Benzinpara

Este 9 körül a közelben lévő két benzinkútnál olyan brutális sor volt, hogy az ablakból picit gyönyörködtem is a "fénykígyóban".

Reggel munkába jövet két másik benzinkút mellett jövök el, és azoknál is olyan sor volt, hogy eljönni alig bírtam mellettük. Oké, kinek mi adja.. ez nem annyira érdekel, tőlem végülis lehet akár 5 km-es sor is. Ha valaki ott akar állni másfél órát, akkor tessék csak tessék.

De mivel ismerem a lépcsőházban lakók egy részének az észjárását.. csak mondom, és előre mondom, és még barátsággal figyelmeztetek: az erkélyen-kannákban tartott benzin nem annyira biztonságos. Főleg nem kólásüvegben meg ilyesmi. Szóval ha valaki rámgyújtja a házat, annak az okulárét instant a fejére hajtogatom. De lehet hogy annak is megelőlegezem a kedvességem, akiről megtudom, hogy a lakásában betáraz üzemanyagból bárhogyan.

"More, ebbű baj lesz!"

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 03. 10., cs – 09:10

Az eurót már bevásárolta a rettegők népe,  most az üzemanyag van soron. Közben elkezdték felvásárolni a gumilövedékes fegyvereket is, mert köztudott, hogy hatékonyak Kalasnyikov, vadászrepülő és atombomba ellen is.

COVID-kor a WC papír volt a sláger.

Pszichológus kielemezte a viselkedést tegnap a TV-ben.

Disclaimer: 80 kilométerre való üzemanyag van az autómban, de nem rettegek.

trey @ gépház

Hernádi Zsolt: Higgye el mindenki, hogy teljesen felesleges elszaladni tankolni

Munkatársam must küldött képet az egyik győri kútról, mert kinn van a városban. Pár szokásos balfaszon kívül nincs a képen semmi különös. Sorban állásnak nem nevezhet, hogy mindegyik kútfejen 1-2 autó van. Ez Győr főútvonala M1 és Bécs közt Budapestről jövet.   

Este kell menni, amikor a papucsférjek már alszanak.

trey @ gépház

Reggel jöttem el a 760-as úton a hévizi benzikút mellet, kb 2 autó tankolt...semmivel sem több vagy kevesebb mint máskor.
Ugy tudom ,hogy a hiány elöször azokon a kutakon jelentkezett amelyeknek nem a mol szállít, pl ömv.. ez viszont összefüggésben van a benzinárstoppal, plusz sokan gondolom a határ menti kutakhoz átjárnak.
 

80 kili azert nem jo, mert modern autok az uzemanyagot hasznaljak a befecskendezok , magas nyomast eloallito reszek hutesere is, ami par lityinel eleg hamar felmelegszik. Nem mellekesen a pumpa sem szereti ha nem furdik fullon a leben.

Erdemes legalabb harmadig tartani a tankot, es ez nem csak a dieselre vonatkozik, miota a benzinesek is magas kompresszios es nagynyomasu befecskendezokkel operalo motorok.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Marmint, hogy az 5 evesen 30k kilivel leadott dzsunkafost ? Az elozo is kb. ilyen volt. Noss en meg hasznalnam egy 1 v. 200k kilit boven.

Erre szerintem netto penzkidobas tartani barmit. Ez egy bicikli hasznalati mutatojanak is keves.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

oszinten: fogalmam sincs. szerintem kell egy FIRE cel, amit az ember kiszamol maganak, hogy fussa belole utazasra, kajara, csaladra, hobbira, mindenre, es radobni egy 50% margint. de hogy utana minek gyujteni, azt nem tudom.

es most gyujtes alatt nem azt ertem, hogy odaadom a penzt a banknak egy mandatummal, hogy hozzon nekem evi 3-4%-ot, csak hogy tisztazzuk:) az kell hozza, hiszen amugy elfogyna.

 

sosem ertettem azt, hogy legyen xxx meteres yachtja valakinek, vagy hogy kisrepulobol legyen 5. ha valaki tudja miert jo, engem is erdekel! :)

Az emlitett alkatrészeket hogy érinti a tank szintje?

Tényleg érdekel, hiszen ezek nem a tankon belül vannak. Gondolom a pumpát leszámitva. De ahogy tudom az se mindig belül van. A megfelelő nyomást pedig a pumpa után tudod mérni. Hogy előtte mi van, az etwas, nem?

Se ezzel, se a másik problémával nem találkoztam soha. Pedig számos autóm, motorom stb. volt (Trabant, Lada, Nissan, Skoda, VW, Audi, Hercules, Simson, Yamaha. Ducati). Mondjuk nem is tankoltam soha kétes helyen (szar kút, csak mert olcsó), szar üzemanyagot (csak mert olcsó). 

Ez a túlmelegszik meg nem tudom mennyi idő alatt jelentkezik. Nem járok folyamat a full üres és a tankolj jelzés közt. De nem is futok a kútra azonnal, ha kigyullad a nyomorúság-jelző ...

trey @ gépház

Én annó csóró egyetemista koromban minden lehetséges hibát összeegyeztettem hogy kimossam a koszt a tankból és eldugitsam vele az autót. Csak akkor jött össze, amikor tisztán etanolt tankoltam, mert akkoriban lehetett kapni, az autó pedig bírta. Két benzinszűrő ment rá, mire kipucolta magát a rendszer, de addig is csak a teljesitmény esett vissza, mert a szűrő felfogta a koszt, a motor felé pedig kissé csökkent a nyomás.

A pumpa a legtöbb kocsiban (az összesben, amit én láttam) a tankban úszik. Amúgy a pumpa szerintem fix mennyiséget nyom előre, és amit a motor nem használ el, az egy csövön visszafolyik, úgyhogy akár hűthetné is a befecskendezőt, de ezt nem tudom. (A fix mennyiséget azért igen, mert egyszer a szerelő elfelejtette visszatenni ezt a csövet a motorházban, és szép benzincsíkot húzott a kocsi.)

Mondjuk amióta megvan a kocsi, akkor tankolok, ha a mutató belemegy a piros csíkokba, akkor még olyan 100 km van. Előttem ugyanezt csinálta apám, ő újonnan vette. 23 évet kibírt.

Akkor lehet, hogy az enyém nem olyan. Azokban nincs is visszafolyócső?

Amúgy a szivattyú élettartama függhet azért attól is, hogy melyik gyár mire méretezett. A huszonéves Golf a 90-es évek végén készült, amikor kb. az örökkévalóságnak tervezték az autókat. Egy 10 éves Toyotát most hívtak vissza, kicserélni a benzinpumpát (a gyártó költségére, egy füst alatt cseréltek egy marék légzsákot is).

Azért ma telitankoltam, sajna ez nálam max 10 napig tart. :) Este mutertől felmarkolom a 20 lityós marmon kannát, telirakom azt is.

Miért is? Most vasárnap egy bp xvii kerületi shell benzinkúton nem volt gázolaj. És ott nem tankolnak külföldi kamionok. Ilyen azért régen nem volt. Nem kér enni a kannában, elvan még ez a pancs e10 is 3 hónapot. Hétvégén kihozom a garázsból az insigniámat is, annak vmi 70 lityós tankja van, azt is megpúpozom, ennél már úgyis csak drágábban tudok majd tankolni.

Persze, tudom, ezért szaladok én is.

Okulva a kovid parából, amikor az járt jól, aki megvette a budipappert, és a csirkemellt. Még akkor is, ha baromság volt, de én utána pár hétig nehezen/drágán tudtam megvenni a husit.

Egyébként heti 500km-t kocsikázok eleve a meló miatt, ha vmi történik, akkor messzire nem megyek, mert tömegközlekedésre nem fogok felülni, marad a bicaj, de azzal nem szeretnék napi 70-80km-t tekerni, bár jólesne, de a forgalom miatt nem thx.

Szerkesztve: 2022. 03. 10., cs – 09:31

A covid alatti wc-papir / eleszto kombo utan jott a benzin es a jodtabletta mint a nap uj slagerei.

Fogyasztoi tarsadalomban elunk, impulzusokra vagyunk kondicionalva, nem lep meg ez a hiszteria (sem).

Ezt a parát nem értem, én nem is tudtam hogy para van, ameddig el nem kezdtem olvasni a róla szóló cikkeket :D Mi alapján kellene parázni?

