A késmániám nem új keletű és hamar eljutottam oda, hogy nem csak gyűjteni kéne a késeket, hanem, ha már ennyire szeretem őket, meg kellene tanulnom bánni velük és élesen kéne tartani őket. A késsel bánás több mindent jelent, megtanultam a Kali késharc technikát de a szakács késekkel is már rég tudok helyesen vágni. Hagyma szeletelésben bárkivel felveszem a versenyt, világbajok talán nem lennék, de szégyent sem nem vallanék. Mivel imádunk a párommal főzni, szinte csak saját készítésű ételt fogyasztunk, a konyhakéseink jelentős igénybevételnek vannak kitéve. A rendszeres élezésük állandó elfoglaltságom és mivel ez feltűnt a baráti körömben is, ezért megjelentek az idegen kések is az élezőimen. Már ott tartok, hogy jobban élvezem ez élezést, mint a kések gyűjtését.
Most viszont nem arról fogok írni, hogyan kell megfogni egy kést és vágni vele, hanem arról, hogyan kell megélezni. Kezdjük azzal, hogy az fenés és az élezés mást jelent. A fenés arra jó, hogy az éles kés éles maradjon az élezés pedig arra, hogy a tompa és életlen kés újra éles legyen. Teljesen más technikát igényel a kettő. Fenni az éles kést kell, a legélesebbet is, már az első használat után is, és később is folyamatosan. Az fenés nem távolít el anyagot, csak „visszaigazítja” az eldeformálódott élt a helyére. Biztos láttál már hentes, aki minden vágás előtt húz párat a fenőacélon. Ezt azért csinálja, hogy a kését ritkábban kelljen élezni. Kell hozzá egy kis rutin, de nem vészes, aki meg biztosra akar menni szerezzen be Vulkanus-t amivel nem lehet elrontani a fenést, arra tökéletes, élezni viszont a marketing anyagok ellenére sem lehet vele.
Élezni az életlen kést kell, ami már jóval nagyobb kihívás mint fenni. Az élezésnél gyakorlatilag újra elkészítjük az élt, anyag elválasztással, koptatással, ahol már „fogy” a kés anyaga. Itt már nincs egyszerű dolgunk, mert mindjárt választhatunk, hogy milyen fajta élt választunk és milyen élszöget. Van mindenféle, kovex, holker, skandináv, katakirba, vésőél és élszalagos.
Az általános az élszalagos él, ami nagyjából minden konyhakésre igaz és a többi kés 80 százalékára. Ez egy egyszerű V alak, amit az élszög jellemez. Lehet esetleg másodlagos élszalag is nagyobb szöggel, de ne bonyolítsuk a dolgot. Az élszög a V által bezárt szög, amire nincs szentírás, ennek a megválasztása gyakran vita tárgyát is képezi. Egyszerű szabály az élszögre, hogy a konyhakések éle puha anyagra 30-40 fok között legyen, a kemény dolgokra, például csontozásra, ahol gyakran vág bele az él a csontba és bicskáknál, tőröknél 40-50 fok, a bárdoknál és szerszámoknál mint a balta 50-60 fok között legyen az élszög. Az 50-60 foknál már érdemes kovex élt választani, mert az jobban viseli az ilyen nagy terhelést.
Élezhetünk kövön kézzel, vagy választhatunk gépet. A kézi élezés röviden nehéz, hosszabban nagyon nehéz. A legnagyobb problémát az élszög megtartása jelenti, ami kézzel pontosan nagyjából lehetetlen, legalábbis napi nyolc órás gyakorlás nélkül. A kézi késélezéshez nem véletlenül készítenek számos trükkös élszög tartó segédeszközt. Itt érdemes megemlíteni a Edge Pro Apex rendszert, amiből lehet barátságosabb árú „klónokat” is találni, hála a kíni barátainkak. Ez a rendszer működik, ellenben a varázsélezők nagy többségével. Elképesztő mennyiségű használhatatlan szemetet árulnak, nekem egy doboz tele van az ilyen, saját káron megtanult hibákkal.
Ha csak sima kövön élezünk rutin és segédeszköz nélkül, elfelejthetjük a pontos munkát, meg az élt is. Nekem több évbe került, mire pusztakézzel tényleg szép élt tudtam készíteni. Itt megemlítem a Haidu köveket, mi kézműves termék, egy magyar srác készíti kimagasló minőségben. Attilától már akkor vásároltam köveket, amikor még a kocsija csomagtartójából árulta, már akkor is kifogástalan minőségű volt, már boltban is kapható és ha lehet még jobb lett, még mindig a legjobb ár érték arányban.
Ha kiválasztjuk az élszöget, akkor jöhet az élezés. Válaszunk követ. Na itt a kezdők elkövetik a lehető legnagyobb hibát, megveszik a legnagyobb „számú” követ, mert azzal biztosan a legélesebb kést lehet élezni. Utána fél nap csiszolás után kezd feltűnni, hogy nem történik semmi. Ejtsünk ezért pár szót a csiszoló anyagok varázsszámairól, mint például a JIS4000, FEPA F500, P600, GOST 9206-80.
A csiszoló kövek és szalagok legfontosabb jellemzője a szemcseméret. Képzelj el egy kőkupacot, ahol mindenféle méretű kő van. Ezeket kiválogatják méret szerint, kicsi, nagy, még nagyobb. Ez a méret a szemcseméret. Persze ez nem csak kő lehet, hanem valamilyen mesterséges anyag, vagy fém, ritkák az igazi kő fenőkövek de léteznek még mindig. Ezek a „kődarabok” még élesek, durva a felületük. Beteszik őket egy „kádba” és leöntik valamilyen kötőanyaggal, összekeverik, ami utána valamitől megszilárdul. Mondjuk agyaggal, és kisütik. Kész is van a fenőkő, ami azért vicces, mert élezünk vele és nem fenünk, de ezen elegánsan lépjünk túl, vannak ennél furcsább dolgok is.
Az élezésnél az éles szemcsék anyagot távolítanak el a munkadarabból és közben kopnak. Ahogy kopnak nő az ellenállásuk a munka közben és egy idő után „kiszakadnak” a kötőanyagból, ami puha, gyorsan elkopik amíg „előbukkan” a következő éles kődarab. Nagyjából valami ilyesmi történik miközben élezünk. Most képzeld el, hogy van egy csiszolód amiben 0,001 mm méretű kövek vannak, tükör sima és a saját bőrödön toligálod. Egy tükörsima csiszoló anyaggal, egy puha és durva felületet megmunkálva nagyjából semmire se fogunk jutni, csak szépen polírozzuk a felületét. Na most ugyan ezt képzeld el, hogy törött fél téglák vannak benne és úgy tolod végig a kezeden. Az már nem lesz vidám, mert az jó sok „anyagot” fog eltávolítani.
A szemcseméret kiválasztása a legfontosabb az élezésnél. Milyen keménységű kést, milyen állapotban, milyen méretű csiszoló anyaggal munkáljuk meg. A rossz hír, hogy nem elég egyféle méret, legalább kettő kell, de igazából három vagy akár még több. Én egy profi, jó minőségű kést öt -féle anyaggal élezem, amit több lépésben történik, a gagyi késeknek meg elég három szemcse méret.
Nem lennék emberek ha nem lenne káosz a szemcseméret megadásánál. Van abszolút méret és van viszonyszám a szemcseméretben. Van olyan mértékegység amelyik a szemcse mennyiség/térfogat arányt is jellemezi. Van ahol a nagyobb szám a finomabb, van ahol a kisebb. Ezekről lehet találni nagyjából átszámító táblázatokat, mert persze más jelentenek. Az élezőknél ezek a jelölések elterjedtek nálunk:
JIS: Japanese Industrial Standards
FEPA - The Federation of the European Producers of Abrasives
FEPA-F: szilárd csiszolóanyagok méretét adja meg. Akit érdekel olvasson utána, egészen elvarázsolt a definíciója a számításának. Ráadásul a FEPA-szabvány tartományokat és nem egyetlen értéket határoz meg.
