Okostelefon-használatomat tekinte szerintem .... vagyok.

Az észak-amerikai felnőtteket megkérdezve, 58 százalékuktól az a válasz jött, hogy szerintük "túl sokat" használják okostelefonjaikat. Hogy van ez nálad?

súlyos függő felhasználó
6% (59 szavazat)
kicsit túlzásokba esett felhasználó
24% (219 szavazat)
átlagos felhasználó
28% (255 szavazat)
átlag alatti felhasználó
31% (287 szavazat)
gyakorlatilag mérhetetlen felhasználó
7% (61 szavazat)
nem vagyok okostelefon felhasználó
4% (34 szavazat)
Összes szavazat: 915

Hozzászólások

Egyertelmuen sulyos fuggo. Egy szamitogep van a zsebemben az eg szerelmere. 8 evesen a C64-esemmel almaimban sem gondoltam volna erre. :)

De nincs rajta se fb, se messenger, se insta, se tiktok, se kisfaszom. SSH kliens van.

A telefonom heti összefoglalója tizenperces nem telefon beszélgetés jellegű használatot szokott mutatni. Felteszem ezzel átlag alatt vagyok.

(Cserébe én PC előtt ülök sokat.)

A kedvencem, hogy a legsulyosabb fuggok keptelenek meglatni is, nemhogy megvalaszolni uzeneteket. Egesz nap a telefont bujjak, de irsz nekik, olyan ugyben ami nekik fontos, es egy het mulva szidjak magukat, hogy beszoptak, mert meg csak most lattak.

Akik meg normalis digital detox sessionoket tartanak, telefon nelkul mennek setalni, kocsmaba, etterembe, azok meg visszaerve gyors atfutjak az uzeneteiket, szukseg eseten reagalnak, es tovabb is lepnek.

Kicsit ertelmetlennek erzem ezt a fele beskatujazast. Inkabb ugy kene, hogy mennyi ertelmes es ertelmetlen dologra hasznalod a telefonodat. Mert ertelmesre szerintem nem baj.

Mert igen sohat hasznalom a telefonomat, de ertelmes dologra, mert

  • kinyomtathatnam a sok kinai cikket amit tanulas miatt olvasok, de hulyeseg lenne, es papir pazarlas
  • hasznalhatnek papir alapu szotarat de lassab lenne
  • navigalhatnek papir alapu terkeppel is
  • hasznalhatnek papir alapu flashcard-ot de nem lenne hatekony
  • olvashatnek szakmai dolgokat papiron, de... megsem, mert ilyen temaban nincsenek konyvek, kinyomtatni sem lenne sok ertelme
  • CD-n is hallhathatnek zenet, de sok helyet foglalna, es draga lenne
  • Podcast helyett lehetne radio is, de nincs olyan ado ami erdekelne

Minimalis nezek hireket, azt is nagyon valogatva RSS olvasoval, nem kozossegi mediazok, es nagyon minimum nezek nem ertelmes videot youtube-on.

Fuggo vagyok a 3-4 oraval? Lehet mondani, de szerintem inkabb csak ertelmesen hasznalom a technikat...

Tulzasokba ez alapjan nem esel. Kerdes mennyire atlagos az ido amit social medias celtalan scrollozassal, hupozassal es hirek atfutasaval toltesz.

A "fuggo" meg mar azon tul is egy masik szint: mirol mondanal le, hogy scrollozhasd egesz nap a social mediat, hirportalokat, etc. Gondolom kb. semmirol, szoval nem vagy fuggo.

Ertem en, de fugges tekinteteben mas.

Ha valaki hupot vagy instagramot gorget, es ezert nincs ideje egy tanyert es egy poharat se elmosni es 73 napja csak egy szendvicset eszik allva es palackozott vizeket vesz es iszik --> fuggo

Ha valakinek rosszul van az edesanyja, es 4 napja nem evett rendesen, mert varja, hogy a nover vagy az orvos hivja a korhazbol es ezert nez ra percenkent ketszer a telefonjara --> talan meg tulzasba se esett

Ilyen kontextusban a hupgorgetes "celtalan", foleg ha az egyik definialt mertek "fuggoseg".

