orszagban, ugyhogy van osszehasonlitasi alapom. A teljes vasarnapi boltzar szopas. Az, hogy Berlinben piat meg cigit tudsz venni vasarnap barmelyik spetiben vagy benzinkuton, de mondjuk tejet vagy mas alapveto elelmiszert sehol, egeszen abszurd.

Nyilván nem meglepő módon Izraelben a zsidó, Európában pedig a keresztény vallási hagyományok miatt olyan a hét beosztása, amilyen. Nem mellékesen a keresztény hagyomány időbeosztása ugyanaz, mint a zsidó, csak Krisztus feltámadása miatt a hét első napja az ünnep, nem a hét utolsó napja.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Értem. Akkor most dilemmába esett sok, nyugatot majmoló, hogy mit kezdjen ezzel, mert ő a családjával vasárnapi programként akkor is plázabolyongást tervez. Ott van rántotthús, a gyereket le lehet passzolni és a klímát se kell addig otthon járatni. Kész főnyeremény! :D

trey @ gépház

ki-bekapcsolgatni a klímát se éri meg, inkább menjen folyamatosan a dögmeleg napokban alacsony teljesítményen temperálásra.

Mintsem lehűteni a lakást, aztán ha elmegyek nap közben, kikapcsolom amíg nem vagyok otthon. Majd hazaérek pár óra múlva, addigra megint dögmeleg lett a lakásban. Akkor megint beröffenteni a klímát és amíg ismét le nem hűti a kívánt hőmérsékletre, maxon jár a kompresszor és pörög a vellanyóra is.

Az európai tradíciók (ahol ez még érték) a vasárnap munkaszüneti nap. És azért mert a mentő,tűzoltó, erőmű, kórház...stb értelem szerűen üzemel, nem egy kaszt a közértessel létkérdés terén.

Azért azt is jegyezzük meg, hogy a Vasárnap a Vásárnap szóból ered, mivel ezeken a napokon tartották a vásárokat. Ha már számít a tradició, lehet nem pont ezen a napon kellene eltörölni a vásárlás lehetőségét.

Nagy Péter

Mindez itt Magyarországon a legfontosabb. Kihagyhatatlan. 100 km-rel odébb "na bumm majd megveszem hetfőn"  Ez a pánik csak itt van. Plázavilág előtt nálunk is normális élet volt, kereskedelemben de jöttek  az üzletek koncentrációs táborai és sok más dologgal együtt a vasárnapot is szétcseszték 

Tudom.... Mentő,tűzoltó,kórház b e n z i n k ú t....

Pánikmentes országokban is van mentő,tűzoltó,kórház

b e n z i n k ú t....  és működik a hétvége.

Én azt nem értem, hogy mi a baj azzal, ha nyitva van a bolt. Nem kötelező menni, ha valaki nem szeretne, de mit zavar az valakit, hogy van lehetőség boltba menni?
Amikor kötelező vasárnapi boltzár volt, nem lett semmi sem olcsóbb, nem lett semmi sem jobb, csak szombaton tömeg volt mindenhol. 

Élni úgy is lehetne, ha minden bolt csak hétköznap 8-tól 20-ig lenne, mint ahogy a benzinkutakat is be lehetne zárni éjszakára. Csak épp miért akarnánk magunkat ezzel szívtatni?

Nagy Péter

Ráadásul volt az az agyamentség, hogy hiába volt nyitva egy adott benzinkút (mert tankolni azt kell), élelmiszert el kellett zárni az utazóközönségtől, mert csak.

Egyébként felőlem bezárhat egy adott bolt (másik meg lehet nyitva), de fentről jövő utasítást nem szeretnék, mert abból semmi jó nem sül ki.

Kicsit úgy érzem, hogy nem látod a kereskedő/boltos/eladó szemszögéből a dolgot.

