EASUN hibrid inverterek

Hátha valaki ismeri őket, vagy úgy általában tud pár szót szólni a hibrid inverterekről... nézegetem az EASUN hibrid invertereket. Az világos, hogy ráakasztom a napelemet, aláteszem a 24/48V-os akkupakkot és az egészet bedugom a 230V-ba is, akkor:

  • ha süt a nap, napelemről tölti az akksikat;
  • ha nem süt a nap, 230V AC-ről tölti az akksikat;
  • közben meg a kimenetén biztosít AC-t a fogyasztóknak;
  • ha az akksi lemerült, akkor nem napelemből jön az áram az AC kimeneten, hanem az AC inputot irányítja át;

Mi van, ha én a puszta közepén vagyok, és nincs külső 230V AC-s hálózat egyáltalán? Fogja tudni tölteni napelemről az akksikat, ki fog magából tolni az AC kimenetén 230V AC-t az akksi lemerüléséig? Általában a hibrid invertereken kikapcsolható az a feature, hogy AC-ről töltsék az akkukat? Ha igen, akkor minek AC-re kötni őket (fázisszinkron az inverter és a külső hálózat között?) Tudnak ezek olyat, hogy ha akksi hajtja az invertert, abból lesz 230V AC, de ha már lemerült az akksi, akkor átváltanak a külső betápos AC-re? (Ilyenkor jó, ha a két AC fázisban szinkronban van)

Illetve jöhet még, ami eszetekbe jut, tapasztalatok hibrid inverterekkel stb. kösz!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 05. 11., sze – 09:24

Az EASUN nem gyártó, csak egy márkanév, több más gyártó különböző készülékeire is rámatricázzák, így pontos típusjel nélkül nem lehet biztosat mondani.

Nekem van hasonló készülékem, powmr név alatt. Bár hibridként árulják, nem az, hálózatra nem termel vissza. Tulajdonképpen egy nagyobbacska szünetmentes táp, ami bemenetként napelemet is tud kezelni.

Bekapcsol külső hálózat jelenléte nélkül is, tölti az akkut a napelemekről. Nem szinkronizál: ha AC forrásról működnek a cuccaid és elmegy a külső betáp, lesz egy néhány ms-os kimaradás, amíg átvált. Visszafelé is. Általában rajta van az adatlapjukon, hogy pontosan mennyi.

A bemenetek prioritása állítható (napelem, akku, hálózat), ha valamelyik nem elérhető, lép a következőre.

Az AC forrásról töltés konfigurálható, kikapcsolható. Azért érdemes bekötni, mert úgy akkor sem állnak le a rajta lévő fogyasztóid, ha épp nem süt a nap.

Amit szerintem érdemes még tudni róluk: pazarló berendezések, terhelés nélkül üresjáratban kb. 50W-ot fűtenek. Ez annyira sok, hogy az akkuk méretezésénél is célszerű figyelembe venni. A kimenet AC bypass módban TNS, napelemről vagy akkumulátorról működtetve viszont földfüggetlen.

Ha be tudom rajta állítani jól, hogy mennyi legyen az akkuvédelmi kikapcsolási feszültség (= meddig merítse legfeljebb), akkor nem biztos, hogy ez akkora baj nekem. 12V-os akkuknál ezt 10.7V-ra szokták tenni (default), gondolom 24V-osnál pedig 21.4V lenne. Ha ezen tudok emelni egy kicsit, akkor az már elég jó, és az akksi sem sül ki annyira (kevésbé szulfátosodik).

Beállítható a lekapcsolási feszültség.

A töltés is elég jól paraméterezhető: megadható a töltőáram, ha jól emlékszem min. 10A. Az algoritmus 3 lépcsős: van egy CC szakasz, ekkor a beállított árammal tölt a beállított feszültség eléréséig. Utána van egy kiegyenlítő szakasz, ebben szintén a beállított árammal tölt picit nagyobb, szintén beállítható feszültségre, de időkorláttal. A harmadik szakaszban állandó, alacsonyabb feszültségen tartja az akkut.

Nem használom aktívan, el van rakva tartaléknak. Egy délután, amíg kipróbáltam volt rajta 4kW. Tényleg MPPT-s, látszik a kijelzőn megjelenített feszültség / áram értékekben, ahogy keresi az optimális munkapontot. Hogy mennyire hatékony az algoritmus, arról csak találgatni lehet.

Ha egy ilyen inverter adatlapja szerint a max PV power mondjuk 1.5kW, de én ráteszek 4kW-nyi napelemet, akkor mi lesz? Leszabályoz az inverter, vagy kigyullad? :)

Nem tudom, de nem hinném, hogy a tervező a bemeneti panelek maximális teljesítményét használná korlátnak, így nem valószínű, hogy azonnal elpusztulna, ha nagyobb teljesítményt kötsz rá.

Két dologra viszont biztosan oda kell figyelni:

1.) Ne lépd túl a maximális bemeneti feszültséget. A panelek adatlapján a VOC általában 25C˚-ra van megadva, ki kell számolni, hogy hidegebb időjárás esetén se legyen túl magas.

2.) A panelek megadott zárlati árama ne lépje túl az inverter megadott maximális bemeneti áramát (kis mértékben ez is hőmérséklet függő). Ez a bekapcsoláskor jelentkező tranziens nagysága miatt lehet érdekes.

A bemeneti áramos feltételen annyit lehet "nyújtani", hogy ha párhuzamosan kötsz több, eltérő tájolású stringet, akkor az áram csúcsban is kevesebb lesz a stringek áramának összegétől. Ezt is ki kell számolni.

Egyébként meg ne feledd: ennél a típusú inverternél már elég nagy a bemeneti feszültség, van áramütésveszély, és az elhelyezéstől függően tűzeseti leválasztó beépítése is szükséges lehet. Házi hálózatot a kiementére kötni nem tudom, hogy mennyire legális...

Kösz a tanácsokat.

Nem lesz gond, kb. 1.6kW-ot tervezek rákötni négy panelból, Voc = 45V körül, belefér a megadott tartományba;

Nekem is tartalék ez a rendszer, ha épp nem lenne annyira megbízható az elektromos energiaellátás. Persze egyéb haszna is lesz, mehet erről napsütéses időben a kerti szivattyú, fűnyíró stb.

Egy stringet tervezek ugyanolyan tájolással, aztán majd meglátjuk, lehet, hogy ezen még variálok. A lényeg, hogy bővíthető legyen, és a kinézett eszközre lehet még akasztani napelemeket. Meg az is lényeg, hogy túl nagy töltőárammal ne nyírja ki az akksijaimat.

Tűzeseti leválasztó: az egész a kerti házban lesz, az inverter a napelemektől 3-6m kábelhosszra. Elgondolkozom rajta. 

Az eddig a HUP-on olvasottak szerint ráköthetem a házi hálózatomra, amennyiben az nincsen kapcsolatban a szolgáltató hálózatával - márpedig nálam ki lett építve egy kör, ami leválasztható a külső hálózatról, arra tervezem rákötni. Meg a kertiház oldalán lévő elosztóra.