Vírusírtó közbeszerzéssel

Sziasztok

Kaspersky helyett kellene egy vírusírtó egy 45 gépes intézménybe. A Kaspersky már nem ajánlott és a dküzrt oldaláról is eltűnt. Tavaly még volt Bitdefender de már az is eltűnt. Most választhatok Eset-et de azzal korábban befürödtünk, hetente kaptam zsarolóvírust és az egész hetem mentések visszatöltögetésével telt. 

Mit ajánlotok helyette, mit használtok amit kosaras termékként használni tudnék?

Hozzászólások

Attól függ mire... 

Kipipálni hogy van, arra tökéletes. Ha a saját életét akarja megkönnyíteni és a cég "információs vagyontárgyait" megvédeni, akkor már nem feltétlen ez a jó irány... :-)

Viszont, hogy mellé használjon mást is, pl előszűrt DNS-t az jó ötlet.

Nem szabad 1 rétegre alapozni a védelemben, bármekkora neve is van egy gyártónak.

Elsődleges cél a munkakörülményem megőrzése. A "gyári" és az eset mellett kaptunk jópár zsarolót, igaz azóta bevezettem a onedrive-ra mentést is, így még kevesebb munka veszik el. De azért nagyon rossz volt amikor engem hibáztatnak mert eltűnt minden lényeges adat a gépekről (pedig valószínűleg a kuncsaft kalandozgatott a világhálón). DNS szűrés is megy.

Amikor az eset sorban beengedte ezeket a végső megoldás az lett hogy mellé feltelepítettem a kaspersky free-t. Majd amikor tehettem dobtam az eset-et és a rendes verziót használtam.

A "gyári" és az eset mellett kaptunk jópár zsarolót

Azt ugye tudod hogy a zsarolóvírusok 99%-a  általában már jóideje ismert  - és a gyártó által már javított - sebezhetőségeken keresztül 'jön' be?

Tehát, ha ilyen 'bejön' akkor ott 101% hogy elavult, patcheletlen szoftvereket használtok - ami ellen egyetlen víruskergető sem véd.

 

szerintem.

Így van, a patchelés is fontos, de ha van HIPS/EDR modul a végpontvédelemben - és már szokott lenni- akkor az meg tudja fogni viselkedés/reputációs alapon is, mielőtt a sérülékenységet kihasználhatná. Szóval ez is egy fontos védelmi réteg, de önmagában a patchelés se 100%-os védelem.  

+ ami még sokat segít és szoktam javasolni: a web proxy-n és a mail filteren minden futtatható állományt kiszedni a forgalomból. A r1 user-nek - mivel nincs admin joga telepíteni (ugye nincs?)- nem kellenek ezek és mindjárt egy nagy felület le van zárva. Ha ezt még megfejeled egy device controllal és USB-ről sem engedsz nekik futtathatót futtatni elég jól körberaktad a dolgot. Ez is általában része már egy mostani végpontvédelemnek.

Ezt nagyon jól tudom. Az utolsó WinXP gépeket kb. 2 hónapja sikerült lecserélnem. Havonta készítettem a vezetőség felé egy feljegyzést, hogy nem vállalok semmilyen felelőséget az esetleges adatvesztésért vagy a GDPR be nem tartásáért.

Ennek ellenére legtöbbször nem ezeket kódolta be. Akik az XP-t használták szerintem nagyon nem is tudtak volna már netezni, célszoftvereken kívül nem használtak egyebet.

mostanaban eleg sok olyat lattam, hogy a juzer kap egy emailt amiben van egy link egy jelszoval vedett tarhelyre hogy toltsd le onnan a nagyonfontos szerzodes.exe-t, az emailben benne van a jelszo is persze. es letoltik...

a masik ami most divat hogy excel 4.0 macrokat hasznalnak egy xls-ben, amit az uj office is megnyit, igaz by default tiltva vannak a makrok, de az xls 1. lapja egy szoveg hogy ez egy nagyon vedett titkositott dokumentum, es kattints az 'engedelyez' gombra a megnyitashoz. es kattint...

Szerkesztve: 2022. 05. 24., k – 09:25

Én DKÜ-ben fogok Bitdefendert hosszabbítani. Ha eltűnt eltűnt, műszakilag meg tudom indokolni a szükségességét. További két évem lesz \o/

 

Ui, segítő szándékkal írom: a DKÜ-s termékkeresővel óvatosan, nem keveset hibázik vagy csak nem ad eredményt, mert olyan kedve van. Inkább nézzétek meg többször is, nehogy KM listásat vegyetek nem KM listáról.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Sophos is van DKU-n, de az sem a legjobb...  mi most vettunk kasperskyt, jol le lehetett alkudni, orulnek ha meg valaki megveszi :)

Felettes szervünkhöz központilag a FortiClient-et rakták. A Fortinet-nél én úgylátszik leragadtam a tűzfal/vpn termékeknél.

egy-két észrevétel:

- a megvásárolt antivirus mellé jár support is. Ők mit mondtak ezekre az esetekre? (Az ESET nem egy rossz termék, de kérdés, hogy hogyan volt beállítva, megfelelő termék volt telepítve a gépekre, illetve a felhasználónak milyen jogkőre volt ezt átállítani)

- egy zsaroló virus sok féle képen tud bejutni a hálózatra, egy terjedésnél ezt is vizsgálni kellene, és ez alapján erősíteni a védelmet. (pl. nyitott RDP port az internet felé, admin jog a felhasználóknál),

- a windows defender is használható, de mint másodlagos megoldás, és megfelelően kell menedzselni azt is.

- vannak viselkedés alapú védelmek (Crowdstrike, FortiEDR, Sentinelone) , de ezeknek az ára sok esetben nem fér bele a költségvetésbe