...és még mindig habosítjuk ezt a dolgot, ami az anno   "átkosban" vagy tőlünk 100 km-re a mai napig nem kérdés. Kereskedelmi egységek vasárnap zárva vannak.

Globalizált és felgyorsult világban életünk. Tök jók a tradiciók meg minden, de ezek semmit sem számitanak, a lényeg az hogy mindenki mindent azonnal akar. Ezért necces ez a boltbezárás is sokak szemében, mert úgy érzik hogy kicsesznek velük. Közben meg lehet hogy csak egy kicsit vissza kéne fogni a nagy arcból meg az igényekből.

Akár lehetne is. Csak sokan félreértik és azt hiszik az egyéneknek is akkor 7 napot kell dolgozni. Mintha egy ember dolgozna csak egy cégnél. Normális esetben több műszak is lehet és váltásban dolgoznak.
Persze itthon a rabszolgatörvény sem segíti azt, hogy normális időbeosztással dolgozhassanak.

Meg miért egyszerre zárjon be minden üzlet?

Miután egyszer már megbukott ez a felvetés, nagyon sok értelme van újra bedobni.

Amúgy miért kell belepofázni abba, mikor zár be egy bolt? Ha üzletileg megéri, nyitva tartanak, ha nem, bezárnak, ennyi.

Akkor tessék ez ellen küzdeni, hogy ne tudjon a pláza ilyet követelni és nem azt mondani, hogy akkor mindenki zárjon be vasárnap délben.

Kicsit tiltsuk be az autókat, mert valaki szándékosan tömegbe hajtott vele kategória.

Amúgy meg lehet a plázát sem vegzálnám. Ha igaz az, hogy veled felbontják a szerződést, mert nincs kedved vasárnap dolgozni és helyetted 5 másik vár erre a pillanatra, akkor adják csak a helyet oda az öt közül a legtöbbet fizetőnek, ha ő hajlandó vasárnap is kiszolgálni a népet, ráadásul még meg is éri neki. (különben nem csinálná)

Ez volna a piacgazdaság.

A plázák azért hajtják a kereskedőt, mert minden szart elszámoltatnak a bérlővel és, ha nem "fogyaszt" a bérlő akkor a pláza nem tud számlázni annyit. Ha nem akarnak 7 napos totális nyitva tartást a kereskedők, mert nincs kivel és nincs miből finanszírozni, akkor bizony a szabályozni kell, mert a pláza nem fog mértékletességet mutatni. Érdemes körülnézni egy plázában hány reklámra deszkázott megszűnt bolt van egy plázában. Ez pénzbeszedés nem szolgáltatás. 3-4 hónap fagyizó után 6 hónap bizsu aztán pékség van. Tipikus globális attitűd értéktelen "szolgáltatás" :(

Itt valami ellentmondás van, feljebb az volt az érvelés a központi bezáratás mellett, hogy szegény boltosokat nyúzza a pláza, hogy hátha felmondanak, mert 5-en állnak soban, hogy átvegyék a helyét.

De továbbra is állitom, akár igy van, akár nem, nem az a megoldás, hogy központilag betiltjuk mindenhol (magánemberek, kis cégénél is) a vasárnapi nyitvatartást.

Ha a bolt nem tud nyitvatartani, és a plaza gazdája emiatt szerződést bont, akkor ki jön a helyére? Egy másik bolt, ahol szintén nincs alkalmazott, és emiatt nem tud nyitvatartani? A plaza gazdájának egy szerződésbontás és új szerződés kötése nyilván ráfizetés, egy időre kiesik a bevétel, plusz átalakítási költség, stb. Ha globális az alkalmazotthiány, akkor előbb-utóbb a plaza gazdája is rákényszerül arra, hogy engedje a boltoknak az eltérő nyitvatartásokat.

Az alkalmazottat meg jól meg kell fizetni a vasárnapi munkáért, és akkor lesz alkalmazott.