FEPA-P: csiszolópapírok és szalagok méretét határozza meg. Hogy teljes legyen a káosz nem egyezik az F méretekkel, a P220 például az F180-al egyenértékű.
micron: SI 1 ezred egy milliméter
GOST: Orosz szabvány.
Érdekes, hogy az amcsik is FEPA szabványt használnak.
Itt egy példa átváltás, ezek nagyjából egyforma finomságúak:
(FEPA) P500 (FEPA) F320 (JIS) J600 (ANSI) A360
Akkor vissza az élezéshez, milyen kővel élezzünk? Minél durvább annál gyorsabb, minél finomabb, annál simább. Először nagyolva készítsük el az élt, utána finomítsuk, majd sorjázzuk. Ez legkevesebb három lépés. Rossz hír, hogy nem elég egy kő.
Először is felejtsük el a finom köveket. Van horror áron JIS8000-es kő, ami semmire se jó, legalábbis amatőr szinten, de szerintem egyébként sem. Borotvát sem kell ilyen kővel élezni, de az biztos, hogy kezdőként semmilyen sikerélményünk nem lesz vele. Kezdjünk egy olcsó kétoldalas F180/F500-as kővel például valami gagyi késen. Ha azzal összejön már valami, akkor lehet próbálkozni finomabb kövekkel is. Szóval durva kövekkel kezdjünk.
Miért? Mert egy kés kézi élezése sokáig tart, egy óra is lehet. Le fog szakadni a kezünk és a pokolba kívánjuk az egészet. A durva kő gyors.
Amikor több kést kéne éleznünk el fogunk jutni oda, hogy kéne egy gép. Nem összehasonlítható a sebesség. Nekem ami kövön 45 perc, a DTG-KS1 gépen 3 perc. Nem vicc, tényleg 3 perc és ugyan olyan szép sőt szebb az eredmény. Elég egyszerű az oka, a kövön egy húzás kb. 15 centi mozgás. Ha húzok 100-at az 15 méter. A gép szalagsebessége 5 m/s. Szóval a 100 húzás kézzel az a gépen 3 másodperc. Száz húzás után már érzem a karom, a gépen addig éppen ráraktam a szalagra kést és már meg is van.
Akkor jöhetnek a gépek. A gyártók többnyire szalagcsiszolókat használnak élezéshez, esetleg köszörűt. A lézeres élezés nem létezik, az bullshit. A pár tízezer forintos motoros élezők viccnek is rosszak. Használtam Tormek T-4-et, ez egy köszörű, de nekem nem jött be. Vizes kővel dolgozik, állítható szögtartó befogóval. Nem olyan rossz, működik, csak macerás, és a kő nem cserélhető. Van hozzá egy sorjázó, polírozó korong még. Az „igazi” köszörűk viszont nem alkalmasak kést élezni, mert túl gyorsak és szétégetik a kés élét, ezen kívül az élszöget sem egyszerű tartani velük befogó nélkül, mert íves a felületük. Egy picit arrébb történik az anyagfogás és jó pár fok lesz a különbség.
A tuti szerszám élezni a szalagcsiszoló. Sík felület, többféle csiszolóanyag, gyors munka. Ilyet kerestem amikor megtaláltam a speciális DTG-KS1 késélező szalagcsiszoló gépet. Már volt annyi rutinom élezésben, hogy ránézésre láttam, ez biztosan működik. Ipari felhasználásra szánták, műhelyeknek, konyháknak, henteseknek és olyan késbuziknak mint én. Ez egyetlen hátránya, hogy ez az árán is látszik, de persze ez nézőpont kérdése. Van drágább mobiltelefon, mint ez a gép.
A DTG-KS1 gépről. Magyar fejlesztés és magyar gyártás, egyedülállóan kifinomult szerkezet. Mindene ipari minőségű, elsősorban késélezésre és folyamatos üzemre készült. A villanymotorja S1 kategóriás, ami azt jelenti, hogy terheléssel képes megállás nélkül üzemelni 0-24-ben. Szögskálás késbefogó van hozzá, ami fél fokonként állítható. A tervezők olyan apróságokra is figyeltek, hogy a szögskála jelzései bemarások az anyagban, nem pedig festett, így örök élet, mert soha nem fog lekopni. Van olló, véső, bárd és hosszú kés befogó, de simán használható szabad kézzel is. 30x800-as szalag kell hozzá, ami kifejezetten a géphez tervezett, de nem lehúzós a szalagok ára, amik már több gyártónál elérhetőek. Ami zseniális benne az szalagcsere módja, Nagyjából 2 mp az egész, szerszám nélkül, kézzel. Van hozzá P60-80-120-240-400-600-1200 szalag és ráadásnak bőrszalag króm oxid polírpasztával sorjázni. 2-3 mp és van egy más finomságú élezőeszközöd. Ezzel nem tudnak versenyezni a köszörűk.
A késbefogó kezelése könnyű, hozzá lehet állítani szinte bármilyen késhez, egyedül a nagyon vékony pengéknél nem használható. A szögskálán beállított szöget tartani élezés közben annyira egyszerű, hogy rutin nélkül sem lehet elrontani. Esetleg a kés hegyénél, ha nagyon ívelt lehet ügyetlenkedni egy kicsit, de két-három kés után, már biztosan megoldható az is. A gép hülye-biztos, elronthatatlan az élezés, nem tudom elképzelni, hogy ezzel a géppel valaki nem tudna megélezni professzionális szinten egy kést. A géplámpát állítgatva, van egy világítási szög, ahol a sorja megjelenése az élszalagon, olyan, mint ha egy lámpát kapcsolnának fel a kés élén. Ez jelzi, hogy kész vagyunk, már csak a sorját kell eltávolítani. Annyira látványos, hogy kiszúrja az ember szemét, ezt sem lehet elrontani és így a lehető legkevesebb anyagot távolítunk el a késből, ami tovább fog tartani.
Ezt a gépet használva nem lesz olyan meghitt az élezés mint kövön, szabad kézzel, nem lesz olyan büszkeség a végén, de tökéletese lesz az él, hihetetlen gyorsan. Ez egy professzionális termelő eszköz, ami garantáltan működik és jól működik. Minden eleme átgondolt, minden mozdulat a helyén van, nem kell kompromisszum. Tökéletes.
Még egy apró problémája van a gépnek. Olyan gyors, hogy pillanatok elfogynak az élezendő kések, de ennek az ismerősök nagyon fognak örülni. Jó érzés lesz látni a döbbent arcokat, amikor visszajeleznek, hogy nem tudták, hogy ilyen éles is lehet egy kés :)
- gyuri23 blogja
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
- 6140 megtekintés
Hozzászólások
Hat ez tok erdekes volt elolvasni, koszonom!
Erdekel a kovacsolas es par napja neztem ezt meg: https://www.youtube.com/watch?v=wy72jtwWz2c
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Szívesen :)
Köszi a linket, még nem láttam. Kovács Feri bicskáit ismerem, csodálatos munkát végez. A videóban is említi, a reneszánszát éli a kézműves késkészítés, aminek én nagyon örülök. Az elsző szakmám fémipar volt és kovácsolni is tanultam, a nagyapám is kovás volt, de végül máshogy alakult az életem. Most kötözöm vidékre és már készülök visszatérni a kovácsoláshoz, mert imádtam. Ha csak hobbiból csinálod, akkor is csodás elfoglaltság, pláne a mai gagyidömping mellett, még bénázva is nagyságrendekkel jobb és szebb dolgokat lehet készíteni, a bolti vackoknál.
A magyar bicskákra visszatérve, ezt ismered :)
https://www.spyderco.com/catalog/details/C173G/845
Még őket is megihlette :)
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Köszi, nagyon tetszett a szakmát bemutató film.
Édesapám otthon készített egyszerű de éltartó kiskéseket. Nem kovácsolta, kivágta szalagfűrész lapból és kiköszörülte kés formára. A nyelét bükkfából csinálta.
