Intel vs AMD Virtualizáció

Fórumok

Sziasztok! 

Van valakinek tapasztalata azzal, hogy valamelyik gyártónál nem működik gond nélkül a virtualizáció? Elsősorban laptop, desktop, virtualbox, vmware területen.

AMD 5800-ról olvastam valakinél ilyet, ezért a kérdés. 

Hozzászólások

debian 11 amd, vmware-ben amikor a guest win10-et leallitom, neha csontra fagy a host. ezert inkabb masik gepen xen alatt futtatom a guesteket. hogy kinek/minek a hibaja nem tudom.

neked aztan fura humorod van...

Elvileg minden gyártónál kéne ennek működnie, vagy 10 éve minden prociba beleteszik a virtuális kiterjesztést (nem csak VT-x, hanem VT-d, AMD oltalán SVM/AMD-V/AMD-Vi), még a legalsó kategóriásokba is. Az Intel csinálta kb. sok évvel ezelőttik, hogy Pentiumba, Celeronba, Atomba nem engedélyezte, ami már akkor is óriási hiba volt. A Ryzen 5800 meg egy alapvetően felső kategóriás proci, annál külön gáz lenne, ha valami problmája lenne ilyen alap dologgal.

Ha gond is szokott lenni virtualizáció terén, az nem a procihoz köthető, hanem pl. PCIe passthrough esetén a BIOS/UEFI implementáció bezavarhat egyes esetekben. Illetve olvastam én is olyan, hogy pl. többlépcsős (nested) virtualizáció (érts: virtuális gépben futó virtuális gépeknél) valakinél gondot okozott régebbi AMD procikon, értem ezalatt, még FX előttieken.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

PCI passthrough AMD alatt nem a legtutibb, nekem volt hogy ugy megfagyott, hogy a slot-bol ki kellett venni a kartyat es csak ugy volt hajlando egyaltalan elindulni a host.

AMD 5800x, GPU passthrough virt WIN10(játékra),még egyszer sem fagyott meg.

Úgy szerettük volna,hogy sikerüljön, de úgy sikerült ahogy szokott.

+ még írd meg a konkrét bios verziót, mert ezekben a forever-beta időkben az AGESA verzió aktuális bugjai is sokban befolyásoljak kinek milyen az eredmény.

Volt vagy 1 évig ez az USB bug is sokaknál, annak is lehet kihatása a VM-ekre. De leginkább ez ilyen örökkétartó sohavégetnemérő találgatós játék.

Köszönöm mindenkinek a tapasztalatokat! 

AMD Ryzen 7 3700X + 64gb ram + valami olcsó alaplap proxmoxal tökéletesen kiszolgál 7 VM-et és 2 CT-t

Szerkesztve: 2022. 05. 03., k – 13:29

AMD 5800X, Windows 10 alatt Vmware Workstation. Gyakran nyúzom (windows, linux, freebsd vm-ek vegyesen), illetve szoktam benne nested vSphere labort is futtatni. Soha nem volt még vele baj. Alaplap: Gigabyte Aorus b550 pro ac.

Desktopban AMD, laptopban intel, mindenhol megy rendesen. Annyi, hogy lehet bios-ban alapból ki van kapcsolva, ilyenkor be kell kapcsolni és kész.