Nem tudom, a plázában (ha esetleg oda megyek - elég ritkán), nem szoktam egyszerre mindenhova bemenni. Általában tudom, hogy nagyjából mit szeretnék venni, így célirányosan megyek be a boltba. Emiatt különösebben nem is érdekel, hogy bezár-e délben, délután hatkor vagy bármikor, igazodom hozzá. Inkább érdekel az élelmiszerboltok nyitvatartása, legyen az plázában vagy önállóan. Van ugyan megszokott bevásárlási rendünk - általában hetente egyszer -, de mégis előfordul, hogy egyéb okok miatt nem lehet tartani, vagy pedig valamire nem gondoltunk, és sürgősen kéne, ilyenkor jó, ha van nyitva bolt.

Nekem pedig van egy olyan érzésem, hogy ha központi akarattal kényszerítik ki a plázákban a déli zárást, akkor azt előbb-utóbb továbbviszik a többi bolt irányába, ennek nem örülnék.

"Általában tudom, hogy nagyjából mit szeretnék venni, így célirányosan megyek be a boltba"

Igen ok is celiranyosan mennek azt gondolva, hogy nyitva lesz xy bolt.

En pl svajcban 12-13 kozott ritkan megyek szakboltba/postara mert rengetegszer van zarva kajaszunet cimszoval.

Érdekképviselet, persze. Mutasson már ez az érdekképviselet egy valós szavazást, ahol a boltosok többsége, országos szinten(!) ezt kérte tőlük, hogy minden bolt, az egész országban, egységesen legyen zárva.

Mint amikor karácsony arról hadovál, hogy a budapestiek többsége kéri tőle rakpart meg a lánchid szétcseszését, meg a még nagyobb dugókat.

Egyetértek azzal, hogy a vasárnap dogozók részére előírják a 100%-os bérpótlékot (minimum), szektorfüggetlenül. A többit majd megoldja a piac.

Pontosan. Legyen normális pótlék, hogy megérje, vegyenek fel extra embert hétvégi műszakra. Ha ez nem éri meg az adott boltnak, akkor bezár, ha megéri, nyitva marad.

A másik, hogy ez pont a kisboltokat segíti, általában vasárnap, meg ünnepnapon van a legnagyobb forgalmuk, amikor a nagyok esetleg nincsenek nyitva, sok ember meg elfelejt venni ezt-azt, és ha drágábban és kis választék mellett is, még megkapja a kisebb üzletekben.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Történetesen ismerek kisboltost, és elmondta, hogy amikor a vasárnapi boltzár volt, az emberek szombaton pánikszerűen bevásároltak; mindenből többet is, mint kell, és vasárnap nem érte meg nyitva tartania, mert senki nem járt vásárolni. Szombaton meg azért maradtak el a vásárlók, mert mindenki a Tescoban volt, és próbált beraktárazni.

Nagy Péter

Magam miatt nagyjából mindegy. A dolgozók miatt meg mondanám, hogy legyen úgy ahogy a dolgozók akarják, de a kíméletlen verseny miatt valóban úgy van, hogy a területen nem teheti meg senki, hogy nem dolgozik vasárnap. Ezért ésszerűnek tartom a törvényi korlátozást.

Kétélű fegyver persze, mert hétvégén tipikus hogy magasabb bért kapnak akik dolgoznak, és ebből most kevesebb lesz. Tipikus szokott például lenni, hogy akinek nincs családja az bevállalja a vasárnapokat a plusz pénz kedvéért.

Szerintem ezeken már túl vagyunk. Van az a helyzet, hogy plusz pénzért sem lesz eladó.

A KASZ vezetője szerint hiába próbálkoznak a legváltozatosabb módszerekkel, az üzletek már képtelenek feltölteni a helyeket. Hiába teszik közzé például a fizetéseket, a legnagyobb elérhető jövedelmet, fizetnek belépési bónuszt, vagy pluszpénzt annak is, aki hoz magával még egy embert.

