IT-s főállású egyéni vállakozó átlagos éves nettó bevétele?

Érdekelne, hogy mostanság mennyi egy főállású egyéni vállalkozóként dolgozó informatikus átlagos éves nettó bevétele millióban megadva. Mindenkinek nagyon köszönöm aki "szavaz".

0-4,99 millió
6% (49 szavazat)
5-9,99 millió
11% (93 szavazat)
10-14,99 millió
12% (96 szavazat)
15-19,99 millió
5% (43 szavazat)
20-24,99 millió
3% (25 szavazat)
25-29,99 millió felett
1% (11 szavazat)
30 milló felett
4% (36 szavazat)
Nem vagyok főállású IT-s vállalkozó.
56% (457 szavazat)
Összes szavazat: 810

Hozzászólások

Szerintem, ha a KATA nem lenne éves 12millára 'limitálva', akkor másképp alakulna ez a stat .P

Azért IT-val foglalkozó főállású egyéni vállalkozóként meglepően sok 5 - 9 millió Forintos nettó bevétel szerepel, ahhoz mérten, hogy nem a juniorokra jellemző ez a forma és munkavállalóként is magasak a bérek ebben az iparágban.

Lazán kapcsolódik, hogy egy román kollégám mesélte, hogy vállalkozóként az adózásuk le van tudva évi 2000 EUR-val (katához hasonló forma), Bukarest agglomerációban pedig egy meglepően kellemes, 90 m2-es újépítésű lakást vett 23 millióért átszámítva.A városba egy pici Dacia Spring-el jár, ami 7000 EUR volt (itthon 7 millió).

nem a juniorokra

Jellemzo ez rajuk is, meg mindenkire aki nem heti 40 órát szeretne meetingelni, hanem egy kis szabadsagra vagyik. Fiatalok is egyre inkabb. Sok korabbi generacio celjai elvesztek/elerhetetlenek, marad a mindennapi betevo. Mamahotelben havo 300-400 fix-szel elmakog. 

Én is Romániában élek és PFA-n (KATA román megfelelője) keresztül dolgozok egy izráeli cégnek. Valóban meg lehet úszni kevés adóval, ugyanis egy bizonyos formalom alatt egy fix "becsült" jövedelem után adózol, függetlenül attól, hogy mekkora a valós forgalmad. A becsült jövedelem ami után adózol szakmánként és megyénként változik és nem minden szakmához lehet használni, de programozáshoz igen. Megyén belül is van város és vidék külön. A vidékre becsült jövedelem alacsonyabb, ezért sokan falun élő szülőkhöz jelentik be a székhelyet, hogy még kevesebb adót fizessenek.

Nekem például 2021-re ez a becsült összeg 30,8K RON, ami átszámolva 2,2M HUF. Erre az adó kb 200EUR/hó.

Mielőtt valaki azt hiszi, hogy Románia egy adóparadicsom (mint egyes kollégáim), kitérnék arra az emlegetett plafonra, amiből kettő van:

  • ÁFA plafon: évi 88.5K EUR EU-n kívüli kliens esetén (jóval alacsonyabb EU-n belüli kliens esetén), e felett kötelező ÁFÁt (19%) fizetni a forgalomra.
  • Fix adózási rendszer plafon: évi 100K EUR, e felett kötelező áttérni rendes könyvelésre, ahogy egy cég csinálja.

Szóval gyakorlatilag ez a nagyon kedvezményes adózási forma az ÁFA plafon alatt igazán kedvezményes, onnan gyorsan elveszti a versenyképességét. De így is nagyon jó, hogy van.

Még valami: a fix adózási rendszerbe nem kell könyvelni semmit. Évente leadsz egy formot online amibe bemásolod egy másik dokumentumból a rád vonatkozó becsült jövedelmet és ennyi a pappírmunka. ÁFA plafon felett már ez se ilyen egyszerű.

:wq

Hja, csak még le kell vonni a nyugdíj és az egészségügyi kasszákba befizetendőket. Meg van egy olyan megkötés is (csak ez ugye nincs nagyon betartatva), hogy nem dolgozhatsz egy kliensnek, mert az burkolt munkáltató-munkavállaló viszony.