Igaz, nem csillogó fényes, nem kezelte le semmivel. Viszont sokkal éltartóbb, mint az általános olcsó boltiak.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nagyon érdekes volt, köszi! Hova lehet menni hozzád éleztetni és mennyiért? :D
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Köszi. Most költözöm, ha nyugi lesz szólok, és egy sörért megszámítom :)
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Köszi, ha úgy van, szólj és mondd milyen sört szeretsz. :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Köszi az ajánlót!
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Szívesen :)
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Élmény volt olvasni. Írnál pár mondatot az első képen látható eszközökről is? Nem mindenki akar ilyen drága profi gépet vásárolni :-)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A képen fenőkövek vannak :) meg fenő acél, egy kerámia rúd szintén fenni, egy Vulkanus és a többi gagyi felejtős :D
A köves kézi élezést csak akkor ajánlom, ha van rá időd és kedved, mert meg kell tanulni és ami nehezebb, gyakorolni kell. Ha mégis követ akarsz akkor Haidu: https://haidu.hu/
Ha sikerélményt is akarsz :) akkor valamilyen sablon rendszert használj.
Ha csak bicskákat akarsz élezni, a Lansky egy jó választás, működik, nekem is van, csak most kölcsönadtam :)
https://lansky.com/index.php/products/std-3-stone-system/
Ha nagyobb késeket is, akkor ezt érdemes venni, ami működik is. Nekem nincs ugyan, de használtam már és tényleg jó.
Van hozzá Haidu kő is!
Ennek van kínai változata, random rákerestem: https://www.aliexpress.com/item/32916246628.html
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A kép jobb oldalán lévő kütyük érdekelnének, ha jól látom a legfelső egy lidl-s motoros élező, alatta valami olló szerű dolog, alatta egy reszelő szerű dolog, alatta két kézi, és legalul megint motorost vélek felfedezni.
Lidl-s motoros élezőm van, néha sikerül vele éleznem is :-) A két kézi érdekelne, a fekete és a lila, olyanokat még nem használtam.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A fekete egy kerámia betétes inkább fenő mint élező. Két kis kerámia lencse van elfordítva benne egy tengelyen kb. 30 fokkal. Fenni határeset élezni nem jó. A lila meg fenőacél helyettesítő, több kis acél tárcsa van egymással szemben. Szerintem használhatatlan, nekem nem jött be. Részemről egyik sem ajánlott :)
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Milyen nincs :) Az asszony azt mondta, ha még egy késsel hazaállítok a hátamba vágja mindet. Kb sündisznónak néznék ki :)
Kiállításon láttam a késeit, nagyon szépek.
Én úgy gondolom bármilyen magyar kézműves, vagy akár magyar széria munkát is érdemes választani, az átlagos bolti késeknél sokkal jobb lesz. Nekem van jó pár Polyák konyhakésem, ami azért nem a csúcskategória, de imádom őket.
Ha megtanulsz élezni akkor meg meg a közepes kések is simán jók, max sűrűbben kell hozzájuk nyúlni.
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Köszönöm, érdekel a téma és próbálkoztam is már. Megtetszett a kövön élezés, és végül egy széria KAI kőnél kötöttem ki. Jópár videót megnéztem a témában, meg próbálkozni is kellett, de nagyságrendi az ugrás a korábbi élállapotokhoz képest. Idő az kell hozzá, de az eredmény szerintem megéri. (Nálunk a konyhában Victorinox kések mennek nagyon régen, ezeknél jobbat még nem találtam.)
Csaba
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Hát a gyártók nem szakadnak bele az élezésbe :) Egy kis gyakorlással sokkal szebb és élesebb eredményt lehet elérni, mint a gyári él.
Nekem is van Victorinox késem, nem rossz középmezőny. A minőség különbség nem az élességben jelentkezik, hanem az éltartósságban, meg persze a megjelenésben. Minden kést meg lehet élezni élesre, a kérdés, hogy meddig marad úgy :) Otthon nem biztos, hogy jelentős a különbség, de egy munkahelyen, napi 8-10 óra használatnál nem mindegy, hogy estig sem bírja ki, vagy elég hetente hozzányúlni.
Egyszer nézz meg élőben egy ilyet, ez a széria kések remekműve: https://wusthof.hu/termekek/kesek/ikon/wusthof-ikon-szakacskes-20-cm
Ha meghúzod egy jó acélon egész más a hangja mint a közepes késeknek és még nem járunk a prémium kézműves csodáknál :)
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Most elgondolkodtattál, mert ahogy ezt a szerkezetet elnézem, ez igazából egy szalagcsiszoló. Akkor kell finom szalag, csinálni egy sablont az élszöghöz, befogom a barkács szalagcsiszolót valamibe a munkaasztalon, és tudok élezni?
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Simán jó amit kitaláltál. A DTG-KS1 egész konkrétan egy szalagcsiszoló :) Ha megnézed a gyártót, ipari szalagcsiszoló gépeket készítek pl ezt: https://dtgrinder.com/termek/multifunkcionalis-szalagcsiszologep-bg2000/
Én ilyennel is éleztem már https://www.einhell.hu/shop/hu-hu/te-bs-8540-e.html :)
Bármilyen szalagcsiszoló használható élezéshez. Az egyszerűbb késekhez P120 utána P400-as szalagot használok, a sorjázáshoz meg bőrt. Az elég ritka a gépekhez, de a sorjázás már kézzel is gyorsan megvan.
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ilyenre gondoltam. Ezek olcsóbbak, másra is jók (sőt, másra többször kell), és csak egy gép foglalja a helyet.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A gond a szalagokkal lesz, mert ha nem profi a szalag illesztése nagyot fog ütni. A fánál észre sem veszed, de fémnél nagyon durva tud lenni. Nagyolásra jó lehet, de befejezésre már nem annyira. Szóval erősen szalagfüggő a dolog, ha ujjbeggyel kitapintható az illesztés akkor felejtős a szalag.
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Engedelmeddel kiegészíteném még pár infóval, mégpedig a szalag sebesség és a szalag mérete. Egy használható szalagcsiszoló olyan 25m/s al forgatja a szalagot. Magyarán harap mint az állat. Még a 600 as finomságú szalaggal is marha nehéz, hogy ne kapjon bele az élbe. Tudom mert próbáltam :-). Esetleg ha 380 as motor van a szalagcsiszolón azt még le lehet szabályozni 5 m/s re egy frekvencia váltóval. 220 as motornál úgy tudom már bonyolultabb és drágább. A dt grinderen is ha jól láttam a maximum 15m/s. A másik dolog, hogy nem véletlenül van ezen 30mm széles szalag. Finomabban tudod szabályozni a kést így kevésbé fog "bebillenni". Normál esetben a szalagcsiszolón 50mm szélest használunk.
Szerk, bocs közben észrevettem, hogy kézi szalagcsiszolóról beszéltek. Arra persze az általam említett nem vonaktozik.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A ks1-ből kétféle van, az egyik fix 5 m/s a másik meg állítható 3-12 m/s között.
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
-
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Dehogy nem veszed észre fánál. :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Használtam Tormek T-4-et, ez egy köszörű, de nekem nem jött be. Vizes kővel dolgozik, állítható szögtartó befogóval. Nem olyan rossz, működik, csak macerás, és a kő nem cserélhető.
Hello, T-4 tulaj itten. Ez az állítás nem igaz ebben a formában. Egyrészt a gyári kő "állítható" a hozzáadott kétoldalas "gyalukővel". Azzal lehet váltani a kb. 220 grit és az 1000 grit között kb. 30-40 mp alatt. Plusz ezalatt tisztítja is a követ. Szóval nincs is igazán szükséged több kőre. Szóval alapból nem cseréled, állítod. Illetve mivel adott átmérőjű kőhöz állítod be a befogóid, tökön is szúrnád magad, ha egy másik átmérőjű követ teszel fel rá. Meg amúgy elég könnyen cserélhető, nem olyan nehéz leoldani. (Csak minek.)