Ha elolvastad a cikkeket, tudnod kell.

Röviden: az elosztói piac 70%-a a MOL-é (nagyker, ők szállítják az üzemanyagot a kutaknak). A maradék 30%, mivel veszteségbe tolták őket, lényegében felfüggesztette a szállításokat, így azok a kutak, amelyek tőlük vettek, már nem kapnak üzemanyagot.

Próbálnak rendelni a MOL-tól, de ők meg -hiába van amúgy- nem bírják a plusz 30%-nyi mennyiséget kiszállítani, mert nincs ennyi extra kapacitásuk a logisztikai rendszerükben.

A következmény: vannak olyan kutak, ahol elfogyott a nafta. Plusz mivel beindult a pánik, ez fokozottan jelentkezik.

Jelenleg a MOL benyeli a veszteséget.

Hogy a MOL mennyire áll állami irányitás alatt, és pótolják-e, egyáltalán pótolhatják-e közvetlen adóforintból a veszteséget, nem tudom.

Nyilván csak akarat kérdése, és megteszik, hogy közvetlenül benzinre költjük az adóforintokat.

Kérdés, hogy mennyire etikus elvárni azt hogy közös adóból tartsuk fent az állampolgárok kényelmes autózását. Az autózás ugyanis nem essential dolog a legtöbb esetben, és/vagy pótolható mással.

Természetesen van akinek igen, de a többségnek nem. Nekem sem.

Igen, a MOL benyeli, Hernádi most tejel azért, mert Orbán évek óta fedezi. Egy darabig így ellesz, csak épp a másik két nagyker leállt, ők nem Orbán-haverok, hanem a piacról élnek, nem fogják benyelni a veszteséget.

Semennyire nem etikus ezt elvárni egyébként, nekem pl. nincs autóm és simán elvagyok nélküle már sok évtizede. (hasonlóképpen nem etikus elvárni a fával, szénnel, vagy egyéb alternatív módon fűtőktől azt, hogy finanszírozzák a 'rezsicsökkentett' fűtést - mégis megteszik)

DE mint tudjuk előre megyünk, nem hátra. Ezért térünk vissza a hatósági árakhoz, ezért van olyan kormányunk, amelyik egyfajta minteként tekint egy 90 évvel ezelőtti rendszerre.

Ez mázli, a benzinár meg választási kampány.

Szegény gyerkőcök is akkor kaptak, mikor már a Balázsék is gyűjteni kezdtek és hírértéke lett. Én erre nem sajnálom az adóforintom, ellentétben veled, viszont kampányra és focira nagyon is, azt fizesse ki, akinek hiányzik.

Ütődött, leendő szülőknek, hogy ne kelljen se a saját életüket, se a megszületendő kölküknek az életét elbaszniuk, se a közös kasszát ~ 1 milliárd forint / SMA-s gyerek + élete végéig TB és egyéb lófasz kiadásokkal terhelni:

google://SMA SZŰRÉS GENETIKAI VIZSGÁLAT

HTH

trey @ gépház

Várom már a Spárta pártodat.

Első választási pontod a Taigetosz intézményének bevezetése.

Én pl szorgalmaztam a genetikai vizsgálatot, de jobban megértem azt az anyát, aki nem szeretné, ha megszúrják a hasát egy b@szott nagy tűvel, mint a Covid oltatlanokat. Valamint csak azért legyen "leírva" egy magzat, mert drága a kezelése? Nem mondom én sem, hogy minden vágyam egy sérült vagy beteg gyerkőc, de biztos nem intéztem volna el egy vállrándítással, hanem komoly dilemma lett volna tőlem is és a páromtól is, és azokat is megértem, akik adott helyzetben inkább megpróbálják. 

Aki meg sajnálja a TB-t, és az egyéb lópénisz befizetéseket erre:

- az tessen sajnálni az állami ünnepségekre és flancolásra (minek parádézni és minek pl egy várba költözni, ki kell adni szállodának),

- a sportintézményekre és a versenysportok támogatására (minek az, tessék kiterelni a zöldbe a népet),

- a köztévé és rádióra (ott a sok maszek meg ott az internet, éljen meg minden média a magánhirdetésekből és adományokból )

- az országgyűlés nevű színjátékra (Freddy Mercury megvette volna a parlamentet, most lehetne ott egy szupi kis Freddy Mauzóleum, ami vonzza a turistákat és még az ellenzék is csettinthetne, hogy van itthon háza az LMBTQ-nak)

és még lehetne sorolni, de arra már azt mondanád, hogy csak baloldali kamuzás...

Nem értem, hogy miért szeretnéd, hogy elfogadjam, hogy megelőzhető lenne, hogy valaki nyomorékot szüljön, de inkább megszüli (oké, ő döntése), de utána az ő nyomorék kölkére 1 milliárdot fizessen ki a társadalom? Az ő felelőtlensége miatt, meg a "juj, megszúrják a pocim, grrr" picsáskodás miatt?

Hogy én mire sajnálom, az a saját magánügyem.

trey @ gépház

Minden normális ember szűret ma már. Akinek nincs erre 60 ezer forintja, az kössön csomót a faszára, húzzon kotont, vagy menjen kampányolni az ingyenes szűrővizsgálatért. Bár, szerintem már nyitott kapukat döngetne, mert bejelentették, hogy támogatják majd. Gondolom, a minisztériumban is kiszámolták, hogy olcsóbb kiszűrni a hibásat, mint 720 milliókat beleaprítani.

trey @ gépház

de akkor mire fel volt az a rohadt nagy kalapozas, hogy sma ottokanak kell a kezeles es viktor nem fizeti.

oke lorinc adott 2-300 gurigat utana, de akkor mire fel volt a cirkusz, ha tb sponsored...

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

oh ja, ertem, tehat a hulyeknek ad megint az aki egy picit is elorelato racionalis...

Nem partolom.

Ezzel elertek, hogy meg jobban tojnak ra, mert a mindegy "ingyen van" meg jon az emelt csalasipotlek is. Tiszta win.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

"Azt szeretném, hogy MEG SE SZÜLESSENEK."

Azt nem te döntöd el. Véleményedet korlátozd a saját családodra. A szülőnek jogában áll meghozni a döntést a beteg gyermek világra hozására is, ehhez neked pedig nulla közöd nincs. A világlátásodat kicsit pixelesitsd jobban, mert minecraftos szemüvegen át látod.

nem a faszt nincs koze hozza mint mindenkinek akinek ez a befizetett dellajabol megy. Tehat jogos a felvetes, sajnos tul realista aka. naci nezopont ilyet allitani. meg. Majd most jon a szukossege a dolgoknak sok sok dolog at  fog ertekelodni. Amugy nagyon orulunk, hiszen felno es mivel dominansan oroklodik sok szep hasonlo gyermeket de legalabb hordozot fog generalni.

Elobb utobb ez is olyan lesz mint az inzulin, vegulis a gyarto generalja maganak a piacot a gyogykeszitmenyre. Csodas. Veszek a reszvenyeikbol.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

> Elobb utobb ez is olyan lesz mint az inzulin, vegulis a gyarto generalja maganak a piacot a gyogykeszitmenyre.

Csak zárójelben jegyzem meg, mert ez egy közkeletű tévedés aminek messzemenő következményei vannak az életünkről való gondolkodásra: az egyes típusú cukorbetegség terjedésének nem lehet genetikai oka, mert pozitív szelekció biztosan nincsen ilyen mértékű a cukorbetegségre, és ennek ellenére nagyon gyors a cukorbetegek arányának növekedése egy emberöltőn belül is. Ha valamire nincsen pozitív szelekció, akkor annak az aránya állandó a populációban. (Ha a gének szelekció nélkül véletlenszerűen kombinálódnak, akkor bizony a tulajdonság részaránya állandó lesz. A véletlen mutációk pedig ilyen időtávlatban elhanyagolható mennyiségűek.) Én úgy tudom, hogy ráadásul még mindig negatív szelekció van erre a betegségre, a magasszintű kezelés ellenére is. Azaz a cukorbetegeknek átlagban kevesebb gyerekük van ( forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23011355/ "Fertility in people with childhood-onset type 1 diabetes" "Results: Both women and men with diabetes had a smaller number of live births than the controls;" ).