A legtobb idot amugy en is itt toltom, mert itt a legjobb science/art arany, az atlaguser pont annyira kozepesen taplo, mint en, es kozben megis ertelmesnek mondhato a median user agyi kepessege errefele. Szamomra ezt a legpihentetobb olvasni (mindent egybeveve).

Átlagos. Vannak hasznos app-ok rajta, de fb, instagram, tiktok nincs. Sokat halogattam az okostelefonra való áttérést, gyakorlatilag 2 éve használom. Böngészőből még néha megpörgetem a híreket, de az azonnali üzenetküldő alkalmazás, email (általában a telefon/sms is) némára van állítva.

Szerkesztve: 2022. 06. 23., cs – 10:18

Szerintem átlagos felhasználó vagyok, de szeretnék fejlődni! :)
Nagyon hasznos dolog.
Az más, hogy sok időt el lehet vele fecsérelni, de sokat időt meg is lehet takarítani.
Nem hiszem, hogy időben túl sokat használom, de elég sok dologra használom.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Először átlag felettit akartam ikszelni, érzésre.

Aztán továbbgondoltam, és ha végignézem a környezetemet, akkor átlag alatt vagyok.

Aztán még tovább gondoltam, és levontam még a background használatot (napi több óra zenehallgatás munka közben, stb.), illetve az olyan dolgokat, amiket amúgy is csinálok (pl. vonaljegy-érvényesítés), csak eddig nem lehetett telefonon, és az jött ki, hogy gyakorlatilag alig használom a telefont. :)

Érdekes az "átlagos" kategória... mivel az átlagos felhasználó sokat nyomkodja a telefonját :-D :-D

kedz

Ismerek olyat is (legjobb haverom felesége), látom amikor szentségel, amikor valaki felhívja, hogy lemondana vagy átrakatna egy időpontot valaki :D

Sűrű áthuzigálások A KÖNYVBEN, amit még ebédelni is visz magával, mert "MI VAN, HA ÉPPEN AKKOR HÍVNAK"?!

Olyan cuki 2022-es megoldás!

trey @ gépház

Cuki 1980-as éveket idéző megoldás ... informatikusként hadd álljon közelebb hozzám egy online naptáras felület, ahol a szabad időpontokat látom fél órás lépésekben, lemondási, módosítási lehetőséggel, levélben való visszaigazolással és személyes naptári bejegyzéssel, ami figyelmeztet egy nappal előtte, órával előtte, hogy mennem kell.

trey @ gépház

Na ja, csakhogy ebben a történetben nem te vagy a lényeg, hanem a fodrász. Az, amelyik az 1980-as években szocializálódott, amelyik még évekig tanulta és utána évekig gyakorolta a szakmáját, szemben a jelenleg érvényes 6 hónapos átfutási idővel (tőle tudom).

Egyszóval valami nagyon azt súgja, hogy te fordítva ülsz a kiberlovadon...

Átlag alatti felhasználó. Az okostelók azon kevés terület egyike, amit műszaki/képernyőfüggő, kütyümániás létemre utálok. Mert mind egy tapicskolós, lekorlátoztot, fingóappos, lebutított platform. Eleve az sem szeretem, ami nyomható lenne rajta, igénytelen hülye appok, fingós játékok, közösségi média, népbutítás, amúgy se érdekel. Igyekszek minél kevesebbet használni, csak akkor, ha nincs valami PC-szerűség a közelben (attól súlyosan függő is vagyok szerintem), nem megoldható pratikusan.

Kár értük, mert amúgy a telók már hardverben vannak olyan jók, ha normális OS, és ökoszisztéma lenne ráépítve, használható lenne normális dolgokra is, csak ezt a nagyok, Google, Apple nem akarják, nekik csak ezek konzumer lehúzós, meg megfigyelő/adatgyűjtő, reklámértékesítő, népbutító eszközök.