Egy embernek kell heti két nap pihenőnap, két munkanap közt pedig 11 óra pihenőidő. Ha nincs meg a létszámod, nem tudsz kinyitni. Ha megfeszülsz se

trey @ gépház

Jó vicc volt. Próbáld ki egyszer a közszférát jogász vezérekkel/ispánokkal , annyit fogsz dolgozni amennyit akarsz vagy akár többet is (kifizetni meg konzervatív módon majd Istenke fogja :)) A túlmunkát valamiért nem szeretik elrendelni (szerintem már nincs is a szótárban) :D 

Várj azt mondod a közszféra mindig is ilyen volt. Ugye jelenleg a kormányhivatalokat kormánymegbizottak aka ispánok (betolt bukott fideszkáderek) vezetik , hogy az a minimális szakmaiság se legyen már meg ami eddig volt.

Azt , hogy az amúgy sem fényes helyzet miért nem javult (szerintem romlott amúgy) ennek köszönhetően , hisz FIDESZ káderek (tudod kedvenceid) irányítanak lassan 10 éve a képzelőerődre bízom :)

Nem ispánok, hanem főispánok.

Közszféra: emlékszem még 2010 előttről egy hírműsorbeli videós tudósítás-riportra, a téma a közszféra „karcsúsítása” volt, miközben a vágóképeken mutattak (persze háttal, hogy ne lehessen felismerni) egy még így is láthatóan 50+-os minisztériumi irodistát, aki a két mutatóujjával gépelte az aktuálisan szükséges dokumentumot. Ilyenekkel volt – és gyanúm, máig van – tele az a közszféra, amelynek a komcsi eredetű szagszervezete a legerősebb mind között.
Egyébként az elnöksége elejétől Trumpot is az államigazgatás nehezéke akadályozta, ahol csak tudta. Azaz szinte mindenhol.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

A minisztériumokban nem igazán szoktak karcsúsítani :P Lenn meg leginkább politikai alapon (de ez se vészes mert akár jobb vagy baloldali felszopó vagy majd a megfelelő párt majd gyorsan bedug máshová :D), mondani se kell, hogy ez a rokonság/haveri kör nem épp a kvalitásai miatt kerül a rendszerbe. :)

Ha sok jót okozna gazdaságilag, akkor tudnék alkalmazkodni. De ha válaszhatok, akkor legyen nyitva.

már hozzászoktam, nálunk a sarki kisbolt kb. 2 hónapja szombaton is zárvavan. Hétvégén meg messzebb nemmegyek, vagy ha igen, akkor a városhatáron kívül van a target.

HUP te Zsiga !

Felénk általában vasárnap középiskolások/egyetelmisták dolgoznak (nem tudom pontosan belőni az életkort, de kb. :) ) vasárnap/hétvégén, ami 
- jó nekik, mert lesz zsebpénzük
- jó nekem, mert vasárnap is tudok vásárolni
- jó az alkalmazottaknak, mert vasárnap nem kell bemenniük dolgozni

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Vasárnapi bolt nyitva tartás:

- alapból nem támogatom, DE

Eléggé kötött a hétköznapom és nagyon jó ha tudok vásárolni vasárnap..

igy is úgy is megy a fűtés - jobb kihasználtság, ha vasárnap is nyitva vannak..

Megoldás:

minimális létszámmal - legyen nyitva tartás - automata önkiszolgáló pénztárak, kedves vevő fogadja el, ha 10-20 percet kell várni - hogy ott legyen az eladó vagy diákmunka

nem lenne hátrány, ha mint USA -ban 

For Whites Only meeting room!

Ez igy elfogadhatóan hangzik. A full zárat nem tamogattam, az ünnepeket is utálom. Par órát legyen nyitva délelőtt ha reggel eszembe jut valami, utána bezarhat. 