Viszont ez csak az alap kő, ezen kívül van még japán kő (4000 grit, türelmeseknek meg vegánoknak, akik nem akarnak bőrkorongon fenni :), illetve háromféle szemcseméretben gyémántbevonatos "kő". (Ott viszont cserélgeted, de mivel ha nem teszed tönkre a bevonatot, nem probléma, mert egyforma átmérőjűek. Illetve nagyobb, T-7, T-8-as gépekre van még speciálisabb fémekhez valami szilikonos kő, de annak nem néztem utána. A nagyobb T-8-ból eleve van egy olyan változat, amihez nem adnak semmit (még követ sem), aztán vedd meg magadnak azt a követ, befogót, stb. amire valóban szükséged van.
ezen kívül az élszöget sem egyszerű tartani velük befogó nélkül, mert íves a felületük.
Ugye a Tormek rendszere pont ezért épül a befogókra. :) Persze, van, amit ott is szabadkezesben ajánlanak (pl. kasza) a kézikönyvben*. Egyébként pont ezért árulnak külön készletet, amit hozzáépíthetsz a sima szárazköszörűdhöz, pont azért, mert tudják ők is, hogy bizonyos esetekben kell a gyors anyagleválasztás is. (Tavaly pl. faterral kimentünk kivágott fákat letisztítani, hazahozni tüzifának, előtte rendbe tettem pár fejszét meg baltát, egyszerűbb volt szárazköszörűn kezdeni, aztán a Tormeken befejezni.)
* Apropó, kézikönyv: szerintem hihetetlenül jó a Tormek kézikönyve. Egyrészt az, hogy adnak egy tisztességesen lefordított könyvet (tudom, egyeseknek ez nem szempont, de vegyük már figyelembe, hogy nem az informatikusok az elsődleges célközönsége a gépnek), másrészt tartalmában tényleg jól leírja, hogy mit, hogyan kellene ezzel a géppel fenni, külön kitérve az élszögekre, vagy, hogy egyik-másik szerszámon hogyan és miért lesz jó az él.
Viszont ha már késélezés: igen, azt mondjuk aláírom, hogy nem feltétlen a Tormeket fogom javasolni annak, aki csak késeket akar élezni. Én sem ezért vettem, vésőket, (kézi)gyalukéseket élezek vele leginkább, persze ha már van, megélezem vele a konyhakést meg a baltát is. (Talán 10-15 kést összesen 20-25 alkalommal, bár csak 4-5 van aktív használatban a többit csak rámöntötte a család, mikor látták, hogy jé, tényleg élesek lettek). Valóban nem lesz vele 3 perc megélezni valamit, bár, ha sikerül tényleg konzisztensen tartani a szöget, akkor azért elég gyorsan meg lehet élezni vele valamit. Ha véletlen új élt kezdünk kialakítani, akkor nyilván nem lesz gyors, ha nem, akkor még ki is jöhet a marketingben lévő 5 perc. :) Vésőknél, ha megtalálom az eredeti szöget, egész jól megy, gyalukés az nyilván nagyobb. Viszont tanulni kell ezt is. Nem lehetetlenül nehéz, de kell benne gyakorlat.
Viszont ami szimpatikusabb a Tormek befogójában, mint a DT-ben, hogy nem egy pont körül forog a befogó, hanem, ha kell tudom párhuzamosan is mozgatni az univerzális támaszon aztán ott forgatom be, ahol nekem kell. Ezáltal nem csinálok domború kést abból, aminek eredetileg egyenes volt az éle és csak a hegye volt íves.
Bármilyen szalagcsiszoló használható élezéshez.
Ezt azért gondold át. :) Van egy kombinált tányér-szalagcsiszoló, van kb. az összes barkácsgép-gyártó kínálatában, el lehet dönteni, hogy pirosban, sárgában vagy kékben akarja valaki. Akkorát üt, hogy azzal én azért nem éleznék semmit :) Lehetne mondani rá, hogy jó, persze olcsó, szar barkácsgép, ne hasonlítsuk már, de sajnos annyira nem olcsó, mint amennyire béna a gép :D
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nem bántani akartam a Tormek-et, mert szerintem is az egyik legjobb élező amit lehet kapni. Volt nálam kölcsön és éleztem vele, nekem macerás volt a használata a felszabályozások miatt, de ez én vagyok. A kézi élezésnél viszont összehasonlíthatatlanul könnyebb és gyorsabb vele élezi amatőr szinten. Viszont befogó nélküli, szabad kézzel élezni köszörűn szerintem nehezebb mint sík felületen.
Majdnem Tormek-et vettem, de megláttam a DT-t és az lett több ok miatt is, amik röviden ezek. Nem kell víz vagy olaj a használatához. A szalagcsere néhány másodperc a gépen. Sokféle finomságú szalag van hozzá. Síkfelületen csiszol, nem íven. Szabd kézzel sokkal egyszerűbb használni. Iszonyú gyors vele a munka. Szinte lehetetlen hibázni vele. S1 villanymotor. És a legerősebb érv, ez egy általánosan is használható, percíz szalagcsiszoló is! Fát is lehet vele csiszolni, meg akármit, amit visz a szalag, markolatokat is készíthetek vele.
A DT-hez van többféle speciális befogó:
Késbefogó, kb 25 cm élhosszig: https://dtgrinder.com/termek/kesbefogo/
Bárd és hosszú kés befogó, olyasmi mint a Tormek befogója, kb. 50 cm élhosszig működik! https://dtgrinder.com/termek/bard-es-hosszu-kes-befogo/
Olló befogó: https://dtgrinder.com/termek/ollo-befogo/
Véső befogó: https://dtgrinder.com/termek/vesobefogo/
A DT sokkal több mindenre használható eszköz, és szerintem annyival nem drágább mint a Tormek, hogy érdemes legyen azt választani, de ez persze relatív. Állítható szaglesebességgel, az összes kiegészítővel fel lehet tornázni az árat 300e fölé. Ez az én véleményem, úgy, hogy a második helyen a Tormek van, az összes többi élező előtt.
Bármilyen szalagcsiszoló használható élezéshez.
Hát az nem mondtam, hogy jó lesz a végeredmény :) Az Einhell asztalos szalagcsiszolón baltát nagyoltam és kövön fejezetem be, arra épen megfelelt és nyertem vele fél órát. A gagyi gépekről nyithatnák külön topic-ot, de nagyon gyorsan túl nagy lenne :D Már eljutottam oda, hogy inkább nem veszek meg valamit, ha nem futja normális minőségűre.
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A vésőt is egy pont körül elforgatva élezi? Nem lesz zavaró benne az ív? (Mondjuk kb. 15 évente egyszer élezek vésőt, de még úgy is nagyon zavaró az a macera, ameddig kövön eltart, szóval ha csak kicsit zavaró az ív...)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Én is azt hittem hogy csak rövid késekre jó a pontban elforgó befogó, de 20 centis késen is alig látható szemmel az élszalag kicsi szélesedése a kés hegyénél. A hosszú kés befogót nem is használom, csak elvétve, inkább bárdnál, de ott is azért mert nagyon széles a bárd és feljebb lehet tolni a befogót a sínen. Eleve 3 cm a szalag vastagsága, a vésők többsége ráfér elfordítás nélkül, már ha fa kézi vésőkről beszélünk. A minimális elfordulás ha esetleg nagyobb nem észrevehető, biztos vagyok benne, hogy szemmel észrevehetetlen.
Lemértem, 26 cm-re van forgáspont a befogó végétől plussz a kés szélessége ami kilóg. Jó messze van a forgáspont, ezért jön ki a 20-25 cm élhosszig használhatóság. Ráadásul a késeknek szinte mindig ívelt a vége. Az ajánlás az, hogy a markolat felől az 1/3-nál fogd be a kést így a kés végén az ív "ráfordul" a forgáspontra.
