75 éve döntötték el, hogy nem lesz jóléti társadalom Magyarországon

https://youtu.be/yO55YjVa1SQ

Az orosz döntést azóta is tiszteletben tartjuk.

Hozzászólások

Török hódoltság, osztrák császárság belső vámjai 1867ig, Trianon, Teherán, Jalta, Potsdam akkor ezek szerint semmiségek voltak. :) A Marshall-terv már csak hab volt a tortán! Ne légy felületes!

Na igen tetszettünk volna nem letenni a fegyvert, nem kiegyezni, nem tapsikolni az első nagy háborúnak, jobban nyalni a zantantnak, nem megint belesodródni egy új világégésbe, aztán 89-ben tetszettünk volna forradalmat csinálni, most meg jobban összezárni az EU-val, nem pedig a kereszténység védelme nevében védeni egy... (inkább nem írok semmit)

A magyar jóléti társadalom legnagyobb ellensége a magyar nép. Mindaddig míg egy nép csak a lehetőségeinél nagyobb lábon élve, pillanatnyi haszonszerzés szem előtt tartva, a csórók éhségétől vezetve létezik, addig nem lesz jóléti társadalom. Mert, bár egyre inkább elfelejtk nyugaton, a jóléti társadalom az önkontrollnál kezdődik.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A jóléti társadalom, komplexebb, annál, hogy az állam bizonyos fajta szolgáltatásokat nyújt ingyen vagy nyomott áron a lakosainak az adófizetésért cserébe. A jóléti társadalom alapja, hogy olyan emberek alkossák, akik képesek a pillanatnyi jólétükön és a pillanatnyi extra hasznukon túllépve a saját nemzettársaiknak az érdekében cselekedni, függetlenül társadalmi és pártpolitikai helyzettől. Ehhez az is szükséges, hogy a társadalom és a választott vezetők támogassák, jutalmazzák ezen viselkedést. Szükséges a politikai, gazdasági, vallási vezetők példamutatása. Pl. egy közút kalákában történő felújításánál a hatóság segítse a tenni akarókat és ne bűntesse. Egy invazív fajokkal teli bozótos kiírtásakor, ne a rendősök jöjjenek ki, hanem a helyi vezetők gratuláló bizottsága. (Bónusz, hogy a kitakarított bozótost két hónappal később ne olvasszák be a szomszédos magán vadásztársaság földjébe.)
 

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem a társadalomtudomány a szakterületem, úgyhogy ehhez nem tudok érdemben hozzátenni. Gondolom ha már megvan az elméleti alap, már csak híres, karizmatikus vezetővé kell válnod, hogy példát mutathass a társadalomnak és megmozgathasd a tömegeket, aztán ha ez öngerjesztő folyamat lesz, majd sokan csatlakoznak. Ha tényleg jó lesz, rád szavazok. :)

Annó egy ismerősöm mondta: Egy bölcs, szegény ember a nép szemében mindig is szegény marad. Ahhoz, hogy egy pillanatnyilag negatív változás pozitív fogadtatásban részesüljön, azt felvető embernek kőgazdagnak kell lennie. Az átlag ember csakis egy nálánál gazdagabb, hatalommal rendelkező embert hajlandó követni. És még ez sem garancia a sikerre, lásd. Széchenyi. A másik, hogy egy ilyen berendezkedés nagyon nem komform a pillanatnyi, demokratikus világrenddel. A mostani politikusok nem ok nélkül nem partnerei az ilyen önszerveződő, öngondoskodó rendszereknek, mert kiveszi a kezükből a kontroll lehetőségét. Pl. egy csoport megcsinál egy 500 méteres útjavítást 1 millió forintból,  akkor nép jogosan teszi fel a kérdést, hogy mi is kerül ugyanez 30 millióba állami pénzből és miért 5 év?
Egy ilyen berendezkedés túlságosan elvinné meritikratikus irányba a politikai életet, ami pillanatok alatt kiszelektálná a vagyontalan, pénzlenyúló zoknibábokat.
 

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Imádom ezeket az önmegvalósítós mítoszokat..:)

Nem egy ilyen önmegvalósító bohóckodást volt szerencsém látni. Közös jellemzőjük, hogy a közműhálózatot figyelmen kívül hagyták. Emiatt viszont legalább egyszer újra kellett húzni az egész kócerájt (villany, gáz, víz, internet). Így már kimondottan olcsónak hat a "túlárazott" állami/önkormányzati beruházás. Az önmegvalósításnak nincs helye a kivitelezésben (lsd. még önbíráskodás).

Szerkesztve: 2022. 06. 06., h – 09:46

"A jóléti társadalom"  -  Szimplán felfogva attól jóléti, hogy a társadalom nagy többsége jólétben élhet. (Az önkontroll kérdése már magasabb szint.., a vallási, törzsi, nemzeti, stb. csoportok-közösségek szervező ereje, - függetlenül a beletartozók jólététől, az ezzel kapcsolatos belátásokról szól. - Ezért van az, hogy legtöbben vezérelvként, - és nem túlbonyolított gondolkodással, - megállnak az előbbi, "szimpla" eredménynél. - Ennek következménye a migráció is.)

Grúz döntés volt az, jakobinus baratom :) Pardon, dzsordzsai.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Szerkesztve: 2022. 06. 07., k – 17:04

Gondolom azt mindenki erti, hogy az inflacio rossz, de megis azt hiszi, hogy a tobb pezn = jolet. Azert akar pezt ujraelosztani vagy nyomtatni. Talan ha a jolet a tobb termeket jelentene....

szerk: Na varjunk csak. Magyarorszagon azert nincs "joleti tarsadalom" mert nem volt marsal terv? Akkor gondolom a szocializmusnak semmi koze hozza :D

Akkor gondolom a szocializmusnak semmi koze hozza

Pedig igen. Marshal tervből nem kértünk, fizettük inkább a háborús jóvátételt a ruszkiknak. Ekkoriban voltak nálunk a padláslesöprések, erőszakos kollektivizálás stb...

Most meg már a "munka alapú" társadalom jelmondat.

A jóléti társadalom fenntarthatatlan. Ezt 75 évvel ezelőtt még nem tudták. Most már tudják, de keveset tesznek ellene. Én inkább nem kívánok részt venni ebben a jólétben.