Nekem már egy ideje két hűtőm van a konyhába, így péksütemények is vannak lefagyasztva. Így a heti egy vásárlás max amit csinálunk. Soha nincs olyan, hogy most azonnal vásárolni kell. 

Ha van helyed, tudom javasolni a módszert. Olcsóbb még egy hűtőt üzemeltetni, mint közértbe rohangálni. Na meg van redundancia is otthon! :)

Tehát félnapos bezárással csökken a munkaerő hiány? Hmmm.

Na nézzük.

Anno a módszerváltáskor úgy volt, hogy a privatizált üzletek új "tulajdonosai" alamizsnáért adtak lehetőséget,a dolgozónak,hogy szombat dél helyett csak este 6-kor zárjanak be. Mert,hát így több pénz lesz :)

Aztán este 8-ig kell nyitva lenni mert, ha 6-ig nem ér oda valaki akkor 8-ig van még ideje venni egy kiflit és 2-3 alátétek a barkácshoz.

De mi van azokkal akiket szombat éjfélkor kiveri a víz, hogy a Brazil focikupa döntőt nem látja élőben a műholdvevő hiányában.

Szóval vasárnap délig mégis csak nyitni kéne, mert hátha....

Aztán megnyílt az első pláza...

Az ember nem számít, a lé a tét.

Munkaerőhiány egyik leghatásosabb ellenszere a megfelelő fizetés. Viszont, a mostani elszálló nyaralás, gépjármű és ingatlan árak mellett valahogyan ki kell gazdálkodni cégvezető családjának a költségeit is.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A vasárnapi boltzár helyett inkább 2 hétköznap (ami kedd szerda vagy csütörtök) ne nyissanak ki csak 12 órakor!
Vagy egy hétköznap csak 12-ig legyen nyitva egy másikon meg csak 12-től! 

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nem pont a témához kapcsolódik, de most is van egy hasonló liberális "valami legyen" attitűd a BKK járatain.  Időnként első ajtós felszállásra állítanak át olyan buszjáratokat amelyiknél máskor más időpontban nem volt soha. Nem igazán értem mire jó, de legalább valami történt Budapesten.

Azt gondolom, hogy a javaslatod kb. ez a kategória, ha már mindenáron valamit kéne csinálni akkor legyen ez.

Megszokhatatlan, követhetetlen. :(

Az emberek (bármennyire is hihetetlen) rendszerben élnek, bioritmusuk van és ez nem egészítené ki az életritmusukat.

Nekem megfelel ha 12 óráig vannak nyitva, amennyiben ez 10-22-ig van.

nincs aláírásom

Legyen mindenkinek kulcsa a bolthoz és akkor vásárol amikor akar.

Szerkesztve: 2022. 07. 07., cs – 20:54

Szerintem eloszor a Forma-1-ben kellene bevezetni a vasarnapi szunnapot. A szabadedzes meg az idomero mehetne, a verseny nem. Engem nem erintene, mert amugy sem nezem, szoval tamogatom. Mas meg le van szarva, nezze meg kedden.

szerk: Amugy be kell szantani az osszes szakszervezetet, es az igy felszabadulo munkaero mehetne valami hasznos munkat vegezni. Mindjart nem lenne munkaero-hiany.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

A vasárnapi boltzar anno jó intézkedés volt. Sajnálom hogy kifaroltak belőle. 

Kicsit lenyugodott vasárnapoként a város. Nem volt akkora nyüzsgés. Volt egy nap amikor mindenki otthon lehet (szinte). Családi, baráti programok stb.. Én láttam a hozzá adott értékét. Nem vagyok a kormány barátja de ebben támogattam volna őket akár egy népszavazáson is. Kell a nyugi az emberek életébe.