Megpróbáltam lefotózni (se jó gépem, se tudásom bocsi) neked a "legegyenesebb" késem, hogy ív ráfordulás ne legyen, ez egy 20 cm hosszú santoku. Meg tudod nézni mennyire szélesedik az él a kés hegyénél.
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ha 15 évente egyszer élezel, egyszerűbb elvinni egy élezőhöz, viszonylag fillérekért megcsinálja.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Vésőt 15 évente egyszer. Kést évi 2-3-szor (nincsenek olyan extrém igényeim, mint a bloggazdának, ha elvágja úgy a paradicsomot, hogy nem nyomja ki a levét, az már jó). Nyilván nem fogok egy kisebb atomerőmű árából élezőt venni, de egy kicsit barkácsolni hajlandó vagyok (meglevő szalagcsiszolóhoz csinálni egy késtartót). Ha lesz rá majd egyszer időm, a hosszú késekhez valót koppintom le. Ahogy elnézem, az tökéletes a rövid késekhez is, nem kell kettő.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Persze, nem is éreztem, hogy kifejezetten ellene voltál, csak amit állítottál a kő cserélhetetlenségéről, az nem igaz, illetve nincs rá szükség. A macera részével annyiban tudok egyetérteni, hogy az elején valóban macera, aztán ahogy kialakul a rutin egyre gyorsabban fog menni. Szabad kézi élezéshez meg annyit tennék még hozzá, hogy pont arra van még a tárgyasztal, ami sokat segít. Igazából a Tormek befogók nélkül kb. olyan, mint egy csavarbehajtó bitkészlet nélkül.
Víz:
Iigen, tényleg lehet a Tormekkel pacsálni. Viszont számomra inkább előny, hogy nem szórja tele a levegőt fémreszelékkel. Meg, hogy lehetetlenség vele megégetni az acélt, ami egy száraz csiszolónál nem feltétlen igaz.
S1 villanymotor
Ha 24/7 élezni akarsz, akkor ott a T-8. T-4 az inkább a pro hobby/kisüzem kategória. Megjegyzem, abban is ipari motor van, bár tény, hogy fél óra üzemidőt javasolnak egy órára. Mondjuk ennyi idő alatt 3-6 eszközt meg lehet élezni vele...
Síkfelületen csiszol, nem íven.
Igen, ez az érv gyakran elhangzik a köszörűk esetén, aztán nagyjából itt ki is fogynak az érvek, nem nagyon szokott előjönni további érv. Főleg, amikor valami vastagabb szerszámról van szó, nem igazán érzem azt, hogy komoly érv lenne, hogy kevésbé lenne megtámasztva az él anyaggal, főleg, hogy leghamarabb úgy is az élcsúcs fog csorbulni, ahol aztán végképp mikroszkopikus az eltérés.
A DT-hez van többféle speciális befogó:
Ebből a véső befogó, ami engem érdekel, az nem győzött meg, több soron sem. Egyrészt semmi nem garantálja, hogy derékszögben maradjon az éled. Sem a befogón nincs felület, amihez igazíthatod, sem magán az eszközön nincs semmi, ami garantálná, hogy a szalagra pontosan merőlegesen tartsd a vésőt. Másrészt itt viszont az élnek tényleg egyenesnek kellene lennie. Főleg, ha egy gyalukést akarok megélezni, amiből a ropánthoz már 51-60 mm széles is lehet. Ott nekem nem opció az, hogy egy pont körül fordul el a szerszám, mert akkor nem lesz egyenletes a gyalulás. (Persze van íves gyalukés is, de most azt hagyjuk). Illetve véső, gyalukés esetén nekem még a hátlapot is fel kell polírozni az elején. Bár végül rá lehet tenni a szalag tetejére.
Viszont ahol végképp meg leszel lőve az a különféle fafaragó szerszámok, nem azért, mert a szalagos technológia alapvetően alkalmatlan erre, hanem, mert nincs hozzá befogó. Nekem ugyan jelenleg csak az íves véső az egyetlen, ami kell, azt viszonylag komplex is élezni a többihez képest (és faramuci módon annak van talán az egyik legegyszerűbb befogója a baltabefogó után), de vannak még azért mókás formájú dolgok.
Szóval ez a vésőbefogó nekem inkább tűnik egy "csináljunk egy ilyet is best-effort alapon, aki komolyabban ilyet akar élezni, az úgy sem ezt veszi" terméknek.
Igazából egy Tormekhez hasonló befogó rendszerrel (vagy akár csak adaptert adva a Tormek univerzális támaszához) valószínűleg alkalmassá lehetne tenni a gépet ezekre is. (Egyébként több klóngyártónál látom azt, hogy nem is feltétlen bajlódnak a befogók lemásolásával, hanem simán csinálnak egy Tormek befogóival kompatibilis gépet. Mondjuk faramuci módon annyival nem szoktak sokkal olcsóbbak lenni.)
az összes kiegészítővel fel lehet tornázni az árat 300e fölé
Hja, hát ja, a Tormek sem olcsó. Anno én is ráköltöttem vagy 165 e-öt (T-4, késbefogó, laposbefogó, tárgyasztal, baltabefogó, takaró), plusz aztán később a kőlehúzó még 19e, most azt nézem, hogy ez most simán legalább 30 ezerrel drágább buli (gondolom az EUR-HUF árfolyam is jótékony hatással volt a gép árára.)
Ez az én véleményem, úgy, hogy a második helyen a Tormek van, az összes többi élező előtt.
Összességében én is azt mondtam, hogy valószínűleg neked a DT a megfelelő eszköz. Nekem viszont a Tormek az, mert nem késeket akarok élezni elsősorban. Nem rangsoroltam a két eszközt.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Hát semmilyen vita nincs köztünk, ezért van ennyiféle eszköz, mert univerzális csodaszerszám nincs. Esetleg a TVShop-ban, de aki ott vásárol az meg is érdemli :D
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
--
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Elmagyarázná valaki egy laikusnak (explain like I'm five), hogy pl. a Recon Scouton mi kerül ~150K HUF-ba? A kinézete? Tud valami olyat, amit az olcsó kések nem? Extra élményt ad kenyérvágás közben? Ketté tudsz vele vágni egy házat? Azt értem, hogy egy Ferrari azért drága pl., mert keveset csinálnak belőle, és veszett gyors, de egy kés kinézetén és funkcionalitásán eddig még nem merengtem el, mert tudatlan vagyok.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Pl. nagyon jominosegu a hozza felhasznalt acel, kulonlegesen eles, jo eltarto es eleg konnyen fenheto.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Én olcsó késekkel is el tudtam eddig vágni mindent, amit kellett. Ha életlen lesz, kevesebb macera újat venni. Mit vág az ember, és mennyit, hogy számítson pl. az éltartás?
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nagyon valtozo, es komolytalan pelda kicsit, de pl. kartonpapir vagasaval pillanatok alatt elkopik a legtobb kes ele. :) De tenyleg van egy rakas tevekenyseg, pl. bushcraft es hasonlok, aminel ha az esti tuzhoz fat farigcsalsz, az is nagyon kikezdi az acelt, es meg lehetne sorolni. Tipikusan a dragabb keseknel az acel a donto, annak minosege es/vagy kulonlegessege, es eleg elteroek a profiljaik is, ha esetleg rakeresel a hasznalt acel fajtajara, latszik is. Ilyen draga kesem egyebkent nekem sincs, de hasonloan jominosegu tobb is, es tenyleg nagyon latvanyos a kulonbseg a “felhasznaloi elmenyben”.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Az olcsó és drága kés között az éltartósság a legnagyobb különbség. Az ergonómia azonnal kiderül ha megfogod, eltörni meg ritkán szokás kést, bár nekem már sikerült azt is. Az "újat venni, ha kimegy az éle", azt meg se hallottam, hajrá fogyasztói társadalom :D
Az olcsó kést is lehet borotva élesre fenni, de az nem mindegy meddig marad úgy. Az meg a használattól függ, hogy mikor megy ki az éle, mire és milyen kést használsz. Most kifejezetten a szakácskésekről lesz szó. Ha megnézel egy profi késgyártót, akkor látod, hogy elképesztő mennyiségű kést készítenek, ez nem véletlen, mert a konyhában az elsődleges munkaeszköz a kés és nagyon nem mindegy sem a minősége sem a kialakítása. Ha meg a hentest nézed, kb minden vágás előtt feni a profi kést!
