Mi a véleményetek a V nyelvről?

Nemrég találkoztam szembe a V nyelvvel és úgy látom nagyon gyors tempóban fejlődik. Azt írják, hogy 80%-ban Go, egyszerű szintaxis, gyors a fordítás, van web része stb...
Van aki használja esetleg? Tapasztalatok, vélemények? Itt van egy csomó példa róla. Igazából az (is) érdekelne, hogy Go vagy inkább V?

Hozzászólások

Inkább Mau.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

A főtroll nem bírja...

Jajj de síírok miatta, olyan miatt aki legyilkosozott és a halálomat kívánta... (a pizza miatt)

Na miatta gondolom, hogy ez az egész HUP csak trey beteg szórakozása az utóbbi időkben, mert jobbérzésű üzemeltető már rég kib@szarintotta volna, ahelyett, hogy megvárja, magától lépjen le miután már két nick-kel is garázdálkodott...

Ha nem lenne itt néha elejtve pár olyan tudásmorzsa, mint pl tegnap a chaosmonkey, vagy pl a nyitó téma, amikről még máshol nem is olvastam, én is lépnék.

Értsd jól, trey nem beteg, vagy jól szórakozik mások trollkodásán, vagy csak ideje és embere nincs moderálkodni, ahelyett, hogy rendet vágna. A lelépett fórum"társ"-ról meg inkább semmit...

Amúgy érdekes ez a kettős mérce itt a fórumon:

- Ha beteg gyerekről van szó, miért nem lett időben abortálva?

- Ha szegényről, miért nem dolgozott többet?

- Ha átbaszták, miért volt hülye?

- Ha ukrán vagy, miért nem vagy orosz?

Bezzeg ez az illető, jajj szegény...

Hagyad azt! Pato Pal ur orszagaban szukseg van arra a nehany Hary Janosra. Kulonben tenyleg csak az maradna, hogy egy programnyelvrol szolo temaban ket lepessel eljussunk a lelki serult egyenek nyafogasaig. Illetve az oket kinzo, valoszinuleg szornyu gyermekkori abuzust atelt szerencsetlenek onigazolo hozzaszolasaig.

Meg par ilyen tema, es megirom azt pszichologia PhD-t :)

Amúgy ha visszaolvasod ezt a szálat, láthatod, hogy nem a politika volt a fő ok, hanem hogy egy ex fórumtárs életellenes cselekedettel vádolt meg és az én korai elhalálozásomat kívánta, amire én kicsit érzékeny vagyok. Most a fanatikus oltasellenességéről ne is beszéljünk. Mindeközben ilyen alak miatt aggódnak itt páran, főleg olyanok, akik amúgy itt bőszen hangoztatva nem hisznek semmilyen szolidaritásban. Ezt picit furcsáltam.

WTF... Hol? Melyik szál ez?
Visszaolvastam az ittenit, de itt te választ annyit kaptál, hogy nem trey beteg, hanem poliverzum, meg azt, hogy tök jó, hogy nem vagyunk egyformák, ill. azt, hogy sok itt a troll. Senki nem vádolt semmivel és senki nem kívánta, hogy meghalj.
Az általam linkelt szálban meg elhajtottalak a politikával a devnullba, de vádolni én sem vádoltalak semmivel és a halálodat sem kívántam.

Valami nagyon nem stimmel itt...
(Ami meg a fanatikus oltásellenességet illeti, nagyon nem mindegy, hogy valaki tényleg oltásellenes és minden oltást elutasít, vagy csak a kovid-vakcinákat.)

Tényleg nem mindegy, nem az influenzaintenziven kellett meglátogatnom az oltalan közeli hozzátartozómat, hanem a CoVid-on. És nem az influenza miatt mondták az orvosok, hogy szétmállott a tüdeje és nem az influenza miatt volt a zárt koporsó. Mindenkinek saját preferenciája az oltás, de ne terjessze a hülyeséget, mert elbizonytalanítja az olyanokat, mint az én közeli hozzátartozóm.

Még mindig nem te döntöd el, mi a hülyeség. Attól, hogy a kovid veszélyes, az "ellene" adott oltás még nem lesz automatikusan biztonságos, pláne nem hosszútávon. De ez off.

Viszont, melyik szálban vádolt itt téged bárki életellenes bűncselekménnyel, meg ki akart kinyúvasztani?

> Igazából az (is) érdekelne, hogy Go vagy inkább V?

Mármint hobbizni? Bármelyik megteszi. Egyszer használatos programokhoz? Bármelyik megteszi. Hosszabb időre szánt programokhoz programokhoz? Arra ott van a Fortran, Lisp, C.

Jó, hát webszervert én is írtam Java-ban, de olyan webszervert, ami kompletten 30MByte és nem kell hozzá extra futtatókörnyezet, ami leszedi neked a naprakész LetsEncrypt tanúsítványokat, de sajáttal is meg lehet etetni, tud rev. proxyzni FO+LB-vel, és még kismillió dolgot tud, ami valóban hasznos valamint atomstabil azért nem jelent olyan rosszat adott nyelvvel kapcsolatban.

Nekem? Nem is ismerjük egymást... Miből gondolod?

Nem tett úgy. Te feltettél publikban egy kérdést, ő meg válaszolt rá.

Ha csak ő is nem egy ilyen kettős személyiség

Ezt visszafejteni nem teljesen sikerült, csak megsaccolni, hogy azt akartad írni, hogy "hacsak nem ő is egy ilyen kettős személyiség"... Is? Miért? Ki kettős személyiség még itt?
Sz*rk: Alámszerkesztettél és kitörölted ezt az idézett részt. Na mindegy...

Feltettem publikusban, az adott illető felé, hogy fejtse ki, nem pedig hogy fejtsétek ki. Van különbség.

A válaszlehetőség szempontjából nincs. Ha öten ültök egy asztalnál, te felteszel valakinek egy kérdést, de valaki más válaszol a társaságból, akkor neki is azt mondod, hogy nem őt kérdezted? Más nem tudhatja a választ egy többfős beszélgetésnél?

Másikat visszaszívtam, mert övön aluli volt.

Kinek? Kire céloztál? Ki kettős személyiség még itt?

A Caddy-vel kapcsolatban lásd az első hozzászólásomat.

Én a "use case" vagy "case studies" jellegű dolgokat szoktam nézni egy szoftverről (termékről) második körben, amikor választani kell. Hogy milyen cégek és mire használják?

A Go esetén szerintem ez egész jó kiindulópont: https://go.dev/solutions/#case-studies

Erről a Markos-Nádas szám vége jutott eszembe, mikor Déri János is közreműködött:

-Mszmp!

-Én is!

-Akkor mit vitatkozol!?

 

Na most hogy kijöttem a bevásárlásból, annyi pont elég lett volna, ha azt írod, hogy vannak ennél erősebb példák is mint például a linkben. Akkor az arcod se tűnt volna akkorának és én se hergelem fel magam.

Mondjuk x86-ot is tudtak javascriptben emulálni, akkor már a C csak egy kis lépés. Igazad van (és sok tapasztalatod) abban, hogy rendszernyelvben csak a tapogatózás megy még a C-n kívülre, ugyanakkor komoly feladatokat is meg lehet már oldani lájtos nyelveken elég stabilan. Nekem is van egy preferenciám, amit fujjognak, de mivel nem kell nagyobb csoportokkal együttmüködnöm, csak az a fő, hogy stabilan működjön, én is ragaszkodom a jól bevállthoz, bár néha azért tapogatózom, hátha van kényelmesebb és jobb.

A JS mitől light-os? Mi light-os benne? A futtatókörnyezetei? Azok többnyire inkább heavyweight-ek, nem light-osok. A használata? A JS-t jól megfelelően használni minden, csak nem light-os, az nagyon is látszik a mai weben, meg az egymásra halmozott heavyweight JS keretrendszereken.

Nem pointer aritmetikázol, mert nem is lehet, nem foglalsz le tárterületet, mert mivel típus sincs amúgy se lehetne vele számolni előre és ugyanígy felszabadítanod sem kell. Használod el a memóriát, mint az eszetlen (ami amúgy nem igaz, mert jó programozó igenis figyel a memórialábnyomára) és majd lesz a hátrahagyott adatokkal valami :)

Értem, tehát a kézi memóriakezelést értetted alatta, hogy nem támogatja komolyabban. Az úgy stimmel, csak pont fordítva szokták ezt érteni, mert egyébként maga a nyelv alapvetően sokkal komolyabb memóriakezeléssel bír, mint a C, hiszen full dinamikus az egész. Hogy milyen minőségű, azt most hagyjuk (ne, ne hagyjuk: rettenetes), de jóval komolyabb szintű memóriakezelést támogat, mint pár manuális memóriakezelő parancs, vagy a pointerkezelés, ami C-ben van. Az már egy más tészta, hogy mennyire pazarló, vagy megbízható (JS GC suxx)...

Viszont még mindig nem tiszta, hogy mitől és miben lenne a JS light-os?

Párszor nekifutottam a Fortran-nek, de nem tetszik. Nagyon érezni rajta, hogy sok benne az elavult nyelvi elem, megoldás, legacy hülyeség. Abszolválható, nem a legszörnyűbb nyelv végül is, vannak szarabbak és haszontalanabbak is, de nem az a fajta nyelv, amit bátran ajánlok mindenkinek tanulásra, tényleg csak annak jó, aki tudja, hogy matekozáshoz fogja tudni használni.

A Cobolra is ránéztem, az meg kész rémálom, annyira szar a szintaxisa, hogy top3-ban van. Az tényleg csak annak jó, aki annyira mazohista, vagy tényleg biztosra veszi, hogy talál vele jól fizető munkát.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2022. 07. 02., szo – 04:54

Nem hallottam még erről a V nyelvről. A leírás alapján szimpatikus, mert egyszerű, minimalista, de én akkor is vigyáznék ezekkel az új nyelvekkel, némelyiknek van egy ideig hájpja, aztán elfelejtik az egészet, te meg beleteszed a munkát feleslegesen. Pl. most nagyon hájpolják a nim-et is, egyre több nimben írt projekttel találkozok, de ki tudja ez meddig lesz így. A másik, ami döntő egy nyelvnél, az nem csak hogy a nyelv milyen, hanem hogy milyen libek vannak hozzá, ezek nagyban meghatározzák, hogy mire tudod használni. A harmadik dolog, ha jó programozó vagy, akkor a nyelv mindegy, mert bármiben meg tudsz írni normális programot, akár C-ben is, és nem igényled, hogy feltalálják neked a kereket, meg mindenféle modern nyelvi feature-t. Ezeket a szempontokat csak megfontolásra ajánlom, azt nem mondom, hogy ne használd. Ha tetszik, látsz benne fantáziát, tanuld meg, próbáld ki, mert végül is a nyitottság, tanulási hajlandóság sem elhanyagolható szempont.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)