Egyértelmű, hogy a betegség terjedésének okát az életkörülményeinkben kell keresni, és a hajlamot ugyan lehet a génekre fogni, de a betegségek legnagyobb része valamilyen életmódi módszerrel megelőzhető volna. Annak a felfogásnak, hogy a "gének okozzák" az a legnagyobb veszélye, hogy emiatt a tévhit miatt elhanyagolják az emberek az életmódi tényezőket. Pedig abból, hogy a betegség nagyon gyorsan terjed, és ráadásul 1-2 évszázada szinte ismeretlen volt, arra lehet következtetni, hogy egészséges életmóddal 100%-ban elkerülhető volna ez a betegség.

Semmi gond, de akkor vesződjön ebben az esetben vele, és ne az én cerkámmal verje a csalánt. Beteg gyereket tudatosan világra hozni elég beteg, önző, felelőtlen dolog. És csak addig magánügy, míg nem a más pénzén/kárán akarja életben tartani. Már így is épp elég debil van, nem kellene még szaporítani őket.

Mikor lehet ezt diagnosztizálni, mik a lehetséges eredmények a papiron? Hányféle vizsgálat van egyáltalán?

A sarkos és magabiztos véleményed mögött biztosan a terület alapos ismerete áll.

"Már így is épp elég debil van, nem kellene még szaporítani őket."

Paraszt.

Kérlek válaszolj erre: "Mikor lehet ezt diagnosztizálni, mik a lehetséges eredmények a papiron? Hányféle vizsgálat van egyáltalán?"

Ugyanis egy kicsit google-öztem és elvesztem a részletekben.

Például csomó újszülöttkori tesztelésről szóló hírt láttam, a genetikai vizsgálatok tipusaiban és lehetséges válaszaiban elvesztem.

Szóval fingod sincs mikor lehet ezt vizsgálni és mit jelent az eredmény. Pedig aki ilyen magabiztos, gondoltam megalapozottan az.

https://www.pentacorelab.hu/hordozosag

Ez alapján a szülőket, és nem a gyereket vizsgálják, a másik fajta amit találtam az meg a megszületett gyereket vizsgálja.

De nyugodtan mondd, te miről tudsz, ne tartsd vissza.

"De ha már eleve látszik a 2 hónapos ultrahangnál, h 2 feje van, akkor azt minek megszülni?"

Ne terelj, nem erről volt szó.

A legdrágább eddig általam talált NIPT szűrőcsomagban nincs benne az SMA. (~250 ezer huf)

https://gendiagnosztika.hu/nifty-teszt/

Kérlek adj egy linket egy konkrét szűrésre, ami korai szakaszban kimutatja az SMA -t. Lehet bármilyen fajta, két feltétel teljesüljön:

- korai szakaszban kimutatja, hogy

- a baba szinte biztosan SMA -s lesz

- igy trey "meg se szülessen" mondása valamelyest alátámasztásra kerül, mert lehetőség van a megszakitásra.

Köszönöm.

(én próbáltam többször is ilyet keresni, és csak a baba megszületése utáni teszteket találtam).

Pedig szerintem itt most hatarozottan igaza van.

Annak kene a temanak lennie, hogy hogyan lehetne a TB-be beepiteni ezeket a varhato ertekben draga gyogykezeleseket igenylo betegsegeket kiszuro vizsgalatokat. Meg hogyan kene ezeket a szurovizsgalatokat ingyenesseguk mellett kotelezove tenni.

Gyuszk "meg mit nem" megkozelitese tobb szempontbol aggalyos.

Engem nem zavar, hogy milyen témákról beszélgetnek itt emberek. De ha NagyZ nem fér a bőrébe és nem hajlandó másokat élni és beszélgetni hagyni, akkor épp itt az ideje, hogy kicsit ő is kapjon.

"az onkentes nyelveszkedesed meg rettenet, oda trollkodasz kapsz."

Lassan frissítem a blogomat. Majd meglátjuk, hogy úgy érzi-e, hogy a számára nem tetsző topicokat következmények nélkül széttrolkodhatja-e, vagy se. Attól függő lesz az én reakcióm is. Addig is, ami nem kifejezetten szakmai komment NagyZ-től, azt szabad prédának tekintem.

"remelem igy mar tiszta, mi, hova kerul!"

Légyszives segits nekem megkeresni a konkrét szürést ami tudja azt ami téged is igazolna.

https://hup.hu/comment/2759862#comment-2759862

Köszönöm.

"de nem is érdekel a téma."

Ne legyél olcsó: ha nem érdekel, minek beszélsz róla?

"Azt nem te döntöd el. Véleményedet korlátozd a saját családodra. A szülőnek jogában áll meghozni a döntést a beteg gyermek világra hozására is, ehhez neked pedig nulla közöd nincs. A világlátásodat kicsit pixelesitsd jobban, mert minecraftos szemüvegen át látod."

 

Erre reagáltam, önző dolog tudatosan beteg gyereket világra hozni. A technikai részletek nem érdekelnek, nem írtál ilyesmit. Számodra teljesen ok, ha egy gyereket tudatosan 2 fejjel szül meg az anyuka, számomra pedig nem az. És elfogadom, ha emiatt parasztnak nevezel, mert baromira nem érdekel.

Ha te lennél ilyen gyerek önkéntesen választanád a halált, hogy ne okozz gondot a társadalomnak?

A màsik, mennyi pénzről is beszélünk tulajdonképp? Mennyit (nem) ér egy sérült ember?

Mondom én se feltétlen támogattam volna a párom, ha úgy alakul, de szerencsére nem úgy alakult és vizsgálatok is voltak, de továbbra se tudom a szülőket ilyen helyzetben elítélni.

Nekünk meg a múlt évtized közepén még azt mondták, nem elég a sima vérvétel, úgyhogy meg is szúrták az asszonyt. Lehet Svájcban más a divat, vagy csak velünk szórakoztak, de nekem úgy rémlik az életkora miatt volt indokolt,  legalábbis az orvosok szerint. Meg is csináltak a vizsgálatot, szerencsére gyors volt, utánna se volt semmi váratlan és az eredmény is jó lett.

Most jut eszembe, az UH-n is mintha lett volna valami minimális eltérés, szóval mindenképpen ezt ajánlották.

Üssön el trey motorral engem, ha hazudok!

De, hisz válaszoltam. Szar a kérdés. Almát a körtével.

Nem tartom feleslegesnek, hisz egy csomó embernek segít. Magam nem élek vele. Hogy külföldiek is itt tankoltak? Nem tökéletes a rendszer, de mi az? Azóta finomítottak rajta. Ettől még nem gondolom, hogy felesleges lenne. Még az elfogult RTL Klub híradóban is több volt, aki szerint segítség, mint aki szerint hibás lépés.

Ettől még nem gondolom, hogy 720 milliót egy emberre el kéne tapsolni.

Tudod mennyi pénz az? Egy átlagember élete során nem keres annyit 40-50-60 év munkával.

trey @ gépház

Érdekes lenne felderiteni mennyit költ a TB olyanokra akik magukon is segithettek volna ha nem csont alkoholisták, dohányosok, drogosok, nemi betegek, és még sorolhatnám sokáig.

Szóval, a TB már csak ilyen, akkor is költünk emberekre ha nem érdemlik meg, vagy ha nem éri meg.

Én úgy álmodtam, hogy a kisebbek bele fognak bukni ebbe, a MOL felvásárolja őket, és aztán a választások után lehet újra kaszálni. Akkor majd új propagandára lesz szükség az áremelkedés fedezésére, de a nemzetközi helyzet bőven elegendő alkalmat fog szolgáltatni.

Szerintem az emberek kisebb része valódi parázó, a nagyobb része csak sodródik az eseményekkel.

Van a kocsimban kb 200 km-nyi benzin. Vagy nem tudom, egy hete nem ültem benne, lehet, hogy több/kevesebb. Ha a hosszúhétvégén menni akarunk rokonokhoz (2x200 km), akkor valszeg nekem is be kell állnom a sorba, vagy nem megyek vidékre.

Azt olvastam több forrásból és a rádióból is, hogy a hosszú hétvégén gondok lehetnek, és mivel pont a hosszú hétvégén fogok rokonokat látogatni, én is sodródtam egy kicsit.

Igaz, ahol én tankoltam tegnap késő este, lényegében normál üzem volt, talán egy kicsit többen voltak az este 11-hez képest.