Aki sokat szokott főzni (én majdnem minden nap) már az is akkora terhelést ad a késnek, hogy a gagyi kések a főzés végig sem maradnak élesek. Ha dolgoztál már profi és éles késsel, akkor utána már nem fogsz használni életlen kést.
Itt pár szó az élről. A konyhában az az éles kés ami egy paradicsomot, aminek levágod a harmadát és lerakod a vágódeszkára, vízszintesen úgy vág el, hogy a paradicsom nem mozdul meg.
Ilyen egy éles kés a konyhában: https://youtu.be/Qtm8FyAqaBs
Tényleg kell ilyen él a munkához? Otthon nem. Kanállal is fel lehet szeletelni egy hagymát, legfeljebb kicsit pépes lesz :) Szokás dolga, de garantálom, ha megszokod az éles kést, nem fog tetszeni ha kimegy az éle. Rosszul leszel, amikor hallod a hagyma rostjainak a roppanását a vágáskor az éles kés után.
Viszont ilyen minőségű élnél már nagyon kijön a kések közti különbség. Volt a kezemben olyan gagyi kés ami egy papírlap elvágásával elvesztette az ilyen élét, de attól még megküzdött a zöldségekkel. Az igazi élt viszont nagyon könnyű kinyírni. Berakod a csöpögtetőbe az evőeszközök közé a kést és annyi volt. Egy mozdulat és vége, ahogy végighúzod egy kanálon. Vágsz egyet a tányéron és annyi volt. Működni fog utána, vágni fog, de nem úgy.
Otthon ritkán tapasztalja meg ezt a szintet az ember, mert nem ért a késekhez. Nem tanítják a suliban a késélezést, sem a kés karbantartást, de még azt sem, hogyan kell helyesen vágni, mert a genderelmélet fontosabb.
Tompa késsel is lehet vágni izomból, szokás dolga, de a jót könnyű megszokni.
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nálunk volt technikaórán kés élezés és faragás vele. Sajnos az egészből annyira emlékszem, hogy meg akartak győzni róla, hogy a tompa késsel vágod meg magad, mert lecsúszik egy keményebb vágnivalóról. Én inkább azt tapasztaltam meg, hogy amikor hirtelen átmegy egy keményebb sajton, akkor letörik az egész penge, amikor eléri a vágódeszkát. A másik, amit jó nehéz elvágni, az az édesburgonya, de ezekhez inkább erő kell, nem olyan nagyon jó él. A paradicsomhoz inkább, különben trutymó lesz az egész. Hogy kell-e ilyen drága kés? Otthonra nem hiszem, a Lidl-s konyhakést élesen lehet tartani fenéssel elég sokáig. Az már biztos más, ha valakinek a főzés a hobbyja, vagy a szakmája. Én csak azért főzök, mert szeretek enni.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A sajtvágó kések vastagabbak és gyakran "lyukasak", mert a sajt elég ragaszkodó tud ellni :) Az édesburgonya meg tényleg kemény ellenfél, érdemes esetleg fogazott pengét használni hozzá. Lidl-s késhez még nem volt szerencsém, de olyan csodához igen (nem tudom milyen késnek csúfolt márka volt, nem volt rajta jelzés), ahol a fenőacél elhajlította az élt. A másik oldalról húzva meg "átbillent a másik oldalra :)
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nem, ezek inkább kemények. Ha fened, egy idő után "kicsipkéződik" az éle, akkor kell megélezni. Normál konyhai használatnál, az én igényszintem mellett évente. Ezt eddig egy kis, köszörűköves élezővel intéztem, olyasmi, mint az ezüst színű fent e képeden. Az eredmény tulajdonképpen "egész jó", csak ilyenkor még le kellene sorjázni. Volt már, hogy olajkővel megcsináltam, de az már több idő, mint amennyit a témára szánok; a paradicsomot már előtte el tudta vágni. Az édeskrumplihoz meg nem segít, ha éles, az úgyis inkább hasad, ahhoz erő kell. Vagy balta.
Amúgy a zöld, lidlis élező milyen? Teljesen ócska, vagy nem késmániás otthoni usernek megfelel?
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Amúgy a zöld, lidlis élező milyen?
Röviden használhatatlan. Fúrószár élezéssel próbálkoztam vele, de arra sem az igazi. Felejtős.
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Csak műkedvelő vagyok, de a jó éltartó és a könnyen fenhető nem egymásnak ellentmondó tulajdonságok?
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nem, a fenés nem keverendő össze az élezéssel. Élezni kicsit időigényesebb a jobb késeket a keményebb, szívósabb anyag miatt.
A fenéssel az éles élt tartjuk meg, ahhoz pedig minőség kell.
https://kesportal.hu/2010/11/16/a-fenes-rovid-osszefoglalasa/
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Érdekes, hogy nem. Lehet egy fizikailag puhább kés is éltartó az anyagai tulajdonságából kifolyólag. Komoly tervezési munkák vannak egy egy ilyen anyagnál. A kések keménységét gyémánt kúppal mérik, mégpedig, hogy mennyire fogja vissza a kúpot az anyag hogy ha adott erővel megnyomják. És furcsa de igaz, hogy nem lehet kijelenteni, ha az egyik anyag pár egységgel keményebb a másiknál, az márpedig tovább tartja az élét.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nagyon a partvonalról okoskodok, fémekhez nem sokat értek, szóval fixme.
AFAIK nem mindig a keményebb fém a jó, vannak ötvözetek, amikor kifejezetten visszább lágyítják az anyagot, különben túl rideg lenne és könnyebben törne. Szóval nem mindig a keményebb fém a "jobb".
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ebben az esetben nem pont az ötvözésről van szó szerintem. Valóban igaz amit írtál, hogy a fém bizonyos keménység felett inkább rideg (60 hrc). Ezt viszont nem feltétlenül ötvözéssel szabályozzák, inkább edzés/megeresztéssel.
Amiről fentebb szó van, az pl, vegyünk két ugyanolyan keményre feledzett kést (mondjuk 58 Hrc-re), amiknek az élszöge is megeggyezik. Viszont az egyik tovább éltartó mint a másik. Na ebben van nagy szerepe az ötvöző anyagoknak. Szívósság, rugalmasság, korrózió állóság meg még biztos egy csomó dolgot tudnak ötvözéssel szabályozni.
Konkrét példa a hőkezeléser. A minap kaptam a kezembe egy angliából származó damaszkolt acélt, aminek az alapanyaga 15N20 és 1095 ös szénacél. Edzés után 63 hrc t mértek rajta. Megeresztés után 56 hrc lett. 63 on használhatatlan lett volna.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Recon Scouton mi kerül ~150K HUF-ba
A Recon Scout egy "túlélőkés" ahol nincs kompromisszum. Azt a világvégére tervezték, amikor az életed múlik a késeden, ahol ha tönkremegy a késed meghalsz. Ha nem tudsz kivágni egy fát vele, hogy ne fagyj meg, meghalsz. Bekalapálhatod egy fába, vagy beszorítod sziklák közé, hogy ráállj, és kimássz a bajból, különben meghalsz. A Recon Scouton létező legjobb minőség, amit el lehet érni.
Ha szerencséd van, soha életedben nem lesz szükséged ilyen késre.
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A képen látható Recon Scoutnak csúnya az éle. Fuu nagyon nem szép, de nem örömmel írom. A nyele felé haladva "redős" és elnagyolt.