A másik hasonló, amit nem szeretek, azok a játékkonzolok. Ugyanezen okból. Azok is arra valók, hogy a játékok világát lebutítsák, és csak lehúzzák vele az embereket. Nehogy már komolyan valaki skillt fejlesszen rendes perifériákkal, nehogy moddolja a játékot, nehogy warezoljon, nehogy emuláljon, mert az nem megengedhető, sérti a jogvédők, multik eladásait, lehúzását. Maradjon csak minden lekorlátozott arra a nyomorék, 4-8 gombos, nyomkodós kontrollerre, legyen szoftveresen teljesen lekorlátozott, agyon DRM-ezett, lebutított, hogy még véletlenül se legyen élmény vele játszani.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azért ebbe több ponton szeretnék belekötni.

Én is átlag alattot húztam, 1st gen iPhone SE-vel lazán lehoztam egy napot, estére olyan 25-20% körül került töltőre.

DE: Egy okostelefon egy eszköz amit lehet jóra és rosszra is használni. Bankolni csak ezen szoktam, csekkeket befizetni, céges leveleket átnézni, villanyautós töltős appokból is akad egy csokorral, de volt már rá példa hogy képet szerkesztettem vagy videót vágtam (2-3 perces mókát trollkodásból, tök gyorsan össze lehet tapicskolni). Aztán ott a spoty/podcastok, kidobva hangfalra, de út közben fülessel is hibátlan.

Játékkonzolból is a saját példámat hoznám: Anno szerettem én is nehéz fokozaton játszani az összes játékot, wow-ban legdurvább raideket toltuk klánnal, oda tényleg kellett skill és emiatt volt jó szórakozás. Ellenben ma itt vagyok egy két éves és egy hónapon belül egy újszülött gyerkőccel. A most beújított series s-en játszom, ha 10-20 percem van akkor tolok néhány kört a forzával, ha több időm van akkor pedig egy story alapú játékba tolom bele. Nem akarok bonyolult skilleket, precíziós kormányzást, élethű grafikát és törésmodellt. Ha úgy adja ki akkor kézi beránt és 90 fokba elpattanva a falról előzök és közbe még egy aljas mosoly is kiül az arcomra. Nem érdekel a grafika, nem érdekel a framerate, csak játszani akarok és kész, erre pedig egy konzol tökéletes. Semmit nem kell vele foglalkozni, fel kel venni a kontrollert, megnyomni a gombot és már mehet is.

Ugy latom, te eletedben nem jatszottal meg konzolon. Pl. egyik "nyomorek" kontrolleren sincs 14-15 gombnal es 2 joystick-nal kevesebb. Ezen kivul pontosan milyen "lebutitasra" gondolsz mondjuk a Souls-jatekok kapcsan pl. Elden Ring ami normal fokozaton is egy cirka 100 oras jatek?

A warez-olas (= lopas) elleni vedelmek beepiteset keptelen vagyok komolyan venni mint "ervet" a konzolok ellen.

A masik oldalon en megemlitenem, hogy a konzol rakenyszeriti a jatekgyarto cegeket arra, hogy a szoftvert ugy allitsak be es olyan termeket adjanak ki a kezukbol, ami hibatlanul es megfelelo sebesseggel fut a Te 5-10 eve 150-200e ft-ert vasarolt hardvereden. Ellentetben a rendkivul szofisztikalt, elit, agyonmoddolt, agyonwarezolt, spy- es malware-ektol roskadozo, 27"-os monitorok es Windows 11.3 Build 5532 elott gornyedo, melyik patch-et tegyem fel, hogy vegre ne crash-eljen ez a fos, jajj anyu mar megint kene egy uj videokari +200k PC-s jatekvilaggal.

En pedig ulok a 65"-os LG OLED elott a borkanapen, kontrollerrel a kezemben es tolom 4K-ban konstans 60fps-sel az uj Horizon-t.