Szerintem azt sem tudjak, hogy a bio osszetevo miatt a gazolaj 3-6 honap, a benzin 6-12 honap es "megromlik" nem lesz jo semmire. Esetleg zoldhulladekot egetni.

Kannaba tankoloknak ajanlom a premium 100 benzint, nincs benne ethanol max 3%, de a legtobb 0 kornyeki meresi hibahatart tartalmaz.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Centire tudom. Kis, 5 literes kannába szoktam shell 100+-t tankolni, abban ethanol helyett más van, bármeddig jó, ezért azt kisgépbe szoktam rakni (olajjal ofc). A 20 lityós kannába megy a csumpi e10-es, ha nem lesz balhé, majd beletöltöm a kocsiba, akkor max annyit nyerek, h 480-ért vettem. Ha meg van balhé, ez annak 4-500km. A dízel insigniámmal meg ha nem lesz balhé, úgyis megyünk messzebbre, akkor meg max annyit nyerek, h 480-ért tankoltam bele 50-60 litert, amikor majd lesz mondjuk 750+.

Inkább a tárolás mennyiségére és a felhasználás módjára gondolok: aki gyorsan pániktankol, az nyilván azért teszi mert szüksége van rá hogy menjen az autó, viszont ha használja is az autóját, akkor meg ugyanúgy el fog fogyni, legfeljebb nem két hét múlva, hanem három.

Aki azért rohan hogy fél évekre tárolgassa, annak valójában nincs is rá szüksége.

Vagy, ilyen Fogarasi Árpi szerű indittatásból, a Mad Maxes körutakra veszi, just to be sure.

Május elsején, az idők szavára hallgatva, televettem a kádat benzinnel. Ne röhögj, te is televetted. Anyósom meg leengedte, azt hitte, öblítővíz. Úgy sajnáltam. Úgy sajnáltam. Hogy nem gyújtott rá.” - Hofi Géza

Szerintem inkabb kolasuveg, mint pl. egy ilyen:

https://9gag.com/gag/ay935xy

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez most pont ugyanaz a jelenség mint a covid elején az élesztő, a wc papír meg még pár termék volt amiből egyesek tonnaszám vittek haza. Átmenetei megoldást a max. elvihető mennyiség adagolás segített :). Persze a pánikolók attól még inkább befosnak.

Carpooling, tömegközlekedés, bicikli, gyaloglás!

Nemt'om, a fiúk alapvetően szeretik a járműveket (mint ahogy én is), de ott indultunk hogy a drága benzin miatt inkább sétálni, biciklizni, autót megosztani kéne: https://hup.hu/comment/2756823#comment-2756823

Aztán jött valami ócska vicc arról hogy a férfiakkal mi lesz, majd jött a maszatolás.

Úgy érzem kiment a koncepció ebből a beszélgetésből.

Maszatolás szerinted. Ne tornából felmentett "férfiakat" kérdezz arról, hogy az igazi férfi, hanem nőket :D Persze, ne olyanokat, akik tornából felmentett "férfiakkal" élnek.

Nézz végig a történelmen, hogy kiket tartottak férfiaknak a nők. Nem vasággyal együtt 40 kilós ropikat, akiknek az élete a WoW előtt ülés.

Ne kelljen már felsorolnom, kik voltak vagy annak most is a női ideálok.

Az, hogy egyes nők még maguknak is hazudnak, mert valami jutott nekik ... coping ... Hát, azzal nem tudok mit kezdeni ...

trey @ gépház

https://hup.hu/comment/2756877#comment-2756877

Egyszerűen értelmetlen a hozzászólásod sora - aki biciklizik és gyalogol, az nem férfi.

Majd jön az, hogy a rendes férfi szeret autózni és motorozni (nem vitatkozom).

Majd közlöd, hogy aki nem mozog, az nem férfi.

Nincs összetartó erő a random kommentjeidben, még ha egyenként értelmük is lehetne.

Értem, hogy elkezdték lebontani a férfi és női szerepeket a nyugaton és ide is exportálnák, de ha már itt a háború ... Azért érdekes, hogy a gyerekkel mégis az anyát küldik menekülni, a férfiak meg mennek harcolni, ugye?

Most ne gyere nekem a propaganda képekkel, amin az ukrán topmodell Kalasnyikovval pózol, hogy a nők is harcolnak ...

Ja és ha már háború. Normál esetben oda is inkább az igazi férfiakat válogatják, nem a nyeszlett "E" betűs bénákat.

Mondom én. A háború - főleg, ha eszkalálódik - ismét rendet basz a fejekben.

trey @ gépház

Hát, lehet, hogy a lelakott 20-30 éves Ikarus buszokkal megoldott tömegközlekedésetek - amire itt nagy arccal hivatkoztok - még akár / főre lebontva is többet árt a környezetnek, mint az én évi 500 kilométer élménymotorozásom egy korszerű, EUROfaszomtudjami katalizátoros, 1-2 éves motorom. Meg a nincs egy éves autóm. Miért kell mindig feltétlen beleállni a baromságba?

trey @ gépház

azt felejtsd el, hogy a 20-30 eves ikarusokat levered / fo. Meg azokat sem. Koszi, hogy megtudtuk: az Igazi Nagyarcuak propagaljak a tomegkozlekedest.
Engem peldaul a vasut jobban erdekel, mint a kocsik: megsem mondom, hogy az Igazi Ferfi az mozdonyvezeto. Igaz, nincs is vonatszereloi szakmam.

Az uj kocsidrol: ezzel azt akarod mondani, hogy mindenki jarjon <4 eves kocsival, es kornyezetvedelem megoldva? az oregebb autokat meg dobjuk ki a szemetbe? Jol ertem?

Ferfi az mozdonyvezeto.

Régen az a szakma is pozitív példa volt a fiúk előtt ...

Az uj kocsidrol: ezzel azt akarod mondani, hogy mindenki jarjon <4 eves kocsival, es kornyezetvedelem megoldva? az oregebb autokat meg dobjuk ki a szemetbe? Jol ertem?

Ez egy jó tervnek hangzik! De ezt nem csak én mondom, hanem a szakértők úgy általában. A hazai 15+ éves átlagéletkor Európa szégyene.

trey @ gépház

Nagyvárosi környezetben egyébként a lábbal hajtós roller és tömegközlekedés kombinációja meglepően jó tud lenni.

Nyomtam igy napi ~16km -t, főleg metróval, amikor bent voltam összecsuktam és cipeltem. Meg a lépcsőn is. Jót tesz az állóképességnek :)

Ami a képen van az nem rendes roller egyébként hanem valami kacat.

+1, nekem most van olyan útvonal, ami minden opciót mérlegelve egy e-roller + vonat kombóval jönne ki leggyorsabban. A bruttó utazási időt tekintve köröket verne a sétára, autózásra, biciklire, BKK-ra, stb., talán egyedül a motor lenne versenyképes, bár csúcsidőben ~20 km-en keresztül kerülgetni az álló autókat nem egy óriási élmény. YMMV, persze.

Illetve nyilván nem így öltöznék fel. :)

Trey te biztosan nem vagy "igazi férfi" :) Se a mostani se a régi "trendek" szerint.

Már a kifejezés is mint "igazi férfi" egy elcsépelt sz.r. 

De játszhatunk a szavakkal. Ki az igazi nő ? Aki otthon szül és háztartásbeli ? Vagy aki a plázába rohangál egész nap és picsáskodik ? :)

Te meg jössz itt a motorozásoddal és attól "igazi férfi" vagy :D vicc.

Nem ültem fel semminek. Nálam jobban kevesebben utálják az újfajta PC / LMBQBTBGT+++ szarságokat amik begyűrűztek mindenhova is. A filmeken át a játékokon keresztül az élelmiszercsomagolás / elnevezésbe, a szoftverekbe + mindenhova is .. az arcom kaparom le sokszor mikor szembe jön valami oltári nagy f.szság amiket ez a "közösség" kiprovokál magának ..

Szóval ez nem nyugati "aktuál" prop. Az én véleményem szerint nem értelmezhető az "igazi férfi" ahogyan az "igazi nő" sem. De te sem tudod megfogalmazni, és most hagyuk azt hogy az igazi férfi motorozik, mert az meg egy kamu sallang kb, egy általánosítás.