Dolgoztam a kereskedelemben vasárnaponként és komoly ellenszenv alakult ki bennem az este 6 órakor betipegő vevőkkel szemben. Leléptem amint tudtam az ellenszenv  nem múlt el. 

nekem van kisboltos barátom. legszívesebben este 6 és 10 között lenne csak nyitva (10 után nem árulhat alkoholt, szóval fölösleges nyitva tartania), mert majdnem a fél napot akkor csinálja meg. vasárnap halmozottan, mert akkor jönnek haza nyaralásból/anyóstól stb.

mondjuk, mivel ő a tulajdonos, nyilván érintett anyagilag benne

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

A vásárló akkor megy be amikor nyitva van az ajtó. Ha neked csilingel valami a fejedben 18:00kor és nem szeretnél már egy percet sem dolgozni akkor zárd be az ajtót 55-kor és az utolsó 5 percet tartsd fenn a zárásra. Szokták csinálni.

Szóval ezzel nem tudok egyetérteni. Mintha nekem nem kéne dolgoznom reggel hétfőn 9kor, mert akkor álmos és rosszkedvű vagyok. Csak hát ez a francot se érdekli. Ha a meeting akkorra van kiirva akkor akkor kell belépni és beszámolni.

Két üzlete volt a tulajnak, a másik vasárnap 11-ig volt nyitva mert utána már nem volt forgalom. Mi este 9-ig voltunk, mert hát jöttek. Semmi extrát nem árultunk, a kényelmüket szolgáltuk ki.

Tegyük át a meetingedet minden hétfő este (nem vasárnap) 6-ra mert rajtad kívül mindenkinek úgy jó. Tetszene? 

Szerkesztve: 2022. 07. 08., p – 14:59

Nincs "egyéb" vagy hasonló opció. Engem alapvetően a hasonló témák akkor szoktak negativan érdekelni amikor jön a politikai paprikajancsi-szakasz és belepofázik az emberek, cégek életébe.

Ha a boltosok szeretnének bezárni egész vasárnapra vagy vasárnap délben, akkor bezárnak és majd megoldom az életemet a többi 6,5 napon.

De a kormány lesz szives nem belepofázni ebbe, már igy is sok mindenen ott tartja a kezét.

Legutóbb is úgy vezették be hogy a vásári bohóctól se kérdezték meg, hogy mit gondol róla, ezért is volt olyan sikeres.

Szerkesztve: 2022. 07. 08., p – 22:14

-
"Webhelyen váratlan hiba történt..."

Szerkesztve: 2022. 07. 08., p – 22:15

-

"Webhelyen váratlan hiba történt..."

Szerintem az ingyen sör és a munka nélküli fizetés is szerencsés döntés lehetne, sztem elég sokan támogatnák. 

a munka nélküli fizetés is szerencsés döntés lehetne,

Nem ezt a libernyák világban született finn kísérlet ígérte, de csúfosan megbukott.  Nálunk pont, hogy nem a munka nélküli lébecolás után járó ingyen pénzt hirdetik.

trey @ gépház

Majd fejstd ki egyszer mire gondolsz, de ha ez az alapjövedelem, az _nem_ munka nélküli fizetés (erről sokat tudnánk beszélni, mivel érdekes kérdés és ahogy az szokott lenni se nem fehér se nem fekete)

De most azonban a _terelésed ellenére_ a _Magyar Kormány_ és a _Fidesz-KDNP_ populista lózungjairól van szó és hogy azok hogyan fertőzik a társadalmat. 

még egy-két #működőszankció, és teljesen mindegy ki mikor akarna kinyitni, vagy ki mikor/hol szeretne dolgozni

Amikor a gyerek  baromságot csinál és lecsapod, legyen az bármilyen kis erejű neked fáj jobban. De kell ahhoz, hogy a gyerek tanuljon belőle. Hátha érted. Persze, te tudod a megoldást amik a szankciókat kiváltják, pl vagy hagyjuk csináljon Putyin amit akar, vagy csak egyszerűen üzenjünk hadat? Oszd meg velünk gondolataid...