A sajat mercemmel merve "kicsit tulzasokba esett", de lehet, hogy a nagy atlagot nezve atlagos. Manapsag eleg sok dolgot lehet mobilon (is) csinalni amit korabban csak szamitogepen, papiron, stb. Szoval mindenki tobbet hasznalja. Social media applikaciokbol egy van a mobilomon amit hasznalok is.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Telefon, tablet, minden kis izé nekem használhatatlan vacak. 
Kb. heti 10 percet használom a telefont, annak egy része telefonálás, másik fényképezés. 

PC 4ever! ❤️

ez csak szocializalodas kerdese. Aki telefon mellett no fel, annak a pc lesz idegen es nem is ert hozza. Pl lassabban gepel fizikai billentyuzeten, mint az iphonejan 2 huvelykujjal....

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hupot szoktam atporgetni, mast nem csinalok  kiveve, hogy most pl. Johnny depp birosagi anyagot hallgatok podcastkent, ilyen 7 oras egy resz.

 

Elkepeszto mi megy arrafele, es elkepeszto, hogy ugyanoda tartunk.

 

Anno elolvastam Derek chauvin (aki lefogta azt a narkost akinek megallt a szive) peret, akkor is csak neztem ki a fejembol. De hallgatni eloben, hogy mennyire gagyi egy amerikai per az valami elkepeszto.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mennyi cool ember..utalom a telomat, nincs facebookom...bla, bla...xD

Szerkesztve: 2022. 06. 23., cs – 12:09

A "digitális jólét" szerint:
Tegnap:
WAZE 3:40 (vezettem)
Hitelesítő 26p (ez nyilván úgymaradt, nem zároltam)
Telex 12p
Facebook (7p)
Index (6p)
AV Controller 3p (ez a hangerőt állítja az erősítőn pl)
Family link 1p (gyereknek idő)
Keep 1p

Ez minek számít?

Én átlag felettit írtam, de a gyerekeket elnézve...

Szerintem nem így kell megközelíteni. Valaki a "face-t" (ide behelyetesíthető a többi hasonló szolgáltatás) pörgeti, az mennyire releváns, hogy ezt telon, tableten, pc-n....stb. pörgeti? De még ez is kicsit félrevezető, mert ha mondjuk valaki youtube-ot pörgeti ezerrel, az sem mindegy milyen tartalmat fogyaszt. Most sarkítva, különbség van mondjuk a cicás videók és az MIT előadások között. Valamint az is kérdés, hogy ez baj ? Nyilván, ha zombi módban sétál valaki az utcán ott inkább a telefont fogja nyomkodni, nem valószínű, hogy az asztali PC-t tolja akkor.
:)

Szerkesztve: 2022. 06. 23., cs – 17:38

Azon azért erősen meg szoktam lepődni, mikor valaki arra panaszkodik, hogy alig bír ki a telefonja egy napot egy töltéssel, pedig a bekapcsolt képernyőidő (SOT) is csak 5-6 óra.

Ha a nap 24 órájából 5-6 órát a telefont nézi akkor mennyi ideje marad a fontos dolgokra? (azt el tudom fogadni, ha sokat vezet, és ezzel navigál)

Szerkesztve: 2022. 06. 23., cs – 21:04

Aki mindig a képernyő előtt van, honnan tudja, hogy milyenek a többiek? :D

Egyébként én már öreg vagyok telefonfüggőnek. Akkor használom a telefont, ha nincs kéznél számítógép. De nagy a kezem a kis kijelzőhöz és a virtuális billentyűzethet.
Mondjuk, ha lenne gondolatvezérlés, akkor lehet jobban kedvelném...

+ útközben jó sok dolgot el lehet hála ennek intézni

+ este ágyban kényelmesebb dolgokat intézni, mint a gép elől lefordulni

+ Pokémon GO

 

- merül mint állat

- hőerőmű a tenyeredben, nyáron főképp