Kértem, hogy nézz utána, hogy a NŐK milyen külső jegyek és belső tulajdonságok alapján tartottak a történelem során általában férfinak embereket. Megtetted? Ha megtetted, mehetünk tovább. Ha nem és tovább folytatod a random terelést, nem fogunk előbbre jutni.

Keress rá a férfi ideál szóra. Nem, nem a Big Bang Theory szereplői fognak kijönni!

trey @ gépház

Felesleges rákeresnem, elég itt visszaolvasnom, hogy te miket írtál le az "igazi férfiről". Tehát te felültél a régi propagandának, miszerint egy igazi férfi csak gladiátor lehet, vagy harcos viking, vagy valami hasonlatos.

Vagy felültél a nyugati propagandának, hiszen ha férfi ideálra rákeresel akkor pontosan azt kapod amit a ""nyugat"" az arcodba tol. Csak izmom felső férfi test, sportolás, erő izom, tejet iszom .. ugyan ez levetítve a nőkre is, nagy mell, vékony, smink hegyek, stb. Akkor most ki ült fel és milyen propagandának? A réginek? vagy az újnak amit a google dob eléd ?

Ebből levezetve, meg a bingbangtheory-s agymenésedből is levezetve, te igazi férfi vagy ? Valószínűleg nem, ahogy a definicióid (pardon, a nagy népi összmese definiciója) szerint én sem.

Szerintem zárhatjuk is ezt a szálat :) Köszi

Ez nem propaganda, hanem biológia, kiválasztódás és természetes szelekció. A férfiak pl. azért vonzódnak a nagy mellű nőhöz ÁLTALÁBAN mert a nagy mellet a termékenység jelének tulajdonították (tudod, nagy mell, sok tej stb.). A nők a magas (nem, nem a törpe), a jó fizikumú (nem,. nem a sörhasú) férfiakhoz, mert az biztonságot sugall számukra.

Ezt iskolában is tanították, csak biztos nem figyeltél oda. Ezen a szálon indulj el és pótold be, mai hiányzik ezen a téren a fejedből.

trey @ gépház

Nem, azt akarom mondani, hogy rettentően ócska módon próbáljátok kicsavarni a szavaim. Egy olyan dolgot próbáltok tagadni, ami létezik. Várjál, ez a létező dolgok tagadása melyik új irányzatból is jön? :D :D :D

Jaa, ilyenkor már off ...

trey @ gépház

na jó, kicsit még nem off.

Hogy jött ide a biólógia? Eljutottál oda az "igazi férfi" sallangtól a biológiáik, meg hogy azt valaki (én?) tagadom .. Hint: nem,. nem mondtál újat a biológiával kapcsolatban.

Ezt az egész cuccot te rángattad ide. Itt az "igazi férfi" / "férfi ideál" szavakról és azoknak a ""jelentéséről"" volt eddig szó, erre bedobod hogy hát de a biológia... így műküdik ... Remek, kár hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz. Mmint az "igazi férfizésnek" meg a biológiának.

De mind1, látom nem akarod érteni. Nem akartma kifacsarni semmidet, de látszólag te akarod kifacsarni azt amire én akartam rámutatni.. hogy az "igazi férfi" mint olyan nem létező történet. Mindig az aktuális trend ""határozza"" meg úgymond.

na innentől off.

ps.:és azért off, mert úgy érzem elég időt fecséreltem el erre az egész szálra, többet nem akarok.

Szerkesztve: 2022. 03. 10., cs – 17:10

Reggel tankoltam Tatabanyán, MOL kút az 1-es út kereszteződésénél. Kérdeztem a pénztáros hölgyet, hogy elkezdődött a világvége tán? Azt mondta már tegnap.

Sok idióta...

Amúgy, ott mondták, hogy üzemanyag van, csak a roham miatt tanker kamionból van kevés és nem tudják megfelelő ütemben tölteni a kutakat.

+1 erre. És a MOL vezér is ezt nyilatkozta, hogy üzemanyag van, kisebb logisztikai gondok vannak perpill, de azok is megoldódnak. És pont azért van logisztikai gond, amit az utolsó mondatodban írtál. A sok idióta miatt.

Nembaj, jód tablettát is vegyenek mellé a shopban, javasolt bevenni benzinnen, vagy gázolajjal, ízlés szerint! 

Gyerekek. Ki volt ez az egyszemélyes hírportál, aki feltette az est üzemanyagokhoz legjobban kapcsolódó kérdését, hogy szegyelik-e már eléggé magukat a pedagógusok a jelenlegi helyzetben, hogy már ne hőbörögjenek?

Triple facepalm.

Ki volt ez az egyszemélyes hírportál,

Nem tudom, mi volt, de teljesen helyénvaló a kritika. A kutya nem foglalkozik jelenleg sem a tanárok 40 éve folyamatos sirámaival.

Mehetnek az utcára sírni-ríni, szerintem az embereknek kb. 230-ad rangú problémája, hogy éppen most miért hőzöngenek.

trey @ gépház

Irreleváns volt a kérdés a kormányinfó meghirdetett témájához, ennyi. Majdnem a tévére köptem a szörpöt. Gulyás is meglepődött ezen a random felkérdezésen.

(az hogy csak a házi média kérdezhetett szokás szerint, egy másik kérdés)

Én is néztem, igazi troll kérdés volt. Én is feltettem volna. És úgy hangzott, hogy ha a vasutasok belátták, hogy nem most van itt az idő erre, akkor pedagógusok is beláthatnák-e.

Ugyebár. Ha már sztorizunk, sztorizzunk rendesen és korrekten.

És igen: ennek sem helye, sem ideje nem most van.

trey @ gépház

Érdekesen szelektálsz abban hogy melyik témában milyen szociális érzékenységet kellene mutatnod. Elég random. Fent közben gyerekeket dobálnál a tajgetoszba, mert fáj neked az SMA gyógyítása, itt meg azzal picsogsz, hogy a tanár csak dolgozzon, mert éppen háború van a szomszédban (relevancia = 0), tehát legyenek szolidárisak.

A vasutasok konkrétan szállitják a menekülteket, azért nem sztrájkolnak. Az hogy ők most inkább teszik a dolgukat, egyértelműen pozitiv számomra is.

Személy szerint te mit teszel az egész ügyben, milyen vállalásaid vannak, ha már másokat utasitasz?

Valamit félreérthettél. Én itt (sem) tanúsítok semmilyen szociális érzékenységet. Ki felé tenném és miért? Mindössze megjegyeztem, hogy "kifelejtettél" egy nagyon fontos részletet.

Ráadásul megint csúsztatsz: nem a gyerekeket dobálnám a Tajgetoszról, hanem a düddő szüleiket. Ebben az esetben az ütődött kölkök meg sem születnének.

trey @ gépház

> Elég random.

Nem random, hanem bevallottan nem képes egyáltalán empátiára. Ha lenne köztünk pszichológus, egyből meg tudná mondani, hogy ez valszeg melyik személyiségzavar járuléka lehet.

Azért fura a helyzet, mert nyilván e hiányossága miatt nem lehetne hibáztatni, azonban előszeretettel alkot sarkalatos véleményt olyan témákban, ahol legalább egy nüansznyi empátiára szükség lenne a probléma megértéséhez. Ez persze állandóan feszültséget gerjeszt az olyan vitapartnernél, aki képes empátiára. Lásd e topikot, vagy a friss blogposztot.

Ezt a "betegséget" úgy hívják, hogy őszinteség. Nagyon sokan gondolkoznak így, csak a társadalmi elvárások miatt nem mernek őszinték lenni. Pedig érdemes lenne gyakorolni!

Lásd e topikot, vagy a friss blogposztot.

Beszarok, egyesek már empátiát követelnek olyanok számára, akik 2 tonnás dízel tankokkal járnak :D Tényleg megérett a világ a pusztulásra :D

trey @ gépház

Az őszinteség megint más, de nem lep meg hogy nem tudsz különbséget tenni a kettő között. :)

A linkelt posztban meg "leszarom"-mal válaszoltál arra, hogy valaki nem tudott dízellel megtankolni munkájához. A kulcs momentum hogy téged nem érint a dolog jelenleg, így bekerült a leszarom kategóriába. Ez nem őszinteség vs empatikusság. Az őszinteség csak az benne, hogy semennyire se rejted el, hogy mennyire hiányzik belőled a empátia.

Ha mondjuk az említett topikban az illető orvosi ügyeletet lát el nehezen megközelíthető településeken, akkor se érdekelne, hogy nem tud dízellel megtankolni?

A társadalom egyik mozgatórugója az empátia. Például ezért helyeslik, hogy drága gyógyszerekkel gyógyitsák meg az SMA-s gyermekeket, amit a közös pénzükből összeadott TB fizet meg.

A te véleményed meg az, hogy aki ilyen gyereket szül, az inkább eleve pusztuljon. Ez alapján egy szociopata vagy, bocs.

De hogy a kérdésedre is válaszoljak, ha már érezni nem érzel semmit ezzel kapcsolatban, gondold át sima logikával: neked és a gyerekeidnek is jár a TB, mert mások empatikusak.

Ne adj isten, ha az unokád lenne SMA-s, ő is meg fogja kapni a gyógyszert.

Már megint az empaták "majd ha a te gyereked" ócska dumája!

Nem, a TB nem azért jár, mert mások empatikusak. Azért jár, mert dolgozom és fizetem. Vannak TB támogatott gyógyszerek és beavatkozások és vannak, amik nem azok. Pl. ha valaki csúnya mint a bűn, azzal legyen a társadalom empatikus és fizessen neki szépészeti műtétet? Mert szegény mondjuk elálló füllel nem talál nőt magának?

Ez nem empátia kérdése. Elmondta a TB is, hogy nem empátia alapon döntenek az SMA-soknál. Szakmai alapon, egy stáb dönt. A triázsolásban sincs helye empátiának. Nézzél már utána a dolgoknak!

Egyszerűen, ha anyagilag nem éri meg, akkor nem kell támogatni.

Tudom, hogy ezt empátia-huszárként nehéz felfogni, de az élet nem habos torta.

trey @ gépház

"Egyszerűen, ha anyagilag nem éri meg, akkor nem kell támogatni."

Összekevered a TB-t a piaci alapú biztositásokkal. A szakmai döntések (pl. hogy melyik gyerek kaphat SMA-kezelést) nem anyagi döntés lesz, hanem orvosi: megéri-e rá költeni a gyógyszert, és hatásos lesz-e, élhet-e várhatóan teljes életet, vagy az állapota túl rossz, és a másiknak kellene adnunk?

Az empátia pedig abban áll, hogy a társadalom elfogadja, hogy elmegy közel egymilliárd forint egy betegre, miközben a többség keveset igényel belőle.

"Pl. ha valaki csúnya mint a bűn, azzal legyen a társadalom empatikus és fizessen neki szépészeti műtétet? Mert szegény mondjuk elálló füllel nem talál nőt magának?"

Ilyenekről ki beszélt? Érzed az SMA-s gyerekek meg a csúnya emberek közötti különbséget?

A szakmai döntések (pl. hogy melyik gyerek kaphat SMA-kezelést) nem anyagi döntés lesz, hanem orvosi:

Istenem, ezt a mellébeszélést! :D Tehát, nem empatikus döntés. 

Az empátia pedig abban áll, hogy a társadalom elfogadja, hogy elmegy közel egymilliárd forint egy betegre, miközben a többség keveset igényel belőle.

De, ugye ez még nem kötelező? Más véleménye lehet még valakinek? Vagy mire készüljek? MZP félbolond bagázsának győzelme esetén büntetni fogjátok az egyet nem értést?

trey @ gépház

Nem azt mondtam hogy a kiválasztás lesz empátia alapján, hanem hogy a társadalom elismeri, hogy a TB -ből nagy összegeket áldozunk kevés számú SMA-s gyerek kezelésére.

Te pedig kifejtetted, hogy pazarlásnak tartod, az ilyen gyerek szülei meg eleve öljék meg magukat.

Bocs, de ez minimum szociopata vélemény.

 

"De, ugye ez még nem kötelező? Más véleménye lehet még valakinek? "

Lehet, pont azért vitatkozunk, hogy okosabbak legyünk utána.

 

"MZP félbolond bagázsának győzelme esetén büntetni fogjátok az egyet nem értést?"

Ki beszélt itt MZPről, politikáról, választásról? Kik közé teszel többesszámban?

A társadalom véleményét akkor ismernénk, ha népszavazást tartanánk a témában. Amíg egy ilyen referendum eredményét nem ismerjük, addig csak a szájába adsz a társadalomnak olyasmit, amit hallani szeretnél. Mondjuk ezen nem lepődöm meg, mert nekem is tulajdonítasz erősen eltúlzó kijelentéseket, amik tőlem nem hiszem, hogy elhangzottak abban a formában, ahogy te tálalod.

trey @ gépház

Ezt nagyon nehéz lesz megmagyaráznom, csak körülírni tudom. Mintha egy színtévesztőnek kellene megmagyarázni a piros és zöld színek közötti különbséget. Nézd pl. a kovidos posztodat. Miért kívántak annyian jobbulást? Nem a barátaid vagy ismerőseid, talán még semelyikükkel se találkoztál élőben. Random nevek csupán egy fórumban. Mégis úgy gondolták, hogy jobbulást kívánnak. Miért? Talán ők is voltak már kovidosok, így át tudják érezni azokat a kellemetlen tüneteket, amiket te is tapasztaltál (pl. íz- és szaglásvesztés). A támogatással úgy érezheti az ember, hogy nincs egyedül a bajban, ami placebón keresztül akár a gyógyulásban is segíthet. Szóval tévedsz abban, hogy fordított esetben senki sem érezne veled együtt. De nem is csoda, hogy ez a véleményed, hiszen magadból indulsz ki, te magasról leszarod empátia hiányában más baját, így abszolút logikátlan számodra, ha más nem ugyanígy cselekszik veled kapcsolatban.

Visszatérve a dízeles példára: az alapszitu az volt, hogy valaki önhibáján kívül kellemetlen helyzetbe került (nem tudott tankolni áruhiány miatt). Neked erre az volt a reakciód, hogy téged az adott szituáció nem érinthet, magasról leszarod, hogy mást érint, dögöljön meg csak az, akit érint. A kovidos esetre alkalmazva a viselkedésedet kb. annak felelne meg, mintha azt írták volna mások hogy: "Nem érzel ízeket? Egyél akkor kutyaszart! Minek fertőződtél meg?!". Kissé fura lett volna, nem? Csak a vicc kedvéért beszélgess el egyszer egy szakemberrel.

Értem amit, mondasz. Mi egymás közt nem kívánunk jó étvágyat, mert nem hiszünk benne. Nem mondom, hogy egészségedre, ha tüsszent a kolléga, mert csak alakoskodásnak tartom. Azt szoktam mondani: ezt most fejezd be 😀!

Cserébe, nem várom el én se a részvétét.

 A szakembert javaslom én is a túlérzékenyeknek!

trey @ gépház

A fentiek inkább udvariaskodások, nem empátiából származó cselekedetek. Hogy ezeket próbálod felhozni ellenpéldaként, az is csak arról árulkodik, hogy nem tudod mi a különbség a kettő között, mivel az empátia ismeretlen a számodra. Pont ahogy egy színvak se tudja megmondani, hogy mi a piros és zöld közötti különbség, csak megpróbálja megtippelni.

Amikor pár éve eltörted a karodat, be volt gipszelve és valaki jobbulást kívánt, azt is ugyanannyira fölöslegesnek tartottad  mint az "egészségedre" mondást? A baleseted után, ha láttál egy csonttörés miatt gipszet hordó ismerőst, akkor kívántál neki jobbulást? Eszedbe jutott ekkor, hogy neked milyen kellemetlenségeket okozott korábban a gipsz hordása?

Ne erőlködj, tudom mi az empátia. Nyilvánvaló, hogy családtagok és közeli emberek iránt van nekem is. Meg állatok iránt. Más kölke, random emberek iránt nincs, vagy minimális. És ez így van jól. Nem vagyok Máltai Szeretetszolgálat.