Tipp: fenni a kerámia bögrém alján szoktam. Illetve bögré(i)m alján, szóval majd' mind fekete az acéltól. A technika adja magát, lifehacknek elég jó. Lassan ezt csinálják többen is a cégnél, én egy öregtől tanultam valamikor az őskorban. Nekem leginkább sima szalonnázó késeim vannak, egy Csigi András féle zsebkés kb 100x lett már kihúzva így. Gyári állapotú és borotvaéles. Ugyanezt el szoktam játszani AK-47es szuronnyal is, amit persze korábban profi késes élezett és polírozott, szóval prosztóbb anyagnál is működik a dolog.
Valamikor a Göcsben (MGM) dolgoztam. Ott a kritikus feladatokra használt késeket csak a műszerészek élezhették, ki voltak rá képezve. 5 perc is kellett, hogy kihúzzák spec korongon, kézzel tartva/állítva. Végül mind kétrétű bőrszalagon finiselte. Egyik vége a falra volt szegezve, másik vége meg fogantyúval volt ellátva. "Lógatva" tartották a bőrt, és percekig simították rajta a kést elég idétlen mozdulatokkal.
Nekem a csomiban mindig van egy Gerber machete, sajnos Bear Grills logóval megcsúfolva. Az majdnem élezhetetlen, annyira nem jó anyaga van. Legutóbb sikerült kibaszni az éle egy részét némi "sövény" gyilkolással (okés ennél azért komolyabb volt a műsor, mégis nevetséges). Nem tudod ez miből van? Mi nem tudtuk megfejteni.
Jó a téma, köszi! Amúgy tényleg fura, hogy sokan nem tudják milyen az éles kés. Vág meg minden, de a tökéletes élű kés érzésétől általában másodperces döbbenet következik.. persze nem bűncselekmény miatt :D
Vortex Rikers NC114-85EKLS
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Letagadom, hogy ezt írtam :) de a Recon Scout csak 120-as szalaggal van lehúzva, mert a kertben használom balta helyett :D Egy ideig csak nézegettem, aztán lekezdett idegesíteni, hogy nem használom semmire és kivittem a kertbe, hátha jó lesz valamire. A kisebb ágak lecsapására sokkal kényelmesebb mint a balta és valahogy jobban visz, ha durvább az éle. Meg lomtalanításnál azzal bombázom szét a dolgokat, már volt hogy belevágtam valami bútorba és lábbal rugdaltam a markolatot, hogy szétessen a bútor. Szétesett, mármint a bútor :). Egészen elképesztő, hogy mit bír, szöget úgy kettécsap mint ha ott se lenne. A fekete bevonat a pengén fogalmam sincs mi, de csak egy-két hajszál karcolás látszik csak rajta, nem óhajt kopni. Eleinte szentségtörésnek gondoltam ilyeneket csinálni, de mára változott a véleményem, a kés nem ékszer, amit nem használok, annak nincs értéke és nem fordítva. Majd ha egyszer vendégségbe viszem a Recon Scout-ot kap egy polírt az éle :)
Nekem is van Bear Grills machetém és nekem is csalódás, az egy szar, és még túl vékony és könnyű is ráadásul. Szerintem valami autóbontóban kukázott ajtóból vágták ki, pedig van Gerber bicskám (E-Z Out) amit nagyon szeretek, szét van gyilkolva, de nagyon bírja a gyűrődést. A Bear Grills név meg eleve ciki, ezen szétröhögtem magam https://youtu.be/NDiDAh60pTw :)
de a tökéletes élű kés érzésétől általában másodperces döbbenet következik
:D
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Körül belül 25 éve kezdtem késeket készíteni. Csináltam már mindenfélét, a tantótol a kukriig de mostanában kizárólag magyar bicskák tetszenek az utóbbi két évben. Azt tapasztaltam az évek során, hogy mind az élezés és mind a kések alapanyaga kicsit túl van misztifikálva. Valóban nagyon nehéz jó élet készíteni, főleg úgy, hogy megválaszd azt az élszöget ami neked megfelelő. Sok gyakorlás és tapasztalat kell hozzá. Mindenki másra esküszik, de több úton el lehet jutni ahhoz ami tök jól használható. A fent említett készülék ahogy írod is, nagyon meggyorsítja és mekkönnyíti a munkát, e mellett még precízebb is lesz. Tervben van nekem is egy ilyen elven működő élező gép, kell még neki vagy két három hét, hogy elkészüljön. Addig is az én módszerem jelenleg: lassú fordulatú vizes kövön, a palástján kialakítani az élszöget. Kétféle követ használva, durvább és finomabb. Pontos adatom nincs róla milyen szemcse szerkezetűek. Közben már lehet érezni a kés anyagán, hogy vacak vagy használható. Ha ez kész, onnan lehet tudni, hogy ránézel az éllre és nem látod, azaz nem ver vissza semmilyen fényt. A kezed végig húzod rajta akkor viszont érezni a sorját. Ezért polírozó gépen szépen, óvatosan áthúzom az él szalagot. És ennyi. Esetleg a penge többi részéről is eltüntetem a karcokat. Többnyire nagyobb élszögnél is borotvál. Korábban ezt így csináltam. Satuba befogtam egy keményfa darabot és arra fektettem rá a pengét. Az élszöget kaszakővel alakítottam ki, ha szükség volt rá. Utána vettem elő a finomabb kövemet ami két oldalú volt. A durvábbik részével "reszeltem" tovább az élszalagot. Amikor jónak láttam, következett a finomabbik oldal, de már más technikával. Szögben megtartottam és fentről lefelé húzogattam a pengét. Szintén borotva lett, csak ez kb alsó hangon egy órát vett igénybe. A kőröl szintén nincs semmilyen adatom. A késmánia boltban vettem jó drágán még olyan 1998 körül. De nagyon jó vele dolgozni. Az élszögekről csak annyit, hogy általános használatra 20 fokot szoktak javasolni. Ezzel még zöldségezni is lehet és húst is vághatsz. Nyilván egy vaddisznó nyúzuására max 1 x lesz alkalmas.
Kés alapanyagokról, szigorúan saját vélemény (ámbár több tőlem nevesebb készítőnek a véleménye is ez), nem akarok megbántani senkit és vitázni sem: az 1.4116 jelenleg minden célt kielégít. A komolyabbak valszeg jobb éltartóak de ugyanakkor nehezebben fehnetőek is. A damszakolt anyagok kizárólag esztétikai értékben többek. Hatalmas kovács munka van velük, nagyon szépek is, de nem tudnak többet mint a fent említett anyag ellenben nagyon drágák. kb 3000 huf egy 30 - 40 mm széles anyagnak centimétere. Ez ugye 100 milliméteres pengénél 30 000 huf. Csak a penge anyaga. Vigyázat, nem kardokról beszélek. Ott jön elő igazán a kovács hegesztés előnye. Egy 130mm es bicska pengén nem igazán érezhető.
Lehet még válogatni a piacon sleipner, n690 stb ből, szerencsére bőven van választék. Ha készítő vagy, akkor ezekkel az a gond, hogy a hőkezelése speciális tudást, kemencét igényel, ami megbonyolítja a folyamatot. Nem mondom, hogy rosszak, mert ez nem igaz, egyszerűen csak többre tartják őket a valós értéküknél.
Mivel szintén mániákus vagy, szeretném javasolni, hogy csatlakozz az FB n a kezdő késkészítők csoporthoz. Csak a nevében kezdők, egyébként a léc igen magasan van, sok a nagyon ügyes szakember kishazánkban. Ha már tag vagy, akkor tárgytalan.