És ezen vállalkozásforma "tulajdonosa" a saját vagyonával is felel ha épp úgy adja a sors.

> Hja, csak még le kell vonni a nyugdíj és az egészségügyi kasszákba befizetendőket.

Ez benne van már abban a havi költségben amit fent említettem.

> Meg van egy olyan megkötés is (csak ez ugye nincs nagyon betartatva), hogy nem dolgozhatsz egy kliensnek, mert az burkolt munkáltató-munkavállaló viszony.

Ez a megkötés csak akkor él ha országon belüli a kliens és amúgy alkalmazhatna. Az én kliensemnek nincs helyi leányvállalata, szóval rám ez nem érvényes. Eléggé szigorúan betartatják, helyi cégek szóba se állnak PFA-val mert túl nagy a lebukás és a büntetés kockázata.

:wq

Szerkesztve: 2022. 01. 21., p – 08:32

@denesb

Becsült összeg felett számlázhatsz és az áfa plafon alatt, akkor a költség fix?

Akármennyit számlázhatsz, az adó fix, ameddig a plafon alatt maradsz az egész évi forgalmaddal. Nyílván kell tartsad, hogy mennyi forgalmad volt, hogy tudd, hogy elérted-e a plafonokat. A fináncok (ahogy itt kedvesen becézzük az ANAF-ot) nem szólnak. Ők csak büntetnek.

:wq

Nekem ez zavaros így.

EU-n belül azon vállalkozások akiknek van EU adószáma, és egymásnak ugyanabba az országba szállítanak ahová számla szól valamint vevő és eladó országkódja nem azonos? nincs áfa felszámítás

Nem EU import esetén van áfa befizetési kötelezettsége az importőrnek a VÁM-mal együtt. Egyben ezt az összeget el is számolhatja.

Azt már tudjuk, hogy az ellenzéki összefogás mit tervez monjuk a KATA-val? :D :D

trey @ gépház

Te le tudnád vezetni a Fidesz utolsó ismert kormányprogramjából azt, amit jövőre terveznek? Ha igen, akkor egy vátesz vagy. Ha nem, akkor köpj fel és állj alá.

Amúgy a kérdéshez: igen nyilatkozott a KATA kapcsán.

LOL, úgy látom, ez is betalált.

LOL, úgy látom, ez is betalált.

Hát, asszem' még mindig stabilabb és világosabb a jövőkép a Fidesszel, mint az Idegbeteg + moslékkal.

Na, akkor mondj pár dolgot, hogy mit vársz a következő 4 évre a kormányprogram alapján. Várj, megvan, tudtál te mindent előre, csak nem sejtetted, hogy mennyire szélsőjobboldali párt lesz.

Mit nyilatkozott a KATA kapcsán?

Szerintem te is meg tudod keresni, ha ennyire érdekel, nem titkosították 30 évre.

Na, akkor mondj pár dolgot, hogy mit vársz a következő 4 évre a kormányprogram alapján. Várj, megvan, tudtál te mindent előre, csak nem sejtetted, hogy mennyire szélsőjobboldali párt lesz.

Folytatjuk!

Szerintem te is meg tudod keresni, ha ennyire érdekel, nem titkosították 30 évre.

Sajnos nem találtam :(

trey @ gépház

Kisöpört kassza, botrányosan sz@r Ft-árfolyam, kiemelten magas államadósság. Milyen javaslatod lenne ezeknek a kezelésére? Bennem egyébként felmerült az, hogy beleverni a jelenleg regnáló hatalom orrát abba a sz@rkupacba, amit csináltak, és a következő körre megbízni őket azzal, hogy hozzák rendbe, amit el...tak...

Tekintve, hogy igazságosabbá akarják tenni az adórendszert, és nagyobb szolidaritást kérnek a jómódúaktól (vagyis azoktól, akik dolgoznak, hogy azoknak adhassák a pnézüket , akik nem is akarnak), nem jósolok neki nagy jövőt.

A családtámogatási rendszert  megtartják, de hát ezt 2002-ben is megígérték, de gyorsan kiderült, teljesen nyilvánvaló, hogy amit mondanak, az nem igaz.