Dolgozd át a diagnózist, doktor úr!

trey @ gépház

akkoriban (~feb-marc) csak az orvosok meg apolok kaptak oltast, hire-hamva se volt, hogy erkezik nagyobb adag vakcina a "pornepnek" (aztan szerencsere lett, de ezt elore senki nem latta). aki nem akart lemaradni a nyari nyaralasrol az oltas hianya miatt, annak ki ez megfelelo opcio volt a megszerzesre. (az onkenteseket is oltottak)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

BTW: ha emlékezetem nem csal, üvegcsontú HUP tag liftjének megvásárlásába is beszálltam:

https://hup.hu/comment/1329383#comment-1329383

Azért, mert nem verek mindent nagy dobra, meg mert nem tartok mindenféle ilyen kezdeményezést jónak, nem jelenti azt, hogy nem szoktam segíteni.

Az, hogy ez empátia / nem empátia, telibe'szarom. Engem nem érdekelnek a kategorizálásaitok. Magamnak tartozom elszámolással, nem másoknak.

trey @ gépház

Ez itt trey által igazgatott safe space. Nehogy azt hidd hogy a való énjét éli itt meg.

Egy általa létrehozott, magabiztos figurát alakit, aki szeretne amúgy lenni, de a virtuális téren kivül sosem lesz. A sarkos véleményt meg inkább sok esetben mocskolódásnak nevezném, és ez még a legszebb szó rá.

Hát, barátom, ezzel nagyon mellélőttél. :D Itt kb. az 50%-át kapjátok a magabiztosságomnak. :)

Ismernek itt elegen személyesen. Eléggé magabiztos vagyok. Gyerekkorom óta a társaságok középpontja. Ennek az oka az, hogy magabiztos vagyok.

Nem véletlen az, hogy bárhova kerültem, ott belátható időn belül a legaljáról a tetejéig jutottam.

Te nem ismersz, hanem kialakítottál magadban egy negatív képet rólam a kommentek alapján. Erre nincs valami szakkifejezés egyébként?

A sarkos véleményt meg inkább sok esetben mocskolódásnak nevezném, és ez még a legszebb szó rá.

Az a baj veled, hogy magadat nem látod kívülről. Láttam ám, amikor másokkal is konfliktusba kerülsz itt, olyan helyen, ahol elő sem fordulok ... Azt hiszed, hogy a te mondanivalód sosem bántó. Olvastasd el másokkal is, amiket írsz ;)

trey @ gépház

Mivel a való életben sikeres vagy, itt meg előadod a véresszájú szociopatát, feltételezem hogy két külön személyiségedet éled meg.

Itt ventillálsz, hogy a való életben ne kelljen kimondanod mások előtt, hogy az SMA-s gyerek selejt, az autista meg szájkosaras, hiszen ez a bevallott véleményed róluk.

Ha a való életben, családban, cégben, rendezvényen, bármilyen helyen, emberek előtt igy beszélnél, rövid úton nem a tetején, hanem ajtón kivül találnád magad.

Ha ugyanezt, ugyanigy előadnád a melóban, két héten belül odamennék a főnökhöz, hogy válasszon melyikünket rúgja ki, mert ezt a beszédet nem tűröm el.

Egy szó mint száz, a magabiztosság egy fokig jó, de az elitélendő vélemények karcos kifejezése, hát nem is tudom. Bayer Zsolt féle körökben esetleg elmegy, vagy ahol a parasztság pozitivum.

És 17 éve itt hupperkedőként tanácsolom: vegyél vissza. Tudom hogy sikeresnek érzed magad, de látszik ahogy gyűjtöd magad köré az ellenségeket, és nem véletlenül. Régen jobb arc voltál.

Itt ventillálsz, hogy a való életben ne kelljen kimondanod mások előtt, hogy az SMA-s gyerek selejt, az autista meg szájkosaras, hiszen ez a bevallott véleményed róluk.

De, hisz a való életben is elmondom, Gyuszk. Én nem nick mögé bújok, én itt rendes névvel azonosítható vagyok. Veled ellentétben.

Ha a való életben, családban, cégben, rendezvényen, bármilyen helyen, emberek előtt igy beszélnél, rövid úton nem a tetején, hanem ajtón kivül találnád magad.

Az őszinteségért? Lehet, hogy ott én mennék ki az ajtón, ha nem mondhatnám el a véleményem. 

Ha ugyanezt, ugyanigy előadnád a melóban, két héten belül odamennék a főnökhöz, hogy válasszon melyikünket rúgja ki, mert ezt a beszédet nem tűröm el.

Igazi jellem lehetsz. Afféle vélemény-náci. Nyugodtan megpróbálhatnád. A cég is. Majd a munkaügyi bíróságon eldöntenék, hogy az általad elvárt zavaros empátia-izé feltétele-e, követelménye-e a munkavégzésnek.  

És 17 éve itt hupperkedőként tanácsolom: vegyél vissza. Tudom hogy sikeresnek érzed magad, de látszik ahogy gyűjtöd magad köré az ellenségeket, és nem véletlenül. Régen jobb arc voltál.

Köszi a tanácsodat! Majd elteszem a megfelelő helyre!

trey @ gépház

"De, hisz a való életben is elmondom, Gyuszk. "

El szoktad mondani a szájkosaras selejtes történeteidet amikor CTO-ként a céged előtt beszélsz? Jó kis banda lehet, ha eltűri. Gondolom, hogy nem. Ott szép, PC történeteid vannak. De ha nem, meséld már el, legutóbb milyen férfiasan őszinte és karcos beszédet mondtál, hadd lássuk, tényleg ezt nyomod kint is. :)

"Az őszinteségért?"

Az őszinteség jó, de nem kell a falig elmenni. Ha a legszebb amit egy emberre tudsz mondani a szájkosaras, akkor emberségből inkább nem beszélsz róla, hanem beszélsz másról.

"elvárt zavaros empátia-izé feltétele-e, követelménye-e a munkavégzésnek. 

Az nem, de az emberi soft skillek, kapcsolatok felépitése, közös munkavégzés emberi kommunikációval segitve, már igen. Egy ilyen stilust képviselő pedig megtagadnám az együtt dolgozást. 11 éve dolgozom, hálistennek eddig talán ha 2 emberrel nem tudtam együtt dolgozni. Nem dobtam fel őket, hanem hosszú ideig eltűrtem közös érdekből, és dolgoztam úgy, ahogy tudtam, elviselve a negativ viselkedésüket. De te több vagy a soknál. :)

"Köszi a tanácsodat! Majd elteszem a megfelelő helyre!"

Helyes.

El szoktad mondani a szájkosaras selejtes történeteidet amikor CTO-ként a céged előtt beszélsz? Jó kis banda lehet, ha eltűri. Gondolom, hogy nem. Ott szép, PC történeteid vannak. De ha nem, meséld már el, legutóbb milyen férfiasan őszinte és karcos beszédet mondtál, hadd lássuk, tényleg ezt nyomod kint is. :)

Szerintem te valamit nagyon benézel. Mi nem egy elnyomó, HR fenyegetett multinál dolgozunk, ahol az embernek nem lehet véleménye. Szerintem téged terrorizálnak a munkahelyeden. Hol dolgozol? Kíváncsi vagyok. Nálunk nem szabályozzák a munkatársak közti beszélgetést, nincsenek érzékenyítő tanfolyamok és előfordulnak kurvára nem PC kijelentések. Tőlem, a munkatársaktól. Mi ezen a csodálkozni való? 

Miről mondtam el a véleményem? Ezt az SMA-s véleményem is nyilván elmondtam. A fröcsögő szájkosarast is. Úgy általában, amit itt tőlem olvashatsz, az szóba kerül napi szinten a munkahelyen is. Sokszor eleve azt írom le itt, amit már előtte megbeszéltünk a munkatársaimmal. Mi ezen a különös? Nem passzol a világképedbe?

Az őszinteség jó, de nem kell a falig elmenni. Ha a legszebb amit egy emberre tudsz mondani a szájkosaras, akkor emberségből inkább nem beszélsz róla, hanem beszélsz másról.

Én ezt hívom őszintétlenségnek.

Az nem, de az emberi soft skillek, kapcsolatok felépitése, közös munkavégzés emberi kommunikációval segitve, már igen. Egy ilyen stilust képviselő pedig megtagadnám az együtt dolgozást. 11 éve dolgozom, hálistennek eddig talán ha 2 emberrel nem tudtam együtt dolgozni. Nem dobtam fel őket, hanem hosszú ideig eltűrtem közös érdekből, és dolgoztam úgy, ahogy tudtam, elviselve a negativ viselkedésüket. De te több vagy a soknál. :)

Már megint a big corporate bullshit. Szar neked, hogy más véleményen levő embereket nem tudod elviselni. Én simán. Meghallgatom őket, ahogy itt is, majd elmondom a saját véleményem. Ezért vagyunk emberek. Mert gondolkozhatunk máshogy. Aztán, ha nem tetszik a véleményem, akkor feldughatja magának.

Helyes.

Csak, hogy tiszta legyen: /dev/null

trey @ gépház

Közben még szerkesztettem. Ott vannak a válaszok.

Miről mondtam el a véleményem? Ezt az SMA-s véleményem is nyilván elmondtam. A fröcsögő szájkosarast is. Úgy általában, amit itt tőlem olvashatsz, az szóba kerül napi szinten a munkahelyen is. Sokszor eleve azt írom le itt, amit már előtte megbeszéltünk a munkatársaimmal. Mi ezen a különös? Nem passzol a világképedbe?

Milyen konkrétumot szeretnél? Sokszor a kommentjeitek is megbeszéljük egymás közt. Nincs ott semmi titok. Kb. olyannak ismernek ott, mint itt.

Hogy nem szeretnek egyesek? Nem haverkodni járok a munkahelyre. Hogy a munkáltatóm elégedett-e? Azt hiszem, hogy csak az tartozik rá, hogy elvégzem-e jól a munkát vagy sem.

trey @ gépház

És ha éppen egy új kollega van bent aki autista gyerekkel él, neki is elmondod hogy szájkosár való rá, vagy addig vagy nagyszájú amig öltözői stilusban tudtok összeröhögni?

(számomra irreális egy ilyen szituáció, de lehet hogy burokban élek. Másokat méltóságukban megsérteni nem egyenlő az őszinteséggel, hanem sima nyers parasztság).

Nem, elmondom a véleményem. Autista gyerekre is kell szerintem maszk, mert ha fröcsög a nyála, akkor pont úgy fertőz, mint más. Ezen mit nem lehet érteni? Ha ezt ő nem érit meg, akkor nem én vagyok a fasz.

De nem értelek. Te azt hiszed, hogy nálunk mindenki kiáll a cég közepére és stand-up-ol? 100+ emberből nyilván a saját környezetemmel vagyok napi kapcsolatban. Azokkal beszélem meg a mindennapi dolgokat. nem járok roadshowzni az egész cégben egyenként elmondva minden embernek a napi véleményem. Ha megkérdezni, bárkinek elmondom. Viszont, ha megkérdezi vagy szóba kerül, de neki nem tetszik, az az ő baja.

trey @ gépház

"takonypóc Ödönkék, a mongol idióták, a gyp-sek"

"Féldüddő szülők, akik ahelyett, hogy a kölkeikre rátennék a szájkosarat"

https://hup.hu/comment/2623671#comment-2623671

A szájkosaras dologra egy kicsit máshogy emlékeztem, félig fel vagy mentve, nem azt mondtad hogy szájkosár való az autista gyerekre, hanem szájkosárnak tituláltad az autista gyerekre adandó maszkot, nyilvánvalóan nem véletlenül fogalmaztál igy. De akkor is elmondtál egy sor parasztságot.

Kellemes lehet veled ebéd közben beszélgetni. :) Ne aggódj, a közelébe se megyek a cégednek (egyébként sem arrafele élek).

Ebéd közben nem beszélünk undorító dolgokról.

Eddig sem aggódtam, nem vagyok egy aggódós típus.

Hát, örülök, hogy félfelmentést kaptam. Lehet, hogy ha személyesen ismernél, nem egy fals képed lenne rólam. Meg ha elolvasnád és meg is értenéd, amit írok. ;)

trey @ gépház

A magyar nyelvben ugyanazt az igazságot el lehet mondani szépen meg útszéliesen is. A te döntésed, ha az útszélit választod, és őszinteségnek nevezed. Ha úgy gondolod hogy tisztességes és elfogadható ember vagy, akkor kommunikálj is úgy. Ezt a paraszti stilust meg hagyd meg az iskolázatlanoknak és tisztességteleneknek.

Ha valasztanom kellene milyen velemenyt hallgatok meg, inkabb egy oszinte ember velemenyet valasztanam, mint a tulzott empatikuset, fuggetlenul attol, hogy szerintem igaza van vagy nincs igaza. Utobbibol ugyis van mar eleg, mert PC/SJW(tultolt empatikus) szarsag jon mar minden iranybol.

Az empatia alapu vitakultura a nok lapja cafe fb commentjeire valo szerintem, nem egy IT portalra.

Nekem semmi bajom a benzinparával plugin autóval. 1,7-2,1 körüli átlagokat eszik, 30 literes a tank, ahol tudom töltögetem, 90%-ban villannyal járok. Utoljára talán valamikor tavaly tankoltam, még félig van. De ha kifogy akkor elgurulok egy kútra hajnali 3-kor és 100-ast rakok bele mert az biztosan van, másrészt meg ez nem rohad bele az én használatom mellett.

Amennyit elfogyasztok belőle felőlem akár 2k is lehet egy liter benzin, évente 2-3 alkalommal belefér.

(évi tizennpárezer km futással)

Van egy kocka LADA-m. A megromlo benzinrol szolo mindenfele mendemondak miatt nem szoktam telitankolni, az evi 1000 km-es futashoz igy sem kell sokszor kutat latogatni.

A hetvegen szerettem volna hosszabb tavon utanfutot huzgalni vele, es mivel mar hetek ota villog benne az uzemanyag lampa, gondoltam megtankolom elotte.

Csak gondoltam. A varos harom kutjabol az egyik csak 95-ost arul, ok kifogytak. A masik ket kuton csak premium van, 699-ert, ami azert mar nekem is meguti az ingerkuszobom. Szoval nehany csunya karomkodas elmormolasa kozben felig raktam 14 000 Ft-ert. B@ssza meg az osszes husosladaba tankolo idiota.

Ha tartosan ezen a szinten maradnak az arak, lassan kenytelen leszek utanajarni, hogy lehet-e vonohorgot kerni az elektromosra...

Helyesbitve: eddig nem volt az, tobbnyire azt is szoktam bele rakni. Kiveve, ha tudom, hogy par napon belul ki fogom belole hajtani.

Mindegy, nem ettol fogok csodbe menni, csak tegnap este kicsit felcsesztem magam rajta, hogy a panikfelvasarlas miatt idaig jutottunk.

Ne is mond. A dízel vasamat csütörtökön kaptam vissza, teljes üzemanyag ellátó rencer renováció volt, kimosták a tankot, van benne 10L gázolaj kb, a 70 literes tankban. Városon kívül ez max 200km, városban kicsivel több, mint a fele. És azt sem tudom, kapok-e bele gázolajat. Fene gondolta volna, ha ezt tudom, csütörtökön teliteszem dízel racinggel a shellnél.

Szerkesztve: 2022. 03. 12., szo – 11:53

No. Ugyanott, xvii kerület, shell kút. Csak csumpi, mezitlábas gázolaj volt. Benzin egyátalán semmi. Úgyhogy tankoltam 20 litert, mert nem ezt a minőséget szoktam meg. A kutas csajszitól kérdeztem, h mikor lesz a jobb, azt mondta, örüljek, h valami is van.

Nehogy elvigyen a TEK remhirterjesztesert, kiemelnem, hogy nem megerositett az allitas, de tegnap reggel valaki azt irta ki a facebookjara, hogy a helyi MOL kuton minden elfogyott, beleertve a premium uzemanyagokat is. Ha ez igaz, rovid idore a harombol egy kut maradt a varosban, ahol barmit is lehet kapni. Azota gondolom mar feltoltottek.

Mokas, hogy hirtelen ekkora lett a tuligeny. Tulajdonkeppen mi is valtotta ezt ki?

Egyrészt a pánikvásárlás is biztosan hozzátesz a problémához, másrészt pedig mivel nálunk olcsóbb, ezért állítólag átjárnak a határon a külföldiek tankolni. Vagy gondold meg, hogy ha a nemzetközi forgalmat ellátó teherautókat direkt mind nálunk tankolják meg, amit egyébként itt-ott amott szoktak, az összesen már jelentős többlet-fogyasztást jelenthet. Én azt gondolnám, hogy ilyenek miatt lehet ellátási probléma.