És a végére, valahol itt fentebb jegyezte meg valaki, hogy mi tud egy 150 000 huf os kés amit a 1500 huf os nem. Nos, ha tömegcikk, akkor az anyagot a gyártás és tervezés költségét és a nevet fizeted meg. Pl Cold steel. Ha pedig kézműves munka akkor a készítő idejét és nevét és persze nem csak a penge minőségét, hanem a kialakítást, nyél és egyéb anyagokat és díszítéseket. Vegyél kezedbe egy páros kést pl Kocsis Ferenctól és meglátod. De ha nem érzel affinitást hozzá akkor ez felesleges (ez a mondat nem a poszt írójának szól természetesen :-)). Az erre érzékenyeknek tudnám ajánlani Anka Gergő és Zsákai István nevét. Keressetek rá a munkáikra, megéri. Persze a sor hosszú, szerencsére sokan vannak a kiváló szakemberek.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Az 1.4116-ról még annyit, hogy gyönyörű munkákat lehet látni belőlük, miközben az éltartásuk simán meghaladja a háztartási körülmények közt fellépő igényeket. Ez itt pl. az egyik kedvenc cuccom, szerintem nagyon szép. Kinézete ellenére nem új darab: napi használatban van és elég jól bírja. Kis túlzással azt mondanám, hogy emberöltőre is kitarthat.
Amúgy azt is megfigyeltük már gyerekként, hogy amikor kajáláshoz használunk késeket, valójában a tányér ill. vágódeszka anyaga sem közömbös dolog. A porcelán tányér a vékonyabbra húzott anyag élét úgy szedi ki, mint a szart. Ugyanez igaz némelyik modern-szintetikus anyagú "vágódeszkára" is. Ezért otthon lehetőség szerint kerülni szoktuk az ilyesmit: tippként tudom mondani bárkinek.
Van otthon amúgy sima rugóacél késünk is, szeretjük. Csúnya, néha rozsdás is, savazást sem látott. Eközben olyan élt lehet neki adni, hogy a Gillette penge legfeljebb előre köszönhet. Cserébe nem lehet bedobálni a fiókba, mert a többi cucc megöli az élét, illetve khmm nem baj, ha kicsit olajos :)
Vortex Rikers NC114-85EKLS
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Csigi András nekem is nagy kedvencem. Az első bicskáim tőle vannak. Egy agancsos maskara és egy szalonnázó. Érdekes dolog, hogy ha képen látom kb átlagos, simán tovább lapozok, azonban kézbe véve és használva eszméletlen. Működése különösen kiváló.
Azt el is felejtettem, hogy a porcelán tányér nagy ellenség. Valszeg mert már automatán fa vágódeszkán használom. Az ebédet pedig műanyag ételesben fogyasztjuk. :-)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Megmutathatnád egy-két munkádat.
Nagyon szép hobbi a kés készítés és tényleg jó látni mennyi ügyes ember van nálunk. Én most költözöm olyan helyre, hogy végre lehetőségem lesz ezzel foglalkozni. Nincs FB profilom, nem is szeretnék, bár most pont jól jönne egy kis segítség, mert kaptam felújítani egy 80 éves Zwilling és egy ugyan olyan korú Dick kést, és azon agyalok, hogy mivel kéne kezelni őket, mert tiszta szénacélból vannak, és erősen korrodált mindkét penge. A markolatokat is cserélni kell, szóval el leszek velük.
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Szia, Ha adsz egy mail címét, szívesen küldök pár képet. Én is FB ellenes voltam, de amint a gyermekem elkezdett járni bölcsibe, muszáj volt regisztrálni. Ebben az esetben kifejezetten hasznos és sajnos az egyetlen kommunikációs csatorna ahonnan gyors segítséget és igen hasznos infókat kapsz.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Közben mivel úgy is tervben volt, felraktam párat a pinterestre, akit esetleg érdekel. Hibái vannak mindkettőnek, nagy részével tisztában is vagyok. Néhány esetben fogom a fejem, hogy javítom majd legközelebb. A többinél meg azért, hogy miért követtem el ismét. :-)
Egybaknis maskara, sina fekete dió nyéllel. Ez a legutolsó:
Illetve előtte készült, juhász bicska, damaszk acél pengével:
Viszont fotóim szarok, az nekem nem megy. Ez utóbbiról ezért van video.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nagyon szépek, jó pár hivatásost megszégyenítő munka, nem kell fogni a fejed :D Gratulálok.
A damszkolt acélt is te csináltat, vagy az hozott anyag?
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ó köszönöm szépen! :-)
Nem, sajnos nincs lehetőségem kovácsolni. Kaptam az anyagot, Angiából van. Pontosabban barteleztem. Csináltam cserébe egy maskarát egy részéből, a maradékot megtarthattam.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Most pedig következik a teljesen laikus kérdés: otthonra alap igényekre, főzésre és étkezésre való késekhez milyen minimál eszközt használjak? Egyszer kiábrándulva az első képen is látható lila csodától, gondoltam beruházok egy igazi kaszakőre. Az élszög kézi tartásával még nincs is probléma (+/- 10° szerintem nem nagy gond), de merre húzzam rajta a késpengét? Tehát: élével előre toljam? Húzzam visszafelé? Netán mint a kaszát, az éllel párhuzamosan? Egyszer valahol azt hallottam, hogy az éllel előre kell tolni, mert az leviszi a sorját. Mi az igazság?
Vannak ezek a kemény acélból (?) készült élezőrudak, amiken hosszirányú párhuzamos hornyok vannak. Mintha már hentesüzletben is láttam volna ilyet. Gondolom az már jobb a semminél? Azon viszont a kést keresztben huzigálják, az éllel párhuzamosan.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Tehát: élével előre toljam? Húzzam visszafelé? Netán mint a kaszát, az éllel párhuzamosan? Egyszer valahol azt hallottam, hogy az éllel előre kell tolni, mert az leviszi a sorját. Mi az igazság?
Az az igazság, hogy nincs szent igaz út :) Én kövön a nagyolásnál satírozni szoktam (előre-hátra és nem nem emelem fel a kést) a finom kövön meg csak előre tolom, de ez én vagyok.
Vannak ezek a kemény acélból (?) készült élezőrudak, amiken hosszirányú párhuzamos hornyok vannak.
Ezek fenőacélok, nem élezésre vannak, hanem fenésre. Az kicsorbult késből soha nem fog élest varázsolni.
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
de merre húzzam rajta a késpengét? Tehát: élével előre toljam? Húzzam visszafelé?
Kisebb dolgok eldöntéséére is indítottak már háborút :D
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ő például szépen elmagyarázza. Igen jól hallottad, ráfelé kell húzni az élre, pont a miatt, hogy levigye a sorját. Ám ha még csak most kezded tanulni, készülj fel pár kudarcra is.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nemigen kell rákészülni. A modern-elvárásoktól mentesített-, emberközeli világban az ember tudása részben úgy válik értékké, ahogyan valaha hagyták hibázni, majd az elméjét korrigálni. Majd elölről az egészet megint. A programozók, szobrászok, kovácsok, szűcsök, hentesek, kőművesek, asztalosok stb.. demég’ a sírásók, utcaseprők, budiszippantók, cserpákkal szart lapátolók is piszok sokat hibáznak, mire munkára mered kérni őket.
Csupán a mai modern világ az, ami az ilyesmit nem nagyon tűri: itt azonnali profi munka kell, ezért jártál iskolába blablabla és jön a sok hasonló hazug indoklás. Igaz, hogy sajátpályán kívül nincs mihez mérni ezt a hamis elvárást, ráadásul ilyen elvek mellett mára akár jobb lehet egy robot, dehát ez van.
Gyerekek! Hibázzatok sokat kispályán sírás nélkül, csak így lesztek valakik. Ha valós okok miatt nem lehet hibázni, azt eleve beleprogramozták a titeket létrehozó képletekbe (orvosok, kritikus munkát végző mérnökök, nem folytatom).
A késélezés is kezdeti hibákra ítéltetett. Basszatok el pár értéktelen pengét nyugodtan.
Vortex Rikers NC114-85EKLS
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Feliratkozom. Az én igényeimnek jó a Victorinox csontozó, meg valami recés, azt nem is tudom hirtelen, hogy milyen márka. Az előbbit kövön élezem, szögtartó segéddel, az utóbbi még új és fogalmam sincs, hogy recés pengét hogyan lehet élezni vagy fenni.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni